Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

Pivovar Žatec chystá své muzeum, připravuje i nový druh piva

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:iDNES.czAutor:Miroslava StrnadováŽatec

Historie vaření piva, vývoj výrobní technologie i dobové lahve mají být součástí nového Muzea pivovarnictví, které plánuje otevřít žatecký pivovar. První návštěvníci by si ho mohli prohlédnout letos na podzim. Pro zákazníky také připravuje nové pivo výrazné chuti a vůně.

„Pivní turistika zažívá boom, do města proudí čím dál víc návštěvníků díky Chrámu chmele a piva. Usilujeme o to zapojit náš pivovar více do cestovního ruchu, k čemuž potřebujeme zázemí a větší nabídku zážitků pro turisty,“ vysvětluje obchodní ředitel pivovaru Radek Vincík.

Pivovar se proto na jaře pustí do opravy patrového domu č. 85 stojícího přes ulici. Objekt je ve velmi špatném stavu, má narušenou statiku a chybí mu část střechy.

„Do stavebních prací se chceme pustit ještě letos na jaře, a pokud vše půjde dobře, muzeum otevřeme při Dočesné na začátku září,“ plánuje Vincík.

Rekonstrukce domu a zařízení muzea podle něj vyjde na 14 milionů korun, přičemž pivovar získal na záchranu památkově chráněného objektu dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu ve výši téměř 12 milionů.

Pivovar pořádá už řadu let prohlídky svého areálu. Loni si sklady, šrotovnu, varnu, spilku, ležácký sklep, stáčírnu, sklady a další prostory prohlédlo v rámci přes tři tisíce turistů. Další zhruba tři tisíce návštěvníků zavítaly na den otevřených dveří, který se koná každoročně v květnu.

Z bývalé sladovny bude penzion
Už loni pivovar zrekonstruoval několik objektů přímo ve svém areálu. Všechny budovy dostaly nový kabát a prokoukl také vnitřní dvůr. V plánu na příští rok je oprava bývalé sladovny, v níž má vzniknout restaurace a penzion.

V posledních letech se pivovaru daří, loni uvařil přes 36 tisíc hektolitrů piva a na letošní rok plánuje navýšení. Díky spojení se čtvrtou největší pivovarnickou skupinou Carlsberg se mu podařilo proniknout na nové zahraniční trhy.

„Především na americký a kanadský trh. Rozšířili jsme prodej i ve Skandinávii a z exotických lokalit jsme na Bermudách a Bahamách. Letos chceme posílit na všech trzích,“ nastínil Vincík.

Vývozní jedničkou žateckého výrobce zůstává bezlepkové pivo Celia. Poslední novinka, třináctistupňový Sedmý schod, se objevila na trhu na konci roku 2015, letos proto přijde čas na nástupce.

„Jsme ve stadiu vývoje, zatím prozradím jen to, že budeme držet trend produktu s výraznou chutí a vůní a cílíme na zákazníky, kteří se zajímají, co nápoj obsahuje, a upřednostňují kvalitu před kvantitou,“ dodal Vincík.

Pivovary Heinekenu v Česku prudce zvýšily zisk. Pomohl cider Strongbow

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:E15.czAutor:Dušan Kütner

Tržby třetí největší tuzemské pivovarnické skupiny Heineken předloni stouply o 0,3 procenta na 3,17 miliardy korun. Výrazného nárůstu pak dosáhla firma s pivovary v Krušovicích, Brně a Velkém Březně u čistého zisku, který stoupl meziročně o 160 procent na 190 milionů korun.

Ještě v roce 2014 přitom činil čistý zisk necelých čtrnáct milionů korun. To vše přes předloňský pokles produkce piva o dvě procenta na 2,19 milionu hektolitrů, vyplývá z aktuální výroční zprávy firmy.

