Historie a současnost Pivovaru Radegast

V Nošovicích vaří sládci pivo Radegastu už více než 40 let. Za tu dobu se toho hodně změnilo a pivovar prošel několika etapami modernizace. Nezměnila se ale receptura ani postup vaření piva Radegast, a tak zůstává stejná i jeho chuť, výrazná hořkost a správný říz.

● 1966 Položení základního kamene pivovaruRadegast
V 60. letech bylo rozhodnuto najít na severní Moravě vhodnou lokalitu pro výstavbu moderního pivovaru s velkou kapacitou soustředěnou na jediném místě. Po pečlivém vyhodnocení byla vybrána obec Nošovice. Základní kámen pivovaru byl položen roku 7. července 1966.

● 1970 Uvaření první várky pivaRadegast
První várka piva se rodí 3. prosince 1970. Rok poté dostává pivo jméno podle staroslovanského boha slunce, ohně a pohostinnosti Radegasta.

● 1988 Překročení hranice 1 mil. hl. piva uvařeného za rokRadegast
Radegast investuje do nejmodernější techniky a jako první z domácích pivovarů zavádí cylindrokónické kvasné tanky. Objem každého z 18 tanků je 2 000 hl. Roční výstav překračuje magickou hranici milion hektolitrů. Za dalších 10 let jsou to dokonce 2 miliony.

● 1990 Privatizace pivovaru, vznik spol. Pivovar Radegast a.s.Radegast
Do 30. června 1990 byl pivovar Radegast jedním ze závodů podniku Severomoravské pivovary Přerov, 1. července se stal samostatným státním podnikem. Po privatizaci v roce 1991 začíná nošovický Pivovar Radegast, a. s., psát novou, slavnou kapitolu v dějinách českého pivovarnictví.

● 1994 Zprovoznění nové varnypivovar
V roce 1994 byla uvedena do provozu nová varna, jejíž kvalita odpovídá nejvyššímu světovému standardu. V pivovaru byla postavena jedna z prvních filtračních linek se stabilizačním filtrem a linka na stáčení do sudů. Průkopnicky zde přešli z hliníkových sudů na nerezové KEG sudy.

● 1997 Dokončení výstavby cylindrokónických tankůRadegast
V r. 1997 byla dokončena výstavba cylindrokónických tanků, jejímž cílem je navýšení výrobní kapacity pivovaru v úseku hlavního kvašení a dokvašování. Investice umožňuje zvýšení celkové produkce pivovaru na 2,4 mil. hl piva ročně. Pivovar má jednu z nejmodernějších plně automatizovaných linek na stáčení ve střední Evropě s kapacitou 50 tisíc lahví za hodinu. Byla uvedena do provozu v roce 1998.

● 1998 Dosažení mety 2 mil. hl. piva uvařeného za rokRadegast
Zatímco se v roce 1988 v pivovaru vystavilo asi 1 mil. hl piva, v roce 1998 poprvé Radegast ve své historii pokořil dvoumilionovou hranici vystaveného piva. V roce 1999 pak dosáhl tržního podílu na tuzemském trhu téměř 14 % (oproti 7 % z roku 1992).


● 1999 Součást největší české pivovarské skupiny Plzeňský Prazdroj a.s.Radegast
V roce 1999 se pivovar Radegast stal součástí spol. Plzeňský Prazdroj, a.s., která je největší pivovarnickou skupinou v ČR. Radegast tak patří do celosvětové rodiny globální skupiny SABMillerplc, druhého největšího výrobce piva na světě, s pivovarnickými aktivitami či distribucí ve více než 60 zemích světa napříč šesti kontinenty. Pilsner Urquell je mezinárodní vlajkovou lodí portfolia značek SABMiller.

● 2010 Otevřeno nové návštěvnické centrum - 1.etapa prohlídkové trasyRadegast
Ke 40. výročí pivovaru nadělil pivovar všem zájemcům o správně hořké pivo nové lákadlo – zbrusu nové Návštěvnické centrum – Radegastovu svatyni. Návštěvnické centrum doplnilo tradiční prohlídky pivovaru. Svým interiérovým řešením vypovídá o tom, že Radegast je pivo pro pravé chlapy, které má 40letou tradici a je pevnou součástí regionu. Důležitou roli hrála i inspirace beskydskou přírodou, která dává pivu Radegast základ v podobě vynikající vody z Morávky. Významnou část interiéru pokrývá expozice o historii piva Radegast. Součástí je také kinosál, ve kterém si návštěvníci prohlédnou filmy. Nechybí ani prodejna s širokou nabídkou předmětů z kolekce Radegast.

