Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

zprávy ze všech pivovarů

Ladovské hody přilákaly do pivovaru tisíce návštěvníků

Publikováno:před rokemZdroj:ČtiDoma.czAutor:Michal ŠtinglVelké Popovice

Asi tři a půl tisíce lidí vyrazilo na sobotní vepřové hody ve velkopopovickém pivovaru. Kulturní produkce, nabídka řeznických mistrů a exkurze do pivovaru poskytly zábavu na celý den.

"Tradičně je to o vepřových hodech, takže jsou tu ukázky řeznických mistrů, kteří vyrobili pro tento den jelita, jitrnice, zabijačkové polévky, škvarky a spoustu dalších dobrot," říká Eva Kršňáková z návštěvnického centra pivovaru.

Ukázky umění všeho druhu

Návštěvníci si mohli vyslechnout hudební vystoupení dětí ze základní umělecké školy. Odpoledne zahrálo na saxofon a klávesy Duo Bolero. Akademický sochař Jan Komárek zase vytvářel před zraky publika ledovou sochu. Koho zajímala spíše zabijačka, mohl se zúčastnit ukázky bourání masa řezníkem Petrem Vítkem.

S průvodcem do pivovaru
Po celý den probíhaly prohlídky pivovaru, kde byla možnost ochutnat nefiltrované černé pivo a pod odborným dohledem si ho i načepovat. Všechny radostně vítal i živý kozel Olda, který se nechal od příchozích podrbat.

Příště na pochod krajinou
"Ráda bych všechny pozvala na první jarní akci 23. dubna, kdy probíhá pochod krajinou barona Ringhoffera. Půjde se ze Strančic do Kamenice. Během této trasy mohou také navštívit pivovar, kde bude opět připravena akce," láká zájemce Eva Kršňáková. Při této akci se můžete také těšit na křest nově narozených kůzlátek.

Pánové, pozor: Tohle pivo bude dělat krásné tělo, už žádný pupek!

Publikováno:před rokemZdroj:Blesk.czAutor:Veronika Kynclová

Milujete pivo, ale máte strach, že vám po něm naroste pivní mozol? V tom případě vás potěší Britové. Vaří totiž zlatavý mok s vysokým obsahem proteinů, jehož pití vaší postavě nijak neublíží!

Češi jsou světově proslulí milovníci piva a každoročně trůní na špici žebříčku v jeho konzumaci. Na pěkně orosený půllitr dá málokterý muž dopustit. Jenže pití piva se u mnohých nepěkně odráží na figuře!

Nejhorší jsou podle odborníků právě kilojouly, které do sebe pitím piva dostaneme. V půllitru světlé desítky se jich skrývá 655 kJ, ve dvanáctistupňovém pivu jich je už 990! Pro představu – je to totéž, jako bychom do sebe nasoukali párek v rohlíku!

omu je teď ale konec! Novinka Barbell Brew v sobě skrývá o 85 procent méně sacharidů, a díky tomu jen necelých 387 kilojoulů! Chutná přitom podobně jako normální pivo. Obsahuje také víc než dvacetinásobek bílkovin (65,5 g/l), což je tolik, jako 300 gramů svíčkové!

Dopřát si ho tak můžou všichni ti, kteří si hlídají váhu a pivu se dosud vyhýbali obloukem. „Máte po tréninku v posilovně a chcete se osvěžit? Dejte si naše pivo, a bez pocitu viny!“ lákají výrobci moku zaryté sportovce. Navíc pivo je i bezlepkové!

Šluknov chce opravit chátrající budovu bývalého pivovaru, aby se v ní opět vařilo pivo

Publikováno:před rokemZdroj:Rozhlas.czAutor:Daniela Pilařová

Ve Šluknově na Děčínsku by chtěli obnovit původní sladovnu a pivovar. Radnice by barokní budovu ráda opravila a uvažuje se i o tom, že by se tam znovu začalo vařit pivo. Na něj vzpomínají místní pamětníci jako na hořký poklad.