„Tržby společnosti byly pozitivně ovlivněny nárůstem prodejů obchodního zboží. Jedním z hlavních důvodů byly prodeje cideru Strongbow,“ zdůraznila mluvčí Heinekenu Česká republika Jana Pikardová. Původně anglickou značku jednoho z nejprodávanějších ciderů Strongbow začala firma v Česku distribuovat předloni. Se započítáním tohoto nápoje tak předloni stoupla výroba Heinekenu v Česku o tři procenta na 2,3 milionu hektolitrů.

Z celkového výstavu piva přitom 600 tisíc hektolitrů, tedy více než čtvrtina, putovala na export, který pomáhá tuzemským pivovarům v době stagnace či poklesu domácího trhu.

Heineken ČR, který v tuzemsku zaměstnává 660 lidí, vyváží do tří desítek zemí. Největšího nárůstu loni dosáhla skupina na Slovensku a v Německu, které patří společně se Švédskem ke klíčovým zahraničním trhům pivovaru. Třetí největší nárůst prodejů ale Heineken ČR zaznamenal v Uzbekistánu.

Milovníci piva míří do Českých Budějovic

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Regiony24.czAutor:Bc. Šárka Ničová

27. Mezinárodní festival piva, tradiční pivovárenská a zároveň největší událost svého druhu v České republice, se bude konat ve dnech 13. až 18. února 2017 v rámci areálu Výstaviště České Budějovice a.s.. Více než 200 pivovarů bude usilovat o zisk Zlaté pivní pečeti ve 30 kategoriích a úplní vítězové budou soutěžit o hlavní cenu WORLD BEER SEAL 2017, která se udělí poprvé nejlepšímu pivu ze všech soutěžních vzorků. Speciální pivní sortiment přitom představí návštěvníkům a hostům festivalu více než 60 výrobců pěnivého moku.

CO VÍC SI PŘÁT?
„Velkou radost máme z představení irského Guinnesse, bavorských pivovarů z Bayeruthu, z Ruské federace, Severní Osetie, z Kazachstánu či Izraele. Poprvé se v České republice představí také pivo z Řecka. Celkem se zúčastní pivovary z 20 zemí celého světa, tradičně z Japonska, Velké Británie, Ruska, Irska, Španělska, Belgie, Rakouska nebo Ukrajiny. Kvalitně jsou zastoupeny pivovary ze Slovenské republiky, Polska, Maďarska a Německa,“ zmiňuje ředitel Mezinárodního pivního festivalu a organizátor neveřejné degustační části Alois Srb.

UNIKÁTNÍ PIVNÍ POUŤ
V Českých Budějovicích se na jednom místě sejde pivní elita v podobě skvělé prezentace Budějovického Budvaru, Plzeňského Prazdroje, Staropramenu, Heinekenu ČR, mimořádných výrobců z Holby, Svijan, Náchoda, Zubru a všech dalších významných a nenahraditelných velkých a středních pivovarů z České republiky, Polska, Německa a z dalších zemí a pivovarských domů. Chybět samozřejmě nebude ani vítěz roku 2016 Pivovar Jílovice pana Ing. Wünsche. Na festivalu se bude pivovarským hostům a našim návštěvníků prezentovat i dnes velice zajímavý segment, a to nápoje Cider.

Ve dvou soutěžích producentů minerálních vod o ocenění Zlatý český pramen budou usilovat o ocenění výrobci ze Slovenské republiky, Ukrajiny, Ruska, Maďarska, Itálie, Belgie a naši výrobci našich skvělých minerálních vod. Všechny odborné soutěže proběhnou od pondělí 13. února do pátku 17. února 2017 v pavilonu R2.

Pivovar Litovel chce kvůli velké poptávce rozšířit kapacitu

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Zemědělec.czAutor:ČTKLitovel minipivovar

Pivovar Litovel chce kvůli velké poptávce více než zdvojnásobit kapacitu svého minipivovaru, ve kterém si zájemci mohou uvařit vlastní pivo. Minipivovar byl zprovozněn v roce 2011, nyní se v něm ročně uvaří zhruba 15 000 litrů piva, což odpovídá stovce dávek piva. Uvedl to sládek Pivovaru Litovel Petr Kostelecký.