● 2012 Dokončena 2.etapa prohlídkové trasy pivovarem RadegastRadegast
Významnou inovací za 1,5 mil. Kč prošla před začátkem turistické sezóny exkurzní trasa pivovarem, jejímž cílem bylo stéle zlepšovat komfort pro návštěvníky a informační hodnotu a zážitek z návštěvy pivovaru. Nově turisté nahlédnou i do ležáckého sklepa, což dříve nebylo možné. A to z místnosti připomínající velký sud, ve kterém nechybí poutavá expozice o vývoji ležáckých sklepů a bednářském umění. V průběhu trasy vznikly nové informační panely představující jednotlivé části výroby piva i pivovarnictví jako oboru. V místech, kam z bezpečnostních důvodů nelze vstoupit, byly nainstalovány velkoplošné obrazovky, na nichž návštěvníci uvidí záběry z provozů. To se týká například sladovny, kde přibylo i názorné schéma výroby sladu. Podobné schéma je nově také v lahvovně, odkud se k výtahu do degustační síně nad pivovarem lidé projdou po novém chodníku. I díky investicím do Návštěvnického centra a trasy se pivovar Radegast stal v roce 2012 součástí projektu Industriální atraktivity v Moravskoslezském kraji, který má Moravskoslezský kraj prezentovat především jako oblast plnou atraktivních technických památek a přilákat návštěvníky z celé České republiky.

● 2014 Nová Ryze Hořká 12 z NošovicRadegast
Sládci z nošovického pivovaru uvařili nové pivo Radegast Ryze Hořká 12. Ta nahradila v portfoliu pivovaru stávající světlý ležák Radegast Premium. Nová Ryze Hořká 12 je plnější a díky použití třech druhů moravského chmele vyniká intenzivnější avšak příjemnou hořkostí i výrazným chmelovým aroma. Jen během prvních třech měsíců od uvedení na trh se nové dvanáctky vytočilo 20 milionů půllitrů.
Zdroj:Stránky Pivovaru Radegast, 2015


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Pivovaru Radegast

Kdy:dle rozpisu na stránkách pivovObec:NošoviceZdroj:Pivovar Radegast

TRASA PROHLÍDKY

● NÁVŠTĚVNICKÉ CENTRUM - RADEGASTOVA SVATYNĚ
Prohlídka pivovaru Radegast začíná v Návštěvnickém centru – Radegastově svatyni s interaktivní expozicí. Zde vás seznámíme s historií piva Radegast a jeho propojením s životem v regionu, kultem boha Radegasta a čistou beskydskou přírodou, která dává pivu Radegast základ v podobě vynikající vody z Morávky.

● CYLINDROKÓNICKÉ TANKY
Z Návštěvnického centra vyrazíte na prohlídku vlastní výroby. Nejprve projdete pod obřími cylindrokónickými tanky, v nichž probíhá hlavní kvašení piva Radegast.

● VÝROBA SLADU
Jednu z hlavních surovin – slad – si v pivovaru Radegast vyrábíme sami. Tento proces trvá několik dní, proto vám výrobu sladu představíme v krátkém filmu na velkoplošné obrazovce přímo před budovou sladovny.

● STÁČÍRNA
Následuje zastávka ve stáčírně pivovaru Radegast - v jedné z nejmodernějších, plně automatizovaných linek na stáčení ve střední Evropě s kapacitou 50 tisíc lahví za hodinu. Z provozních důvodů bohužel není možné garantovat, že v době prohlídek budou stáčecí linky plně v provozu. Nicméně na videoprojekci si všechny úseky plnění lahví budete moci detailně prohlédnout.

● LEŽÁCKÉ SKLEPY
Ze speciální místnosti připomínající ležácký sud můžete nahlédnout do ležáckého sklepa, kam přichází tzv. mladé pivo z kvasných cylindrokónických tanků. V ležáckém sklepě pivo dokvašuje a zraje.

● VARNA JAROMÍRA FRANZLA
Další kroky vás zavedou do varny – samého srdce pivovaru, kde se pivo Radegast vaří. Tady uvidíte pivovarské pstruhy dohlížející na to, že voda z Morávky má výbornou kvalitu. Právě beskydská voda je totiž klíčovou surovinou pro vaření Radegastu, společně s žateckým chmelem z Tršicka a sladem z vlastní sladovny.


PRAKTICKÉ INFORMACE:
●Délka prohlídky: 120 min.
●Kapacita ve skupině: min. 10 osob, maximálně 40 osob
●Prohlídku pivovaru Radegast lze absolvovat pouze s průvodcem v českém, anglickém, německém nebo polském jazyce.
●Náročnost prohlídky je střední – nutno zdolat schody.
●Prohlídka zahrnuje ochutnávku správně hořkého piva Radegast nebo nealkoholického piva Birell dle volby návštěvníka. Ochutnávka je podávána pouze starším 18 let.
●Návštěvní řád
●Vzhledem k tomu, že se jedná o potravinářský průmysl, případné zastavení provozu z důvodů sanitací je běžnou součástí našeho provozu.

