Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

zprávy ze všech pivovarů

Humpolecký Bernard vydá za rozšíření kvasných kapacit 30 mil. Kč

Publikováno:před rokemZdroj:Finanční novinyAutor:ČTKBernard

Rodinný pivovar Bernard v Humpolci rozšiřuje skoro o pětinu své kvasné kapacity. Zaplatí za to kolem 30 milionů korun. V pivovaru byla zjara postavena nová budova pro další dvě mohutné nerezové nádrže, tanky, z nichž každá má objem přes 2000 hektolitrů. Bernard je potřebuje kvůli stoupající výrobě loni zavedené novinky, svrchně kvašeného piva, řekl dnes ČTK mluvčí pivovaru Zdeněk Mikulášek.

"Do provozu budou nové tanky uvedeny během léta," uvedl Mikulášek. Doplnil, že kvůli optimálnímu průběhu výroby svrchně kvašeného piva se objem těchto nádrží dá využít jen asi ze dvou třetin.

Tanky dlouhé 14,5 metru převezly do Humpolce dvě nákladní soupravy od jejich výrobce, jímž je královéhradecká firma ZVU Strojírny. Šlo o nadměrný náklad - jedna souprava měřila přes 28 metrů. Kvůli osazení nádrží do připravené budovy s odkrytou střechou přijel do pivovaru velký jeřáb. Ve spodní části budovy pak budou ještě namontována přívodní potrubí a další potřebná technologie.

Bernard vaří nepasterizované, nefiltrované a kvasnicové pivo a také čtyři druhy nealkoholického piva. Minulý rok přibylo první nové pivo druhu Ale, které je na rozdíl od dosavadní produkce humpoleckého pivovaru svrchně kvašené. Pivovar tehdy uvedl, že pivo Ale začal průmyslově vyrábět jako první v Česku.

Výstav Rodinného pivovaru Bernard dlouhodobě stoupá. V prvním čtvrtletí tam bylo uvařeno 54.926 hektolitrů piva, o 14 procent více než ve stejném období minulého roku. I loňská produkce byla rekordní, představovala 265.000 hektolitrů piva Bernard. Pivovar kvůli tomu své výrobní kapacity postupně modernizuje. Loňské investice stály 130 milionů Kč.

Pivovar ovládne potravinový festival

Publikováno:před rokemZdroj:Plzeňský deníkPrazdroj

Gastronomická akce Chutě Evropského regionu Dunaj-Vltava obsadí v pátek nádvoří Plzeňského Prazdroje. Součástí akce bude také 5. ročník festivalu regionálních potravin Plzeňského kraje.

Na nádvoří pivovaru bude připraven bohatý program pro celou rodinu. Pro málé návštěvníky zde bude Majda z Kouzelné školky nebo farma Moulisových. Na ty velké zde čaká spousta ochutnávek a také inspirace do kuchyně. Návštěvníci se mohou také těšit na farmářský trh s regionálními potravinami Plzeňského kraje.

Program nabídne i kuchařskou show zaměřenou na přípravu jídel z potravin Evropského regionu Dunaj-Vltava. Představí se Národní tým kuchařů Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, ale také vítěz soutěže Vaříme to slow, tým plzeňské Hotelové školy.

Součástí festivalu bude slavnostní vyhlášení vítězů soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje 2015, které se uskuteční hned po slavnostním zahájení akce v 11 hodin. V letošním roce se o titul Regionální potravina ucházelo 78 produktů od 31 výrobců. O logo soutěžily v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení měly masné výrobky.

Plzeňské pivo v představách známých výtvarníků. Díla budou k vidění na podzim

Publikováno:před rokemZdroj:Plzeň.cz

Plzeňské pivo inspirovalo v průběhu dějin mnohé umělce. Koncem letošního května zamířili hledat zlatou inspirací přímo do plzeňského pivovaru umělci z Galerie La Femme. Výtvarníci zvučných jmen čerpali atmosféru jedinečných pivovarských tradic přesně tam, kde se začal v roce 1842 odvíjet příběh ležáku Pilsner Urquell. S výsledky jejich práce se budou moci návštěvníci pivovaru seznámit na podzim na výstavě pod názvem Pivo v umění, umění v pivu.

