Historie a současnost Pivovaru Protivín

Založení pivovaru roku 1540 či dříve...
Schwarzenberský pivovar v Protivíně býval největším pivovarem Prácheňska. Přesný rok jeho založení je pro nedostatek písemných zpráv zahalen tajemstvím. Jisté však je, že existoval už v první polovině 16. století.
Ze zpráv uložených ve schwarzenberském archivu vyplývá, že 29. listopadu 1540 věnoval Jan z Perštejna Ondřejovi Ungnadovi ze Suneku a jeho manželce Bohunce statek protivínský se vším příslušenstvím i s krčmami od panství hlubockého k pivovaru protivínskému obrácenými.

Léta 1551 postoupil Ondřej Ungnad své druhé manželce Anně zboží protivínské s tvrzí, pivovarem, podlužím a městečkem Protivínem, načež roku 1554 oba manželé při prodeji panství Vilému z Rožmberka vymínili si několik krčem na Hlubocku, pivovaraby v nich nadále bylo odebíráno pivo výhradně z panství pivovaru v Protivíně. Roku 1562 se objevuje opět zmínka o pivovaru při tvrzi protivínské a o panské chmelnici u Protivína.

Rozvoj za Schwarzenbergů
Roku 1711 přešel pivovar do vlastnictví knížecího rodu Schwarzenbergů. Později, roku 1892, byl někdejší protivínský cukrovar proměněn v rozsáhlou sladovnu, která hned v prvních letech svého provozu vyráběla přes 250 000 metrických centů sladu ročně. Byla zde poprvé vyzkoušena metoda výroby podle Nathana s využitím oxidu uhličitého z hlavního kvašení. Pivovar se tak řadil mezi nejlepší nejen co se týče kvality vyráběných piv, ale i díky inovativním technologiím.

Zlaté období
Nejslavnější období protivínského pivovaru přišlo na přelomu 19. a 20. století. Roku 1896 bylo v Protivíně vyrobeno 125 000 hektolitrů piva, roku 1899 už 140 000 a roku 1902 147 745 hektolitrů piva. pivovarPivo z Protivína se v té době vyváželo nejen do celého Rakouska-Uherska, ale i do zámoří. V té době měl pivovar své vlastní sklady v Praze, Plzni, Vídni, Terstu, Záhřebu, Berlíně, New Yorku a jinde. Zlaté období skončilo během první světové války, kdy pivovar přišel o své zahraniční odběratele.

Znárodnění
V roce 1948 došlo ke znárodnění podniku. Mezi roky 1950–1952 byl pivovar začleněn do národního podniku Jihočeské pivovary se sídlem v Českých Budějovicích. V letech 1953–1955 změnil protivínský pivovar majitele a stal se klíčovým závodem podniku Pošumavské pivovary. O tři roky později se ale znovu vrací do područí národního podniku Jihočeské pivovary, kde vydržel až do změny režimu.

Záchrana pivovaru městem Protivín
V červnu 2000 prodaly Jihočeské pivovary závod Protivín městu Protivín, které se stalo stoprocentním vlastníkem pivovaru. pivovarTím, že město pivovar odkoupilo, jej zachránilo, jelikož záměrem Jihočeských pivovarů bylo provoz pivovaru utlumit a postupně jej zavřít. Po jeho záchraně se ještě na konci roku 2000 město rozhodlo pivovar prodat skupině libereckých podnikatelů.

Pivovary Lobkowicz
Nejnovější kapitola v dějinách Pivovaru Protivín se začíná psát v únoru 2008, kdy pivovar spadá pod českou společnost Pivovary Lobkowicz. Nový vlastník má eminentní zájem navázat na vše dobré, co bylo v pivovaru uděláno, a chce samozřejmě protivínský pivovar i nadále rozvíjet. Společnost Pivovary Lobkowicz se bude i v budoucnosti zasazovat o vaření klasických českých ležáků pomocí tradiční technologie, posílení pozice pivovaru v regionu a o expanzi na trhy v zahraničí.
Zdroj:Stránky Pivovaru Protivín, 2015


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Pivovaru Protivín

Kdy:celoročně dle dohodyObec:ProtivínZdroj:Pivovar Protivín

Chcete se dozvědět víc o výrobě piva Platan? Přijďte na exkurzi do Pivovaru Protivín. Poznejte jižní Čechy, malebnou krajinu rybníků a dobrého piva s tradicí sahající nejméně do 16. století.