PRAVIDLA NÁVŠTĚVY PIVOVARU RADEGAST PRO NEZLETILÉ:
●Bez doprovodu odpovědné osoby starší 18 let a plně způsobilé k právním úkonům (např. rodiče, učitele, průvodce) mohou nezletilí návštěvníci absolvovat v pivovaru Radegast pouze prohlídku pivovarnictví.
●Pokud nezletilé návštěvníky doprovází odpovědná osoba starší 18 let plně způsobilá k právním úkonům (např. rodič, učitel, průvodce, vedoucí skupiny) akceptujeme, že za nezletilého návštěvníka či skupinu návštěvníků přebírá odpovědnost tato odpovědná osoba a rozhodnutí o tom, jaký prohlídkový okruh s nezletilým/i navštíví, ponecháváme na této odpovědné osobě.

OTEVÍRACÍ DOBA Návštěvnického centra a Radegastova obchodu, platná od 1.11.2016:

●ŘÍJEN – BŘEZEN:
Úterý – sobota: 10.00 – 16.00 hodin
Pondělí, neděle: zavřeno
Prohlídky pivovaru pro veřejnost v češtině: sobota od 14.00 hodin

●DUBEN – ZÁŘÍ:
Pondělí: zavřeno
Úterý – sobota: 10.00 – 17.00 hodin
Neděle: 10.00 – 14.00 hodin
Prohlídky pivovaru pro veřejnost v češtině: úterý, čtvrtek a sobota v 15.00 hodin, neděle v 11.00 hodin

Skupinové exkurze (nad 10 osob) v ČJ, AJ, PL si objednejte kdykoliv po telefonické nebo emailové rezervaci (min 24 hod. před prohlídkou).

Aktualizováno: před 3 lety

Nová plechovková linka v Pivovaru Radegast už stočila 100 tisíc hektolitrů piva

Publikováno:před 6 dnyZdroj:Pivovar RadegastAutor:Zdeněk Kovář, PR

Pivovar Radegast otevřel letos v únoru ve svém areálu novou plechovkovou stáčecí linku, jednu z nejmodernějších v Evropě, a po necelých třech měsících hlásí 100 tisíc stočených hektolitrů piva. Součástí investice za 600 milionů korun byla také výstavba automatizovaného centrálního skladu, který je napojený jak na novou linku, tak na linku na stáčení piva do vratných láhví.

„Zájem o pivo v plechovkách každoročně roste, proto jsme na tento trend v Radegastu zareagovali a za pouhý rok vybudovali novou plechovkovou linku. Dokončení této investice je první etapou celkového navýšení výroby piva v nošovickém pivovaru. Věřím, že i díky tomu si správně hořké pivo užije ještě více jeho milovníků,“ říká Pavel Šemík, technický ředitel Plzeňského Prazdroje.

Na nové plechovkové lince se stáčí pivo do čtyř druhů plechovek od 330 ml až po 550 ml. Linka je určena zejména pro ležáky a výčepní piva značky Radegast nebo nealkoholické pivo Birell a jeho ochucené alternativy. Technologii pro novou linku dovezlo postupně do pivovaru 80 kamionů. „Produkty z nové supermoderní linky, která má kapacitu 60 000 plechovek za hodinu, už jsou na trhu. V tomto tempu budeme schopní ročně stočit přes 600 000 hektolitrů piva. První pivo jsme na lince stočili začátkem února letošního roku a po necelých třech měsících se nám podařilo stočit už 100 tisíc hektolitrů piva,“ říká Ivo Kaňák, manažer Pivovaru Radegast.

Během šesti měsíců loňského roku vyrostl v areálu pivovaru také nový moderní sklad, do kterého směřují stočená piva z nové plechovkové linky i ze stávající lahvové linky. Nový centrální sklad stojí na ploše 10 000 m2 a vejde se do něj přibližně 11 000 naložených palet s pivem, což odpovídá buď necelým 9 milionům půllitrových lahví, nebo téměř 20 milionům plechovek. Zajímavostí je soustava tří výtahů, díky kterým překoná stočené pivo výškový rozdíl šesti metrů, než se dostane na paletách do centrálního skladu.

