Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

Majitel břežanského pivovaru: Hospoda se musí umět o pivo postarat

Publikováno:před rokemZdroj:ČtiDoma.czAutor:Michal ŠtinglOlivův

Olivův pivovar v Dolních Břežanech otevřel v černu 2015 a my jsme si s jeho majitelem panem Miroslavem Olivou povídali v pivovarské restauraci 23. října.

Co tady v té budově bývalo?
Tahle budova byla postavena jako arcibiskupská konírna. Sousední zámek patřil různým majitelům, kteří to odprodávali nebo byli zadluženi a koupilo to pražské arcibiskupství a mělo tady letní sídlo. Byl tu velký hospodářský dvůr, který zásoboval pražské arcibiskupství potravinami. Původně to byla součást zámku.

Vy jste tu budovu odkoupil?
Nejdřív byla v devadesátých letech koupena od státu nebo od družstva (to už nevím přesně), pak to vlastnil soukromý majitel a od toho jsem to odkoupil já.

Jak dlouho jste v provozu?
My jsme otvírali 13. června 2015 restauraci i pivovar. Rekonstrukce trvala dva roky.

Jaké jsou parametry pivovaru?
Pivovar je od německého výrobce Kaspar Schulz z Bambergu. Na jednu várku se může uvařit 10 hektolitrů piva. Roční kapacitu máme něco přes tři tisíce hektolitrů.

Kolik už jste uvařili?
V květnu jsme začali vařit, aby bylo pivo připravené na otevření a do dnešního dne jsme uvařili tuším 29 várek po 10 hektolitrech, takže 290 hektolitrů. A to se de facto vypilo tady.

Do restaurací nedodáváte?
Uvažujeme o tom, ale musí přijít vhodný kontakt a hospoda se musí umět o pivo postarat. Je to nefiltrované pivo a to vyžaduje chlazení v prostoru o teplotě 5-6 stupňů. Valná většina hospod v Česku na to není vybavená.

Jak vás napadlo si založit svůj pivovar?
Napadlo mne to u piva. Hledal jsem činnost na důchod a padla volba na pivovar.

Co jste dělal před tím?
Celý život jsem pracoval v letectví a také v pojišťovnictví. Dělal jsem vývoj leteckých simulátorů. Po devadesátém roce jsem řídil v letecké fabrice asi deset let kompletně zázemí, dodávky energií, výroby, opravy a tak dále.

Jak vypadají pivní lázně?
Do 5. listopadu bychom je měli otevřít. Jsou to dvě dřevěné vany. Podle našeho receptu je jedna desetina lázně pivo, dále chmel a pivní olej. To je vše před hostem rozpuštěno v lázni.

Jaké to má účinky?
Chmel a kvasnice mají blahodárný vliv na pokožku. Chmel má také očišťující vlastnosti. Je to zejména relaxační procedura.

Máte také sládka?
No samozřejmě, bez sládka nemůžete mít pivo. České zákony nepřipouští, aby byl sládek bez vzdělání a praxe.

Jak jste ho sehnali?
Musíte jednat, jednat, jednat. Musíte jednat s lidmi, kteří se pohybují v pivovarnictví a jsou schopní někoho doporučit. Je to na osobních kontaktech.

Můžete nám ho představit?
Pan sládek se jmenuje Pavel Kortus a celý život dělal v pivovarnictví. Také už dříve dělal sládka. V letech 1993-1994 byl sládkem v pivovaru Kácov. Kromě nás vaří ještě ve Vysokém Chlumci. Až půjde do důchodu, tak bude vařit jenom u nás. Podle zákona může sládek vařit maximálně ve třech pivovarech.

Jaké pivo vaříte?
Stále máme na čepu dvě česká piva, Dolnobřežanskou desítku a dvanáctku Laserbear podle laserového centra. K tomu děláme dva speciály podle sezóny. Pšeničné pivo se u nás jmenuje Gari a je to lehké jemné pivo. Děláme ho od jara do pozdního léta, hodně ho pijí cyklisté, protože je svěží. Dále děláme pivo Ale, ty se dělí na belgické a anglické. My máme ze severní části Anglie. Náš Ale se jmenuje York. To je svrchně kvašené pivo, které je voňavější, jsou tam cítit citrusy a tak dále. Má trochu jiný charakter než česká piva. Dále máme India Pale Ale, které vzniklo speciálně pro anglické kolonie v Indii. Tehdy pivo konzervovali vysokým obsahem chmele a alkoholu. Dále máme Theodor Stout, to je tmavé pivo podobné Quinnessu. Potom Kníže Václav a to je polotmavé pivo, který jsme uvařili na svátek svatého Václava a byl o něj poměrně velký zájem, takže jsme navařili další. Je polotmavé, spodně kvašené, mnichovského typu.

