Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

zprávy ze všech pivovarů

Turisté do Plzně jezdili hlavně kvůli pivovaru

Publikováno:před 10 měsíciZdroj:Plzeň.czPrazdroj

Nejnavštěvovanějším turistickým cílem roku 2015 v Plzeňském kraji byl Plzeňský pivovar. Vyplývá to z žebříčku návštěvnosti turistických cílů, který sestavila agentura CzechTourism.

Plzeňský pivovar navštívilo za uplynulý rok 756 tisíc lidí, druhé místo v kraji pak obsadila plzeňská ZOO, která měla o více než 300 lidí méně. Třetí centrum Techmania pak na pivovar ztrácí 500 tisíc návštěvníků.

„Česká republika má mnoho zajímavých míst, které se stávají lákadlem turistů z celého světa, a zájem o tyto turistické cíle stále roste. Celá naše země, tedy zdaleka ne jen Praha, je atraktivní destinací, která má návštěvníkům co nabídnout,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Nejnavštěvovanějším turistickým cílem roku 2015 byl tradičně Pražský hrad, kam zavítalo celkem 1,9 milionu návštěvníků. Druhé místo obsadila lanová dráha na Petřín (1,5 milionu návštěvníků), na třetí příčce skončila s 1,3 miliony návštěvníků pražská ZOO.

Mikulovské pivobraní zve na dobré pivo i muziku

Publikováno:před 10 měsíciZdroj:Listy JMAutor:Jitka Sobotková

Druhý srpnový víkend bude v Mikulově již tradičně patřit oslavě dobrého piva. Letošní VI. ročník festivalu Mikulovského pivobraní bude kombinací pivního jarmarku s ochutnávkami a odpoledními rockovými koncerty s hvězdami domácí i slovenské hudební scény.

Loňský ročník festivalu se nesl především ve znamení hojné účasti více než čtyř a půl tisíce milovníků rockové hudby, která již tradičně patří k dobrému pivu. Bohatý doprovodný program,nabídka přes osmdesát druhů piv, řízené pivní degustace, moderované pivní soutěže, hry a závody, to vše a hlavně neopakovatelné zážitky si návštěvníci každoročně odnášejí z pivařského festivalu na jižní Moravě.

„Letos se však mohou všichni fanoušci dobrého piva a skvělé zábavy těšit na ještě zajímavější program,“ říká Veronika Žuravlova z pořádající agentury Bellato Group.

V sobotu 13. srpna se v poledne otevře brána pivního jarmarku. Bude se točit velké množství tradičních i těch méně tradičních piv především od menších rodinných pivovarů ze všech koutů ČR. Návštěvníci-degustátoři budou moci opět pít z „dvoutinky“ – speciálního památkového pivního krýglu o objemu 0,2 l, do kterého si budeme moct zakoupit, a tak ochutnat ještě více druhů točených stylových pivních delikates!

O zábavu se postará bohatý doprovodný program s pivními soutěžemi, závody v pití piva na různé způsoby a hry. Nebude chybět bohatý dětský program, interaktivní hry, dětský maraton a kouzelnické představení. Třešinkou na dortu bude letošní mini turnaj v beer-pongu a Mistrovství pivobraní ve vodním fotbalu. Tatínci a jejich menší milovníci techniky se budou moci zúčastnit i závodů na minibarech.

„Novinkou letošního jarmarku je velký pivní stan s vlastním doprovodným celodenním programem a krásnými hosteskami, kde všichni milovnici piva zažijí neuvěřitelnou ‚bierfestʻ atmosféru,“ přiblížila Veronika Žuravlova. Ve stanu, kam se dostane každý návštěvník pivního jarmarku, vystoupí rockové kapely, předvede své kouzelnické umění mistr magie (show pro dospělé a děti). Mužské oči potěší večerní soutěž miss mokré tričko a vystoupení tanečnic pole dance. Na závěr až do půlnoci se budou ve stanu hrát a zpívat známé české a světové hity s kapelou Denwer.

Zlatým hřebem večera bude rockový koncert, který začne v 15 hodin. Na velkém festivalovém pódiu vystoupí legendy české i slovenské hudební scény: Argema, Morčata na útěku, Děda Mládek Illegal Band, Penzistor, Metalinda, Krucipüsk.

Vstupné na festival bude opětovně rozděleno. Symbolické vstupné na pivní jarmark ve výši 80 Kč je jistě dobrá zpráva pro všechny milovníky piva. K tomu každý pětistý návštěvník dostane bonus – degustační prohlídku Břeclavského pivovaru.