Na ploše centrálního skladu operuje 16 robotizovaných vysokozdvižných vozíků, které automaticky řídí skladování a manipulaci s paletami v objektu skladu. „Robotické vozíky jsou důležitým krokem v oblasti automatizace a digitalizace v pivovaru. Zvládnou prakticky všechny operace ve skladu vyjma nakládky a vykládky palet do a z kamionů. Zcela autonomně vyzvednou zboží z předávacích míst z výroby, zboží uskladní nebo přivezou dle požadavku do přípravného místa k nakládání. Navíc dokážou naskladňovat plné palety precizně do výšky, čímž dokážeme efektivněji využít prostor skladu. Vozíky jsou řízené laserovou navigací a samy si třeba vymění baterii,“ doplňuje Tomáš Sedláček, manažer projektu skladové automatizace Plzeňského Prazdroje.

„Je radost vidět Radegast se rozvíjet nejen v rámci výroby a technologií, ale také co do počtu našich zaměstnanců. Díky nové lince a skladu jsme vytvořili 40 nových pracovních míst. Je to krásné zahájení letošních oslav padesátého výročí uvaření první várky piva, které se uskutečnilo v Nošovicích 3. prosince 1970,“ dodává Ivo Kaňák.

Součástí výročních oslav bude například křest knihy mapující 50letou historii Pivovaru Radegast nebo unikátní výstava ve vznikající expozici Národního zemědělského muzea v Dolních Vítkovicích.

Nejvíce hořký Radegast všech dob je v obchodech

Publikováno:před 19 dnyZdroj:Pivovar RadegastAutor:Ondřej Coufal, PR

Pivovar Radegast uvedl na trh revoluční novinku a položil základy pro úplně novou kategorii piv. Výčepní speciál Radegast Ratar je výčepní pivo s osvěžující chutí a mimořádnou hořkostí. Jedná se o nejvíce hořké pivo v historii pivovaru Radegast, který letos slaví 50. výročí od uvaření první várky piva.

Po testování novinky Radegast Ratar ve vybraných prodejnách v roce 2019 rozšířil pivovar Radegast distribuci do dalších obchodních řetězců a obchodů. „V posledních letech je mezi spotřebiteli a milovníky piv velký zájem o piva s vysokou hořkostí. V nošovickém pivovaru se snažíme bořit zažité bariéry a přinášet nový přístup k pivu, a tak jsme nastartovali novou pivní kategorii s touto mimořádně hořkou pivní revolucí,“ sdělil Ivo Kaňák, manažer pivovaru Radegast v Nošovicích.

Radegast Ratar je nejvíce hořké pivo, které kdy bylo během 50leté historie pivovaru Radegast uvařeno. Novinka má 50 jednotek hořkosti IBU (International Bitterness Units), což je o 14 jednotek více než u světlého ležáku Radegast Ryze Hořká 12, a dokonce o 20 jednotek hořkosti více, než má Radegast Rázná 10.
Trojitě chmelený výčepní speciál z Nošovic je pivo s plnou hořkou chutí, vysokou pitelností a obsahem alkoholu 4,3 %. „Radegast Ratar jsme uvařili z těch nejkvalitnějších surovin, měkké beskydské vody, sladu z vlastní sladovny a pořádné dávky prémiového chmele Polaris, který obsahuje velké množství alfa hořkých kyselin,“ uvedl Petr Kwaczek, sládek pivovaru Radegast.

Osvěžující chuť a mimořádnou hořkost novinky Radegast Ratar si lidé dopřejí ve skleněných vratných lahvích o objemu 0,5 litru. Během května 2020 se pak hořké osvěžení z Nošovic objeví v plechovkách.

„Na čepovaný Ratar se spotřebitelé mohou těšit brzy po otevření hospod. Nejprve se v červnu stane mimořádně hořkou Volbou sládků a poté bude od července na čepu v několika stovkách vybraných hospod,“ doplnil Marek Grabovský, manažer značky Radegast.

Název nového piva z nošovického pivovaru se inspiroval u kmene Ratarů, jejichž nejvyšším bohem byl právě Radegast. Radegast Ratar je v prodeji za doporučenou maloobchodní cenu 17,90 Kč za 0,5litrovou láhev a 20,90 Kč za 0,5litrovou plechovku.

Nošovická novinka je k dostání v obchodních řetězcích Albert, Billa, COOP (moravská družstva), Enapo, Globus, Hruška, Kaufland, Makro, Pramen, Tesco, Žabka, v online supermarketech Kosik.cz a Rohlik.cz nebo na vybraných čerpacích stanicích.

Radegast bude slavit padesátku

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:České nápoje

Radegast den 2020, který proběhne v Nošovicích 29. srpna, bude oslavou 50 let hořkosti. Pořádný říz dodají této výjimečné události správně hořké pivo Radegast, kapely Buty nebo Chinaski či finále soutěže Radegast Mistr Výčepní.