„Minipivovar nejčastěji slouží pro komerční vaření piva, které tvoří až 60 procent uvařených dávek. Je oblíbené jako dárek pro muže, k výročím, ale třeba i pro vaření svatebních speciálů. Vlastní pivo si objednávají také skupiny přátel, různé kluby či firmy pro své obchodní partnery,“ uvedl Kostelecký. Kapacita minipivovaru už ale přestává stačit rostoucí poptávce. „Letos plánujeme rozšířit kvasné a ležácké kapacity a zvýšit tak roční kapacitu minipivovaru,“ řekl ředitel Pivovaru Litovel Lumír Hyneček. V minipivovaru se podle Kosteleckého vaří hlavně spodně kvašená piva a ležáky, ale i vícestupňové speciály. „V poslední době také roste zájem o svrchně kvašená piva typu ale a ipa a jejich speciály. Už jsme tak vařili například medovou ipu či medové pšeničné pivo,“ podotkl.

Osvobodit minipivovary od spotřební daně? Jednoznačně ANO!

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Lidovky.czAutor:Tomáš Maier

Zákonodárci řeší téma snížení spotřební daně z piva. Pokud jim ale skutečně leží na srdci snaha ušetřit státní kase nějaké peníze a zároveň podpořit podnikání, měli by zrušit celou spotřební daň pro nejmenší pivovary. Vydělali by všichni, píše Tomáš Maier z České zemědělské univerzity v Praze.

Poslanci první únorový den pustili do druhého čtení návrh z dílny ODS ohledně snížení spotřební daně na pivo, vláda jako celek je proti a protinávrh k zamítnutí v Poslanecké sněmovně podal poslanec za ANO.
Spotřební daň na pivo se naposledy zvyšovala (o 50 %) v lednu 2010 v rámci daňového balíčku úřednické vlády. Poslanecký návrh se tak z hlediska sazeb výrazně přibližuje stavu před rokem 2010.

Aktuálně platná základní spotřební daň z půllitru desítky je 1,60 koruny - tu platí největší pivovary s roční produkcí piva vyšší něž 200 000 hektolitrů a čím je pivovar menší, tak platí z půllitru více sníženou sazbu. Pivovary jsou dle výše produkce rozděleny do šesti skupin a ty nejmenší - minipivovary - s roční produkcí do 10 000 hektolitrů platí z půllitru desítky sníženou sazbu ve výši 80 haléřů.

Evropská unie v tomto smyslu nařizuje pouze minimální sazbu spotřební daně, která aktuálně činí rovnou 1 korunu (přesně 0,0374 €) na půllitr desítky, a tak je zřejmé, že snížené sazby se tato minimální úroveň vůbec netýká.

Úředník to hlídá. Ale je drahý...
Kontrolou, jestli pivovary stát nešidí, a výběrem spotřební daně jsou u nás pověřeni úředníci Celní správy a dlužno dodat, že pivovar je kontrolován úředníkem dle místa své obchodní adresy a nikoliv dle toho, kde se pivovar fyzicky nachází. Takže cesta takového úředníka na kontrolu se může i pěkně podražit.

Oněch největších pivovarských společností je u nás osm (Plzeňský Prazdroj, Pivovary Staropramen, Heineken Česká republika, Budějovický Budvar, Pivovary Lobkowicz, PMS Přerov, Pivovar Svijany (resp. LIF) a Rodinný Pivovar Bernard) a průměrně každý měsíc v roce 2016 do státního rozpočtu odvedly dohromady 365 milionů korun.

Minipivovarů je zhruba 350 a ony průměrně každý měsíc v roce 2016 do státního rozpočtu odvedly dohromady pouze 4,4 milionu, což na jeden průměrný minipivovar a měsíc činí v průměru asi 12,5 tisíce korun.

...je dražší než daň od minipivovarů
Je tak na místě položit si otázku, zdali byrokratické náklady na výběr této spotřební daně od minipivovarů nepřevyšují vlastní výběr spotřební daně. Odpověď zní, že jednoznačně ano!

