Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

Papež František přijme 122 lahví Budvaru

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Českobudějovický deníkAutor:Anna ZemanováBudvar

Speciální várka Budvaru pro hlavu církve. Je to poprvé, co Budějovický Budvar vaří pivo pro Vatikán.

Pro pivovar je to prestižní záležitost. Papež František přijme 13. prosince při generální audienci od českobudějovické delegace 122 lahví.

Várku pro něho v úterý v budvarské varně požehnal diecézní biskup, který bude součástí delegace.

Na závěr žehnání biskup řekl: „A ti, kdo si budou tímto pivem připíjet, ať jim to prospívá ke zdraví duše i těla. Ať platí ono staré a moudré - Dej Bůh štěstí.“ Připíjet si požehnaným pivem, které má doma i Svatý otec, je celkem lákavá nabídka. Zbytek z této požehnané várky bude možné ochutnat v českobudějovických restauracích Budvarka nebo Vatikán na Lannově třídě.

Pivaři se těší na svůj svátek. Vše vypukne opět v září

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Reflex.czStaropramen

Dny českého piva jsou už tradičně jednou z nejoblíbenějších akcí milovníků zlatavého moku u nás. Není lepší příležitost vychutnat si náš národní nápoj a vzdát mu hold. Letošní, již 5. ročník, nabídne opět pivní speciály a pivovary znovu otevřou své brány veřejnosti. I letos se akce účastní desítky velkých i malých pivovarů a tisíce hospod či restaurací. Mezi nimi samozřejmě nechybí ani smíchovský pivovar Staropramen. Příznivci smíchovského piva se mohou těšit na znovuuvedení Extra chmelené dvanáctky, která v předešlých letech sklidila u konzumentů velký úspěch, slavnostní narážení sudů za přítomnosti sládků i otevřený pivovar-tedy pivo přímo od zdroje.

Staropramen nevynechal jediný ročník Dnů českého piva, což znamená, že se slavností účastní už od roku 2013. „Dny českého piva jsou svátkem nejen pro všechny pivovary a hospody, ale především pro ty, kteří si chtějí vychutnat to nejlepší, co vzniká pod rukama českých sládků. Zároveň mají nadšenci možnost nahlédnout přímo pod pokličku vaření piva, u nás ve Staropramenu navíc během prohlídky vedené samotnými sládky,” vysvětluje Petra Chovancová, brand manažerka značky Staropramen.

Extra chmelená dvanáctka vzniká z nejlepšího žateckého červeňáku
Právě smíchovský pivovar vaří u příležitosti Dnů českého piva již tradičně Extra chmelenou dvanáctku. Spodně kvašený ležák vyniká kombinací českého a bavorského sladu, které umocňují jeho jedinečnou plnost. Je chmelený hned pěti dávkami chmele, třikrát na varně, dvakrát pak za studena. Tento postup harmonizuje jeho jemnou chmelovou chuť.

„Výrazné chmelové aroma naší Extra chmelené dvanáctky je dosaženo především použitím odrůdy žateckého poloraného červeňáku, který je odborníky považován za jeden z nejlepších chmelů na světě. Ten náš si pečlivě vybíráme přímo v mikroregionu Údolí zlatého potoka. Aroma spolu s příjemnou hořkostí a jiskrnou barvou dokáže naladit naše chuťové pohárky na opravdu výjimečný zážitek,” říká vrchní sládek pivovaru Staropramen Zdeněk Lux.

Soudky letošní Extra chmelené smíchovské dvanáctky budou ve vybraných hospodách naraženy v pátek 22. září. Se smíchovskými sládky se budete moci setkat například v restauraci Na Verandách, v Pivnici U Bílého lva nebo ve Vinohradském Parlamentu. Ochutnat tento pivní skvost ale bude možné ve více než 600 hospodách a restauracích po celé ČR.

