Historie a současnost Pivovaru Radegast

V Nošovicích vaří sládci pivo Radegastu už více než 40 let. Za tu dobu se toho hodně změnilo a pivovar prošel několika etapami modernizace. Nezměnila se ale receptura ani postup vaření piva Radegast, a tak zůstává stejná i jeho chuť, výrazná hořkost a správný říz.

● 1966 Položení základního kamene pivovaruRadegast
V 60. letech bylo rozhodnuto najít na severní Moravě vhodnou lokalitu pro výstavbu moderního pivovaru s velkou kapacitou soustředěnou na jediném místě. Po pečlivém vyhodnocení byla vybrána obec Nošovice. Základní kámen pivovaru byl položen roku 7. července 1966.

● 1970 Uvaření první várky pivaRadegast
První várka piva se rodí 3. prosince 1970. Rok poté dostává pivo jméno podle staroslovanského boha slunce, ohně a pohostinnosti Radegasta.

● 1988 Překročení hranice 1 mil. hl. piva uvařeného za rokRadegast
Radegast investuje do nejmodernější techniky a jako první z domácích pivovarů zavádí cylindrokónické kvasné tanky. Objem každého z 18 tanků je 2 000 hl. Roční výstav překračuje magickou hranici milion hektolitrů. Za dalších 10 let jsou to dokonce 2 miliony.

● 1990 Privatizace pivovaru, vznik spol. Pivovar Radegast a.s.Radegast
Do 30. června 1990 byl pivovar Radegast jedním ze závodů podniku Severomoravské pivovary Přerov, 1. července se stal samostatným státním podnikem. Po privatizaci v roce 1991 začíná nošovický Pivovar Radegast, a. s., psát novou, slavnou kapitolu v dějinách českého pivovarnictví.

● 1994 Zprovoznění nové varnypivovar
V roce 1994 byla uvedena do provozu nová varna, jejíž kvalita odpovídá nejvyššímu světovému standardu. V pivovaru byla postavena jedna z prvních filtračních linek se stabilizačním filtrem a linka na stáčení do sudů. Průkopnicky zde přešli z hliníkových sudů na nerezové KEG sudy.

● 1997 Dokončení výstavby cylindrokónických tankůRadegast
V r. 1997 byla dokončena výstavba cylindrokónických tanků, jejímž cílem je navýšení výrobní kapacity pivovaru v úseku hlavního kvašení a dokvašování. Investice umožňuje zvýšení celkové produkce pivovaru na 2,4 mil. hl piva ročně. Pivovar má jednu z nejmodernějších plně automatizovaných linek na stáčení ve střední Evropě s kapacitou 50 tisíc lahví za hodinu. Byla uvedena do provozu v roce 1998.

● 1998 Dosažení mety 2 mil. hl. piva uvařeného za rokRadegast
Zatímco se v roce 1988 v pivovaru vystavilo asi 1 mil. hl piva, v roce 1998 poprvé Radegast ve své historii pokořil dvoumilionovou hranici vystaveného piva. V roce 1999 pak dosáhl tržního podílu na tuzemském trhu téměř 14 % (oproti 7 % z roku 1992).


● 1999 Součást největší české pivovarské skupiny Plzeňský Prazdroj a.s.Radegast
V roce 1999 se pivovar Radegast stal součástí spol. Plzeňský Prazdroj, a.s., která je největší pivovarnickou skupinou v ČR. Radegast tak patří do celosvětové rodiny globální skupiny SABMillerplc, druhého největšího výrobce piva na světě, s pivovarnickými aktivitami či distribucí ve více než 60 zemích světa napříč šesti kontinenty. Pilsner Urquell je mezinárodní vlajkovou lodí portfolia značek SABMiller.

● 2010 Otevřeno nové návštěvnické centrum - 1.etapa prohlídkové trasyRadegast
Ke 40. výročí pivovaru nadělil pivovar všem zájemcům o správně hořké pivo nové lákadlo – zbrusu nové Návštěvnické centrum – Radegastovu svatyni. Návštěvnické centrum doplnilo tradiční prohlídky pivovaru. Svým interiérovým řešením vypovídá o tom, že Radegast je pivo pro pravé chlapy, které má 40letou tradici a je pevnou součástí regionu. Důležitou roli hrála i inspirace beskydskou přírodou, která dává pivu Radegast základ v podobě vynikající vody z Morávky. Významnou část interiéru pokrývá expozice o historii piva Radegast. Součástí je také kinosál, ve kterém si návštěvníci prohlédnou filmy. Nechybí ani prodejna s širokou nabídkou předmětů z kolekce Radegast.

