Historie a současnost Pivovaru Radegast

V Nošovicích vaří sládci pivo Radegastu už více než 40 let. Za tu dobu se toho hodně změnilo a pivovar prošel několika etapami modernizace. Nezměnila se ale receptura ani postup vaření piva Radegast, a tak zůstává stejná i jeho chuť, výrazná hořkost a správný říz.

● 1966 Položení základního kamene pivovaruRadegast
V 60. letech bylo rozhodnuto najít na severní Moravě vhodnou lokalitu pro výstavbu moderního pivovaru s velkou kapacitou soustředěnou na jediném místě. Po pečlivém vyhodnocení byla vybrána obec Nošovice. Základní kámen pivovaru byl položen roku 7. července 1966.

● 1970 Uvaření první várky pivaRadegast
První várka piva se rodí 3. prosince 1970. Rok poté dostává pivo jméno podle staroslovanského boha slunce, ohně a pohostinnosti Radegasta.

● 1988 Překročení hranice 1 mil. hl. piva uvařeného za rokRadegast
Radegast investuje do nejmodernější techniky a jako první z domácích pivovarů zavádí cylindrokónické kvasné tanky. Objem každého z 18 tanků je 2 000 hl. Roční výstav překračuje magickou hranici milion hektolitrů. Za dalších 10 let jsou to dokonce 2 miliony.

● 1990 Privatizace pivovaru, vznik spol. Pivovar Radegast a.s.Radegast
Do 30. června 1990 byl pivovar Radegast jedním ze závodů podniku Severomoravské pivovary Přerov, 1. července se stal samostatným státním podnikem. Po privatizaci v roce 1991 začíná nošovický Pivovar Radegast, a. s., psát novou, slavnou kapitolu v dějinách českého pivovarnictví.

● 1994 Zprovoznění nové varnypivovar
V roce 1994 byla uvedena do provozu nová varna, jejíž kvalita odpovídá nejvyššímu světovému standardu. V pivovaru byla postavena jedna z prvních filtračních linek se stabilizačním filtrem a linka na stáčení do sudů. Průkopnicky zde přešli z hliníkových sudů na nerezové KEG sudy.

● 1997 Dokončení výstavby cylindrokónických tankůRadegast
V r. 1997 byla dokončena výstavba cylindrokónických tanků, jejímž cílem je navýšení výrobní kapacity pivovaru v úseku hlavního kvašení a dokvašování. Investice umožňuje zvýšení celkové produkce pivovaru na 2,4 mil. hl piva ročně. Pivovar má jednu z nejmodernějších plně automatizovaných linek na stáčení ve střední Evropě s kapacitou 50 tisíc lahví za hodinu. Byla uvedena do provozu v roce 1998.

● 1998 Dosažení mety 2 mil. hl. piva uvařeného za rokRadegast
Zatímco se v roce 1988 v pivovaru vystavilo asi 1 mil. hl piva, v roce 1998 poprvé Radegast ve své historii pokořil dvoumilionovou hranici vystaveného piva. V roce 1999 pak dosáhl tržního podílu na tuzemském trhu téměř 14 % (oproti 7 % z roku 1992).


● 1999 Součást největší české pivovarské skupiny Plzeňský Prazdroj a.s.Radegast
V roce 1999 se pivovar Radegast stal součástí spol. Plzeňský Prazdroj, a.s., která je největší pivovarnickou skupinou v ČR. Radegast tak patří do celosvětové rodiny globální skupiny SABMillerplc, druhého největšího výrobce piva na světě, s pivovarnickými aktivitami či distribucí ve více než 60 zemích světa napříč šesti kontinenty. Pilsner Urquell je mezinárodní vlajkovou lodí portfolia značek SABMiller.

● 2010 Otevřeno nové návštěvnické centrum - 1.etapa prohlídkové trasyRadegast
Ke 40. výročí pivovaru nadělil pivovar všem zájemcům o správně hořké pivo nové lákadlo – zbrusu nové Návštěvnické centrum – Radegastovu svatyni. Návštěvnické centrum doplnilo tradiční prohlídky pivovaru. Svým interiérovým řešením vypovídá o tom, že Radegast je pivo pro pravé chlapy, které má 40letou tradici a je pevnou součástí regionu. Důležitou roli hrála i inspirace beskydskou přírodou, která dává pivu Radegast základ v podobě vynikající vody z Morávky. Významnou část interiéru pokrývá expozice o historii piva Radegast. Součástí je také kinosál, ve kterém si návštěvníci prohlédnou filmy. Nechybí ani prodejna s širokou nabídkou předmětů z kolekce Radegast.

