Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

Sucho porazilo chmelaře. Nejvíc chybí slavný červeňák, mizí hořkost

Publikováno:před rokemZdroj:Lidovky.cz

Letošní úroda z českých chmelnic nepotěšila pěstitele ani pivovarníky. Extrémní sucho letních měsíců snížilo úrodu oproti loňsku o více než třetinu. Chmele bude málo, výrazně menší jsou i chmelové hlávky a výrazně v nich klesl obsah takzvaných alfa hořkých kyselin, které dávají pivu typickou hořkost.

To vše znamená, že pivovary, které nemají s pěstiteli dlouhodobou smlouvu na odběr, budou mít nouzi. A chmel zřejmě budou kupovat dráž. Podle včera zveřejněného odhadu letošní úrody sklidili pěstitelé pouze 4100 tun chmele oproti loňským 6200 tunám. Výsledek tohoto roku je jeden z nejhorších v historii.

„V České republice je většina plochy osázena odrůdou Žatecký poloraný červeňák, na které se dopady průběhu vysokých teplot a sucha projevily nejvíce,“ uvedl Luboš Hejda, předseda Svazu pěstitelů chmele České republiky.

Jistotu ceny a možná i množství, alespoň na nejbližší období, by měly mít pivovary, které mají uzavřené dlouhodobé – většinou tříleté – kontrakty. Takových je v Česku většina. K těm zbývajícím patří spíš menší nebo minipivovary. Pokud nemají dostatečné zásoby, pořízení chmele se jim prodraží. A je otázka, o kolik a zda vyšší náklady promítnou i do ceny zákazníkům.

„Těžko říci, zda ti, kdo nemají kontrakty, chmel seženou. A pokud ano, nejde vyloučit, že vyjde dráž,“ komentuje situaci tajemník svazu Michal Kovařík.

Chybějící tuny chmele lze nahradit dovozem, i když ročně do Česka dovážených zhruba 300 tun (zejména z Německa, Slovenska a Belgie) představuje zatím jen zlomek domácí spotřeby. Navícsucho postihlo i pěstitele v zahraničí, například v Německu.

Mezi pivovarníky se spekuluje, že neúroda by mohla zdražit pověstný žatecký červeňák možná až na dvojnásobek současné ceny. Alespoň pro ty pivovary, které nemají s chmelaři smlouvy dopředu.

Hrozí zdražení piva?
Ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Vladimír Balach ale pochybuje, že by letošní velká neúroda chmele způsobila vážný nedostatek a ve výsledku pak zdražení piva. „Trh se umí s podobnými výkyvy vyrovnat,“ říká.

Sami pivovarníci se odpovědi spíš vyhýbají. „Situaci nyní vyhodnocujeme,“ opáčil mluvčí Budějovického Budvaru Petr Samec. „Nemáme od svých obchodních partnerů zatím téměř žádné zprávy, že by nějakým zásadním způsobem omezili dlouhodobě nasmlouvané dodávky chmele pro náš pivovar,“ přidává se Zdeněk Mikulášek z humpoleckého pivovaru Bernard.

Problémy s neúrodou potvrzují ve Svijanech – tamní pivovar má vlastní chmelnice. I na nich klesla produkce o třetinu. „Letošní horší úrodu bez potíží vykryjeme z loňské sklizně. Zdražovat pivo se v tuto chvíli nechystáme,“ reaguje mluvčí Pivovaru Svijany Petra Winklerová.

Čeští odběratelé přitom představují jen menší část z vyprodukovaného množství, zbytek se vyváží, zejména do Japonska. Loni pěstitelé u nás sklidili přes šest tisíc tun, z toho se čtyři tisíce vyvezly do světa.

Pilsner Urquell se vaří už 173 let. Letos se bude slavit i na náměstí

Publikováno:před rokemZdroj:iDNES.czPrazdroj

Celé centrum Plzně ožije při letošním Pilsner Festu, který se uskuteční 2. a 3. října. Kromě nádvoří Plzeňského Prazdroje se totiž budou 173. narozeniny zlatého ležáku Pilsner Urquell slavit i na náměstí Republiky. Zahrají třeba Monkey Business, Divokej Bill nebo Michal Hrůza.

