Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

Vietnamci se inspirovali v Česku a doma zakládají minipivovary

Publikováno:před rokemZdroj:Česká televizeAutor:ČT24

O tom, že Vietnamci rádi pijí pivo, není pochyb. Z národů jihovýchodní Asie ho vypíjí vůbec nejvíc. Donedávna zde však bylo čepované pivo spíš výjimkou. To se ale začíná měnit, a to zejména díky rostoucí oblibě malých pivovarů. Trend odstartovali Vietnamci, kteří žili v Česku a po čase se vrátili domů.

„V roce 1990 jsem se vrátil z Čech do Vietnamu. A tenkrát bylo těžké sehnat čepované pivo,“ vzpomíná Nho Hong Chuyen, který v roce 1995 ze stesku po Česku založil vůbec první vietnamský minipivovar. Pojmenoval ho Hoa Vien a dnes už má pivovary dokonce tři.

S Čechy nemají Vietnamci společnou pouze oblibu piva, ale dokonce ho i stejně vyrábějí. V pivovarech Hoa Vien totiž vaří pivo pomocí zařízení z Hradce Králové a i suroviny jsou české. „Slad a kvasnice vozíme z České republiky. Jenom voda je odsud,“ dodává manažerka Linh Chu Thùyová.

Tři pivovary Hoa Vien v Ho Či Minově městě přitom nejsou jediné, ve Vietnamu je v současnosti kolem 50 minipivovarů. V jednom z nich je dokonce český honorární konzulát.

Bernard rozšíří ležácké sklepy, aby mohlo pivo dost dlouho zrát

Publikováno:před rokemZdroj:E15.czAutor:Dušan KütnerBernard

Pravidelný růst výstavu nutí humpolecký pivovar Bernard do dalšího rozvoje. Podepsal proto smlouvu s výrobcem zařízení pro pivovary, společností Pacovské strojírny. „Cílem je zachování kvality našeho piva a tradiční způsob výroby s dodržováním doby zrání. K tomu musíme mít v ležáckých sklepích dostatečnou kapacitu,“ uvedl mluvčí pivovaru Zdeněk Mikulášek k důvodům poslední investice.

Firmy spolupracují již delší dobu a například předloni strojírny dodaly do Humpolce 24 kusů ležáckých tanků. K tradičnímu způsobu výroby českého piva patří i oddělené hlavní kvašení a zrání ve sklepích.

Podle Mikuláška tak pivovar jde opačným směrem než mnohé velké firmy ve světě, které se snaží výrobu piva spíše zjednodušovat. Samotná částka dvacet milionů bude směřovat jednak do stavebních prací a za druhé do technologií. „Chceme to stihnout do do jara příštího roku a začátku hlavní sezony,“ podotkl.

Celý pivní trh v Česku klesl do srpna podle propočtu svazu pivovarů o dvě procenta. Bernard ale hlásí opačný trend. Do září mu stoupl výstav meziročně o 15 procent na téměř 230 tisíc hektolitrů. Do konce roku tak nejspíše překoná loňských rekordních 265 tisíc hektolitrů.

I přes pravidelný nárůst a překročení hranice 200 tisíc hektolitrů za rok, která znamená vyšší spotřební daň, se ale Bernard považuje za menší pivovar. Jeho podíl na trhu totiž činí zhruba jeden a půl procenta.

Majitel břežanského pivovaru: Hospoda se musí umět o pivo postarat

Publikováno:před rokemZdroj:ČtiDoma.czAutor:Michal ŠtinglOlivův

Olivův pivovar v Dolních Břežanech otevřel v černu 2015 a my jsme si s jeho majitelem panem Miroslavem Olivou povídali v pivovarské restauraci 23. října.

Co tady v té budově bývalo?
Tahle budova byla postavena jako arcibiskupská konírna. Sousední zámek patřil různým majitelům, kteří to odprodávali nebo byli zadluženi a koupilo to pražské arcibiskupství a mělo tady letní sídlo. Byl tu velký hospodářský dvůr, který zásoboval pražské arcibiskupství potravinami. Původně to byla součást zámku.