● 2012 Dokončena 2.etapa prohlídkové trasy pivovarem RadegastRadegast
Významnou inovací za 1,5 mil. Kč prošla před začátkem turistické sezóny exkurzní trasa pivovarem, jejímž cílem bylo stéle zlepšovat komfort pro návštěvníky a informační hodnotu a zážitek z návštěvy pivovaru. Nově turisté nahlédnou i do ležáckého sklepa, což dříve nebylo možné. A to z místnosti připomínající velký sud, ve kterém nechybí poutavá expozice o vývoji ležáckých sklepů a bednářském umění. V průběhu trasy vznikly nové informační panely představující jednotlivé části výroby piva i pivovarnictví jako oboru. V místech, kam z bezpečnostních důvodů nelze vstoupit, byly nainstalovány velkoplošné obrazovky, na nichž návštěvníci uvidí záběry z provozů. To se týká například sladovny, kde přibylo i názorné schéma výroby sladu. Podobné schéma je nově také v lahvovně, odkud se k výtahu do degustační síně nad pivovarem lidé projdou po novém chodníku. I díky investicím do Návštěvnického centra a trasy se pivovar Radegast stal v roce 2012 součástí projektu Industriální atraktivity v Moravskoslezském kraji, který má Moravskoslezský kraj prezentovat především jako oblast plnou atraktivních technických památek a přilákat návštěvníky z celé České republiky.

● 2014 Nová Ryze Hořká 12 z NošovicRadegast
Sládci z nošovického pivovaru uvařili nové pivo Radegast Ryze Hořká 12. Ta nahradila v portfoliu pivovaru stávající světlý ležák Radegast Premium. Nová Ryze Hořká 12 je plnější a díky použití třech druhů moravského chmele vyniká intenzivnější avšak příjemnou hořkostí i výrazným chmelovým aroma. Jen během prvních třech měsíců od uvedení na trh se nové dvanáctky vytočilo 20 milionů půllitrů.
Zdroj:Stránky Pivovaru Radegast, 2015


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Pivovaru Radegast

Kdy:dle rozpisu na stránkách pivovObec:NošoviceZdroj:Pivovar Radegast

TRASA PROHLÍDKY

● NÁVŠTĚVNICKÉ CENTRUM - RADEGASTOVA SVATYNĚ
Prohlídka pivovaru Radegast začíná v Návštěvnickém centru – Radegastově svatyni s interaktivní expozicí. Zde vás seznámíme s historií piva Radegast a jeho propojením s životem v regionu, kultem boha Radegasta a čistou beskydskou přírodou, která dává pivu Radegast základ v podobě vynikající vody z Morávky.

● CYLINDROKÓNICKÉ TANKY
Z Návštěvnického centra vyrazíte na prohlídku vlastní výroby. Nejprve projdete pod obřími cylindrokónickými tanky, v nichž probíhá hlavní kvašení piva Radegast.

● VÝROBA SLADU
Jednu z hlavních surovin – slad – si v pivovaru Radegast vyrábíme sami. Tento proces trvá několik dní, proto vám výrobu sladu představíme v krátkém filmu na velkoplošné obrazovce přímo před budovou sladovny.

● STÁČÍRNA
Následuje zastávka ve stáčírně pivovaru Radegast - v jedné z nejmodernějších, plně automatizovaných linek na stáčení ve střední Evropě s kapacitou 50 tisíc lahví za hodinu. Z provozních důvodů bohužel není možné garantovat, že v době prohlídek budou stáčecí linky plně v provozu. Nicméně na videoprojekci si všechny úseky plnění lahví budete moci detailně prohlédnout.

● LEŽÁCKÉ SKLEPY
Ze speciální místnosti připomínající ležácký sud můžete nahlédnout do ležáckého sklepa, kam přichází tzv. mladé pivo z kvasných cylindrokónických tanků. V ležáckém sklepě pivo dokvašuje a zraje.

● VARNA JAROMÍRA FRANZLA
Další kroky vás zavedou do varny – samého srdce pivovaru, kde se pivo Radegast vaří. Tady uvidíte pivovarské pstruhy dohlížející na to, že voda z Morávky má výbornou kvalitu. Právě beskydská voda je totiž klíčovou surovinou pro vaření Radegastu, společně s žateckým chmelem z Tršicka a sladem z vlastní sladovny.


PRAKTICKÉ INFORMACE:
●Délka prohlídky: 120 min.
●Kapacita ve skupině: min. 10 osob, maximálně 40 osob
●Prohlídku pivovaru Radegast lze absolvovat pouze s průvodcem v českém, anglickém, německém nebo polském jazyce.
●Náročnost prohlídky je střední – nutno zdolat schody.
●Prohlídka zahrnuje ochutnávku správně hořkého piva Radegast nebo nealkoholického piva Birell dle volby návštěvníka. Ochutnávka je podávána pouze starším 18 let.
●Návštěvní řád
●Vzhledem k tomu, že se jedná o potravinářský průmysl, případné zastavení provozu z důvodů sanitací je běžnou součástí našeho provozu.