Každoroční setkání fanoušků správně hořkého piva Radegast se po roční odmlce vrací zpět na své původní místo konání. V loňském roce byl Radegast den přesunut do Frýdku-Místku z důvodu stavby nové plechovkové linky a skladu.

„Kulaté výročí 50 let od uvaření první várky piva je mimořádná událost, která si zaslouží oslavu doma v pivovaru. Proto jsem velmi rád, že můžeme Radegast den opět uspořádat v Nošovicích, abychom si mohli spolu s návštěvníky připít v místě, kde se již pět desítek let vaří správně hořké pivo,“ říká Ivo Kaňák, manažer pivovaru Radegast.

Na oslavách 50 let hořkosti zahrají například kapely Chinaski, Buty nebo Janek Ledecký. Nabitý hudební program doplní nová adrenalinová zóna, vyhlášení vítězů grantového programu Radegast lidem, škola čepování nebo prohlídky pivovaru.

„Na výročním Radegast dni se uskuteční i finále soutěže Radegast Mistr Výčepní a pro naše příznivce chystáme na závěr oslav ještě jedno velké jméno a třeba i speciální „hořkou“ scénu,“ říká Marek Grabovský, manažer značky Radegast.

Radegast den proběhne v sobotu 29. srpna 2020 v areálu pivovaru Radegast v Nošovicích. Vstupenky jsou k dostání na webu ticketlive.cz. První vlna zvýhodněných vstupenek za 99 Kč končí 31. března 2020. Praktické a aktuální informace jsou postupně zveřejňovány v události Radegast den 2020 na Facebooku.

Výtiskovu kamennou helmu obdivují fanoušci

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Pivovar RadegastAutor:Zdeněk Kovář, PR

Kamennou helmu pro vítěze Radegast indexu si mohou prohlédnout návštěvníci ostravské Radegastovny na náměstí. Radegastovně ji předal Jan Výtisk, který se stal v loňské sezóně již počtvrté za sebou vítězem Radegast indexu.

Jan Výtisk se podělil o radost z trofeje pro největšího hokejového bojovníka i se svými fanoušky. Předal tak putovní kamennou helmu pro vítěze Radegast indexu do ostravské Radegastovny na náměstí. V té si ji budou moci nejen fanoušci Vítkovic prohlédnout do doby, než bude vyhlášen největší bojovník sezóny 2019/2020. „Nápad s umístěním kamenné helmy se mi moc líbil. Chtěl jsem poděkovat fanouškům za to, že nás i v hořkých časech podporují,“ řekl Jan Výtisk.

V Radegastovně předvedl i své nehokejové dovednosti. Po krátkém představení techniky čepování piva sládkem pivovaru Romanem Šolcem předvedl Jan Výtisk, jak mu jde práce za výčepem. Fanouškům, kteří se přišli podívat na slavnostní předání, načepoval správně hořké pivo Radegast.

Radegast index je metrika hokejových bojovníků. Statistika oceňuje hlavně hráče, kteří nejsou během hry tolik vidět, ale bez jejichž práce se neobejde žádný tým. Radegast index je složen ze tří parametrů: plusový či minusový bod získají hráči za pobyt na ledě při vstřelených a obdržených gólech. „Hit“ soupeře je ceněn jedním bodem, stejným počtem, tedy jedním bodem, je hodnocena také každá zablokovaná střela soupeře.

Vítěz metriky je vyhlašován každý měsíc po dobu základní části soutěže. Ten nejlepší pak odehraje všechny zápasy následujícího měsíce v zelené helmě, symbolu bojovníků. Celkový vítěz Radegast indexu si odnese kamennou helmu.

Návštěvníci rozsvítí pivovar Radegast čelovkami

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Pivovar RadegastAutor:Ondřej Coufal, PR

Pivovar Radegast připravil na prosinec tři netradiční večerní prohlídky, během nichž si budou moci návštěvníci projít pivovar Radegast za svitu čelovek. Unikátní návštěvu nošovického pivovaru mohou lidé zažít v úterý 10. 12., ve čtvrtek 12. 12. a ve středu 18. 12.

Během dvou a půl hodinové prohlídky budou mít návštěvníci čelovky a ve večerní atmosféře potemnělého pivovaru si posvítí na návštěvnické centrum, výrobní prostory nebo také sladovnu. Seznámí se s celým varním procesem, historií pivovaru Radegast a nevynechají ani pivovarské sklepy, kde pivo zraje a dokvašuje.
Součástí prohlídky je rovněž varna zakladatele pivovaru Jaromíra Franzla, kde žijí ve speciální nádrži pivovarští pstruzi, kteří hlídají kvalitu vody. Na závěr prohlídky si návštěvníci vychutnají pohled z vyhlídkové věže spolu se sklenicí správně hořkého piva Radegast v ruce a užijí si úchvatné panorama večerních Beskyd.