Vy jste tu budovu odkoupil?
Nejdřív byla v devadesátých letech koupena od státu nebo od družstva (to už nevím přesně), pak to vlastnil soukromý majitel a od toho jsem to odkoupil já.

Jak dlouho jste v provozu?
My jsme otvírali 13. června 2015 restauraci i pivovar. Rekonstrukce trvala dva roky.

Jaké jsou parametry pivovaru?
Pivovar je od německého výrobce Kaspar Schulz z Bambergu. Na jednu várku se může uvařit 10 hektolitrů piva. Roční kapacitu máme něco přes tři tisíce hektolitrů.

Kolik už jste uvařili?
V květnu jsme začali vařit, aby bylo pivo připravené na otevření a do dnešního dne jsme uvařili tuším 29 várek po 10 hektolitrech, takže 290 hektolitrů. A to se de facto vypilo tady.

Do restaurací nedodáváte?
Uvažujeme o tom, ale musí přijít vhodný kontakt a hospoda se musí umět o pivo postarat. Je to nefiltrované pivo a to vyžaduje chlazení v prostoru o teplotě 5-6 stupňů. Valná většina hospod v Česku na to není vybavená.

Jak vás napadlo si založit svůj pivovar?
Napadlo mne to u piva. Hledal jsem činnost na důchod a padla volba na pivovar.

Co jste dělal před tím?
Celý život jsem pracoval v letectví a také v pojišťovnictví. Dělal jsem vývoj leteckých simulátorů. Po devadesátém roce jsem řídil v letecké fabrice asi deset let kompletně zázemí, dodávky energií, výroby, opravy a tak dále.

Jak vypadají pivní lázně?
Do 5. listopadu bychom je měli otevřít. Jsou to dvě dřevěné vany. Podle našeho receptu je jedna desetina lázně pivo, dále chmel a pivní olej. To je vše před hostem rozpuštěno v lázni.

Jaké to má účinky?
Chmel a kvasnice mají blahodárný vliv na pokožku. Chmel má také očišťující vlastnosti. Je to zejména relaxační procedura.

Máte také sládka?
No samozřejmě, bez sládka nemůžete mít pivo. České zákony nepřipouští, aby byl sládek bez vzdělání a praxe.

Jak jste ho sehnali?
Musíte jednat, jednat, jednat. Musíte jednat s lidmi, kteří se pohybují v pivovarnictví a jsou schopní někoho doporučit. Je to na osobních kontaktech.

Můžete nám ho představit?
Pan sládek se jmenuje Pavel Kortus a celý život dělal v pivovarnictví. Také už dříve dělal sládka. V letech 1993-1994 byl sládkem v pivovaru Kácov. Kromě nás vaří ještě ve Vysokém Chlumci. Až půjde do důchodu, tak bude vařit jenom u nás. Podle zákona může sládek vařit maximálně ve třech pivovarech.

Jaké pivo vaříte?
Stále máme na čepu dvě česká piva, Dolnobřežanskou desítku a dvanáctku Laserbear podle laserového centra. K tomu děláme dva speciály podle sezóny. Pšeničné pivo se u nás jmenuje Gari a je to lehké jemné pivo. Děláme ho od jara do pozdního léta, hodně ho pijí cyklisté, protože je svěží. Dále děláme pivo Ale, ty se dělí na belgické a anglické. My máme ze severní části Anglie. Náš Ale se jmenuje York. To je svrchně kvašené pivo, které je voňavější, jsou tam cítit citrusy a tak dále. Má trochu jiný charakter než česká piva. Dále máme India Pale Ale, které vzniklo speciálně pro anglické kolonie v Indii. Tehdy pivo konzervovali vysokým obsahem chmele a alkoholu. Dále máme Theodor Stout, to je tmavé pivo podobné Quinnessu. Potom Kníže Václav a to je polotmavé pivo, který jsme uvařili na svátek svatého Václava a byl o něj poměrně velký zájem, takže jsme navařili další. Je polotmavé, spodně kvašené, mnichovského typu.

