Historie a současnost pivovaru Chomout

První stavební úpravy začaly v září 2013 a provoz jsme zahájili 18.8.2014. Pivovar a hostinec najdete v obci Chomoutov, blízko Olomouce, v CHKO Litovelské Pomoraví.

Název pivovaru jsme, jak si určitě domyslíte, odvodili od názvu naší obce. Chomoutov samotný má dlouhou historii a poprvé se písemně připomíná v roce 1078. Pivovar je umístěn ve více než sto let starém hanáckém statku, v prostorách bývalých chlévů, které prošly kompletní rekonstrukcí.

Pivo jsme začali vařit pro sebe, jako domovarníci, tak aby nám chutnalo. A protože chutnalo nejen nám, zvětšili jsme jedenkrát a podruhé už jsme raději postavili opravdový pivovar. Přesto pořád vaříme doma a tak jsme podle našeho kamaráda domácí vařiči piva s největším pivovarem v republice. Chceme i dál vařit pivo, které bude chutnat nám i vám.

Popis fungování pivovaru
Vaříme tak, abychom zajistili dostatek piva pro pivovarský hostinec a pro další hospody v Olomouci a okolí. Běžně máme na čepu šest druhů piva. Naši stálou nabídku tvoří Desítka, Ležák, Švarc a minimálně jedno svrchně kvašené pivo. Další dva druhy zařazujeme podle sezóny a momentální inspirace.

Technologické parametry
Pivovar je vzhledem ke své velikosti umístěn v samostatné budově a všechny technologie jsou v průmyslovém, nerezovém provedení. Rozděluje se na 5 oddělených místností: sklad sladu a šrotovna, varna, spilka, ležácký sklep a stáčírna. Níže vám je stručně představíme:

Sklad sladu a šrotovna
Sklad sladu je v prvním nadzemním patře, kde je i šrotovník. Ten je přes vystěradlo napojen přímo na rmutomladinovou pánev, ve které začíná vlastní proces vaření.

Varna
Tří nádobová nerezová varna se skládá z rmutomladinové pánve, scezovací nádoby a vířivky. Celkový objem vyrážené mladiny je 24 hl, který dál přes chladič čerpáme přímo do spilky.

Spilka
V zachlazené místnosti máme umístěny čtyři klasické, otevřené spilky o celkovém objemu 140 hl. Ty používáme pro primární kvašení všech typů spodně kvašených piv. I když je tato technologie náročnější na čistotu, sanitaci a čas, věříme, že je tou jedině správnou tradiční metodou.

Ležácký sklep
Ležácký sklep je zachlazená místnost, ve které máme šest tanků, každý o objemu 24 hl. Po přečerpání ze spilek, po primárním kvašení, zde pivo leží několik týdnů. V této fázi se utváří konečná chuť piva a tak denně degustujeme. A to nás baví.

Kvašení „svrchňáků“ a stáčírna
Zde, v jedné části, kvasíme svrchně kvašené piva. Tímto prostorově oddělujeme výrobu svrchně kvašených piv, nedochází k míchání kvasnic a zároveň tak zajišťujeme nezbytnou vyšší teplotu pro kvašení „svrchňáků“. Kvasíme tady poprvé v otevřeném CK tanku a poté dokvašujeme v ležáckém tanku.

Ve druhé části, probíhá konečná fáze procesu. Pivo je po ležení v tancích plněno pod ochrannou atmosférou do sudů a dalších obalů. Používáme KEG sudy o objemu 20l a 50l, s plochým a kombi narážečem. K jejich mytí a stáčení používáme poloautomatickou myčku sudů. Pro PET lahve nebo soudky máme speciálně upravené zařízení.

