Historie a současnost Pivovaru Radegast

V Nošovicích vaří sládci pivo Radegastu už více než 40 let. Za tu dobu se toho hodně změnilo a pivovar prošel několika etapami modernizace. Nezměnila se ale receptura ani postup vaření piva Radegast, a tak zůstává stejná i jeho chuť, výrazná hořkost a správný říz.

● 1966 Položení základního kamene pivovaruRadegast
V 60. letech bylo rozhodnuto najít na severní Moravě vhodnou lokalitu pro výstavbu moderního pivovaru s velkou kapacitou soustředěnou na jediném místě. Po pečlivém vyhodnocení byla vybrána obec Nošovice. Základní kámen pivovaru byl položen roku 7. července 1966.

● 1970 Uvaření první várky pivaRadegast
První várka piva se rodí 3. prosince 1970. Rok poté dostává pivo jméno podle staroslovanského boha slunce, ohně a pohostinnosti Radegasta.

● 1988 Překročení hranice 1 mil. hl. piva uvařeného za rokRadegast
Radegast investuje do nejmodernější techniky a jako první z domácích pivovarů zavádí cylindrokónické kvasné tanky. Objem každého z 18 tanků je 2 000 hl. Roční výstav překračuje magickou hranici milion hektolitrů. Za dalších 10 let jsou to dokonce 2 miliony.

● 1990 Privatizace pivovaru, vznik spol. Pivovar Radegast a.s.Radegast
Do 30. června 1990 byl pivovar Radegast jedním ze závodů podniku Severomoravské pivovary Přerov, 1. července se stal samostatným státním podnikem. Po privatizaci v roce 1991 začíná nošovický Pivovar Radegast, a. s., psát novou, slavnou kapitolu v dějinách českého pivovarnictví.

● 1994 Zprovoznění nové varnypivovar
V roce 1994 byla uvedena do provozu nová varna, jejíž kvalita odpovídá nejvyššímu světovému standardu. V pivovaru byla postavena jedna z prvních filtračních linek se stabilizačním filtrem a linka na stáčení do sudů. Průkopnicky zde přešli z hliníkových sudů na nerezové KEG sudy.

● 1997 Dokončení výstavby cylindrokónických tankůRadegast
V r. 1997 byla dokončena výstavba cylindrokónických tanků, jejímž cílem je navýšení výrobní kapacity pivovaru v úseku hlavního kvašení a dokvašování. Investice umožňuje zvýšení celkové produkce pivovaru na 2,4 mil. hl piva ročně. Pivovar má jednu z nejmodernějších plně automatizovaných linek na stáčení ve střední Evropě s kapacitou 50 tisíc lahví za hodinu. Byla uvedena do provozu v roce 1998.

● 1998 Dosažení mety 2 mil. hl. piva uvařeného za rokRadegast
Zatímco se v roce 1988 v pivovaru vystavilo asi 1 mil. hl piva, v roce 1998 poprvé Radegast ve své historii pokořil dvoumilionovou hranici vystaveného piva. V roce 1999 pak dosáhl tržního podílu na tuzemském trhu téměř 14 % (oproti 7 % z roku 1992).


● 1999 Součást největší české pivovarské skupiny Plzeňský Prazdroj a.s.Radegast
V roce 1999 se pivovar Radegast stal součástí spol. Plzeňský Prazdroj, a.s., která je největší pivovarnickou skupinou v ČR. Radegast tak patří do celosvětové rodiny globální skupiny SABMillerplc, druhého největšího výrobce piva na světě, s pivovarnickými aktivitami či distribucí ve více než 60 zemích světa napříč šesti kontinenty. Pilsner Urquell je mezinárodní vlajkovou lodí portfolia značek SABMiller.

● 2010 Otevřeno nové návštěvnické centrum - 1.etapa prohlídkové trasyRadegast
Ke 40. výročí pivovaru nadělil pivovar všem zájemcům o správně hořké pivo nové lákadlo – zbrusu nové Návštěvnické centrum – Radegastovu svatyni. Návštěvnické centrum doplnilo tradiční prohlídky pivovaru. Svým interiérovým řešením vypovídá o tom, že Radegast je pivo pro pravé chlapy, které má 40letou tradici a je pevnou součástí regionu. Důležitou roli hrála i inspirace beskydskou přírodou, která dává pivu Radegast základ v podobě vynikající vody z Morávky. Významnou část interiéru pokrývá expozice o historii piva Radegast. Součástí je také kinosál, ve kterém si návštěvníci prohlédnou filmy. Nechybí ani prodejna s širokou nabídkou předmětů z kolekce Radegast.

● 2012 Dokončena 2.etapa prohlídkové trasy pivovarem RadegastRadegast
Významnou inovací za 1,5 mil. Kč prošla před začátkem turistické sezóny exkurzní trasa pivovarem, jejímž cílem bylo stéle zlepšovat komfort pro návštěvníky a informační hodnotu a zážitek z návštěvy pivovaru. Nově turisté nahlédnou i do ležáckého sklepa, což dříve nebylo možné. A to z místnosti připomínající velký sud, ve kterém nechybí poutavá expozice o vývoji ležáckých sklepů a bednářském umění. V průběhu trasy vznikly nové informační panely představující jednotlivé části výroby piva i pivovarnictví jako oboru. V místech, kam z bezpečnostních důvodů nelze vstoupit, byly nainstalovány velkoplošné obrazovky, na nichž návštěvníci uvidí záběry z provozů. To se týká například sladovny, kde přibylo i názorné schéma výroby sladu. Podobné schéma je nově také v lahvovně, odkud se k výtahu do degustační síně nad pivovarem lidé projdou po novém chodníku. I díky investicím do Návštěvnického centra a trasy se pivovar Radegast stal v roce 2012 součástí projektu Industriální atraktivity v Moravskoslezském kraji, který má Moravskoslezský kraj prezentovat především jako oblast plnou atraktivních technických památek a přilákat návštěvníky z celé České republiky.