„Výborný pivo, dokonce pražští důchodci, tady bylo rekreační středisko dopravního podniku, sem chodili na nádraží do hospůdek na šluknovský pivo a říkali, že je lepší než Staropramen. Tady byl výbornej sládek. Jmenoval se Salač.“

Takhle vzpomíná na zlatou éru pivovaru ve Šluknově pan Rudolf Kezer. Pivo se tu vařilo do roku 1977, pak budovu koupil soukromník a pomalu chátrala. V roce 2011 jí koupilo za výhodnou cenu město, před dvěma lety se stala nemovitou kulturní památkou.

„Město muselo na vlastní náklady zajistit tu budovu tak, aby neohrožovala provoz na krajské komunikaci. Tu budovu jsme koupili za 300 tisíc korun i s těmi pozemky,“ říká nezávislá starostka Šluknova Eva Džumanová.

Město si nemůže dovolit opravit bývalou sladovnu ze svého, doufá proto v získání dotací z česko-německého programu Ziel. Zatím ale nemá hotové projekty a přesný záměr.

„Co s ní dál, to je otázka, která leží před námi. Nám by se nejvíc líbil záměr, který by propojil zámek a zámecký park se sladovnou s tím, že by se tam mohlo vybudovat nějaké ubytovací zařízení spolu s restaurací. Velmi atraktivní by bylo i obnovení pivovaru,“ svěřuje se starostka.

Budova pivovaru skrývá architektonické skvosty
Michal Bušek je památkářem na šluknovské radnici. Budova v sobě skrývá i architektonické skvosty, říká, zatím co listuje jejími nákresy.

„Když se podíváte, tak celé přízemí se skládá z množství kleneb, to je vidět v této části. V té zelené části je to propadlé, tam budeme dělat statické zajištění.“

Budova totiž několikrát vyhořela a její část se propadla. Radnice zatím dostávala jen drobné dotace. Ty stačily jen na základní zabezpečení objektu.

„Teď jsme v té vizuálně nejzajímavější části, tady vidíme ty klenby. Tam je věžička a v té je studna, to je ta studna s téměř kojeneckou vodou…. Jsou tu původní dřevěné sloupy, i vyřezávané, a tady vidíme datum 1730,“ popisuje Michal Bušek.

Druhá nejstarší budova ve městě se tak zřejmě dočká obnovy. Na tu by bylo potřeba podle starostky zhruba 100 milionů korun.

Šluknov chce opravit zchátralou sladovnu, plánuje tam pivovar s restaurací

Publikováno:před rokemZdroj:iDNES.czAutor:Alice Klaubenschalková

Radnice ve Šluknově opraví zchátralou budovu památkově chráněné sladovny z 18. století. Objekt má propadlou střechu, klenba se zřítila a uvnitř je hromada sutin. Město prozatím provede jen nezbytné opravy, aby zajistilo bezpečnost na přilehlé silnici. S objektem má ale dlouhodobé plány.

„Prioritním zájmem je především to, aby budova dál neohrožovala frekventovanou silnici. I když je to silnice krajská, je na nás, abychom zajistili projíždějícím motoristům bezpečí. Do října opravíme tu část budovy, která má propadlou střechu,“ sdělil vedoucí investičního odboru Martin Chroust.

Část objektu s propadlou střechou se rozebere a znovu vystaví. Totéž se týká klenby.

„U ní však budeme muset použít nové cihly, protože u původních neumí statik určit, zda jsou v pořádku,“ doplnil Michal Bušek, který má na radnici na starost památky. Střechu dostane nově vystavěná část jen provizorní. „Stálá střecha by se vybudovala až při kompletní rekonstrukci,“ řekl Bušek.

Sladovna a bývalý pivovar byly kdysi součástí zámeckého areálu. Pivo se zde vařilo v letech 1512 až 1948 a nejznámější značkou po druhé světové válce byl ležák Sprevar. V roce 1948 byl zestátněn a do 1977 se stal součástí národního podniku Severočeské pivovary.

Vedení města by v domě chtělo pivovar, restauraci a ubytování
Pak výroba skončila a areál chátral, pivovar vyhořel a zůstala jen sladovna. Dodnes jsou v ní k vidění malá korýtka, jimiž se slad přepravoval z patra do patra a následně do provozu k výrobě piva.

