Historie a současnost Pivovaru Radegast

V Nošovicích vaří sládci pivo Radegastu už více než 40 let. Za tu dobu se toho hodně změnilo a pivovar prošel několika etapami modernizace. Nezměnila se ale receptura ani postup vaření piva Radegast, a tak zůstává stejná i jeho chuť, výrazná hořkost a správný říz.

● 1966 Položení základního kamene pivovaruRadegast
V 60. letech bylo rozhodnuto najít na severní Moravě vhodnou lokalitu pro výstavbu moderního pivovaru s velkou kapacitou soustředěnou na jediném místě. Po pečlivém vyhodnocení byla vybrána obec Nošovice. Základní kámen pivovaru byl položen roku 7. července 1966.

● 1970 Uvaření první várky pivaRadegast
První várka piva se rodí 3. prosince 1970. Rok poté dostává pivo jméno podle staroslovanského boha slunce, ohně a pohostinnosti Radegasta.

● 1988 Překročení hranice 1 mil. hl. piva uvařeného za rokRadegast
Radegast investuje do nejmodernější techniky a jako první z domácích pivovarů zavádí cylindrokónické kvasné tanky. Objem každého z 18 tanků je 2 000 hl. Roční výstav překračuje magickou hranici milion hektolitrů. Za dalších 10 let jsou to dokonce 2 miliony.

● 1990 Privatizace pivovaru, vznik spol. Pivovar Radegast a.s.Radegast
Do 30. června 1990 byl pivovar Radegast jedním ze závodů podniku Severomoravské pivovary Přerov, 1. července se stal samostatným státním podnikem. Po privatizaci v roce 1991 začíná nošovický Pivovar Radegast, a. s., psát novou, slavnou kapitolu v dějinách českého pivovarnictví.

● 1994 Zprovoznění nové varnypivovar
V roce 1994 byla uvedena do provozu nová varna, jejíž kvalita odpovídá nejvyššímu světovému standardu. V pivovaru byla postavena jedna z prvních filtračních linek se stabilizačním filtrem a linka na stáčení do sudů. Průkopnicky zde přešli z hliníkových sudů na nerezové KEG sudy.

● 1997 Dokončení výstavby cylindrokónických tankůRadegast
V r. 1997 byla dokončena výstavba cylindrokónických tanků, jejímž cílem je navýšení výrobní kapacity pivovaru v úseku hlavního kvašení a dokvašování. Investice umožňuje zvýšení celkové produkce pivovaru na 2,4 mil. hl piva ročně. Pivovar má jednu z nejmodernějších plně automatizovaných linek na stáčení ve střední Evropě s kapacitou 50 tisíc lahví za hodinu. Byla uvedena do provozu v roce 1998.

● 1998 Dosažení mety 2 mil. hl. piva uvařeného za rokRadegast
Zatímco se v roce 1988 v pivovaru vystavilo asi 1 mil. hl piva, v roce 1998 poprvé Radegast ve své historii pokořil dvoumilionovou hranici vystaveného piva. V roce 1999 pak dosáhl tržního podílu na tuzemském trhu téměř 14 % (oproti 7 % z roku 1992).


● 1999 Součást největší české pivovarské skupiny Plzeňský Prazdroj a.s.Radegast
V roce 1999 se pivovar Radegast stal součástí spol. Plzeňský Prazdroj, a.s., která je největší pivovarnickou skupinou v ČR. Radegast tak patří do celosvětové rodiny globální skupiny SABMillerplc, druhého největšího výrobce piva na světě, s pivovarnickými aktivitami či distribucí ve více než 60 zemích světa napříč šesti kontinenty. Pilsner Urquell je mezinárodní vlajkovou lodí portfolia značek SABMiller.

● 2010 Otevřeno nové návštěvnické centrum - 1.etapa prohlídkové trasyRadegast
Ke 40. výročí pivovaru nadělil pivovar všem zájemcům o správně hořké pivo nové lákadlo – zbrusu nové Návštěvnické centrum – Radegastovu svatyni. Návštěvnické centrum doplnilo tradiční prohlídky pivovaru. Svým interiérovým řešením vypovídá o tom, že Radegast je pivo pro pravé chlapy, které má 40letou tradici a je pevnou součástí regionu. Důležitou roli hrála i inspirace beskydskou přírodou, která dává pivu Radegast základ v podobě vynikající vody z Morávky. Významnou část interiéru pokrývá expozice o historii piva Radegast. Součástí je také kinosál, ve kterém si návštěvníci prohlédnou filmy. Nechybí ani prodejna s širokou nabídkou předmětů z kolekce Radegast.

● 2012 Dokončena 2.etapa prohlídkové trasy pivovarem RadegastRadegast
Významnou inovací za 1,5 mil. Kč prošla před začátkem turistické sezóny exkurzní trasa pivovarem, jejímž cílem bylo stéle zlepšovat komfort pro návštěvníky a informační hodnotu a zážitek z návštěvy pivovaru. Nově turisté nahlédnou i do ležáckého sklepa, což dříve nebylo možné. A to z místnosti připomínající velký sud, ve kterém nechybí poutavá expozice o vývoji ležáckých sklepů a bednářském umění. V průběhu trasy vznikly nové informační panely představující jednotlivé části výroby piva i pivovarnictví jako oboru. V místech, kam z bezpečnostních důvodů nelze vstoupit, byly nainstalovány velkoplošné obrazovky, na nichž návštěvníci uvidí záběry z provozů. To se týká například sladovny, kde přibylo i názorné schéma výroby sladu. Podobné schéma je nově také v lahvovně, odkud se k výtahu do degustační síně nad pivovarem lidé projdou po novém chodníku. I díky investicím do Návštěvnického centra a trasy se pivovar Radegast stal v roce 2012 součástí projektu Industriální atraktivity v Moravskoslezském kraji, který má Moravskoslezský kraj prezentovat především jako oblast plnou atraktivních technických památek a přilákat návštěvníky z celé České republiky.