Další nepostradatelnosti
Vyvíječ páry k ohřevu, jednotka chlazení pro zajištění požadované teploty místností a tanků, vyvíječ dusíku pro stáčení. Centrem pro řízení celého chodu pivovaru je poloautomatická jednotka s dotykovým panelem.
Zdroj:Stránky pivovaru 'Chomout' 2015


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky pivovaru Chomout

Kdy:celoročně Po-Pá 10-18hod.Obec:ChomutovZdroj:Pivovar Chomout

Pro ty, kteří chtějí nahlédnout do zákulisí našeho řemeslného pivovaru nabízíme exkurze v termínu dle vašeho přání, a to od pondělí do pátku vždy od 10:00 do 18:00 (začátek poslední prohlídky) ale za určitých podmínek lze udělat exkurzi i o víkendu. Délka je 60 minut nebo dle dohody a cena zahrnuje komentovanou prohlídku, ochutnávku sladů, degustace piva z tanků a pivní sklenku s logem pivovaru. Minimální počet je 5 a maximální 12 osob. Pokud je vás méně než pět, tak můžete využít VIP exkurzi (viz níže) nebo vám můžeme nabídnout volná místa nejbližší exkurze. Prohlídky jsou nejčastěji spojeny s posezením v hostinci u příležitosti rodinných oslav, firemních večírků a jiných společenských akcí. Máme zkušenosti i se skupinami vozíčkářů i když prostory pivovaru nejsou bezbariérové. Výklad lze provést v anglickém nebo francouzském jazyce. Váš požadavek uveďte do objednávky. Neobávejte se na nás obrátit i s nestandardními požadavky. Pokud to bude v našich silách, tak vám rádi vyhovíme.

Ceník – platba v hotovosti na místě
●Základní (pondělí až pátek) … 100 Kč / os
●Víkendová … 150 Kč / os
●VIP exkurze (méně než 5 osob) … 500 Kč / skupina
●VIP exkurze víkend … 750 Kč / skupina

Více na stránkách Pivovaru.

Aktualizováno: před 3 lety

Místní pivovar Chomout slaví již potřetí první místo na Chmelových dožínkách

Publikováno:před 2 měsíciZdroj:Hanácký Večerník

Mezi jedenácti pivovary probojoval Chomout již potřetí cenu za nejlepší piva. Soutěž probíhala tak, že každý návštěvník dostal soutěžní kupon, který odevzdal pivovaru, jehož piva ho nejvíce oslovila, chutnala mu, či si jich nejvíce cení. Takže hodnotícími byli návštěvníci Chmelovych dožinek.

Hanácké chmelové dožínky jsou jednodenní akcí, každoročně pořádanou jako poděkování za sklizeň chmele. Návštěvníci mohli v sobotu ochutnat piva z rozličných malých pivovarů z různých koutů nejen Moravy. Letošního festivalu se zúčastnilo 11 pivovarů a ochutnat mohli návštěvníci více než 40 druhů piv. Titul pivo vzorné jakosti získal již potřetí pivovar Chomout. „Moc si ocenění vážíme. Bylo to příjemné ukončení sezóny a těšíme se na setkání příští rok," řekli majitelé Chomoutu.

Pivovar a hostinec najdete v obci Chomoutov, blízko Olomouce, v CHKO Litovelské Pomoraví, kde funguje teprve tři roky. „Pivo jsme začali vařit pro sebe, jako domovarníci, tak aby nám chutnalo. A protože chutnalo nejen nám, zvětšili jsme jedenkrát a podruhé už jsme raději postavili opravdový pivovar. Přesto pořád vaříme doma a tak jsme podle našeho kamaráda domácí vařiči piva s největším pivovarem v republice," vysvětlují majitelé pivovaru.

Festival se konal za doprovodu pečlivě vybraných kapel. Akci doprovázel také bohatý program pro děti a malý lidový jarmárek. „Snažíme se udržovat lidový charakter akce a nabídnout návštěvníkům to nejlepší nejen z našeho kraje," uvedli organizátoři.

Univerzita Palackého představila své vlastní pivo – UP Ale Original

Publikováno:před rokemZdroj:Olomoucká DrbnaAutor:Jakub Wittka

Univerzita Palackého dnes v Jazz Tibet Clubu oficiálně představila pivní novinku – univerzitní pivo s názvem UP Ale Original. Jde o limitovanou edici piva, které vzniklo pod taktovkou spolumajitele a sládka Jiřího Omelky v pivovaru Chomout.