Rezervace na čísle
+420 382 733 124

Exkurzi je nutné dohodnout předem, minimálně 5 pracovních dnů před termínem exkurze. Prohlídku pivovaru je možné uskutečnit v pracovních dnech v době od 8.00 do 15.00 hodin. Při vstupu do pivovaru je nutné předložit jmenný seznam všech účastníků exkurze. Výklad zajišťujeme pouze v českém jazyce, proto je nutné si případně zajistit vlastního tlumočníka

Vstupenky
Počet osob Cena za osobu
0-20 75 Kč
21-30 60 Kč
31-50 45 Kč

Cena je uváděná v Kč za osobu včetně 21% DPH. Skupina s počtem osob menším než 10 musí uhradit cenu ve výši 750 Kč s DPH. Školám v rámci výuky je exkurze poskytována bezplatně. Platba pouze v hotovosti.

Aktualizováno: před 5 měsíci

Pivovar Protivín slaví 480 let od první písemné zmínky

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Zemědělec

Výročí 480 let od první písemné zmínky slaví v letošním roce pivovar Protivín, patřící do skupiny Pivovary Lobkowicz Group. Při této příležitosti připravil nový jihočeský výroční sudový ležák. Uvedl to sládek pivovaru Michal Voldřich s tím, že první slavnostní naražení sudu se uskutečnilo v areálu pivovaru.

Výroční sudový ležák se podle Voldřicha vyznačuje velmi plnou chutí, typickou sladovou vůní a jemnou hořkostí. Při jeho vaření je dodržován klasický dvourmutový způsob rmutování. Kvasí na spilce v otevřených kádích a leží patřičnou dobu v ležáckých sklepích. „S fortelem vařené pivo vynikající chuti, umocněné klidem a pohodou jižních Čech, ocení každý znalec piva,“ konstatoval. První písemné zmínky o protivínském pivovaru se datují již do roku 1540. Pivovar vždy patřil k nejvýznamnějším v českých zemích. V roce 1711 přešel do vlastnictví šlechtického rodu Schwarzenbergů, kteří byli velmi pokrokoví. V něm setrval déle než dvě stovky let. A právě za éry Schwarzenbergů byla v pivovaru vybudována překrásná varna s měděnými kotli, včetně atypické mladinové pánve ve tvaru čtverce, ve kterých se pivo vaří dodnes. Pivovary Lobkowicz Group, a.s., patří mezi deset největších pivovarnických společností v České republice. Skupina zahrnuje sedm regionálních pivovarů v Protivíně, Uherském Brodě, Jihlavě, Hlinsku v Čechách, Klášteře nad Jizerou, Vysokém Chlumci a Černá Hoře.

Pivovar Protivín zvýšil tržby i zisk, výstav nezveřejnil

Publikováno:před 9 měsíciZdroj:EuroZprávy.czAutor:ČTK

Pivovar Protivín měl v roce 2018 tržby 289,2 milionu korun, meziročně o 32 procent vyšší. Provozní zisk mu stoupl o 62 procent na 9,6 milionu Kč. Krátkodobé závazky měl pivovar 106,2 milionu korun. Vyplývá to z údajů zveřejněných ve Sbírce listin. Výstav v ní podnik neuvedl. Pivovar patří do skupiny Pivovary Lobkowicz Group (PLG). Skupinu ovládá čínská společnost Citic.

Důvodem, proč stoupl zisk, je vyšší hrubý obrat, uvádí firma. Zisk po zdanění stoupl z 1,5 milionu na 6,4 milionu korun.