Se sládkem přímo do pivovaru? Sobota je váš den!
V sobotu 23. září vyvrcholí Dny českého piva pro všechny, kteří se chtějí něco dozvědět o technologiích, postupech nebo surovinách potřebných pro vaření piva. Právě v tento den totiž proběhnou oblíbené prohlídky pivovaru Staropramen vedené přímo tamními sládky, ke kterým se přidá bohatý doprovodný program a pivo přímo od zdroje. Detaily o akci bude možné v průběhu září najít na facebookovém profilu pivovaru Staropramen.

Dáte si skvělé pivo, nebo se v něm rovnou vykoupete? Olivův pivovar nabízí oboje

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:ČtiDoma.czAutor:Zuzana ŠpánikováOlivův

Pokračujeme v našem seriálu, ve kterém mapujeme malé pivovary ve Středočeském kraji! Tentokrát jsme se podívali do Dolních Břežan, kde se začala psát novodobá historie pivovarnictví. Vsadili zde nejen na tradiční české typy, ale i svrchně kvašené speciály, které jsou zatím v našich vodách stále exotikou.

V Dolních Břežanech se rozhodli v roce 2015, že už bylo dost roků bez piva a že je na čase obnovit tradici. Miroslav Oliva se toho nebál a rozjel nejen výrobu piva, ale i pivní lázně, restauraci a hotel. Jak se jim daří? Posuďte sami, nejlépe se sklenicí piva v pořádné voňavé lázni.

Trocha historie
První zmínky o pivu v Dolních Břežanech pocházejí z roku 1580 a obsahují zmínku nejen o pivovaru, ale také o sladovně. Vařilo se jednou týdně z pšeničného sladu a pivovar byl zřejmě umístěn přímo na dvoře u tvrze. V Dolních Břežanech pěstovali hodně chmele, takže ho vždy prodávali dále. Pivovarnictví se přestalo dařit během třicetileté války, kdy byl téměř zcela zničen.

Pane Olivo, proč se pivovar rozhodne i pro pivní lázně?
Pivo je zdravé nejen jako pití. Rozhodli jsme se prozkoumat všechny jeho blahodárné účinky. Kvasnice a látky obsažené v pivu předávají pokožce celou řadu vitamínů B, po kterém naše kůže prahne. V pivních lázních si odpočine tělo i duše. Lázeň je pochopitelně teplá, zato čepované pivo je správně studené!

Jaká je vaše pivní filozofie?
Vlastně děláme více typů piva. Takže si každý může vybrat podle nálady a chuti. Vaříme tradiční i hodně netradiční speciály, které voní orientem. Děláme prvotřídní pivo s jemným zákalem vytvořeným pivovarskými kvasnicemi. Nic nepřidáváme, je to jenom voda, slad, chmel a kvasinky. Vyrábíme spodně i svrchně kvašená piva.

Co tedy u vás budeme pít?
Báječná je naše Dolnobřežanská desítka. Je krásně zlatavá, z českého sladu a chmelů z Žatecka. Poznáte ji po plnější chuti a příjemné hořkosti, která nutí k dalšímu doušku. O něco silnější je pak náš Laser Beer, jde o světlý ležák opět z českého sladu s malým podílem sladu speciálního a českých chmelů v kombinaci aromatických a hořkých. Rozhodně můžu doporučit i naše pivo Knížete Václava, spodně kvašený polotmavý speciál mnichovského typu s obsahem alkoholu 5,1 %. Vyvažuje nasládlou chuť s jemnou hořkostí a lahodí nejen chuti, ale i oku, a to svou jantarovou barvou.

Máte pivo, které se jmenuje Metuzalém. Dlouho jste nemohli přijít na recept, nebo proč takový název?
Ale ne. Jde o to, že je to pivo, které se kvasí svrchně a velmi pomalu. Používáme kvasinky düsseldorfského typu. Hlavní kvašení probíhá při teplotě 14 až 18 °C. Zvláštností je dokvašování při teplotě okolo 1 °C po dobu 2 měsíců. Na výsledek se vyplatí počkat, potěší vás jantarově-kaštanová barva a příjemné chmelové aroma.