● 2012 Dokončena 2.etapa prohlídkové trasy pivovarem RadegastRadegast
Významnou inovací za 1,5 mil. Kč prošla před začátkem turistické sezóny exkurzní trasa pivovarem, jejímž cílem bylo stéle zlepšovat komfort pro návštěvníky a informační hodnotu a zážitek z návštěvy pivovaru. Nově turisté nahlédnou i do ležáckého sklepa, což dříve nebylo možné. A to z místnosti připomínající velký sud, ve kterém nechybí poutavá expozice o vývoji ležáckých sklepů a bednářském umění. V průběhu trasy vznikly nové informační panely představující jednotlivé části výroby piva i pivovarnictví jako oboru. V místech, kam z bezpečnostních důvodů nelze vstoupit, byly nainstalovány velkoplošné obrazovky, na nichž návštěvníci uvidí záběry z provozů. To se týká například sladovny, kde přibylo i názorné schéma výroby sladu. Podobné schéma je nově také v lahvovně, odkud se k výtahu do degustační síně nad pivovarem lidé projdou po novém chodníku. I díky investicím do Návštěvnického centra a trasy se pivovar Radegast stal v roce 2012 součástí projektu Industriální atraktivity v Moravskoslezském kraji, který má Moravskoslezský kraj prezentovat především jako oblast plnou atraktivních technických památek a přilákat návštěvníky z celé České republiky.

● 2014 Nová Ryze Hořká 12 z NošovicRadegast
Sládci z nošovického pivovaru uvařili nové pivo Radegast Ryze Hořká 12. Ta nahradila v portfoliu pivovaru stávající světlý ležák Radegast Premium. Nová Ryze Hořká 12 je plnější a díky použití třech druhů moravského chmele vyniká intenzivnější avšak příjemnou hořkostí i výrazným chmelovým aroma. Jen během prvních třech měsíců od uvedení na trh se nové dvanáctky vytočilo 20 milionů půllitrů.
Zdroj:Stránky Pivovaru Radegast, 2015


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Pivovaru Radegast

Kdy:dle rozpisu na stránkách pivovObec:NošoviceZdroj:Pivovar Radegast

TRASA PROHLÍDKY

● NÁVŠTĚVNICKÉ CENTRUM - RADEGASTOVA SVATYNĚ
Prohlídka pivovaru Radegast začíná v Návštěvnickém centru – Radegastově svatyni s interaktivní expozicí. Zde vás seznámíme s historií piva Radegast a jeho propojením s životem v regionu, kultem boha Radegasta a čistou beskydskou přírodou, která dává pivu Radegast základ v podobě vynikající vody z Morávky.

● CYLINDROKÓNICKÉ TANKY
Z Návštěvnického centra vyrazíte na prohlídku vlastní výroby. Nejprve projdete pod obřími cylindrokónickými tanky, v nichž probíhá hlavní kvašení piva Radegast.

● VÝROBA SLADU
Jednu z hlavních surovin – slad – si v pivovaru Radegast vyrábíme sami. Tento proces trvá několik dní, proto vám výrobu sladu představíme v krátkém filmu na velkoplošné obrazovce přímo před budovou sladovny.

● STÁČÍRNA
Následuje zastávka ve stáčírně pivovaru Radegast - v jedné z nejmodernějších, plně automatizovaných linek na stáčení ve střední Evropě s kapacitou 50 tisíc lahví za hodinu. Z provozních důvodů bohužel není možné garantovat, že v době prohlídek budou stáčecí linky plně v provozu. Nicméně na videoprojekci si všechny úseky plnění lahví budete moci detailně prohlédnout.

● LEŽÁCKÉ SKLEPY
Ze speciální místnosti připomínající ležácký sud můžete nahlédnout do ležáckého sklepa, kam přichází tzv. mladé pivo z kvasných cylindrokónických tanků. V ležáckém sklepě pivo dokvašuje a zraje.