PRAVIDLA NÁVŠTĚVY PIVOVARU RADEGAST PRO NEZLETILÉ:
●Bez doprovodu odpovědné osoby starší 18 let a plně způsobilé k právním úkonům (např. rodiče, učitele, průvodce) mohou nezletilí návštěvníci absolvovat v pivovaru Radegast pouze prohlídku pivovarnictví.
●Pokud nezletilé návštěvníky doprovází odpovědná osoba starší 18 let plně způsobilá k právním úkonům (např. rodič, učitel, průvodce, vedoucí skupiny) akceptujeme, že za nezletilého návštěvníka či skupinu návštěvníků přebírá odpovědnost tato odpovědná osoba a rozhodnutí o tom, jaký prohlídkový okruh s nezletilým/i navštíví, ponecháváme na této odpovědné osobě.

OTEVÍRACÍ DOBA Návštěvnického centra a Radegastova obchodu, platná od 1.11.2016:

●ŘÍJEN – BŘEZEN:
Úterý – sobota: 10.00 – 16.00 hodin
Pondělí, neděle: zavřeno
Prohlídky pivovaru pro veřejnost v češtině: sobota od 14.00 hodin

●DUBEN – ZÁŘÍ:
Pondělí: zavřeno
Úterý – sobota: 10.00 – 17.00 hodin
Neděle: 10.00 – 14.00 hodin
Prohlídky pivovaru pro veřejnost v češtině: úterý, čtvrtek a sobota v 15.00 hodin, neděle v 11.00 hodin

Skupinové exkurze (nad 10 osob) v ČJ, AJ, PL si objednejte kdykoliv po telefonické nebo emailové rezervaci (min 24 hod. před prohlídkou).

Aktualizováno: před 2 lety

Návštěvníci rozsvítí pivovar Radegast čelovkami

Publikováno:před 7 dnyZdroj:Pivovar RadegastAutor:Ondřej Coufal, PR

Pivovar Radegast připravil na prosinec tři netradiční večerní prohlídky, během nichž si budou moci návštěvníci projít pivovar Radegast za svitu čelovek. Unikátní návštěvu nošovického pivovaru mohou lidé zažít v úterý 10. 12., ve čtvrtek 12. 12. a ve středu 18. 12.

Během dvou a půl hodinové prohlídky budou mít návštěvníci čelovky a ve večerní atmosféře potemnělého pivovaru si posvítí na návštěvnické centrum, výrobní prostory nebo také sladovnu. Seznámí se s celým varním procesem, historií pivovaru Radegast a nevynechají ani pivovarské sklepy, kde pivo zraje a dokvašuje.
Součástí prohlídky je rovněž varna zakladatele pivovaru Jaromíra Franzla, kde žijí ve speciální nádrži pivovarští pstruzi, kteří hlídají kvalitu vody. Na závěr prohlídky si návštěvníci vychutnají pohled z vyhlídkové věže spolu se sklenicí správně hořkého piva Radegast v ruce a užijí si úchvatné panorama večerních Beskyd.

„Na závěr čelovkové trasy jsme pro účastníky připravili školu čepování, ve které je mistr výčepní naučí správně načepovat pivo Radegast. Všechny tři večerní prohlídky začínají v 18 hodin a každá je maximálně pro čtyřicet lidí, proto doporučujeme zájemcům, aby neváhali a rezervovali si místo. Očekáváme, že stejně jako loni bude o tento nevšední pivovarský zážitek velký zájem,“ říká Simona Jasníková, specialista provozu návštěvnického centra Radegast.

Cena večerní prohlídky je 199 Kč na osobu. Návštěvníci starší 18 let dostanou navíc čtyři plechovky piva Radegast na doma. Prohlídku si zájemci mohou rezervovat předem na telefonním čísle 558 602 566, e-mailem na exkurze@radegast.cz nebo online na webu www.radegast.cz.

Radegast ušetří v hospodách miliony litrů pitné vody ročně

Publikováno:před měsícemZdroj:Pivovar RadegastAutor:Jitka Němečková, PR

Radegast snižuje spotřebu vody nejen v nošovickém pivovaru, ale i v hospodách. A začal oblastí, kde se nejvíce „plýtvá“. Velký podíl na celkové spotřebě vody v hospodách má totiž splachování pisoárů. Nošovický pivovar začal instalovat do Radegastoven ekologické pisoáry fungující bez použití pitné vody a bez splachování. V současné době jsou bezvodé pisoáry nainstalovány v 15 Radegastovnách, které mohou dohromady ušetřit za splachování přibližně 3 mil. litrů pitné vody za rok. To je takové množství pitné vody, které za jeden rok spotřebuje 92 obyvatel České republiky ve svých domácnostech. Projekt ekologických toalet v Radegastovnách realizuje pivovar Radegast ve spolupráci se společností EcoStep.

