Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

Pijácká kultura v Čechách: Kde to teče nejvíc a kolik si ročně prolijeme hrdlem?

Publikováno:před rokemZdroj:Expres.cz

Že je popíjení v Čechách oblíbená zábava, snad nikdo rozporovat nebude. Pití alkoholu je ale zajímavé i jinak, než za vaší aktivní účasti. Právě totiž byly odhaleny údaje o tom, jaká čísla se k pití u nás vztahují.

Podle lékařů je při denní konzumaci bezpečné, vypít vždy jednu jednotku alkoholu. To ale bohužel není jeden sud ani demižon. Abyste zůstali zdraví, můžete bez obav popít jednu sklenku vína, panáka a nebo si k obědu dát jedno pivo. A když říkáme jedno, myslíme to opravdu číselně, ne jako když se říká „jdeme na jedno“!

Realita bývá ale často jiná. Češi jsou totiž druzí na světě v pití piva. V praxi to znamená, že na hlavu zde připadá 173 půllitrů zlatého moku ročně. Nesmíme ale zapomenout na to, že nezanedbatelnou část populace tvoří děti, ve skutečnosti je to tedy ještě o něco více. V Čechách máme ale kromě dětí také abstinenty, ačkoli jich není nijak moc. Alkoholu se zřeklo 13% krajanů.

Pokud by vás zajímalo, jak jsme na tom s konzumací tvrdého alkoholu, věc se má následovně - ročně je to až 135 panáků na člověka. A to, jak jistě sami uznáte, je hodně. Není se tedy čemu divit, že ročně se u nás upije k smrti děsivých 5000 osob.

Také těch, kteří sice nezemřou, ale bojují se závislostí, je opravdu mnoho. Nejvíce jich je v Jihomoravském kraji, kde se odhaduje počet alkoholiků na 4500 lidí. Ne každý, kdo v klidu domova popíjí, je ale diagnostikovaný závislák, takže reálná čísla se mohou lišit.

V každém případě, pokud se stanete alkoholikem, vaše pravděpodobné dožití je 73 let. To sice není na první pohled málo, ale s dnešní lékařskou péčí se dá předpokládat, že dnešní třicátníci mají šanci, dožít se věku přes 90 let. Zbývá jen zvážit, zda vám 20 let života navíc za omezení pití stojí...

Říp a Podřipský pivovar ve Ctiněvsi

Publikováno:před rokemZdroj:Brutally HonestPodřipský

Vzpomínka na podzim – po mnoha letech návrat na Říp a návštěva dalšího zajímavého pivovaru – Podřipského pivovaru ve Ctiněvsi. Ačkoliv to tak podle fotek možná nevypadá, už byla pořádná zima. :- )

Na Řípu jsem byla předtím jen jednou v dětství v rámci rodinného srazu, kdy jsme na tenhle kopeček vylezli z Roudnice nad Labem, bylo jaro a zrovna tam probíhala nějaká akce, takže tam stálo plno stánků a celkově tam bylo dost živo. Tentokrát byl pošmourný podzimní den, atmosféra panovala daleko poklidnější a lidi se tam trousili v menších počtech.

Cesta lesem nahoru představovala typickou listopadovou esenci podzimu – brouzdání barevným listím, ve vzduchu předzvěst zimy, jo a pak taky u cesty vyskládaná řada číhajících myslivců, nevím, jestli měli nějaký sraz, ale vypadalo to docela zlověstně, jak tam tak potichu stáli a čekali.

V cíli jsem doufala v nějaké teplé občerstvení, protože mě L. strašil, že v pivovaru mají asi jen utopence a nakládaný hermelín, z čehož ani jedno moc nedávám (grilovaný hermelín jo!), a MOŽNÁ klobásu, takže Říp měl být moje spása. Po chvilce napětí, kdy místní chata vypadala mrtvě, se ukázalo, že je otevřeno, kamna sálají a dají nám klobásu a teplý nápoj, hurá! No byla jsem moc spokojená. Po občerstvení a nahřívání u kamen jsme si ještě obešli rotundu a vydali se dolů. V jednom prudkém úseku to listí dost klouzalo, což nemám moc ráda, když musím rozmýšlet každý krok a chytat se stromů.

