Historie a současnost Sousedského pivovaru Bašta

Sousedský pivovar Bašta byl otevřen v roce 2007. Najdete jej hned vedle restaurace U Bansethů. Na rozdíl od restaurace s pivem plzeňským, jsou zde čepována pouze piva vyrobená ve vlastním minipivovaru. Vlajkovou lodí pivovaru je polotmavý 12° ležák, ten již získal řadu prestižních ocenění. Určitě ale vyzkoušejte i další kousky z dílny našeho Mistra sládka. Pivovar nabízí kromě hlavní části (cca 40 míst) i dva salónky (cca 40 a 20 míst), v suterénu pak máme další salónek s cca 15 místy. Za slušného počasí můžete posedět na zahrádce s dalšími 40 místy. Ve všech prostorách (včetně zahrádky) je k dispozici Wi-Fi s bezplatným přístupem na internet. S výjimkou zahrádky, na níž jediné je dovoleno kouřit, se ve celém pivovaru nekouří. Jsme tedy plně nekuřácký pivovar!


Více na stránkách pivovaru

Majstrštyky českých restaurací: Kachna plněná bramborovými plackami U Bansethů

Publikováno:před 3 letyZdroj:Hospodářské NovinyAutor:Aneta Štefánková

● Seznamte se s majstrštyky českých restaurací.
● Představujeme kuchaře, kteří připravují jídla podle originálních, většinou neobvyklých receptur.
● Ve staročeské hospodě U Bansethů v pražských Nuslích je kachna jídlem číslo jedna.

"Je to stará rodinná receptura, kterou dělala už moje babička," vysvětluje vedoucí Vladimír Bašta původ svého nejprodávanějšího jídla. Denně u Bansethů upečou padesát až osmdesát celých kachen, z kterých nadělají 200 až 320 porcí.

Skoro po třech hodinách v troubě má kachna lehce křupavou a tmavě zlatou kůrčičku. Vůně pečeného masa je cítit až na ulici a láká kolemjdoucí. Ve staročeské hospodě U Bansethů v pražských Nuslích je kachna jídlem číslo jedna. "Je to stará rodinná receptura, kterou dělala už moje babička. Postup zdědili rodiče a teď ho dělám já," vysvětluje vedoucí Vladimír Bašta původ svého nejprodávanějšího jídla. A v čem je jídlo tak unikátní? Fígl je v tom, že kachnu plní bramborovými plackami a zelím. Podobně jako to dělají na Slovensku s lokšemi. Tuk z masa tedy nevyteče ven, ale vsákne se do těsta.

Denně u Bansethů upečou padesát až osmdesát celých kachen, z kterých nadělají 200 až 320 porcí. Známý místní štamgast Jaroslav Hašek si toto jídlo ale ještě poručit nemohl, protože pokrm se na jídelním lístku objevil až před dvanácti lety, kdy podnik převzal právě svérázný Vladimír Bašta.

Příprava kachen je u Bansethů hotovou alchymií. Kuchaři se tu dělí na "kachňáky", kteří maso chystají v kuchyni, a "kamnáře", již dohlížejí na jejich pečení u kachlových kamen, která stojí u vstupních dveří. Kachňáci si připravují placky z klasického bramborového těsta, které nasucho pečou na rozpálené plotně. Poté na placku položí hrst kysaného zelí, zabalí ji a vsunou do těla kachny. Maso osolí, okmínují, na pekáči podlejí vodou a vloží do trouby. Kachnu pečou dvě a půl až tři hodiny podle velikosti. Jídlo se servíruje obvykle bez knedlíků, jako příloha se podává zelí polité výpekem z masa. Jedna porce vyjde na 109 korun.

Hned vedle vyhlášené restaurace stojí neméně vyhlášený, byť o hodně mladší sousedský pivovar Bašta. Zatímco v hospodě čepují plzeň, v pivovaru mistr sládek vyrábí vlastní piva. Vlajkovou lodí je polotmavý dvanáctistupňový ležák, který získal řadu prestižních ocenění. Nabízejí ale také silnou polotmavou sedmnáctku, světlou dvacítku nebo výběr z malých skotských a belgických pivovarů.

Restaurace i přilehlý pivovar mají jednu zvláštnost, která k tradičnímu pojetí české hospody trochu nesedí. Uvnitř se totiž nekouří. "Zato jsou všichni cítit po kachnách," vtipkuje Vladimír Bašta. Oblíbené kachny prodávají nejen v restauraci, ale také ve stánku před obchodním domem Arkády nebo formou rozvážkové služby.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.17.04.2015 11:481