Umělci ze stejné galerie vzdali české pivní kultuře hold již loni v rámci svého „domácího úkolu“, jak říkají svým každoročním tematickým pracím. Výstava výsledných děl nesla název „Pocta Bohumilu Hrabalovi“ a vznikla k 100. výročí narození známého českého pábitele a milovníka plzeňského piva.

„Jsme rádi, že vznikají umělecká díla, která jsou inspirována plzeňským pivem,“ říká k neobvyklé návštěvě Jindřiška Eliášková, manažerka rozvoje cestovního ruchu a péče o historické dědictví Plzeňského Prazdroje. „Měla jsem možnost vidět, jak nádherné obrazy a grafiky vznikly loni k poctě Bohumilu Hrabalovi. Těším se zcela nové pohledy na pivovarská řemesla, na náš národní nápoj i na pivovar jako takový.“

Výstava děl, vzniklých během květnové inspirace v plzeňském pivovaru Plzeňského Prazdroje, bude ke zhlédnutí v areálu pivovaru letos na podzim.

Galerie La Femme vystavuje obrazy, grafiky a sochy českých umělců jak zvučných jmen, tak mladé generace. Od roku 2000, kdy vznikla, organizuje kvalitní výstavy jak na své domovské adrese v Bílkově ulici, tak na mnoha dalších místech v Praze, po České Republice, ale i ve světě.

Kdo nepije pivo, není Čech! Čtěte 9 zajímavostí o zlatavém moku a utřete si slinu!

Publikováno:před rokemZdroj:Extra.cz

Česká pivní kultura je kapitola sama pro sebe. Věděli jste, že díky pivu se staly skutečné průlomy nejen v
Češi a chmel patří k sobě.

Tohle je 9 zajímavostí, které byste jednoho dne měli předat i svým dětem.

1) I když se o pivu často mluví jako o nápoji, po kterém se tloustne a který škodí našemu zdraví, opak je pravdou. Samotné pivo je naopak velmi prospěšné našemu zdraví. Obsahuje spoustu vitaminů a minerálů. Jen se musí pít s mírou. Ideální dávka jsou dva půllitry pro muže a dvě třetinky pro ženy každý den.

2) Pivní břicho na pivo svalujeme také neprávem. Ve skutečnosti je velmi málo kalorické, v půllitru je jen 200 – 250 kalorií, což je mnohem méně než u limonád, slazených minerálek nebo stoprocentních džu­sů.

3) Úplně nejstarší recept na výrobu piva, který se zachoval, je starý přes 5 tisíc let. Našli ho vytesaný do kamenných destiček a má formu písní. Takže písně k pivu rozhodně patří!

4) Na světě v současnosti najdete asi 400 druhů piv. Ráj pro jeho milovníky není jen u nás, ale je zcela určitě v Belgii, protože tam mají nejvíc pivních značek.

5) Nejdražší pivo na světě koupíte v Londýně, konkrétně v baru Bierodrome. Tam totiž prodávají lahvové pivo Vielle Bon Secours, kterým se rozhodně neopijete, protože jedna lahev stojí tisíc dolarů!

6) Nejpopulárnějším pivem na světě je světlé spodně kvašené pivo plzeňského typu. Ještě aby ne!

7) Ve starobylé říši Inků připravovali kukuřičné pivo velmi zajímavým způsobem. Osmi až desetileté dívky rozkousávaly kukuřici na kaši a pak ji plivaly do nádob s horkou vodou. Směs se pak nechala několik týdnů uležet, sliny a zákal se následně odfiltrovaly a pivo bylo na světě! Mňam!

8) Podle průzkumů se nejhorší pivo vaří v Americe. Neumějí to ani v Austrálii, Číně a Itálii.

9) I když v Americe neumějí vařit pivo, prezident Obama se rozhodl, že je na čase změnit v Bílém domě řád věcí a začal ho tam vařit. V současnosti platí za přísady a pivovarnické zařízení a je tak prvním prezidentem v historii, který vaří své vlastní pivo přímo v Bílém domě!
českých dějinách?

Do Znojma se po roční odmlce vrátí Pivní slavnosti

Publikováno:před rokemZdroj:České novinyAutor:ČTK

Do Znojma se po roční přestávce vracejí pivní slavnosti. Poté, co se pořadatelství zřekla pivovarnická skupina Heineken, se jich chopila městská příspěvková organizace Znojemská beseda. Z Masarykova náměstí je přesune na Horní a Václavské náměstí. Přehlídka pivovarů s doprovodným kulturním programem se uskuteční 13. června, informoval v tiskové zprávě ředitel Znojemské besedy František Koudela.