Úsilí pivovaru Radegast zaměřené na snižování spotřeby a šetrné zacházení s vodou je dlouhodobé. „V boji proti suchu a v péči o vodní zdroje se snažíme jít ostatním příkladem. Patříme k nejlepším na světě ve spotřebě vody potřebné pro výrobu piva. V Nošovicích jsme také vytvořili systém rybníčků, které přírodním způsobem čistí dešťovou vodu odtékající z pivovaru, a zavedli jsme další moderní technologie, které snižují dopady výroby na životní prostředí,“ říká Marek Grabovský, manažer značky Radegast a dodává: „Následujícím a logickým krokem tak bylo začít zavádět udržitelná a ekologická řešení také v místech, kde naše pivo Radegast prodáváme. A začali jsme opět u sebe, takže projekt bezvodých pisoárů odstartoval v našem konceptu značkových hospod Radegastovna. Bezvodové pisoáry slouží také v našem pivovaru a návštěvnickém centru v Nošovicích.“

Ekologický pisoár EcoStep P1.1 funguje bez použití vody a bez splachování. Mezi jeho hlavní přednosti, kromě úspory vody a elektrické energie, patří zejména jednoduchá údržba, eliminace zápachu z toalet, snížení rizika ucpání odpadu nebo vyplavení pisoáru. „Klasický pisoár spotřebuje na jedno spláchnutí přibližně 1,5 l vody. Náš systém využívající inovativní technologie dokáže spotřebu vody při použití pisoáru zcela odstranit. Takže jedna hospoda nebo restaurace typu Radegastovny může průměrně ušetřit asi 200 000 litrů pitné vody za rok,“ říká Zdeněk Vokurka, ředitel společnosti EcoStep, která patří k lídrům na českém a slovenském trhu s bezvodými pisoáry.

V současné době jsou ekologické pisoáry nainstalovány v 15 Radegastovnách po celé České republice včetně Ostravy, Třince, Opavy nebo Zlína. První bezvodé pisoáry začala využívat Radegastovna v Praze. Všechny Radegastovny mohou ušetřit každý rok kolem 3 mil. litrů pitné vody.

Zajímavost: Jak bezvodý pisoár funguje?
U klasického pisoáru dochází při splachování okamžitě k chemické reakci (smíchání vody a moči) a množení bakterií. Tím vzniká zápach, nečistoty, ucpání odpadu apod. U bezvodého pisoáru, kde není voda přítomna, tak nedochází k chemické reakci a pisoár je 100% bez zápachu a hygienicky čistý. Bezvodý pisoár EcoStep P1.1 funguje na principu speciálního patentovaného ventilu, který vpustí moč a jiné nečistoty, poté se uzavře a zabrání zpětnému zápachu z odpadních trubek. Keramický pisoár má speciální povrch, který zabraňuje usazování moči na stěnách pisoáru, takže veškerá moč odteče vždy do odpadu. Pisoár je rovněž jednoduchý na údržbu.

Podzimní dny s Radegastem budou extra hořké

Publikováno:před měsícemZdroj:Pivovar RadegastAutor:Jitka Němečková, PR

Milovníci opravdu hořkého piva se mají na co těšit. Během podzimních dnů si mohou vychutnat oblíbený tmavě jantarový speciál Radegast Extra Hořká 15. Limitovaná edice bude k dostání od října a listopadu ve vybraných prodejnách, a to až do vyprodání zásob.

Speciální piva s vyšší stupňovitostí jsou stále populárnější. Na jejich vzrůstající oblibu reaguje také pivovar Radegast, který opět uvařil limitovanou edici Extra Hořké 15. „Vycházíme tím vstříc stále rostoucí fanouškovské základně nejen tohoto speciálu, ale i celé kategorie piv s odlišným a výrazně hořkým chuťovým profilem. Radegast Extra Hořká 15 patří vůbec k nejoblíbenějším limitovaným edicím nošovického pivovaru,“ říká Ivo Kaňák, manažer pivovaru Radegast.

Radegast Extra Hořká 15 má 42 jednotek hořkosti (IBU), stupňovitost 15,3 ° a 6,5 % alkoholu. „Tmavě jantarový speciál obsahuje extra dávku chmele odrůdy Žatecký poloraný červeňák. Vyniká výraznou hořkostí a vyváženou bohatou sladovou chutí s lehkými karamelovými podtóny,“ říká Petr Kwaczek, sládek pivovaru Radegast.

Limitovaná edice Radegast Extra Hořká 15 se již prodává v obchodech Hruška a v internetovém obchodě s potravinami Kosik.cz. Od října bude postupně k dostání také v obchodech Globus, Kaufland, COOP Morava, Tempo Opava, ve vybraných prodejnách Enapo a v Makru. Během listopadu se extra hořký speciál objeví ještě v prodejnách Penny Market a Terno. Limitovaná várka bude k dostání až do vyprodání zásob.