Vstupenky na rockový koncert včetně vstupu na pivní jarmark můžete zakoupit za předprodejní cenu 199 Kč v TIC Mikulov a na internetovém portálu ticketstream.cz. Vstupenky je možné zakoupit i na místě v den konání festivalu za cenu 250 Kč.

Dožínky aneb z pole až na talíř: Oslavte konec žní v bystřickém centru Eden

Publikováno:před 10 měsíciZdroj:Regiony24.czAutor:Jana VečeřováEden

Poslední srpnový víkend 27. – 28. 8. pořádá centrum Eden tradiční Dožínky. Těšit se můžete na dožínkové tradice, krojovaný průvod i ovesné pivo.

Hlavní Dožínkový rej proběhne v sobotu v Horácké vesnici bystřického centra Eden. Areál otevře své brány o půl desáté a hned při vstupu návštěvníky uvítá krojované děvče chlebem a solí. Dopoledne bude čas na zdobení dožínkového vozu, vystoupí folklorní soubor Šafrán z Brna a dětský folklorní soubor ze Štěpánova. Tu správnou atmosféru doplní i cimbálová muzika Aleše Smutného. Po poledni přijede slavností krojovaný průvod s chasou ke statku v Horácké vesnici, kde předá dožínkový věnec hospodáři a propukne to správné dožínkové veselí. Hospodář pozve návštěvníky k dožínkovému stolu a zahájí rodinnou dožínkovou olympiádu.

I letos si návštěvníci budou moci vyzkoušet sečení obilí kosou a tzv. pavoukem, vázání povřísel a snopů a následně i mlácení obilí cepy na mlatě. Takto získané zrno se pročistí historickým strojem značky K. & R. Ježek z přelomu 19. a 20. století, umele ve mlýně a z mouky poté zájemci mohou upéct kváskový chléb v chlebové peci. Sklizeň zkrátka poputuje z pole rovnou na talíř.

Po celý víkend bude pro návštěvníky připravena výstava tradičních krojů z Vysočiny a okolí, šifrovací hra dětem přiblíží dožínkové tradice a trhy ve vesnici navodí atmosféru vesnických jarmarků. „Na mlatě také vznikne originální fotokoutek, kde zapůjčíme návštěvníkům dobové vesnické oblečení a oni se pak mohou vyfotit při mlácení obilí a odnést si tak od nás milou vzpomínku,“ uvádí Jana Večeřová z centra Eden. Rodinná dožínková olympiáda otevře cestu k netradičním disciplínám, mezi které patří hod daleký vidlemi či překážkový běh v holínkách. Mezi novinky těchto dožínek bude patřit i unikátní slaměný bazén.

Od rána až do večera bude pro návštěvníky připraveno i občerstvení. V Horácké vesnici bude pečené jehně a krůta na rožni, oboje z domácího chovu. Café Ohrada poté nabídne tradiční dožínkové menu. V areálu centra se bude točit speciál značky Mittrowsky, tentokráte to bude pivo ovesné. „I ve výběru jídel se snažíme držet tradičních receptur a chybět tak nebudou ani dožínkové koláče,“ uvádí Jana Večeřová z centra Eden. Ve mlýně se bude péct domácí kváskový chléb v peci a chlebové placky přímo na kamnech s tvarohem a solí, medem a skořicí. „Pro rodiny s dětmi připravujeme i piknikové koše, takže kdo bude chtít, může se naobědvat třeba u rybníku za mlýnem,“ dodává Jana Večeřová z centra Eden.

Půllitry, tupláky i mázy. V Okrouhlé soutěžili v pití piva na ex

Publikováno:před 10 měsíciZdroj:Blanenský deníkAutor:Petra Srstková

Tři sekundy a čtyřiaosmdesát setin. To je rekordní čas, za který do sebe kopl jeden litr piva Miroslav Mazáč z Lipůvky. Stává se vítězem Okrouhleckého tupláku, který se v sobotu již po sedmnácté koná v Okrouhlé. „Loni jsem ho vypil za tři sekundy a devětadevadesát setin. Mám radost, že letos je můj výkon ještě lepší," usmívá se muž, který pracuje ve Vídni jako kuchař. Recept, jak vyhrát, ale nemá. A dokonce se na soutěž ani nepřipravuje. „Každoročně se se této soutěže zúčastňuji proto, že je tady legrace a skvělé publikum. Před soutěžením jsem se trochu najedl, dal jsem si kuře s bramborem. Důležité je nebýt střízlivý, ale ani opilý. Vypil jsem asi osm piv," vysvětluje Mazáč.