Náklady na úředníka zdaleka nejsou jen jeho superhrubá mzda, takový úředník musí někde sedět, má k dispozici počítač, jezdí do terénu a podobně, což vše stojí nemalé peníze.

Zrušením spotřební daně pro nejmenší pivovary by tak stát jednoznačně ušetřil, a to se bavíme jen o výhodách pro stát, potažmo pro všechny občany. Pro jednotlivé minipivovary by to pak mělo za následek výrazné snížení administrativní zátěže. Už dnes sládkové tráví papírováním více času než na varně či na spilce.

Levný stát? Tak do toho!
Uvedený krok by pak znamenal další výhody, podpořila by se v sektoru minipivovarů podnikatelská aktivita, mělo by to pozitivní vliv na turistický ruch, zaměstnanost, pivní kulturu a rozmanitost a výhod by bylo ještě mnohem více.

Alespoň ty nejmenší subjekty z pivovarského sektoru by tak přestaly být diskriminovány ve srovnání s vinařským sektorem - ani ti největší vinaři totiž neplatí žádnou spotřební daň.

Návrh na zamítnutí snížení spotřební daně na pivo onen první únorový den v Poslanecké sněmovně podal poslanec vládního hnutí ANO Bronislav Schwarz. Bylo by hezké, kdyby ten samý poslanec v rámci druhého čtení navrhnul, aby minipivovary byly osvobozeny od placení spotřební daně, vždyť přece ve volebním programu ANO se doslovně uvádí „Naším cílem je stát, který bude štíhlý, levný a bude dobře sloužit občanům.“.

Liberland má druhé pivo. Patnáctistupňový Liberbeer vytvořil sládek z Krušných hor

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Lidovky.cz

Samozvaný stát Liberland představil v týdnu další vlastní pivo. Patnáctistupňový ale nesoucí název Liberbeer je po loni prezentovaném Liberalovi již druhým v pořadí. Zástupci mikronároda by jej rádi vyváželi do celého světa.

„Jde o svrchně kvašené pivo excelentní kvality z těch nejlepších přísad, jaké se dají na světě koupit. Je dělaný opravdovými profesionály,“ přiblížil serveru Lidovky.cz Vít Jedlička, který nový stát předloni v dubnu vyhlásil na sporném území mezi Srbskem a Chorvatskem.

Liberbeer produkoval sládek z Krušných hor. Podle Jedličky je ještě kvalitnější než pivo značky Liberal, které pod národními barvami Liberlandu vzniklo v loňském roce. „Speciální je v tom, že má spoustu ovocných chutí a nemá žádný takzvaný ocásek. Ani jsem po něm neměl takový bolehlav, který obvykle po třech kouscích mívám,“ uvedl.

Jedlička by chtěl v budoucnu spolupracovat s lokálními pivovary jak na chorvatské, tak i srbské straně. Pivo by mimo jiné rád exportoval do celého světa.

Lokalita, na níž byl Liberland vyhlášen, je předmětem hraničního sporu mezi Srbskem a Chorvatskem. Podle Chorvatů patří Srbsku, které to však odmítá, protože by jinak přišlo o řadu další sporných území kolem Dunaje. Experti na mezinárodní právo se shodují v tom, že stát vznikl na území, kde nejsou přesně vytyčené hranice, neznamená to ale, že nikomu nepatří.

V Belgii vyrobili první úplně nealkoholické pivo

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Sputnik

Noviny Soir informovaly, že společnost AB InBev po několika letech výzkumů patentovala a zavedla inovativní technologii vaření piva, která umožňuje vyrábět stoprocentně nealkoholické světlé pivo značky Pils. Jeho chuťové vlastnosti nezaostávají za originálním nápojem.

Do to doby byl obsah alkoholu v takzvaném „nealkoholickém" pivě 0,5% — 1,2% a chutí se odlišovalo od originálu, říkají belgičtí pivovarníci.