Odkud berete suroviny?
To je obligátní otázka, ale je to velmi jednoduché. V současné době není problém nakoupit ve velkoskladech v Česku cokoliv si smyslíte. My bereme od Žatce ze Čeradic chmel, slad i kvasnice. Mají tam zastoupení z celého světa, to jim dodává německá firma z Bambergu Weiermann. Když vaříme anglická piva, tak používáme anglický chmel i kvasnice. Když vaříme české pivo, tak používáme moravský slad a žatecký chmel Žatecký poloraný červeňák, Premiant a Sládek.

Heineken v limitované edici ve stylu Jamese Bonda

Publikováno:před rokemZdroj:Kafe.cz

Představujeme limitovanou edici prémiového piva Heineken ve stylu Jamese Bonda. Netřepat, nemíchat. Jedině Heineken.

Agent 007 se vrací do služeb Jejího Veličenstva v listopadové premiéře filmu SPECTRE! U této příležitosti spouští Heineken novou kampaň, která nabízí hned několik novinek. Jednou z nich je speciální limitovaná edice pivních lahví v bondovském stylu. Na láhvi je vyobrazena silueta Jamese Bonda a speciální logo Heineken k nové kampani SPECTRE.

Další zajímavostí budou večery v agentském stylu. V TOP provozovnách Heineken budou probíhat promo akce, takzvané bondovské večery, jejichž exkluzivitu umocní právě Heineken. Večery v Bond stylu v přítomnosti agentek – hostesek.

Spojení značky Heineken s osobností Jamese Bonda je blízké sebevědomým a cílevědomým mužům, kteří se nebojí jít za své hranice, a přesto mají život ve svých rukou. Muži, kteří se spokojí jen s nejlepším. „Menoftheworld“, kteří stejně jako James Bond nepijí vždy pivo, ale když si ho dají, pijí jedině Heineken. Kampaň Spectre navazuje na 18 let trvající partnerství mezi značkou Heineken a kultovními Bond příběhy, během něhož zatím vzniklo sedm filmů s agentem Jejího Veličenstva, od snímku Zítřek nikdy neumírá po novinku Spectre.

Netřepat, nemíchat. Jedině Heineken.

Staropražské písně a pivní degustace lákají do historického pivovaru U Medvídků

Publikováno:před rokemZdroj:Pražský patriotU Medvídků

Nejen turisté, ale i obyvatelé metropole plní sál restaurace U Medvídků v centru metropole, kde se každou sobotu koná tradiční zábava se staropražskými písněmi, kankánem, interakcemi a soutěží. Na tomto místě byl na začátku minulého století uveden první tingltangl kabaret v Praze.

Návštěvníci show uslyší ty nejznámější staropražské písně jako „Čí je Praha? Naše!“, „Ručičky, nebojte se“ nebo „Na Pankráci“. Nechybí ani kankán v podání krásných tanečnic.

„V hlavních rolích vystoupí jak jinak než pivo, band se čtyřmi excelentními muzikanty, zpěvákem a zpěvačkou a dvěma krásnými tanečnicemi. Těšte se na skvělou show a pivní degustaci se čtyřmi pivy,“ zvou organizátoři.

Při degustaci během přes hodinu trvající show je každému návštěvníkovi servírováno 1,1 litru piva. Degustační menu se skládá ze čtyř piv – světlého Budvaru, tmavého Budvaru a piva Oldgott 13° a piva 1466 13°, která patří k Medvídkovským specialitám.

Italská studie: Pivo dělá z chlapů lepší milovníky!

Publikováno:před rokemZdroj:Aha Online

Pánové, zapomeňte na modré pilulky, bylinná afrodiziaka a podobné pomocníčky. Lepší milovníky z vás udělá pivo! Alespoň to vyplývá z výzkumu italské Nadace pro výzkum, podle níž zlatavý mok zlepšuje sexuální život. Jak konkrétně?