● 2014 Nová Ryze Hořká 12 z NošovicRadegast
Sládci z nošovického pivovaru uvařili nové pivo Radegast Ryze Hořká 12. Ta nahradila v portfoliu pivovaru stávající světlý ležák Radegast Premium. Nová Ryze Hořká 12 je plnější a díky použití třech druhů moravského chmele vyniká intenzivnější avšak příjemnou hořkostí i výrazným chmelovým aroma. Jen během prvních třech měsíců od uvedení na trh se nové dvanáctky vytočilo 20 milionů půllitrů.
Zdroj:Stránky Pivovaru Radegast, 2015


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Pivovaru Radegast

Kdy:dle rozpisu na stránkách pivovObec:NošoviceZdroj:Pivovar Radegast

TRASA PROHLÍDKY

● NÁVŠTĚVNICKÉ CENTRUM - RADEGASTOVA SVATYNĚ
Prohlídka pivovaru Radegast začíná v Návštěvnickém centru – Radegastově svatyni s interaktivní expozicí. Zde vás seznámíme s historií piva Radegast a jeho propojením s životem v regionu, kultem boha Radegasta a čistou beskydskou přírodou, která dává pivu Radegast základ v podobě vynikající vody z Morávky.

● CYLINDROKÓNICKÉ TANKY
Z Návštěvnického centra vyrazíte na prohlídku vlastní výroby. Nejprve projdete pod obřími cylindrokónickými tanky, v nichž probíhá hlavní kvašení piva Radegast.

● VÝROBA SLADU
Jednu z hlavních surovin – slad – si v pivovaru Radegast vyrábíme sami. Tento proces trvá několik dní, proto vám výrobu sladu představíme v krátkém filmu na velkoplošné obrazovce přímo před budovou sladovny.

● STÁČÍRNA
Následuje zastávka ve stáčírně pivovaru Radegast - v jedné z nejmodernějších, plně automatizovaných linek na stáčení ve střední Evropě s kapacitou 50 tisíc lahví za hodinu. Z provozních důvodů bohužel není možné garantovat, že v době prohlídek budou stáčecí linky plně v provozu. Nicméně na videoprojekci si všechny úseky plnění lahví budete moci detailně prohlédnout.

● LEŽÁCKÉ SKLEPY
Ze speciální místnosti připomínající ležácký sud můžete nahlédnout do ležáckého sklepa, kam přichází tzv. mladé pivo z kvasných cylindrokónických tanků. V ležáckém sklepě pivo dokvašuje a zraje.

● VARNA JAROMÍRA FRANZLA
Další kroky vás zavedou do varny – samého srdce pivovaru, kde se pivo Radegast vaří. Tady uvidíte pivovarské pstruhy dohlížející na to, že voda z Morávky má výbornou kvalitu. Právě beskydská voda je totiž klíčovou surovinou pro vaření Radegastu, společně s žateckým chmelem z Tršicka a sladem z vlastní sladovny.


PRAKTICKÉ INFORMACE:
●Délka prohlídky: 120 min.
●Kapacita ve skupině: min. 10 osob, maximálně 40 osob
●Prohlídku pivovaru Radegast lze absolvovat pouze s průvodcem v českém, anglickém, německém nebo polském jazyce.
●Náročnost prohlídky je střední – nutno zdolat schody.
●Prohlídka zahrnuje ochutnávku správně hořkého piva Radegast nebo nealkoholického piva Birell dle volby návštěvníka. Ochutnávka je podávána pouze starším 18 let.
●Návštěvní řád
●Vzhledem k tomu, že se jedná o potravinářský průmysl, případné zastavení provozu z důvodů sanitací je běžnou součástí našeho provozu.

PRAVIDLA NÁVŠTĚVY PIVOVARU RADEGAST PRO NEZLETILÉ:
●Bez doprovodu odpovědné osoby starší 18 let a plně způsobilé k právním úkonům (např. rodiče, učitele, průvodce) mohou nezletilí návštěvníci absolvovat v pivovaru Radegast pouze prohlídku pivovarnictví.
●Pokud nezletilé návštěvníky doprovází odpovědná osoba starší 18 let plně způsobilá k právním úkonům (např. rodič, učitel, průvodce, vedoucí skupiny) akceptujeme, že za nezletilého návštěvníka či skupinu návštěvníků přebírá odpovědnost tato odpovědná osoba a rozhodnutí o tom, jaký prohlídkový okruh s nezletilým/i navštíví, ponecháváme na této odpovědné osobě.

OTEVÍRACÍ DOBA Návštěvnického centra a Radegastova obchodu, platná od 1.11.2016:

●ŘÍJEN – BŘEZEN:
Úterý – sobota: 10.00 – 16.00 hodin
Pondělí, neděle: zavřeno
Prohlídky pivovaru pro veřejnost v češtině: sobota od 14.00 hodin

●DUBEN – ZÁŘÍ:
Pondělí: zavřeno
Úterý – sobota: 10.00 – 17.00 hodin
Neděle: 10.00 – 14.00 hodin
Prohlídky pivovaru pro veřejnost v češtině: úterý, čtvrtek a sobota v 15.00 hodin, neděle v 11.00 hodin

Skupinové exkurze (nad 10 osob) v ČJ, AJ, PL si objednejte kdykoliv po telefonické nebo emailové rezervaci (min 24 hod. před prohlídkou).

