Po sto šedesáti letech v centru Brna sládci opět rozpálí pivní varny. Po dlouhé přípravě spustí svůj provoz pivovar v Dominikánské ulici. Navazuje na tradici městského pivovaru v Brně, ve kterém na začátku devatenáctého století vařil známý sládek František Ondřej Poupě.
Pivovar, jehož součástí je i restaurace, se bude specializovat na svrchně kvašená piva a další speciály. Návštěvníci je poprvé ochutnají na začátku září u příležitosti Pivních slavností Františka Ondřeje Poupěte. „Sládek Poupě byl vizionář a je dodnes uznávanou osobností v oboru. Obnovení pivovaru s jeho jménem je výjimečná příležitost, při které navazujeme na jeho práci." řekl majitel Pivovarského domu Poupě Marek Tichý. Budovu tehdy známou jako Dům stavařů odkoupil před osmi lety.
V jednu chvíli by podnik mohl mít v tancích až čtrnáct rozdílných druhů piva. Ročně tam plánují navařit tisíc hektolitrů tohoto nápoje. „Jsem velkým fanouškem pěnivého moku. Rozhodně se těším na ochutnávku připravovaných novinek. Věřím, že budou stát za to." řekl Brňan Pavel Havlát.
Majitelé chtěli spustit provoz pivovaru už dříve, ale odkládali jej kvůli koronavirové pandemii. „Kvůli problémům s dodáním zařízení a dalším potížím jsme jej tak mohli spustit až nyní," zmínil Tichý.
Podle sládka pivovaru Poupě Ladislava Němečka je v plánu vytvořit základní nabídku několika piv a pak reagovat s novými druhy. „Podle oblíbenosti, trendů i sezony," poznamenal. V odkazu sládka Poupěte chtějí v pivovaru pokračovat i vytvořením takzvané pivní laboratoře.
František Ondřej Poupě byl proslulý především svým vědeckým přístupem k vaření piva a v Brně měl také první pivovarskou školu na světě. „Během pobytu v Brně učil své studenty, jak pivo vyrábět. Vydal také spis, ve kterém zájemcům přibližoval nové poznatky v pivovarnictví," uvedly v Internetové encyklopedii dějin Brna archivářka Markéta Jančíková a historička Miroslava Menšíková.
Počet nových minipivovarů se v posledních letech na jihu Moravy zvyšuje jen minimálně. „Koronavirová pandemie nárůst minipivovarů razantně zbrzdila," konstatoval odborník na minipivovary Filip Vrána, který situaci na trhu dlouhodobě sleduje.
V současné době je na jižní Moravě čtyřiašedesát minipivovarů, z toho patnáct v Brně. Jedním z nich je i loni otevřený pivovar Harry v centru města. Nejvíce podobných podniků zůstává na Brněnsku, a to sedmnáct, dvanáct pak provozují na Hodonínsku.



Na jednom místě
875 pivovarů
14.659 piv
9.632 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
Historie a současnost Pivovarského domu Poupě
Pivovar v Pivovarském domě Poupě budujeme hlavně proto, abychom zájemcům mohli nabídnout širokou paletu pivních chutí a vůní. Srdcem pivovaru je dvounádobová desetihektolitrová varna umístěná přímo u výčepu. Specialitou této varny je chmelový cíz, který u nás dnes používá jen několik málo pivovarů. Chmelový cíz nám umožní vařit pivo z hlávkového chmele, a to jak sušeného, tak čerstvě sklizeného přímo z chmelnic, tedy v jeho nejlepší podobě. Pomocí cízu budeme moci na varně pohodlně zpracovávat i další suroviny a přísady, jako je koření nebo ovoce.
Sklep je vybaven čtrnácti 10-ti hektolitrovými cylindrokonickými tanky pro hlavní kvašení a dokvašování. Díky uzavřenému kvašení můžeme využívat pro kvašení piva více kmenů pivovarských kvasinek, což nám umožní vyrábět téměř všechny populární styly piva, které nejsou z nějakého důvodu vázané na jinou lokalitu. Plánujeme vařit převážně svrchně kvašená piva, u spodně kvašených se bude několikrát do roka jednat spíše o silná speciální piva.
Protože u většiny piv budeme používat chmelení za studena, doplnili jsme pivovar o Hop Gun - zařízení, díky kterému dosáhneme prouděním piva přes chmel lepší výtěžnosti chmelových silic z chmele v čase několika hodin bez nežádoucích chutí a vůní objevujících se u stacionárních technik studeného chmelení.
Plánujeme také pořídit dřevěné sudy od rumu či whisky pro dozrávání silných limitovaných edicí piv.
Máme pivovar, místo s neobyčejnou pivovarskou historií i odhodlání vařit skvělá piva. Teď už tedy jen pivovarské ,,Dej Bůh štěstí''! A Vám nevšední pivní i nepivní zážitky!
Zdroj:Stránky Pivovarský dvůr Poupě, 2020
Více na stránkách pivovaru


Pivovarský dům Poupě |
PIVOVARSKÝ DŮM POUPĚ s.r.o. |
pivovar se připravuje |
Dominikánská 342/15 |
602 00 Brno-město |
Jihomoravský kraj |
2021 červen |
Marek Tichý |
Ladislav Němeček |
+420 731 904 452 |
02058421 / CZ02058421 |
pivovar-poupe.cz |
provozni.poupe@pivovar-dalesice.cz |
Uvedené údaje určené pro obchodní styk jsou získané z veřejně dostupných zdrojů - stránek pivovaru, obchodního rejstříku nebo od zástupce pivovaru. |
Sortiment
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.