Ctiněves je vesnice, kam jezdí motorák po jedné z podřipských lokálek, a kromě Řípu je zde významným turistickým cílem Podřipský pivovar. Ten sice zvenku nevzbuzuje moc důvěry a působí trochu, no, nedodělaně, ale uvnitř o to víc překvapí pěkný a útulný interiér. Ukázalo se, že mají klobásu a dokonce i ten grilovaný hermelín, což je dobré vědět, ale jedna klobása stačila, takže třeba příště.

Nějakou dobu jsme byli jedinými návštěvníky a přítomný pan majitel (zřejmě) s námi sem tam prohodil pár vět. Pobavily nás dvě jeho hlášky, a to když si L. po jedenáctce objednal čtrnáctku ale a pán na to tak laškovně: "Á, budeme zlobit!" A pak se tam bavil s nějakými lidmi o tom, jaké to je mít pivovar v takhle malé zapadlé vesnici, jestli místní nezávidí a jestli tam chodí, tak zmínil, že tady lidi vlastně mají na výběr ten pivovar anebo zajít do té druhé hospody na "gambo". :- ) Ten druhý podnik jsme právě cestou viděli a smáli se, že vypadá se svým vzezřením a nabídkou gambáče vedle pivovaru fakt lákavě. Jo a jinak jsem předtím měla takový pocit, že tu určitě budou mít nakuřované pivo a hle, rauch bier v nabídce. To ale moc nemusím, tak jsem vyzkoušela třináctku Jantar a jedenáctku, které byly fajn. Při příznivém počasí (nebo pro otužilé cyklisty, kteří asi nechtěli moc zpohodlnět) je možnost i venkovního sezení, celkem bych se někdy zas stavila pro změnu v teplejším období. :- )

Pivovar Primátor investoval 25 milionů korun do skladu na okraji Náchoda

Publikováno:před rokemZdroj:Průmyslová automatizaceAutor:ČTKPrimátor

Náchodský pivovar Primátor, který je největším v hradeckém kraji, investoval 25 milionů korun do distribučního skladu na okraji Náchoda. Sklad s plochou 2000 metrů čtverečních vyrostl v průmyslové zóně Vysokov poblíž hlavní příjezdové cesty do Náchoda od Hradce Králové. Pivovar si od distribučního centra slibuje zlepšení logistiky i chodu výroby piva. ČTK to dnes sdělil ředitel pivovaru Josef Hlavatý.

Ze skladu bude pivovar obsluhovat své české odběratele, pivo z něj budou brát i maloodběratelé. Kapacita haly pojme měsíční produkci pivovaru o objemu 12.000 hektolitrů. Samotný pivovar stojí nedaleko centra Náchoda. "V posledních letech s nárůstem vývozu piva do zahraničí byla logistika ve stávajícím areálu velice náročná. Nedostatečné skladovací prostory byly největší bolestí pivovaru," uvedl Hlavatý.

Primátor, který má asi 80 zaměstnanců, se profiluje jako výrobce speciálních piv, která teď tvoří více než třetinu jeho produkce. Ta se pohybuje nad hranicí 130.000 hektolitrů ročně. Z nich přibližně čtvrtina jde na export. Pivo Primátor vyváží do více než 30 zemí, hlavními odbytišti jsou Polsko, Rusko, Francie a Švédsko. Výrobní portfolio pivovaru čítá 15 druhů piv a navíc několik sezonních speciálů, čímž patří k nejširším v českém pivovarnictví.

Pivovar patřil v minulosti městu Náchod, které jej v roce 2009 za 150 milionů korun prodalo liberecké firmě LIF. Prodej následně u soudu napadl neúspěšný uchazeč o pivovar, společnost Pivovar Holba. Soudy původně žaloby Holby zamítly, ale Nejvyšší soud loni v únoru všechny rozsudky zrušil a spor o platnost prodeje vrátil na začátek. Krajský soud Hradec Králové se případem začal zabývat loni v říjnu a dosud nerozhodl.