Aktualizováno: před 5 lety

Radegast snížil spotřebu vody při výrobě piva na historické minimum

Publikováno:před 6 dnyZdroj:Naše voda

Pivovar Radegast dokázal loni opět snížit spotřebu vody při výrobě piva. V roce 2021 potřeboval jen 1,2 litru vody na jeden půllitr piva Radegast. Jde o nejlepší výsledek v jeho pivovarské historii. Letos nošovický pivovar chystá další optimalizační projekt vedoucí k šetření s vodou na plechovkové lince.

Pivovar Radegast opět potvrdil svoji pozici ve světové pivovarské špičce v šetření s vodou, kterou využívá na výrobu piva. V roce 2021 dosáhl dalšího milníku a jeho poslední rekordní úspora se zastavila na hodnotě 1,2 litru vody na jeden půllitr piva. Většina tuzemských pivovarů přitom spotřebuje více než 1,5 litru vody na jeden půllitr piva, u zahraničních pivovarů je to pak přes 2 litry vody na jeden půllitr piva. Od roku 2008, kdy se Pivovar Radegast úsporami vody intenzivně zabývá, jde přibližně o 40% snížení ve spotřebě vody „Za takovým výrazným posunem a současnými prvotřídními výsledky stojí jasná strategie, pevně stanovené cíle a zapojení všech zaměstnanců pivovaru. Dnes umíme vodu opakovaně využívat a její spotřebu stále snižovat, a proto v tom patříme mezi nejlepší na světě,“ uvádí Ivo Kaňák, manažer Pivovaru Radegast.

Do spotřeby vody, která se využívá na výrobu piva, se počítá nejen voda přímo obsažená v pivu, ale také voda na mytí lahví, voda využívaná na sanitaci v provozech nebo i užitková voda, používaná na sociálních zařízeních v pivovaru.

Na Arkádách teče Birell proudem k ochutnání zdarma

Publikováno:před 2 měsíciZdroj:Plzeňský PrazdrojAutor:Zdeněk Kovář, PR

Nejoblíbenější české nealkoholické pivo Birell Světlý vařené podle nové receptury je po celý týden k ochutnání zdarma před pražským obchodním centrem Arkády Pankrác. Birell pro svou promo akci použil poprvé v Česku obří billboard se zabudovaným výčepem.

„Zveme všechny dospělé k ochutnávce našeho skvělého nealkoholického piva. Nový Birell Světlý se nyní svou sytou zlatou barvou, plnou chutí a výrazným chmelovým aroma ještě více blíží ke klasickému českému ležáku. Do 1. května mají všichni příležitost ho zdarma ochutnat v nákupním centru Arkády v Praze na Pankráci.” říká manažerka značky Birell Lenka Trvalcová.

Poprvé v ČR je pro účel prezentace použita obří reklamní plocha se zabudovaným výčepním zařízením. Tento čepovací billboard je už od pondělního rána v obležení. Možnost vyzkoušet a posoudit nejznámější české nealkoholické pivo s inovovanou recepturou si dnes nenechalo ujít přes stovky návštěvníků. K unikátnímu šest metrů vysokému čepovacímu billboardu proudí zájemci ze všech stran, nejen po červeném VIP koberci, který sem vede přímo z obchodního centra. Zájem veřejnosti podpořila i účast influencerů. Nový Birell Světlý přišli ochutnat například Johan Mádr, Petr Havránek, Zuzana a Jan známí pod přezdívkou Taste of Prague nebo Givinar.

“Je to tu super. Po červeném koberci jsem snad ještě nikdy nešel, takže je to pro mě velký zážitek. Mám pocit, že Birell s vylepšenou recepturou má výraznější chuť a je více hořký, což mi vyhovuje.” hodnotí svou zkušenost Johan Mádr.

Birell Světlý je tradičně nejoblíbenějším českým nealkoholickým pivem. Od roku 1992, kdy ho nošovičtí sládci uvařili poprvé, nasbíral celou řadu ocenění, jako například Nealkoholické pivo roku 2017 ve World Beer Awards nebo několikanásobné vítězství v soutěži Zlatý pohár PIVEX v kategorii nealkoholických piv. Pro mnohé je Birell synonymem pro nealkoholické pivo. Přesto se Birell rozhodl pro inovaci a novou recepturou vychází vstříc přání pivařů, kteří dnes více než kdy dříve upřednostňují chuťově plná piva.

Součástí vylepšené receptury, která vznikla ze spolupráce tří sládků – autora původní receptury Iva Kaňáka, dnes manažera pivovaru Radegast, sládka Tomáše Pokorného, který má v Plzeňském Prazdroji na starosti inovace, a nošovického sládka Petra Kwaczka, stále zůstávají unikátní kvasnice, které během kvašení a zrání produkují minimum alkoholu, ale naopak maximum chuťových látek shodných s klasickými alkoholickými pivy. Nový Birell Světlý má dnes plnou sladovou chuť s tóny karamelu a sytou zlatou barvu. Chmel Sládek přidaný po skončení chmelovaru pivu dodává jak vyšší hořkost, tak nádherné chmelové aroma. Znalci nyní oceňují další přiblížení chuti Birellu Světlého k chuti tradičních českých piv.