Oslavy zrození ležáku, který proslavil Plzeň po celém světě, letos potrvají jeden a půl dne. Nádvoří pivovaru se návštěvníkům otevře už v pátek v 16:30 hodin.

„Všichni příchozí si u nás vychutnají narozeninový nefiltrovaný ležák Pilsner Urquell, který čepujeme jen při zvláštních příležitostech. Spojit ho mohou s jídelní nabídkou řady plzeňských restaurací. Páteční předvečer oslav má návštěvníky pivovaru navnadit na sobotní narozeninový program, můžou zažít pivovarskou atmosféru a navštívit místo vzniku plzeňského originálu ještě před hlavní sobotní oslavou,“ říká manažer značky Pilsner Urquell Lukáš Novotný.

Hlavní sobotní oslavy začnou už půl hodiny před polednem a kapely budou hrát nejen na scéně v areálu pivovaru, ale také na náměstí Republiky.

Návštěvníci se mohou těšit například na Xindla X, kapelu No Name, Michala Hrůzu nebo Divokýho Billa, ti všichni zahrají v pivovaru. Zábavu na náměstí zajistí kapely UDG, Traband nebo Monkey Business.

Ochutnávat se bude i ležák čepovaný přímo z dubových sudů
Dvě nejdůležitější centra Pilsner Festu propojí speciální koridor s dobrým jídlem i pivem, žongléry a dalšími tradičními artisty či autentickou hudbou v podobě průvodové dechovky a flašinetářů.

Organizátoři doporučují návštěvníkům, aby při přesunech mezi oběma místy využívali podchody a lávky, protože i tam bude doprovodný program.

Ve Štruncových sadech zastaví Bus Plzeň 2015 se zábavným fotokoutkem a park Mlýnská strouha rozezní tradiční flašinet, který dříve nesměl chybět na žádné pouti nebo veselici.

Připravený je také tradiční hromadný narozeninový přípitek, který se uskuteční na obou scénách v 18:42 hodin.

Součástí programu budou i letos netradiční prohlídky pivovaru, zdejších sklepů a bednárny a také ochutnávka nefiltrovaného ležáku čepovaného přímo z dubových sudů.

Slavnosti piva u Vltavy i kláštera, v Praze se konají dva Oktoberfesty

Publikováno:před rokemZdroj:Pražský Patriot

Farmářské trhy ve Žlutých lázních v Podolí doprovodí v sobotu 19. září tradiční slavnosti piva Oktoberfest 2015, v neděli pořádá na louce u Břevnovského kláštera stejnojmennou akci české zastoupení Svobodného státu Bavorsko.

Ve Žlutých lázních začaly nedávno fungovat farmářské trhy. Tuto sobotu je zpestří velké podzimní slavnosti piva Oktoberfest 2015, na nichž mohou hosté ochutnat to nejlepší z nabídky šesti renomovaných bavorských pivovarů včetně speciální prezentace značky Erdinger Weissbier.

„Připravili jsme společně se Sdružením přátel piva bohatou nabídku bavorských značek a neopakovatelnou atmosférou navíc s možnosti zakoupení tradičních pivních tupláků,“ zve Libor Votruba za provozovatele Žlutých lázní.

Pivní slavnosti budou slavnostně zahájeny v pravé poledne naražením dřevěného sudu s pivem. Prodejní stánky na travnaté louce areálu nabídnou kromě několika značek piva i stylové občerstvení, originální půllitry a tupláky.

V sobotu bude po celý den v areálu probíhat i velká přehlídka módy, zdravého životního stylu a sportu Festival Kotex, jehož vyvrcholením bude večerní koncert Majka Spirita v 19.30 hodin. Po celý den čekají na všechny, kteří nebudou chtít pouze ochutnávat pivo, lekce fitness s odbornými trenéry, módní přehlídky sportovního oblečení, nabídka sportovního zboží a aktivit. Nejen návštěvnice mohou vyzkoušet hairstyling a líčení, zastavit se u výživové poradkyně, nebo vidět exhibici bojových sportů.

Hudbu obstará bavorská kapela. Bude se jódlovat?
Česko-německá obchodní a průmyslová komora společně se zastoupením Svobodného státu Bavorsko v České republice pořádá v neděli 20. září u Břevnovského kláštera v Praze 6 Oktoberfest 2015.