Budvar hledá nového ředitele, zatím rekonstruuje Budvarku

Publikováno:před rokemZdroj:Budějcká DrbnaAutor:Bezedný FrankBudvar

Národní podnik Budějovický Budvar zažívá od začátku nového roku změny. Po konci ředitele Jiřího Bočka ze zdravotních důvodů došlo k několika strategickým prohlášení ministra zemědělství Mariana Jurečky. S plány nového vedení však někteří v Budvaru nesouhlasí.

Po vyostřeném jednání s pověřeným ředitelem Petrem Žáčkem se dokonce odhodlal k odchodu z podniku dlouholetý vedoucí oddělení tuzemských prodejů Martin Horejš. „Vedoucí tuzemského prodeje ukončil pracovní poměr dohodou ke dni 31. ledna. Odchod jednoho manažera ze střední pozice řízení nelze v žádném případě považovat ‚za bouřlivé změny ve vedení‘,“ komentuje změnu mluvčí Budvaru Petr Samec.

Napjatá atmosféra v národním podniku dozajista souvisí s blížícím se výběrovým řízením na nového ředitele Budějovického Budvaru. „Ministerstvo zemědělství výběrové řízení zahájilo a zájemci se mohou hlásit do 8. února. Agentura ze všech životopisů vybere maximálně deset nejlepších kandidátů. Předpokládáme, že seznam bude hotový přibližně za šest týdnů. Vybraní kandidáti budou pozváni před komisi na pohovor. Komise pak doporučí jedno až tři jména ministrovi, který bude mít poslední slovo a ředitele vybere,“ popisuje mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

V době, kdy podnik nemá stálého šéfa, se ministr Marian Jurečka vyjádřil, že by rád přesunul výrobu Budějovického Budvaru mimo České Budějovice. Nové výrobní kapacity by mohly být jak v České republice, tak za hranicemi. Z právního hlediska však nemůže jít o Budweiser Budvar. Jedinou značkou, která připadá v úvahu, je proto Pardál. Ani ten ale nechce za každou cenu přesouvat. Nicméně přiznává, že po zvoleném řediteli bude chtít vybrat další výrobní kapacity, a ve hře je i investice do nového pivovaru v zemi třetího světa.

„K zahraniční expanzi prodeje Budějovického Budvaru dochází průběžně a to zejména v posledních 10 letech. Za toto období vzrostl export pivovaru o více jak 65 procent. Za tímto úspěchem stojí kvalita a chuť našeho ležáku Budweiser Budvar, který můžeme vařit pouze v Českých Budějovicích. Proto také v současné době probíhá v areálu pivovaru mohutná investiční výstavba, která zajistí potřebné zvýšení výrobních kapacit pivovaru,“ připomíná Samec.

Budvarka mění podobu
Kromě toho se Budějovický Budvar pustil do přestavby svých restaurací a pivnic. V současné době probíhá proměna Budvarky v Hotelu Malý pivovar. Jde o schválenou rekonstrukci pivnic Budvarka z roku 2015. „Původní koncept Budvarek je totiž starý asi 20 let a jeho modernizace je logickou inovací – nároky a požadavky hostů na značkové pivnice se za tu dobu výrazně zvýšily. Její rekonstrukce bude ukončena do 1. března,“ říká mluvčí Budějovického Budvaru. Návštěvníky Budvarky asi nepotěší, že bude nekuřácká. Schválený protikuřácký zákon sice po dlouhých debatách prošel, platit ale začne až na konci května. Do té doby však od otevření zrekonstruované pivnice utečou minimálně dva měsíce. „Ze snížení návštěvnosti obavy nemáme, opak je pravdou – očekáváme vyšší návštěvnost těchto gastronomických provozoven,” dodává Samec.