Radegast hledá fotky starých hospod nebo štamgastů

Publikováno:před měsícemZdroj:Pivovar RadegastAutor:Jitka Němečková, PR

Nošovický pivovar Radegast oslaví v příštím roce 50. výročí od uvaření první várky piva. Součástí oslav bude i speciální výroční kniha nebo unikátní výstava. Poskytnutím sbírkových předmětů nebo obrazových materiálů se může zapojit také široká veřejnost. Projekty připravuje pivovar Radegast ve spolupráci s Národním zemědělským muzeem (NZM)

Přispět ke vzniku výstavy pivovaru Radegast může také veřejnost, a to přímo poskytnutím předmětů souvisejících s nošovickým pivovarem a pivem Radegast.

„Máme zájem o původní pivní lahve s etiketami, pivní sklenice ze 70. a 80. let nebo amatérské i profesionální záznamy, jako jsou fotografie, pohledy, obrazy, filmové záběry nebo předměty osobní povahy spojené s Radegastem. Zajímají nás také fotografie exteriérů a interiérů vybraných restaurací a pivnic,“ říká František Švábenický, koordinační, projektový a programový pracovník Národního zemědělského muzea.

K výroční oslavě pivovaru Radegast se připravuje také kniha, do které může rovněž přispět veřejnost poskytnutím obrazových materiálů, jako jsou staré tankovny ze 70. a 80. let, výlohy obchodů s vystaveným zbožím piva Radegast, záběry na nakládky či vykládky piva i fotky štamgastů.

Výstava, která vyroste na ploše větší než 1 000 m2, bude otevřena nejpozději ve třetím čtvrtletí 2020 v nové pobočce NZM vznikající v areálu Dolních Vítkovic v Ostravě. Půjde o vůbec první putovní výstavu, která se zde bude konat.

„Na výstavě představíme návštěvníkům důležité milníky pivovaru Radegast, ukážeme zajímavé předměty spojené s technologií nebo výrobou a také jim promítneme jedinečné filmové záznamy pořízené během celé historie nošovického pivovaru,“ říká Ivo Kaňák, manažer pivovaru Radegast.
V roce 2020, přesně 3. prosince, oslaví pivovar Radegast 50. výročí od uvaření první várky piva Radegast. V rámci významného výročí nošovického pivovaru proběhne velké množství akcí a aktivit.

Podrobné informace, jaké předměty a materiály je možné pro výstavu nebo knihu poskytnout, jsou k dispozici na webové stránce pivovaru www.radegast.cz.

Radegast podpořil boj se suchem

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Pivovar RadegastAutor:Jitka Němečková, PR

Grantový program Radegast lidem rozdělil v letošním roce 1,4 milionu korun na boj proti suchu, péči o vodní zdroje nebo podporu udržitelného turismu. Slavnostní předání šeků neziskovým organizacím, včetně bonusové prémie 50 000 Kč na základě hlasování veřejnosti, proběhlo v rámci Radegast dne.

Pivovar Radegast se na snižování spotřeby a na šetrné zacházení s vodou dlouhodobě zaměřuje a chce v tomto úsilí pomáhat také dalším místním organizacím. Proto se v letošním 17. ročníku grantového programu Radegast lidem zaměřil zejména na podporu boje proti suchu, péči o vodní zdroje, využití dešťové vody nebo vzdělávací projekty týkající se efektivního využívání vody.

Grantový program Radegast lidem letos rozdělili mezi osm neziskových organizací částku 1,4 milionu korun. Všechny podpořené organizace si navíc odnesly 5 tisíc Kč na vzdělávací aktivity. Slavnostní vyhlášení a předání šeků proběhlo během oslav správně hořkého piva Radegast den ve Frýdku-Místku. Bonusovou prémii 50 000 Kč, která byla udělena na základě hlasování veřejnosti, získal Klub českých turistů za projekt s názvem Revitalizace vrcholu Lysé hory.

Projekt Hory, louky a voda organizace ČSOP Salamandr zase usiluje o zlepšení biodiverzity a stavu cenných horských luk na několika místech CHKO Beskydy. Vodní hospodářství řeší projekt Rekonstrukce hospodaření s odpadními vodami na chatě Skalka. Zvýšit povědomí lidí o významu vody v krajině, šetrném zacházení s vodními zdroji a hospodaření s dešťovou vodou chce projekt Putování s kapkou vody, který připravilo Severomoravské regionální sdružení ČSOP. Finanční podporu získali rovněž dobrovolní hasiči ze Starého Zubří, kteří chtějí v oblasti Pivčánek pomáhat se zadržováním vody v krajině.