Na počátku devadesátých let minulého století objekt získal soukromý majitel a ten ho nechal zchátrat. Až v roce 2011 se šluknovští zastupitelé rozhodli sladovnu koupit.

„Majitel byl asi v tíživé situaci, protože nás to stálo jen tři sta tisíc korun. To byla velmi příznivá cena, neboť se sladovnou jsme koupili i přilehlé lukrativní pozemky,“ dodala šluknovská starostka Eva Džumanová.

Město v té době vůbec netušilo, co s objektem udělá, snažilo ho dokonce dvakrát prodat, ale bezvýsledně. „A mám-li být upřímná, neshodli jsme se dodnes, co tam vznikne,“ poznamenala Džumanová.

Nejprve je však nutné dát sladovnu do pořádku. Jelikož je barokní budova památkově chráněná, město má šanci získat na obnovu dotace.

„Není to ale národní památka, takže dotace nebudou nijak vysoké. Navíc se neposkytují na komerční projekty a my bychom tam přitom rádi viděli zase pivovar, restauraci, ubytování. Byl by to takový komplex propojený se zámkem, jenže na to bychom potřebovali soukromého investora,“ plánuje starostka.

Pilsner Urquell míří do Itálie. V Miláně otevřela první tankovna

Publikováno:před rokemZdroj:iDNES.czAutor:Jan BrožPrazdroj

Většina českého piva směřuje za hranice ve skle. Podíl lahvového piva se však na celkovém exportu postupně zmenšuje a na popularitě nabývají i jiné typy obalů. Pilsner Urquell začal poprvé dodávat tankové pivo do hospody v Itálii.

Zelený trojlístek na stažené roletě hostince Cheers Pub naznačuje, že za výlohou se skrývá typická irská hospoda s dřevěným obložením na stěnách a pravidelnými přenosy zápasů ragby. Koncept, který se úspěšně etabloval po celém světě, daleko za hranicemi Irska, se však v typické milánské ulici Via Casoretto přece jen trochu liší.

Vedle tradičních irských značek piva jako Murphy’s nebo Mc Farland je v nabídce od konce loňského roku i tankový Pilsner Urquell. Cheers Pub je tak první hospodou v ­Itálii, kam tankové pivo z Plzně dorazilo. Po Slovensku, Rakousku a Německu jde o další zemi, kde se Plzeňskému Prazdroji podařilo s pivem z cisterny prorazit.

Ulice Casoretto je zhruba čtyři kilometry od centra města. Není to přitom žádné předměstí, ale ani ­podnik cílící na davy turistů potulujících se v okolí katedrály Narození Panny Marie. „The Cheers Pub se zaměřuje především na italské zákazníky. Je to hospoda v tom pravém slova smyslu, kde se potkávají loajální zákazníci se svými přáteli,“ vysvětluje Silvie Porrecaová, zástupkyně pivovaru v Itálii.

Českému pivu v Itálii pomohlo EXPO
Značce podle ní pomohlo loňské Expo v Miláně. Prazdroj instaloval na světové výstavě v českém pavilonu osm pětisetlitrových tanků a­ prodával z nich pivo návštěvníkům. Dva podobné jsou nyní součástí interiéru Cheers Pub. Jednou týdně tam dorazí kamion se speciálně upravenými tanky o­ objemu 500 litrů a pivo doplní.

Tankové pivo při skladování a čepování nepřichází do kontaktu se vzduchem, tím pádem neoxiduje a­ zachovává si čerstvější chuť. Pro hospodského odpadá problém s narážením sudů a také chlazení je energeticky úspornější.

Na druhou stranu přináší tankovna řadu starostí. Pivo se rychleji kazí, takže hospodský musí dobře počítat, kolik piva zákazníci vypijí. „Všechny výhody má tankovna pouze pro hospody, které mají relativně velkou výtoč, což znamená hodně pravidelných zákazníků,“ říká Robert Lobovský, zodpovědný v pivovaru za zahraniční trhy.

Náročná logistika je důvodem, proč je export tankového piva pro pivovary stále více záležitostí prestiže než byznysu. Přesná čísla o exportu za loňský rok Pilsner Urquell ještě nezveřejnil, podle Lobovského však obecně dvě třetiny z celkového vývozu Pilsneru Urquell tvoří pivo v lahvích.