● 2014 Nová Ryze Hořká 12 z NošovicRadegast
Sládci z nošovického pivovaru uvařili nové pivo Radegast Ryze Hořká 12. Ta nahradila v portfoliu pivovaru stávající světlý ležák Radegast Premium. Nová Ryze Hořká 12 je plnější a díky použití třech druhů moravského chmele vyniká intenzivnější avšak příjemnou hořkostí i výrazným chmelovým aroma. Jen během prvních třech měsíců od uvedení na trh se nové dvanáctky vytočilo 20 milionů půllitrů.
Zdroj:Stránky Pivovaru Radegast, 2015


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Pivovaru Radegast

Kdy:dle rozpisu na stránkách pivovObec:NošoviceZdroj:Pivovar Radegast

TRASA PROHLÍDKY

● NÁVŠTĚVNICKÉ CENTRUM - RADEGASTOVA SVATYNĚ
Prohlídka pivovaru Radegast začíná v Návštěvnickém centru – Radegastově svatyni s interaktivní expozicí. Zde vás seznámíme s historií piva Radegast a jeho propojením s životem v regionu, kultem boha Radegasta a čistou beskydskou přírodou, která dává pivu Radegast základ v podobě vynikající vody z Morávky.

● CYLINDROKÓNICKÉ TANKY
Z Návštěvnického centra vyrazíte na prohlídku vlastní výroby. Nejprve projdete pod obřími cylindrokónickými tanky, v nichž probíhá hlavní kvašení piva Radegast.

● VÝROBA SLADU
Jednu z hlavních surovin – slad – si v pivovaru Radegast vyrábíme sami. Tento proces trvá několik dní, proto vám výrobu sladu představíme v krátkém filmu na velkoplošné obrazovce přímo před budovou sladovny.

● STÁČÍRNA
Následuje zastávka ve stáčírně pivovaru Radegast - v jedné z nejmodernějších, plně automatizovaných linek na stáčení ve střední Evropě s kapacitou 50 tisíc lahví za hodinu. Z provozních důvodů bohužel není možné garantovat, že v době prohlídek budou stáčecí linky plně v provozu. Nicméně na videoprojekci si všechny úseky plnění lahví budete moci detailně prohlédnout.

● LEŽÁCKÉ SKLEPY
Ze speciální místnosti připomínající ležácký sud můžete nahlédnout do ležáckého sklepa, kam přichází tzv. mladé pivo z kvasných cylindrokónických tanků. V ležáckém sklepě pivo dokvašuje a zraje.

● VARNA JAROMÍRA FRANZLA
Další kroky vás zavedou do varny – samého srdce pivovaru, kde se pivo Radegast vaří. Tady uvidíte pivovarské pstruhy dohlížející na to, že voda z Morávky má výbornou kvalitu. Právě beskydská voda je totiž klíčovou surovinou pro vaření Radegastu, společně s žateckým chmelem z Tršicka a sladem z vlastní sladovny.


PRAKTICKÉ INFORMACE:
●Délka prohlídky: 120 min.
●Kapacita ve skupině: min. 10 osob, maximálně 40 osob
●Prohlídku pivovaru Radegast lze absolvovat pouze s průvodcem v českém, anglickém, německém nebo polském jazyce.
●Náročnost prohlídky je střední – nutno zdolat schody.
●Prohlídka zahrnuje ochutnávku správně hořkého piva Radegast nebo nealkoholického piva Birell dle volby návštěvníka. Ochutnávka je podávána pouze starším 18 let.
●Návštěvní řád
●Vzhledem k tomu, že se jedná o potravinářský průmysl, případné zastavení provozu z důvodů sanitací je běžnou součástí našeho provozu.

PRAVIDLA NÁVŠTĚVY PIVOVARU RADEGAST PRO NEZLETILÉ:
●Bez doprovodu odpovědné osoby starší 18 let a plně způsobilé k právním úkonům (např. rodiče, učitele, průvodce) mohou nezletilí návštěvníci absolvovat v pivovaru Radegast pouze prohlídku pivovarnictví.
●Pokud nezletilé návštěvníky doprovází odpovědná osoba starší 18 let plně způsobilá k právním úkonům (např. rodič, učitel, průvodce, vedoucí skupiny) akceptujeme, že za nezletilého návštěvníka či skupinu návštěvníků přebírá odpovědnost tato odpovědná osoba a rozhodnutí o tom, jaký prohlídkový okruh s nezletilým/i navštíví, ponecháváme na této odpovědné osobě.

OTEVÍRACÍ DOBA Návštěvnického centra a Radegastova obchodu, platná od 1.11.2016:

●ŘÍJEN – BŘEZEN:
Úterý – sobota: 10.00 – 16.00 hodin
Pondělí, neděle: zavřeno
Prohlídky pivovaru pro veřejnost v češtině: sobota od 14.00 hodin

●DUBEN – ZÁŘÍ:
Pondělí: zavřeno
Úterý – sobota: 10.00 – 17.00 hodin
Neděle: 10.00 – 14.00 hodin
Prohlídky pivovaru pro veřejnost v češtině: úterý, čtvrtek a sobota v 15.00 hodin, neděle v 11.00 hodin

Skupinové exkurze (nad 10 osob) v ČJ, AJ, PL si objednejte kdykoliv po telefonické nebo emailové rezervaci (min 24 hod. před prohlídkou).

Aktualizováno: před 4 lety

Radegast a Národní zemědělské muzeum „uvařily“ virtuální prohlídku výstavy

Publikováno:před 30 dnyZdroj:Pivovar RadegastAutor:Ondřej Coufal, PR

Hořká výstava 50 let pivovaru Radegast je navzdory koronaviru zpřístupněna veřejnosti. Ukazuje například unikátní exportní krabici z pozůstalosti partyzánského velitele nebo původní velkoformátové logo pivovaru Radegast od tajemného autora. Virtuální prohlídka, za kterou stojí pivovar Radegast
a Národní zemědělské muzeum, je k vidění na webu www.radegast.cz i www.nzm.cz.
Výstava 50 let pivovaru Radegast v Nošovicích se připravovala téměř dva roky. Artefakty
pro ni hledal pivovar spolu s Národním zemědělským muzeem Ostrava nejen v archivech, ale také u sběratelů a fanoušků piva Radegast, kteří si tyto věci doma pečlivě schovávají.
„Přišlo nám to jako obrovská škoda, že jsou tyto unikátní exponáty, a s nimi spojené příběhy, již téměř půl roku „uzavřeny“ za dveřmi muzea. Proto jsme spolu s Národním zemědělským muzeem v Ostravě tuto expozici zpřístupnili všem zájemcům alespoň ve virtuální podobě
a zcela zdarma,“ popisuje Marek Grabovský, manažer značky Radegast.
Virtuální prohlídka obsahuje, mimo audiovizuálních složek, všechny prvky a části výstavy
50 let pivovaru Radegast, která byla původně zahájena 18. září 2020 zároveň se slavnostním otevřením nové pobočky Národního zemědělského muzea v Dolních Vítkovicích.
„Téma výstavy přesně zapadlo do konceptu našeho muzea v Ostravě. Jedná se o regionální potravinovou značku a o také jeden z velkých symbolů kraje. Máme tak možnost, prozatím takto virtuálně, návštěvníkům zprostředkovat unikátní dobové potravinářské technologie,
i skutečnost, že pivovar Radegast byl jeden ze dvou pivovarů, který u nás vznikl od konce druhé světové války do roku 1989,“ říká Ivan Berger, ředitel Národního zemědělského muzea v Ostravě.