„Na závěr čelovkové trasy jsme pro účastníky připravili školu čepování, ve které je mistr výčepní naučí správně načepovat pivo Radegast. Všechny tři večerní prohlídky začínají v 18 hodin a každá je maximálně pro čtyřicet lidí, proto doporučujeme zájemcům, aby neváhali a rezervovali si místo. Očekáváme, že stejně jako loni bude o tento nevšední pivovarský zážitek velký zájem,“ říká Simona Jasníková, specialista provozu návštěvnického centra Radegast.

Cena večerní prohlídky je 199 Kč na osobu. Návštěvníci starší 18 let dostanou navíc čtyři plechovky piva Radegast na doma. Prohlídku si zájemci mohou rezervovat předem na telefonním čísle 558 602 566, e-mailem na exkurze@radegast.cz nebo online na webu www.radegast.cz.

Radegast ušetří v hospodách miliony litrů pitné vody ročně

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:Pivovar RadegastAutor:Jitka Němečková, PR

Radegast snižuje spotřebu vody nejen v nošovickém pivovaru, ale i v hospodách. A začal oblastí, kde se nejvíce „plýtvá“. Velký podíl na celkové spotřebě vody v hospodách má totiž splachování pisoárů. Nošovický pivovar začal instalovat do Radegastoven ekologické pisoáry fungující bez použití pitné vody a bez splachování. V současné době jsou bezvodé pisoáry nainstalovány v 15 Radegastovnách, které mohou dohromady ušetřit za splachování přibližně 3 mil. litrů pitné vody za rok. To je takové množství pitné vody, které za jeden rok spotřebuje 92 obyvatel České republiky ve svých domácnostech. Projekt ekologických toalet v Radegastovnách realizuje pivovar Radegast ve spolupráci se společností EcoStep.

Úsilí pivovaru Radegast zaměřené na snižování spotřeby a šetrné zacházení s vodou je dlouhodobé. „V boji proti suchu a v péči o vodní zdroje se snažíme jít ostatním příkladem. Patříme k nejlepším na světě ve spotřebě vody potřebné pro výrobu piva. V Nošovicích jsme také vytvořili systém rybníčků, které přírodním způsobem čistí dešťovou vodu odtékající z pivovaru, a zavedli jsme další moderní technologie, které snižují dopady výroby na životní prostředí,“ říká Marek Grabovský, manažer značky Radegast a dodává: „Následujícím a logickým krokem tak bylo začít zavádět udržitelná a ekologická řešení také v místech, kde naše pivo Radegast prodáváme. A začali jsme opět u sebe, takže projekt bezvodých pisoárů odstartoval v našem konceptu značkových hospod Radegastovna. Bezvodové pisoáry slouží také v našem pivovaru a návštěvnickém centru v Nošovicích.“

Ekologický pisoár EcoStep P1.1 funguje bez použití vody a bez splachování. Mezi jeho hlavní přednosti, kromě úspory vody a elektrické energie, patří zejména jednoduchá údržba, eliminace zápachu z toalet, snížení rizika ucpání odpadu nebo vyplavení pisoáru. „Klasický pisoár spotřebuje na jedno spláchnutí přibližně 1,5 l vody. Náš systém využívající inovativní technologie dokáže spotřebu vody při použití pisoáru zcela odstranit. Takže jedna hospoda nebo restaurace typu Radegastovny může průměrně ušetřit asi 200 000 litrů pitné vody za rok,“ říká Zdeněk Vokurka, ředitel společnosti EcoStep, která patří k lídrům na českém a slovenském trhu s bezvodými pisoáry.

V současné době jsou ekologické pisoáry nainstalovány v 15 Radegastovnách po celé České republice včetně Ostravy, Třince, Opavy nebo Zlína. První bezvodé pisoáry začala využívat Radegastovna v Praze. Všechny Radegastovny mohou ušetřit každý rok kolem 3 mil. litrů pitné vody.

Zajímavost: Jak bezvodý pisoár funguje?
U klasického pisoáru dochází při splachování okamžitě k chemické reakci (smíchání vody a moči) a množení bakterií. Tím vzniká zápach, nečistoty, ucpání odpadu apod. U bezvodého pisoáru, kde není voda přítomna, tak nedochází k chemické reakci a pisoár je 100% bez zápachu a hygienicky čistý. Bezvodý pisoár EcoStep P1.1 funguje na principu speciálního patentovaného ventilu, který vpustí moč a jiné nečistoty, poté se uzavře a zabrání zpětnému zápachu z odpadních trubek. Keramický pisoár má speciální povrch, který zabraňuje usazování moči na stěnách pisoáru, takže veškerá moč odteče vždy do odpadu. Pisoár je rovněž jednoduchý na údržbu.