Budvar dodává do tankovny v Anglii
Budějovický Budvar zase exportuje tankové pivo do hospod v Anglii. Podle mluvčího pivovaru Petra Samce však také ve vývozu budějovického národního podniku převládají lahve. „Sudy jsou obecně složitější a vhodné pro trhy s větším objemem,“ říká Samec.

Přesto Český svaz pivovarů a sladoven předloni zaznamenal úbytek lahví na exportu, zatímco tanky, sudy, ale i plechovky rostly. Podle Českého statistického úřadu vyvezli pivovarníci loni z Česka pivo za šest miliard korun. Tankové a sudové pivo se na exportu podílelo zhruba z jedné čtvrtiny. Slováci jsou jediným národem, který vypil více českého piva ze sudů než z lahví.

Ve sklárně v Harrachově si prezident i foukl

Publikováno:před rokemZdroj:Deník.czNovosad

Skláře v Harrachově až na výjimku k Zemanově lyžování zajímaly otázky spíše nadregionálního charakteru.

Sklárna a pivovar Novosad a syn v krkonošském Harrachově se staly dalším z cílů návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Libereckém kraji.

Předtím ještě zavítal do Tanvaldu. Navštívil tam Městské kino JAS Járy Cimrmana a setkal se s představiteli města a tanvaldskými občany.

U Františka Novosada se k besedě se zaměstnanci sklárny sešel Miloš Zeman za doprovodu libereckého hejtmana Martina Půty. I když mnoho dotazů ze strany lidí u pecí sklárny nepadlo, na přetřes přišly většinou otázky, které mají nadregionální charakter.

Samotného majitele sklárny, kterou prezident pochválil za to, že se dokázala udržet i za cenu snížení platů zaměstnancům, zajímalo, proč na rozdíl od jeho firmy má Miloš Zeman rád silnou korunu. „Slabá koruna je cosi jako cigareta. Krátkodobě působí pozitivně a dlouhodobě z ní je rakovina plic," poznamenal Miloš Zeman. „Když máte silnou korunu, jste nuceni hodně pracovat, inovovat, přicházet se stále novými a novými nápady, zvyšovat konkurenceschopnost. Když máte slabou korunu, tak je to takový polštář, na kterém s potěšením ležíte. Krátkodobě se vám vyplatí, ale dlouhodobě vás konkurenti předběhnou a nakonec to může dopadnout tou rakovinou plic," řekl prezident.

Jednu ze zaměstnankyň pro změnu zajímalo, zda někdy prezident stál na lyžích. „My běžkaři jsme lid pracovitý. My si každý kopec poctivě vyšlapeme. Byla doba, kdy jsem na běžkách udělal čtyřicet kilometrů krkonošského hřebenu se spoustou držkopádů. Vyjel jsem na Medvědín a skončil v Černém dole v jedenáct hodin v noci. Zatímco takoví sjezdaři mají ty komíny, mají ten šlepr, případně lanovku. Učí se lenosti a zakrní jim svaly a riskují zranění," řekl Zeman a národu doporučil běh.

Ve sklárně rodiny Novosadů si prezident i foukl do píšťaly
I když to nebylo jasně stanoveno v protokolu, určitě si kdekdo z přítomných přál vidět prezidenta, jestli se dokáže poprat s foukáním do píšťaly. Vždyť harrachovská sklárna je nejstarší funkční sklárnou na světě, kde se vyrábí sklo ručně. „S píšťalou. Tak jak před tisíci lety Féničané," glosoval majitel František Novosad. Zdejší historie výroby unikátních kusů i stohů starých dokumentů s nákresy si cenní nejen majitel, ale i kurátoři a odborníci z muzeí.
K pobavení všech zaměstnanců, kteří mu pak obdivně zatleskali, se prezident do foukání statečně pustil. A výsledek pobaveně komentoval:
„Můžeme to dát do tomboly s názvem prehistorická žárovka." Jinak se ke zdejší výrobě skla prezident Zeman vyjádřil s velkou úctou. „Umělecké dílo, které vyvážíte do Spojených Států, do Skandinávie a doufám, že teď i do Číny a dalších zemí, vlastně, pokud ho někdo ve vzteku nerozmlátí, bude existovat desítky a možná i stovky let. Takže jste prestižní firmou, která dělá slávu celé České republice. A za to vám moc děkuji. Věřím, že až sem přijedu příště, bude průměrná mzda zaměstnanců zase o dva tisíce korun vyšší," řekl prezident.

