Historie a současnost Pivovaru Radegast

V Nošovicích vaří sládci pivo Radegastu už více než 40 let. Za tu dobu se toho hodně změnilo a pivovar prošel několika etapami modernizace. Nezměnila se ale receptura ani postup vaření piva Radegast, a tak zůstává stejná i jeho chuť, výrazná hořkost a správný říz.

● 1966 Položení základního kamene pivovaruRadegast
V 60. letech bylo rozhodnuto najít na severní Moravě vhodnou lokalitu pro výstavbu moderního pivovaru s velkou kapacitou soustředěnou na jediném místě. Po pečlivém vyhodnocení byla vybrána obec Nošovice. Základní kámen pivovaru byl položen roku 7. července 1966.

● 1970 Uvaření první várky pivaRadegast
První várka piva se rodí 3. prosince 1970. Rok poté dostává pivo jméno podle staroslovanského boha slunce, ohně a pohostinnosti Radegasta.

● 1988 Překročení hranice 1 mil. hl. piva uvařeného za rokRadegast
Radegast investuje do nejmodernější techniky a jako první z domácích pivovarů zavádí cylindrokónické kvasné tanky. Objem každého z 18 tanků je 2 000 hl. Roční výstav překračuje magickou hranici milion hektolitrů. Za dalších 10 let jsou to dokonce 2 miliony.

● 1990 Privatizace pivovaru, vznik spol. Pivovar Radegast a.s.Radegast
Do 30. června 1990 byl pivovar Radegast jedním ze závodů podniku Severomoravské pivovary Přerov, 1. července se stal samostatným státním podnikem. Po privatizaci v roce 1991 začíná nošovický Pivovar Radegast, a. s., psát novou, slavnou kapitolu v dějinách českého pivovarnictví.

● 1994 Zprovoznění nové varnypivovar
V roce 1994 byla uvedena do provozu nová varna, jejíž kvalita odpovídá nejvyššímu světovému standardu. V pivovaru byla postavena jedna z prvních filtračních linek se stabilizačním filtrem a linka na stáčení do sudů. Průkopnicky zde přešli z hliníkových sudů na nerezové KEG sudy.

● 1997 Dokončení výstavby cylindrokónických tankůRadegast
V r. 1997 byla dokončena výstavba cylindrokónických tanků, jejímž cílem je navýšení výrobní kapacity pivovaru v úseku hlavního kvašení a dokvašování. Investice umožňuje zvýšení celkové produkce pivovaru na 2,4 mil. hl piva ročně. Pivovar má jednu z nejmodernějších plně automatizovaných linek na stáčení ve střední Evropě s kapacitou 50 tisíc lahví za hodinu. Byla uvedena do provozu v roce 1998.

● 1998 Dosažení mety 2 mil. hl. piva uvařeného za rokRadegast
Zatímco se v roce 1988 v pivovaru vystavilo asi 1 mil. hl piva, v roce 1998 poprvé Radegast ve své historii pokořil dvoumilionovou hranici vystaveného piva. V roce 1999 pak dosáhl tržního podílu na tuzemském trhu téměř 14 % (oproti 7 % z roku 1992).


● 1999 Součást největší české pivovarské skupiny Plzeňský Prazdroj a.s.Radegast
V roce 1999 se pivovar Radegast stal součástí spol. Plzeňský Prazdroj, a.s., která je největší pivovarnickou skupinou v ČR. Radegast tak patří do celosvětové rodiny globální skupiny SABMillerplc, druhého největšího výrobce piva na světě, s pivovarnickými aktivitami či distribucí ve více než 60 zemích světa napříč šesti kontinenty. Pilsner Urquell je mezinárodní vlajkovou lodí portfolia značek SABMiller.

● 2010 Otevřeno nové návštěvnické centrum - 1.etapa prohlídkové trasyRadegast
Ke 40. výročí pivovaru nadělil pivovar všem zájemcům o správně hořké pivo nové lákadlo – zbrusu nové Návštěvnické centrum – Radegastovu svatyni. Návštěvnické centrum doplnilo tradiční prohlídky pivovaru. Svým interiérovým řešením vypovídá o tom, že Radegast je pivo pro pravé chlapy, které má 40letou tradici a je pevnou součástí regionu. Důležitou roli hrála i inspirace beskydskou přírodou, která dává pivu Radegast základ v podobě vynikající vody z Morávky. Významnou část interiéru pokrývá expozice o historii piva Radegast. Součástí je také kinosál, ve kterém si návštěvníci prohlédnou filmy. Nechybí ani prodejna s širokou nabídkou předmětů z kolekce Radegast.

