Historie a současnost Pivovaru Protivín

Založení pivovaru roku 1540 či dříve...
Schwarzenberský pivovar v Protivíně býval největším pivovarem Prácheňska. Přesný rok jeho založení je pro nedostatek písemných zpráv zahalen tajemstvím. Jisté však je, že existoval už v první polovině 16. století.
Ze zpráv uložených ve schwarzenberském archivu vyplývá, že 29. listopadu 1540 věnoval Jan z Perštejna Ondřejovi Ungnadovi ze Suneku a jeho manželce Bohunce statek protivínský se vším příslušenstvím i s krčmami od panství hlubockého k pivovaru protivínskému obrácenými.

Léta 1551 postoupil Ondřej Ungnad své druhé manželce Anně zboží protivínské s tvrzí, pivovarem, podlužím a městečkem Protivínem, načež roku 1554 oba manželé při prodeji panství Vilému z Rožmberka vymínili si několik krčem na Hlubocku, pivovaraby v nich nadále bylo odebíráno pivo výhradně z panství pivovaru v Protivíně. Roku 1562 se objevuje opět zmínka o pivovaru při tvrzi protivínské a o panské chmelnici u Protivína.

Rozvoj za Schwarzenbergů
Roku 1711 přešel pivovar do vlastnictví knížecího rodu Schwarzenbergů. Později, roku 1892, byl někdejší protivínský cukrovar proměněn v rozsáhlou sladovnu, která hned v prvních letech svého provozu vyráběla přes 250 000 metrických centů sladu ročně. Byla zde poprvé vyzkoušena metoda výroby podle Nathana s využitím oxidu uhličitého z hlavního kvašení. Pivovar se tak řadil mezi nejlepší nejen co se týče kvality vyráběných piv, ale i díky inovativním technologiím.

Zlaté období
Nejslavnější období protivínského pivovaru přišlo na přelomu 19. a 20. století. Roku 1896 bylo v Protivíně vyrobeno 125 000 hektolitrů piva, roku 1899 už 140 000 a roku 1902 147 745 hektolitrů piva. pivovarPivo z Protivína se v té době vyváželo nejen do celého Rakouska-Uherska, ale i do zámoří. V té době měl pivovar své vlastní sklady v Praze, Plzni, Vídni, Terstu, Záhřebu, Berlíně, New Yorku a jinde. Zlaté období skončilo během první světové války, kdy pivovar přišel o své zahraniční odběratele.

Znárodnění
V roce 1948 došlo ke znárodnění podniku. Mezi roky 1950–1952 byl pivovar začleněn do národního podniku Jihočeské pivovary se sídlem v Českých Budějovicích. V letech 1953–1955 změnil protivínský pivovar majitele a stal se klíčovým závodem podniku Pošumavské pivovary. O tři roky později se ale znovu vrací do područí národního podniku Jihočeské pivovary, kde vydržel až do změny režimu.

Záchrana pivovaru městem Protivín
V červnu 2000 prodaly Jihočeské pivovary závod Protivín městu Protivín, které se stalo stoprocentním vlastníkem pivovaru. pivovarTím, že město pivovar odkoupilo, jej zachránilo, jelikož záměrem Jihočeských pivovarů bylo provoz pivovaru utlumit a postupně jej zavřít. Po jeho záchraně se ještě na konci roku 2000 město rozhodlo pivovar prodat skupině libereckých podnikatelů.

Pivovary Lobkowicz
Nejnovější kapitola v dějinách Pivovaru Protivín se začíná psát v únoru 2008, kdy pivovar spadá pod českou společnost Pivovary Lobkowicz. Nový vlastník má eminentní zájem navázat na vše dobré, co bylo v pivovaru uděláno, a chce samozřejmě protivínský pivovar i nadále rozvíjet. Společnost Pivovary Lobkowicz se bude i v budoucnosti zasazovat o vaření klasických českých ležáků pomocí tradiční technologie, posílení pozice pivovaru v regionu a o expanzi na trhy v zahraničí.
Zdroj:Stránky Pivovaru Protivín, 2015


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Pivovaru Protivín

Kdy:celoročně prac.dny dle dohodyObec:ProtivínZdroj:Pivovar Protivín

Zajímá vás, jak se vyrábí pivo? Zájemcům o pivovarnictví nabízíme exkurzi do Pivovaru Protivín. Prohlídka pivovaru
trvá přibližně 1,5 hodiny. Po exkurzi můžete pokračovat návštěvou restaurace Belveder, kde je možné po předchozí
domluvě s majitelem strávit příjemně čas ochutnávkou protivínských piv. V prodejně u vrátnice pivovaru lze také zakoupit upomínkové předměty a dárková balení piva.