1) Stop předčasné ejakulaci
Pivo obsahuje fytoestrogeny (rostlinné hormony), které se do něj dostávají z chmele a ze sladu. Ty mj. pomáhají předcházet srdečním chorobám, ale hlavně zabraňují předčasné ejakulaci!
2) Působí jako afrodiziakum
Zejména tmavé pivo obsahuje železo, které zvyšuje tvorbu červených krvinek a zlepšuje krevní oběh. Díky tomu dosáhnete kvalitnější erekce. Před »výkonem« vás navíc dostane do uvolněné nálady.
3) Zlepšuje činnost prostaty
Český národní nápoj obsahuje vitamin B a minerály, které mohou pomoci zvýšit počet i pohyblivost spermií, zlepšují činnost prostaty, produkci testosteronu a posilují nervovou soustavu.
4) Prospívá srdci a plicím
Dáte-li si půllitr piva denně, snížíte riziko infarktu i mrtvice až o 31 %. Pokud navíc pravidelně cvičíte, nejenže máte zdravější srdce, ale i plíce, tudíž celý váš organismus bude lépe prokrven a zvýší se i váš sexuální výkon!
5) Zlepšuje erekci
Chmel je plný polyfenolů a antioxidantů, které podle italských vědců stimulují průtok krve v penisu, čili zlepšují erekci. Ale chlapi, s rozumem, vždyť víte, že efekt deseti »kusů« může být přesně opačný!

Nejslavnější české pivo slaví v Hradci své narozeniny

Publikováno:před rokemZdroj:Hradecký deníkPrazdroj

Milovníci piva, nechť zbystří. Už tento pátek totiž v Hradci slaví své požehnané 173. narozeniny nejslavnější české pivo - Plzeňský Prazdroj.

Hned ve dvou hradeckých hospodách se bude v rámci oslav tento večer točit tradiční nefiltrovaný ležák. V 19 hodin narazí plzeňský sládek sudy v Restauraci Na Hradě, o dvě hodiny později pak U Lva. Těšit se můžete také na vystoupení putovní dobové kapely nebo na prezentaci bednářského řemesla, která bude doplněna soutěží ve skládání dubového soudku.

Farmářské trhy lákají na jogurty i sušené plody
Hradec Králové - Tuto sobotu od 8 do 12 hodin opět zaplní prodejní stánky Gayerovy kasárny. Předposlední Farmářské trhy tohoto roku nabídnou kvalitní vína od moravských producentů, výrobky z mléka a tvarohu, luštěninové bezlepkové výrobky a sladkosti, olivový olej, nakládanou zeleninu, sirupy, marmelády, ale také třeba žampiony, hlívu, sušené plody, pečené čaje, rýži, domácí knedlíky a těstoviny. Kromě toho na místě nebude chybět ani velký výběr uzenin od regionálních producentrů nebo například med a výrobky ze zdravého rakytníku. Poslední letošní trhy se uskuteční v sobotu 7. listopadu.

Hradec už se chystá na Vánoce
Hradec Králové - Ačkoli vzrostlé jehličnany na výzdobu náměstí město stále shání, s výzdobou po městě už začalo. Nějakou dobu už zdobí například prostor za zastávkou na Gočárově třídě vysoký vánoční strom. Připravená jsou na něm už i světýlka.

Chmelení za studena: zahraniční metoda dorazila do ČR

Publikováno:před rokemZdroj:Vitalia.czAutor:Petr Havel

Studené chmelení pochází z Velké Británie, dnes se používá hlavně v USA. Chmel lze přidávat do piva různě, dokonce až přímo při čepování piva, kdy čepované pivo proudí přes patrony s chmelem.

Na jednu stranu zajímavá, netradiční a skutečně specifická piva obohacující nabídku tohoto moku na pivním trhu. Na straně druhé mikrobiální rizika, vyšší náklady a nižší stabilita výsledných výrobků. Tak by šlo ve stručnosti popsat pozitiva a negativa v poslední době stále více se prosazující technologie chmelení piv za studena, která dorazila i do České republiky.

Chmelení za studena se používá hlavně v USA
Chmelení za studena, v praxi přidávání šišek chmele do prokvašeného nebo již uvařeného piva, má svůj původ v britském pivovarnictví. V současné době se nejvíce používá především v USA.