Distribuce tohoto nealkoholického piva vařeného podle nové receptury byla zahájena na začátku února. K ochutnání je do neděle 1. května (včetně) u čepovacího billboardu před nákupním centrem Arkády na pražském Pankráci každý den vždy v čase od 10.00 do 18.00 hodin.

Svěží léto s Birellem: Jednička na trhu nabídne čtyři nové příchutě

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Pivovar RadegastAutor:Zdeněk Kovář, PR

Nejoblíbenější značka nealkoholických piv přichází s novou limitovanou edicí čtyř radlerů na bázi Birellu Světlého. Jako první na trhu nabídne příchutě Citron & Máta a Višeň & Ostružina. Všechny, kteří ocení nižší podíl cukru, pak potěší dvě nové varianty s příchutí Bezový květ a Malina s méně cukru. Ani jedna z variant, stejně jako jiné produkty Birellu, neobsahuje žádné konzervanty a umělá barviva. Limitovaná edice svěžích letní chutí inspirována samotnými spotřebiteli se objeví na pultech v dubnu a bude k dispozici po dobu jednoho roku.

Základem nových radlerů je nejprodávanější české nealkoholické pivo Birell Světlý, které má od letošního roku vylepšenou recepturu. Jeho plná bohatá chuť a výrazné chmelové aroma se skvěle snoubí s ovocnými šťávami a výsledkem je výjimečně intenzivní chuťový zážitek. Varianty Citron & Máta a Višeň & Ostružina, které žádné jiné značky na českém trhu v portfoliu nemají, jsou ideálním osvěžením během teplých dní a hodí se na rodinnou oslavu i příjemné posezení s kamarády. Birell nové příchutě vyvinul na přání spotřebitelů, kteří je na trhu postrádali. Zatímco nealkoholický radler Višeň & Ostružina s vysokým podílem ovocných šťáv potěší plnou chutí zralého ovoce, Citron & Máta je navíc zdrojem vitaminů B5, B6 a C.

Lehčí varianty nealkoholických radlerů Malina a Bezový květ se sníženým obsahem cukru osloví milovníky méně sladkých nápojů. Dle průzkumu Cebit Tracking (2022) je nižší obsah cukru v nápojích významný pro ženy ve věku 25–35 let, ale bohatou ovocnou chuť jistě ocení nejen ony.

„Spotřebitelé milují objevování nových příchutí a očekávají od nás, že je každý rok něčím překvapíme. Po novinkách často sáhnou i lidé, kteří tento typ nápojů běžně nepijí. Limitovaná edice přináší lidem nevšední chuťový zážitek, který si mohou vychutnat kdykoliv a kdekoliv,“ říká manažerka značky Birell Lenka Trvalcová.

Prodej nealko nápojů míchaných z piva se za posledních šest let zpětinásobil a podíl radlerů se na pivním trhu zvýšil z 1,1 % na 5 %. Za nárůstem stojí jak dlouhodobě rostoucí obliba některých variant, jako je například Birell Pomelo & Grep, jejíž prodej v hospodách a restauracích se zvýšil v loňském roce o 23 %, tak touha spotřebitelů zkoušet překvapivé kombinace. Novinky oslovují i zákazníky, kteří ochucená nealko piva běžně nepijí, ale rádi se nechají zlákat právě netradičním spojením ovocných příchutí. Radlery od Birellu se tak stávají nedílnou součástí letních párty, grilování, posezení s rodinou a přáteli, ale i vyznavačů aktivního pohybu.

Birell ovládl soutěž Zlatého poháru Pivex 2022, získal celkem čtyři ocenění

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Pivovar RadegastAutor:Prazdroje Zdeněk, PR

Celkem čtyři ocenění získal Birell v prestižní soutěži Zlatý pohár Pivex včetně zlaté medaile mezi nealkoholickými pivy. Výsledky letošního ročníku degustační soutěže potvrzují skutečnost, že je Birell nejen oblíbeným nápojem a synonymem pro nealkoholické pivo mezi spotřebiteli, ale také uznávaný předními českými pivovarskými odborníky.

V brněnském hotelu Orea Congress se sešli sládci a degustátoři českých a moravských pivovarů, aby odborně posoudili kvalitu piv přihlášených do soutěže Pivex. Velký úspěch zaznamenal v letošním jubilejním 30. ročníku soutěže lídr mezi tuzemskými nealkoholickými pivy Birell. V kategorii nealkoholických lahvových piv získala absolutní prvenství loňská novinka Birell Za Studena chmelený, na jehož receptuře se podíleli sládci z nošovického i plzeňského pivovaru. Na třetím místě ve stejné kategorii se umístil Birell Světlý.

V kategorii nízkoalkoholických a nealkoholických míchaných nápojů z piva získal stříbro Birell Pomelo&Grep. Ten vede v oblíbenosti i mezi spotřebiteli. „Naše příchuť Pomelo&Grep patří dlouhodobě mezi nejvyhledávanější ochucená nealkoholická piva na trhu, a to nejen v plechovce. Dlouhodobě se mu daří také v hospodách a restauracích v čepované variantě. Stále víc hospodských ho odebírá. Mezi roky 2019 a 2020 se prodeje čepovaného Birellu Pomeloc&Grep zvýšily o 5 % a počet restaurací, které jej během letní sezóny nabízely, se zvedl dokonce o 16,5 %,“ říká Lenka Králová, marketingová manažerka Plzeňského Prazdroje.