Exkurzi je nutné dohodnout předem
minimálně 5 pracovních dnů před termínem exkurze.
Prohlídku pivovaru je možné uskutečnit v pracovních dnech v době od 8.00 do 15.00 hodin.
Kontaktní osoba pro objednání exkurze - Eva Veselá tel.: +420 382 733 124

Při vstupu do pivovaru je nutné předložit jmenný seznam všech účastníků exkurze.
Výklad zajišťujeme pouze v českém jazyce, proto je nutné si případně zajistit vlastního tlumočníka.

Aktualizováno: před 4 měsíci

Pivo Platan se snaží kampaní rozšířit tzv. plataning

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:MediaGuru.cz

Pivní značka Platan z portfolia skupiny Pivovary Lobkowicz spustila začátkem května novou kampaň, jež pracuje s fenoménem tzv. plataningu, tedy s vychutnáváním piva v polosedě. Ideu kampaně dokresluje claim „Žízeň na lopatkách“. Cílem je nejen osvěžit značku, ale i posílit její vnímání u tradičních pivařů a zároveň ji představit jako současnou a zábavnou i nové generaci konzumentů.

Kampaň poběží až do konce srpna v televizi na stanicích skupiny Prima a České televizi, dále v outdooru a na internetu. Součástí je i spotřebitelská soutěž, komunikace v místě prodeje a promo aktivity v létě v jižních Čechách.

Kreativní koncept kampaně vznikl v agentuře WMC Grey. Produkci zajistila společnost Toaster Pictures. Režie spotu se ujal Dominik Mikšovský.

Pivovar v Protivíně oslavuje devadesáté výročí varny

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Českobudějovický deníkAutor:Stanislava Koblihová

Vaření 400 hektolitrů výročního ležáku Platan začalo v protivínském pivovaře v e středu. Zrát začne ve čtvrtek 12. dubna – v den, kdy bude zdejší varna slavit 90. výročí.

Ta podle zdejšího sládka Michala Voldřicha patří mezi nejstarší funkční varny s původní technologií v České republice. Od podniku Českomoravská Kolben – Daněk ji nechali vyrobit její tehdejší majitelé – hlubocká větev rodu Schwarzenbergů za tehdy neuvěřitelných deset milionů korun.

Historie pivovaru, kdy první písemná zmínka o něm sahá do roku 1540, si tady rozhodně považují. Nezapomínají ale ani na moderní přístup. Tím je například spolupráce s Fakultou rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity na mimořádném projektu, a to využívání raků na kontrolu kvality vody. „Když se zhorší kvalita vody, rakům se zrychlí tepová frekvence a změní své chování,“ uvedl Michal Voldřich.

Díky tomu, že je monitorují, rychle poznají změnu, která ale život raků neohrožuje. Připomněl, že někde používají pro monitoring kvality vody pstruhy. V tomto případě se změna ve vodě zjistí později – až po jejich uhynutí. Způsob využívání raků se tím zdá být přelomový.

Protivínský Platan používá zřejmě nejstarší varnu v ČR

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:České novinyAutor:ČTK

Pravděpodobně nejstarší pivovarnickou varnu v České republice používá protivínský Platan. Varna vznikla před 90 lety a pivovar neustále udržuje její chod pomocí původní technologie. Platan nyní připravuje 400 hektolitrů speciálního ležáku, který začne zrát 12. dubna - tedy přesně v den, kdy varna slaví 90. výročí své existence. Novinářům to dnes řekl sládek Platanu Michal Voldřich.

"Zachováváme technologii a původní ráz varny. Modernizace sice také pokračuje, ale provádíme ji tak, aby to bylo šetrné a nijak jsme nenarušovali interiér a technologii dodrželi takovou, jakou jsme zdědili," uvedl.

Varnu zhotovil v roce 1928 podnik Českomoravská Kolben - Daněk. Pivovar v té době patřil hlubocké větvi šlechtického rodu Schwarzenbergů. "Náklady na výstavbu varny a pořízení technologie činily 10 milionů korun, což byly na tu dobu neuvěřitelné peníze," řekl Voldřich.