V hlavní části online prohlídky si návštěvníci projdou v chronologické ose dějiny pivovaru, které jsou doplněny o tematickou složku. Celému prostoru navíc dominuje kopie sochy boha Radegasta. Autorem původního originálu ze 30. let je slavný sochař Albín Polášek. V roce 1998 uhradil pivovar Radegast náklady na zhotovení žulové kopie sochy, která dosud stojí
na vrcholu Radhoště.

„Jeden z mnoha zajímavých příběhů se váže k lepenkové krabici určené pro ruský trh, v tehdejším Sovětském svazu. Tu jsme zakoupili v ruské Ufě na místním aukčním serveru a pivo na ní nese název Radhost, stejně jako všechno ostatní proexportní pivo Radegast z tehdejší doby,“ říká František Švábenický, kurátor Národního zemědělského muzea a autor výstavy.

Krabice pochází z pozůstalosti sovětského důstojníka Dajana Murzina (1921-2012), který v závěru 2. světové války působil v Protektorátu Čechy a Morava jako velitel 1. československé partyzánské brigády Jana Žižky. Ta operovala mimo jiné na území Beskyd. Jak se však pivo z tohoto regionu dostalo k němu domů zůstává otázkou.

Mezi technické zajímavosti online výstavy patří zejména čtyřjehlový plnič piva do starých hliníkových sudů, kvasničná vana, průtokový paster či korunkovačka. K vidění je také původní logo pivovaru o rozměrech 385 x 200 cm, které viselo v Nošovicích od roku 1974 do roku 2019 a jehož autor zůstává neznámý.

Poslední část virtuální expozice propojuje tématiku dějin pivovaru Radegast s jeho předchůdci a také zavede návštěvníky k šesti vitrínám, kde jsou instalovány vybrané výrobky, pivní sklo, pivety a další propriety od roku 1971 do současnosti.

Malá revoluce v Radegastu, vyrobili tu svoje první svrchně kvašené pivo

Publikováno:před měsícemZdroj:Patriot Magazín

Pivovar Radegast uvádí na trh první svrchně kvašené pivo ve své historii.
Výčepní speciál Radegast ROG IPA je osvěžující světlé pivo, uvařené ve stylu Session IPA, s bohatou chutí a výraznou hořkostí. V roce 2021 bude dostupné exkluzivně v hypermarketech Albert.

Sládci pivovaru Radegast pokračují v odkazu prvního sládka Jaromíra Franzla, a to vařit správně hořké pivo a odlišovat se od ostatních.

Svou novinkou vykročili za hranice tradičních českých spodně kvašených piv a poprvé v historii uvařili svrchně kvašené pivo Radegast ROG IPA. Tím obohatili nabídku pivních stylů v sortimentu Radegastu a také svou kategorii pojmenovanou „výčepní speciál“.

„Radegast byl vždy průkopníkem, který se nebojí bořit zažité pivní kategorie a spotřebitelské návyky. Prostě si vaříme pivo po svém, aby bylo neobvykle hořké, pitelné a chuťově pozoruhodné tak, jako je Radegast ROG IPA nebo třeba Radegast Ratar,“ říká Ivo Kaňák, manažer pivovaru Radegast.

Radegast ROG IPA je světlé svrchně kvašené pivo uvařené ve stylu Session IPA, který je lehčí variantou klasického stylu IPA. Díky tomu má příjemný chmelový charakter podpořený výrazným chmelovým aroma, které získává chmelením za studena.

„Pro chmelení jsme použili americké aromatické chmely Citra, Sabro a český aromatický chmel Kazbek. Pivo je osvěžující, zachovává si bohatou chuť a vysokou hořkost, která dosahuje 50 jednotek hořkosti. V aroma převládají citrusové a grepové tóny,“ říká Roman Šolc, obchodní sládek pivovaru Radegast.

Radegast bude novinku nejprve testovat, podobně jako předchozí výčepní speciál Radegast Ratar, který si spotřebitelé otestovali v roce 2019 ve vybraných obchodech a od loňského roku je již v nabídce většiny řetězců a mezi milovníky piva je velmi oblíbený.

Radegast ROG IPA je v prodeji ve vratné 0,5litrové lahvi v řetězci hypermarketů Albert, kde bude dostupná zhruba do konce srpna 2021.

„Inspirací pro název nového piva s bohatou chutí se stal staroslovanský výraz rog ve smyslu roh hojnosti, protože právě ten je symbolem úrodnosti a blahobytu,“ říká Marek Grabovský, manažer značky Radegast.

„Chtěli bychom poděkovat doktoru Štefanovi Pilátovi a jeho kolegům ze Slovanského ústavu Akademie věd České republiky, kteří nám pomohli s bádáním v historii starých Slovanů a nalezením názvu pro naši hořkou novinku.“

Radegast nabízí první svrchně kvašené pivo ve své historii

Publikováno:před měsícemZdroj:Pivovar RadegastAutor:Zdeněk Kovář, PR

Pivovar Radegast uvádí na trh první svrchně kvašené pivo ve své historii. Výčepní speciál Radegast ROG IPA je osvěžující světlé pivo, uvařené ve stylu Session IPA, s bohatou chutí a výraznou hořkostí. V roce 2021 bude dostupné exkluzivně v hypermarketech Albert.

Sládci pivovaru Radegast pokračují v odkazu prvního sládka Jaromíra Franzla, a to vařit správně hořké pivo a odlišovat se od ostatních. Svou novinkou vykročili za hranice tradičních českých spodně kvašených piv a poprvé v historii uvařili svrchně kvašené pivo Radegast ROG IPA. Tím obohatili nabídku pivních stylů v sortimentu Radegastu a také svou kategorii pojmenovanou „výčepní speciál“.