Birell bodoval i v kategorii speciálních piv, v níž spolu soutěžila piva alkoholická i nealkoholická. Na třetím místě se umístila loňská novinka Birell stylu IPA. „Z tohoto ocenění máme obzvlášť radost, protože se potvrzuje, že naše nealkoholické pivo obstojí svou chutí mezi alkoholickými. Je skvělé, že ho milovníci a znalci piva neberou jen jako nealkoholickou variantu k normálnímu pivu, ale jako opravdové pivo, které jim chutná, ale navíc si ho lze užít i v práci nebo na cestách,“ doplňuje Lenka Králová.

V trendu plnější chutě pokračuje Birell i letos. Již počátkem roku změnili sládci po 30 letech recepturu Birellu Světlého a uvedli na trh jeho vylepšenou verzi s chutí a vzhledem ještě bližší klasickým českým ležákům. Od března je k dostání ve většině obchodů i na čepu některých hospod a restaurací. Na novinky od Birellu se mohou brzy těšit také příznivci ochucených nealkoholických piv.

“Birell se stal synonymem pro kvalitní nealkoholické pivo, což svědčí o jeho dlouhodobé oblibě mezi českými spotřebiteli. Jsme ale velmi rádi, že naše piva a radlery hodnotí pozitivně taky pivovarští odborníci. Úspěchy našich nápojů ve všech kategoriích jsou pro nás potvrzením, že novinky, které přinášíme spotřebitelům, jsou skutečně kvalitní,“ dodává Lenka Králová.


7+1 postřehů o národním nápoji Čechů aneb hojnost chutí je v kurzu

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Pivovar RadegastAutor:Zdeněk Kovář, PR

Pivo k naší tuzemské kotlině patří už stovky let. Odnepaměti je také považováno za český národní nápoj. V Česku vaří pivo již přes 500 velkých
i malých pivovarů a stovky, možná tisíce domácích pivovarníků. Čeští spotřebitelé mohou ochutnat a vyzkoušet pestrou nabídku různých pivních značek. Ale, znají Češi vůbec pivo? Vědí, z čeho se vaří? Při jaké teplotě by se mělo pít? Kolik je v pivu vlastně vody? Sedm plus jedna postřehů o českém pivu a pivovarnictví sestavil Roman Šolc, obchodní sládek Pivovaru Radegast. Tak dej Bůh štěstí.

Chmel, kam se podíváš
Věděli jste, že Česko je chmelařská velmoc? Dokonce patříme do TOP trojky mezi světovými pěstiteli chmele – před námi je jen USA a Německo. V české krajině najdeme asi 8 % světové plochy, na které se pěstuje chmel. Jedná se o přibližně 5 000 hektarů (v roce 2021 to bylo 4971 ha). Nejvíce se u nás pěstuje slavný Žatecký poloraný červeňák (asi 85 % plochy), ale jsou tu i dvě desítky dalších odrůd včetně třeba Kazbeku, Saaz Late nebo Agnusu.

Proč mluvit při pivu i o vodě?
Protože v každém pivu je asi 92-93 % vody. Je tak jednou ze základních surovin, které mají na výslednou chuť piva ohromný vliv. Proto si každý pivovar své zdroje vody střeží jako oko v hlavě. Bez kvalitní vody dobré pivo zkrátka neuvaříte. Je lepší tvrdá, nebo měkká voda? Záleží na tom, v jakém pivním stylu má být pivo uvařeno. Pro tradiční české ležáky je ideální měkká voda.

S osmičkou nic nezkazíte!
Lahvové pivo se na sedmý schod můžete dát, ale tu správnou chuť piva zaručí jen ideální servírovací teplota. A jaká by měla být? Nejlépe si český ležák nebo výčepní pivo vychutnáte, když se vychladí na 7 až 8 °C. Když sáhnete po vytipovaném speciálu, například ve stylu IPA, tak si pivo nachystejte na teplotu 8 až 10 °C.

Správné domácí servírování znáte?
Čeští hospodští už jsou často velcí profíci a vědí, jak hostům pivo správně načepovat
a naservírovat. Ale co doma? Stačí pivo vyndat z lednice nebo ze sklepa? Opatrně otevřete láhev, aniž byste jí třepali. Je nutné začínat s čistou, chladnou sklenicí, vypláchnutou před naléváním studenou vodou. Držte láhev pod úhlem 45 ° a sklenici téměř vodorovně, poté lijte pivo po stěně do středu svažující se sklenice – pivo tak získá perfektní chuť a ideální pěnění. Když je láhev z poloviny prázdná, narovnejte sklenici a zbytek obsahu nalijte přímo do středu. Postupně zvyšujte vzdálenost mezi lahví a sklenicí, vytvořené víření uvolní aroma. Zbytek piva rychle nalijte do sklenice, proudem vytvořte hustou vysokou pěnu.

Hojnost chutí na vzestupu
S různými pivními styly a chutěmi se v posledních letech doslova roztrhl pivovarnický pytel. Čeští spotřebitelé nikdy neměli na výběr takovou chuťovou hojnost a pestrost. V Češi si v současnosti mohou vybrat z desítek až stovek různých pivních speciálů v pestré paletě pivních stylů od tradičních ležáků českého typu, přes pšeničná piva, portery, bocky, americké ejly až po styl India Pale Ale (IPA). K pivní rozmanitosti se přidávají i větší pivovary. Třeba Radegast uvařil první svrchně kvašené pivo ve své historii ve stylu Session IPA s názvem ROG IPA.

Hořkost aneb IBU je všude
Češi si hořká piva oblíbili, to je další trend posledních let. České pivovary na jejich zájem samozřejmě patřičně reagují. Které z piv má na světě nejvíce hořkosti (označující se zkratkou IBU)? V zahraničí se objevují piva s hořkostí až 2 600 IBU, v Česku se dají ochutnat piva s hořkostí přes 125 IBU. Radegast ROG IPA má 50 jednotek hořkosti.