To je zajímavé. Máte i něco dalšího takhle netradičního?
Naše nejsilnější pivo je India Pale ALE, při jeho vaření používáme speciální slady určené pro tento typ piva a kombinujeme je s aromatickými americkými chmely. Voní po citrusech a květinách, barva je medová. Máme ale také York ALE, který je o něco slabší, je z českého sladu a kombinace českých a amerických chmelů. Netypické pivo je i náš Gari, který voní a chutná po banánech a hřebíčku. Navíc má silný říz a bohatou pěnou. To je dobré letní pití!

Co když mám ráda tmavá piva?
Pak si dejte našeho Theodora. Je černé s obsahem alkoholu 5,3 %. Vyrábí se ze tří druhů sladů s přidáním praženého ječmene a kvalitního chmele. Je hořký s příchutí po pražených sladech.

Můžeme si dát i něco k pivu?
Jistě, restaurace Olivova pivovaru je postavená v moderním industriálním stylu a je možné u nás pořádat i rodinné nebo firemní akce. Menu je stálé a doplněné sezonními specialitami.

Na co nás nalákáte, co chystáte pro návštěvníky?
Pozvu vás na zářijové akce pořádané v okolí našeho pivovaru, na kterých vedle sportovních úspěchů i mnoha dalších skvělých zážitků můžete ochutnat naše piva nebo i různé dobroty připravené našimi kuchaři. (Viz box vlevo!)

Cos dělal v září? Chmelil čerstvým chmelem!

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:ČeskéNápoje.cz

Dětem začne nový školní rok a zdá se, že tropická vedra nepolevují. Jen málokdo by už myslel na Vánoce, ale poctivý sládek je na tom jinak. Již touto dobou se musí činit, protože až se Ježíšek sládka zeptá: „Cos dělal v září,“ bude moci hrdě odpovědět: „Vařil jsem speciální pivo! I na vánoční tabuli! A chmelil jsem čerstvým chmelem!!!“

Nebývá v českých krajích úplně obvyklé, že by se pivo chmelilo čerstvým chmelem. Také to není vůbec jednoduché – chmel se v době sklizně musí do několika hodin usušit, jinak by přišel vniveč. Ale pokud jste sládkem odvážným, v pivovaru s tradicí, a spolupracujete s chmelařem, který má také velké srdce pro tradiční řemeslo, můžete ještě zkusit takový čerstvě sklizený chmel rychle transportovat do pivovaru a nachmelit jím právě vařené pivo. Není třeba příliš připomínat, že takovou šanci máte jen několik dnů v roce, právě přibližně na přelomu srpna a září, kdy chmel dozrává a sklízí se.

Všechny výše zmíněné nutné podmínky se sešly v rámci spolupráce sládka Rodinného pivovaru Chodovar s pěstitelem a dodavatelem žateckého aromatického chmele z chmelnic Polepských blat. Právě tam se pan Jiří Špringl postaral o to, že chmel, který ještě za ranního rozbřesku ve středu 30. srpna 2017 shlížel z jedné z jeho chmelnic, byl v potřebném množství sklizen, naložen do auta a dopraven již po poledni k nám do Rodinného pivovaru Chodovar v Chodové Plané, kde jím byla slavnostně nachmelena várka piva, kterou sládek našeho pivovaru pan Jan Plevka a vařič pan Ladislav Maule právě vařili. U této neobvyklé události opět nechyběli ani zástupci z řad novinářů.

Slavnostní okamžik zrodu Vánočního speciálu
„Pro nás je to slavnostní den. Přelom srpna a září je pro nás tradičně obdobím, kdy vaříme jedno ze speciálních piv, které se pak objeví na předvánočním trhu. Také letos jsme se rozhodli zachovat v podstatě před několika lety obnovenou tradici, vrátit se zpátky v čase a pokusit se uvařit pivo tak, jak se vařilo před mnoha desetiletími, a to se zeleným chmelem, který se čerstvě dovezl přímo z chmelnice, zkrátka uvařit opět pivo bez kompromisů!“ vysvětlil obchodní sládek Rodinného pivovaru Chodovar pan Jiří Plevka ml.