„Radegast byl vždy průkopníkem, který se nebojí bořit zažité pivní kategorie a spotřebitelské návyky. Prostě si vaříme pivo po svém, aby bylo neobvykle hořké, pitelné a chuťově pozoruhodné tak, jako je Radegast ROG IPA nebo třeba Radegast Ratar,“ říká Ivo Kaňák, manažer pivovaru Radegast.
Radegast ROG IPA je světlé svrchně kvašené pivo uvařené ve stylu Session IPA, který je lehčí variantou klasického stylu IPA. Díky tomu má příjemný chmelový charakter podpořený výrazným chmelovým aroma, které získává chmelením za studena. „Pro chmelení jsme použili americké aromatické chmely Citra, Sabro a český aromatický chmel Kazbek. Pivo je osvěžující, zachovává si bohatou chuť a vysokou hořkost, která dosahuje 50 jednotek hořkosti. V aroma převládají citrusové a grepové tóny,“ říká Roman Šolc, obchodní sládek pivovaru Radegast.

Radegast bude novinku nejprve testovat, podobně jako předchozí výčepní speciál Radegast Ratar, který si spotřebitelé otestovali v roce 2019 ve vybraných obchodech a od loňského roku je již v nabídce většiny řetězců a mezi milovníky piva je velmi oblíbený. Radegast ROG IPA je v prodeji ve vratné 0,5litrové lahvi v řetězci hypermarketů Albert, kde bude dostupná zhruba do konce srpna 2021.

„Inspirací pro název nového piva s bohatou chutí se stal staroslovanský výraz rog ve smyslu roh hojnosti, protože právě ten je symbolem úrodnosti a blahobytu,“ říká Marek Grabovský, manažer značky Radegast a dodává: „Chtěli bychom poděkovat doktoru Štefanovi Pilátovi a jeho kolegům ze Slovanského ústavu Akademie věd České republiky, kteří nám pomohli s bádáním v historii starých Slovanů a nalezením názvu pro naši hořkou novinku.“

Zemřel první ředitel pivovaru Radegast Václav Petras

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Pivovar RadegastAutor:Zdeněk Kovář, PR

Na sklonku minulého roku zemřel ve věku 93 let první ředitel pivovaru Radegast a válečný veterán Václav Petras. V nošovickém pivovaru působil v 70. letech. Spolu s prvním sládkem pivovaru Jaromírem Franzlem stáli u zrodu charakteristické hořké chuti piva Radegast.
Václav Petras (3. 7. 1927 – 22. 12. 2020) se narodil v Kvasilově na Ukrajině. Studoval českou školu a během války vstoupil do učení v kvasilovském pivovaru. V roce 1944 mu při náletu zahynul otec. Ještě téhož roku se spolu se svou sestrou a bratrem přihlásil jako dobrovolník do Svobodovy armády. Jako spojař zde prošel dukelskou i ostravskou operací a válečné tažení skončil v Praze. Po válce vystudoval v hlavním městě střední pivovarskou školu a později také Vysokou školu chemicko-technologickou.

Celý svůj profesní život pracoval v pivovarnictví a zkušenosti získával postupně v pivovarech v Kadani, Opavě, Ostravě a Loučce u Nového Jičína. Postupně si vyzkoušel, jaké je to být sklepmistr, sládek a nadsladovník. Když mu bylo 41 let (psal se rok 1968), byl jako jeden z největších odborníků povolán, aby řídil stavbu nového pivovaru v Nošovicích.

Na tehdejší nečekanou nabídku Václav Petras vzpomínal o několik desítek let později takto: „Byl to šok. Ale věděl jsem, že je přede mnou vrchol mého pivovarského života. A na takovou výzvu se neříká ne.“ Ve funkci ředitele pivovaru Radegast působil od roku 1970 až do roku 1979. Jedenáct nošovických let Václav Petras považoval za jeho nejkrásnější pivovarské období. „Bylo to nezapomenutelné. V pivovaru se sešla skvělá parta. Všichni dělali svou práci s obrovským nadšením a láskou.“ Poté byl jmenován podnikovým ředitelem Severomoravských pivovarů, n. p. v Přerově.

Za svůj celoživotní přínos byl Václav Petras v roce 2013 uveden do Síně slávy českého pivovarnictví a sladařství. Když v roce 2000 začal pivovar Radegast oceňovat své zaměstnance cenou Zlatý Radegast, byl jedním z prvních pěti oceněných. Je rovněž nositelem mnoha vojenských vyznamenání – Řádu Velké vlastenecké války, Dukelské medaile a medaile Za statečnost před nepřítelem.

Současný manažer pivovaru Radegast Ivo Kaňák se s Václavem Petrasem setkal naposledy v srpnu 2020, když si společně prohlíželi knihu „50 let pivovaru Radegast“. „Udělalo mu to velkou radost, když si mohl ještě na stránkách knihy zavzpomínat na staré přátele a „nošovickou éru“. Když jsem mu nalistoval jeho fotografii u čela velkého dřevěného sudu s nápisem „Přísaháme pod sudem, že vodu nepijem“, tak knihu uchopil, přitiskl si ji na sebe a řekl mi: „Díky pivovaru, Ivošu.“

Oslavenec dne? Radegast! Před 50 lety uvařil první hořkou várku muž z Karviné

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Karvinský deníkAutor:Tomáš Januszek

Ale utíká to! Dnes (3. prosince 2020) je tomu přesně 50 let, co v novém pivovaru Radegast v Nošovicích uvařil tehdejší sládek Jaromír Franzl pivo, které mělo naprosto nezvyklou hořkou chuť.
Při výběru jména se sešlo přes tři a půl tisíce návrhů včetně recesistických jako Rumcajs, Fridex nebo Magdon. Mezi nápady se objevily i Beskyd, Ogar nebo Pinoš.

Nakonec bylo vybráno jméno Radegast, což je, jak známo, jméno pohanského boha pohostinství, hojnosti a úrody. Autorem návrhu byl František Koláček z Hutiska-Solance, který se ze svého domu díval na protější kopec kde dodnes stojí socha boha Radegasta.

Stavba nového pivovaru, který by rezavým mokem zásoboval nejen horníky a hutníky na severní Moravě, se plánovala už od padesátých let. Rozhodnutí uspíšily nádoby na zrání piva v poddolovaném pivovaru v Karviné, které začaly praskat. Pivovar se proto musel zavřít a jeho poslední sládek, pan Jaromír Franzl, byl spolu s Václavem Petrasem, pověřen výběrem místa, kde by měl nový pivovar stát.