● VARNA JAROMÍRA FRANZLA
Další kroky vás zavedou do varny – samého srdce pivovaru, kde se pivo Radegast vaří. Tady uvidíte pivovarské pstruhy dohlížející na to, že voda z Morávky má výbornou kvalitu. Právě beskydská voda je totiž klíčovou surovinou pro vaření Radegastu, společně s žateckým chmelem z Tršicka a sladem z vlastní sladovny.


PRAKTICKÉ INFORMACE:
●Délka prohlídky: 120 min.
●Kapacita ve skupině: min. 10 osob, maximálně 40 osob
●Prohlídku pivovaru Radegast lze absolvovat pouze s průvodcem v českém, anglickém, německém nebo polském jazyce.
●Náročnost prohlídky je střední – nutno zdolat schody.
●Prohlídka zahrnuje ochutnávku správně hořkého piva Radegast nebo nealkoholického piva Birell dle volby návštěvníka. Ochutnávka je podávána pouze starším 18 let.
●Návštěvní řád
●Vzhledem k tomu, že se jedná o potravinářský průmysl, případné zastavení provozu z důvodů sanitací je běžnou součástí našeho provozu.

PRAVIDLA NÁVŠTĚVY PIVOVARU RADEGAST PRO NEZLETILÉ:
●Bez doprovodu odpovědné osoby starší 18 let a plně způsobilé k právním úkonům (např. rodiče, učitele, průvodce) mohou nezletilí návštěvníci absolvovat v pivovaru Radegast pouze prohlídku pivovarnictví.
●Pokud nezletilé návštěvníky doprovází odpovědná osoba starší 18 let plně způsobilá k právním úkonům (např. rodič, učitel, průvodce, vedoucí skupiny) akceptujeme, že za nezletilého návštěvníka či skupinu návštěvníků přebírá odpovědnost tato odpovědná osoba a rozhodnutí o tom, jaký prohlídkový okruh s nezletilým/i navštíví, ponecháváme na této odpovědné osobě.

OTEVÍRACÍ DOBA Návštěvnického centra a Radegastova obchodu, platná od 1.11.2016:

●ŘÍJEN – BŘEZEN:
Úterý – sobota: 10.00 – 16.00 hodin
Pondělí, neděle: zavřeno
Prohlídky pivovaru pro veřejnost v češtině: sobota od 14.00 hodin

●DUBEN – ZÁŘÍ:
Pondělí: zavřeno
Úterý – sobota: 10.00 – 17.00 hodin
Neděle: 10.00 – 14.00 hodin
Prohlídky pivovaru pro veřejnost v češtině: úterý, čtvrtek a sobota v 15.00 hodin, neděle v 11.00 hodin

Skupinové exkurze (nad 10 osob) v ČJ, AJ, PL si objednejte kdykoliv po telefonické nebo emailové rezervaci (min 24 hod. před prohlídkou).

Aktualizováno: před rokem

Program Radegast lidem podpoří neziskové organizace bojující proti suchu

Publikováno:před 4 dnyZdroj:Pivovar RadegastAutor:Ondřej Coufal, PR

Pivovar Radegast spustil další ročník grantového programu Radegast lidem. Neziskovým organizacím, které pomáhají v oblasti Beskyd, rozdělí 1,4 milionu korun. Letos se zaměří především na podporu projektů, které se snaží řešit palčivé téma sucha a kvality vodních zdrojů. Spolky a organizace mohou své projekty přihlašovat ode dneška do 26. května. Slavnostní vyhlášení se uskuteční 31. srpna na Radegast dni.

Grantový program Radegast lidem dlouhodobě podporuje péči o přírodní bohatství a ochranu životního prostředí v Beskydech a okolí. V letošním roce je jeho hlavním tématem problematika sucha a udržitelnost vodních zdrojů. „Vítáme všechny projekty, které chtějí stávající stav změnit k lepšímu. Kdokoliv, kdo má zajímavý nápad, jak bojovat se suchem, nebo pracuje s využitím dešťové vody, případně vzdělává veřejnost v oblasti hospodaření s vodou, má šanci získat na své aktivity finanční podporu,“ říká Tereza Kamal, která je v Plzeňském Prazdroji zodpovědná za CSR aktivity.