Levnější pivo? Sněmovna podpořila návrh ODS na snížení spotřební daně

Publikováno:před rokemZdroj:EuroZprávy.czAutor:ČTK

Sněmovna dnes v prvním čtení podpořila návrh opoziční ODS na snížení spotřební daně z piva. Pravicová strana chce v reakci na EET snížit základní sazbu z nynějších 32 korun na 26,80 Kč za hektolitr piva. Do roku 2010 byla sazba daně 24 Kč. Podle vlády však návrh není zcela slučitelný s právem EU, protože spotřební daň je daň harmonizovaná v celé unii.

Snížení sazeb navrhla ODS i u malých nezávislých pivovarů, čímž chtěla podpořit tyto pivovary i rozvoj měst a okolních regionů. "Je čas snížit daně, můžeme to udělat, tento návrh má podporu celého trhu, všech profesních organizací," argumentoval předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Podle vlády by snížení základní sazby znamenalo u půllitru desetistupňového piva úsporu asi 0,30 Kč. Kabinet tak poukázal na to, že navrhované snížení nezaručuje pokles cen pro restaurace ani pro spotřebitele. Vláda také odhaduje roční výpadek příjmů z daně v následujících letech na 800 milionů korun, zatímco ODS odhadla čistý výpadek na 500 milionů ročně.

Vláda navíc uvedla, že snížením spotřební daně z piva by vznikla nerovnost ve zdaňování spotřební daní, která by mohla být chápána jako nežádoucí signál o politické vůli ke snižování i jiných sazeb spotřebních daní, například u lihu, pohonných hmot nebo cigaret.

Zpravodaj k předloze a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) označil vládní zdůvodnění negativního stanoviska za nekvalifikované, účelové a hloupé.

Kritiku si vysloužil i poslední argument vlády o vytváření nerovnosti ve zdaňování spotřebních daní. To je podle něj možné jen u zaměnitelných výrobků. "Hledat rovnost a nerovnost ve zdanění spotřební daní mezi cigaretami a pivem, to pardon jako, takovýhle nesmysl by snad nemohla napsat ani zkorumpovaná pakáž," prohlásil Kalousek.

Pivovary hospodám s EET pomáhají. Není pravda, co říká Babiš, tvrdí svaz pivovarníků

Publikováno:před rokemZdroj:Rozhlas.czAutor:Petr Jadrný

Údaje o počtu uzavřených hospod a restaurací, které poskytly pivovary Zpravodajskému webu Českého rozhlasu, jsou jen odhady, které dělají pro média, tvrdí pověřená výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová. Podle ní je ještě brzo na nějaké hodnocení dopadu elektronické evidence tržeb na restaurační zařízení. Více prý budeme vědět až po prvním čtvrtletí.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) zveřejnil, že od zavedení elektronické evidence tržeb zavřelo 104 hospod a restaurací. Zpravodajský web Českého rozhlasu od pivovarů zjistil, že zavřelo nejméně 420 zařízení. Proč si myslíte, že se ty počty tolik liší?
Nechtěla bych ten rozdíl hodnotit. Informace od jednotlivých pivovarů teprve získáváme a určitě budeme znát celkové číslo až po prvním čtvrtletí, protože v tomto období hodně restaurací zavírá nejenom z důvodu EET, ale i spousty jiných. Takže je ještě hodně brzo něco hodnotit.

Na kolik si myslíte, že jsou údaje od pivovarů přesné? Nakolik podle vás mají přehled, kolik hospod jim zavřelo?
To opravdu nevím. Důvodů, proč hospody zavírají, je mnoho. Podle mých informací čísla, která vám daly pivovary, jsou pouze odhadem. Konkrétní číslo budeme skutečně znát až po prvním čtvrtletí, kdy budeme sčítat dopady EET.

Od koho máte informaci, že údaje od pivovarů jsou pouze odhady?
Byly to ty pivovary, které jste jmenoval i vy.

Stanislav Bernard, majitel pivovaru Bernard, ale v rozhovoru pro Zpravodajský web Českého rozhlasu řekl, že údaje jeho pivovaru nejsou odhady, ale přesná čísla, protože „obchoďáci znají svůj rajón a mají přehled o uzavřených podnicích“.
Tuto informaci nemám.