Dodal, že z provozního hlediska by bylo jednodušší varnu modernizovat. Například shánění součástek do původního provozu je podle něj složité. "Řemesla, která se výrobě těchto věcí věnovala, dnes už neexistují," uvedl.

Pivovar Platan, který existuje 420 let, není výjimečný pouze svou varnou. Specifickým systémem kontroluje kvalitu vody, k čemuž využívá raky. Na projektu se podílí fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity. "Pokud se zhorší kvalita vody, rakům se zrychlí tepová frekvence a změní své chování. Vzhledem k tomu, že je monitorujeme, během chvíli víme, že se něco děje," řekl.

Pivovar Protivín vyrobí ročně více než 230.000 hektolitrů piva. Firma uvádí, že nejslavnější období zažil na přelomu 19. a 20. století: v roce 1902 vyrobil pivovar 147.745 hektolitrů, pivo vyvážel i do zámoří, pivovar měl tehdy vlastní sklady v Praze, Vídni, Terstu, Záhřebu, Berlíně i New Yorku. V roce 1948 byl pivovar znárodněn, v červnu 2000 ho prodala společnost Jihočeské pivovary městu Protivín. Od roku 2008 patří do skupiny Pivovary Lobkowicz Group.

Pivovaru Protivín loni klesly tržby i zisk

Publikováno:před 12 měsíciZdroj:Průmyslová automatizaceAutor:ČTK

Pivovaru Protivín klesl loni zisk po zdanění o 1,2 milionu na 6,8 milionu Kč. Meziročně o 52,5 milionu nižší jsou i tržby, loni činily 170,4 milionu korun. Vyplývá to z údajů zveřejněných ve Sbírce listin. Pivovar patří do skupiny Pivovary Lobkowicz Group. Její akcie vlastní firma Lapasan, v níž drží většinový podíl čínská CEFC.

Protivínský pivovar se 73 zaměstnanci začal letos stáčet pivo do plechovek, jde o investici přes sto milionů korun. Podnik si od toho slibuje vyšší výstav, loňský byl 232.000 hektolitrů, letos plánuje nárůst o 30 procent. Pivovaru meziročně klesl i provozní výsledek hospodaření, o 1,6 milionu na devět milionů korun.

V představenstvu loni skončili Zdeněk Radil a Pavel Herman. Novým předsedou představenstva je Kamil Špendla, novým členem Jiří Charvát. Letos v únoru odešel místopředseda představenstva Petr Blažek, novým členem představenstva je Vladimír Chmelíček. Za poslední tři roky zrekonstruoval pivovar chlazení, čímž spoří podle svého staršího vyjádření energie, má novou plynovou kotelnu, jež byla předtím uhelná. Investoval i do varny.

Pivovar Protivín býval největší na Prácheňsku. Existoval již v 16. století, od roku 1711 patřil Schwarzenbergům. Firma uvádí, že nejslavnější období zažil na přelomu 19. a 20. století, v roce 1902 vyrobil pivovar 147.745 hektolitrů. Pivo vyvážel i do zámoří. Pivovar měl tehdy vlastní sklady v Praze, Vídni, Terstu, Záhřebu, Berlíně i New Yorku. V roce 1948 byl pivovar znárodněn, v červnu 2000 ho prodala společnost Jihočeské pivovary městu Protivín. Od roku 2008 patří do Pivovary Lobkowicz Group.

Jedna z největších pivovarských skupin v Česku Pivovary Lobkowicz Group loni prohloubila ztrátu na 106 milionů Kč proti předloňským 83 milionům. Čistý obrat skupiny vlastnící sedm pivovarů se zvýšil na 1,25 miliardy Kč.

Pivovar unikátně kontroluje kvalitu používané vody

Publikováno:před 12 měsíciZdroj:Vodárenství.cz

V pivovaru v Protivíně kontrolují kvalitu vody netradičním způsobem. Používají totiž raky, kteří jsou napojeni na přístroje, ty pak zaznamenávají jejich reakci na změny parametrů vody. Pohyb korýšů je monitorován kamerami.

Srdeční tep raků je sledován pomocí infračervených senzorů, které mají připojené k tělu. „Máme zde pět raků, kteří jsou připojeni na počítač, a sledujeme jejich aktivitu. V případě, že se tři a více raků začnou souběžně a zrychleně pohybovat, máme jistotu, že se nám změnily parametry vody a můžeme okamžitě reagovat,“ uvedl výrobník ředitel pivovaru Michal Voldřich.