Bezplatná degustace jednoho milionu lahví tohoto nového piva bude provedena v belgických síťových obchodech již během nejbližších týdnů, říkají noviny.

Belgičané se chvástají tím, že v království vaří okolo 450 druhů piva, mnoho z nich je experty každý rok přiznáváno za nejlepší na světě.

Minipivovar vyrobil jedinečné uzené pivo. Lahve mu ale v komíně nevisí

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:iDNES.czAutor:Martin VokáčEden

Centrum Eden v Bystřici nad Pernštejnem hostí o víkendu uzené slavnosti. Nádvořím voní stovky kilogramů masa, klobás a salámů. „K tomu by se výtečně hodilo i uzené pivo,“ řekl si sládek zdejšího minipivovaru Vladimír Vecheta. A tak vymyslel unikát, který pivař jinde nesežene.

„Pivo se normálně uvaří, dá do flašek a pak se na čtrnáct dní, nebo jak je potřeba, pověsí do komína,“ se smíchem vysvětluje sládek minipivovaru Eden.

Samozřejmě si dělá legraci. „Ale této legendě tu věří skoro všichni, kdo nikdy nebyli v pivovaru. Kdo jsou zasvěcení, samozřejmě vědí, že to je nesmysl a dělá se to trochu jinak,“ říká už o něco vážněji.

Jeho minipivovar Eden se na nejrůznější speciály zaměřuje. Kromě klasických piv od jedenáctistupňového po čtrnáctistupňové vaří i tmavou osmnáctku.

„Když jsme areál otevírali, měli jsme ideu, že zdejší pivovar bude vařit speciály a že bude takovou experimentální laboratoří,“ vypráví Vecheta. „Cílem bylo, když se tu koná nějak zaměřená akce, abychom uvařili i speciál, který těm slavnostem bude odpovídat,“ dodává.

Uzeným slavnostem logicky odpovídá pivo uzené. Minipivovar ho na víkend připravil zhruba 700 litrů. Protože je vázán dotačními podmínkami, může ho vařit jen pro sebe a právě pro tyto speciální příležitosti. „Jinde nemůže být k dostání. Proto má svého ducha a je to unikát,“ upozornil sládek.

Echt česká verze. Jako byste jedli sušenou kotletku
Jeho uzené pivo se vyrábí podle starých bavorských receptur. Zejména v okolí Bambergu je takzvané nakouřené pivo, neboli „rauchbier“, velmi oblíbené. Dělá se prakticky stejně jako pivo klasické, k výrobě se ale používá část sladu, který se suší nad kouřící rašelinou. Ten vůni nasákne.

„Recepty jsme si upravili tím způsobem, že uzené je z piva cítit tak markantně, jako kdybyste skutečně jedli sušenou kotletku. Je to dáno tím, že pivo vaříme ze sta procent nakouřeného sladu, což německé recepty nemají. Nakuřované pivo ho obsahuje méně,“ objasňuje Vecheta.

Německé receptury, které našel na internetu, doplnil o poznatky českých pivovarníků. „Zvolil jsem echt českou verzi. Protože jak se sníží poměr uzeného sladu, chuť uzena výrazně mizí,“ dodává sládek.

Pivovar vyrobil speciálu dvě verze. V lahvích se objevilo polotmavé s podílem karamelového sladu, u výčepu bylo k dostání světlé. „Zkusil jsem obě. To světlé je ale lepší. Asi proto, že obecně tmavší piva moc nevyhledávám. Ale i proto, že točené bylo na chuť takové uzenější,“ porovnával jeden z návštěvníků slavností Luboš Křivánek.

Pivo už uvařili z brambor i dýní, na Velikonoce zkusí čokoládu
Na podobné speciály je minipivovar Eden specialista. Vyrobili tu už i pivo z brambor nebo z dýní. To na bramborové a dýňové slavnosti.