Není možné, že počet zavřených hospod je tak vysoký proto, že jednotlivé hospody změnily dodavatele, název nebo majitele?
Těch důvodů může být několik. A ty, co uvádíte, to můžou být také.

Hospod je 40 000 a období, ve kterém se teď nachází, je poměrně náročné. Je také hodně nových zákonných povinností. Restaurací končí v průběhu roku několik tisíc a znovu jich je obnovováno také několik tisíc. Proto chceme hodnotit počet zavřených restaurací až s odstupem jednoho čtvrtletí. Vedle elektronické evidence a povinného kontrolního hlášení na ně také dopadne plánovaný zákaz kouření ve stravovacích zařízeních, takže to období pro podniky bude velmi kritické i po prvním čtvrtletí. Potom budeme mít opět nějaká čísla, ze kterých budeme moci vycházet.

Musím říct, že se pivovary snaží hospodám maximálně pomáhat. Řada z nich dojednala pro provozovny, které prodávají jejich pivo, třeba výhodnější podmínky pro řešení EET, nabízí jim podporu zavedení softwaru a celého zařízení nebo například školení. Není to ale jen o EET, restauracím poskytují také další pomoc. Myslím si, že pivovary v této oblasti dělají, co můžou.

Podle vás je tedy vyjádření Andreje Babiše, že pivovary měly podpořit EET lepší cenovou politikou, nepravdivé?
Ano, pivovary pomáhají maximálně svým hospodám zvláště při zavádění EET do praxe.

Boj o superpost v národním podniku začal! Budvar hledá ředitele!

Publikováno:před rokemZdroj:Bleskově.czBudvar

Jeden z mála Národních podniků v ČR hledá nového ředitele! Jde o Budějovický Budvar, který dosavadní ředitel Jiří Boček z vážných zdravotních důvodů po 25 letech opouští. Ministerstvo zemědělství teď hledá jeho nástupce.

Upřímně, kdo by nechtěl vést takto prestižní podnik, který je navíc státní. Kde plat se pohybuje okolo čtvrt milionu korun plus odměny a kde pivo doslova teče proudem.

Zájemci o post generálního ředitele nejslavnějšího pivovaru se mohou hlásit do 8. února. Ze všech životopisů bude vybráno maximálně deset nejlepších kandidátů. Finalisty pak bude hodnotit komise, jejímž členem bude právě i bývalý ředitel Budvaru Jiří Boček, který vedl dosposud pivovar skěle a díky němu se podařilo vyhrát i řadu mezinárodních sporů o značku pivovaru.

Poslední slovo bude mít pak ale ministr zemědělství Marian Jurečka. Ale už teď se spekuluje, že za tím může být i lobbing. “Někteří by rádi vedli Budvar a asi pro to dělají i nemožné, ale snad se najdou tací, kterým nepůjde o teplé místečko, skvělý plat a bude to někdo, kdo to bude dělat srdcem,” doufá zdroj z ministerstva.

To je i přání Jiřího Bočka, který bojuje se zhoubným nádorovým onemocněním a nyní se léčí. Na vedení pivovaru se ale už necítí. „Budvar je opravdu národní podnik a bylo by dobré, aby se našel i někdo, kdo bude bojovat proti jeho případné privatizaci v budoucnu. To chtěl už i Kalousek a další a naštěstí se to nepodařilo,” dodal člověk z politických kruhů.

V březnu by mělo být už definitivně jasné, kdo do křesla generálního ředitele Budějovického Budvaru usedne.

Každou hodinu jinak. Dražba Čechmánkova pivovaru budí pochybnosti

Publikováno:před rokemZdroj:iDNES.czAutor:Milan LibigerČechmánek

Nedávnou dražbu pivovaru s restaurací ve Zlíně, který patřil zkrachovalému podnikateli, bývalému hokejistovi Romanu Čechmánkovi, zpochybňují věřitelé i neúspěšní zájemci. Soud s dražbou nejprve souhlasil, potom ne a pouhý den před jejím konáním opět ano.