Tento Vánoční speciál, který se bude díky použití čerstvého hlávkového chmele „Žateckého červeňáku“ honosit mimo skvělé chuti i výrazným aroma typickým pro tento chmel, dorazí na trh v limitované edici asi 7.000 patentních lahví a také 217 kusů exkluzivních číslovaných třílitrových lahví až na konci měsíce října. Limitovaná edice třílitrových lahví bude opět v prodeji výhradně v areálu Rodinného pivovaru Chodovar (Restaurace Ve Skále, Restaurace Stará Sladovna a ve značkové prodejně).

Takové dobré pivo prostě musí patřičně vyzrát. Totiž:
Výjimečné pivo potřebuje svůj čas.

Naděje na levnější pivo padla. Poslanci odmítli snížit daň

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Seznam.czAutor:Pavlína Kosová

Změnu navrhovali zákonodárci ODS. Základní sazba spotřební daně z piva měla klesnout z 32 na 26,80 koruny za hektolitr.
Článek

Poslanci ODS to navrhovali jako kompenzaci za elektronickou evidenci tržeb, po jejímž zavedení v restauracích pivo podražilo, ministr financí Ivan Pilný z ANO to označil slovy „pivní populismus“.

Nižší spotřební daň z piva, která měla podle předkladatelů návrhu vytvořit možnost snížit ceny, byla ve Sněmovně odmítnuta.

Podle ministra financí by návrh, kdy by se spotřební daň z hektolitru snížila ze 32 korun na 26,80, připravil státní rozpočet o 780 milionů korun.

„A na cenu piva by to stejně nemělo vliv,“ dodává ministr.

Návrh na snížení daně však podpořil i předseda rozpočtového výboru Václav Votava z ČSSD. „Nechci podporovat alkoholismus. Piva máme ale velice dobrá. Je to národní nápoj. Já budu hlasovat pro to, aby se daň na spotřebu piva snížila,“ řekl Votava na plénu.

Pro návrh ale nakonec hlasovalo jen 54 poslanců, především z klubů ODS, TOP 09, Starostů a KSČM. Proti pak byli hlavně poslanci za hnutí ANO. Většina klubu poslanců ČSSD se hlasování zdržela, nebo byla proti.

Rozhovor s jedním z předkladatelů zákona, předsedou poslaneckého klubu ODS Zbyňkem Stanjurou, si můžete pustit na začátku článku.

Pivo zdražilo, ale budeme ho pít dál. Ve věži našli vzkaz budoucím generacím

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Aktuálně.czAutor:Tomáš Maca

Tajemství, která byla po desetiletí ukrytá v měděných schránkách, odhalili v pátek restaurátoři, kteří od jara obnovují Staroměstskou radnici. Čtyři tubusy z let 1949 a 1984 ukrývaly dobové noviny a prohlášení tehdejších radních, ale i humorný vzkaz od klempířů, kteří si stěžovali na vysoké ceny piva. Válečky schovali do kupolí věže pracovníci, kteří se podíleli na minulých dvou obnovách a po skončení současných oprav je pravděpodobně doplní dva další.

Čtyři schránky ukryté v makovicích - malých kupolích věže Staroměstské radnice - otevírali v pátek před polednem restaurátoři pracující od jara 2016 na opravě pražské dominanty. Jejich předchůdci v nich při minulých rekonstrukcích v letech 1949 a 1984 ukryli do měděných tubusů poselství pro příští generace.

Při každé z oprav dělníci do věže ukryly dva válečky. V těch starších restaurátoři objevili oficiální dopis radních z poválečné doby, který připomněl poničení radnice nacisty během Pražského povstání v roce 1945, ale i převzetí moci komunisty o tři roky později. "Radnice se dočkala slavného shromáždění v únorových dnech roku 1948, kdy byla zajištěna všemu českému a slovenskému lidu jedna šťastná budoucnost na cestě k socialismu," přečetl radní Hlavního města Prahy Jan Wolf zachovalý svitek.