Milovníci zlatavého moku si ale neměří síly jen v pití tupláku. Pořádající pohostinství Boby pro ně tradičně připravilo i klání v pití půllitru a mázu, tedy dvou litrů piva na ex. Všech kategorií se mohou zúčastnit nejen muži, ale i odvážné ženy. Jen pro ně je dokonce připravená speciální disciplína – Okrouhlecký bavorák. Dámy ale nemusejí pít jen Fernet s tonikem, ale třeba i vodku s džusem. Zkrátka jakýkoliv míchaný nápoj. Velkou základnu fanoušků má Nela Greplová ze Šebetova. „Bavoráka jsem vypila za jednu sekundu a osmapadesát setin a tupláka za osm sekund a osmnáct setin. V obou těchto kategoriích jsem mezi ženami vyhrála první místo," usmála se Greplová. Ani ona ale nemá na to, jak uspět, speciální taktiku. „Fanoušci mě vždy vyhecují, a pak to jde samo. V soukromí dokonce pivo nepiji, spíše si ráda dám víno," dodává žena, která jako jediná z dám konkurovala mužům v královské kategorii – pití mázu na čas.

Rampušák i Zloun. Pivaři měli svůj svátek na náměstí

Publikováno:před 10 měsíciZdroj:Litoměřický deníkAutor:Jan Štok

V sobotu 6. srpna proběhl v Litoměřicích další ročník oblíbených Pivních slavností.

Letošní, sedmý ročník proběhl na Mírovém náměstí, kde mohli návštěvníci ochutnat piva od dvaceti osmi výrobců, z nichž žádný nenabízel pouze jeden druh piva – lidé tak měli možnost zkusit různá ovocná, ochucená, svrchně či spodně kvašená nebo pšeničná piva.

K vidění byly například stánky pivovarů Rampušák z Dobrušky, Černá hora z Brna, Krčín ze Sedlčan, Žichovec, Raven z Plzně nebo přímo z Litoměřic Biskupský pivovar a minipivovar Labuť. Akce probíhala od dopoledne za příjemného počasí a solidní účasti zhruba čtyř tisíc návštěvníků, která byla srovnatelná s loňským ročníkem.

Pro ty, kteří nepreferují pití piva z kelímku, byla pro letošní ročník připravena novinka – oplachovací zařízení v areálu a možnost zakoupení skleněného půllitru s logem akce v limitované edici, který si pak mohli návštěvníci odnést domů jako suvenýr. Součástí akce byla i výstava artefaktů litoměřického pivovarnictví spojená s prodejem dochovaných předmětů pro nadšence i fanoušky pivní historie.

„Letošní slavnosti hodnotíme jako velmi povedenou akci. Počasí vyšlo a návštěvnost je také skvělá. Žádnou neplechu jsme také nikde nezaznamenali," pochválila Deníku průběh akce pořadatelka a ředitelka Městských kulturních zařízení v Litoměřicích Věra Kmoníčková.

Probíhala také soutěž o pivního favorita a stánek, kde se nejlépe pilo. Návštěvníkům nejvíce chutnala světlá 10° z litoměřické Labutě a nejlépe se milovníkům piva pilo u stánku pivovaru Zloun z Loun. Pro děti byl připraven dětský koutek s aquazorbingem, střelnicí nebo kolotoči a po celý den akci doprovázely kapely především rockového ražení – vystoupily Lety mimo, Argema, Other Way, John Dovanni, Sebastian, O5 a Radeček, Blue Rocket a Petr Kalandra memory band.

V Zámeckém pivovaru Chyše dostanete českou kuchyni jako od maminky

Publikováno:před 10 měsíciZdroj:Hospodářské NovinyAutor:Aneta ŠtefánkováChyše

● Pivo se v Chyších vařilo od 16. století, manželé Lažanští se tuto tradici rozhodli obnovit.
● Už deset let na zdejším zrekonstruovaném zámku můžete ochutnat zlatavý mok podle staročeské receptury.
● K tomu se přidává poctivá česká kuchyně - přesně taková, jak má být.