Když chmel, tak v peletách?
Na varnách většiny českých pivovarů už čerstvý chmel nenajdete. Proč tomu tak je? O kvalitu jde „až“ v první řadě. Chmel v podobě pelet si díky speciálnímu zpracování zachovává své prvotřídní chuťové vlastnosti celý rok. Právě proto jsou využívány chmelové pelety, a ne lisované chmelové šišky.

České pivo je unikát?
Je to tak a máme to od Evropské unie potvrzené černé na bílém. Už od roku 2008 se značka České pivo zapisuje do povědomí lidí nejen u nás, ale i v zahraničí. Chránění zeměpisné označení má zapsáno 18 českých pivovarů. Co musejí splňovat? Pivo je potřeba uvařit u nás za použití české vody, českého chmele a českého sladu. Sládci musejí dbát na tradiční postupy a technologie. Bez výjimek.

Birell mění svoji recepturu. Po třiceti letech

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Vitalia.czAutor:Kateřina Čepelíková

Nealkoholická piva jsou na vzestupu, už se nepijí jen když potřebujete někoho odvézt autem, ale i proto, že se velmi blíží chuti klasického piva. Tak jako nová receptura pro Birell Světlý.

„Svět kolem nás se mění a dynamicky se mění i životní styl. Stále více lidí vyznává aktivní přístup k životu. S tím souvisí i postupný nárůst spotřeby nealkoholických nápojů, včetně nealkoholického piva. Například ve Španělsku představují tržby za nealkoholické pivo již 18 % celkových tržeb za pivo. Odborníci předpokládají v příštích pěti letech nárůst celkové světové spotřeby nealkoholického piva o více než 7 %,“ říká Lenka Trvalcová, manažerka značky Birell. A to byl i jeden z důvodů, proč loni touto dobou přišla česká značka Birell se dvěma novými nealko pivy (Birell Za studena chmelený i Birell stylu IPA) a proč letos upravuje recepturu Birellu Světlý.

Proč má Birell Světlý novou recepturu
Letos se Plzeňský Prazdroj rozhodl zareagovat na měnící se preference českých pivařů a změnil recepturu nejprodávanější varianty – Birellu Světlého. Čeští pivaři dnes totiž více než dříve dávají přednost chuťově plným, zajímavým pivům. Nová receptura má přiblížit populární variantu Birell Světlý ještě více chuti klasického českého piva.

„Lidé si dnes chtějí pivo především vychutnat. Bez ohledu na stupňovitost nebo obsah alkoholu očekávají, že se stane příjemnou součástí posezení s přáteli. Pivo se stává tématem jejich hovoru, vnímají rozdíly, dokážou ocenit jednotlivé chutě i celkový dojem. Proto jsme se rozhodli v tomto duchu vylepšit i naše nealkoholické pivo. Vyzkoušeli jsme řadu možností, jak udělat Birell zajímavější, celkově bohatší. Jsme přesvědčeni, že pivo, které jsme uvařili, uspokojí i ty největší pivní fajnšmekry,“ vysvětluje Roman Trzaskalik, marketingový ředitel Plzeňského Prazdroje.

V čem se nový Birell liší od předchozího?
I v nové receptuře sládci používají desítkami let prověřené unikátní kvasnice, které stojí za skutečně pivní chutí Birellu. Ty tvoří během procesu kvašení a zrání jen velmi nízké množství alkoholu, a přitom produkují chuťově důležité látky, stejné jako při výrobě alkoholických piv.

Nový Birell Světlý je ale celkově bohatší, má tmavší barvu a plnou sladovou chuť s tóny karamelu. Přitom si ponechává velmi dobrou pitelnost. Sládci přidali ke sladu plzeňskému i slady karamelový a barevný, což obohatilo chuť a zároveň přispělo k plnější zlaté barvě nového Birellu. Přidáním chmele po skončení chmelovaru získalo pivo kromě vyšší hořkosti taky nádherné chmelové aroma.

Pozitivní vliv na plnost chuti a celkový zážitek z napití má i nový způsob rmutování, díky kterému se do piva dostává více chuťově významných látek. Nový Birell se proto svou chutí, vzhledem i aroma ještě více přiblížil dobrým alkoholickým pivům plzeňského typu.

Na novém Birellu se podílel i autor původní receptury
Vylepšená receptura je výsledkem spolupráce sládků Plzeňského Prazdroje – autora původní receptury Iva Kaňáka, dnes ředitele Pivovaru Radegast, sládka Tomáše Pokorného, který má v Plzeňském Prazdroji na starosti inovace, a nošovického sládka Petra Kwaczka.

Pivovar Radegast 1. března znovu otevře prohlídkovou trasu

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Večerní Praha

Návštěvníkům se po několika měsících opět nabízí příležitost naplno si vychutnat zážitek z prohlídky jednoho z nejmodernějších pivovarů v České republice, přímo u zdroje se osvěžit správně hořkým pivem a nahlédnout do historie i současnosti výroby piva v podhůří Beskyd. Pivovar Radegast v Nošovicích u Frýdku-Místku od úterý 1. března znovu otevře prohlídkovou trasu a v dubnu se do provozu vrátí také oblíbená Radegastova škola čepování piva.