Heineken ve Znojmě vyráběl pivo Hostan do roku 2009, nyní je vyrábí v Brně a areál pivovaru opustil. Pivo Hostan letos ovšem zůstává hlavním partnerem. "Myslím, že pivní slavnosti by ve městě neměly chybět. Mají zde tradici a jsou oblíbené. Rádi bychom, aby měly opět v kulturním kalendáři svoje místo," řekl Koudela.

Kromě různých piv značky Hostan budou moci návštěvníci ochutnat i výrobky z malých pivovarů, stánky lidé najdou v ulici Přemyslovců. Půjde o minipivovar u Dyje Zlatý Josef a únanovský Dráteník. V pivnici U šneka se budou čepovat speciály IPA, ale i stout. Představí se i Znojemský městský pivovar, který chystá v létě srpnu zahájit výrobu právě v pivovaru, kde dříve Heineken vyráběl Hostan. "K výběru nachystá dva druhy piv, červené a zelené. Návštěvníci budou moct hlasovat a vítězné se bude v budoucnu ve Znojemském městském pivovaru vařit," uvedl Koudela.

Během pivních slavností se lidé budou moci podívat do nadzemní části pivovaru. S průvodcem bude možnost nahlédnout také do historických kanceláří pivovaru a dalších prostor.

Na Horní náměstí pořadatelé umístí hlavní hudební scénu, na Václavské malou hudební scénu. Program na nich se bude střídat, aby diváci mohli zhlédnout vše. Ve Znojmě vystoupí například Aleš Brichta, Horkýže Slíže, Portless či Eddie Stiolow.

Projekt obnovy pivovaru má na městě zatím červenou

Publikováno:před rokemZdroj:Město Česká Lípa

Město Česká Lípa nepodpoří projekt obnovy bývalého měšťanského pivovaru v České Lípě. Po prezentaci celého záměru o tom na svém květnovém zasedání rozhodli českolipští zastupitelé. Zda bude tento objekt obnoven i bez pomoci města, zatím není jasné.

„Obnovit měšťanský pivovar a znovu vařit českolipské pivo je samo o sobě dobrý nápad. Budova k historii města neodmyslitelně patří a její současný stav bohužel není dobrý. Pivovar je ale soukromým vlastnictvím a záměr pro mě nebyl přesvědčivě prezentován. Podmínky, za kterých by mělo město do projektu vstoupit, jsou pro nás nepřijatelné,“ uvedla starostka České Lípy Romana Žatecká.

Podle záměru, který přímo na zastupitelstvu prezentovali jeho autoři, pražští podnikatelé Petr Sokol a Michal Simkanič, měly vzniknout dvě akciové společnosti. Jedna, ve které by mělo 90% podíl město, by budovu koupilo, druhá, kde by město mělo s největší pravděpodobností menšinový podíl, by objekt provozovalo. Město by navíc bylo nositelem dotace.

Se záměrem obnovit měšťanský pivovar přišli podnikatelé zhruba před rokem, za tímto účelem již založili Spolek pro obnovu měšťanského pivovaru v České Lípě. Po dokončení rekonstrukce by v objektu vznikl malý pivovar, pivovarská restaurace, wellness, muzeum, ale také bowlingová dráha, hotel, obchodní galerie nebo konferenční a taneční sál. Na přilehlém pozemku by pak vyrostla úplně nová budova městského divadla. Náklady na tento projekt byly odhadnuté na zhruba 450 milionů korun, financován měl být z evropských fondů.

„Město by v podstatě neslo všechna rizika. Objekt by vlastnilo, spadla by na něj veškerá administrativa s případnou evropskou dotací a celý areál by pak provozoval někdo jiný. Je to podobné, jako kdybychom si koupili nejnovější model BMW a nechali v něm jezdit souseda. V dodaných podkladech k projektu mi chyběla finanční rozvaha, analýza silných a slabých stránek, rizik, příležitostí nebo konkurence a dokonce i konkrétní informace o dotačním titulu, ze kterého by se daly peníze na tento projekt čerpat. Do takto připraveného projektu město nemohlo vstoupit. Navíc nevím, proč by město mělo vlastnit hotel nebo wellness centrum,“ doplnila Romana Žatecká.