Grantový program Radegast lidem letos rozdělí celkem 1,4 milionu korun. Minimální výše podpory pro neziskovou organizaci je 50 tisíc korun, maximálně může získat 300 tisíc korun. K celkové částce dostanou všechny podpořené organizace také příspěvek na vzdělávací aktivity. „V nošovickém pivovaru, který leží v podhorské obci na úpatí Moravskoslezských Beskyd, dlouhodobě snižujeme dopady naší výroby na životní prostředí a týká se to i spotřeby vody. Pivovar Radegast patří ke světové špičce v této oblasti a dlouhodobě svou spotřebu snižuje. Chceme v tomto úsilí pomoci i dalším místním organizacím a projektům. Od začátku fungování našeho grantového programu jsme podpořili desítky projektů částkou vyšší než 30 milionů korun,“ dodává manažer pivovaru Radegast Ivo Kaňák.

Své projekty mohou přihlašovat neziskové organizace z Ostravska, Frýdecko-Místecka, Vsetínska, Karvinska a Novojičínska na webu www.radegastlidem.cz až do 26. května. Žádosti vyhodnotí odborná komise složená ze zástupců pivovaru Radegast, členů Nadace rozvoje občanské společnosti, která je odborným garantem programu, a místních odborníků. Podpořené projekty budou zveřejněny v první polovině července. Zapojit se následně může i široká veřejnost. Vybrané projekty postupují do veřejného hlasování, které odstartuje 17. července, a vítězný projekt získá bonus ve výši 50 000 Kč. Slavnostní předání šeků neziskovým organizacím a vyhlášení bonusové prémie proběhne tradičně na Radegast dni. Ten se koná 31. srpna 2019 ve Frýdku-Místku.

Radegast nejlíp čepuje Denisa Kubíčková

Publikováno:před 13 dnyZdroj:Magazín PatriotAutor:Tomáš Svoboda

Vítězkou 5. ročníku prestižní soutěže Radegast Mistr výčepní 2019 se ve čtvrtek večer v Dolních Vítkovicích stala teprve osmnáctiletá Denisa Kubíčková z Brna, která ve finále dokázala mimo jiné načepovat čtyři parádní hladinky za minutu.

Do dvoudenního finálového kola, které odstartovalo ve středu teoretickými testy a prohlídkou pivovaru v Nošovicích, se probojovalo celkem 20 výčepních z celé republiky.

Ve čtvrtek se mezi sebou utkali v industriálních prostorách vítkovického Brick House, kam stejně jako loni zavítali také fanoušci a podporovatelé jednotlivých soutěžících. Těšit se mohli na soutěž samotnou, ale i na školu čepování piva nebo na koncert kapely Mňága a Žďorp.

Do večerního superfinále postoupilo osm nejlepších, kteří museli v napínavém vyřazovacím systému prokázat dovednosti nejen v čepování, ale také v přípravě výčepu nebo v prezentaci před porotou.

O titulu Radegast Mistr výčepní 2019 se rozhodovalo mezi Denisou Kubíčkovou z brněnské restaurace Tusto Titanium a Petrem Jeřábkem z novojičínského podniku Boss.

Po mimořádně vyrovnaném souboji a výsledném hodnocení poroty, které bylo velmi těsné, se mohla radovat zástupkyně něžného pohlaví.

„Byla to velká výzva, ale když přišla možnost soutěžit, hned jsem řekla, že do toho jdu. Byla to šance ukázat, co ve mně je. V čepování piva Radegast, které mi moc chutná, se chci dál zdokonalovat. Chtěla bych poděkovat všem, kteří mě podporovali,“ řekla vítězka.

V soutěži pro ni byly nejtěžší teoretické testy. Přestože se práci výčepní věnuje teprve necelý rok, ve finále dokázala, že nadšení a schopnost se ukázat je někdy důležitější než letité zkušenosti.

Na jejich dostatek se mohl spolehnout celkově druhý Petr Jeřábek, který se do finále dostal už v minulém roce.

„Finále je vždycky velkolepé, ale letos bylo ještě o několik úrovní výš. Líbilo se mi, jakým stylem se vybíralo mezi posledními osmi. Bylo to kreativní. Skončil jsem na druhém místě, chyběl kousíček, ale nedá se nic dělat, vždycky musí být někdo druhý,“ uvedl výčepní z Nového Jičína.