Základní kámen byl v Nošovicích položen v roce 1966, první várku piva uvařil sládek Jaromír Franzl o čtyři roky později. Sládci dodnes zachovávají původní recepturu, která Radegastu zaručuje nezaměnitelnou chuť a výraznou hořkost. Dvouhodinová prohlídka začíná v Návštěvnickém centru – Radegastově svatyni, kde se seznámíte s historií pivovaru, varním procesem a vším, co značka Radegast nabízí. Poté uvidíte varnu zakladatele pivovaru Jaromíra Franzla, kde ve speciální nádrži žijí pivovarští pstruzi a hlídají kvalitu vody, projdete stáčírnu lahví i plechovek, centrální sklad, v pivovarských sklepích se podíváte, jak pivo zraje a dokvašuje. Prohlídka končí ve vyhlídkové věži s orosenou sklenicí zlatavého moku a idylickým výhledem na panorama Beskyd.

Přímo v pivovaru bude od dubna k dispozici opět také Radegastova škola čepování piva. Součástí tříhodinového zážitkového programu je prohlídka pivovaru, představení zásad náležité péče o pivo a samozřejmě také zábavná „výuka“ správného čepování piva „na hladinku“ nebo třeba ochutnávkový „šnyt“. V ceně (350 Kč/osoba) je zahrnuta konzumace piva Radegast Ryze hořká 12 a drobné občerstvení k pivu.

Rezervace hořkých prohlídek: tickets.prazdroj.cz/prohlidka-pivovaru-radegast
Rezervace Školy čepování: tickets.prazdroj.cz/radegastova-skola-cepovani-piva

Začíná doba „IPOVÁ“. Hořký speciál Radegastu míří do všech koutů Česka

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Pivovar RadegastAutor:Zdeněk Kovář,PR

Startuje jaro plné hojnosti. V Česku rozkvétá pivní styl Session IPA. Pivovar Radegast posílá do celostátní distribuce svěží pivní speciál s bohatou chutí, Radegast ROG IPA. Postupně se objeví v lahvovém balení ve vybraných obchodních řetězcích a online supermarketech.

Svrchně kvašený speciál Radegast ROG IPA má za sebou úspěšnou zatěžkávací zkoušku. V minulém roce byl k dostání pouze v omezeném množství ve vybraném obchodním řetězci. „Jde vidět, že Češi jsou čím dál odvážnější a začínají přicházet na chuť pivním speciálům. Spotřebitelské ohlasy byly nad očekávání příznivé, a proto jsme brzy začali připravovat uvedení do celostátní distribuce. Radegast ROG IPA se nyní postupně objevuje na regálech většiny tuzemských obchodů,“ uvádí Josef Jalůvka, manažer značky Radegast.

Světlé, svrchně kvašené pivo Radegast ROG IPA nabízí osvěžující a bohatou chuť, plnou hojnosti. O příjemný chmelový charakter a převažující citrusovou a grepovou vůni se postaraly americké aromatické chmely Citra, Sabro a český aromatický chmel Kazbek. Díky nim dosahuje vysoké hořkosti 50 jednotek hořkosti IBU, srovnatelné s pivem Radegast Ratar. Název piva je inspirován staroslovanským výrazem pro Roh hojnosti, který symbolizuje úrodnost a blahobyt.

Radegast ROG IPA je uvařena ve stylu Session IPA, který v sobě propojuje pitelnost a osvěžující charakter na jedné straně, citrusovou vůni a harmonickou chmelovou chuť na straně druhé. Tato „lehčí“ varianta klasického stylu IPA obsahuje nižší množství alkoholu, než je u této varianty obvyklé. „Chceme naší IPOU oslovit nejen stávající fanoušky hořkých piv Radegast, ale také s pivní rozmanitostí seznámit i další spotřebitele vyhledávající nové chuťové prožitky mimo klasické české ležáky. ROG IPA ve stylu Session je optimální výzvou pro všechny spotřebitele, kteří chtějí udělat krok jiným chuťovým směrem,“ vysvětluje Roman Šolc, obchodní sládek pivovaru Radegast.

Radegast ROG IPA se od začátku letošního roku objevuje na regálech většiny velkých maloobchodních řetězců v Česku, jako jsou Albert, Tesco, Billa, Globus nebo Kaufland, vybraných prodejnách Hruška, Enapo, Coop nebo online supermarketech Rohlík.cz a Košík.cz. Doporučená maloobchodní cena je 24,90 Kč za půllitrovou skleněnou lahev.

Pivovar Radegast zařadil svoji IPU do kategorie „výčepních speciálů“, kterou si pro lepší zařazení svých speciálních piv vytvořil. Jedná se o tradiční výčepní piva s výraznou hořkostí
a neotřelým chuťovým profilem. Mimo Radegast ROG IPA zde spadá také mimořádně hořké pivo Radegast Ratar.

Po 30 letech mění Birell Světlý svoji recepturu!

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Pivovar RadegastAutor:Zdeněk Kovář, PR

Nejoblíbenější české nealkoholické pivo Birell Světlý má novou recepturu. Sládci použili pro jeho vaření více druhů sladu, upravili chmelení i proces rmutování. Výsledkem je bohatší chuť, plná zlatá barva a výrazné chmelové aroma Birellu, což vyhovuje současným chuťovým preferencím pivařů. Nová receptura přiblíží populární variantu Birell Světlý ještě více chuti klasického českého piva.

Nošovičtí sládci uvařili první várku jedinečného českého piva Birell už v roce 1992. Během tří desetiletí se stal nejoblíbenějším českým nealkoholickým pivem. Nasbíral mnoho ocenění u nás i v zahraničí jako například ocenění Nealkoholické pivo roku 2017 ve World Beer Awards nebo několikanásobné vítězství v soutěži Zlatý pohár PIVEX v kategorii nealkoholických piv. Pro mnohé se stal synonymem pro nealkoholické pivo.