● 2012 Dokončena 2.etapa prohlídkové trasy pivovarem RadegastRadegast
Významnou inovací za 1,5 mil. Kč prošla před začátkem turistické sezóny exkurzní trasa pivovarem, jejímž cílem bylo stéle zlepšovat komfort pro návštěvníky a informační hodnotu a zážitek z návštěvy pivovaru. Nově turisté nahlédnou i do ležáckého sklepa, což dříve nebylo možné. A to z místnosti připomínající velký sud, ve kterém nechybí poutavá expozice o vývoji ležáckých sklepů a bednářském umění. V průběhu trasy vznikly nové informační panely představující jednotlivé části výroby piva i pivovarnictví jako oboru. V místech, kam z bezpečnostních důvodů nelze vstoupit, byly nainstalovány velkoplošné obrazovky, na nichž návštěvníci uvidí záběry z provozů. To se týká například sladovny, kde přibylo i názorné schéma výroby sladu. Podobné schéma je nově také v lahvovně, odkud se k výtahu do degustační síně nad pivovarem lidé projdou po novém chodníku. I díky investicím do Návštěvnického centra a trasy se pivovar Radegast stal v roce 2012 součástí projektu Industriální atraktivity v Moravskoslezském kraji, který má Moravskoslezský kraj prezentovat především jako oblast plnou atraktivních technických památek a přilákat návštěvníky z celé České republiky.

● 2014 Nová Ryze Hořká 12 z NošovicRadegast
Sládci z nošovického pivovaru uvařili nové pivo Radegast Ryze Hořká 12. Ta nahradila v portfoliu pivovaru stávající světlý ležák Radegast Premium. Nová Ryze Hořká 12 je plnější a díky použití třech druhů moravského chmele vyniká intenzivnější avšak příjemnou hořkostí i výrazným chmelovým aroma. Jen během prvních třech měsíců od uvedení na trh se nové dvanáctky vytočilo 20 milionů půllitrů.
Zdroj:Stránky Pivovaru Radegast, 2015


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Pivovaru Radegast

Kdy:dle rozpisu na stránkách pivovObec:NošoviceZdroj:Pivovar Radegast

TRASA PROHLÍDKY

● NÁVŠTĚVNICKÉ CENTRUM - RADEGASTOVA SVATYNĚ
Prohlídka pivovaru Radegast začíná v Návštěvnickém centru – Radegastově svatyni s interaktivní expozicí. Zde vás seznámíme s historií piva Radegast a jeho propojením s životem v regionu, kultem boha Radegasta a čistou beskydskou přírodou, která dává pivu Radegast základ v podobě vynikající vody z Morávky.

● CYLINDROKÓNICKÉ TANKY
Z Návštěvnického centra vyrazíte na prohlídku vlastní výroby. Nejprve projdete pod obřími cylindrokónickými tanky, v nichž probíhá hlavní kvašení piva Radegast.

● VÝROBA SLADU
Jednu z hlavních surovin – slad – si v pivovaru Radegast vyrábíme sami. Tento proces trvá několik dní, proto vám výrobu sladu představíme v krátkém filmu na velkoplošné obrazovce přímo před budovou sladovny.

● STÁČÍRNA
Následuje zastávka ve stáčírně pivovaru Radegast - v jedné z nejmodernějších, plně automatizovaných linek na stáčení ve střední Evropě s kapacitou 50 tisíc lahví za hodinu. Z provozních důvodů bohužel není možné garantovat, že v době prohlídek budou stáčecí linky plně v provozu. Nicméně na videoprojekci si všechny úseky plnění lahví budete moci detailně prohlédnout.

● LEŽÁCKÉ SKLEPY
Ze speciální místnosti připomínající ležácký sud můžete nahlédnout do ležáckého sklepa, kam přichází tzv. mladé pivo z kvasných cylindrokónických tanků. V ležáckém sklepě pivo dokvašuje a zraje.

● VARNA JAROMÍRA FRANZLA
Další kroky vás zavedou do varny – samého srdce pivovaru, kde se pivo Radegast vaří. Tady uvidíte pivovarské pstruhy dohlížející na to, že voda z Morávky má výbornou kvalitu. Právě beskydská voda je totiž klíčovou surovinou pro vaření Radegastu, společně s žateckým chmelem z Tršicka a sladem z vlastní sladovny.