Druhé místo v republice mezi výčepními Radegastu bere jako obrovský úspěch a věří, že se mu díky ocenění podaří přilákat na vynikající čepované pivo ještě více lidí.

Na třetím místě se umístil Martin Kružík, který je kolegou letošní mistryně výčepní. Podle předsedy poroty a obchodního sládka Radegastu Romana Šolce ve finále rozhodovaly maličkosti.

„Rozdíly mezi soutěžícími byly minimální. Viděli jsme, že všichni umí výborně čepovat, ale vystoupit před lidmi a kamerami je něco jiného než být v hospodě. Roli tak hrála nervozita i to, zda výčepní dovedl prodat sám sebe, svoji restauraci a produkt, který lidem nabízí,“ zhodnotil předseda poroty.

Vítězka Denisa Kubíčková v 5. ročníku soutěže Radegast Mistr výčepní navázala na loňský triumf Hany Baniové z ostravské pivnice Assen a potvrdila, že za výčepem dál vládnou šikovné ženy.

Až 30 piv za minutu. Radegast začal testovat výčepní automat Beerjet na Baníku

Publikováno:před 15 dnyZdroj:Moravskoslezský deníkAutor:Jakub Nohavica

Čepovat pivo na velkých akcích má svá specifika a obsloužit najednou mnoho set zákazníků není jednoduché.
Radegast proto začal s testováním automatického výčepního zařízení Beerjet, které zvládne načepovat za minutu třicet piv.

Ve středu byl v akci na fotbalovém utkání čtvrtfinále MOL Cupu mezi Baníkem Ostrava a Libercem.

„Velkým přínosem tohoto výčepního zařízení je obsloužení velkého množství návštěvníků za krátký čas a to bez dlouhého čekání. Kvalita piva přitom zůstává stejná. Pivovar Radegast plánuje zařízení využít na fotbalových a hokejových zápasech a na všech velkých akcích, které podporuje,“ řekl Marek Grabovský, manažer značky Radegast.

Radegast uvaří pivo na oslavu 180 let Třineckých železáren

Publikováno:před 22 dnyZdroj:Pivovar RadegastAutor:Lukáš Klapil, PR

Pivovar Radegast uvaří speciální várku piva Radegast Ryze Hořké 12 na oslavu 180. výročí Třineckých železáren. Slavnostní založení správně hořké várky proběhlo za účasti zástupců pivovaru Radegast a Třineckých železáren. Výroční pivo lidé poprvé ochutnají na Hutnickém dni v Třinci 4. května 2019.

„Správně hořké pivo Radegast a nošovický pivovar jsou s místním regionem hluboce spjati. Myslím, že právě silné místní kořeny, poctivá a tvrdá práce jsou hodnoty, které nás s Třineckými železárnami spojují, a proto jsme velmi rádi, že pro takové významné výročí jim uvaří speciální várku právě nošovičtí sládci,“ říká manažer pivovaru Radegast Ivo Kaňák.

Várku piva založili za Radegast manažer pivovaru Ivo Kaňák a nošovický sládek Petr Kwaczek, za Třinecké železárny pak ředitel pro personalistiku a vnější vztahy Ivo Žižka a spolu s ním i vedoucí provozu výroby železa a oceli Milan Kotas. Založení speciální várky piva Radegast spočívalo v manuálním dávkování chmele.

Radegast Ryze Hořká 12 je světlý ležák s charakteristickou hořkostí, plnou chutí a výrazným chmelovým aroma. Nošovický ležák se vaří ze tří odrůd chmele – Žateckého poloraného červeňáku, Sládku a Žateckého pozdního, světlého sladu vyrobeného ve vlastní sladovně z moravského ječmene a čisté beskydské vody.

„Pivo k hutnictví patří od nepaměti, takže připít si na oslavu 180. výročí fabriky správně hořkým pivem je na místě,“ říká Ivo Žižka, ředitel pro personalistiku a vnější vztahy Třineckých železáren. Speciální várka správně hořkého piva Radegast bude poprvé naražena z dřevěného sudu v sobotu 4. května 2019 na Hutnickém dni, kde proběhnou hlavní oslavy výročí.