Šlechtická rodina Lažanských vlastnila nejen stejnojmenný pražský palác, v kterém dnes sídlí FAMU nebo vyhlášená kavárna Slavia, ale také novorenesanční zámeček v Chyších na Karlovarsku. Za komunismu zámek chátral, v roce 1996 ho koupil potomek rodu Vladimír Lažanský s manželkou a kompletně ho zrekonstruovali. Posledních 10 let v něm také vaří pivo. Vždyť pivovar fungoval v Chyších od 16. století. Součástí areálu je i pivovarská restaurace, kde dostanete českou kuchyni jako od maminky. A to skoro doslova, vaří tu totiž žena, šéfkuchařka Jaroslava Stenglová. Pokud budete mít štěstí, potkáte i žokeje Josefa Váňu, který ve městečku žije a u Lažanských je častým hostem.

Chcete vědět, kdo ovládá trh s pivem?

Publikováno:před 10 měsíciZdroj:Roklen24.czAutor:Jaroslav Průcha

Světový trh s pivem ovládá pět firem. Dohromady vlastní stovky nejznámějších značek zlatého moku z celého světa. Ať už je to ležák, světlé pivo, tmavé pivo, stout nebo jakékoli jiné pivo, tento nadnárodní oligopol poptávku určitě pokryje. V infografice serveru Visual Capitalist jsou i tři čeští zástupci – Plzeňský Prazdroj, Krušovice a Staropramen.

Až do nedávna světový pivní trh ovládalo šest značek – AB InBev, SABMiller, Molson Coors, Heineken, Diageo a Carlsberg. Za několik týdnů to ale nebude pravda. Dvě největší firmy, AB InBev a SAB Miller, se sloučí do jedné pivní megafirmy. Obchod, jehož hodnota je kolem 107 miliardy dolarů, má být uzavřen letos v říjnu.

Až bude vše černé na bílém, bude mít sloučený podnik portfolio značek, které mu budou ostatní závidět. Namátkou je to třeba Budweiser, Corona, Stella Artois, Hoegaarden, Pilsner Urquell, Foster´s, Shock Top, Elysian, a Beck. To jsou jen některé ze značek, které budu tvořit vlajkovou loď nové firmy.

Největší světový pivovar AB InBev se na převzetí svého hlavního rivala SABMiller dohodl již loni. Transakci v květnu schválila Evropská komise. Podmínkou jejího souhlasu je ale prodej pivovarnických aktivit SABMilleru v Evropě, mezi které patří i Plzeňský Prazdroj.

Jak se připravit k provozování minipivovaru

Publikováno:před 10 měsíciZdroj:ČeskéMinipivovary.cz

Od rozhodnutí o pořízení vlastního minipivovaru až po uvaření Vašeho prvního piva neuběhne více než půl roku. Ještě předtím je ale potřeba připravit se na výrobu vlastního piva několika legislativními kroky.

Jak probíhá nákup minipivovaru ?
1.Sdělíte nám Váš záměr – stačí vyplnit jednoduchý poptávkový formulář
2.Zašleme Vám k vyplnění podrobný dotazník, v němž nám sdělíte podstatné údaje, důležité pro správný návrh minipivovaru
3.Zpracujeme pro Vás optimální nabídku, respektující Vaše provozní dispozice, prostorové, ekonomické a personální možnosti
4.Uzavřeme s Vámi smlouvu o výrobě a prodeji pivovaru, uhradíte zálohu 50% ceny
5.Vyrobíme minipivovar v naší výrobní továrně
6.Mezitím připravíte místo k instalaci pivovaru (úprava terénu, přípojná místa elektřiny, vody a kanalizace, příjezdová cesta)
7.Zkontrolujete vyrobený komplet pivovarské technologie a zaplatíte dalších 40% ceny.
8.Dovezeme, namontujeme a oživíme pivovar
9.Uvaříme společně s Vámi první várku vašeho piva
10.Uhradíte zbylých 10% ceny
11.Vaříte si vlastní pivo ve vlastním pivovaru

Co budete muset zařídit pro legální provoz minipivovaru ?
Pro provoz minipivovaru musíte splnit a zajistit několik legislativních a organizačních náležitostí. Je již na Vašem rozhodnutí, zda je zařídíte sami, anebo je svěříte nám a využijete některé z našich.

