Historie a současnost Pivovaru Radegast

V Nošovicích vaří sládci pivo Radegastu už více než 40 let. Za tu dobu se toho hodně změnilo a pivovar prošel několika etapami modernizace. Nezměnila se ale receptura ani postup vaření piva Radegast, a tak zůstává stejná i jeho chuť, výrazná hořkost a správný říz.

● 1966 Položení základního kamene pivovaruRadegast
V 60. letech bylo rozhodnuto najít na severní Moravě vhodnou lokalitu pro výstavbu moderního pivovaru s velkou kapacitou soustředěnou na jediném místě. Po pečlivém vyhodnocení byla vybrána obec Nošovice. Základní kámen pivovaru byl položen roku 7. července 1966.

● 1970 Uvaření první várky pivaRadegast
První várka piva se rodí 3. prosince 1970. Rok poté dostává pivo jméno podle staroslovanského boha slunce, ohně a pohostinnosti Radegasta.

● 1988 Překročení hranice 1 mil. hl. piva uvařeného za rokRadegast
Radegast investuje do nejmodernější techniky a jako první z domácích pivovarů zavádí cylindrokónické kvasné tanky. Objem každého z 18 tanků je 2 000 hl. Roční výstav překračuje magickou hranici milion hektolitrů. Za dalších 10 let jsou to dokonce 2 miliony.

● 1990 Privatizace pivovaru, vznik spol. Pivovar Radegast a.s.Radegast
Do 30. června 1990 byl pivovar Radegast jedním ze závodů podniku Severomoravské pivovary Přerov, 1. července se stal samostatným státním podnikem. Po privatizaci v roce 1991 začíná nošovický Pivovar Radegast, a. s., psát novou, slavnou kapitolu v dějinách českého pivovarnictví.

● 1994 Zprovoznění nové varnypivovar
V roce 1994 byla uvedena do provozu nová varna, jejíž kvalita odpovídá nejvyššímu světovému standardu. V pivovaru byla postavena jedna z prvních filtračních linek se stabilizačním filtrem a linka na stáčení do sudů. Průkopnicky zde přešli z hliníkových sudů na nerezové KEG sudy.

● 1997 Dokončení výstavby cylindrokónických tankůRadegast
V r. 1997 byla dokončena výstavba cylindrokónických tanků, jejímž cílem je navýšení výrobní kapacity pivovaru v úseku hlavního kvašení a dokvašování. Investice umožňuje zvýšení celkové produkce pivovaru na 2,4 mil. hl piva ročně. Pivovar má jednu z nejmodernějších plně automatizovaných linek na stáčení ve střední Evropě s kapacitou 50 tisíc lahví za hodinu. Byla uvedena do provozu v roce 1998.

● 1998 Dosažení mety 2 mil. hl. piva uvařeného za rokRadegast
Zatímco se v roce 1988 v pivovaru vystavilo asi 1 mil. hl piva, v roce 1998 poprvé Radegast ve své historii pokořil dvoumilionovou hranici vystaveného piva. V roce 1999 pak dosáhl tržního podílu na tuzemském trhu téměř 14 % (oproti 7 % z roku 1992).


● 1999 Součást největší české pivovarské skupiny Plzeňský Prazdroj a.s.Radegast
V roce 1999 se pivovar Radegast stal součástí spol. Plzeňský Prazdroj, a.s., která je největší pivovarnickou skupinou v ČR. Radegast tak patří do celosvětové rodiny globální skupiny SABMillerplc, druhého největšího výrobce piva na světě, s pivovarnickými aktivitami či distribucí ve více než 60 zemích světa napříč šesti kontinenty. Pilsner Urquell je mezinárodní vlajkovou lodí portfolia značek SABMiller.

● 2010 Otevřeno nové návštěvnické centrum - 1.etapa prohlídkové trasyRadegast
Ke 40. výročí pivovaru nadělil pivovar všem zájemcům o správně hořké pivo nové lákadlo – zbrusu nové Návštěvnické centrum – Radegastovu svatyni. Návštěvnické centrum doplnilo tradiční prohlídky pivovaru. Svým interiérovým řešením vypovídá o tom, že Radegast je pivo pro pravé chlapy, které má 40letou tradici a je pevnou součástí regionu. Důležitou roli hrála i inspirace beskydskou přírodou, která dává pivu Radegast základ v podobě vynikající vody z Morávky. Významnou část interiéru pokrývá expozice o historii piva Radegast. Součástí je také kinosál, ve kterém si návštěvníci prohlédnou filmy. Nechybí ani prodejna s širokou nabídkou předmětů z kolekce Radegast.

● 2012 Dokončena 2.etapa prohlídkové trasy pivovarem RadegastRadegast
Významnou inovací za 1,5 mil. Kč prošla před začátkem turistické sezóny exkurzní trasa pivovarem, jejímž cílem bylo stéle zlepšovat komfort pro návštěvníky a informační hodnotu a zážitek z návštěvy pivovaru. Nově turisté nahlédnou i do ležáckého sklepa, což dříve nebylo možné. A to z místnosti připomínající velký sud, ve kterém nechybí poutavá expozice o vývoji ležáckých sklepů a bednářském umění. V průběhu trasy vznikly nové informační panely představující jednotlivé části výroby piva i pivovarnictví jako oboru. V místech, kam z bezpečnostních důvodů nelze vstoupit, byly nainstalovány velkoplošné obrazovky, na nichž návštěvníci uvidí záběry z provozů. To se týká například sladovny, kde přibylo i názorné schéma výroby sladu. Podobné schéma je nově také v lahvovně, odkud se k výtahu do degustační síně nad pivovarem lidé projdou po novém chodníku. I díky investicím do Návštěvnického centra a trasy se pivovar Radegast stal v roce 2012 součástí projektu Industriální atraktivity v Moravskoslezském kraji, který má Moravskoslezský kraj prezentovat především jako oblast plnou atraktivních technických památek a přilákat návštěvníky z celé České republiky.