PRAKTICKÉ INFORMACE:
●Délka prohlídky: 120 min.
●Kapacita ve skupině: min. 10 osob, maximálně 40 osob
●Prohlídku pivovaru Radegast lze absolvovat pouze s průvodcem v českém, anglickém, německém nebo polském jazyce.
●Náročnost prohlídky je střední – nutno zdolat schody.
●Prohlídka zahrnuje ochutnávku správně hořkého piva Radegast nebo nealkoholického piva Birell dle volby návštěvníka. Ochutnávka je podávána pouze starším 18 let.
●Návštěvní řád
●Vzhledem k tomu, že se jedná o potravinářský průmysl, případné zastavení provozu z důvodů sanitací je běžnou součástí našeho provozu.

PRAVIDLA NÁVŠTĚVY PIVOVARU RADEGAST PRO NEZLETILÉ:
●Bez doprovodu odpovědné osoby starší 18 let a plně způsobilé k právním úkonům (např. rodiče, učitele, průvodce) mohou nezletilí návštěvníci absolvovat v pivovaru Radegast pouze prohlídku pivovarnictví.
●Pokud nezletilé návštěvníky doprovází odpovědná osoba starší 18 let plně způsobilá k právním úkonům (např. rodič, učitel, průvodce, vedoucí skupiny) akceptujeme, že za nezletilého návštěvníka či skupinu návštěvníků přebírá odpovědnost tato odpovědná osoba a rozhodnutí o tom, jaký prohlídkový okruh s nezletilým/i navštíví, ponecháváme na této odpovědné osobě.

OTEVÍRACÍ DOBA Návštěvnického centra a Radegastova obchodu, platná od 1.11.2016:

●ŘÍJEN – BŘEZEN:
Úterý – sobota: 10.00 – 16.00 hodin
Pondělí, neděle: zavřeno
Prohlídky pivovaru pro veřejnost v češtině: sobota od 14.00 hodin

●DUBEN – ZÁŘÍ:
Pondělí: zavřeno
Úterý – sobota: 10.00 – 17.00 hodin
Neděle: 10.00 – 14.00 hodin
Prohlídky pivovaru pro veřejnost v češtině: úterý, čtvrtek a sobota v 15.00 hodin, neděle v 11.00 hodin

Skupinové exkurze (nad 10 osob) v ČJ, AJ, PL si objednejte kdykoliv po telefonické nebo emailové rezervaci (min 24 hod. před prohlídkou).

Aktualizováno: před rokem

Radegast den v Nošovicích navštívilo 33 tisíc lidí

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:České nápoje

Tradiční oslavu správně hořkého piva Radegast si v sobotu v Nošovicích užilo 33 tisíc lidí, kterým počasí předvedlo krásné letní teploty i vydatný déšť a bouřku. Velký zájem byl o školu čepování piva pod vedením Mistrů výčepních, speciální prohlídky pivovaru, které si nenechalo ujít téměř 1 tisíc návštěvníků a nechyběly pořádně hořké souboje v adrenalinové zóně.

Celý den se nesl v duchu správně hořkého piva a byl nabitý hudebním i zábavním programem. V hořké adrenalinové zóně probíhaly napjaté souboje v chlapských disciplínách, kterým dodali ten správný říz hokejisté týmu HC Frýdek-Místek. Lidé si tak domů odnesli kromě zážitků ze soubojů s hokejisty i podpisy např. brankáře Lukáše Danečka a také hokejistů HC Oceláři Třinec, které na místě zastupoval při autogramiádě např. obránce Vladimír Roth. Návštěvníci si na festivalu vychutnali pivo i ve skle a ve fotokoutcích se také pěkně vyřádili.

Tradičním přípitkem manažer závodu Radegast Ivo Kaňák poděkoval příznivcům správně hořkého piva za vytvoření skvělé atmosféry, kterou znamenitě doladily kapely Divokej Bill, Horkýže Slíže, Alkehol a další.

I letos bylo součástí Radegast dne představení vítězných projektů z grantového programu Radegast lidem. Mezi šest projektů nošovický pivovar letos rozdělil částku 1 400 000 Kč v podobě šeků, které z rukou manažera závodu Radegast Ivo Kaňáka na místě převzali zástupci projektů, a to včetně bonusové prémie ve výši 50 000 Kč, kterou získal absolutní vítěz veřejného hlasování. „Jsem moc rád, že se letos zapojilo do veřejného hlasování skoro 5x více lidí než v loňském roce, a že zájem místních obyvatel o to, co se v našem regionu děje, roste“, řekl Ivo Kaňák.