Projekt byl projednán také ve třech výborech zastupitelstva a v komisi pro podporu zaměstnanosti, podnikání a dotační programy. Ani jeden se k projektu nevyjádřil kladně.

Pivovar Ferdinand otevře své brány

Publikováno:před rokemZdroj:Benešovský deníkAutor:Martina KřečkováFerdinand

Na poslední květnový pátek připravil benešovský Pivovar Ferdinand Den otevřených dveří, kdy si návštěvníci budou moci projít celý areál a také nahlédnout do útrob místního pivovaru. V tento den bude možné ochutnat veškerý Ferdinandův sortiment včetně všech speciálů v nefiltrované podobě.

„Zájemci si na vlastní oči budou moci prohlédnout veškeré suroviny, které se pro výrobu skutečného piva v Benešově používají. K tomu všemu zahraje Český Šraml pod taktovkou Jana Slabého. Po celou dobu pátečního provozu budou k dispozici stánky s občerstvením," popsal v krátkosti Den otevřených dveří Ladislav Lojka z agentury pořádající tuto akci.

Letošní Den otevřených dveří vychází na 29. května, kdy má svátek Maxmilián. Všichni jmenovci proto jistě ocení i speciál Max 11 %, který letos nově získal další ocenění. Certifikát TOP Delikatesa.

„Pivovar Ferdinand je strategicky blízko vlakovému i autobusovému nádraží, což je skvělá zpráva pro všechny mimobenešovské fanoušky skutečného piva, kteří si tak budou moci Den otevřených dveří bezstarostně užít. Jednodenní vstupné do areálu stojí 50 korun a současně každý platící má nárok na jedno pivo nebo limonádu zdarma. Areál se všem zájemcům otevře ve 14 hodin, poslední prohlídky pivovaru končí v 19 hodin," dodal Ladislav Lojka.

Pivoňka, aneb co jste o pivo (možná) nevěděli: díl 5. Sierra Nevada Pale Ale

Publikováno:před rokemZdroj:Blog iDNES.czAutor:Filip Škopek

V minulém díle jsme si povídali o Punk IPA od BrewDogu. Pivní styl IPA je v naší zemi v současnosti bezesporu největším hitem inovátorských pivnic a pivoték.

Věnují se mu malé pivovary i ty velké. A nejen v čechách ale i zahraničí je IPA stále v kurzu.

Ale kde se tu IPA vzala? Odpověď je jednoduchá. Z USA. I když je IPA původně z Británie, tak za její znovuzrození vděčíme Američanům. A nejen za IPU, ale obecně za "ejly" moderního stylu.

A o jednom takovém ejlu bude dnes řeč. A to rovnou o praotci dnešních ale (ejl) amerického stylu.

Vaří se v Californském pivovaru Sierra Nevada ve městě Chico a zmíněné pivo se jmenuje prostě: Pale Ale (světlý ejl).

Základním impulsem pro Kena Grossmana, zakladatele Sierra Nevady byla touha po zlepšení pivního stylu ale. Do té doby se totiž vařily těžké, málo osvěžující ale anglického střihu. To chtěl změnit. Velké americké pivovary té doby měly jeden stěžejní problém. Neuměly dostatečně dobře pracovat s kvalitním chmelem. Jednak to bylo z jakési letargie a druhak samozřejměi z důvodů minimalizace nákladů.

Grossman, který ještě před založením pivovaru v roce 1980 sbíral zkušenosti coby majitel obchodu s potřebami pro domovarníky (homebrewers), však propadl vášni pro novou odrůdu amerického chmele Cascade. Ta byla vyšlechtěna z anglického chmele Fuggle a ruské Serebrianky. Dodává se do piv především pro jeho typické aroma citrusů.

A právě takhle by podle Grosmanna mělo chutnat pivo typu ale. Proto neváhal a vydal se na burzu s chmelem do Yakimy ve státě Washington (to je takové Žatecko po Americku), kde přemluvil obchodníky, aby mu prodali tento i další druhy chmelů v malém objemu, což do té doby nikdo nědělal.

A tak vznilo úplně první pivo Sierra Nevady. Nebyl to sice náš Pale Ale, nýbrž Stout. Ten mimochodem pivovar vaří dodnes v témeř nezměněné podobě.

Ještě než se dostaneme přímo k Pale ale, bylo by dobré zmínit, jaký je rozdíl mezi stylem IPA a Ale.