● 2014 Nová Ryze Hořká 12 z NošovicRadegast
Sládci z nošovického pivovaru uvařili nové pivo Radegast Ryze Hořká 12. Ta nahradila v portfoliu pivovaru stávající světlý ležák Radegast Premium. Nová Ryze Hořká 12 je plnější a díky použití třech druhů moravského chmele vyniká intenzivnější avšak příjemnou hořkostí i výrazným chmelovým aroma. Jen během prvních třech měsíců od uvedení na trh se nové dvanáctky vytočilo 20 milionů půllitrů.
Zdroj:Stránky Pivovaru Radegast, 2015


Více na stránkách pivovaru

Radegast den 2019 se uskuteční ve Frýdku-Místku

Kdy:31.08.2019Obec:Frýdek-MístekZdroj:Pivovar Radegast

Letošní 17. ročník oslav správně hořkého piva Radegast proběhne 31. srpna 2019 ve Frýdku-Místku. Návštěvníci si vyzkouší školu čepování a soutěže v Hořké zóně. Ve speciálním stanu se bude čepovat pivo do skla. Hudební program nabídne skupiny jako Traktor, David Koller & band nebo Katapult.

Letos se mimořádně přesune Radegast den do Frýdku-Místku. Slavnosti správně hořkého piva se uskuteční v sobotu 31. srpna 2019 vedle atletického stadionu TJ Slezan naproti hale Polárka. „Důvodem přesunu tradiční akce je probíhající výstavba nové plechovkové linky v nošovickém pivovaru, se kterou souvisejí různá omezení týkající se bezpečnosti a dostupného prostoru,“ říká Ivo Kaňák, manažer pivovaru Radegast a doplňuje: „Chtěl bych poděkovat městu Frýdek-Místek, které nám vyšlo vstříc a také převzalo nad tradičními oslavami záštitu. Už teď se těším na tradiční hořký přípitek, který k Radegast dni neodmyslitelně patří.“

Hudební line-up Radegast dne 2019 nabídne českou rockovou stálici Katapult s nestárnoucím frontmanem Oldou Říhou, jednu z nejúspěšnějších slovenských kapel Desmod nebo legendu slovenské populární hudby Vašo Patejdla s kapelou. Pobavit publikum přijede i zpěvák, bubeník a autor nezapomenutelných hitů David Koller se svou kapelou. Nálož pořádného hard rocku pak přiveze doslova rozjetý Traktor, který během posledních let vyprodává i velké haly. Jako lokální zástupce se představí kapela Ajdontker. Návštěvníci se mohou těšit také na oblíbené písně z repertoáru Motörhead v podání revival kapely Motörgang.

Pivní nabídka zůstává tradičně stejně bohatá. Na čepu bude prémiový světlý ležák s charakteristickou hořkostí a plnou chutí Radegast Ryze Hořká 12, nekompromisní hořké osvěžení nabídne Radegast Rázná 10. Pivovar Radegast věnuje správnému čepování piva dlouhodobě velkou pozornost, takže si návštěvníci na oslavách mohou vyzkoušet školu čepování pod dohledem Denisy Kubíčkové, letošní vítězky soutěže Radegast Mistr Výčepní nebo si vychutnat čepované pivo do skla od výčepních z programu pivních předáků ve speciálním stanu.

Na Radegast dni proběhne opět i slavnostní vyhlášení a předání symbolických šeků z grantového programu Radegat lidem. Letos mají šanci získat finanční podporu mimo jiné projekty, které se zaměřují na boj se suchem nebo pracují s využitím dešťové vody. Pivovar Radegast patří právě ve snižování spotřeby vody potřebné na výrobu piva ke světové špičce.

Areál bude otevřený od 11.30 do 23.00 hodin. Hudební program odstartuje ve 13 hodin. Z důvodu omezené kapacity areálu je letos zavedeno vstupné, které činí 149 korun. Ke každé vstupence však dostane návštěvník zdarma dva nápoje (pro starší 18 let – dvě piva, pro mladší 18 let – dvě limonády). Děti do 5 let mají vstup zdarma. Vstupenky jsou v prodeji na webu ticketstream.cz.

Prohlídky Pivovaru Radegast

Kdy:dle rozpisu na stránkách pivovObec:NošoviceZdroj:Pivovar Radegast

TRASA PROHLÍDKY

● NÁVŠTĚVNICKÉ CENTRUM - RADEGASTOVA SVATYNĚ
Prohlídka pivovaru Radegast začíná v Návštěvnickém centru – Radegastově svatyni s interaktivní expozicí. Zde vás seznámíme s historií piva Radegast a jeho propojením s životem v regionu, kultem boha Radegasta a čistou beskydskou přírodou, která dává pivu Radegast základ v podobě vynikající vody z Morávky.

● CYLINDROKÓNICKÉ TANKY
Z Návštěvnického centra vyrazíte na prohlídku vlastní výroby. Nejprve projdete pod obřími cylindrokónickými tanky, v nichž probíhá hlavní kvašení piva Radegast.