Letos se ale Plzeňský Prazdroj rozhodl zareagovat na měnící se preference českých pivařů a změnil recepturu nejprodávanější varianty – Birellu Světlého. Čeští pivaři dnes totiž více než dříve dávají přednost chuťově plným, zajímavým pivům. V posledních letech tak vzrostla spotřeba balených ležáků o více než deset procent a stejně dynamicky roste i spotřeba chuťově bohatých speciálních piv.

„Lidé si dnes chtějí pivo především vychutnat. Bez ohledu na stupňovitost nebo obsah alkoholu očekávají, že se stane příjemnou součástí posezení s přáteli. Pivo se stává tématem jejich hovoru, vnímají rozdíly, dokážou ocenit jednotlivé chutě i celkový dojem. Proto jsme se rozhodli v tomto duchu vylepšit i naše nealkoholické pivo. Vyzkoušeli jsme řadu možností, jak udělat Birell zajímavější, celkově bohatší. Jsme přesvědčeni, že pivo, které jsme uvařili, uspokojí i ty největší pivní fajnšmekry,“ vysvětluje Roman Trzaskalik, marketingový ředitel Plzeňského Prazdroje. I v nové receptuře sládci používají desítkami let prověřené unikátní kvasnice, které stojí za skutečně pivní chutí Birellu. Ty tvoří během procesu kvašení a zrání jen velmi nízké množství alkoholu, a přitom produkují chuťově důležité látky, stejné jako při výrobě alkoholických piv. Nový Birell Světlý je ale celkově bohatší, má tmavší barvu a plnou sladovou chuť s tóny karamelu. Přitom si ponechává velmi dobrou pitelnost. Sládci přidali ke sladu plzeňskému i slady karamelový a barevný, což obohatilo chuť a zároveň přispělo k plnější zlaté barvě nového Birellu. Přidáním chmele Sládek po skončení chmelovaru, získalo pivo kromě vyšší hořkosti taky nádherné chmelové aroma. Pozitivní vliv na plnost chuti a celkový zážitek z napití má i nový způsob rmutování, díky kterému se do piva dostává více chuťově významných látek. Nový Birell se proto svou chutí, vzhledem i aroma ještě více přiblížil dobrým alkoholickým pivům plzeňského typu.

Vylepšená receptura je výsledkem spolupráce sládků Plzeňského Prazdroje – autora původní receptury Iva Kaňáka, dnes ředitele pivovaru Pivovaru Radegast, sládka Tomáše Pokorného, který má v Plzeňském Prazdroji na starosti inovace, a nošovického sládka Petra Kwaczka.

Distribuce tohoto nového nealkoholického piva Birell do českých i slovenských obchodů i hospod
byla zahájena na začátku února.

Volba sládků přináší do hospod a restaurací Hutnou 15

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Pivovar RadegastAutor:Zdeněk Kovář, PR

Volba sládků, dlouhodobý program Plzeňského Prazdroje, který každý měsíc přináší speciální piva, nabídne v únoru Hutnou 15 z nošovického pivovaru. Inspirací pro recepturu tohoto speciálu se stalo hutnické řemeslo, které je s regionem piva Radegast úzce spjato. Nošovičtí sládci připravili spodně kvašený speciál s plnou, bohatou, zkrátka hutnou chutí a výraznou hořkostí, která je pro piva Radegast tak charakteristická.

Speciální program Volba sládků Plzeňského Prazdroje přináší již 7. rokem milovníkům piva nové pivní zážitky. Každý měsíc nabízí piva nejrůznějších pivních stylů a chutí. Pro měsíc únor naši sládci vytvořili hořkou novinku Radegast Hutná 15.

Inspiraci pro recepturu tohoto piva našli nošovičtí sládci v domácím regionu. Pivovar Radegast vaří již od svého založení pivo pro tvrdé chlapy zdejší průmyslové oblasti. „Hutníci patří mezi místní patrioty, kteří jsou stejně jako my hrdi na svůj kraj i hořké pivo Radegast. Hutná 15 proto představuje hold jejich tvrdému řemeslu. Je to pivo podobně silné, plné, hořké a bez kompromisu. Jsem přesvědčen, že bude chutnat nejen jim, ale všem milovníkům dobrého piva po celé ČR,“ říká za nošovické autor receptu – hlavní sládek pivovaru Radegast Petr Kwaczek.

Hutná 15 je charakteristická svým intenzivním chmelovým aroma, které mu dodává třetí dávka chmele. Od svého předobrazu, Radegastu Extra Hořké 15, se tento speciál liší větší dávkou barevného sladu, která mu přidala na intenzitě barvy. Vznikl tak silný speciál s 6,5 % alkoholu. Jeho hořkost pak dosahuje 50 jednotek IBU. „Chuť piva je bohatá. Vysoký obsah sladových látek i karamelové tóny chuti, které pivu dává velká dávka karamelového sladu, vyvažují výraznou chmelovou hořkost, takže výsledný dojem z napití je příjemný a harmonický,“ hodnotí únorový speciál sládek Volby sládků Tomáš Pokorný.

Pro všechny, kteří rádi ochutnávají nová piva a dávají přednost plným hořkým pivům, bude Hutná 15 připravena na čepu stovek hospod a restaurací po celém Česku již od začátku února. Seznam míst, kde bude toto pivo k dostání, najdou zájemci na www.volbasladku.cz.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.29.06.2022 15:57172