Karvinský sládek ředitelem pivovaru. Rozhodla měkká voda
Traduje se, že Jaromír Franzl ponořil u Nošovic ruku do říčky Morávky, zjistil, že má měkkou vodu a bylo rozhodnuto, že nový pivovar vyroste v Nošovicích! Základní kámen budoucího pivovaru se položil 7. července 1966.

Jak už zaznělo, Jaromír Franzl přišel v roce 1970 do Nošovic z Karviné. Narodil se 30. listopadu 1918 v ruské Penze a byl šestým sládkem ze slavného pivovarského rodu. V letech 1970 až 1978 byl sládkem, v letech 1979 až 1981 už ředitelem nošovického pivovaru. Zemřel v roce 2013 ve věku 94 let.

Hořké pivo se nakonec ujalo
Ještě v 60. letech vařily pivovary převážně nasládlá piva. Jaromír Franzl ale chtěl v Nošovicích uvařit pivo, které by mělo úplně jinou chuť – hořkou. To se mu povedlo prosadit díky malé lsti, když dal při testování kolegům ochutnat vedle hořkého vzorku ještě sladší vzorek piva, než se tehdy obvykle vařil. A to degustátorům přišlo moc. Kývali na hořkou chuť.

Podle receptury Jaromíra Franzla se v Nošovicích vaří pivo dodnes. „Je tomu skutečně tak. V roce 2014 jsme chuťově odlišili a vylepšili náš ležák a uvedli na trh Radegast Ryze Hořkou 12. O tři roky později pak následovalo výčepní pivo Radegast Rázná 10, která nahradila Radegast Original. Letos jsme uvařili výčepní speciál Radegast Ratar s 50 jednotkami hořkosti, což z něj dělá nejvíce hořkého pivo v historii našeho pivovaru,“ říká Petr Kwaczek, sládek pivovaru Radegast.

Oslavy 50 let hořkosti
K letošnímu jubileu vyšla kniha známých i méně známých příběhů 50 let pivovaru Radegast. Unikátní publikace obsahuje také více než 300 fotografií, ilustrací a obrázků. K zakoupení je na e-shopu Radegast. Ojedinělé pivovarské technologie, unikátní exponáty, velká sbírka pivního skla nebo velkoplošné projekce pivovarských provozů či starých reklam jsou k vidění na výroční výstavě v Národním zemědělském muzeu v Ostravě. Výstava potrvá až do konce roku 2021.

K „padesátce“ vznikla rovněž originální kolekce oblečení a doplňků, sada tácků pod pivo nebo plechové cedule, které se inspirovaly motivy z historie reklam a komunikace značky Radegast.

Pivovar Radegast vaří už 50 let správně hořké pivo. Bohudík

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Pivovar RadegastAutor:Zdeněk Kovář, PR

Za každým velkým rozhodnutím je nejen obrovská odvaha, ale i velké odborné a životní zkušenosti. Taková mimořádná událost se odehrála v roce 1970 v novém pivovaru Radegast v Nošovicích. Tehdejší sládek Jaromír Franzl tam uvařil pivo, které mělo naprosto nezvyklou hořkou chuť. Tlaku okolí i kritiků nepodlehl a stál si za svým. Pivovar Radegast vaří podle jeho odkazu správně hořkého pivo dodnes. Padesáté výročí od uvaření první várky slaví nošovický pivovar 3. prosince 2020.

„Za svůj pivovarský život jsem navštívil desítky pivovarů po celém světě. V každém z nich jsem našel něco jiného nebo zajímavého. Výjimečný pocit jsem ale vždy měl jen na jednom místě. Ten srdečný vztah k pivovaru a pivu, jaký mají lidé v Nošovicích, je naprosto jedinečný a neobyčejný. Navíc to jsou velcí odborníci, kteří obstojí ve světové konkurenci. Pivovarství neberou jen jako práci, ale jako poslání. Jsem na všechny minulé i současné zaměstnance hrdý,“ říká Ivo Kaňák, manažer pivovaru Radegast.

Kde vyroste a jak se bude jmenovat
V 50. letech minulého století zažívala severní Morava prudký vzestup průmyslu a začal být nedostatek piva. Zároveň se propadl poddolovaný pivovar v Karviné. Vhodné místo
pro samotný pivovar Radegast se však hledalo už od roku 1953. Vyhrály Nošovice, a to díky blízkému zdroji kvalitní vody z horské nádrže Morávka a dobré pozici uprostřed regionu. Slavnostní poklepání základního kamene proběhlo 7. července 1966.

Zbývalo jen najít správné jméno. K tomu posloužila veřejná soutěž uspořádaná v roce 1969. Název měl být krátký, jednoslovný a měl mít bezprostřední vztah k regionu a k Beskydům. Sešlo se přes 3 500 návrhů včetně recesistických jako Rumcajs, Fridex nebo Magdon. Mezi nápady se objevily i Beskyd, Ogar nebo Pinoš. Nakonec ale lidé nejvíce navrhovali název Radegast, který odkazoval k bohu pohostinství, hojnosti a úrody.

Podoba boha Radegasta, jak ji známe dnes, je výsledkem dlouholeté práce sochaře a frenštátského rodáka Albína Poláška. Díky Poláškově odhodlání a lásce k rodnému kraji vznikl symbol, který nese i hořké pivo Radegast. Málo se ví, že světoznámý sochař vytvořil dva originály. Jeden je na radnici ve Frenštátě pod Radhoštěm, druhý je v pražské zoologické zahradě. Na Radhošti je žulová kopie, kterou nechal vytvořit pivovar Radegast v roce 1996.

Zrod hořkého piva
Otec piva Radegast Jaromír Franzl pocházel z tradiční pivovarské rodiny, jejíž kořeny sahají až do roku 1758. Sládkem nošovického pivovaru byl od roku 1970 do roku 1978. Právě on vtiskl Radegastu charakteristickou výraznou hořkost, která byla v té době jiná než u ostatních piv na trhu.

Tenkrát pivovary totiž vařily převážně nasládlá piva. Jaromír Franzl ale chtěl v Nošovicích uvařit pivo, které by mělo úplně jinou chuť – hořkou. To se mu povedlo prosadit díky malé lsti, když dal při testování kolegům ochutnat vedle hořkého vzorku ještě sladší vzorek piva, než se tehdy obvykle vařil. A bylo rozhodnuto. První várka piva Radegast, které si brzy vytvořilo trvalou přízeň konzumentů, byla uvařena 3. prosince 1970.