● VÝROBA SLADU
Jednu z hlavních surovin – slad – si v pivovaru Radegast vyrábíme sami. Tento proces trvá několik dní, proto vám výrobu sladu představíme v krátkém filmu na velkoplošné obrazovce přímo před budovou sladovny.

● STÁČÍRNA
Následuje zastávka ve stáčírně pivovaru Radegast - v jedné z nejmodernějších, plně automatizovaných linek na stáčení ve střední Evropě s kapacitou 50 tisíc lahví za hodinu. Z provozních důvodů bohužel není možné garantovat, že v době prohlídek budou stáčecí linky plně v provozu. Nicméně na videoprojekci si všechny úseky plnění lahví budete moci detailně prohlédnout.

● LEŽÁCKÉ SKLEPY
Ze speciální místnosti připomínající ležácký sud můžete nahlédnout do ležáckého sklepa, kam přichází tzv. mladé pivo z kvasných cylindrokónických tanků. V ležáckém sklepě pivo dokvašuje a zraje.

● VARNA JAROMÍRA FRANZLA
Další kroky vás zavedou do varny – samého srdce pivovaru, kde se pivo Radegast vaří. Tady uvidíte pivovarské pstruhy dohlížející na to, že voda z Morávky má výbornou kvalitu. Právě beskydská voda je totiž klíčovou surovinou pro vaření Radegastu, společně s žateckým chmelem z Tršicka a sladem z vlastní sladovny.


PRAKTICKÉ INFORMACE:
●Délka prohlídky: 120 min.
●Kapacita ve skupině: min. 10 osob, maximálně 40 osob
●Prohlídku pivovaru Radegast lze absolvovat pouze s průvodcem v českém, anglickém, německém nebo polském jazyce.
●Náročnost prohlídky je střední – nutno zdolat schody.
●Prohlídka zahrnuje ochutnávku správně hořkého piva Radegast nebo nealkoholického piva Birell dle volby návštěvníka. Ochutnávka je podávána pouze starším 18 let.
●Návštěvní řád
●Vzhledem k tomu, že se jedná o potravinářský průmysl, případné zastavení provozu z důvodů sanitací je běžnou součástí našeho provozu.

PRAVIDLA NÁVŠTĚVY PIVOVARU RADEGAST PRO NEZLETILÉ:
●Bez doprovodu odpovědné osoby starší 18 let a plně způsobilé k právním úkonům (např. rodiče, učitele, průvodce) mohou nezletilí návštěvníci absolvovat v pivovaru Radegast pouze prohlídku pivovarnictví.
●Pokud nezletilé návštěvníky doprovází odpovědná osoba starší 18 let plně způsobilá k právním úkonům (např. rodič, učitel, průvodce, vedoucí skupiny) akceptujeme, že za nezletilého návštěvníka či skupinu návštěvníků přebírá odpovědnost tato odpovědná osoba a rozhodnutí o tom, jaký prohlídkový okruh s nezletilým/i navštíví, ponecháváme na této odpovědné osobě.

OTEVÍRACÍ DOBA Návštěvnického centra a Radegastova obchodu, platná od 1.11.2016:

●ŘÍJEN – BŘEZEN:
Úterý – sobota: 10.00 – 16.00 hodin
Pondělí, neděle: zavřeno
Prohlídky pivovaru pro veřejnost v češtině: sobota od 14.00 hodin

●DUBEN – ZÁŘÍ:
Pondělí: zavřeno
Úterý – sobota: 10.00 – 17.00 hodin
Neděle: 10.00 – 14.00 hodin
Prohlídky pivovaru pro veřejnost v češtině: úterý, čtvrtek a sobota v 15.00 hodin, neděle v 11.00 hodin

Skupinové exkurze (nad 10 osob) v ČJ, AJ, PL si objednejte kdykoliv po telefonické nebo emailové rezervaci (min 24 hod. před prohlídkou).

Aktualizováno: před 2 lety

Pivovar Radegast každý rok vyčistí 20 bazénů dešťové vody

Publikováno:před 16 dnyZdroj:Pivovar RadegastAutor:Jitka Němečková, PR

Pivovar Radegast dlouhodobě bojuje proti suchu a za šetrné zacházení s vodními zdroji. Jednou z mnoha aktivit je i ekologické čištění dešťových vod. Unikátní systém čistících rybníčků čistí přírodním způsobem dešťovou vodu odcházející z pivovaru. Za posledních 10 let provozu bylo vyčištěno už 420 000 m3 dešťové vody. Projekt také přispívá ke zvyšování rozmanitosti biotopů v nivě Morávky.

Pivovar Radegast se dlouhodobě zaměřuje na boj se suchem a nedostatkem vody, na zodpovědné hospodaření a nakládání s vodními zdroji a neustále se snaží snižovat dopady výroby na životní prostředí. Vedle projektů na snižování spotřeby vody potřebné na výrobu piva nebo snižování znečištění odpadních vod uvedli v Nošovicích do provozu také přírodě blízký způsob dočišťování dešťové vody.