Mezi další organizace, které získaly finanční prostředky z grantového programu, patří spolek Po Súsedsku, Zoo Ostrava a Beskydská šachová škola. Všechny podpořené organizace mají čas na realizaci projektů do 31. července 2020. Od začátku fungování program Radegast lidem již podpořil projekty za více než 35 milionů korun.

Hvězdou oslav správně hořkého piva byl Radegast Ratar

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Pivovar RadegastAutor:Jitka Němečková, PR

Poslední prázdninová sobota se nesla ve znamení správně hořkého piva, kvalitní muziky, podpory neziskových organizací a pohodové zábavy. I přes omezenou kapacitu a zavedení vstupného, Radegast den přilákal do Frýdku-Místku tisíce návštěvníků. Velký zájem byl o hořkou novinku Radegast Ratar, školu čepování nebo netradiční 3D prohlídky pivovaru.

Na Radegast dni návštěvníci mohli vůbec poprvé ochutnat novinku Radegast Ratar. „Ohlasy jsou potěšující. Lidé si pochvalovali výrazně hořkou a svěží chuť. Je to také ocenění pro naše nošovické sládky, kteří tohle unikátní světlé výčepní pivo s výraznou hořkostí připravili,“ říká Ivo Kaňák, manažer pivovaru Radegast. Oslavu správně hořkého piva ještě doplňovaly Radegast Rázná 10 a Radegast Ryze Hořká 12.

Vysoká návštěvnost byla ve škole čepování, kam během oslav dorazilo nespočet zájemců. Dokonalý pivní zážitek nabídla i Denisa Kubíčková, která v letošním roce vyhrála soutěž Radegast Mistr Výčepní. Návštěvníkům čepovala v jednom ze stanů pivo do skleněných půllitrů. I když se oslavy konaly mimořádně ve Frýdku-Místku, tak se zájemci mohli zdarma podívat i do pivovaru Radegast v Nošovicích, a to prostřednictvím speciálních 3D prohlídek.

Součástí programu bylo také slavnostní ocenění vítězných projektů z grantového programu Radegast lidem. Na letošním 17. ročníku Radegast dne sklidily nemalý úspěch kapely David Koller & band, Traktor nebo Katapult. Během celého festivalového dne byly pro návštěvníky přichystány adrenalinové atrakce a také hokejové a fotbalové aktivity v Radegast Adrenalin Parku, které si vyzkoušeli i hokejisté HC Frýdku-Místku a HC Vítkovice Ridera.

Radegast den nabídne hořkou novinku Ratar nebo virtuální prohlídky pivovaru

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Pivovar RadegastAutor:Jitka Němečková, PR

Tradiční oslava správně hořkého piva Radegast proběhne v sobotu 31. srpna ve Frýdku-Místku. Na programu bude škola čepování, Radegast Adrenalin Park s hořkou, hokejovou a fotbalovou zónou, 3D prohlídky pivovaru nebo čepování do skla od letošní Radegast Mistryně Výčepní. O hudební zážitek se postarají skupiny Traktor, David Koller & band nebo Katapult. Během slavností dojde také ke slavnostnímu předání šeků organizacím, které letos podpořil grantový program Radegast lidem.

Z důvodu výstavby plechovkové linky v Nošovicích se uskuteční letošní 17. ročník Radegast dne mimořádně ve Frýdku-Místku. Oslavy správně hořkého piva odstartují v sobotu 31. srpna od 11:30 hodin na prostranství vedle atletického stadionu TJ Slezan, naproti sportovní hale Polárka. Hlavním partnerem akce je statutární město Frýdek-Místek.

Na čepu bude hořká sestava Radegast Rázná 10, Radegast Ryze Hořká 12 a vůbec poprvé výrazně hořké osvěžení Radegast Ratar. „Naši novinku rozhodně ocení milovníci silných a hořkých piv. Radegast Ratar je světlé výčepní pivo s plnou hořkostí, svěží chutí a nižším obsahem alkoholu. Naší inspirací, při výběru názvu nového piva, byl kmen Ratarů, jejichž nejvyšší bohem byl právě Radegast,“ říká Ivo Kaňák, manažer pivovaru Radegast. Návštěvníci si také užijí školu čepování nebo čepované pivo Radegast do skla nejen od letošní vítězky soutěže Radegast Mistr Výčepní Denisy Kubíčkové.

Pro návštěvníky bude v areálu připraven i Radegast Adrenalin Park, který bude rozdělený na Hořkou zónu, Hokejovou zónu a Fotbalovou zónu. Za účast na aktivitách ve všech zónách mohou návštěvníci vyhrát různé ceny od Radegastu.

„I přesto, že se letošní oslava piva Radegast nekoná v Nošovicích, budou pro návštěvníky připraveny prohlídky pivovaru. Ty budou probíhat za pomocí brýlí pro virtuální realitu a budou zdarma. Návštěvníci se tak díky 3D technologii podívají na varnu, do sladovny nebo do ležáckého sklepa,“ říká Marek Grabovský, manažer značky Radegast.