„Bramborové pivo nikdo kromě nás v republice nedělá, při tom receptura je asi 300 let stará a pochází také z Německa. Pivo dýňové je oblíbené v Severní Americe a v Mexiku,“ poznamenal. Sládek zkouší i piva ovocná.

A o Velikonocích budou moci labužníci v Edenu ochutnat další výjimečnou raritu. Minipivovar připraví pivo čokoládové.

„To bude opravdový experiment. Nejen, že bude z čokoládového sladu, ale použijeme při výrobě i skutečnou čokoládu,“ nemůže se dočkat dalšího pokusu Vladimír Vecheta.

Zlevní Čechům za „útrapy“ s kouřením a EET pivo? ODS brnká na alkoholovou strunu

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Blesk.czAutor:Jakub Veinlich

Projde nakonec Sněmovnou návrh ODS na snížení spotřební daně u piva? Šanci má. I když vláda s plánem loni v prosinci nesouhlasila a podobné stanovisko drželi ve Sněmovně i vládní poslanci. Ministr financí přitom takový krok u sudového piva navrhoval už v roce 2015. Občanští demokraté chtějí nižší sazbou kompenzovat hospodským náklady spojené na zavedení EET.

Češi jsou národ pivařů. To je všeobecně známé. A když politici chtějí před volbami zaujmout, zahrají třeba i na alkoholovou strunu. Aktuálně proto v Poslanecké sněmovně opět ožilo téma snížení spotřební daně u piva z nynějších 32 korun na 26,80 Kč za hektolitr. Do roku 2010 byla sazba daně u piva 24 Kč. S návrhem ODS už v prosinci vláda nesouhlasila.

„Já jenom připomínám, že když klub KSČM navrhoval podobné návrhy na snížení nepřímých daní, zejména tedy DPH, například na základní potraviny a další a další věci, tak se tady šířeji u potřebných věcí s podporou nesetkal, a to ani u ODS,“ mluvil k poslancům předseda klubu KSČM Pavel Kováčik a dodal, že z mnoha návrhů ve Sněmovně je vidět, že je tu „doba těhotná předvolebními událostmi“. Narážel tak na blížící se volby do Poslanecké sněmovny, které budou na podzim.

Snížení sazeb navrhla ODS i u malých nezávislých pivovarů, čímž chtěla podpořit i rozvoj měst a okolních regionů. „Je čas snížit daně, můžeme to udělat, tento návrh má podporu celého trhu, všech profesních organizací,“ argumentoval za předkladatele předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura.

A bývalý ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) k tomu doplnil, že snížení daně má být mimo jiné kompenzace pro hospodské, kterým stát nařídil zavedení EET, od května zakáže kouření a podobně.

„Já bych vás prosil, abyste toto vzali také jako částečnou kompenzaci a pomoc těm, na které jste navalili zbytečné náklady,“ žádal poslance Bendl.

I přes dohady prošel zákon do druhého čtení. Řešit ho bude rozpočtový výbor. I když pokus o jeho shození ze stolu tu byl.

„Vidím ho jako nesystémový, takže dávám procedurální návrh na zamítnutí tohoto zákona,“ navrhoval Bronislav Schwarz z hnutí ANO. Pro hlasovala většina vládních poslanců, kteří tou dobou byli ve Sněmovně, ale na zamítnutí to nestačilo.

Do voleb se to nemusí stihnout
Neprošlo ani zkrácení doby na projednávání ve výboru na třicet dní. Poslanci se jím tak budou ve druhém čtení zabývat až v březnu. Že se zákon nemusí stihnout projednat, připouštějí politici napříč stranami.

„Zda je to stihatelné, záleží na dohodě těch, kteří ho podpořili a na průběhu projednávání. V optimálním případě si myslím, že ano,“ řekl Blesk.cz předseda lidoveckého poslaneckého klubu Jiří Mihola. Jak se vládní poslanci z KDU-ČSL k zákonu postaví v závěrečném hlasování, zatím nechtěl odhadovat. „Hodně bude záležet, jak bude zákon ve finále vypadat,“ dodal Mihola.