K čištění dochází pomocí unikátního systému biologického dočištění dešťových vod odváděných z areálu pivovaru Radegast. Množství již pročištěné vody by naplnilo asi 210 velkých 50metrových plaveckých bazénů. Každý rok se tak průměrně vyčistí přes 20 bazénů dešťové vody. Projekt vznikl ve spolupráci s ochránci přírody.
„Soustava nošovických rybníčků, která je izolována od ostatních vod a propojena spojovacím korytem o délce 130 metrů, čistí dešťovou vodu přírodním způsobem a bez nároků na spotřebu energie. K procesu čištění dochází při průtoku dešťové vody rybníčky, kdy dochází k přirozenému odbourávání zbytkového organického znečištění,“? vysvětluje Jiří Toman, vodohospodář a projektový specialista v pivovaru Radegast.

Kromě ojedinělého způsobu dočišťování dešťových vod projekt také přispěl k revitalizaci této oblasti řeky Morávky a k návratu původní fauny a flóry. Pivovar Radegast zde vysázel asi 300 kusů dřevin, které v lokalitě původně rostly a patří do ní, jsou to například jasan ztepilý, lípa srdčitá, dub letní, třešeň ptačí či různé druhy vrb. Navrátili se zde také původní živočichové skokan zelený, mlok skvrnitý nebo ondatra pižmová.

O údržbu rybníčků se starají zaměstnanci pivovaru Radegast, kteří každý den kontrolují areál, pravidelně čistí spojovací potůčky mezi rybníčky, odklízejí spadlé dřeviny nebo čerpají sedimenty z usazovacího prostoru na přítoku vody.

Pivovar Radegast zvýší díky investicím výrobu piva téměř o pětinu

Publikováno:před 30 dnyZdroj:Průmyslová automatizaceAutor:ČTK

Pivovar Radegast v Nošovicích zvýší v příštím roce výrobu piva z loňských 2,05 milionu hektolitrů na 2,4 milionu hektolitrů. Do rozšíření výroby a skladů investuje přes 600 milionů korun, nejvíce za posledních 20 let. ČTK to řekl Ivo Kaňák, manažer Pivovaru Radegast.

Hotové už je rozšíření kvasných a zracích kapacit plus centrální sklad, počátkem roku dokončí linku na plnění plechovek s kapacitou 60.000 obalů za hodinu, stejnou jako v největším plzeňském závodě Plzeňského Prazdroje, kde mají ještě druhou s výkonem 40.000 plechovek, uvedl manažer Pivovaru Radegast, který postavili v roce 1970 pro horníky a hutníky s kapacitou 600.000 hektolitrů piva ročně.

"Prodej piva Radegast roste už osmým rokem, je to čtvrté nejoblíbenější české pivo," uvedl marketingový ředitel skupiny Plzeňský Prazdroj Roman Trzaskalik. Podle něj je raritou na českém trhu, že prodá celou polovinu produkce v restauracích, hospodách a barech a druhou v obchodech. Přitom průmyslové pivovary hlásí za loňský rok podíl 36 procent čepovaného piva k 64 procentům baleného. Podle Trzaskalika roste také prodej desítky Radegast, i když celý desítkový trh v ČR klesá. Radegast už je silnou značkou na Slovensku a zkouší ruský trh.

Novou linkou na plechovky reaguje pivovar na rostoucí poptávku po těchto obalech, které už tvoří na českém trhu více než pětinu a loni jejich odbyt meziročně vzrostl o 20 procent. Do plechovek se budou v Nošovicích stáčet hlavně Radegast a Birell, pivovar vaří i značku Gambrinus. Radegast nyní zavádí novinku, lahvové pivo Ratar, které má údajně nejvíce jednotek hořkosti (IBU) ze všech známých piv v ČR; Radegast Extra Hořký má 42 IBU. Prodávat se zatím bude v lahvích.

Podle Kaňáka je Radegast světovou špičkou ve snižování spotřeby vody. Na jeden hektolitr piva jí jde 2,5 hektolitru, celosvětový průměr je čtyři až pět hektolitrů, nejlepší české pivovary mají podle něj spotřebu ke třem hektolitrům. Slezský producent, který před 49 lety nahradil poddolovaný pivovar v Karviné, využívá beskydskou vodu, vlastní slad a moravský chmel.

Prazdroj, jehož součástí jsou v ČR závody v Plzni, Nošovicích a Velkých Popovicích, vykázal loni čistý zisk 4,5 miliardy korun při tržbách 16,5 miliardy Kč. Meziroční srovnání nelze vyčíslit, protože v minulých letech měla firma finanční roky od dubna do konce března a za rok 2017 zveřejnila hospodaření jen od 1. dubna do konce roku. Loni investovala 1,4 miliardy Kč, z toho přes půl miliardy do výroby.

Rekordní výtoč. Na Colours of Ostrava se vyčepovalo 480 tisíc piv

Publikováno:před měsícemZdroj:Pivovar RadegastAutor:Jitka Němečkovám, PR

Právě skončený festival Colours of Ostrava přinesl kvalitní vystoupení na hudebních podiích i ve výčepních stanech Radegastu. Během čtyřdenního hudebního svátku se vyčepovalo 480 tisíc piv. Správné čepování piva a potřebnou teplotu piva hlídali sládci a mistři výčepní z pivovaru Radegast. Během celé akce provedli 479 kontrol na všech výčepních místech. Školu čepování si letos užilo 2 400 návštěvníků.

Na letošních Coloursech návštěvníci vypili 480 tisíc piv. Největší zájem byl o výčepní pivo Radegast Ráznou 10 a také o ležák Radegast Hořkou 12. Perfektní pivní servis a správně načepované pivo kontroloval v průběhu akce tým sládků a mistrů výčepních. Za čtyři dny provedli 479 kontrol na všech výčepních místech s 320 výčepními kohouty.