Využívají se k tomu hlavně aromatické odrůdy chmele – podle prezidenta Českomoravského svazu malých pivovarů Jana Šuráně, který o chmelení za studena mluvil na semináři pro minipivovary na letošním Znojemském hroznu, se v USA k tomuto účelu využívá zhruba šedesát procent veškeré produkce aromatických odrůd chmele.

Chmelení za studena má v zásadě tři varianty – chmel se může přidávat do piva v průběhu kvašení, do KEG sudů, nebo dokonce až přímo při čepování piva, kdy čepované pivo proudí přes patrony s chmelem. Piva tak získávají specifická aroma.

Nevýhody studeného chmelení
Jako vždy však ve všech případech chmelení za studena platí zásada „něco za něco“. Vzhledem k tomu, že při chmelení za studena neprocházejí chmelové šišky nebo chmelové granule tepelným zpracováním, může být výsledný produkt „surovým chmelem“ mikrobiálně kontaminován. Ze stejného důvodu se mohou do piva dostat i jiné závadné a pro člověka rizikové látky.

Kromě toho se snižuje při chmelení za studena efektivita využití hořkých látek obsažených v chmelu, podle Šuráně jen na dvě až tři procenta. Spotřeba chmele při čepování přes zmiňované patrony tak činí až 800 gramů na hektolitr piva, což samozřejmě zvyšuje jeho cenu. V praxi se nicméně používají dávky zhruba poloviční.

Možná ještě důležitější, z pohledu spotřebitele, je rychlé senzorické stárnutí takto vyrobených piv, maximální možná garance stabilní kvality i chuti by neměla překročit tři měsíce, v USA je dokonce záruka u některých piv vyrobených technologií Dry hopping (chmelením za studena) pouhých deset dnů.

Význam pro malé pivovary
Na druhou stranu, chmelení za studena u nás v praxi používají především malé pivovary, které své produkty prodávají v místě výroby a neřeší dlouhodobé skladování a dobu trvanlivosti vyrobených piv. Právě proto byl seminář ve Znojmě určen právě jim.

Obecně přitom platí, že tento způsob výroby piv se v současné době u nás nachází ve stadiu pokusů a omylů, jejichž výsledkem ale mohou být opravdu velmi identické produkty, u nichž ale není vždy stoprocentní zárukou, že další várka příslušného piva vyrobeného chmelením za studena bude úplně stejná, jako ta předchozí.

Do hry více než při klasické výrobě piv vstupuje proces oxidace, různé formy kontaminace a také vyšší riziko překročení legislativně povolených limitů dusíkatých látek, neboť chmel má poměrně vysoký obsah dusíku. Výroba takových piv je proto tak trochu novodobou alchymií, v níž je „zelené zlato“ možností skutečně pivní zlato vytěžit, ale také možností, jak si při chmelení za studena „naběhnout“. „Žádné úplně obecné pravidlo jak chmelit za studena vlastně neexistuje, je to věc zkoušení a velkého množství variant,“ podotýká Jan Šuráň.

V případě, že se ale produkt podaří, může být pro spotřebitele jeho konzumace v zásadě neopakovatelným senzorickým zážitkem, což za to výrobcům i spotřebitelům zřejmě stojí.

Krvácející puchýře v ústech způsobila chemikálie, potvrdil Staropramen

Publikováno:před rokemZdroj:Novinky.czAutor:ČTKStaropramen

Pivovar Staropramen potvrdil chemikálii v sudech na pivo, která dvěma lidem ve Švédsku způsobila krvácející puchýře v ústech. Chyba se stala při čištění sudů, firma zlepšila kontrolu, řekl ve čtvrtek mluvčí Staropramenu Pavel Barvík. Kvůli incidentu firma v září pivo ze švédského trhu stáhla, nyní nápoj znovu distribuuje. Lidé, kteří po vypití piva krváceli, jsou podle Barvíka v pořádku.

Podle švédských médií se kontaminovaného Staropramenu napili dva lidé, následně se jim v ústech objevily puchýře, které začaly krvácet.

"Příčinou problému byla porucha v našem procesu čištění sudů," řekl mluvčí. Dodal, že společnost v pivovaru zavedla nový mechanismus, který posiluje kontrolu přítomnosti čisticích roztoků v sudech. "Všechny naše výrobky prodávané na všech našich trzích jsou naprosto bezpečné," dodal.