Podzimní dny s Radegastem budou extra hořké

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:Pivovar RadegastAutor:Jitka Němečková, PR

Milovníci opravdu hořkého piva se mají na co těšit. Během podzimních dnů si mohou vychutnat oblíbený tmavě jantarový speciál Radegast Extra Hořká 15. Limitovaná edice bude k dostání od října a listopadu ve vybraných prodejnách, a to až do vyprodání zásob.

Speciální piva s vyšší stupňovitostí jsou stále populárnější. Na jejich vzrůstající oblibu reaguje také pivovar Radegast, který opět uvařil limitovanou edici Extra Hořké 15. „Vycházíme tím vstříc stále rostoucí fanouškovské základně nejen tohoto speciálu, ale i celé kategorie piv s odlišným a výrazně hořkým chuťovým profilem. Radegast Extra Hořká 15 patří vůbec k nejoblíbenějším limitovaným edicím nošovického pivovaru,“ říká Ivo Kaňák, manažer pivovaru Radegast.

Radegast Extra Hořká 15 má 42 jednotek hořkosti (IBU), stupňovitost 15,3 ° a 6,5 % alkoholu. „Tmavě jantarový speciál obsahuje extra dávku chmele odrůdy Žatecký poloraný červeňák. Vyniká výraznou hořkostí a vyváženou bohatou sladovou chutí s lehkými karamelovými podtóny,“ říká Petr Kwaczek, sládek pivovaru Radegast.

Limitovaná edice Radegast Extra Hořká 15 se již prodává v obchodech Hruška a v internetovém obchodě s potravinami Kosik.cz. Od října bude postupně k dostání také v obchodech Globus, Kaufland, COOP Morava, Tempo Opava, ve vybraných prodejnách Enapo a v Makru. Během listopadu se extra hořký speciál objeví ještě v prodejnách Penny Market a Terno. Limitovaná várka bude k dostání až do vyprodání zásob.

Radegast hledá fotky starých hospod nebo štamgastů

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:Pivovar RadegastAutor:Jitka Němečková, PR

Nošovický pivovar Radegast oslaví v příštím roce 50. výročí od uvaření první várky piva. Součástí oslav bude i speciální výroční kniha nebo unikátní výstava. Poskytnutím sbírkových předmětů nebo obrazových materiálů se může zapojit také široká veřejnost. Projekty připravuje pivovar Radegast ve spolupráci s Národním zemědělským muzeem (NZM)

Přispět ke vzniku výstavy pivovaru Radegast může také veřejnost, a to přímo poskytnutím předmětů souvisejících s nošovickým pivovarem a pivem Radegast.

„Máme zájem o původní pivní lahve s etiketami, pivní sklenice ze 70. a 80. let nebo amatérské i profesionální záznamy, jako jsou fotografie, pohledy, obrazy, filmové záběry nebo předměty osobní povahy spojené s Radegastem. Zajímají nás také fotografie exteriérů a interiérů vybraných restaurací a pivnic,“ říká František Švábenický, koordinační, projektový a programový pracovník Národního zemědělského muzea.

K výroční oslavě pivovaru Radegast se připravuje také kniha, do které může rovněž přispět veřejnost poskytnutím obrazových materiálů, jako jsou staré tankovny ze 70. a 80. let, výlohy obchodů s vystaveným zbožím piva Radegast, záběry na nakládky či vykládky piva i fotky štamgastů.

Výstava, která vyroste na ploše větší než 1 000 m2, bude otevřena nejpozději ve třetím čtvrtletí 2020 v nové pobočce NZM vznikající v areálu Dolních Vítkovic v Ostravě. Půjde o vůbec první putovní výstavu, která se zde bude konat.

„Na výstavě představíme návštěvníkům důležité milníky pivovaru Radegast, ukážeme zajímavé předměty spojené s technologií nebo výrobou a také jim promítneme jedinečné filmové záznamy pořízené během celé historie nošovického pivovaru,“ říká Ivo Kaňák, manažer pivovaru Radegast.
V roce 2020, přesně 3. prosince, oslaví pivovar Radegast 50. výročí od uvaření první várky piva Radegast. V rámci významného výročí nošovického pivovaru proběhne velké množství akcí a aktivit.

Podrobné informace, jaké předměty a materiály je možné pro výstavu nebo knihu poskytnout, jsou k dispozici na webové stránce pivovaru www.radegast.cz.