„Zájem o naše pivo byl obrovský, ale nejvíce mě těší, že jsme dokázali udržet kvalitu čepovaného piva po celou dobu akce. Velkou zásluhu na tom má celý tým Radegastu, který průběžně kvalitu kontroloval, a také tým 340 výčepních, kteří byli na akci perfektně připraveni,“ uvádí Marek Grabovský, manažer značky Radegast a dodává: „Velká spokojenost z řad návštěvníků byla také s našimi rychlovýčepy. Potvrdilo se nám, že na takových velkých akcích s desítkami tisíc návštěvníků můžou být přínosem a pomůžou zlepšit pivní servis.“

Nadšení panovalo i v 55tunové hospodě Radegast PUB s kapacitou 1 000 lidí, kde probíhala po celou dobu konání festivalu Škola čepování. Do „pivní školy“ zavítalo celkem 2 400 návštěvníků. V hospodě se rovněž čepovalo správně hořké pivo Radegast do skla. Velký zájem byl také o adrenalinovou atrakci Radegast, kde lidé překonávali hořké překážky.

Grantový program Radegast lidem spustil veřejné hlasování

Publikováno:před měsícemZdroj:Pivovar RadegastAutor:Táňa Nevrklová, PR

Lepší zadržování vody v krajině, zvyšování povědomí o významu vody nebo zalesnění kalamitních holin - to jsou příklady projektů, mezi které letos grantový program Radegast lidem rozdělí 1,4 milionu korun. Zapojit se může i veřejnost. Na webu www.radegastlidem.cz probíhá až do 26. srpna 2019 hlasování a vítězný projekt získá prémii 50 000 Kč.

Grantová komise programu Radegast lidem složená ze zástupců pivovaru, Nadace rozvoje občanské společnosti a místních odborníků vybrala z přihlášených projektů osm, které podpoří částkou 1,4 milionu korun. Letošní 17. ročník programu Radegast lidem se zaměřil nejen na ochranu životního prostředí, udržitelný turismus nebo rozvoj Beskyd, ale především na boj se suchem a péči o vodní zdroje. Jeden z podpořených projektů například usiluje o zvýšení podílu mokřadů pod Radhoštěm, které povedou k zdržení vody v krajině a ochlazování krajiny. Další z projektů se zase zaměřuje na zvyšování povědomí o významu vody a nutnosti šetrného zacházení s vodními zdroji.

Všechny podpořené organizace v rámci programu Radegast lidem získají také finanční příspěvek na vzdělávací aktivity v hodnotě 5 tisíc korun. „Od 17. července do 26. srpna 2019 pak probíhá hlasování veřejnosti na webu www.radegastlidem.cz. Organizace, která získá nejvíce hlasů, obdrží navíc bonus ve výši 50 tisíc korun. Vítěze veřejného hlasování již tradičně oznámíme na Radegast dni, který se letos koná 31. srpna 2019 ve Frýdku-Místku,“ říká Tereza Kamal, která je v Plzeňském Prazdroji zodpovědná za grantové programy.

Grantový program Radegast lidem podpořil za 17 let existence již desítky projektů částkou vyšší než 35 milionů korun. „Program Radegast lidem pomáhá tam, kde je Pivovar Radegast doma. Chceme, aby se jedinečná beskydská krajina zachovala i dalším generacím. Letos jsme se zaměřili na problematiku sucha a nedostatku vody, které nás tíží stále víc. V pivovaru Radegast patříme v šetření s vodou k nejlepším na světě a chceme v tomto úsilí pomoci i dalším místním organizacím a projektům,“ říká Ivo Kaňák, manažer Pivovaru Radegast.

Projekty, které postoupily do veřejného hlasování:
• Hory, louky a voda (ČSOP SALAMANDR)
• Putování s kapkou vody (Severomoravské regionální sdružení ČSOP)
• Rekonstrukce hospodaření s odpadními vodami na turistické chatě Skalka (Spolek Skalka Mosty u Jablunkova, z.s.)
• Revitalizace vrcholu Lysé hory - I. Etapa (Klub českých turistů)
• Zalesníme a posedime na Pivčankach (SH ČMS - Sbor dobrovolných hasičů Staré Zubří)
• Příště u nás, aneb "SEJDEME SE U CIMBÁLU" (Spolek Po súsedsku)
• POBESKYDÍ OPEN (Beskydská šachová škola z.s.)
• Ochrana včel v Zoo Ostrava (Zoologická zahrada Ostrava, příspěvková organizace)

Radegast bude na Coloursech čepovat z rekordních 320 kohoutů

Publikováno:před měsícemZdroj:Pivovar RadegastAutor:Táňa Nevrklová, PR

Na pivo na hudebním festivalu Colours of Ostrava bude opět dohlížet bůh Radegast. Nošovický pivovar se již šestým rokem po sobě postará o pivní line-up, pohlídá kvalitu čepování a veškerého pivního servisu. Pivo se letos bude čepovat z rekordního počtu 320 výčepních kohoutů. O perfektní pivní servis se postará téměř 400 lidí. Návštěvníkům se otevře nový Radegast PUB s kapacitou zhruba 1 000 míst a také nabídkou oblíbené Školy čepování. Festivalovou premiéru bude mít výčepní zařízení Beerjet.