Úspěch hořkého piva z Nošovic pokračuje i po 50 letech. V posledních letech prodeje piva Radegast rostou. Větší oblibě se těší ležáky včetně Radegast Ryze Hořké 12, která v roce 2019 rostla na tuzemském trhu meziročně o 13 %. Ve srovnání s daty za celý pivní trh měl
až do loňska Radegast lepší poměr prodejů čepovaného piva ku balenému. V letošním roce zaznamenává Radegast zvýšeně prodeje v obchodech. Podle posledního výzkumu z třetího kvartálu roku 2020 je Radegast třetím nejoblíbenějším pivem v Česku*.

„Dodnes vaříme pivo Radegast podle „hořkého“ odkazu Jaromíra Franzla. V roce 2014 jsme chuťově odlišili a vylepšili náš ležák a uvedli na trh Radegast Ryze Hořkou 12. O tři roky později pak následovalo výčepní pivo Radegast Rázná 10, která nahradila Radegast Original. Letos jsme uvařili výčepní speciál Radegast Ratar s 50 jednotkami hořkosti, což z něj dělá nejvíce hořkého pivo v historii našeho pivovaru,“ říká Petr Kwaczek, sládek pivovaru Radegast.

Pivovarský průkopník ví, kde je doma
Radegast byl od začátku průkopníkem moderního pivovarnictví, které ale vždy stálo
na základech tradiční pivní kultury a odkazu prvního sládka vařit hořké pivo. Pivovar Radegast byl u nás první a dodnes jediný, který zavedl na varně tzv. sladinový filtr nebo jako první tuzemský pivovar instaloval v provozu anaerobní čističku odpadních vod. V 90. letech stál kupříkladu u zrodu, v současné době velkého fenoménu, nealkoholického piva Birell. V roce 2018 zase dosáhl, i v celosvětovém měřítku, neskutečného milníku, když dokázal snížit spotřebu vody potřebnou na výrobu piva (stačilo mu 2,51 hektolitru vody na výrobu 1 hl piva).

Správně hořké pivo Radegast stálo i u velkých českých i světových událostí. Nošovickým pivem se slavila vítězství na olympijských hrách od Albertville až po Nagano. Tam si Radegastem připíjeli čeští hokejisté i fanoušci po zisku olympijského titulu. „Velká vítězství, ale i prohry, slavíme i dnes. Pořád jsme součástí toho nejlepšího, co u nás máme. Jsme partnerem českého národního sportu, extraligy ledního hokeje, jsme propojeni s Colours of Ostrava, což je jeden z největších a nejoceňovanějších festivalů v Česku, nebo jsme partnerem Dnů NATO, největší akcí svého druhu ve střední Evropě,“ říká Marek Grabovský, manažer značky Radegast.

Pivovar Radegast je v severomoravském regionu doma a snaží se o tento svébytný kraj pečovat a zachovat jeho jedinečnost i následujícím pokolením. Prostřednictvím grantového programu Radegast lidem za posledních 19 let podpořil desítky projektů částkou téměř 40 milionů korun. Program se zaměřuje hlavně na péči o přírodní bohatství, péči o vodní zdroje
a ochranu životního prostředí v Beskydech a okolí.

Oslavy 50 let hořkosti
K letošnímu jubileu vyšla kniha známých i méně známých příběhů 50 let pivovaru Radegast. Unikátní publikace obsahuje také více než 300 fotografií, ilustrací a obrázků. K zakoupení je na e-shopu Radegast. Ojedinělé pivovarské technologie, unikátní exponáty, velká sbírka pivního skla nebo velkoplošné projekce pivovarských provozů či starých reklam jsou k vidění na výroční výstavě v Národním zemědělském muzeu v Ostravě. Výstava potrvá až do konce roku 2021. K „padesátce“ vznikla rovněž originální kolekce oblečení a doplňků, sada tácků pod pivo nebo plechové cedule, které se inspirovaly motivy z historie reklam a komunikace značky Radegast.


V pivovarství odjakživa platí, že sládek pivo vaří a hospodský ho dělá. Pivovar Radegast proto letos ocenil několik hospod, které mají na čepu nošovické pivo celých 50 let. „Pevnou složkou úspěchu našeho piva jsou právě hospody a jejich majitelé či provozovatelé. Správnému čepování věnujeme pozornost dlouhodobě. Průběžně pomáháme zlepšovat péči o pivo
a správné čepování v hospodách. Nejlepší výčepní oceňujeme třeba v soutěži Radegast Mistr Výčepní. Jde nám o zvýšení prestiže tradičního výčepního řemesla, bez kterého by pivo v hospodách nebylo tak kvalitní a vynikající,“ říká Roman Šolc, obchodní sládek pivovaru Radegast.

K 50. výročí od uvaření první várky nošovičtí sládci uvařili limitovanou edici 1970 kusů várky Radegast 1970-2020. Retro balení obsahuje Radegast 12 uvařenou podle původní receptury a současnou Radegast Ryze Hořkou 12. Omezené množství dárkových balení je v prodeji v Návštěvnickém centru pivovaru v Nošovicích.
Dej Bůh štěstí i dalším generacím
Zvyšující se poptávce po nošovickém pivu i měnícím se návykům spotřebitelů jde pivovar Radegast naproti. Díky investici za 600 mil. Kč se mu podařilo v roce 2020 spustit novou plechovkovou stáčecí linku a centrální sklad, kam směřují piva jak z nové plechovkové linky, tak ze stávající lahvové. Kapacita linky je 60 tisíc plechovek za hodinu a přes 600 000 hl piva za rok.

Investice do nové plechovkové linky a centrálního skladu přinesla zhruba 40 pracovních míst. Celkově má pivovar Radegast přibližně 400 zaměstnanců. V současné době v Nošovicích připravují navýšení kapacity varny i kvašení, aby bylo možné naplno využít výkonnost všech stáčíren, které v areálu pivovaru jsou.

„Život je tady u nás někdy hořký a vždycky k němu patřilo hořké pivo. Český národní nápoj, který jsme zdědili po svých předcích. V Nošovicích s hrdostí pokračujeme v pivovarské tradici pevně stojící na základech tradiční pivní kultury, ale nebojíme se také nových technologií, které českému pivovarství mnohdy ukázaly cestu. Dnes stojíme na prahu dalšího rozvoje pivovaru a věřím, že i celého našeho regionu. Uděláme pro to vše, co umíme. Tak dej Bůh štěstí,“ říká na závěr Ivo Kaňák, který v nošovickém pivovaru pracuje už 35 let.