Speciální várku pak budou moci lidé ochutnat v desítkách hospod a restaurací po celém Třinecku. Ve vybraných provozovnách proběhne výroční čepování za účasti zástupců pivovaru Radegast a Třineckých železáren. V hospodách s výroční várkou na čepu bude možné také získat, v případě splnění podmínek, speciální limitovanou edici keramických podtácků se symbolem Třineckých železáren.

Podívejte se, jak se vyrábí Radegast

Publikováno:před 28 dnyZdroj:České nápoje

Radegast patří k nejznámějším symbolům Moravskoslezského kraje – řeč je o staroslovanském bohovi slunce, ohně, úrody, sklizně a pohostinnosti a samozřejmě také o legendárním, správně hořkém pivu, kterému dal jméno. Majestátní socha Radegasta stojí mezi Pustevnami a Radhoštěm, odkud přibližně za hodinu autem dojedete do Nošovic u Frýdku-Místku, sídla Pivovaru Radegast. V jednom z nejmodernějších pivovarů v České republice se osvěžíte přímo u zdroje a nahlédnete do historie i současnosti výroby piva v podhůří Beskyd.

Základní kámen byl v Nošovicích položen v roce 1966, první várku piva uvařil sládek Jaromír Franzl o čtyři roky později. Sládci dodnes zachovávají původní recepturu, která Radegastu zaručuje nezaměnitelnou chuť a výraznou hořkost. Dvouhodinová prohlídka začíná v Návštěvnickém centru – Radegastově svatyni, kde se seznámíte s historií pivovaru, varním procesem a vším, co značka Radegast nabízí. Poté projdete výrobní prostory s cylindrokónickými tanky, výrobnu sladu, stáčírnu a v pivovarských sklepích se podíváte, jak pivo zraje a dokvašuje. Uvidíte i varnu zakladatele pivovaru Jaromíra Franzla, kde ve speciální nádrži žijí pivovarští pstruzi a hlídají kvalitu vody. Závěr prohlídky si pak naplno vychutnáte ve vyhlídkové věži s orosenou sklenicí zlatavého moku a  idylickým výhledem na panorama Beskyd! Pro zvídavé skupinky přátel či kolegů je přímo v pivovaru k dispozici Škola čepování, v níž se dozvědí mnoho zajímavého a naučí se vlastnoručně načepovat dokonalé kousky.

Více informací a rezervace hořkých prohlídek i Školy čepování na webu www.radegast.cz

V pivovaru Radegast byla zahájena stavba nové plechovkové linky

Publikováno:před 28 dnyZdroj:Pivovar RadegastAutor:Andrea Čeřovská, PR

V pivovaru v Nošovicích byl dnes za účasti generálního ředitele Plzeňského Prazdroje Granta Liversage, manažera pivovaru Radegast Ivo Kaňáka, starosty Nošovic Jiřího Myšinského a dalších hostů položen základní kámen nové plechovkové linky. Investice za víc než 600 milionů korun zahrnuje i stavbu centrálního skladu o výměře 10 tisíc m2. Spuštění plechovkové linky se plánuje na únor 2020.

Plechovková linka vyroste v areálu pivovaru Radegast v Nošovicích v místech, která mají příznivci značky spojena s oslavou správně hořkého piva – Radegast dnem. „Před dvěma lety jsme dokončili novou stáčecí plechovkovou linku v Plzni a letos investujeme do té v Nošovicích. Reagujeme tak na zvyšující se zájem spotřebitelů o naše produkty,“ uvádí Grant Liversage, generální ředitel společnosti Plzeňský Prazdroj.

Kapacita linky bude 60 tisíc plechovek za hodinu, 200 až 300 tis hl za rok, a bude vyrábět nápoje ve čtyřech různých variantách (330, 400, 500, 550 ml). Aby byla zajištěna bezproblémová expedice sortimentu z plechovkové linky, je součástí projektu i výstavba nového centrálního skladu o rozloze zhruba dvou fotbalových hřišť. Technickou zvláštností linky je, že veškeré stočené pivo bude na své cestě na paletách ze stáčíren do nového skladu překonávat výškový rozdíl 6 metrů soustavou výtahů. „Důvodem výstavby linky a centrálního skladu je rostoucí poptávka po produktech Plzeňského Prazdroje i zájem o balení v plechu díky jeho praktičnosti. Do plechovek by se v Nošovicích měly stáčet především značky Radegast a Birell,“ říká Ivo Kaňák, manažer závodu Radegast a vedoucí projektu.