Pro výčepy je připraveno 7 pivních cisteren o celkovém objemu 66 000 piv. Celkem bude na akci použito asi 3 000 metrů pivních hadic. Na 14 místech po celém areálu bude na čepu tankové pivo Radegast. Návštěvníci si pivo vychutnají ve 22 velkokapacitních stanech o celkové ploše 3 500 m2.

„Každý rok se snažíme na akci vylepšit kvalitu čepování a pivního servisu. Letos budeme mít k dispozici 340 výčepních, kteří před akcí prošli náročným školením pod dohledem obchodního sládka Radegastu. V zázemí a v servisu jim bude k ruce dalších 50 lidí. Každý festivalový den budou dělat naši sládci a mistři výčepní desítky kontrol výčepních míst, abychom dohlédli na to, že návštěvníci dostanou pivo Radegast ve správné kvalitě a teplotě,“ říká Roman Šolc, obchodní sládek pivovaru Radegast.
Vzhledem k probíhající rekonstrukci prostor, kde býval v minulých letech Radegast PUB, postavil pivovar Radegast pro letošní ročník festivalu zbrusu novou hospodu „na zelené louce“. Nový dvoupatrový Radegast PUB váží 55 tun, má rozměry 30 x 25 x 9 metrů a pojme asi 1 000 lidí. V přízemí si návštěvníci vychutnají kompletní pivní nabídku pivovaru Radegast, v prvním patře bude probíhat Škola čepování pod dohledem mistrů výčepních a ve druhém patře si mohou lidé zajít na správně hořké pivo Radegast načepované do skla.

Ke zvýšení rychlosti obsluhy přispějí rovněž dvě rychlovýčepní zařízení, které zvládnou načepovat 30 piv za jednu minutu. „Obsloužit najednou tisíce zákazníků na velkých akcích není jednoduché. Velkým přínosem „rychlovýčepu“ je možnost dobře načepovat, za krátký čas a bez velkého čekání, pivo pro velké množství zákazníků. Zařízení jsme již s úspěchem otestovali například na utkáních Baníku Ostrava a ohlasy lidí jsou skvělé,“ říká Marek Grabovský, manažer značky Radegast.
Pivovar Radegast nabídne návštěvníkům hořké osvěžení Radegast Ráznou 10, prémiový světlý ležák s charakteristickou hořkostí a plnou chutí Radegast Ryze Hořkou 12 a správně hořký nepasterizovaný ležák Radegast Nefiltrovanou 12.

Radegast se zaměřuje na problematiku sucha

Publikováno:před měsícemZdroj:Vodárenství.cz


V roce 2019 se program Radegast lidem zaměřil také na podporu projektů, které se snaží řešit téma sucha, pracují s využitím dešťové vody nebo vzdělávají veřejnost v oblasti hospodaření s vodou. Letos grantový program rozdělí 1,4 milionu korun. Vybrané projekty postupují do veřejného hlasování, které odstartuje 17. července. Vítězný projekt získá bonus ve výši 50 000 korun. Slavnostní předání šeků neziskovým organizacím a vyhlášení bonusové prémie proběhne 31. srpna.
Přirozená ochrana a péče o životní prostředí je dlouhodobě jedním z principů udržitelného rozvoje pivovaru Radegast, který například finančně podpořil i další projekty zaměřené na péči o vodní zdroje nebo obnovu původního složení lesů v cenných částech Beskyd.

Pivovar Radegast investoval za posledních deset let do vodohospodářských projektů desítky milionů korun a během tohoto období snížil spotřebu vody téměř o 40 %. V roce 2018 spotřeboval na výrobu jednoho hektolitru 2,51 hektolitru vody, což je podle podniku na hranici technologických, provozních a ekonomických možností. Celosvětový průměr ve spotřebě vody při výrobě piva se pohybuje kolem 4-5 hektolitrů vody na 1 hektolitr piva.

„V roce 2018 jsme dosáhli historického milníku, který se bude těžko překonávat nejen v tuzemském, ale i v celosvětovém měřítku. Spotřebou 2,51 hektolitru vody na výrobu jednoho hektolitru piva jsme dosáhli nejlepšího výsledku v historii pivovaru,“ uvedl v červnu manažer pivovaru Radegast Ivo Kaňák. Podle něj je meziroční snižování spotřeby vody stále obtížnější a pomalejší proces.
„Minimální hranici, kam je možné se ve snižování spotřeby vody posunout, neznáme. Víme jen, že v našem pivovaru jsme této hranici již velmi blízko,“ řekl dále Kaňák. Údaj o spotřebě vody potřebné na výrobu piva se skládá nejen z vody přímo obsažené v pivu, ale také z vody na mytí lahví, na mytí sudů, ze sanitace v provozech nebo třeba z vody používané pro hygienu.
„Takových výsledků jsme dosáhli jednak díky nastavení jasné strategie a tvrdých cílů, jednak zapojením všech zaměstnanců pivovaru, kteří často přispěli vlastními zlepšovacími návrhy. Společně jsme zavedli do výrobního procesu tři základní vodohospodářské principy. Spotřebu vody jsme snížili, umíme ji opakovaně využít a také ji recyklovat. Bez moderních technologií se současné pivovarnictví již neobejde. Obzvláště, pokud to v pivovarech s minimalizací dopadů výrobního procesu na životní prostředí myslí opravdu vážně,“ pokračoval Kaňák.