Podle ředitele Výzkumného ústavu Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity Pavla Kozáka reagují raci rychle na nespecifikovatelnou změnu, což je rozdíl oproti čidlům, která sice reagují rovněž rychle, ale pouze na určitou specifickou látku. V současnosti vědci vyvinuli metodu bezdrátového snímání srdeční aktivity raků a na tuto metodu podali evropský patent.

Protivínský pivovar vyrábějící pivo Platan byl znárodněn po roce 1948 a začleněn do podniku Jihočeské pivovary. Teprve po roce 2000 se stoprocentním akcionářem pivovaru stalo město Protivín, které jej však kvůli finančním problémům prodalo. Od roku 2008 je majitelem společnost K Brewery Group.

Český pivovar zaujal svět. Ke kontrole kvality používané vody využívá raky

Publikováno:před 12 měsíciZdroj:Hospodářské NovinyAutor:Reuters, Terezie Drechslerová

● V pivovaru v Protivíně kontrolují kvalitu vody velmi netradičním způsobem.
● Ke kontrole vody využívá raky, kteří jsou napojeni na přístroje.
● Ty zaznamenávají jejich reakci na jakékoliv změny parametrů vody.

Pivo v Protivíně kontrolují raci, obliba "nealka" roste

Publikováno:před rokemZdroj:Týden.czAutor:Kamila Steinbachová

Spotřeba piva v letních měsících narůstá. Češi podle mluvčí Kauflandu Renaty Maierl hojně přecházejí na jeho nealkoholickou podobu. V létě 2016 jsme ho vypili o 43 procent více než ve stejném období roku 2015. Její slova potvrzuje i sládek a výrobní ředitel protivínského pivovaru Michal Voldřich.

"V současné době jsme druhými největšími výrobci nealkoholického piva v České republice. Stále to jde nahoru," říká sládek pivovaru v Protivíně, který patří do skupiny Pivovaru Lobkowicz Group. Její akcie vlastní firma Lapasan, v níž drží většinový podíl čínská CEFC.

"Podíl prodeje nealkoholických piv vzrostl v letních měsících v sezoně 2015 a 2016 až o 43 procent. U obalového materiálu jasně převažuje tradiční přístup, tedy vratné skleněné lahve," doplňuje mluvčí Kauflandu Renata Maierl. Právě v těchto obalech se v roce 2016 prodalo celkem 84 procent tohoto sortimentu.

Podle Voldřicha se kromě nealkoholického piva čím dál více prodávají jedenácti- a dvanáctistupňová piva. Naopak mírně klesá prodej klasických desítek. Mezi nejprodávanější piva protivínského pivovaru patří Platan jedenáctka společně s desítkou. Stále oblíbenější je také ležák protivínský Granát.

Z nových značek nabízí pivovar vlastní pivo společnosti Kaufland Bruncvík, které je pojmenované po bájném rytíři. "U vlastní značky se ve spolupráci s pivovarem podílíme na tvorbě receptury, konzultujeme použité suroviny a dbáme na dodržování výrobního procesu formou interních auditů," doplnila k tomu mluvčí Kauflandu.

Bruncvík je zatím k dostání pouze ve skleněných lahvích, vybrat si přitom můžete ze šesti druhů. Na své si přijdou milovníci pšeničného piva, nechybí ani klasický světlý ležák nebo světlé výčepní pivo, tmavý a polotmavý ležák a v neposlední řadě stále oblíbenější nealkoholická verze.

Protivínský pivovar je specifický hned v několika ohledech. Kvalitu vody používanou k výrobě zde kontrolují raci. Díky nim se o zhoršení vody v pivovaru dozvědí v řádu minut. Dalších pět raků čeká v záloze, kdyby některý z právě "sloužících" raků náhle zemřel. Podle sládka raci nemusejí přežít "svlékání", kdy čekají dva dny, až jim doroste krunýř, a jsou v této době mimořádně citliví. "Kdybyste k rakovi v tuto dobu přišli a sáhli si na něj, může klidně umřít jenom kvůli tomu," vysvětluje sládek.

V pivovaru navíc boří mýty o tom, že pivo a jeho výroba jsou spojeny pouze s muži. Ze sedmdesátičlenného týmu tvoří šedesát procent pracovníků, kteří jsou převážně z řad místního obyvatelstva, ženy.