Ačkoliv jde o atraktivní nemovitost poblíž centra Zlína, do dražby na konci loňského října se přihlásil jediný zájemce.

Pivovar s restaurací brankáře Romana Čechmánka získal Martin Masařík za 7 777 777 korun. To je jen o zhruba 60 tisíc korun více, než byla vyvolávací cena.

„Určitě otevřu ještě letos. Podnik bude fungovat v podobném duchu jako před uzavřením,“ plánuje Masařík, který na Uherskohradišťsku provozuje několik restaurací Masaro.

Elektronickou dražbu však napadli žalobou někteří věřitelé, kteří koupili pohledávky vůči Čechmánkovi. Upozorňují na to, že insolvenční soud dražbu nejprve povolil, jenže šest dní před jejím konáním ji zrušil, což ještě pouhý den před ní (25. října 2016) potvrdil.

Ve stejný den a jen o pár hodin později však své rozhodnutí změnil. Důvod? Insolvenční správce Jaroslav Brož doložil potřebný souhlas s prodejem od státního zástupce, který na proces dohlíží. Čechmánka totiž kvůli podezření z podvodu vyšetřuje policie. Soud nakonec řekl, že je na insolvenčním správci, zda bude dražit.

„Vše proběhlo podle zákona. Soud vyslovil potřebný souhlas, stejně jako krajské státní zastupitelství,“ reagoval Brož.

Dražbu kritizuje i Synot
Věřitelé s tím ale nesouhlasí. Podle nich není obvyklé, aby soud dražbu zakázal den před jejím konáním a za pár hodin ji povolil.

„Na složení dražební jistiny 900 tisíc korun měli zájemci pouhý den a kromě jednoho to nikdo nestihl. Dražba se měla odložit na pozdější termín,“ je přesvědčen jednatel věřitelské firmy Passvilan Karel Evják.

Peníze nedokázal včas složit ani holding Synot, který je také jedním z Čechmánkových věřitelů a měl o pivovar zájem. Už dříve koupil několik jeho nemovitostí v rámci insolvenčního řízení.

„Podle našeho názoru dražba neproběhla standardně a v souladu s insolvenčním zákonem. Potencionální dražitelé předpokládali, že je v původním termínu zrušena, jak bylo avizováno soudkyní,“ uvedla mluvčí Synotu Magda Pekařová.

„Pokud by proběhla standardně, konečná částka by byla vyšší a věřitelům, o které by mělo jít především, by připadlo mnohem více peněz,“ doplnila.

Insolvenční správce Brož argumentuje tím, že dražba byla avizovaná na takzvané centrální adrese v souladu se zákonem od začátku září. A do centrální adresy se rozhodnutí soudu, které bylo nakonec souhlasné, vůbec nepromítlo.

„Každý zájemce měl na splnění podmínek pro účast v dražbě 58 dní a bylo jen na něm, zda to nechá na poslední minutu, či zda svého práva využije,“ tvrdí Brož.

Podle něho jsou debaty o tom, zda by mohla být částka za pivovar vyšší, kdyby se přihlásilo více zájemců, pouhou spekulací. Vyvolávací cena byla podle zákona stanovená ve dvou třetinách ceny, kterou určil znalecký posudek. Šlo o zhruba 12 milionů korun.

„Pouze trh určí cenu, kterou je někdo ochoten zaplatit. Nicméně jeden účastník dražby budí pochybnost o existenci dalších zájemců,“ zmínil insolvenční správce.

Podnik chátral a ztrácel na ceně
Mezi zájemci byla však i zlínská firma HP Tronic, která po rozhodnutí soudu o zrušení měla za to, že dražba nebude.

„Účast v dražbě nám byla fakticky odepřená, jelikož podle předešlých informací insolvenčního správce se konat neměla,“ uvedl ve sdělení na insolvenčním rejstříku jednatel firmy HP Tronic Daniel Večeřa.

„Je na místě pochybovat o záměru insolvenčního správce, který prokazatelně věděl o eminentním zájmu naší společnosti o odkup předmětu dražby,“ uvedl dále.