„Těšit se můžete na originální bavorskou akci se stylovou bavorskou hudbou a specialitami dovezenými přímo z Bavorska, bavorské pivo v tuplácích a celodenní pestrý zábavný program pro děti i dospělé,“ zvou organizátoři.

Podávání tradičního Weißwurstu a dalších bavorských specialit začne ve 12:15, hlavní program bude probíhat od 14 do 22 hodin. Vstup na akci je zdarma po předchozí registraci zde. O hudební doprovod v bavorském rytmu se postará kapela Die Münchner Gaudiblosn.

Pivovar Rezek v Zásadě odstartoval oficiálně provoz

Publikováno:před rokemZdroj:Naše JabloneckoRezek

V Zásadě byl ve čtvrtek 10. září oficiálně spuštěn do provozu pivovar Rezek. Slavnostní otevření pivovaru provedla starostka Zásady Andrea Princová. Přítomen byl kromě majitele Daniela Rezka a dalších hostů i primátor Jablonce Petr Beitl.

Pivovar Rezek je umístěn do objektu, který původně sloužil jako sklářská dílna. Tu zřídil pradědeček Daniela Rezka počátkem minulého století. Sklo se zde vyrábělo do 2. světové války. V době socialismu byl objekt využíván jako prodejna potravin. V devadesátých letech minulého století sem byla umístěna výroba nově vzniklé firmy Truhlářství Zásada s.r.o.

Po ukončení jabloneckého pivovaru Jantar nebyl na Jablonecku žádný pivovar, někteří jeho zaměstnanci našli nově práci právě v Zásadě. Pivovar i pivo Rezek se jmenuje po zakladateli a podnikateli v jedné osobě Danielu Rezkovi. Majitel truhlárny, sklárny a penzionu si tak doplnil portfolio o minipivovar, který je tak posledním dílkem do skládačky Zážitková agentura Zásada. Ta kromě ubytování nabízí i interaktivní dílny. V plánu má majitel vyrobit 100 až 120 hektolitrů piva, v nabídce bude světlá jedenáctka, polotmavá dvanáctka a třináctistupňový ALE.

Do budoucna by chtěl Daniel Rezek z pivovaru udělat i kulturně-společenské centrum. Kromě prohlídky pivovaru je možné si za poplatek v Pivovaru Rezek uvařit i své vlastní pivo, otevírací doba je pondělí, úterý, středa, čtvrtek a neděle od 16 do 22 hodin a v pátek a v sobotu dokonce do 22 hodin.

Pivní speciál Egeria připomíná letošní oslavy řeky Ohře

Publikováno:před rokemZdroj:e-region.czAutor:Hana Mildová

Připomenout význam řeky Ohře v životě našich předků i v současnosti je cílem oslav, které provázejí letošní turistickou sezonu podél řeky, od jejíž první písemné zmínky letos uplyne 1210 let. Při té příležitosti litoměřický minipivovar Labuť uvařil a nabízí třináctistupňový pivní speciál Egeria.

„Jde o pšeničný speciál ze čtyř druhů sladů, kde je 55 % sladu pšeničného, díky němuž má pivo přirozený zákal. Minimální hořkosti, která je typická pro tento pivní styl, dosahujeme dvěma druhy českých chmelů. Pivo se vyznačuje vyšším řízem a vyšší plností,“ charakterizovala jej Sabina Žáková, majitelka minipivovaru Labuť, v jehož varnách bylo v první fázi uvařeno 600 litrů zlatavého moku, které v uplynulých dnech ochutnali první zákazníci.

A proč právě pivo Egeria? Názvy Ohře i Ohara patrně vzešly z jejího keltského pojmenování Agara (Ag znamená losos, Ara znamená tekoucí voda). Tomu odpovídá i její německý název Eger.

Oslavy probíhají po celé délce toku. Začaly v červnu v Kadani a skončí v Litoměřicích. „Zakončíme je 24. října symbolickým vléváním Ohře do Labe. Chybět nebude program v podobě autorského čtení Petra Hlaváčka z nové knihy Řeka Ohře v bájích a pověstech, putovní výstavy o řece, na které dostaneme příležitost porovnat historickou a současnou podobu řeky a okolí, připomenout si povodně apod. Program zpestří i hudební a divadelní vystoupení. Podávat samozřejmě budeme pivo Egeria,“ uvedla marketingová manažerka CCR Martina Vondráková.