Radegast den završilo vystoupení české rockové kapely Walda Gang, která udržela pořádně ráznou atmosféru celého dne až do konce oslav správně hořkého piva Radegast. Závěrečný koncert doprovázely kromě světelných efektů i blesky, které fanoušky rozhodně nevyhnaly a jen dokázaly, že pivo Radegast je ta správná volba za každé situace, protože ŽIVOT JE HOŘKÝ, BOHUDÍK.

Radegast den se blíží, bude již 1. září

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:České nápoje

Radegast den, oslava správně hořkého piva Radegast, vypukne v sobotu 1. září v areálu pivovaru v Nošovicích. Pivo načepované do skla, mistrná škola čepování, exkurze pivovarem, znamenitá hudba, hořká zóna plná adrenalinu – to vše a ještě něco navíc je připraveno pro návštěvníky. Vstup na akci je zdarma a budou vypraveny speciální vlaky a autobusy z Ostravy a Frýdku-Místku.

I letos bude o vše perfektně postaráno. Návštěvníci si opět vychutnají ve speciálním stanu pivo ve skle, kde bude i Wi-Fi zdarma. Od Mistrů výčepních se dozví, jak se má správně hořké pivo Radegast čepovat a sami si to také vyzkouší. V průběhu dne si mohou zkusit pokořit několik adrenalinových disciplín v Radegast „Hořké zóně“ a také zajít na prohlídku pivovaru.

Velkou událostí pro hudební fanoušky bude vystoupení české folk rockové skupiny Divokej Bill. A těšit se můžou i na další hudební vystoupení známých kapel jako jsou Horkýže Slíže, Walda gang, Alkehol a Turbo. S kapelami Divokej Bill a Horkýže Slíže se mohou návštěvníci Radegast dne potkat i osobně při autogramiádách.

Na hlavním podiu proběhne hořký přípitek za účasti ředitele pivovaru Radegast Ivo Kaňáka a slavnostní vyhlášení vítězných projektů z programu Radegast lidem, kterými pivovar podporuje veřejně prospěšné projekty z oblasti péče o přírodní bohatství a udržitelný turismus v Beskydech. Organizátoři prozradí i absolutního vítěze veřejného hlasování – projekt, který obdrží šek na 50 000 korun.

Pivovarské brány se pro návštěvníky otvírají v sobotu 1. září v 11:00 hodin. Program v areálu nošovického pivovaru začíná od 11:30 hodin, končí ve 23:00 hodin. Vstup je pro všechny zdarma. Mimořádná doprava na akci bude zajištěna vlakem z Ostravy a Frýdku-Místku přímo do areálu pivovaru a pravidelnými autobusy z Frýdku-Místku. Řidiči budou moct zdarma zaparkovat na prostorném parkovišti nedaleké automobilky. Odtud bude zajištěna bezplatná kyvadlová doprava do areálu pivovaru.

Radegast dal festivalu Colours of Ostrava říz

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:České nápoje

I navzdory nepříznivému počasí ve středu a ve čtvrtek se na festivalu Colours of Ostrava vyčepovalo 420 tisíc piv. Více než 90 pivních stánků a pivo ze 300 výčepních kohoutů nabídl Radegast návštěvníkům multižánrového festivalu Colours of Ostrava. O kvalitu piva se postaralo 300 vyškolených výčepních, jejichž práci pravidelně ověřovaly namátkové kontroly. Dodávky piva na všechna výčepní místa zajišťoval tým 50 techniků.

Aby se pivo v nejlepší kvalitě dostalo ke všem návštěvníkům v celém areálu Dolních Vítkovic, museli technici Radegastu na místě nainstalovat 7 velkých cisteren, 40 tanků a více než 2,5 kilometru pivních hadic. Výčepy i ostatní technika se svážely do Ostravy z celé republiky. Návštěvníci se mohli před sluncem i před deštivým počasím schovat ve 23 pivních stanech s celkovou plochou téměř 3 500 metrů čtverečních.

Radegast již tradičně kontroluje na Colours of Ostrava kvalitu čepování piva prostřednictvím tzv. mystery shoppingu, kdy sládci a výčepní jako běžní zákazníci obcházejí pivní stany a ověřují, zda čepování piva probíhá správně a zda má pivo potřebnou teplotu. V průběhu čtyř dnů provedl tým Radegastu téměř 570 kontrol na všech 90 výčepních místech. „Kontroly zpočátku odhalily drobné chyby, ale po zásahu našeho týmu se kvalita čepování i péče o pivo v celém areálu zlepšily a návštěvníci tak dostávali pivo v nejvyšší kvalitě,“ říká Marek Grabovský, manažer značky Radegast. Radegast je jediná značka, která podobné kontroly kvality čepování piva v takovém rozsahu na venkovní akci zajišťuje.