O hudební kulisu se na Radegast dni postarají David Koller se svojí kapelou, v poslední době rozjetá skupina Traktor nebo legendární rocková skupina Katapult s frontmanem Oldou Říhou. Dále se také představí kapely Desmod, Ajdontker, Motörgang nebo Vašo Patejdl s kapelou.

V rámci programu nebude chybět ani slavnostní vyhlášení a předání šeků z grantového programu Radegast lidem. V něm letos pivovar Radegast rozdal celkem 1,4 milionu korun a podpořil projekty, které se týkají nejen ochrany životního prostředí nebo udržitelného turismu, ale také boje se suchem a péče o vodní zdroje.
Pivovar Radegast totiž patří ve snižování spotřeby vody k nejlepším na světě a pomáhá v tomto úsilí dalším organizacím v regionu. V programu Radegast lidem bylo podpořeno celkem osm organizací. Díky veřejnému hlasování jedna z nich získá bonusovou prémii ve výši 50 tisíc korun.

Areál Radegast dne bude otevřený od 11.30 do 23.00 hodin. Hudební program odstartuje ve 13 hodin. Z důvodu omezené kapacity areálu je letos zavedeno vstupné, které činí 149 korun. Ke každé vstupence dostane návštěvník zdarma dva nápoje (pro starší 18 let – dvě piva, pro mladší 18 let – dvě limonády). Děti do 5 let mají vstup zdarma. Vstupenky jsou v prodeji na webu ticketstream.cz. Po skončení akce bude vypravený speciální vlak z Frýdku-Místku do Ostravy.

Pivovar Radegast každý rok vyčistí 20 bazénů dešťové vody

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Pivovar RadegastAutor:Jitka Němečková, PR

Pivovar Radegast dlouhodobě bojuje proti suchu a za šetrné zacházení s vodními zdroji. Jednou z mnoha aktivit je i ekologické čištění dešťových vod. Unikátní systém čistících rybníčků čistí přírodním způsobem dešťovou vodu odcházející z pivovaru. Za posledních 10 let provozu bylo vyčištěno už 420 000 m3 dešťové vody. Projekt také přispívá ke zvyšování rozmanitosti biotopů v nivě Morávky.

Pivovar Radegast se dlouhodobě zaměřuje na boj se suchem a nedostatkem vody, na zodpovědné hospodaření a nakládání s vodními zdroji a neustále se snaží snižovat dopady výroby na životní prostředí. Vedle projektů na snižování spotřeby vody potřebné na výrobu piva nebo snižování znečištění odpadních vod uvedli v Nošovicích do provozu také přírodě blízký způsob dočišťování dešťové vody.

K čištění dochází pomocí unikátního systému biologického dočištění dešťových vod odváděných z areálu pivovaru Radegast. Množství již pročištěné vody by naplnilo asi 210 velkých 50metrových plaveckých bazénů. Každý rok se tak průměrně vyčistí přes 20 bazénů dešťové vody. Projekt vznikl ve spolupráci s ochránci přírody.
„Soustava nošovických rybníčků, která je izolována od ostatních vod a propojena spojovacím korytem o délce 130 metrů, čistí dešťovou vodu přírodním způsobem a bez nároků na spotřebu energie. K procesu čištění dochází při průtoku dešťové vody rybníčky, kdy dochází k přirozenému odbourávání zbytkového organického znečištění,“? vysvětluje Jiří Toman, vodohospodář a projektový specialista v pivovaru Radegast.

Kromě ojedinělého způsobu dočišťování dešťových vod projekt také přispěl k revitalizaci této oblasti řeky Morávky a k návratu původní fauny a flóry. Pivovar Radegast zde vysázel asi 300 kusů dřevin, které v lokalitě původně rostly a patří do ní, jsou to například jasan ztepilý, lípa srdčitá, dub letní, třešeň ptačí či různé druhy vrb. Navrátili se zde také původní živočichové skokan zelený, mlok skvrnitý nebo ondatra pižmová.

O údržbu rybníčků se starají zaměstnanci pivovaru Radegast, kteří každý den kontrolují areál, pravidelně čistí spojovací potůčky mezi rybníčky, odklízejí spadlé dřeviny nebo čerpají sedimenty z usazovacího prostoru na přítoku vody.

Pivovar Radegast zvýší díky investicím výrobu piva téměř o pětinu

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Průmyslová automatizaceAutor:ČTK

Pivovar Radegast v Nošovicích zvýší v příštím roce výrobu piva z loňských 2,05 milionu hektolitrů na 2,4 milionu hektolitrů. Do rozšíření výroby a skladů investuje přes 600 milionů korun, nejvíce za posledních 20 let. ČTK to řekl Ivo Kaňák, manažer Pivovaru Radegast.