Severský pivovar Carlsberg v září zastavil čepování Staropramenu v celkem 680 švédských restauracích. Ve dvou sudech byly čisticí prostředky o vysoké koncentraci, informovala tehdy Švédská televize (SvT). [celá zpráva]

Podle večerníku Aftonbladet bylo závadné pivo objeveno v nejmenovaném městě v západním Švédsku. Znehodnoceno bylo natolik, že jako pivo nevonělo ani nechutnalo. K zákazníkům se nedostalo.
Staženo 4624 sudů

Pivovar následně zastavil prodej a stáhl z trhu ve Švédsku podle SvT celkem 4624 sudů piva české značky. Nyní byla distribuce podle Staropramenu obnovena v plném rozsahu.

Pivovary Staropramen loni mírně zvýšily prodeje v Česku i zahraničí na 3,16 miliónu hektolitrů piva. Meziročně je to o 15 000 hektolitrů víc. Za pozitivním vývojem stál mimo jiné růst prodejů v zahraničí.

Vývoz Staropramenu se loni zvýšil o osm procent. "Překročení hranice 600 000 hektolitrů piva na vývoz je pro nás důležitým milníkem a motivací do budoucna," uvedl dříve generální ředitel společnosti Zbyněk Kovář.

V zahraničí se dařilo Staropramenu především na Slovensku, ve Velké Británii a Německu. Firma uvádí, že na některých trzích, jako jsou Británie, Švédsko či Slovensko, je smíchovské pivo nejprodávanější českou importovanou značkou.

Staropramen potvrdil, že v jeho pivu ve Švédsku byla chemikálie

Publikováno:před rokemZdroj:Deník.czAutor:ČTKStaropramen

Pivovar Staropramen potvrdil kontaminaci piva chemikálií, která dvěma lidem ve Švédsku způsobila krvácející puchýře v ústech. Chyba se stala při čištění sudů, firma zlepšila kontrolu, řekl dnes mluvčí Staropramenu Pavel Barvík. Kvůli incidentu firma v září pivo ze švédského trhu stáhla, nyní nápoj znovu distribuuje. Lidé, kteří po vypití piva krváceli, jsou podle Barvíka v pořádku. Mluvčí neuvedl, o jakou chemikálii konkrétně šlo.

Podle švédských médií se kontaminovaného Staropramenu napili dva lidé, následně se jim v ústech objevily puchýře, které začaly krvácet. "Příčinou problému byla porucha v našem procesu čištění sudů," řekl mluvčí. Dodal, že společnost v pivovaru zavedla nový mechanismus, který posiluje kontrolu přítomnosti čisticích roztoků v sudech. "Všechny naše výrobky prodávané na všech našich trzích jsou naprosto bezpečné," dodal.

Severský pivovar Carlsberg v září zastavil čepování Staropramenu v celkem 680 švédských restauracích, ve dvou sudech byly čisticí prostředky o vysoké koncentraci, informovala tehdy Švédská televize (SvT). Podle večerníku Aftonbladet bylo závadné pivo objeveno v nejmenovaném městě v západním Švédsku. Znehodnoceno bylo natolik, že jako pivo nevonělo ani nechutnalo. K zákazníkům se nedostalo.
Pivovar následně zastavil prodej a stáhl z trhu ve Švédsku podle SvT celkem 4624 sudů piva české značky. Nyní byla distribuce podle Staropramenu obnovena v plném rozsahu.

Pivovary Staropramen loni mírně zvýšily prodeje v Česku i zahraničí na 3,16 milionu hektolitrů piva. Meziročně je to o 15.000 hektolitrů víc. Za pozitivním vývojem stál mimo jiné růst prodejů v zahraničí.

Vývoz Staropramenu se loni zvýšil o osm procent. "Překročení hranice 600.000 hektolitrů piva na vývoz je pro nás důležitým milníkem a motivací do budoucna," uvedl dříve generální ředitel společnosti Zbyněk Kovář. V zahraničí se dařilo Staropramenu především na Slovensku, ve Velké Británii a Německu. Firma uvádí, že na některých trzích, jako jsou Británie, Švédsko či Slovensko, je smíchovské pivo nejprodávanější českou importovanou značkou.