UP Ale Original je nefiltrované, nepasterované, svrchně kvašené světlé pivo, které se bude prodávat v lahvích o objemu 0,33 litru, nebo v dárkovém balení. K dostání bude v univerzitním centru UPoint, a také při různých, nejen univerzitních příležitostech.

"Myšlenkou na vlastní edici piva jsme se zaobírali v posledním roce několikrát. Na finálním produktu jsme se nakonec shodli se spolumajitelem lokálního pivovaru Chomout Jaroslavem Švarcem a druhým majitelem a sládkem v jedné osobě, Jiřím Omelkou," říká Petr Bilík, prorektor Univerzity Palackého. Předpokládá se, že na dračku půjde zejména při velkém absolventském setkání na začátku záři, kdy se do Olomouce sjedou tisícovky absolventů ze všech koutů republiky. "Pivo bude zajímavým doplňkem na různých konferencích a dalších akcích univerzity, jako je Academia Film Olomouc nebo Majáles," dodává Bilík.

Na etiketě piva se nese: "Speciál pro Univerzitu Palackého v Olomouci je ztělesněným snem všech studentů, akademiků i absolventů. Zaručeně přírodní osvěžení znaveného těla i vědomostmi zatížené mysli, ideální společník nejen pro horké letní večery – to vše (a mnohem víc) je náš pivní patron obce akademické."

"Navázat spolupráci s univerzitou se nám zdálo jako zcela logický krok, neboť k Olomouci neodmyslitelně patří a významně se podílí na celkovém obrazu města. Osobně věřím, že se nejedná o náš poslední společný projekt," říká Jaroslav Švarc, spolumajitel pivovaru Chomout.

Pivovar Chomout: to je kouzelné místo, kde můžete objevovat lahodná piva

Publikováno:před 3 letyZdroj:Nejlepší adresaAutor:Barbora Sísová

Dáte si Bernarda nebo zkusíte Chomouta? Tato otázka mě během jednoho měsíce překvapila hned ve dvou olomouckých hospodách. A jelikož ráda ochutnávám neznámé, učinila jsem tak i tentokrát a musím říct, že chybu jsem rozhodně neudělala. Ihned jsem začala pátrat po původu tohoto lahodného moku a spolu s redakčním týmem jsem o pár dní později vyrazila přímo do míst, kde pivo vzniká – do pivovaru Chomout, který se nachází kde jinde než v Chomoutově.

Pivovar, který najdete na konci obce Chomoutov, je umístěn ve více než sto let starém hanáckém statku, v prostorách bývalých chlévů, které prošly kompletní rekonstrukcí. Všechny technologie jsou tak nové v nerezovém provedení. "Pivo jsme začali vařit pro sebe jako domovarníci tak, aby nám chutnalo. A protože chutnalo nejen nám, ale také lidem z okolí, tak jsme ho o něco zvětšili, a pak už jsme raději postavili opravdový pivovar. Přesto pořád vaříme doma, a tak jsme podle našeho kamaráda domácí vařiči piva s největším pivovarem v republice," popsal spolumajitel pivovaru Chomout Jiří Omelka na začátku zhruba hodinové exkurze pivovaru, během které jsme se seznámili s kompletním procesem výroby. Postupně navštívíte všech pět oddělených místností: sklad sladu a šrotovnu, varnu, spilku, ležácký sklep a stáčírnu, kde se dozvíte spoustu zajímavých informací nejen o výrobě místního piva, ale také o jeho historii a podobně. A co je pro výrobu piva nejdůležitější? Čtyři věci – chmel, slad, voda a kvasnice. A abychom si to zapamatovali, následovala ukázka všech surovin, spojená s jejich ochutnávkou.

"Vaříme tak, abychom zajistili dostatek piva pro pivovarský hostinec a pro další hospody v Olomouci a okolí. Běžně máme na čepu šest druhů piva. Naši stálou nabídku tvoří Desítka, Ležák, Švarc, Pšenka a minimálně jedno svrchně kvašené pivo. Další dva druhy zařazujeme podle sezóny a momentální inspirace. Zrovna nabízíme třeba Pšenku, kterou se snažíme rozšířit hlavně do zahradních restaurací," popsal Omelka. Pokud jste neměli doteď žízeň, po exkurzi pivovaru vás skutečně přepadne neodolatelná chuť na pivo. Máte štěstí, že hned vedle pivovaru je krásná útulná restaurace s kouzelnou zahrádkou, kde můžete ochutnat všechny zmíněné druhy piva. A to buď postupně po malých či velkých pivech nebo prostřednictvím degustačního prkénka, kde je vše pěkně pohromadě.