Radegast podpořil boj se suchem

Publikováno:před 9 měsíciZdroj:Pivovar RadegastAutor:Jitka Němečková, PR

Grantový program Radegast lidem rozdělil v letošním roce 1,4 milionu korun na boj proti suchu, péči o vodní zdroje nebo podporu udržitelného turismu. Slavnostní předání šeků neziskovým organizacím, včetně bonusové prémie 50 000 Kč na základě hlasování veřejnosti, proběhlo v rámci Radegast dne.

Pivovar Radegast se na snižování spotřeby a na šetrné zacházení s vodou dlouhodobě zaměřuje a chce v tomto úsilí pomáhat také dalším místním organizacím. Proto se v letošním 17. ročníku grantového programu Radegast lidem zaměřil zejména na podporu boje proti suchu, péči o vodní zdroje, využití dešťové vody nebo vzdělávací projekty týkající se efektivního využívání vody.

Grantový program Radegast lidem letos rozdělili mezi osm neziskových organizací částku 1,4 milionu korun. Všechny podpořené organizace si navíc odnesly 5 tisíc Kč na vzdělávací aktivity. Slavnostní vyhlášení a předání šeků proběhlo během oslav správně hořkého piva Radegast den ve Frýdku-Místku. Bonusovou prémii 50 000 Kč, která byla udělena na základě hlasování veřejnosti, získal Klub českých turistů za projekt s názvem Revitalizace vrcholu Lysé hory.

Projekt Hory, louky a voda organizace ČSOP Salamandr zase usiluje o zlepšení biodiverzity a stavu cenných horských luk na několika místech CHKO Beskydy. Vodní hospodářství řeší projekt Rekonstrukce hospodaření s odpadními vodami na chatě Skalka. Zvýšit povědomí lidí o významu vody v krajině, šetrném zacházení s vodními zdroji a hospodaření s dešťovou vodou chce projekt Putování s kapkou vody, který připravilo Severomoravské regionální sdružení ČSOP. Finanční podporu získali rovněž dobrovolní hasiči ze Starého Zubří, kteří chtějí v oblasti Pivčánek pomáhat se zadržováním vody v krajině.

Mezi další organizace, které získaly finanční prostředky z grantového programu, patří spolek Po Súsedsku, Zoo Ostrava a Beskydská šachová škola. Všechny podpořené organizace mají čas na realizaci projektů do 31. července 2020. Od začátku fungování program Radegast lidem již podpořil projekty za více než 35 milionů korun.

Hvězdou oslav správně hořkého piva byl Radegast Ratar

Publikováno:před 9 měsíciZdroj:Pivovar RadegastAutor:Jitka Němečková, PR

Poslední prázdninová sobota se nesla ve znamení správně hořkého piva, kvalitní muziky, podpory neziskových organizací a pohodové zábavy. I přes omezenou kapacitu a zavedení vstupného, Radegast den přilákal do Frýdku-Místku tisíce návštěvníků. Velký zájem byl o hořkou novinku Radegast Ratar, školu čepování nebo netradiční 3D prohlídky pivovaru.

Na Radegast dni návštěvníci mohli vůbec poprvé ochutnat novinku Radegast Ratar. „Ohlasy jsou potěšující. Lidé si pochvalovali výrazně hořkou a svěží chuť. Je to také ocenění pro naše nošovické sládky, kteří tohle unikátní světlé výčepní pivo s výraznou hořkostí připravili,“ říká Ivo Kaňák, manažer pivovaru Radegast. Oslavu správně hořkého piva ještě doplňovaly Radegast Rázná 10 a Radegast Ryze Hořká 12.

Vysoká návštěvnost byla ve škole čepování, kam během oslav dorazilo nespočet zájemců. Dokonalý pivní zážitek nabídla i Denisa Kubíčková, která v letošním roce vyhrála soutěž Radegast Mistr Výčepní. Návštěvníkům čepovala v jednom ze stanů pivo do skleněných půllitrů. I když se oslavy konaly mimořádně ve Frýdku-Místku, tak se zájemci mohli zdarma podívat i do pivovaru Radegast v Nošovicích, a to prostřednictvím speciálních 3D prohlídek.

Součástí programu bylo také slavnostní ocenění vítězných projektů z grantového programu Radegast lidem. Na letošním 17. ročníku Radegast dne sklidily nemalý úspěch kapely David Koller & band, Traktor nebo Katapult. Během celého festivalového dne byly pro návštěvníky přichystány adrenalinové atrakce a také hokejové a fotbalové aktivity v Radegast Adrenalin Parku, které si vyzkoušeli i hokejisté HC Frýdku-Místku a HC Vítkovice Ridera.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.19.05.2020 15:05134