Hotové už je rozšíření kvasných a zracích kapacit plus centrální sklad, počátkem roku dokončí linku na plnění plechovek s kapacitou 60.000 obalů za hodinu, stejnou jako v největším plzeňském závodě Plzeňského Prazdroje, kde mají ještě druhou s výkonem 40.000 plechovek, uvedl manažer Pivovaru Radegast, který postavili v roce 1970 pro horníky a hutníky s kapacitou 600.000 hektolitrů piva ročně.

"Prodej piva Radegast roste už osmým rokem, je to čtvrté nejoblíbenější české pivo," uvedl marketingový ředitel skupiny Plzeňský Prazdroj Roman Trzaskalik. Podle něj je raritou na českém trhu, že prodá celou polovinu produkce v restauracích, hospodách a barech a druhou v obchodech. Přitom průmyslové pivovary hlásí za loňský rok podíl 36 procent čepovaného piva k 64 procentům baleného. Podle Trzaskalika roste také prodej desítky Radegast, i když celý desítkový trh v ČR klesá. Radegast už je silnou značkou na Slovensku a zkouší ruský trh.

Novou linkou na plechovky reaguje pivovar na rostoucí poptávku po těchto obalech, které už tvoří na českém trhu více než pětinu a loni jejich odbyt meziročně vzrostl o 20 procent. Do plechovek se budou v Nošovicích stáčet hlavně Radegast a Birell, pivovar vaří i značku Gambrinus. Radegast nyní zavádí novinku, lahvové pivo Ratar, které má údajně nejvíce jednotek hořkosti (IBU) ze všech známých piv v ČR; Radegast Extra Hořký má 42 IBU. Prodávat se zatím bude v lahvích.

Podle Kaňáka je Radegast světovou špičkou ve snižování spotřeby vody. Na jeden hektolitr piva jí jde 2,5 hektolitru, celosvětový průměr je čtyři až pět hektolitrů, nejlepší české pivovary mají podle něj spotřebu ke třem hektolitrům. Slezský producent, který před 49 lety nahradil poddolovaný pivovar v Karviné, využívá beskydskou vodu, vlastní slad a moravský chmel.

Prazdroj, jehož součástí jsou v ČR závody v Plzni, Nošovicích a Velkých Popovicích, vykázal loni čistý zisk 4,5 miliardy korun při tržbách 16,5 miliardy Kč. Meziroční srovnání nelze vyčíslit, protože v minulých letech měla firma finanční roky od dubna do konce března a za rok 2017 zveřejnila hospodaření jen od 1. dubna do konce roku. Loni investovala 1,4 miliardy Kč, z toho přes půl miliardy do výroby.

Rekordní výtoč. Na Colours of Ostrava se vyčepovalo 480 tisíc piv

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Pivovar RadegastAutor:Jitka Němečkovám, PR

Právě skončený festival Colours of Ostrava přinesl kvalitní vystoupení na hudebních podiích i ve výčepních stanech Radegastu. Během čtyřdenního hudebního svátku se vyčepovalo 480 tisíc piv. Správné čepování piva a potřebnou teplotu piva hlídali sládci a mistři výčepní z pivovaru Radegast. Během celé akce provedli 479 kontrol na všech výčepních místech. Školu čepování si letos užilo 2 400 návštěvníků.

Na letošních Coloursech návštěvníci vypili 480 tisíc piv. Největší zájem byl o výčepní pivo Radegast Ráznou 10 a také o ležák Radegast Hořkou 12. Perfektní pivní servis a správně načepované pivo kontroloval v průběhu akce tým sládků a mistrů výčepních. Za čtyři dny provedli 479 kontrol na všech výčepních místech s 320 výčepními kohouty.

„Zájem o naše pivo byl obrovský, ale nejvíce mě těší, že jsme dokázali udržet kvalitu čepovaného piva po celou dobu akce. Velkou zásluhu na tom má celý tým Radegastu, který průběžně kvalitu kontroloval, a také tým 340 výčepních, kteří byli na akci perfektně připraveni,“ uvádí Marek Grabovský, manažer značky Radegast a dodává: „Velká spokojenost z řad návštěvníků byla také s našimi rychlovýčepy. Potvrdilo se nám, že na takových velkých akcích s desítkami tisíc návštěvníků můžou být přínosem a pomůžou zlepšit pivní servis.“

Nadšení panovalo i v 55tunové hospodě Radegast PUB s kapacitou 1 000 lidí, kde probíhala po celou dobu konání festivalu Škola čepování. Do „pivní školy“ zavítalo celkem 2 400 návštěvníků. V hospodě se rovněž čepovalo správně hořké pivo Radegast do skla. Velký zájem byl také o adrenalinovou atrakci Radegast, kde lidé překonávali hořké překážky.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.02.12.2019 18:08130