Pivovar Protivín začal stáčet pivo do plechovek, proběhly i další významné investice

Publikováno:před rokemZdroj:Průmyslová automatizaceAutor:ČTK

Pivovar Protivín začal stáčet pivo do plechovek, jde o investici přes sto milionů korun. Podnik si od toho slibuje vyšší výstav, loňský byl 232.000 hektolitrů, letos plánuje nárůst o 30 procent. Ode dneška se prodává v síti řetězce Kaufland pivo Bruncvík, které se vaří v Protivíně. ČTK to dnes řekl výrobní ředitel pivovaru Michal Voldřich. Pivovar patří do skupiny Pivovary Lobkowicz Group. Její akcie vlastní firma Lapasan, v níž drží většinový podíl čínská CEFC. "Předpokládáme, že letos bude vyšší výstav, zatím to i čísla naznačují, daří se nám po prodejní stránce. Nemohu říct, že s loňským výstavem bych byl extra spokojený, s letošním to vypadá podstatně lépe," řekl Voldřich.

Linku na stáčení do plechovek spustil pivovar v dubnu. Jsou s ní spojeny investice do filtrace a tlakových nádob pro přípravu piva, dohromady přes sto milionů Kč. Jinak ročně pivovar investuje desítky milionů. "V Česku trvale klesá trend surového piva, je mírný nárůst lahví a nárůst plechovek je několik let po sobě meziročně o 30 procent. V Polsku převládají plechovky, Slovensko má mnohonásobně vyšší zastoupení nevratných obalů než my. Plechovka má jednu obrovskou výhodu kvality - tu neprosvítí nic. Každý obal má vadu: lahev se prosvítí, PET se prosvítí a stěna je propustná, takže kysličník uhličitý odchází ven a kyslík se dere dovnitř, to znamená velké chuťové stárnutí a nízkou trvanlivost. Plechovka všechny tyto věci eliminuje a vydrží déle," řekl Voldřich.

Za poslední tři roky zrekonstruoval pivovar chlazení, čímž spoří energie, má novou plynovou kotelnu, jež byla předtím uhelná. Investoval i do varny, nová je rekuperace brýdových par (páry, jež se uvolňují při varu, nyní využívá k ohřátí další várky). "Výrazně jsme zvýšili hygienu v provozu, důležitá je automatizace filtrace," uvedl Voldřich.

Pivovaru Protivín, který má 70 zaměstnanců, vesměs místních obyvatel, roste export. Vyváží přes 20 procent produkce, nejvíc do Evropy, ale i do Ruska, Japonska či Hongkongu. "Nejvzdálenější je asi Vladivostok, na západ nejdál asi Brazílie," řekl sládek. Ze značek vede v regionu ležák Platan 11% společně s desítkou, stoupá zájem o ležák protivínský Granát.

Kaufland nabízí nově vlastní značku piva Bruncvík, jež se vaří v Protivíně. Jde o sedm druhů, světlý ležák, pivo pšeničné i nealkoholické. "Podíl prodeje nealkoholických piv vzrostl v letních měsících 2015 a 2016 až o 43 procent," řekla mluvčí řetězce Renata Maierlová.

Pivovar Protivín býval největší na Prácheňsku. Existoval již v 16. století, od roku 1711 patřil Schwarzenbergům. Firma uvádí, že nejslavnější období zažil na přelomu 19. a 20. století: v roce 1902 vyrobil pivovar 147.745 hektolitrů, pivo vyvážel i do zámoří, pivovar měl tehdy vlastní sklady v Praze, Vídni, Terstu, Záhřebu, Berlíně i New Yorku. V roce 1948 byl pivovar znárodněn, v červnu 2000 ho prodala společnost Jihočeské pivovary městu Protivín. Od roku 2008 patří do Pivovary Lobkowicz Group.

Raci jsou novými hlídači protivínského pivovaru.

Publikováno:před 2 letyZdroj:Rozhlas.czAutor:Jitka Cibulová Vokatá

Raci dokáží upozornit na znečištění vody během několika vteřin. Díky této schopnosti se stanou pomocníky pivovarníků. Jihočeští vědci, kteří se výzkumu raků věnují už několik let, jim v těchto dnech budují nový domov v pivovaru v Protivíně.