Pivovar Radegast má rovněž propracovaný a důkladný čtyřstupňový kontrolní systém hlídající kvalitu vody. Ten zahrnuje kontrolu u dodavatele, kontrolu vody v pivovaru externí akreditovanou laboratoří, kontrolu vody v pivovaru vlastní laboratoří a také on-line biomonitoring vody. Ve speciální nádrži hlídají kvalitu vody pivovarští pstruzi, kterých se ročně vystřídá asi 40. K výrobě piva využívá pivovar vodu z Beskyd a slad vyrábí z moravského chmele ve vlastní sladovně.

Tiskárna pod dohledem boha Radegasta

Publikováno:před měsícemZdroj:Pivovar RadegastAutor:Ondřej Coufal, PR

Už i v Novém Jičíně si mohou lidé dopřát špičkově načepované tankové pivo Radegast. Ke správně hořkému pivu zde mají také kvalitní gastronomii, kterou podtrhuje originální prostředí konceptové hospody nesoucí název Radegastovna Tiskárna.

Cílem celého projektu bylo vytvořit hospodu, ve které si najde své místo každý milovník správně hořkého piva Radegast. „Chceme mít hospodu, ve které budeme moci našim hostům nabídnout to nejčerstvější pivo z tanku. K němu chceme nabízet osvědčené gastronomické pochoutky z naší kuchyně. Tu jsme vybudovali tak, aby byla otevřená a každý z hostů se mohl podívat, jak jeho jídlo připravujeme,“ říká Pavel Prát, spolumajitel Radegastovny Tiskárna.

Novou Radegastovnu vybudovali v domě, který dlouhá léta sloužil jako tiskárna, od čehož je také odvozen název, Radegastovna Tiskárna. Tiskárenskou minulost už zde ale připomínají pouze dobové obrazy a fotografie na stěnách. Během rekonstrukce prošla budova řadou změn a z původního prostoru zbyly jen holé stěny a nosné prvky. Architektovi Janu Boučkovi se však podařilo zachovat charakter industriální budovy, ve které sazeče, metéry, tiskaře a další odborné profese z řad tiskařů vystřídali milovníci správně hořkého piva Radegast a také skvělé gastronomie.

„Radegastovna v Novém Jičíně je naprosto unikátní díky místu, ve kterém se nachází. Moc se nám líbila myšlenka přebudovat bývalou tiskárnu na jednu z našich Radegastoven. Myslím si, že výsledek přestavby předčil naše očekávání,“ říká Marek Grabovský, manažer značky Radegast.

Koncept Radegastoven je založen na myšlence použití jednotlivých materiálů v jejich „syrové“ až původní podobě, s minimem nutných úprav a přidaných dekorací. Výrazným prvkem je socha boha Radegasta umístěná před kamennou stěnou. Výčep je řešen jako kamenný monoblok, který připomíná kamenný kvádr přímo z lomu. Všechny interiérové prvky poukazují na svůj původ v přírodě podobně, jako to dělají i nošovičtí sládci, kteří používají při vaření piva výhradně přírodní suroviny.
Srdcem celé restaurace je pak výčep. V Radegastovně Tiskárna nabízí jako hlavní pivo Radegast Ryze Hořkou 12, která se zde čepuje z tanků. Na čepu najdou hosté restaurace také Radegast Ráznou 10, nealkoholický Birell a každý měsíc jiný pivní speciál z programu Volba sládků.

Otevírací doba:
Po–Čt 10.30–23.00
Pá, So 10.30–01.00
Ne 11.00–21.00

Adresa:
Lidická 132/8, 741 01 Nový Jičín
Tel.: 739 547 111
info@radegastovnatiskarna.cz
www.radegastovnatiskarna.cz

V Pivovaru Radegast ochutnáte místní piva s výhledem na beskydské vrchy

Publikováno:před 2 měsíciZdroj:České nápoje

Radegast patří k nejznámějším symbolům Moravskoslezského kraje – řeč je o staroslovanském bohovi slunce, ohně, úrody, sklizně a pohostinnosti a samozřejmě také o legendárním, správně hořkém pivu, kterému dal jméno. Majestátní socha Radegasta stojí mezi Pustevnami a Radhoštěm, odkud přibližně za hodinu autem dojedete do Nošovic u Frýdku-Místku, sídla Pivovaru Radegast. V jednom z nejmodernějších pivovarů v České republice se osvěžíte přímo u zdroje a nahlédnete do historie i současnosti výroby piva v podhůří Beskyd.

Základní kámen byl v Nošovicích položen v roce 1966, první várku piva uvařil sládek Jaromír Franzl o čtyři roky později. Sládci dodnes zachovávají původní recepturu, která Radegastu zaručuje nezaměnitelnou chuť a výraznou hořkost.

Dvouhodinová prohlídka začíná v Návštěvnickém centru – Radegastově svatyni, kde se seznámíte s historií pivovaru, varním procesem a vším, co značka Radegast nabízí. Poté projdete výrobní prostory s cylindrokónickými tanky, výrobnu sladu, stáčírnu a v pivovarských sklepích se podíváte, jak pivo zraje a dokvašuje. Uvidíte i varnu zakladatele pivovaru Jaromíra Franzla, kde ve speciální nádrži žijí pivovarští pstruzi a hlídají kvalitu vody.

Závěr prohlídky si pak naplno vychutnáte ve vyhlídkové věži s orosenou sklenicí zlatavého moku a  idylickým výhledem na panorama Beskyd! Pro zvídavé skupinky přátel či kolegů je přímo v pivovaru k dispozici Škola čepování, v níž se dozvědí mnoho zajímavého a naučí se vlastnoručně načepovat dokonalé kousky.