Druhý tubus z poválečných let odhalil vzkazy řemeslníků, klempířů a tesařů, kteří napsali, že na obnově radnice pracovali zcela zdarma, ale i vydání dobového tisku s velkou podobiznou Lenina na titulní straně.

Schránky z osmdesátých let skrývaly krabičku s mincemi, ale i dokument upozorňující, že náklady na opravu tehdy činily 5 milionů korun.

Klempíři, kteří radnici v roce 1984 rekonstruovali, pak vložili do měděné obálky zprávu o tehdejších cenách piva. "Půllitr zdražili na průměrnou cenu 4 koruny 80 haléřů, ale protože světu hrozí třetí světová válka, budeme pít zlatavý mok dál, i kdyby cenu upravili znovu," stálo v dopise.

Jestli se nalezené objekty vrátí do tubusů, nebo skončí v muzeu, rozhodnou pracovníci až po dokončení rekonstrukce. "Výběr dalších pokladů pro budoucí pokolení ale nechám čistě na odbornících, aby to nedopadlo jako prohlášení poválečných radních," prozradil Wolf. O tom, co se v nových tubusech objeví, restaurátoři zatím nemají jasno.

Rekonstrukce radnice by měla vyvrcholit v říjnu 2018. "Zatím jsme v první fázi, kdy kromě věže pracujeme na arkýři. Obnova není vůbec snadná, protože kámen je na mnoha místech zasolený a potřebuje pečlivě vyčistit. Čeká nás ještě kaple a spodní část se sochařskou výzdobou," informoval šéf restaurátorů René Tikal.

Nejdůležitější stavba pražského Starého Města v gotickém slohu vznikla ve 14. století v době vlády Jana Lucemburského. Její nejpopulárnější část představuje orloj na jižní straně věže, který bude v době od ledna do května 2018 demontován a opraven.

SeptemberFest nabídne nové ekologičtější kelímky na nápoje

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:MladáBoleslav.netAutor:Šárka Charousková

Už v sobotu 9. září se na Krásné louce koná od 14 hodin další ročník oblíbených pivních slavností, nazvaný SeptemberFest. "Tentokrát jsme pro návštěvníky připravili novinkou, kterou se snažíme jít naproti ochraně přírody. Rádi bychom do budoucna úplně nahradili jednorázové kelímky na nápoje ekologičtější variantou. Proto to letos pilotně vyzkoušíme, nabídneme lidem možnost využít za zálohu padesát korun kelímek, do kterého si budou nechávat točit pivo po celou dobu. Nakonec ho buď vrátí a dostanou padesát korun zpátky, nebo si ho mohou nechat jako suvenýr," vysvětlil náměstek primátora Daniel Marek.

Na místě bude k dispozici také místo, kde si budou moci zájemci kelímek opláchnout, než si do něj nechají znovu natočit nějaký z nepřeberného množství nápojů, které tu budou k mání. Výhodu je i možnost odnést až pět piv najednou, kelímky totiž mají speciální úchytku a dají se k sobě přidělat.
Tradiční pivní slavnost Septemberfest na Krásné louce nabídne kromě bohatého spektra občerstvení i zajímavý doprovodný program. Akci pořádá společnost Kultura města Mladá Boleslav. Vstup a parkování je zdarma.

Nové železnohorské pivo se představí v sobotu v Chrudimi

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Chrudimské novinyAutor:Jakub ValentaKutílek

Pivo k městu patří a vždy patřilo. Stačí vzpomenout na ruiny kdysi vyhlášeného pivovaru v ulici Obce Ležáků. Dokonce sám starosta města Petr Řezníček (SNK – ED) se několikrát vyjádřil, že by byl jen pro, kdyby se v Chrudimi pivo opět vařilo. Několik pokusů proběhlo, ale žádný z nich neznamenal větší úspěch.