Revoluce v označování piv: zapomeňte na desítky a dvanáctky

Publikováno:před rokemZdroj:Vitalia.czAutor:Petr Havel

Přinášíme exkluzivně informace o směru, kterým se také ubírají úvahy ohledně značení piva. Národ pivařů se bude divit.

Skutečnost, že na tuzemském trhu v posledních letech nebývale roste nabídka různých druhů speciálních piv a nápojů na bázi piv, se již zanedlouho projeví také v tuzemské legislativě.

Konkrétně v novelizaci prováděcí vyhlášky k rámcovému zákonu o potravinách, týkající se označování piv a podmínek, podle nichž se pivo vyrábí. Pro spotřebitele bude přitom nejviditelnější změnou nová kategorizace piv, která nemá vycházet ze současného pojetí, tedy uvádění procent extraktu původní mladiny stupňovitosti piv, ale z technologie výroby piva. Skončit by tak měly „desítky“ nebo „dvanáctky“, ale i „výčepní piva“ nebo „ležáky“.

Zatím jen první úvahy
Novela prováděcí vyhlášky je přitom v současné době zatím na ministerstvu zemědělství ve stadiu diskusí nad základními parametry. To v praxi znamená, že se spotřebitelé s novou kategorizací piv setkají patrně nejdříve v roce 2017.

O to větší a emotivnější diskuse lze očekávat jak bezprostředně po prvotním představení návrhů změn, tak v průběhu celého legislativního procesu. Záměrem uvažované novely je kromě již zmíněné reakce na vývoj trhu také, mimo jiné, reflektovat na stále se rozšiřující spektrum minipivovarů a jejich produktů, ale také vyjít vstříc dozorovým orgánům, jako je Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), a konečně i organizátorům různých soutěží piv.

Současná legislativa totiž celou řadu na trhu prodávaných produktů buď vůbec nepostihuje, nebo neumožňuje jejich přesné zatřídění, a dokonce generuje daňové podvody.

Problematická piva
Například v případě radlerů, které jsou zatím hodnoceny právě podle stupňovitosti, což může být původně jen pět procent, pokud se ale následně dosladí cukrem, vzroste stupňovitost třeba o dalších deset stupňů, avšak daň se odvede podle původní stupňovitosti.

Současná legislativa také vůbec nepostihuje oblast pšeničných piv, která by se vlastně oficiálně ani neměla pivy nazývat, a kromě toho neupravuje množství použitého sladu, takže pšeničné pivo může být vyrobeno doslova z několika zrn pšenice.

Další velkou skupinou, jejíž označování a podmínky výroby je třeba zpřesnit, jsou takzvaná ALE (eil) piva, což je původní označení pro svrchně kvašená piva, vyráběná bez použití chmele. Jenže někteří výrobci do ALE piv v současné době chmel přidávají a kromě toho takto označují i piva spodně kvašená. Problémů je tedy celá řada.

Rušíme něco, v čem už se lidé vyznají
Na druhou stranu bude zřejmě předmětem kritiky přílišná liberalizace podmínek výroby piv, především z okruhu pivovarů, které vyrábějí pivo tradičními technologiemi a z tradičních surovin. Podle dosavadních úvah by se totiž pivo mohlo vyrábět ze „sladovaných i nesladovaných obilovin“, v budoucích kategoriích piv se kromě míchaných nápojů a nealkoholických piv počítá s kategoriemi „spodně kvašená piva“, „svrchně kvašená piva“ a „spontánně kvašená piva“, a je tak otázkou, zdali si pod uvedenými pojmy spotřebitel vždy představí to, co si představit má. Pokud má tedy splnit novelizace žádoucí účel zpřesnění označování piv, měl by být tento záměr doprovázen vhodnou osvětovou kampaní.

V Plzni začne velké setkání minipivovarů 220 značek

Publikováno:před rokemZdroj:i60.cz

Jedno z největších setkání minipivovarů na světě se uskuteční 19. září na Pivovarském dvoře Purkmistr v Plzni-Černicích. Nejméně 75 nejmenších českých výrobců představí 216 značek piv, loni čepovalo 67 minipivovarů 151 značek. Díky tomu, že je letos Plzeň evropskou kulturní metropolí, tak se osmému ročníku festivalu Slunce ve skle hodně věnují zahraniční média, zejména německá.