Kromě piva restaurace nabízí také řadu skvělých delikates, které se s pivem skvěle doplňují. Ochutnat můžete například beerburger, pomalu pečené koleno na černém pivu, grilovaná žebra, tatarák, variaci loštických tvarůžků nebo ideální kombinaci - pivovarské prkénko, kde se nachází průřez toho nejlepšího, co se k pivu dokonale hodí. Každý den navíc restaurace nabízí tři meníčka. Na své si tu přijdou také ti, kteří mají rádi lehká jídla, nabízí se zde několik druhů salátů, těstoviny i pokrmy z ryb.

"Exkurze nabízíme každé úterý v 17:00 a 18:00 a to v lichém týdnu, kdy nevaříme pivo. Exkurze je v délce 30 – 60 minut. Minimální počet účastníků je 5 a maximální 12 osob. Neváhejte se na nás obrátit i s nestandardními požadavky. Pokud to bude v našich silách, tak vám rádi vyhovíme," sdělil Omelka. Exkurzi si můžete objednat zde.

Chcete přijet ochutnat místní pivo, ale řešíte, jak to udělat, abyste nemuseli jet autem? I to má řešení. Z Olomouce se sem dostanete autobusovou linkou číslo 20. Když vystoupíte na konečné zastávce Škola, máte to do hospůdky už jen pár kroků. A v nočních hodinách můžete využít přepravy za zvýhodněnou cenu od smluvního partnera Team Taxi (800 888 555). Restauraci najdete v Dalimilově ulici 16 v Chomoutově a zvlášť o víkendu doporučujeme rezervovat si místo dopředu.

Pivní cestu kolem světa nabízejí v „Chomoutu“ na jednom místě

Publikováno:před 3 letyZdroj:Rozhlas.czAutor:Miroslav Kobza

Klasický ležák plzeňského tipu, ale třeba i pivo typu „Ale“ s ovocnou vůní či bavorské tmavé – podobné chutě pijáků piva dokáží naplnit malé pivovary. Jedním z nich je od loňska také pivovárek, který majitelé situovali do sto let starého hanáckého statku v Chomoutově, kde se dá zažít téměř pivní cesta kolem světa.

„Důvodem, proč jsme si postavili pivovar, byla touha ochutnat jiná piva, než nabízely velké pivovary. Některá se už téměř nedají pít a my jsme chtěli zkusit něco vlastního,“ potvrzuje sládek a spolumajitel v jedné osobě Jiří Omelka.

Pivo si nejprve zkoušeli vařit doma, v malém, jenže získat nápoj, který bude mít pokaždé podobné vlastnosti, včetně chuti v domácích podmínkách nejde. A tak se začalo s adaptací někdejší garáže a chlévů na varnu, spilku a místnost pro ležácké tanky. I když výrobna dnes připomíná v mnoha věcech větší pivovary, stále se tady hodně věcí musí dělat ručně.

Přímo nad varnou je sklad sladu, který jak říkají pivovarníci, dělá pivu tělo. Při exkurzích, které sem mohou na požádání nahlédnout, dají ochotní vařiči piva návštěvníkům ochutnat různé druhy sladu. Nutno říci, že i neškolené chuťové buňky poznají, jak se jednotlivé slady liší. Základem je slad z Prostějova a dalších českých sladoven, ale nechybí ani různé tmavší slady, které jsou speciálně vyráběné v zahraničí, nejčastěji v Německu. „Pro různé druhy piva potřebujeme různou kombinaci sladů a ne všechny se u nás vyrábí. Chceme-li tedy třeba pivo belgického typu, musíme nakoupit slad v zahraničí,“ potvrzuje Jiří Omelka.