Odkud berete suroviny?
To je obligátní otázka, ale je to velmi jednoduché. V současné době není problém nakoupit ve velkoskladech v Česku cokoliv si smyslíte. My bereme od Žatce ze Čeradic chmel, slad i kvasnice. Mají tam zastoupení z celého světa, to jim dodává německá firma z Bambergu Weiermann. Když vaříme anglická piva, tak používáme anglický chmel i kvasnice. Když vaříme české pivo, tak používáme moravský slad a žatecký chmel Žatecký poloraný červeňák, Premiant a Sládek.

Heineken v limitované edici ve stylu Jamese Bonda

Publikováno:před rokemZdroj:Kafe.cz

Představujeme limitovanou edici prémiového piva Heineken ve stylu Jamese Bonda. Netřepat, nemíchat. Jedině Heineken.

Agent 007 se vrací do služeb Jejího Veličenstva v listopadové premiéře filmu SPECTRE! U této příležitosti spouští Heineken novou kampaň, která nabízí hned několik novinek. Jednou z nich je speciální limitovaná edice pivních lahví v bondovském stylu. Na láhvi je vyobrazena silueta Jamese Bonda a speciální logo Heineken k nové kampani SPECTRE.

Další zajímavostí budou večery v agentském stylu. V TOP provozovnách Heineken budou probíhat promo akce, takzvané bondovské večery, jejichž exkluzivitu umocní právě Heineken. Večery v Bond stylu v přítomnosti agentek – hostesek.

Spojení značky Heineken s osobností Jamese Bonda je blízké sebevědomým a cílevědomým mužům, kteří se nebojí jít za své hranice, a přesto mají život ve svých rukou. Muži, kteří se spokojí jen s nejlepším. „Menoftheworld“, kteří stejně jako James Bond nepijí vždy pivo, ale když si ho dají, pijí jedině Heineken. Kampaň Spectre navazuje na 18 let trvající partnerství mezi značkou Heineken a kultovními Bond příběhy, během něhož zatím vzniklo sedm filmů s agentem Jejího Veličenstva, od snímku Zítřek nikdy neumírá po novinku Spectre.

Netřepat, nemíchat. Jedině Heineken.

Staropražské písně a pivní degustace lákají do historického pivovaru U Medvídků

Publikováno:před rokemZdroj:Pražský patriotU Medvídků

Nejen turisté, ale i obyvatelé metropole plní sál restaurace U Medvídků v centru metropole, kde se každou sobotu koná tradiční zábava se staropražskými písněmi, kankánem, interakcemi a soutěží. Na tomto místě byl na začátku minulého století uveden první tingltangl kabaret v Praze.

Návštěvníci show uslyší ty nejznámější staropražské písně jako „Čí je Praha? Naše!“, „Ručičky, nebojte se“ nebo „Na Pankráci“. Nechybí ani kankán v podání krásných tanečnic.

„V hlavních rolích vystoupí jak jinak než pivo, band se čtyřmi excelentními muzikanty, zpěvákem a zpěvačkou a dvěma krásnými tanečnicemi. Těšte se na skvělou show a pivní degustaci se čtyřmi pivy,“ zvou organizátoři.

Při degustaci během přes hodinu trvající show je každému návštěvníkovi servírováno 1,1 litru piva. Degustační menu se skládá ze čtyř piv – světlého Budvaru, tmavého Budvaru a piva Oldgott 13° a piva 1466 13°, která patří k Medvídkovským specialitám.

Italská studie: Pivo dělá z chlapů lepší milovníky!

Publikováno:před rokemZdroj:Aha Online

Pánové, zapomeňte na modré pilulky, bylinná afrodiziaka a podobné pomocníčky. Lepší milovníky z vás udělá pivo! Alespoň to vyplývá z výzkumu italské Nadace pro výzkum, podle níž zlatavý mok zlepšuje sexuální život. Jak konkrétně?