Na přehlídku loni dorazilo téměř 8000 lidí, čtyřnásobek oproti prvnímu ročníku, kdy piva čepovalo 14 výrobců. „Podle dostupných informací nikdo nic takového nedělá. S pivními festivaly se sice u nás roztrhl pytel. Většinou jde ale o mix středních a velkých pivovarů a něco málo malých,“ uvedl Petr Míč z marketingu černického pivovaru Purkmistr, který k události vyrobí patnáctistupňové hořké pivo IPA s citrusovou vůní. Podle něj není nikde na světě tolik nejmenších výrobců na počet obyvatel – nyní jich je 300 a měsíčně se v Česku otevírají dva až tři nové.

O akci je mimořádný zájem. Přihlášeno je zatím 75 pivovarů s ročním výstavem od 200 do 3000 hektolitrů. Návštěvníci ochutnají nejméně 216 druhů čepovaných a desítky druhů lahvových piv. Přijedou čtyři bavorské pivovary, jeden dokonce z Vietnamu a dovozce představí nápoje ze čtyř dalších zemí.

Čepovat se bude na dvoře, na přilehlé návsi a na parkovišti. Přehlídka má lidi seznámit s produkty, které nejsou běžně na trhu. Začíná v 13:00; od 09:00 do 11:00 bude burza pivních suvenýrů. Vstup je zdarma. Mezi 12:00 až 20:00 bude posílena trolejbusová linka 13 z konečné tramvaje číslo 1. Letošní atrakcí bude živý velbloud, kterého má pivovar Purkmistr ve znaku.

Na festivalu Slunce ve skle se představí i vietnamský pivovar

Publikováno:před rokemZdroj:Impuls.cz

Více než sedmdesát českých minipivovarů zavítá na osmý ročník festivalu Slunce ve skle, který se uskuteční 19. září v Pivovarském dvoře Purkmistr v Plzni-Černicích. Návštěvníci se mohou těšit, že ochutnají také piva z Bavorska a dokonce i z Vietnamu.

Festival, který loni navštívily tisíce lidí, odstartuje už dopoledne v devět hodin burzou pivních etiket a tácků. Ta se uskuteční v konferenčním sále pivovarského dvora a potrvá až do 11 hodin.

Hlavní program na dvoře pivovaru začne ve 13 hodin, kdy se bude narážet sud se speciální várkou piva.

Návštěvníci budou mít možnost ochutnat 216 druhů čepovaných piv a také desítky druhů lahvových piv. Kromě českých minipivovarů se představí i čtyři bavorské a jeden vietnamský pivovar. Mistři výčepní budou roztáčet pípy nejen na dvoře pivovaru, ale také na návsi a na parkovišti.

Kromě ochutnávek piva jsou připraveny také prohlídky hostitelského pivovaru Purkmistr a pivních lázní, soutěže v pití piva, v držení tupláků či pivních sudů. Zahraje kapela King Swing Band.

K vidění bude také „pivní hasičský vůz“ Praga RN, v němž bude místo nádrže na vodu nainstalovaný tank s pivním výčepem.

Mezi polednem a dvacátou hodinou bude kvůli festivalu posílena trolejbusová linka číslo 13 z konečné tramvaje číslo 1.

V Česku je ze zemí EU nejméně lidí na jeden pivovar

Publikováno:před rokemZdroj:Týden.czAutor:ČTK

V Česku je ze zemí Evropské unie nejméně obyvatel na jeden pivovar. V ČR připadá na pivovar 31 333 lidí, druhé je Dánsko s 37 500 lidmi na pivovar. Následují Rakousko, Litva a Velká Británie. Vyplývá to z informací evropského svazu pivovarů a státních pivovarnických svazů, které porovnal měsíčník Pivo, Bier & Ale. Loni byla ČR na třetím místě.

Podle něj je v Česku nyní 336 pivovarů, podmínkou pro zařazení pivovaru do přehledu byl celní sklad, varna piva a skutečně uvařené pivo. "Nejsou tam zahrnuty pivovary, které dosud neuvařily pivo. Takové jsou v projektu založeny, mají už jméno, jejich majitelé již tvrdí, že mají pivovar, a čepují tam pivo z jiného pivovaru," řekl vydavatel časopisu Pavel Borowiec.