Z harrachovské sklárny si Miloš Zeman odvážel nejen luxusní knihu doplněnou fotografiemi k nedávnému 300. výročí firmy.

Ale především dar, jaký dostal každý prezident, který provoz navštívil. Tím je speciální soubor sklenic na víno s názvem Masaryk. Design byl vytvořen právě pro T. G. Masaryka v roce 1919 při jeho tehdejší návštěvě. Jde o mimořádnou techniku výroby. Není to typický proces a je velmi nadčasová. „Spodní část připomíná Ještěd a uprostřed má bublinu," popsal svůj dar pro hlavu státu František Novosad.

Určitě nikoho nepřekvapí, že prezident ještě před cestou do Semil poobědval právě ve Sklárně a pivovaru Novosad a syn. A co dobrého mu tam přichystali? Kromě vlastního piva na zapití bramboračku, vepřového vrabce s třemi druhy knedlíků a bílým zelím. A na závěr pudink, který si Miloš Zeman výslovně přál.

Pivovar Zubr nadále partnerem Dnů NATO

Publikováno:před rokemZdroj:První zprávyZubr

Pivovar Zubr opět zvítězil ve výběrovém řízení na marketingového partnera akce Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR. Partnerskou smlouvu podepsali ve čtvrtek 25. února ve 13 hodin zástupci pivovaru Zubr a organizátora akce.

Návštěvníci této největší bezpečnostní show v Evropě tak budou moci poznat sílu chuti piva Zubr i na dalších třech ročnících.

„Fakt, že jsme opět zvítězili, je potvrzením, že jsme se v minulých letech osvědčili jako spolehlivý partner. Jsme rádi, že naše spolupráce bude pokračovat i v letech následujících. Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR jsou prestižní akcí a těší nás, že je s ní spojeno jméno našeho pivovaru,“ říká Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr.

„Velice oceňujeme přístup pivovaru Zubr v uplynulých třech letech naší spolupráce, kdy při příležitosti naší akce dokonce vaří pivní speciál, extra hořký 12,5° ZUBR Extra Force, nebo připravuje sběratelské sklenice a řadu propagačních předmětů, které oceňují jak návštěvníci, tak třeba také naši zahraniční partneři a účastníci,“ řekl Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000, které je hlavním organizátorem akce. Letošní ročník nejnavštěvovanější dvoudenní akce v České republice se bude konat ve dnech 17. - 18. září 2016. Vstup je zdarma.

Pivovar ZUBR, a.s., tradiční český výrobce působící především na Moravě, je společně s pivovary Holba a Litovel součástí holdingu PMS. Pivovar je držitelem ocenění Klasa A a Regionální potravina a známky CHZO "České pivo". Nejprodávanějším pivem z produkce je 11° ležák Zubr Grand. Pivovar získal absolutní vítězství v degustační soutěži Zlatý pohár PIVEX 2016 (Zubr Premium); 1. místo v kategorii ležáků (Zubr Premium), 1. a 2. místo v kategorii výčepních piv (Zubr Gold; Zubr Classic) a 3. místo v kategorii tmavých piv (Zubr Classic tmavý). V soutěži České pivo 2015 zvítězil v kategorii světlé ležáky (Zubr Premium) a druhá místa ve svých kategoriích získala piva Zubr Grand, Zubr Classic a Zubr Classic tmavý.

Turistické trasy Plzeňského Prazdroje lámou rekordy, navštívilo je 880 tisíc lidí za rok

Publikováno:před rokemZdroj:Plzeň.czPrazdroj

Přes 882 tisíc návštěvníků osobně zavítalo na některou z návštěvnických tras či programů, které pro ně připravil Plzeňský Prazdroj ve svých pivovarech. Návštěvníky to nejvíce táhlo do Plzně, kam se v roce 2015 podívalo rekordních 750 tisíc turistů. Turistickou trasu a speciální návštěvnické programy pivovaru ve Velkých Popovicích, kde se vaří oblíbený Kozel, ocenilo 88 tisíc lidí a do Nošovic se vydalo na prohlídku pivovaru či některou z akcí pro veřejnost téměř 44 tisíc zájemců.