Pivovar i s venkovním posezením stál původně 33 milionů korun, z toho jen technologie vyšly na devět milionů.

Brož ale upozorňuje na to, že podnik mnoho měsíců chátral a ztrácel na ceně. Navíc ho opakovaně vykradli zloději. Proto ho chtěl co nejdříve prodat.

„Během insolvenčního řízení se jen snižovala hodnota,“ naznačil Brož.

Nový majitel: Prošlo to přes soudy, tak snad je vše v pořádku
Věřitelé upozorňují, že pivovar s restaurací je také součástí incidenčního sporu. Je totiž zapsaný na konkurzních podstatách Čechmánka i jeho ženy Dagmar. Ta dražbu také napadla, protože nebylo vyřešeno společné jmění manželů. V tomto případě Brož odkazuje na rozhodnutí soudu o prodeji.

„Pokud se ale vede spor o nemovitost, tak se nemůže vydražit,“ tvrdí Evják.

Nového majitele spory příliš nezneklidňují. „Často se stává, že po dražbách následují žaloby. Někteří lidé se to snaží zkomplikovat. Vše ale prošlo přes soudy, tak by to mělo být v pořádku,“ věří Masařík.

Čechmánek, který si hokejem vydělal i díky působení v NHL až čtvrt miliardy korun, se dostal do potíží předloni a jeho dluhy postupně narostly až do 100 milionů korun.

Dlužil firmám, které pro něho pivovar budovaly, i lidem, od nichž si půjčoval. Mimo jiné šlo o bývalého hokejistu Petra Čajánka nebo někdejšího šéfa vsetínského hokeje Ondřeje Štefla, od něhož měl dostat 20 milionů.

Jak poznat správně načepované pivo? Napoví „Péčka“ pana výčepního!

Publikováno:před rokemZdroj:Blesk.cz

Bezesporu jsme národem pivařů, ale víme skutečně, jak poznat dobrou hospodu a prvotřídně načepované pivo? Opravdový Mistr výčepní odhalil pro Blesk.cz několik zásadních „P“, jak mít už na první pohled jasno.

1. Pane výčepní! Něco vám tu páchne!
Jen si to představte: vejdete do hospody, a hned na prahu vás praští přes nos podivný kyselý zápach…pod pípou vidíte sklenici s “nakapaným“ pivem o kousek dál postává hospodský s cigaretou v koutku úst a kouká na televizi, přičemž na pultu se hned vedle přeplněného popelníku válí talíř se zbytky od oběda... Pokud je vám váš „pivní život“ milý, vezměte nohy na ramena!

Mistr výčepní Gambrinusu Honza Kropáč radí: „Důvěřujte také svému nosu. Pokud cítíte nakyslý pach, tak není něco v pořádku. V takové hospodě zřejmě nevěnují moc pozornosti pravidelnému proplachování kohoutů u výčepu, mytí odkapávače ani obyčejnému vytření podlahy.“

2. Pípa pod pěnou
Načepovat perfektní pivo je paradoxně jednodušší, než ho zkazit. Totiž správně načepovat jedno velké pivo na hladinku trvá zhruba osm až deset vteřin, kdežto „připravit“ pořádný „květák“, tedy pivo s hromadou suché pěny z velkých bublin, nějakou tu minutku zabere. I když se situace lepší, ne ve všech hospodách na to už přišli. Kde se ale čas ušetřit nedá, je správná péče o sklo. Sledujte tedy výčepního při práci, a to vám mnohé napoví.

„Jedním ze znaků dobrého výčepního je, že má stále mokré ruce, protože neustále myje půllitry, oplachuje je a nachlazuje. Čepuje vždy do studené, mokré sklenice pod úhlem 45°. Výčepní kohout musí mít po celou dobu ponořený pod pěnou,“ vysvětluje Honza Kropáč.