Světovou jedničkou v počtu obyvatel na pivovar je podle něj Švýcarsko s 16 592 lidmi. Důvodem je tamní povinná registrace a nízká spotřební daň. Často tu jde o mikropivovary, které ročně vyrobí pouze několik hektolitrů piva. "Pokud by došlo na součet skutečných průmyslových a restauračních pivovarů, ocitlo by se Švýcarsko až na konci první desítky evropských zemí," uvedl Borowiec.

Pivovary v Česku loni uvařily 19,65 milionu hektolitrů piva, což bylo o 2,3 procenta meziročně více. Zatímco domácí spotřeba stagnovala, vývoz vzrostl o osm procent.

Celková spotřeba piva včetně nealkoholického loni činila 16,29 milionu hektolitrů. Každý obyvatel Česka tak stejně jako předloni vypil v průměru 144 litrů piva. Turisté v Česku loni vypili 630 tisíc hektolitrů piva. Ze země se vyvezlo 3,65 milionu hektolitrů piva, předloni to bylo 3,39 milionu hl.

Rozhovor s majitelkou pivovaru Berounský medvěd. I. část

Publikováno:před rokemZdroj:ČtiDoma.czAutor:Kamila SteinbachováBerounský medvěd

S paní Mayerovou jsme si v první části rozhovoru povídaly o vzniku pivovaru a počátečních předsudcích zákazníků.

Minipivovar Berounský medvěd se nachází ve starém továrním objektu. Rodinný podnik vlastní paní Mayerová spolu se svým manželem, z jehož nadšení do pivovarnictví plynul první impuls ke vzniku firmy. Probraly jsme jejich společnou historii spjatou s Berounským medvědem od začátku až do současnosti.

Pivovar funguje od roku 1998. Jak jste se dostali k tomuto netradičnímu podnikání?
Po revoluci jsme začali s podnikáním v tomhle areálu. Jako předmět podnikání jsme zvolili soukromý kovošrot. Se vznikem kovošrotu vznikla i parta zámečníků. V rámci tohoto oboru jsme pro ně hledali nějaké využití a dostali jsme nabídku práce pro Staropramen při bourání staré varny a vzniku nové. Tím pádem se tam manžel s našimi řemeslníky dostal a viděl to zázemí. V té době už se o pivo docela zajímal. Zajímal se o to už od mládí, protože babička mu vyprávěla, jak se kdysi na venkově vařívalo pivo doma. Myšlenky na to tedy měl, zkoušel si to, a když viděl zázemí velkých pivovarů, napadlo ho postavit si v našem areálu malý pivovárek.

Jak byly podnikatelské začátky náročné?
Za prvé jsme byli jedním z prvních soukromých malých pivovarů v republice, které vznikaly té době. Bylo to dvojsečné. Nebyly s tím zkušenosti. Nebyly ani firmy, jaké jsou dneska, které vám postaví minipivovar na klíč. Potýkali jsme se i trochu s předsudky lidí, protože v té době si nikdo neuměl představit, že může vzniknout malinký pivovar. My jsme také nevěděli, jestli vůbec uspějeme.

První zákazníky jste tedy měli z řad místních obyvatel, kteří o pivovaru věděli?
Určitě. Nejprve z řad našich známých, kterým jsme se zmínili. Ti chodili a ochutnávali pivo. Potom jsme přišli na to, že když se pivo uvaří a bude se předkládat lidem, tak nejlepší balení je do pet lahví. V tomto směru jsme také byli jedni z prvních, kteří začali pivo stáčet do pet lahví. Dneska už je to běžná věc. Velké pivovary do toho vstoupily teprve později. Pro nás to tenkrát bylo z praktických důvodů.

Vůči tomu také museli být zezačátku předsudky z řad zákazníků.
Přesně tak. Lidé to neznali a připadalo jim to divné. Potom se to otočilo, protože spousta lidí přišla na to, že pet lahve se daleko lépe přepravují. Nemusí se také myslet na vracení skla.

V další části rozhovoru se mimo jiné dozvíte, jaké filmy se v prostorách pivovaru natáčely, nebo jak jsou do chodu podniku zapojeni další členové rodiny.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.21.08.2017 19:465.337/5.337