1) Stop předčasné ejakulaci
Pivo obsahuje fytoestrogeny (rostlinné hormony), které se do něj dostávají z chmele a ze sladu. Ty mj. pomáhají předcházet srdečním chorobám, ale hlavně zabraňují předčasné ejakulaci!
2) Působí jako afrodiziakum
Zejména tmavé pivo obsahuje železo, které zvyšuje tvorbu červených krvinek a zlepšuje krevní oběh. Díky tomu dosáhnete kvalitnější erekce. Před »výkonem« vás navíc dostane do uvolněné nálady.
3) Zlepšuje činnost prostaty
Český národní nápoj obsahuje vitamin B a minerály, které mohou pomoci zvýšit počet i pohyblivost spermií, zlepšují činnost prostaty, produkci testosteronu a posilují nervovou soustavu.
4) Prospívá srdci a plicím
Dáte-li si půllitr piva denně, snížíte riziko infarktu i mrtvice až o 31 %. Pokud navíc pravidelně cvičíte, nejenže máte zdravější srdce, ale i plíce, tudíž celý váš organismus bude lépe prokrven a zvýší se i váš sexuální výkon!
5) Zlepšuje erekci
Chmel je plný polyfenolů a antioxidantů, které podle italských vědců stimulují průtok krve v penisu, čili zlepšují erekci. Ale chlapi, s rozumem, vždyť víte, že efekt deseti »kusů« může být přesně opačný!

Nejslavnější české pivo slaví v Hradci své narozeniny

Publikováno:před rokemZdroj:Hradecký deníkPrazdroj

Milovníci piva, nechť zbystří. Už tento pátek totiž v Hradci slaví své požehnané 173. narozeniny nejslavnější české pivo - Plzeňský Prazdroj.

Hned ve dvou hradeckých hospodách se bude v rámci oslav tento večer točit tradiční nefiltrovaný ležák. V 19 hodin narazí plzeňský sládek sudy v Restauraci Na Hradě, o dvě hodiny později pak U Lva. Těšit se můžete také na vystoupení putovní dobové kapely nebo na prezentaci bednářského řemesla, která bude doplněna soutěží ve skládání dubového soudku.

Farmářské trhy lákají na jogurty i sušené plody
Hradec Králové - Tuto sobotu od 8 do 12 hodin opět zaplní prodejní stánky Gayerovy kasárny. Předposlední Farmářské trhy tohoto roku nabídnou kvalitní vína od moravských producentů, výrobky z mléka a tvarohu, luštěninové bezlepkové výrobky a sladkosti, olivový olej, nakládanou zeleninu, sirupy, marmelády, ale také třeba žampiony, hlívu, sušené plody, pečené čaje, rýži, domácí knedlíky a těstoviny. Kromě toho na místě nebude chybět ani velký výběr uzenin od regionálních producentrů nebo například med a výrobky ze zdravého rakytníku. Poslední letošní trhy se uskuteční v sobotu 7. listopadu.

Hradec už se chystá na Vánoce
Hradec Králové - Ačkoli vzrostlé jehličnany na výzdobu náměstí město stále shání, s výzdobou po městě už začalo. Nějakou dobu už zdobí například prostor za zastávkou na Gočárově třídě vysoký vánoční strom. Připravená jsou na něm už i světýlka.

Chmelení za studena: zahraniční metoda dorazila do ČR

Publikováno:před rokemZdroj:Vitalia.czAutor:Petr Havel

Studené chmelení pochází z Velké Británie, dnes se používá hlavně v USA. Chmel lze přidávat do piva různě, dokonce až přímo při čepování piva, kdy čepované pivo proudí přes patrony s chmelem.

Na jednu stranu zajímavá, netradiční a skutečně specifická piva obohacující nabídku tohoto moku na pivním trhu. Na straně druhé mikrobiální rizika, vyšší náklady a nižší stabilita výsledných výrobků. Tak by šlo ve stručnosti popsat pozitiva a negativa v poslední době stále více se prosazující technologie chmelení piv za studena, která dorazila i do České republiky.

Chmelení za studena se používá hlavně v USA
Chmelení za studena, v praxi přidávání šišek chmele do prokvašeného nebo již uvařeného piva, má svůj původ v britském pivovarnictví. V současné době se nejvíce používá především v USA.

Využívají se k tomu hlavně aromatické odrůdy chmele – podle prezidenta Českomoravského svazu malých pivovarů Jana Šuráně, který o chmelení za studena mluvil na semináři pro minipivovary na letošním Znojemském hroznu, se v USA k tomuto účelu využívá zhruba šedesát procent veškeré produkce aromatických odrůd chmele.