V tuto chvíli byly zahájeny přípravné stavební práce, probíhají úpravy povrchu a posléze je na řadě výstavba konstrukce skladu. Samotná instalace plechovkové linky je v plánu od listopadu a v závěru tohoto roku by měla být uvedena do provozu. Její produkty by se tak měly objevit na trhu na začátku roku 2020, který bude zároveň velkým milníkem pro značku Radegast - oslaví totiž 50 let od založení pivovaru.

Historickým motorákem za zábavou i poznáním do Pivovaru Radegast

Publikováno:před 2 měsíciZdroj:Regiony24.czAutor:Anna Seimlová

Retro jízda výletním motoráčkem, prohlídka výrobními pivovarskými prostory, škola čepování piva... Slezský železniční spolek a pivovar Radegast Vás zvou v sobotu 23.února na výlet historickým motoráčkem Hurvínkem na prohlídku pivovaru se školou čepování piva.

Radegast expres se podle mimořádného jízdního řádu vydá v 9:20 z Ostravy střed přes Ostravu Kunčice, Havířov, Albrechtice a Český Těšín přímo na pivovarskou vlečku do Nošovic. Tam si pasažéry převezmou pivovarští tovaryši a zasvětí je do tajů výroby legendárního, správně hořkého piva Radegast.

Začátek exkurze je v Návštěvnickém centru – Radegastově svatyni, následuje prohlídka výrobních prostorů s cylindrokónickými tanky, výrobny sladu, stáčírny, pivovarských sklepů, kde pivo zraje a dokvašuje, a varny zakladatele pivovaru Jaromíra Franzla. Zlatý hřeb čeká v pivovarské věži, kde pod vedením mistra výčepního zjistíte, jak se správně pivo čepuje a ošetřuje. Návštěvníci starší 18 let si navíc vychutnají čerstvě načepované pivo s jedinečným výhledem na Beskydy.

Na cestu zpět do Ostravy historický vlak M131.1 Radegast expres zamíří ve 14 hodin. Po celou dobu jízdy se o pohodu cestujících postará přívětivý vlakový personál, chybět nebude občerstvení.

Předprodej jízdenek v ceně 350 Kč pro dospělé a 200 Kč pro děti na webu www.slezskyzeleznicnispolek.cz.

Tip na výlet: Návštěva Pivovaru Radegast s výhledem na Beskydy

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:i60.czAutor:Michaela Bučková

Radegast patří k nejznámějším symbolům severní Moravy – řeč je o staroslovanském bohovi slunce, ohně, úrody, sklizně a pohostinnosti a samozřejmě také o legendárním, správně hořkém pivu, kterému dal jméno. Jeho výrobu si můžete prohlédnout v Nošovicích u Frýdku-Místku.

Základní kámen byl v Nošovicích položen v roce 1966, první várku piva uvařil sládek Jaromír Franzl o čtyři roky později. Sládci dodnes zachovávají původní recepturu, která Radegastu zaručuje nezaměnitelnou chuť a výraznou hořkost.

Dvouhodinová prohlídka začíná v Návštěvnickém centru – Radegastově svatyni, kde se lze seznámit s historií pivovaru, varním procesem a vším, co značka Radegast nabízí. Poté se prochází výrobní prostory s cylindrokónickými tanky, výrobnu sladu, stáčírnu a v pivovarských sklepích se každý může podívat, jak pivo zraje a dokvašuje.

Návštěvníci uvidí i varnu zakladatele pivovaru Jaromíra Franzla, kde ve speciální nádrži žijí pivovarští pstruzi a hlídají kvalitu vody. Závěr prohlídky si pak naplno vychutnáte ve vyhlídkové věži s orosenou sklenicí zlatavého moku a idylickým výhledem na panorama Beskyd!

Pro zvídavé skupinky přátel či kolegů je přímo v pivovaru k dispozici Škola čepování, v níž se dozvědí mnoho zajímavého a naučí se vlastnoručně načepovat dokonalé kousky.