V nedaleké Chotěboři přitom vyrostl v roce 2009 první průmyslový pivovar v novověké historii a svým kvalitním pivem si „maže na chleba“ velkou většinu gigantů vlastněných nadnárodními společnostmi. Před dvěma lety chotěbořský pivovar uvařil i pivo pro chrudimskou restauraci na Bídě. Ta takzvaný „Chrudimský ležák“ do dnešního dne úspěšně prodává, přestože nejde o nápoj připravovaný přímo ve městě.

V rámci sobotního dne otevřených dveří v sídle firmy Vodní zdroje Chrudim na náměstí U Vodárny, bude představeno pivo, které by si rádo vysloužilo přívlastek „pivo Železných hor“. Jedná se o „pivo Iron“ a za jeho vznikem stojí velký propagátor Geoparku Železné hory a jeden z jednatelů firmy Vodní zdroje Chrudim Daniel Smutek. Název sice evokuje známý mycí prostředek, jedná se však o anglické slovo označující prvek železo. „V rámci dne otevřených dveří proběhne v sídle Vodních zdrojů první ochutnávka piva Iron. Pouze v sobotu 9. září zaplatí zájemci za pivko jen 20 korun za půlitr. Po celý den bude probíhat facebooková soutěž. Stačí být fanouškem naší stránky na facebooku, vyfotit se u loga Iron, jak pijete naše pivo, a vložit tuto fotku na naši zeď. Nejvtipnější foto odměníme BELKIN pouzdrem na počítač,“ uvádí organizátoři dne otevřených dveří.

Birell Botanicals - nové nealko osvěžení

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:České nápojeRadegast

Birell, lídr nealkoholických piv, rozšiřuje segment o novou řadu nápojů pro dospělé – Birell Botanicals. Novinka přináší jedinečnou kombinaci mírně nasládlé, lehké chuti s jemnou hořkostí nealkoholického piva a osobitým aromatem pečlivě vybraných bylin. Celý proces zrání nechávají sládci plynout jeho přirozenou cestou, ingredience přidávají postupně během varného procesu. O nápoj pečují plných 19 dní. Birell Botanicals nabízí dvě chuťové varianty: Bezový květ s tymiánem a citronem a Zelený čaj s jasmínem a bergamotem.

Kategorie nealkoholických piv na tuzemském trhu neustále roste. Klíčovým hráčem je právě Birell, který již dlouhou dobu udává trend v celém segmentu nealkoholických piv a radlerů a drží si status nejprodávanější značky na trhu s podílem 64 %. „Zatím každá inovace od Birellu přinesla značce objemový růst a nové spotřebitele,“ říká Veronika Hořáková, manažerka značky Birell, a doplňuje: „Jako lídr trhu jsme se proto rozhodli jít opět vstříc zákazníkům a vstupujeme s Birell Botanicals do nového segmentu nealko nápojů. Rádi bychom novinkou oslovili všechny, kteří vyznávají aktivní životní styl, užívají si chvilek strávených se svými blízkými a ocení poctivé osvěžení kdekoliv.“

Kolové nápoje a limonády jsou preferovanými nápoji pro 48 % spotřebitelů. Přesto je ale velká část dospělých zákazníků vnímá jako nezdravé. Birell by rád tuto mezeru zaplnil právě představovanou řadou Birell Botanicals a nabídl zákazníkům poctivé nealko osvěžení.

„Birell Botanicals jsou připraveny tradičním pivovarnickým postupem za použití unikátních kvasinek Birell a nejjemnějších odrůd chmele, rostlin a ovocných šťáv. Celý proces zrání nechávají naši sládci plynout jeho přirozenou cestou, ingredience přidávají postupně během varného procesu. O nápoj pečují plných 19 dní. Výsledkem je pak specifická chuť, v níž pozvolna vynikají jednotlivé ingredience. Spotřebitele tak čeká mimořádný chuťový zážitek postupně se rozvíjející chuti,“ popisuje degustátor Plzeňského Prazdroje Pavel Konáš.