Chmelení za studena má v zásadě tři varianty – chmel se může přidávat do piva v průběhu kvašení, do KEG sudů, nebo dokonce až přímo při čepování piva, kdy čepované pivo proudí přes patrony s chmelem. Piva tak získávají specifická aroma.

Nevýhody studeného chmelení
Jako vždy však ve všech případech chmelení za studena platí zásada „něco za něco“. Vzhledem k tomu, že při chmelení za studena neprocházejí chmelové šišky nebo chmelové granule tepelným zpracováním, může být výsledný produkt „surovým chmelem“ mikrobiálně kontaminován. Ze stejného důvodu se mohou do piva dostat i jiné závadné a pro člověka rizikové látky.

Kromě toho se snižuje při chmelení za studena efektivita využití hořkých látek obsažených v chmelu, podle Šuráně jen na dvě až tři procenta. Spotřeba chmele při čepování přes zmiňované patrony tak činí až 800 gramů na hektolitr piva, což samozřejmě zvyšuje jeho cenu. V praxi se nicméně používají dávky zhruba poloviční.

Možná ještě důležitější, z pohledu spotřebitele, je rychlé senzorické stárnutí takto vyrobených piv, maximální možná garance stabilní kvality i chuti by neměla překročit tři měsíce, v USA je dokonce záruka u některých piv vyrobených technologií Dry hopping (chmelením za studena) pouhých deset dnů.

Význam pro malé pivovary
Na druhou stranu, chmelení za studena u nás v praxi používají především malé pivovary, které své produkty prodávají v místě výroby a neřeší dlouhodobé skladování a dobu trvanlivosti vyrobených piv. Právě proto byl seminář ve Znojmě určen právě jim.

Obecně přitom platí, že tento způsob výroby piv se v současné době u nás nachází ve stadiu pokusů a omylů, jejichž výsledkem ale mohou být opravdu velmi identické produkty, u nichž ale není vždy stoprocentní zárukou, že další várka příslušného piva vyrobeného chmelením za studena bude úplně stejná, jako ta předchozí.

Do hry více než při klasické výrobě piv vstupuje proces oxidace, různé formy kontaminace a také vyšší riziko překročení legislativně povolených limitů dusíkatých látek, neboť chmel má poměrně vysoký obsah dusíku. Výroba takových piv je proto tak trochu novodobou alchymií, v níž je „zelené zlato“ možností skutečně pivní zlato vytěžit, ale také možností, jak si při chmelení za studena „naběhnout“. „Žádné úplně obecné pravidlo jak chmelit za studena vlastně neexistuje, je to věc zkoušení a velkého množství variant,“ podotýká Jan Šuráň.

V případě, že se ale produkt podaří, může být pro spotřebitele jeho konzumace v zásadě neopakovatelným senzorickým zážitkem, což za to výrobcům i spotřebitelům zřejmě stojí.

Krvácející puchýře v ústech způsobila chemikálie, potvrdil Staropramen

Publikováno:před rokemZdroj:Novinky.czAutor:ČTKStaropramen

Pivovar Staropramen potvrdil chemikálii v sudech na pivo, která dvěma lidem ve Švédsku způsobila krvácející puchýře v ústech. Chyba se stala při čištění sudů, firma zlepšila kontrolu, řekl ve čtvrtek mluvčí Staropramenu Pavel Barvík. Kvůli incidentu firma v září pivo ze švédského trhu stáhla, nyní nápoj znovu distribuuje. Lidé, kteří po vypití piva krváceli, jsou podle Barvíka v pořádku.

Podle švédských médií se kontaminovaného Staropramenu napili dva lidé, následně se jim v ústech objevily puchýře, které začaly krvácet.

"Příčinou problému byla porucha v našem procesu čištění sudů," řekl mluvčí. Dodal, že společnost v pivovaru zavedla nový mechanismus, který posiluje kontrolu přítomnosti čisticích roztoků v sudech. "Všechny naše výrobky prodávané na všech našich trzích jsou naprosto bezpečné," dodal.