Musíte zajistit především tyto povinnosti :
1.Získání živnostenského oprávnění pro řemeslnou živnost „pivovarnictví a sladovnictví“. Nesplňujete-li předpoklady pro získání této živnosti, využijte naší služby garanční servis.
2.Získání stavebního povolení nebo územního rozhodnutí pro umístění pivovaru anebo přestavbu objektu restaurace na minipivovar.
3.Zajištění pitné vody, splňující parametry vyhlášky č. 252/2004 Sb., kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody, ve znění pozdějších předpisů. Při použití vody z vlastního zdroje je nutná četnost a rozsah kontroly vody dle §4 výše jmenované vyhlášky.
4.Kontaktovat Generální ředitelství cel, kvůli spotřební dani z alkoholu. Informace lze získat přes webové stránky Celní správy http://www.celnisprava.cz/cz/Stranky/default.aspx
5.Při výrobě musí být dodrženy hygienické požadavkydle nařízení 852/2004, v platném znění – nařízení stanoví, mimo jiné, požadavky na potravinářské prostory a jejich vybavení. Seznam základních právních předpisů :
●nařízení Komise (ES) č. 2073/2005 ze dne 15. listopadu 2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny, v platném znění
●nařízení Evropského parlamentu a Rady 178/2002/ES ze dne 28. ledna 2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin, v platném znění
●nařízení Komise (ES) č. 1881/2006 ze dne 19. prosince 2006, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách, v platném znění
●nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 ze dne 16. prosince 2008, o potravinářských přídatných látkách, v platném znění
●nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1334/2008 ze dne 16. prosince 2008, o látkách určených k aromatizaci, v platném znění
6.Pokud bude pivo i stáčeno a prodáváno, musí být splněn i požadavek na označování. Všechny potraviny uváděné na trh v rámci EU musí splňovat obecné požadavky na označování dané směrnicí 2000/13/ES, v platném znění. V České republice byly požadavky směrnice na označování zapracovány do zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, ve znění pozdějších předpisů a vyhlášky č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, ve znění pozdějších předpisů. Dále komoditní vyhlášky č. 335/1997 Sb., pro nealkoholické nápoje a koncentráty k přípravě nealkoholických nápojů, ovocná vína, ostatní vína a medovinu, pivo, konzumní líh, lihoviny a ostatní alkoholické nápoje, kvasný ocet a droždí, ve znění pozdějších předpisů.
7.Výsledné pivo musí splnit požadavky na pivo dle již zmiňované vyhlášky č. 335/1997 Sb., ve znění pozdějších předpisů.
8.Při výrobě i prodeji piva musí být použity materiály vhodné pro styk s potravinami. Obaly řeší: Zákon č. 477/2001 Sb., o obalech a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Dále vyhláška č. 38/2001 Sb., o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy, ve znění pozdějších předpisů.
9.V zájmu splnění všech výše uvedených předpisů se doporučujeme obrátit na místně příslušný inspektorát SZPI

Kašperský pivovar

Publikováno:před 10 měsíciAutor:František KohoutKašperskohorský

Kašperské Hory jsou známé především jako východisko k návštěvě hradu Kašperk, který převyšuje ostatní okolní kopce. Od letošní letní sezóny je v tomto šumavském městečku obnoveno právo várečné. Na adrese Náměstí 5 naleznete restaurační pivovar - Kašperskohorský pivovar . Navštívili jsme ho včera v podvečerních hodinách. Zrovna začalo pršet, takže ostatní kašperskohorská lákadla zůstala nepovšimnuta.

Před restaurací se nachází zahrádka, stejně tak pak krytá zahrádka ve vnitrobloku. My volíme posezení uvnitř. Moc místa tu ale nemají, ve spodní části jsou jen tři stoly hned vedle kuchyně, kam lze bez problémů nahlédnout - někde je to pohled nevábný, zde je však vše nové a čisté a vůně by mohla navodit chuť k nějakému tomu soustu. My tu ale dnes jíst nebudeme, nemáme to naplánováno a ani jídelní lístek nás neoslovil - dnes - jindy to může být jinak.

Na čepu jsou zatím dva druhy piva - Kašperk 10% EPM a Cikánka 13% EPM. Přesně takto jsou piva definována v jídelním lístku. Já bych snad doplnil, že desítka je světlá a třináctka, jak už název napovídá, tmavá. Osobní dojem? Desítka naprosto luxusní pivo, krásně jemné, voňavé. Tohle pivo bych mohl pít celý večer. Cikánka byla podobná, ale samozřejmě v těle silnější a byla zde dost patrná "černá příchuť". Navařen je již 12% Šibeničák, ale ten ještě na čepu není. Pro mne tedy jasný vítěz - Kašperk.