Navštivte pivovar Radegast v Nošovicích

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:České nápoje

Radegast patří k nejznámějším symbolům Moravskoslezského kraje – řeč je o staroslovanském bohovi slunce, ohně, úrody, sklizně a pohostinnosti a samozřejmě také o legendárním, správně hořkém pivu, kterému dal jméno. Majestátní socha Radegasta stojí mezi Pustevnami a Radhoštěm, odkud přibližně za hodinu autem dojedete do Nošovic u Frýdku-Místku, sídla Pivovaru Radegast. V jednom z nejmodernějších pivovarů v České republice se osvěžíte přímo u zdroje a nahlédnete do historie i současnosti výroby piva v podhůří Beskyd.

Základní kámen byl v Nošovicích položen v roce 1966, první várku piva uvařil sládek Jaromír Franzl o čtyři roky později. Sládci dodnes zachovávají původní recepturu, která Radegastu zaručuje nezaměnitelnou chuť a výraznou hořkost. Dvouhodinová prohlídka začíná v Návštěvnickém centru – Radegastově svatyni, kde se seznámíte s historií pivovaru, varním procesem a vším, co značka Radegast nabízí. Poté projdete výrobní prostory s cylindrokónickými tanky, výrobnu sladu, stáčírnu a v pivovarských sklepích se podíváte, jak pivo zraje a dokvašuje. Uvidíte i varnu zakladatele pivovaru Jaromíra Franzla, kde ve speciální nádrži žijí pivovarští pstruzi a hlídají kvalitu vody. Závěr prohlídky si pak naplno vychutnáte ve vyhlídkové věži s orosenou sklenicí zlatavého moku a  idylickým výhledem na panorama Beskyd! Pro zvídavé skupinky přátel či kolegů je přímo v pivovaru k dispozici Škola čepování, v níž se dozvědí mnoho zajímavého a naučí se vlastnoručně načepovat dokonalé kousky.

Více informací a rezervace hořkých prohlídek i Školy čepování na webu www.radegast.cz

Radegast den v Nošovicích navštívilo 33 tisíc lidí

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:České nápoje

Tradiční oslavu správně hořkého piva Radegast si v sobotu v Nošovicích užilo 33 tisíc lidí, kterým počasí předvedlo krásné letní teploty i vydatný déšť a bouřku. Velký zájem byl o školu čepování piva pod vedením Mistrů výčepních, speciální prohlídky pivovaru, které si nenechalo ujít téměř 1 tisíc návštěvníků a nechyběly pořádně hořké souboje v adrenalinové zóně.

Celý den se nesl v duchu správně hořkého piva a byl nabitý hudebním i zábavním programem. V hořké adrenalinové zóně probíhaly napjaté souboje v chlapských disciplínách, kterým dodali ten správný říz hokejisté týmu HC Frýdek-Místek. Lidé si tak domů odnesli kromě zážitků ze soubojů s hokejisty i podpisy např. brankáře Lukáše Danečka a také hokejistů HC Oceláři Třinec, které na místě zastupoval při autogramiádě např. obránce Vladimír Roth. Návštěvníci si na festivalu vychutnali pivo i ve skle a ve fotokoutcích se také pěkně vyřádili.

Tradičním přípitkem manažer závodu Radegast Ivo Kaňák poděkoval příznivcům správně hořkého piva za vytvoření skvělé atmosféry, kterou znamenitě doladily kapely Divokej Bill, Horkýže Slíže, Alkehol a další.

I letos bylo součástí Radegast dne představení vítězných projektů z grantového programu Radegast lidem. Mezi šest projektů nošovický pivovar letos rozdělil částku 1 400 000 Kč v podobě šeků, které z rukou manažera závodu Radegast Ivo Kaňáka na místě převzali zástupci projektů, a to včetně bonusové prémie ve výši 50 000 Kč, kterou získal absolutní vítěz veřejného hlasování. „Jsem moc rád, že se letos zapojilo do veřejného hlasování skoro 5x více lidí než v loňském roce, a že zájem místních obyvatel o to, co se v našem regionu děje, roste“, řekl Ivo Kaňák.

Radegast den završilo vystoupení české rockové kapely Walda Gang, která udržela pořádně ráznou atmosféru celého dne až do konce oslav správně hořkého piva Radegast. Závěrečný koncert doprovázely kromě světelných efektů i blesky, které fanoušky rozhodně nevyhnaly a jen dokázaly, že pivo Radegast je ta správná volba za každé situace, protože ŽIVOT JE HOŘKÝ, BOHUDÍK.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.15.04.2019 15:23108