3. Pěkná pěna
Věděli jste, že pěna vlastně chrání pivo před zvětráním? Jenže! Ta z velkých bublin, která hned spadne, toho moc neuchrání. A ruku na srdce - zvětralé pivo, které nemá říz, po sobě zanechá tak akorát hořkou pachuť.

„Pivní pěna je zvláštní kapitola. Někde mají rádi pivo bez pěny, jinde nedají dopustit na pořádnou čepici. Pěna na Gambáči musí mít krémovou konzistenci, musí být hustá, musí chutnat. Nikdy nesmí přesahovat okraj půllitru a nesmí v ní být viditelné bubliny,“ komentuje Mistr výčepní.

4. Pivní sklo - případ pro detektiva?
Otisk rtů, prach, drobky nebo mastné otisky prstů… I kdyby zbytky rtěnky na sklenici měla na svědomí nejhezčí dívka v okolí, na vaší sklenici nemají co dělat. A otisky prstů by pak už opravdu zasloužily takřka policejní vyšetřování. To všechno je zločin na vašem pivu stejně jako teplá, špatně umytá nebo také suchá sklenice.

„Správné mytí skla je základ. Půllitr je nutné nejdříve opláchnout, pak umýt kartáči se saponátem, zbytek nečistot odstranit houbičkou, pak znovu použít kartáče a nakonec opláchnout. Já osobně nedám bez houbičky ani ránu. Ve většině hospod ji ale vůbec nepoužívají,“ popisuje Honza Kropáč. Pokud tedy váš výčepní vezme sklenici z police a hned do ní začne čepovat pivo, můžete si být jistí, že díky usazenému prachu vám na stůl přistane pivo bez pěny, ve kterém budou tancovat bublinky jako v šumivém vínu.

5. Jedno "Pé" navíc
Pomyslným pátým P je samozřejmě prima parta přátel a kamarádů, se kterými se nad správně natočeným pivem potkáte, ale tohle „péčko“ už tak trochu závisí i na vás. My vám každopádně spolu s Honzou Kropáčem přejeme, aby ta vaše oblíbená hospůdka měla vždy všechna pivní „P“. A pokud nějaké chybí, nebojte se ozvat! Vždy by mělo platit, že náš zákazník je taky náš pán.

Prodej německého piva podpořil fotbal i vývoz mimo Evropu

Publikováno:před rokemZdroj:Týden.czAutor:ČTK

Němečtí pivovarníci loni prodali 95,8 milionu hektolitrů piva, což bylo o 0,1 procenta více než v roce 2015. Oznámil to spolkový statistický úřad. K růstu prodeje přispěl vývoz mimo Evropskou unii a také fotbalové mistrovství světa. Němci naopak vypili nejméně piva za dobu, co se vedou záznamy.

Na německém trhu se loni vypilo 79 milionů hektolitrů piva, což je nejméně za dobu sledování těchto údajů. Ve srovnání s předchozím rokem to představuje pokles o 0,7 procenta. Německý trh má na celkovém odbytu podíl zhruba čtyři pětiny.

Prodej v Evropě stagnoval, činil 9,9 milionu hektolitrů. Prodej do zemí mimo Evropskou unii se ale zvýšil o téměř desetinu na 6,8 milionu hektolitrů. Důležitými vývozními trhy byly pro německé pivovarníky hlavně Čína a Spojené státy.

Největší podíl na celkové produkci, a to 24,5 procenta, měly bavorské pivovary. Na druhém místě skončily pivovary ze Severního Porýní-Vestfálska s podílem 23,3 procenta.

Oficiální údaje statistického úřadu jsou založeny na údajích o platbách daně z piva. Údaje tak nezahrnují pivo bez alkoholu, které není zdaněno, zahrnuje však míchané pivní nápoje. Jejich prodej se loni snížil o 2,1 procenta na 3,9 milionu hektolitrů, což bylo 4,1 procenta celkového prodeje.

Největším německým pivovarem podle objemu produkce byl v loňském roce Krombacher, uvedl odborný časopis Getränke-Inside. Následovaly pivovary Oettinger, Bitburger a Veltins.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.21.04.2018 15:476.159/6.159