Návštěvníci si mohli užít také skvěle načepovanou Ryze Hořkou 12 a Ráznou 10 v Radegast Pubu s kapacitou více než 200 míst, kde pivo čepovali výhradně do skla zkušení výčepní. V hospodě umístěné v jedné z bývalých hal Dolních Vítkovic také mohli lidé ochutnat unikátní Radegast Nefiltrovanou 12. Kromě piva čekala na hosty i škola čepování, kterou vedli zkušení mistři výčepní Radegastu. „Škola čepování lidi bavila a zároveň se tu naučili, jak poznat kvalitně načepované pivo a kdy naopak špatně servírované pivo v hospodě odmítnout “ hodnotí školu čepování Radegast Mistryně výčepní za rok 2018 Hana Baniová. Školy čepování se letos zúčastnilo přes tisíc lidí.

Plechovky Radegastu a Birellu se budou plnit v novém závodě

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Týden.czAutor:ČTK

Plzeňský Prazdroj investuje 580 milionů korun do stavby linky na plnění plechovek v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. V areálu pivovaru Radegast vzniknou i nové sklady. Řekl to generální ředitel pivovarnické společnosti Plzeňský Prazdroj Grant Liversage. Vše by podle něj mělo být dokončeno v roce 2020, kdy bude značka Radegast slavit 50 let na trhu.

Linka s kapacitou plnění 60 tisíc plechovek za hodinu se bude stavět v centru současného pivovaru. Ustoupí jí sklady, které se budou stavět nové na volných pozemcích, kde se dosud konaly firemní oslavy Radegast den. "Nyní se připravuje projekt," řekl Liversage. Podle něj se dosud plechovky s logem značek Radegast a Birell plnily v Plzni a na Slovensku v Šariši.

Nová linka a sklady umožní podle generálního ředitele zvýšení výrobní kapacity v Radegastu až o 60 procent. Linka bude plně automatizovaná. Pivovar její stavbou reaguje na rostoucí poptávku po plechovkovém pivě.

Slezský Radegast je součástí pivovarnické společnosti Plzeňský Prazdroj. Ročně v Nošovicích vyrábí téměř dva miliony hektolitrů piva. Jde převážně o značky Radegast a Birell, ale vaří se tam také Gambrinus. Značku Radegast se Prazdroj chystá dále posilovat. Chce expandovat do Brna a Čech, ale například také na Slovensko.

Pivovar vznikl v roce 1970. První várku piva uvařil tehdejší sládek 3. prosince. Nahradil pivovar v Karviné, který se vinou poddolování zřítil. Pro stavbu nového se hledalo dostupné místo v čisté krajině, s kvalitní vodou. Vybrány byly Nošovice v Beskydech.

Prazdroj v Nošovicích postaví novou plnící linku za více než půl miliardy

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:E15.czAutor:ČTK

Plzeňský Prazdroj investuje 580 milionů korun do stavby linky na plnění plechovek v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. V areálu pivovaru Radegast vzniknou i nové sklady. Uvedl to generální ředitel pivovarnické společnosti Plzeňský Prazdroj Grant Liversage. Vše by podle něj mělo být dokončeno v roce 2020, kdy bude značka Radegast slavit 50 let na trhu.

Linka s kapacitou plnění 60 tisíc plechovek za hodinu se bude stavět v centru současného pivovaru. Ustoupí jí sklady, které se budou stavět nové na volných pozemcích, kde se dosud konaly firemní oslavy Radegast den. "Nyní se připravuje projekt," řekl Liversage. Podle něj se dosud plechovky s logem značek Radegast a Birell plnily v Plzni a na Slovensku v Šariši.

Nová linka a sklady umožní podle generálního ředitele zvýšení výrobní kapacity v Radegastu až o 60 procent. Linka bude plně automatizovaná. Pivovar její stavbou reaguje na rostoucí poptávku po plechovkovém pivě.

Slezský Radegast je součástí pivovarnické společnosti Plzeňský Prazdroj. Ročně v Nošovicích vyrábí téměř dva miliony hektolitrů piva. Jde převážně o značky Radegast a Birell, ale vaří se tam také Gambrinus. Značku Radegast se Prazdroj chystá dále posilovat. Chce expandovat do Brna a Čech, ale například také na Slovensko.