Zpravodajem zákona je bývalý ministr financí a šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. Vládní zamítavé stanovisko nenechal bez povšimnutí a označil ho za nekvalifikované, účelové a hloupé. „Hledat rovnost a nerovnost ve zdanění spotřebních daní mezi cigaretami a pivem, to pardon jako, takovýhle nesmysl by snad nemohla napsat ani ‚zkorumpovaná pakáž‘,“ prohlásil Kalousek. A věří, že zákon nakonec projde ještě do voleb. Podle šéfa TOP 09 byla vidět po prvním čtení k zákonu rozmrzelost na předsedech vládních poslaneckých klubů. „Z té rozmrzelosti soudím, že se budou snažit k mobilizování svých klubů, aby ten zákon neprošel, což by byla škoda,“ dodal pro Blesk.cz Kalousek.

Pro budou hlasovat také poslanci hnutí Úsvit. „Je to pobídka pro podnikatele, kterou vítáme,“ řekl Blesk.cz předseda klubu Marek Černoch.

Pivo a redukční dieta? Jde to, ale opatrně!

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Doma.cz

Co dělat, když máte rádi pivo, ale přitom chcete zhubnout?
Pozitivní vztah Čechů a Češek k pivu je známý. Stále se ještě roční spotřeba pohybuje okolo 160 litrů na osobu, což nám stačí, abychom zaujímali první místo na celém světě.

Další statistiky také hovoří jasně: "Přibývá Čechů, kteří si neudrží svou optimální tělesnou hmotnosti, tedy Čechů s nadváhou a obezitou,“ říká nutriční terapeutka Věra Boháčová.

Jak je to s konzumací piva právě při redukční dietě?
Snad každá žena má nějakou zkušenost s hubnutím (ať už vlastní nebo u svých nejbližších). A když patříme mezi přívrženkyně zlatavého moku? Je nutné ho při hubnutí plně vyloučit nebo existuje možnost, jak ho do svého režimu zařadit?

V čem nám pivo pomáhá?
• Pivo je "iontový nápoj“ obsahující řadu vitaminů, minerálních a dalších látek s pozitivním vlivem na náš organizmus
• S výhodou se mírná konzumace piva využívá pro lepší trávení a při některých ledvinných onemocněních
• Nealkoholické pivo je vhodnou součástí celodenního pitného režimu
• Malé množství alkoholu může mít pozitivní vliv na srdečně-cévní systém (individuálně posouzeno)

V čem nám pivo škodí?
• I pivo je alkohol, který je pro organizmus toxický (negativní vliv zejména pro játra, mozek)
• Nadměrná konzumace piva může výrazně zvyšovat příjem energie
• U pijáků piva se častěji objevuje rizikový typ obezity (typu jablko, kdy se tuk hromadí v oblasti břicha a hrudníku)
• Konzumaci piva nemůžeme doporučit všem (dětem, dospívajícím, těhotným a kojícím ženám, lidem s onemocněním jater a slinivky, lidem s nutností dodržovat některá striktní dietní doporučení, lidem závislým).

Veškeré výše popsané pozitivní vlivy piva na nás organizmus se týkají pravidelné umírněné konzumace (1-2 piva denně), pokud se snažíme celotýdenní "deficit“ dohnat v pátek večer, veškerá pozitiva jsou fuč.

A závěr?
Chceme-li hubnout, jednou ze základních zásad je dodržování pitného režimu. Jeho součástí může být i pivo, nejlépe v nealkoholické variantě. Několik sklenek piva může podpořit trávení, dodat důležité vitaminy a minerální látky.

Na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že pivo je nápoj alkoholický, tedy i energetický a bylo by velkou chybou kvůli energii z piva vytěsňovat z diety jiné potraviny, které tam mají své důležité místo. Pivo v alkoholické formě navíc nemůžeme doporučit všem, vždy je potřeba vhodnost/nevhodnost posuzovat individuálně.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.17.08.2017 11:515.316/5.316