Dny NATO spolu s Radegastem

Publikováno:před 2 měsíciZdroj:Pivovar RadegastAutor:Ondřej Coufal, PR

Letošní ročník Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR bude opět hořký. Na největší bezpečnostní akci ve střední Evropě se vrací po 11 letech exkluzivní produktový partner v oblasti dodávání piva, nošovický Radegast.

Zkušený tým Radegastu chce především zlepšit kvalitu obsluhy pro spotřebitele na akci. Zlepšování kvality pivního servisu je součástí dlouhodobého programu péče o kvalitu piva Radegast. Správně hořké pivo z Nošovic se bude na Dnech NATO čepovat z celkem padesáti kohoutů na devíti výčepních místech.

Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR jsou, spolu s Velkou cenou Brna, největší návštěvnickou víkendovou akcí v České republice. „Organizátoři bezpečnostní akce hledali kvalitního a spolehlivého partnera, takže spojení naší značky a Dnů NATO považuji za přirozený výsledek, tím spíše, že oba partneři pocházejí z jednoho regionu,“ sdělil manažer značky Radegast, Marek Grabovský.

Svou premiéru na akci bude mít také unikátní automatický rychlovýčep, který dokáže načepovat během jedné minuty 30 piv. Na čepu bude Radegast Rázná 10, Radegast Ryze Hořká 12 a další produkty Plzeňského Prazdroje.

Spolu s Radegastem dorazí na Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR také nealkoholický Birell světlý, Birell Pomelo & Grep, protože podíl dopravy na akci prostřednictvím kol každoročně stoupá. Potvrzují to i údaje Městské police Ostrava, která provozuje na Dnech NATO 3 „kolárny“ na úschovu kol. V rámci loňského ročníku uskladnili na místě 5 280 kol.

Radegast den 2019 se uskuteční ve Frýdku-Místku

Publikováno:před 2 měsíciZdroj:Pivovar RadegastAutor:Ondřej Coufal, PR

Letošní 17. ročník oslav správně hořkého piva Radegast proběhne 31. srpna 2019 ve Frýdku-Místku. Návštěvníci si vyzkouší školu čepování a soutěže v Hořké zóně. Ve speciálním stanu se bude čepovat pivo do skla. Hudební program nabídne skupiny jako Traktor, David Koller & band nebo Katapult.

Letos se mimořádně přesune Radegast den do Frýdku-Místku. Slavnosti správně hořkého piva se uskuteční v sobotu 31. srpna 2019 vedle atletického stadionu TJ Slezan naproti hale Polárka. „Důvodem přesunu tradiční akce je probíhající výstavba nové plechovkové linky v nošovickém pivovaru, se kterou souvisejí různá omezení týkající se bezpečnosti a dostupného prostoru,“ říká Ivo Kaňák, manažer pivovaru Radegast a doplňuje: „Chtěl bych poděkovat městu Frýdek-Místek, které nám vyšlo vstříc a také převzalo nad tradičními oslavami záštitu. Už teď se těším na tradiční hořký přípitek, který k Radegast dni neodmyslitelně patří.“

Hudební line-up Radegast dne 2019 nabídne českou rockovou stálici Katapult s nestárnoucím frontmanem Oldou Říhou, jednu z nejúspěšnějších slovenských kapel Desmod nebo legendu slovenské populární hudby Vašo Patejdla s kapelou. Pobavit publikum přijede i zpěvák, bubeník a autor nezapomenutelných hitů David Koller se svou kapelou. Nálož pořádného hard rocku pak přiveze doslova rozjetý Traktor, který během posledních let vyprodává i velké haly. Jako lokální zástupce se představí kapela Ajdontker. Návštěvníci se mohou těšit také na oblíbené písně z repertoáru Motörhead v podání revival kapely Motörgang.

Pivní nabídka zůstává tradičně stejně bohatá. Na čepu bude prémiový světlý ležák s charakteristickou hořkostí a plnou chutí Radegast Ryze Hořká 12, nekompromisní hořké osvěžení nabídne Radegast Rázná 10. Pivovar Radegast věnuje správnému čepování piva dlouhodobě velkou pozornost, takže si návštěvníci na oslavách mohou vyzkoušet školu čepování pod dohledem Denisy Kubíčkové, letošní vítězky soutěže Radegast Mistr Výčepní nebo si vychutnat čepované pivo do skla od výčepních z programu pivních předáků ve speciálním stanu.

Na Radegast dni proběhne opět i slavnostní vyhlášení a předání symbolických šeků z grantového programu Radegat lidem. Letos mají šanci získat finanční podporu mimo jiné projekty, které se zaměřují na boj se suchem nebo pracují s využitím dešťové vody. Pivovar Radegast patří právě ve snižování spotřeby vody potřebné na výrobu piva ke světové špičce.

Areál bude otevřený od 11.30 do 23.00 hodin. Hudební program odstartuje ve 13 hodin. Z důvodu omezené kapacity areálu je letos zavedeno vstupné, které činí 149 korun. Ke každé vstupence však dostane návštěvník zdarma dva nápoje (pro starší 18 let – dvě piva, pro mladší 18 let – dvě limonády). Děti do 5 let mají vstup zdarma. Vstupenky jsou v prodeji na webu ticketstream.cz.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.08.08.2019 10:44123