Pivovar vznikl v roce 1970. První várku piva uvařil tehdejší sládek 3. prosince. Nahradil pivovar v Karviné, který se vinou poddolování zřítil. Pro stavbu nového se hledalo dostupné místo v čisté krajině, s kvalitní vodou. Vybrány byly Nošovice v Beskydech.

V Nošovicích bude linka na plnění plechovek za 580 milionů korun

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Průmyslová automatizaceAutor:ČTK

Plzeňský Prazdroj investuje 580 milionů korun do stavby linky na plnění plechovek v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. V areálu pivovaru Radegast vzniknou i nové sklady. ČTK to řekl generální ředitel pivovarnické společnosti Plzeňský Prazdroj Grant Liversage. Vše by podle něj mělo být dokončeno v roce 2020, kdy bude značka Radegast slavit 50 let na trhu.

Linka s kapacitou plnění 60.000 plechovek za hodinu se bude stavět v centru současného pivovaru. Ustoupí jí sklady, které se budou stavět nové na volných pozemcích, kde se dosud konaly firemní oslavy Radegast den. "Nyní se připravuje projekt," řekl Liversage. Podle něj se dosud plechovky s logem značek Radegast a Birell plnily v Plzni a na Slovensku v Šariši. Nová linka a sklady umožní podle generálního ředitele zvýšení výrobní kapacity v Radegastu až o 60 procent. Linka bude plně automatizovaná. Pivovar její stavbou reaguje na rostoucí poptávku po plechovkovém pivě.

Slezský Radegast je součástí pivovarnické společnosti Plzeňský Prazdroj. Ročně v Nošovicích vyrábí téměř dva miliony hektolitrů piva. Jde převážně o značky Radegast a Birell, ale vaří se tam také Gambrinus. Značku Radegast se Prazdroj chystá dále posilovat. Chce expandovat do Brna a Čech, ale například také na Slovensko.

Pivovar vznikl v roce 1970. První várku piva uvařil tehdejší sládek 3. prosince. Nahradil pivovar v Karviné, který se vinou poddolování zřítil. Pro stavbu nového se hledalo dostupné místo v čisté krajině, s kvalitní vodou. Vybrány byly Nošovice v Beskydech.

Birell je nejlepším nealko pivem na Slovensku

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:České nápoje

V Česku a na Slovensku mali ľudia možnosť po prvý raz ochutnať nealkoholické pivo zhruba pred 40 rokmi. Zlatý mok bez alkoholu prišiel do našich končín uhasiť smäd najmä vodičov a motoristov. Aj preto nosilo nealko názov PITO, čo predstavovalo spojenie slov "Pivo a auTO". V 90.tych rokoch sa už ponuka nealiek rozširovala, preto bol čas prísť s niečím výnimočným.

Zemetrasenia na trhu s nealkoholickým pivom prišlo v roku 1992, kedy sládkovia z Nošovíc uvarili prvú várku Birella. Jeho chuť im vyrazila dych. Od ostatných nealiek sa totiž výrazne odlišoval. Birell chutil ako ozajstné pivo a behom pár rokov stal kráľom svojho druhu. Jeho zárukou kvality je originálna receptúra a unikátny spôsob varenia.

Birell sa stal jednotkou krátko po uvedení na trh. Vďačí za to svojej neodolateľnej chuti, ktorú už dlhé roky oceňujú aj odborníci na zlatý mok. Dôkazom sú mnohé ocenenia, ktoré si Birell odniesol. Okrem zlatej a striebornej medaily z najstaršej súťaže na svete, ktorej ocenenia sú nazývané aj pivné Oskary, Birell dominuje aj na Slovensku. Svedčia o tom tohtoročné výsledky prestížnej degustačnej súťaže Slovenská pivná korunka 2018. Birell triumfoval v kategórii Nealkoholické pivá, v ktorej si zlato odniesol Birell Polotmavý, na druhom mieste skončil Birell Svetlý. Svojich súperov prevalcoval aj v kategórii Miešané nealkoholické nápoje typu radler a ochutené nealkoholické pivá. Jednotkou sa stal Birell Polotmavý Citrón a striebro si odniesol Birell Pomelo & Grep.

V čom je Birell unikátny?
Existujú tri spôsoby, ako vyrobiť nealkoholické pivo. Nie všetky však uspokoja aj tých najväčších pivných fajnšmekrov. Väčšina pivovarov totiž využíva receptúry, ktoré obmedzujú tvorbu alkoholu, no pivo po nich môže mať mladinovú nevyzretú chuť. Bežne sa tiež alkohol z piva odstraňuje pomocou fyzikálno-chemických procesov. Tiež však môžu negatívne ovplyvniť chuť piva, preto sa s takýmito procesmi nošovickí sládkovia neuspokojili. Oni totiž stavili na fakt, že 100 % chute je viac než 0,0 % alkoholu.