Obě novinky Birell Botanicals Bezový květ s tymiánem a citronem a Birell Botanicals Zelený čaj s jasmínem a bergamotem se prodávají v 400ml plechovce. K dostání jsou v běžné maloobchodní síti.

Zajímavost:
Birell se jako jediné nealkoholické pivo vaří nepřerušeným procesem za přispění unikátních kvasinek Birell. Přesně tak, jak vznikají ta nejlepší česká piva. Kvalitní voda, ječmen upravený ve vlastních sladovnách a žatecký chmel jsou příčinou toho, že chuť Birellu je chuť bez kompromisů.

Bergamot je odrůda citroníku. Má malé plody podobné pomeranči nebo limetce a pěstuje se především v Itálii. Jeho nezaměnitelná chuť se využívá zejména v různých druzích čajů.

Speciál Bud z čerstvého chmele uvařen

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:ČeskéNápoje.czBudvar

Na varně pivovaru Budějovický Budvar uvařili várku sezónního speciálu BUD z čerstvých hlávek Žateckého poloraného červeňáku. Chmel byl sklizen jen několik hodin předtím na chmelnici U Splavu v katastru chmelařské obce Blšany. Pivo z čerstvého chmele bude zrát ve sklepích pivovaru až do března 2018, kdy objeví ve vybraných restauracích v České republice i v několika dalších zemích.

Včera odpoledne uvařili v Budějovickém Budvaru sezónní pivní specialitu z čerstvého chmele. Čerstvý chmel dodává pivu větší množství aromatických látek a poněkud výraznější hořkost ve srovnání s chmelem sušeným. Čerstvý chmel se musí zpracovat ve stejný den, kdy byl načesán. Proto patří mezi nejvzácnější pivovarské suroviny a v pivovarské praxi se používá jen zcela výjimečně. Navíc pivo chmelené ze 100 % výhradně čerstvým chmelem je možné uvařit pouze v pivovaru, který má varnu vybavenou tzv. „chmelovým cízem“. Ten odstraňuje chmelové mláto z mladiny na konci chmelovaru. Budějovický Budvar je jedním z pouhých tří českých pivovarů, které chmelovým cízem disponují. Pivovary, které vaří pivo z chmelových granulí nebo extraktů, chmelový cíz nemají, neboť takové zařízení nepotřebují.

Chmel odrůdy Žatecký poloraný červeňák pro sezónní speciál dodala společnost ARIX, a.s., která patří mezi přední české pěstitele a obchodníky s chmelem. Chmelové hlávky byly sklizeny 28. srpna dopoledne na chmelnici „U Splavu“, ve slavné lokalitě „Údolí Zlatého potoka“ u chmelařské obce Blšany. „Speciál z čerstvého chmele jsme letos vařili již šestým rokem. Přestože už máme nějaké zkušenosti, v tuto chvíli nedokážeme přesně odhadnout, jaká bude jeho výsledná chuť. U čerstvého chmele totiž není čas na standardní laboratorní rozbor – známe jen orientační hodnotu hořkosti – a dávkování děláme do značné míry intuitivně. Každý rok je surovina jiná a my se jen můžete těšit na to, co nám příroda připravila,“ říká Ing. Petr Košin, Ph.D., vedoucí oddělení technologie výroby z Budějovického Budvaru.

Speciální pivo z čerstvého chmele bude dodáváno pouze do vybraných restaurací a pivnic v sudech o objemu 20 litrů. Pivo z čerstvého chmele uvařil Budějovický Budvar poprvé v srpnu 2012. „V té době u nás v pivovaru nebyl nikdo, kdo by měl s čerstvým chmelem osobní zkušenosti. Výsledek nás ale velmi příjemně překvapil a zákazníci vypili celou várku během několika dnů,“ uzavírá Petr Košin.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.12.12.2017 16:175.822/5.822