V roce Plzně jako evropské kulturní metropole, zaznamenaly plzeňské turistické trasy Plzeňského Prazdroje, tedy pivovary Prazdroj a Gambrinus, Pivovarské muzeum a Plzeňské historické podzemí, v průměru 26% nárůst návštěvníků oproti roku 2014. Za rekordní návštěvností stojí jistě i bohatý doprovodný program a tradiční akce pořádané pivovarem. Největší nárůst v návštěvnosti zaznamenalo Plzeňské historické podzemí, kam se v některých měsících podívalo až o 64 % lidí více než v předchozím roce.

Návštěvníci si mohli prohlédnout mnoho novinek, které Prazdroj připravil na samotné trase Pilsner Urquell i v návštěvnickém centru, které dostalo novou tvář. Pro větší komfort si nyní návštěvníci mohou koupit vstupenky online a dopravovat se po pivovaru novým ekologickým autobusem. Velkým úspěchem je udržení prestižního ocenění Certficate of Excellent, které uděluje prestižní nezávislý cestovatelský portál TripAdvisor 10ti% nejlépe hodnoceným turistickým cílům na celém světě. Plzeňský Prazdroj obdržel toto ocenění již potřetí v řadě.

Nejvíce návštěvníků, kteří se vydali do Plzně, bylo tradičně z České republiky, podíl českých turistů zůstává meziročně na stejné úrovni. „Největší nárůst zahraničních turistů jsme zaznamenali u návštěvníků z Německa,“ upřesnila Jindřiška Eliášková, manažerka rozvoje cestovního ruchu a péče o historické dědictví Plzeňského Prazdroje.

Vrcholem sezony byly jako tradičně letní měsíce, nabité bohatým programem. Série večerních koncertů Léto v Prazdroji zaujala více než 40 tisíc návštěvníků a mnoho dalších si nenechalo ujít farmářské trhy, koncerty festivalu Smetanovské dny nebo festival jazzových bigbandů. Tradiční Pilsner Fest, říjnové oslavy zrození první várky piva Pilsner Urquell, si užilo až 50 tisíc lidí.

Přes 88 tisíc návštěvníků v roce 2015 zavítalo také do Velkopopovického pivovaru, kde měli jedinečnou příležitost prohlédnout si pětitunového „trojského“ kozla. Dřevěný kozel, vysoký 7,1 a dlouhý 7,4 metru, po své pouti po exportních zemích Velkopopovického kozla zamířil do Popovic a celé léto byl dominantou pivovaru.

Zážitky nabídly i tradiční akce pivovaru (např. Den Kozla či Ladovské vepřové hody) a jeho prohlídkové trasy. „Národnostní složení návštěvníků pivovaru se příliš nelišilo oproti loňskému roku, jen v první třetině roku 2015 mírně ubylo ruské klientely,“ řekla Jindřiška Eliášková.

O 9 tisíc lidí více než v roce 2014 se vydalo navštívit pivovar Radegast v severomoravských Nošovicích. Celkem 44 tisíc návštěvníků přilákala do Nošovic bohatá nabídka programů, prohlídek, akcí a aktivit pivovaru Radegast.

Příležitost 45. výročí uvaření první várky správně hořkého piva Radegast pro pořádné chlapy vybízela k oslavám a inspirovala k pohledům do minulosti skrze unikátní výstavu o pohostinství, pivovarnictví i běžném životě v moravskoslezském regionu před 45 lety.

Tržby pivovarnické jedničky AB InBev zklamaly očekávání. Firma přesto navrhla zvýšit dividendu

Publikováno:před rokemZdroj:Hospodářské NovinyAutor:ČTK

● Faktický majitel Plzeňského Prazdroje v posledním čtvrtletí sice zvýšil zisk, ale tržby mu klesly zhruba o deset procent.
● I přesto se vedení společnosti AB InBev rozhodlo navrhnout zvýšení dividendy.
● Firma čeká další silný rok v Mexiku, ale přetrvávající potíže v Brazílii a Číně.