Slad se nejprve nechá odležet a poté se pošrotuje přímo do rmutomladinové pánve, což je velký nerezový kotel. Měděné kotle, jak jsou známé ze starších pivovarů, jsou dnes bohužel velmi drahé, a tak se dává přednost nerezi, která je pro vaření piva stejně vhodná. Slad se smíchá s vodou a následuje dvojité rmutování. Zkráceně řečeno se směs sladu a vody zahřívá a při tom dochází k přeměně škrobů na cukry.

Výsledný rmut se přecedí. Pevné části, mláto se odstraní a vznikne sladina, což je kapalná část rmutu. Ta se projde chmelovarem, kdy se do ní přidá podle receptury chmel a výsledkem je horká mladina, která se schladí na teplotu 8 stupňů a míří na spilku ke kvašení.

Spilku tvoří otevřené nádoby, v nichž mladina ležáků plzeňského typu bouřlivě kvasí. Při kvašení dochází k přeměně zkvasitelných cukrů na alkohol a oxid uhličitý. Proces kvašení na spilce je velmi háklivý na čistotu. „I my v prvním dni kvašení chodíme na spilku jen v nejnutnějších případech, aby se do piva nedostalo něco, co tam nepatří,“ přitakávají chomoutovští pivovarníci. Návštěvy sledují nádrže prosklenou stěnou, kde mohou obdivovat bílé obrazce bouřícího kvašení. Po vykvašení na spilce – po osmi dnech pivo putuje do ležáckých tanků, kde se usazuje a získává konečnou chuť. I zde vzniká oxid uhličitý, který probublává ven přes kvasící nádobky s vodou. Zde pivo zůstává několik týdnů a teprve poté je stáčeno do sudů a lahví.

Zajímavé je, že svrchně vařená piva, která se v Chomoutově také produkují, musí kvasit jinde než ležáky. Důvod je prostý, kvasnice, které zajišťují fermentační procesy v pivu, by se mohly promíchat a celá várka by byla zničena. Proto například pšeničný speciál bavorského typu v době vaření ležáků odpočíval co nejdále od spilky.
Právě množstvím druhů piv, které vyrábí, je zdejší pivovar unikátní. Kromě klasických ležáků zde produkují například svrchně kvašený jednochmelový speciál typu American Pale ALE. Hutné pivo černé barvy známé z Velké Británie je typ Scout. Tmavé a silné pivo typu Bock zase znají cestovatelé z bavorských pivnic. O pšeničných pivech různých druhů již byla řeč a nelze nezmínit ani spodně kvašený tmavý speciál, který je vynikajícím zdrojem vitamínu B.

Tabule umístěná přímo v pivovaru vysvětluje, že na světě existuje více než sto druhů různých piv. „Tím, že česká piva plzeňského typu jsou tak dobrá, jsme se ochudili o paletu dalších chutí, které lze ve světě vyzkoušet. Samozřejmě, že ne všechny by běžnému návštěvníkovi padly do noty, ale mnohé jsme se rozhodli uvařit právě proto, že jsou u nás nezvyklé. Když pak přijde člověk, který třeba pobýval v cizině a řekne, že to naše pivo je přesně jako pravé americké „Pale Ale“, tak to potěší,“ míní chomutovští pivovarníci.

To však neznamená, že by zde nesledovali produkci ostatních pivovarů. „Něco se opravdu nedá pít, ale stále jsou výrobci, dokonce i střední pivovary, kteří vyrábějí klasickým postupem, kvasí na spilkách a to pivo je prostě poctivé a dobré. To platí třeba pro Litovel, abychom byli regionální,“ tvrdí Jiří Omelka. Na druhou stranu však platí, že dokonce ani některé malé pivovary nevaří zrovna kvalitní produkci. Přesto je prý dobře, že existuje možnost vybrat si a najít pivo dle chuti a nátury milovníků českého národního moku.
Více o vaření piva i jeho druzích si můžete poslechnout v pořadu Přímo z místa v neděli 15. února v 9.04 hodin na vlnách Českého rozhlasu Olomouc.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.11.09.2017 08:104