Severský pivovar Carlsberg v září zastavil čepování Staropramenu v celkem 680 švédských restauracích. Ve dvou sudech byly čisticí prostředky o vysoké koncentraci, informovala tehdy Švédská televize (SvT). [celá zpráva]

Podle večerníku Aftonbladet bylo závadné pivo objeveno v nejmenovaném městě v západním Švédsku. Znehodnoceno bylo natolik, že jako pivo nevonělo ani nechutnalo. K zákazníkům se nedostalo.
Staženo 4624 sudů

Pivovar následně zastavil prodej a stáhl z trhu ve Švédsku podle SvT celkem 4624 sudů piva české značky. Nyní byla distribuce podle Staropramenu obnovena v plném rozsahu.

Pivovary Staropramen loni mírně zvýšily prodeje v Česku i zahraničí na 3,16 miliónu hektolitrů piva. Meziročně je to o 15 000 hektolitrů víc. Za pozitivním vývojem stál mimo jiné růst prodejů v zahraničí.

Vývoz Staropramenu se loni zvýšil o osm procent. "Překročení hranice 600 000 hektolitrů piva na vývoz je pro nás důležitým milníkem a motivací do budoucna," uvedl dříve generální ředitel společnosti Zbyněk Kovář.

V zahraničí se dařilo Staropramenu především na Slovensku, ve Velké Británii a Německu. Firma uvádí, že na některých trzích, jako jsou Británie, Švédsko či Slovensko, je smíchovské pivo nejprodávanější českou importovanou značkou.

Staropramen potvrdil, že v jeho pivu ve Švédsku byla chemikálie

Publikováno:před rokemZdroj:Deník.czAutor:ČTKStaropramen

Pivovar Staropramen potvrdil kontaminaci piva chemikálií, která dvěma lidem ve Švédsku způsobila krvácející puchýře v ústech. Chyba se stala při čištění sudů, firma zlepšila kontrolu, řekl dnes mluvčí Staropramenu Pavel Barvík. Kvůli incidentu firma v září pivo ze švédského trhu stáhla, nyní nápoj znovu distribuuje. Lidé, kteří po vypití piva krváceli, jsou podle Barvíka v pořádku. Mluvčí neuvedl, o jakou chemikálii konkrétně šlo.

Podle švédských médií se kontaminovaného Staropramenu napili dva lidé, následně se jim v ústech objevily puchýře, které začaly krvácet. "Příčinou problému byla porucha v našem procesu čištění sudů," řekl mluvčí. Dodal, že společnost v pivovaru zavedla nový mechanismus, který posiluje kontrolu přítomnosti čisticích roztoků v sudech. "Všechny naše výrobky prodávané na všech našich trzích jsou naprosto bezpečné," dodal.

Severský pivovar Carlsberg v září zastavil čepování Staropramenu v celkem 680 švédských restauracích, ve dvou sudech byly čisticí prostředky o vysoké koncentraci, informovala tehdy Švédská televize (SvT). Podle večerníku Aftonbladet bylo závadné pivo objeveno v nejmenovaném městě v západním Švédsku. Znehodnoceno bylo natolik, že jako pivo nevonělo ani nechutnalo. K zákazníkům se nedostalo.
Pivovar následně zastavil prodej a stáhl z trhu ve Švédsku podle SvT celkem 4624 sudů piva české značky. Nyní byla distribuce podle Staropramenu obnovena v plném rozsahu.

Pivovary Staropramen loni mírně zvýšily prodeje v Česku i zahraničí na 3,16 milionu hektolitrů piva. Meziročně je to o 15.000 hektolitrů víc. Za pozitivním vývojem stál mimo jiné růst prodejů v zahraničí.

Vývoz Staropramenu se loni zvýšil o osm procent. "Překročení hranice 600.000 hektolitrů piva na vývoz je pro nás důležitým milníkem a motivací do budoucna," uvedl dříve generální ředitel společnosti Zbyněk Kovář. V zahraničí se dařilo Staropramenu především na Slovensku, ve Velké Británii a Německu. Firma uvádí, že na některých trzích, jako jsou Británie, Švédsko či Slovensko, je smíchovské pivo nejprodávanější českou importovanou značkou.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.17.08.2017 07:355.314/5.314