Zjednodušeně řečeno je IPA jakýsi poddruh Ale. Zpravidla bývá silnější než Ale (nemusí nutně být), mívá tmavší odstín zlatavé barvy, někdy až téměř do měděna, má vyšší a intenzivnější chmelení a nižší říz. Takže Ale jsou jakousi lehčí verzí IPA.

Nyní už Sierra Nevada Pale Ale - je to mírně zlatavé pivo, s hladkou pěnou, která celkem rychle klesá. Po přivonění je intenzivně cítit po citrusech, a mangu. Čím déle pivo odpočívá ve sklenici, tím intenzivnější je aroma. Po prvním napití vás asi nic nepřekvapí. Ano, je to citron, pomeranč, grepová kůrka, ale i lehký nádech broskve a smrkového jehličí. Pivo má neuvěřitelně vyváženou chuť, je příjemně hořké při doznívání, které trvá až překvapivě dlouho. Je velmi, ale velmi osvěžující. A to i díky lehce vyššímu řízu. Nyní začíná sezóna grilování a já si nedokážu představit lepší zpestření. Toto pivo se hodí jak třeba k rybám, či bílým masům, tak i k mletému hovězímu, či pikantním pokrmům, které krásně podtrhne a dodá jim na důrazu.

Jestli se dá o nějakém pivu z USA mluvit jako o kultovním, tak je to právě Pale Ale od Sierra Nevady. Toto pivo změnilo vnímání amerických konzumentů, ale i sládků a následně toho samého dosáhlo takřka po celém světě. Rozhodně patří Kenu Grosmannovi dík, protože to čeho dosáhl, byla vpravdě revoluce.

Pivní slavnosti se vrací do Znojma

Publikováno:před rokemZdroj:Město Znojmo

Po roční pauze se můžeme ve Znojmě opět těšit na Pivní slavnosti. Proběhnou v centru města v sobotu 13. června, nově v režii Znojemské Besedy. „Pivní slavnosti do Znojma patří, mají zde tradici, jsou oblíbené a myslím, že by zde neměly chybět. Rádi bychom jim znovu vtiskli své pevné místo v kalendáři kulturních akcí,“ seznamuje s novými záměry Znojemské Besedy její ředitel František Koudela.




Program letošních Pivních slavností je soustředěn na dvě náměstí – Horní náměstí, kde bude hlavní hudební scéna, nevšední soutěže pro diváky – atraktivní lidský „stolní“ fotbal a stůl na soutěž v páce, posezení, občerstvení a také pivní hospůdka. Malá scéna s další hudební produkcí bude na Václavském náměstí. Program na obou scénách se střídá tak, aby mezi nimi mohli diváci přecházet a z programu jim tak nic neuniklo. Zahrají slovenská kapela Horkýže Slíže, česká rocková legenda Aleš Brichta, uslyšíte Portless, Eddie Stoilow, vystoupí rapeři Angel Brown&Neny&Pheonix, těšit se můžete i na Johny Machette a další.

Hlavním partnerem znojemských Pivních slavností je pivo Hostan, které na stáncích v rámci své pivní zóny nabídne nejenom pivní klasiku Naše pivko a jedenáctku Hradní, ale i pšeničné pivo a speciály.

Součástí znojemských Pivních slavností bude i přehlídka menších místních pivovarů a pivních speciálů, která bude soustředěna v ulici Přemyslovců. Svou produkci představí minipivovar u Dyje Zlatý Josef a únanovský Dráteník. Pivnice U Šneka bude čepovat pivní speciály IPA, ALE a STOUT a vícestupňová piva. Znojemský městský pivovar bude mít připraveny na výběr dva druhy piv, červené a zelené, pro jedno z nich budou mít na místě návštěvníci možnost hlasovat. Svými hlasy pak rozhodnou, který z představených druhů piva se bude v budoucnu ve Znojemském městském pivovaru vařit.

Během Pivních slavností bude zpřístupněna část budov v nadzemní části pivovaru, v rámci prohlídky s průvodcem, která bude zdarma, budete mít možnost nahlédnout do historických kanceláří pivovaru a dalších prostor.

Největší pivní festival Beerfest Olomouc právě začíná

Publikováno:před rokemZdroj:Olomoucké novinky

Beerfest Olomouc (28.5.-30.5.2015) - již čtrnáctý ročník největšího pivního festivalu v České republice otvírá své brány.