Radegast letos poprvé prodá více baleného než čepovaného piva

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:ZemědělecAutor:Zuzana Fialová

Pivovar Radegast z Nošovic na Frýdecko-Místecku letos poprvé prodá více baleného než čepovaného piva. Je to důsledek omezení provozu restaurací v souvislostí s koronavirovou pandemií. Až do loňska prodával Radegast vždy více piva v hospodách než v obchodech. Uvedl to manažer pivovaru Radegast Ivo Kaňák.

Prodeje piva Radegast podle něj v posledních pěti letech nepřetržitě rostly, hlavně díky ležáku Radegast Ryze Hořká 12, jehož prodaný objem loni na tuzemském trhu stoupl o 13 procent. „Kromě českého trhu putuje Radegast také do slovenských restaurací a hospod. Větší vývoz zatím není z kapacitních důvodů možný,“ uvedl Kaňák. Velkým trendem v baleném pivu posledních let jsou plechovky, naopak od letoška Radegast nevyrábí pivo v PET lahvích. „Klíčovými jsou pro nás vratné obaly, které lze používat opakovaně, jako jsou skleněné vratné lahve a sudy. Právě prodej sudového piva je jednou z našich největších priorit a ve vztahu k životnímu prostředí je šetrnější variantou,“ uvedl manažer. Čepované pivo podle něj poskytuje i nejlepší zážitek. S rostoucím zájmem o plechovky souvisí i největší investice ve slezském pivovaru v posledních letech, výstavba automatizované linky na stáčení piva do plechovek s centrálním skladem celkem za 600 milionů korun, které pivovar zprovoznil letos. Kapacita linky je 60 tisíc plechovek za hodinu. Sklad má plochu zhruba deset tisíc metrů čtverečních a směřují do něj piva z nové plechovkové i lahvové linky. Do budoucna pivovar chystá navýšení kapacit varny a přetlačných tanků. Nošovický pivovar, který ve čtvrtek dovrší 50 let od od uvaření první várky, vyrábí přes dva miliony hektolitrů piva ročně a zaměstnává asi 400 lidí. Je domovským pivovarem pro značky Radegast a Birell. Podle Plzeňského Prazdroje, jehož je součástí, patří Radegast mezi nejmodernější pivovary ve střední Evropě. Byl první, kde byly zavedeny nerezové keg sudy do běžné distribuce, nainstalovány cylindrokónické tanky pro hlavní kvašení nebo uvedena do provozu stanice na jímání a zpracování oxidu uhličitého pro potřeby pivovaru.*

Radegast poprvé prodá více baleného piva, pomáhají nové automatizované technologie

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Průmyslová automatizaceAutor:ČTK

Pivovar Radegast z Nošovic na Frýdecko-Místecku letos poprvé prodá více baleného než čepovaného piva. Je to důsledek omezení provozu restaurací v souvislostí s koronavirovou pandemií. Až do loňska prodával Radegast vždy více piva v hospodách než v obchodech. Pro ČTK to uvedl manažer pivovaru Radegast Ivo Kaňák.

Prodeje piva Radegast podle něj v posledních pěti letech nepřetržitě rostly, hlavně díky ležáku Radegast Ryze Hořká 12, jehož prodaný objem loni na tuzemském trhu stoupl o 13 procent. "Kromě českého trhu putuje Radegast také do slovenských restaurací a hospod. Větší vývoz zatím není z kapacitních důvodů možný," uvedl Kaňák.

Velkým trendem v baleném pivu posledních let jsou plechovky, naopak od letoška Radegast nevyrábí pivo v PET lahvích. "Klíčovými jsou pro nás vratné obaly, které lze používat opakovaně, jako jsou skleněné vratné lahve a sudy. Právě prodej sudového piva je jednou z našich největších priorit a ve vztahu k životnímu prostředí je šetrnější variantou," uvedl manažer. Čepované pivo podle něj poskytuje i nejlepší zážitek.

S rostoucím zájmem o plechovky souvisí i největší investice ve slezském pivovaru v posledních letech, výstavba automatizované linky na stáčení piva do plechovek s centrálním skladem celkem za 600 milionů korun, které pivovar zprovoznil letos. Kapacita linky je 60.000 plechovek za hodinu. Sklad má plochu zhruba 10.000 metrů čtverečních a směřují do něj piva z nové plechovkové i lahvové linky. Do budoucna pivovar chystá navýšení kapacit varny a přetlačných tanků.

Nošovický pivovar, který ve čtvrtek dovrší 50 let od od uvaření první várky, vyrábí přes dva miliony hektolitrů piva ročně a zaměstnává asi 400 lidí. Je domovským pivovarem pro značky Radegast a Birell.

Podle Plzeňského Prazdroje, jehož je součástí, patří Radegast mezi nejmodernější pivovary ve střední Evropě. Byl první, kde byly zavedeny nerezové keg sudy do běžné distribuce, nainstalovány cylindrokónické tanky pro hlavní kvašení nebo uvedena do provozu stanice na jímání a zpracování oxidu uhličitého pro potřeby pivovaru.

V roce 1994 pivovar rozšiřoval varnu a místo scezovací kádě zavedl takzvaný sladinový filtr. "V té době se jednalo o převratnou technologii, se kterou u nás ale nebyla žádná zkušenost. Sladinový filtr pivovar úspěšně používá a doposud je jediný pivovar v České republice, který jej zavedl," uvedl Kaňák.

K výročí uvařil Radegast 12 podle původní receptury z roku 1970 a připravil limitovanou edici 1970 kusů výročního retro balení Radegast 1970-2020. "Pro fanoušky jsme také vytvořili originální kolekci oblečení a doplňků, sadu tácků pod pivo nebo plechové cedule, které se inspirovaly motivy z historie značky," uvedl Kaňák. Oslavy Radegast den, které měly být středobodem oslav 50. výročí uvaření první várky piva, se kvůli pandemii přesunuly na příští rok.

Slezský pivovar Radegast v roce 1970 nahradil pivovar v Karviné, který se kvůli poddolování zřítil. Pro stavbu nového pivovaru se hledalo dostupné místo v čisté krajině s kvalitní vodou. Vybrány byly Nošovice v Beskydech.