Zisk největší světové pivovarské společnosti Anheuser-Busch InBev ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku stoupl o 6,6 procenta, tržby ale klesly více, než se čekalo. Vedení globální skupiny se sídlem v Belgii i přes čtvrtletní nečekaně slabé výsledky ve čtvrtek navrhlo zvýšit dividendu, předpovědělo ale, že na trzích Brazílie a Číny přetrvají problémy.

Zisk společnosti před splátkou úroků, zdaněním, odpisy a amortizací (EBITDA) stoupl meziročně na srovnatelném základě o 6,6 procenta na 4,3 miliardy dolarů. Analytici oslovení agenturou Reuters čekali v průměru výsledek 4,7 miliardy dolarů. Tržby se snížily zhruba o deset procent na 10,7 miliardy dolarů, což bylo asi 600 milionů dolarů pod odhady trhu.

Výrobce piv značek Stella Artois, Budweiser nebo Corona navrhl zvýšit dividendu na 3,60 eura na akcii z dosavadních tří eur. Pro letošní rok společnost předpověděla zlepšení objemu a složení prodeje ve Spojených státech, které jsou jejím největším trhem. Firma také čeká další silný rok v Mexiku, ale přetrvávající potíže v Brazílii a Číně; čínská ekonomika nyní roste nejpomaleji za čtvrtstoletí a Brazílie zažívá nejhorší recesi v zaznamenané historii.

AB InBev loni podala nabídku na převzetí konkurenta SABMiller za 107 miliard dolarů (2,6 bilionu korun) a ve čtvrtek potvrdila, že dokončení akvizice majitele Plzeňského Prazdroje nadále čeká ve druhém pololetí tohoto roku.

Skupina AB InBev vznikla v roce 2008, kdy belgický pivovar InBev převzal za 52 miliard dolarů amerického konkurenta Anheuser-Busch. Ve svém portfoliu má asi 200 značek z celého světa, předloni koupila budějovický pivovar Samson.

Zisk AB InBev skončil pod očekáváním, firma zvýšila dividendu

Publikováno:před rokemZdroj:E15.czAutor:ČTK

Zisk největší světové pivovarské společnosti Anheuser-Busch InBev ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku stoupl, tržby ale klesly více, než se čekalo. Vedení globální skupiny se sídlem v Belgii i přes čtvrtletní nečekaně slabé výsledky dnes navrhlo zvýšit dividendu, předpovědělo ale, že na trzích Brazílie a Číny přetrvají problémy.

AB InBev loni podala nabídku na převzetí konkurenta SABMiller za 107 miliard dolarů (2,6 bilionu korun) a dnes potvrdila, že dokončení akvizice majitele Plzeňského Prazdroje nadále čeká ve druhém pololetí tohoto roku.

Zisk společnosti před splátkou úroků, zdaněním, odpisy a amortizací (EBITDA) stoupl meziročně na srovnatelném základě o 6,6 procenta na 4,3 miliardy dolarů. Analytici oslovení agenturou Reuters čekali v průměru výsledek 4,7 miliardy dolarů. Tržby se snížily o zhruba deset procent na 10,7 miliardy dolarů, což bylo asi 600 milionů dolarů pod odhady trhu.

Výrobce piv značek Stella Artois, Budweiser nebo Corona navrhl zvýšit dividendu na 3,60 eura na akcii z dosavadních tří eur. Pro letošní rok společnost předpověděla zlepšení objemu a složení prodeje ve Spojených státech, které jsou jejím největším trhem. Firma také čeká další silný rok v Mexiku, ale přetrvávající potíže v Brazílii a Číně; čínská ekonomika nyní roste nejpomaleji za čtvrt století a Brazílie zažívá nejhorší recesi v zaznamenané historii.

Skupina AB InBev vznikla v roce 2008, kdy belgický pivovar InBev převzal za 52 miliard dolarů amerického konkurenta Anheuser-Busch. Ve svém portfoliu má asi 200 značek z celého světa, předloni koupila budějovický pivovar Samson.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.24.05.2017 07:374.983/4.983