Tradičně zahájí festival v 15:00 hodin primátor města Olomouce naražením dřevěného soudku za přítomností hlavního sládka pivovaru Radegast a poté návštěcníky čeká již bohatý kulturní program, který bude probíhat na dvou festivalových pódiích. Po dobu tří dnů vystoupí na festivalu více jak 30 hudebních skupin z ČR a zahraničí. Kromě Mandrage, Burma Jones, Kamila Střihavky, No Name, Prague Conspiraci Petra Cmorika, Desmod a dalších vystoupí také londýnští Hells Bells, kteří letí na otočku do Olomouce a největším hitem snad bude vystoupení rakouské skupiny Falco Tribute Band - která je složena z původních hudebníků legendy rakouské populární scény Falca.

Každoročně se na festival podaří získat okolo pětatřiceti pivovarů z celé republiky. V posledních letech je kladen důraz také na zastoupení regionálních pivovarů a v neposlední řadě jsou osloveny i malé mini pivovárky a restaurační pivovary, které v regionu působí. Tím se stává festival velmi atraktivní pro návštěvníky a zaznamenáváme nárůst zahraničních turistů z Británie a z Německa. Také v tomto roce se organizátorům podařilo získat na festival 34 pivovarů a několik dalších bohužel museli odmítnout z nedostatku prostoru.

Touto účastí je Beerfest Olomouc stále největší akcí svého druhu v České republice. Návštěvníci festivalu mohou na jednom místě ochutnat přes 100 značek piva, různé ochucené speciály, které jsou rok od roku populárnější. O malé pivovary a pivovárky je na festivalu vždy velký zájem, z letošních novinek je to například Sedlčanský pivovar Krčín, pivovar Kosíř, Minipivovar Osečan, pivovar Koliba u tří králů, pivovar Lišák Topolany a pivovar Mačák Hodolany.

Novinkou letošního festivalu je také první ročník závodu na horských kolech - BEERFEST CUP. Jedná se o pilotní projekt sportovní akce, zaměřené na účelné využití volného času občanů bez rozdílu věku i pohlaví spojený s akcí Beerfest Olomouc. Turistická kondiční, zážitková, orientační jízda pro všechny příchozí, v okolí Olomouce, kteří se prostě budou chtít pouze projet malebným krajem úrodné Hané. Zahájení jízdy bude 30.5. ve 12:00 hod. z areálu Korunní pevnůstky, za doprovodu pořadatelů bude peloton účastníků vyveden na okraj Olomouce, kde potom bude záležet na každém účastníku, jak zvolí pro sebe tu nejsnazší či nejkratší trasu na čtyři povinná stanoviště. Na stanovištích bude pořadatelské služba, která potvrdí příjezd cyklisty a ten potom může pokračovat dále podle své volby trasy. Po absolvování všech čtyř stanovišť se cyklista vydá do cíle, který je totožný se startem, tzn. do areálu Korunní pevnůstky. Každému účastníku bude vydána před zahájením, tzn. ve 11:55 hod., mapka modelové trasy s vyznačením kontrolních stanovišť. Po celou dobu jízdy od opuštění pořadatelského vozidla na okraji Olomouce se bude cyklista pohybovat bez pořadatelské služby a musí dodržovat dopravní předpisy na veřejných komunikacích.

Nenáročná trať akce je zamýšlena pro všechny druhy bicyklů, ať horské, trekingové nebo cyklokrosové a ostatní. Každý se může postavit směle na pomyslný start. Věříme, že prožitky ze sportu přispějí k výborné a pohodové víkendové náladě, která bude pokračovat pestrým programem v rámci akce "BEERFEST".

Beerfest Olomouc se také řadí k ekologickým festivalům - ve spolupráci s TSMO se všechny odpady třídí do speciálních pytlů a ty putují k recyklaci. Pivní festival byl také již dvakrát zařazen do světově uznávaného průvodce Lonely Planet jako významná akce. Každoroční návštěvnost festivalu je okolo 15 tisíc lidí a festival se řadí mezi nejnavštěvovanější kulturní události v kraji. Akce je realizovaná za finanční podpory Olomouckého kraje. Olomouckénovinky.cz informoval Pavel Spálený.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.24.05.2017 07:374.983/4.983