Birell sa preto vyrába rovnakým postupom ako tie najlepšie alkoholické pivá. Rozdiel je iba v použitých pivovarských kvasinkách. Vďaka nim sa Birell môže pýšiť všetkými vlastnosťami pravého piva – plnou chuťou, rezkosťou a príjemnou horkosťou. „Pri výrobe nášho nealkoholického piva používame špeciálny kmeň kvasiniek Birell, ktorý je citlivý i na veľmi nízky obsah alkoholu. Dochádza tak k samovoľnému ukončeniu kvasného procesu a tým aj k zastaveniu ďalšej produkcie alkoholu. V použitých surovinách či v celkovej dĺžke kvasenia a zrenia piva sa Birell od alkoholických pív prakticky nelíši,“ vysvetľuje autor receptúry Ivo Kaňák.

Tak ako pri iných pivách sú základom klasické suroviny prvotriednej kvality – voda, chmeľ a jačmeň. Sládkovia používajú tzv. „veľmi mäkkú“ vodu ideálnu pre varenie piva. Jačmeň sa spracováva vo vlastnej sladovni. Sládkovia používajú vždy len prvotriedny kvalitný český chmeľ.

Uvariť dobré nealko pivo je to najťažšie, čo môže sládka stretnúť. „Dokážu to len tí najlepší. Vždy hovorím svojim kolegom, ak chcete poznať kvalitu pivovaru, ochutnajte tam nealko. A my vďaka špeciálnemu kmeňu kvasiniek Birell, ktoré pri kvasení produkujú minimum alkoholu, varíme to najlepšie nealko pivo,“ uzavrel Kaňák.

Nejlepší novinka ve Volbě spotřebitelů je Radegast Rázná 10

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:České nápoje

Radegast Rázná 10, kterou nošovický pivovar uvedl vloni na trh, získala zlato v anketě Volba spotřebitelů – Nejlepší novinka 2018. V exkluzivním výzkumu, který předchází udělení ocenění, spotřebitelé určili, že je pro ně Radegast Rázná 10 nejlepší novinkou v kategorii piv.

Ocenění převzal na včerejším slavnostním galavečeru v pražském kině Lucerna manažer značky Radegast Marek Grabovský, který ke spotřebitelskému výběru řekl: „Vítězství je pro nošovický pivovar nejen skvělou odměnou, ale zároveň jasným důkazem, že rozhodnutí uvařit nové výčepní pivo bylo správné, a že lidé si jeho hořkou a plnější chuť pochvalují.“

To potvrzuje i současný trend a rostoucí zájem o piva s výraznější a plnější chutí. Oceněná desítka z Nošovic je výrazně hořká, má svěží chmelové aroma a plnější chuť, než je u výčepních piv běžné. Spotřebitelé označili jako nejoblíbenější novinku v roce 2015 také Radegast Ryze Hořkou 12.

Volba spotřebitelů je program, který každý rok oceňuje nové a inovované výrobky uvedené na český trh. Jde o výrobky, se kterými se zákazníci setkávají při každodenních nákupech. O titul Nejlepší novinka se letos ucházelo přes 150 výrobků uvedených (nebo uváděných) na trh v období od ledna 2017 do konce května 2018 v 37 potravinářských a 13 nepotravinářských kategoriích.

Radegast Rázná 10 se tak během celého roku může pyšnit logem Volba spotřebitelů -Nejlepší novinka 2018.

Novinka na poli nealko piv: Birell bez lepku

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:České nápoje

Více než třicet procent spotřebitelů se snaží omezit příjem lepku, protože se pak cítí lépe. Právě jim – a dalším 400 tisícům lidí, kteří jej nemohou konzumovat, vychází vstříc na začátku letní sezóny značka Birell. Omezování příjmu lepku je celospolečenský trend – a proto také Birell rozšiřuje svou nabídku. Stejná chuť, jakou proslul klasický Birell, a nulový obsah lepku – takové jsou hlavní přednosti unikátní novinky, se kterou na trh přichází přední český výrobce nealkoholických piv.