Pivovar Radegast vznikl kvůli nedostatku piva na severu Moravy
Nouze o pivo byla důvodem rozhodnutí vybudovat nový velký průmyslový pivovar na severní Moravě. Ta v kraji dolů a těžkého průmyslu nastala po uzavření pivovaru v Karviné kvůli poddolování v roce 1953. Při rozhodování, kam ho umístit, padla volba na Nošovice na Frýdecko-Místecku, a to zejména kvůli dostupnosti kvalitní čisté vody z horské nádrže Morávka. Základní kámen nového pivovaru, jehož produkt získal jméno slovanského boha Radegasta, byl v podhůří Beskyd položen v roce 1965. První várku piva zde uvařili 3. prosince 1970.

Pivo z nového pivovaru, který byl spolu s mosteckým pivovarem jediným podnikem svého druhu vybudovaným na území Československa v období socialismu, si brzy získalo množství příznivců, a to nejen na severu Moravy. Přes počáteční kritiku Radegast, jehož název vzešel z veřejné soutěže, u pivařů bodoval svou neobvyklou chutí, která v 70. letech nebyla obvyklá.

Tím, kdo je považován za otce Radegastu a tvůrce jeho chuti, je první sládek a technický náměstek Jaromír Franzl, který prosadil pivo s charakteristickou hořkostí. "Za to nás tehdy štamgasti, zvyklí doposud na sladší pivo, nejdříve ze dvou hospod vyhodili. Za pár měsíců, až si na ně zvykli, nedali na ně dopustit," vzpomínal Franzl, který měl v pivovaru k dispozici řadu tehdy moderních a unikátních technologií. V roce 1981 odešel do důchodu z ředitelského místa, pivovaru ale pomáhal i později. V roce 2005 byl Franzl uveden do Síně slávy českého pivovarství a sladařství. Zemřel v říjnu 2013 ve věku 94 let.

Pivovar v roce 1974 otevřel i vlastní sladovnu, která byla tehdy druhou největší v Česku s roční produkcí 24 tisíc tun světlého sladu. A utěšeně rostla i výroba piva, v roce 1988 v Nošovicích poprvé uvařili více než milion hektolitrů za rok. A o deset let později výrobu zdvojnásobil.

Šerpa vynesl na zádech k soše Radegasta 256 kilovou zátěž

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Pivovar RadegastAutor:Zdeněk Kovář,PR

Rekordní pivní náklad 256 kg vynesl Zdeněk Pácha z Bašky u Frýdku-Místku z Pusteven až k soše Radegasta. Trasu dlouhou přes 1200 metrů zdolal za 3 hodiny a 5 minut. Svůj rekordní zápis věnoval pivovaru Radegast, který v tomto roce slaví 50 let od uvaření první várky piva.

Úspěšnému pokusu předcházel tvrdý trénink a poctivá příprava dvaapadesátiletého beskydského šerpy. „Nejtěžší bylo, abych se vždy nějak rozešel, pak už to šlo. Nebylo to jednoduché, proto jsem moc rád, že jsem k soše Radegasta došel. Tento rekord bych chtěl věnovat pivovaru Radegastu, který letos slaví 50 let od svého založení,“ říká Zdeněk Pácha, šerpa z Bašky na Frýdecko-Místecku.

Rekordman nakonec zvládl odnést na zádech 227 kilogramů plechovkového piva Radegast Ratar na speciální téměř třímetrové dřevěné konstrukci vážicí dalších 29 kilogramů. Celkem vynesl na 1250metrové trase s 90metrovým převýšením náklad 256 kilogramů. Rekordní počin „Vynesení nejtěžšího nákladu k soše Radegasta“ bude zapsán i do České knihy rekordů, kterou spravuje Agentura Dobrý den.

„Vydat se s takovým nákladem piva na zádech k soše Radegasta je něco, co zvládne jen ten největší bojovník. Mimořádný počin si zaslouží mimořádně hořkou odměnu, takže panu Páchovi za jeho skvělý výkon dáme pivo Radegast Ratar ve stejné hmotnosti, jakou k soše vynesl,“ říká Marek Grabovský, manažer značky Radegast.

Radegast uspěl v soutěži pivních speciálů

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Pivovar RadegastAutor:Zdeněk Kovář, PR

Pivovar Radegast, který letos oslavuje 50. výročí od uvaření první várky piva, uspěl v degustační soutěži CEREVISIA SPECIALS – Pivní speciál roku 2020. Bronzové pozice obsadily piva Radegast Extra Hořká 15 a Radegast Ratar.

I přes současnou nelehkou situaci usilovalo o vítězství v degustační soutěži CEREVISIA SPECIALS – Pivní speciál roku 2020 ve čtyřech kategoriích 42 pivních speciálů. V nejsilněji obsazené kategorii „Světlá silná piva (13,0 % a více EMP)“ obsadil třetí místo tmavě jantarový speciál Radegast Extra Hořká 15. Stejnou pozici, tentokrát v kategorii „Neobvyklá piva“, získal podle degustátorů výčepní speciál s mimořádnou hořkostí Radegast Ratar.

Dvakrát chmelená Radegast Extra Hořká 15 vyniká výraznou hořkostí vyváženou bohatou sladovou chutí s lehkými karamelovými podtóny. Radegast Ratar je s 50 jednotkami hořkosti (IBU) nejvíce hořké pivo v padesátileté historii nošovického pivovaru. Plnou chuť
a mimořádnou hořkost dává pivu prémiový chmel Polaris. „Jsem rád, že se opět ukázalo, že správně hořké pivo Radegast má v pivním světě významné místo. Radegast Extra Hořká 15 a Radegast Ratar jsou toho důkazem,“ říká Petr Kwaczek, sládek pivovaru Radegast.

Soutěžní vzorky hodnotil dvacetičlenný degustační tým složený ze dvou komisí. První, tzv. panel expertů, tvořilo dvanáct školených degustátorů doplněných o sládky z malých pivovarů. Dále pivní speciály posuzoval také osmičlenný panel významných osobností z oborů mimo pivovarství, které se však pivu a pivovarské problematice dlouhodobě věnují, jako novináři, odborníci a další.

Degustační soutěž speciálních a neobvyklých piv CEREVISIA SPECIALIS – Pivní speciál roku 2020 letos proběhla již pojedenácté.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.24.03.2021 18:00153