Mají zde nastavenu zajímavou cenovou politiku. Kašperk v půllitru pořídíte za 29 Kč, třetinku pak za korun 24. Cikánka je na tom podobně (36 - 32 Kč). Třetinka se tady tedy opravu nevyplatí :( V nabídce jsou i dva druhy balení s sebou - 1l zřejmě v PET (neověřeno) a 0, 4l v kelímku. V nealko nápojích vévodí nabídce módní domácí limonády - ochutnal jsem sladovou a už to opakovat nebudu (zlatá Sládkova od Staropramenu ). Jinak prý používají regionální suroviny od místního pekaře, řezníka, mlékárny a pražírny kávy. Ostatní prý vlastní výroba. Pokud je tomu opravdu tak, pak palec nahoru.

Pod pivo jsou připravené keramické tácky bez loga. Ptáme se i na tácky papírové. Na jejich cenu slečna reaguje nechápavě a každému přináší tři druhy zdarma. To jim asi moc dlouho nevydrží, protože nájezdy sběratelů jsou jistě již za humny.
Interiér ještě není úplně do detailů dokončen, ale dojem na mne tento nový pivovárek zanechal, zejména svým zlatavým mokem, velmi kladný. Určitě se sem rád někdy vrátím. Třeba i na návštěvu hradu Kašperk.
Podle čeho jsou pojmenována kašperskohorská piva se dozvíte z rubu tácků.

Kašperk: Naše desítka nese název po nejznámějším turistickém cíli v okolí města. Hrad byl založen Karlem IV. a dnes patří městu. Od našeho pivovaru se k němu přiblížíte autem nebo zkratkou přes les po zelené; není to ani hodinka a půl :) (3, 2 km a kousek do kopce lesem). S naším Kašperkem v batohu tam budete cobydup
Šibeničák: 805 m.n.m. má kopec krásně viditelný z náměstí směrem na jihozápad. Na jeho vrcholu stávala šibenice. Město získalo právo hrdelní již roku 1345 a popravy oběšením se vykonávaly právě zde. Dnes je to místo s krásným výhledem na město i okolí a na cestu sebou i pro lepší rozhled doporučujeme náš chlazený Šibeničák
Cikánka: Část města ležící po levé straně silnice směrem na Vimperk nedaleko kaple dvanácti apoštolů - zde měli cikáni po příjezdu do Kašperských Hor právo nocovat. Místní říkají, že díky specifickému proudění vzduchu je to v zimě jedno z nejchladnějších míst ve městě; oproti tomu je naše Cikánka nachlazená tak akorát.

Centrum Litoměřic patří pivu

Publikováno:před 10 měsíciZdroj:Litoměřický deníkAutor:Pavla Jiřičová

Již sedmý ročník Pivních slavností se uskuteční v sobotu 6. července na Mírovém náměstí v Litoměřicích.

Návštěvníci budou mít možnost ochutnat desítky lahodných moků. Na slavnosti je zatím přihlášeno 27 pivovarů, z nichž některé se představí vůbec poprvé. Jde například o pivovar Žichovec, Raven či Zloun. Žádný z pivovarů se nebude představovat pouze s jedním druhem piva. Návštěvníci tak budou mít možnost ochutnat různá ovocná, ochucená, svrchně či spodně kvašená nebo pšeničná piva.

Chybět nebudou ani ležáky. Každý rok se počet pivovarů, které se pivních slavností účastní zvyšuje. Je tedy pravděpodobné, že počet 27 pivovarů ještě není konečný. V minulém roce navštívily Pivní slavnosti necelé čtyři tisíce návštěvníků. Ti loni zvolili nejlahodnějším speciálem teplický Monopol.

I pro letošní rok má moderátor programu Olda Burda přiravenu řadu soutěží o nejlahodnější speciál. Součástí programu slavností bude také výstava artefaktů litoměčického pivovarnictví a komentovaná ukázka pivních kuriozit. Návštěvníci budou mít zároveň příležitost zakoupit si skleněný půllitr s logem slavností, do kterého si následně budou moci nechat u stánků čepovat pivo.

Tato novinka by měla přispět ke snížení množství odpadů o plastové kelímky. Parkování na náměstí bude kvůli slavnostem v sobotu omezeno.

Program:
12.00 hod. SEBASTIAN
13.30 hod. O5 A RADEČEK
15.00 hod. ARGEMA
16.30 hod. LETY MIMO
18.00 hod. OTHER WAY
19.30 hod. PETR KALANDRA MEMORY BAND
21.00 hod. JOHN DOVANNI
22.30 hod. BLUE ROCKET

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.23.05.2017 15:024.978/4.978