„Birell bez lepku uvádíme na trh pro všechny spotřebitele, kteří z jakéhokoli důvodu lepek konzumovat nemohou, ale také pro ty, kteří se zajímají o zdravý způsob života a uvědomují si rizika plynoucí z jeho zvýšené konzumace. Z našich průzkumů vyplývá, že více než třetina, přesně 34 procent, lidí se snaží lepek ve stravě omezovat a celých 41 procent lidí by si dokonce chtělo kupovat i bezlepkové pivo,“ říká Veronika Hořáková, marketingová manažerka značky Birell.

Nový Birell bez lepku je stejně jako klasický Birell uvařen z kvalitní vody, ječmene upraveného ve vlastních sladovnách a českého chmele. Protože se o odbourání lepku během výrobního procesu postará speciální enzym, zůstává díky tomu proslulá chuť tohoto nápoje nedotčena a od klasického Birellu je k nerozeznání.

Lepek neboli gluten je bílkovina obsažená v pšenici, žitě, ječmeni a ovsu, díky níž pečivo dobře kyne a po upečení drží tvar. Pro mnoho spotřebitelů však tato látka představuje zdravotní komplikace. Podle lékařských studií totiž přibližně jeden člověk ze sta trpí celiakií, vrozenou nesnášenlivostí lepku, a zhruba pět procent lidí alergií na tuto látku. Podle průzkumu, který si značka Birell nechala zpracovat, se povědomí Čechů o lepku zvýšilo: 74 procent žen a 61 procent mužů ví, v jakých surovinách se vyskytuje a jaká je jeho funkce.

Vyhýbat se zbytečně vysoké spotřebě lepku v potravinách se v posledních letech stalo i součástí zdravého způsobu života. Průzkum odhalil, že Češi na zdravý životní styl, kvalitní potraviny a správnou stravu dbají mnohem více než dříve. Bezmála tři čtvrtiny (74 procent) z nich si více všímají složení potravin a dvě třetiny (66 procent) se snaží o zdravou a vyváženou stravu.

Půllitrová láhev Birellu bez lepku bude od května k dostání v supermarketech a hypermarketech Albert za 15,90 Kč.

Nová Radegastovna v Ostravě: Aura

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:České nápoje

Původní hospoda Aura na Opavské ulici ožila. Radikální změnou prošel nejen interiér, který je nově zařízen dle konceptu značky Radegast, ale především celkový servis pro zákazníky. V nově otevřené Radegastovně Aura si teď mohou hosté dopřát špičkově načepované tankové pivo v kombinaci s kvalitní gastronomií v originálním prostředí.

„Záměrem nové Radegastovny Aura, nesoucí stejný název jako původní hospoda, byla snaha majitelů vytvořit místo, kde je zážitek ze správně načepovaného piva a kvalitního jídla ještě navíc umocněn příjemným prostředím,“ říká manažer značky Radegast Marek Grabovský.

„Původně jsme zamýšleli Radegastovnu nastěhovat na jiné místo, ale nakonec jsme zůstali na staré adrese a radikální změnu vzali jako velkou výzvu. Přece jen lidé sem byli zvyklí chodit za poctivou domácí kuchyní,“ vysvětluje Zdenka Schulzová, provozovatelka restaurace od roku 2010 a zakladatelka rodinné tradice v pohostinství.

Ze starého prostoru zůstaly prakticky jen obvodové zdi, jinak se změnilo takřka vše. Nejviditelnější změnou je přestěhování výčepu. Oproti minulosti je nyní výčep přímo naproti vstupu a stal se tak centrem celé hospody.

„Výčep býval vždy v českých hospodách srdcem, host měl výčepního stále na očích a mohl ho pozorovat při práci,“ říká sládek Pavel Zítek a doplňuje, že právě tato sounáležitost s děním u výčepu umožňuje hostům vnímat kvalitu načepovaného piva.

„Hlavním pivem u nás je Radegast Ryze Hořká 12, kterou čepujeme ze čtyř interiérových tanků. Nejčastěji čepujeme na hladinku, ale umíme i pro Radegast tradiční čepování na dva razy. U všech stylů hostům přidáváme i vysvětlení, v čem spočívá jedinečnost každého způsobu čepování,“ vysvětluje individuální přístup personálu k zákazníkům výčepní Michal Langer.

Aby pivo hostům chutnalo, je slavnostní otevření provázeno tradičním křtem výčepu. V Radegastovně Aura se tohoto „pivního rituálu“ ujali, kromě pivovarských odborníků, také vítkovický hokejový obránce Jan Výtisk a náčelník Horské služby Beskydy Radim Pavlica.

Adresa Radegastovny Aura:
Opavská 962/39, 708 00 Ostrava, Tel: 734 722 444, www.radegastovna.cz/aura

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.05.09.2018 13:2499