Pivovar Zubr narazí sudy speciální edice Granda z prvního chmele

Publikováno:před rokemZdroj:První zprávyZubr

Pivovar Zubr uvádí na trh limitovanou edici piva Zubr Grand z prvního chmele. Jedná se o pivo s intenzivnější chmelovou hořkostí, které bylo uvařeno z prvního letošního načesaného chmele a zrálo v ležáckých sklepích 60 dní.

Pivo bude představeno 27. října přímo zaměstnanci pivovaru ve vybraných restauracích.

„Jedná se o pivo určené pro výjimečnou příležitost s intenzivní chmelovou vůní. Ta je docílena použitím čerstvého chmele z chmelnice v Čekyni, který jsme společně s dalšími zaměstnanci pivovaru načesali na konci srpna. Právě čerstvý chmel dává pivu příjemně výraznější chmelovou hořkost a aroma,“ popisuje Granda z prvního chmele Nataša Rousková, sládková pivovaru Zubr.

Grand z prvního chmele bude k dostání čepovaný ve vybraných restauracích na střední Moravě a také ve speciálním dvoulitrovém skleněném balení až do vyprodání zásob.

„Oficiální uvedení proběhne 27.října naráz vevíce než 40 restauracích. Do mnoha z nich se rozjedou naši zaměstnanci, aby osobně pivo našim zákazníkům představili. Jedná se o výjimečný speciál, protože pivo z čerstvého chmele není možné ochutnat nikdy jindy než právě na podzim po sklizni,“ říká Tomáš Pluháček, ředitel přerovského pivovaru.

Zubr Grand z prvního chmele je světlý ležák s vyšší plností a barvou, který vyniká lahodnou hořkostí. Je uvařen klasickým způsobem podle tradiční receptury za použití kvalitních regionálních surovin v čele s Žateckým poloraným červeňákem. Pivovar Zubr, stejně tak jako v případě dalších piv z produkce, klade důraz na dobu zrání piva v ležáckých tancích, která je důležitá pro výsledný senzorický charakter piva.

Pivovar ZUBR, a.s., tradiční český výrobce působící především na Moravě, je společně s pivovary Holba a Litovel součástí holdingu PMS. Pivovar je držitelem ocenění Klasa A aRegionální potravina a známky CHZO "České pivo". V loňském roce rozšířil svůj sortiment o 11° ležák Zubr Grand. Pivovar získal prestižní ocenění v degustační soutěži České pivo 2015 a to v kategorii světlé ležáky (1. místo Zubr Premium), kategorii 11% světlé ležáky (2. místo Zubr Grand), kategorii výčepních piv (2. místo Zubr Classic) a kategorii tmavé pivo (2. místo Zubr Classic tmavý).

Exkurze v Pivovaru Rebel

Publikováno:před rokemAutor:Václav RokytaRebel

Nedávno jsme se kamarády vypravili do havlíčkobrodského pivovaru. Ten sice z venku nevypadá příliš fotogenicky jako řada jiných českých pivovarů, za to pivo se tu vaří opravdu poctivé. Krátce po jedenácté dopoledne si nás u vrátnice vyzvedla naše paní průvodkyně - chemická laborantka - která nás celým pivovarem provedla. Ve varně jsme si nejprve vyslechli podrobný výklad o historii místního pivovaru i o tom, jak se zlatý mok vaří na Vysočině dnes. Během zhruba dvouhodinové exkurze jsme pak prošli ležácké sklepy, spilku, plnicí linku a další části místního podniku. Při návštěvě ležáckých sklepů pochopitelně nemohla chybět ani ochutnávka místního piva, které bylo v této nejčerstvější podobě jak jinak než vynikající. Nadšencům, kteří by se do Havlíčkova Brodu rádi vypravili, doporučuji po exkurzi navštívit i přilehlý Pivovarský hostinec. V jídelním lístku je na výběr řada pivovarských specialit a dalších výborných jídel, o skvělém pivu nemluvě. Na dobrém pivu a jídlu si pak také pochutnáte v restauraci Na Rynku, kterou najdete na Havlíčkově náměstí v centru města. Věřím, že si návštěvu pivovaru Rebel v Havlíčkově Brodě užijete stejně jako my.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.18.10.2017 08:385.613/5.613