Jde se o první potravinářský podnik v republice, kde tento způsob monitoringu čistoty vody vyzkouší. Raci signální se do úpravny vody pivovaru nastěhují za několik dní. „Tady máme raka, který je připraven na to, abychom tu nalepili čidlo. Pět raků bude na té stráži a pět dalších máme jako náhradníky, kteří budou zvyklí na to prostředí, přirozený pracovní ruch, a budou moci vystřídat své kolegy,“ ukazuje Pavel Kozák, ředitel Výzkumného ústavu Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity.

Asi dva centimetry velké čidlo budou mít raci na horní straně hlavohrudi. Pomocí infračerveného záření jsou vědci schopní snímat srdeční tep zvířat. Pokud dojde ke znečištění vody, raci na to změnou svého srdečního tepu upozorní během pár vteřin.

Díky tomu raci ochrání protivínský pivovar i před teroristy. „Mohou fungovat jako ochrana před nějakých zásahem zvenčí, ale jde i o běžné hlídání kvality vody. Abychom zamezili planým poplachům, využíváme pět raků. Pouze v případě, že bude reagovat většina z nich, vyhodnotíme, že se s vodou něco děje, a bude následovat kontrola pomocí chemických analýz,“ dodává Pavel Kozák.

Podle něj bude ještě nějakou dobu trvat, než se raci signální stanou součástí systému v pivovaře. „Potrvá dva až tři měsíce, než se adaptují a než systém vyladíme tak, aby reagoval správně v těchto provozních podmínkách. Do této doby jsme ho používali jen v experimentálních podmínkách pro naše studie,“ vysvětluje Pavel Kozák.

Ke stejným účelům se už v jiných potravinářských provozech a na úpravnách vody využívají pstruzi duhoví. Raci ale kontrolní systém ještě zdokonalí. Pstruzi totiž reagují až na vyšší koncentrace znečištění a navíc rovnou uhynou. Naproti tomu raci reagují už za několik vteřin.

Protivínský pivovar vyzkouší patent jihočeských vědců jako první. „Máme přísný kontrolní systém a jeden ze způsobů, jak řídit kvalitu vody v těch nejjemnějších nuancích, je právě zkusit využít raky,“ komentuje výrobní ředitel Michal Voldřich.

Raky signální uvidí při jejich práci i návštěvníci. „Budeme je sledovat 24 hodin denně kamerou a záběry chceme promítat na monitor, aby je mohli vidět lidé při exkurzích,“ doplňuje Michal Voldřich.

Skupina Queen chystá své pivo Bohemian Rhapsody. Vyrábět se bude v Česku

Publikováno:před 3 letyZdroj:Deník.czAutor:ČTK

Britská rocková kapela Queen prý ke 40. výročí vzniku jednoho ze svých největších hitů Bohemian Rhapsody uvede na trh stejnojmenné pivo, informoval server Billboard. Pivo se bude vyrábět v České republice v protivínském pivovaru, který patří do skupiny Pivovary Lobkowicz, řekla mluvčí skupiny Renata Melíšková.



Ležák plzeňského typu od Queenů má být zlatavý a výrazné chmelové chuti. Na etiketě má být motiv z alba A Night at the Opera, který údajně za studií na londýnské umělecké škole Ealing College of Art vytvořil bývalý frontman skupiny Freddie Mercury.

Pivo se prý nejprve objeví na evropských trzích a poté by mělo být k dostání i jinde ve světě. Levné nebude: balení dvanácti třetinkových lahví údajně vyjde na 31 dolarů (755 korun).

Pivo pro skupinu chystá sládek protivínského pivovaru Michal Voldřich. „Když jsem byl malý, skupina Queen byla moje oblíbená kapela, a jsem moc rád, že mám příležitost vyrobit pivo právě pro ně. Je to fantastické. Rád bych se s nimi osobně setkal," řekl Voldřich.

Podle výkonného ředitele Českého svazu pivovarů a sladoven Vladimíra Balacha nové pivo podpoří význam českého piva a jeho vnímání v zahraničí. „Osobně mám radost z toho, že české pivovary dokážou reagovat na takové události. Podporuje to a dělá image českého piva," uvedl Balach. Sám si nevzpomíná, že by jiná hudební skupina někdy spojila své jméno s českou značkou piva.

Queen není jediná hudební formace s vlastním pivem. Americké poprockové trio přišla s pěnivým mokem Mmmhops a heavymetaloví Iron Maiden mají pivo Trooper.

Legendární britští rockeři už dříve na trh uvedli svou vodku Killer Queen, která byla rovněž vypálena ke 40. výročí vzniku stejnojmenné písně.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.14.05.2018 14:0113