K 31. prosinci 2018 převyšovaly krátkodobé závazky oběžná aktiva o 42 milionů Kč. Krátkodobé závazky měl pivovar 106,2 milionu korun. Situaci, jak uvedl pivovar, zavinil zejména nárůst krátkodobých závazků z obchodního styku a čerpání půjček od spřízněných osob. Loni pivovar zahájil ozdravný projekt, jehož výsledkem je postupné snižování nákladů, vyšší efektivita a postupná tvorba zisku. Eliminovat nepoměr mezi krátkodobými závazky a oběžnými aktivy chce podnik za tři účetní období.

"Existuje významná materiální nejistota v předpokladu schopnosti účetní jednotky pokračovat ve svých aktivitách, pokud události popsané výše nenastanou," uvedl k situaci pivovar ve výroční zprávě. Závazky po splatnosti k prosinci 2018 činily 39,1 milionu Kč.

Pivovar Protivín s 80 zaměstnanci vyrobí ročně kolem 230.000 hektolitrů piva. Výstav za roky 2018 a 2017 pivovar nezveřejnil, v roce 2016 byl výstav 232.000 hektolitrů.

Pivovar Protivín býval největší na Prácheňsku, někdejšího správního území, které je dnes na rozhraní Jihočeského, Plzeňského a Středočeského. Existoval již v 16. století, od roku 1711 patřil Schwarzenbergům.

V roce 1948 byl pivovar znárodněn, v červnu 2000 ho prodala společnost Jihočeské pivovary městu Protivín. Od roku 2008 patří do Pivovary Lobkowicz Group.

PLG se v roce 2017 dostala ze 106milionové ztráty roku 2016 do zisku 81,3 milionu Kč. Tržby za prodej zboží a služeb měla 1,2 miliardy Kč. Jedna z největších pivovarských skupin v Česku vlastní sedm pivovarů. Výsledky za rok 2018 skupina zatím nezveřejnila.

V protivínském pivovaru polepili raky reflexními páskami, hlídají kvalitu vody

Publikováno:před rokemZdroj:Deník.czAutor:Kateřina Perknerová

Český patent 305212 slouží jako moderní verze „kanárka v dole“. Ten po více než století chránil horníky, zatímco rak s čidly nabízí systém včasného varování před chemickým a biologickým znečištěním zásob vody. „Proto doporučuji patent Pavla Kozáka na ocenění Česká hlava v kategorii Inovace."

Tato slova profesora Roberta Hubera z Harvard University sama o sobě hovoří o kvalitě výzkumu vědců z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity. Před dvěma lety sice tým profesora Kozáka ocenění nezískal, ale jejich nápad na hlídání kvality vody se uplatňuje v praxi a dál se rozvíjí.

V Pivovaru Protivín pět raků signálních dohlíží na to, zda je voda pro vaření piva bez závad. „Rak má na hlavohrudi přilepené čidlo, které na bázi infračerveného světla zachycuje zvětšený nebo zmenšený objem srdce. Drátem se tento impulz převádí do počítače. Rak reaguje pohybem na znečištění, čímž se mění jeho srdeční aktivita, a to my zachytíme. Funguje to jako detektor lži,“ popsal Deníku princip patentu děkan fakulty Pavel Kozák.

„Rak zachytí změnu v kvalitě vody již v nízkých koncentracích a dokáže upozornit na znečištění vody během několika vteřin. Ucítí jak přirozené látky, tak chlór nebo jedy,“ uvádí Michal Voldřich, výrobní ředitel Pivovaru Protivín. Za riziko se považuje kontaminace zdrojové vody organickými či jinými látkami, znečištění způsobené technologickým postupem, ale v úvahu připadá i hrozba teroristického útoku v podobě zamoření vody. Kozákův tým stávající systém vylepšil nahrazením čidel kamerami.

„Na raka přilepíme dvě reflexní pásky, které ohraničí oblast srdce, a kamera ho tak snímá i v pohybu. Bezkontaktní systém je ve stadiu přihlášky evropského patentu,“ vysvětluje Kozák.

Nejsložitějším úkolem je ovšem schopnost odhalit, co konkrétně způsobuje změnu kvality vody. „Zkoumáme, zda by se v srdečním tepu raků nedal zjistit tzv. single print, tedy jedinečný otisk specifické látky, například rovnítko mezi otravou dusičnany a konkrétní reakcí srdce, to je ale hudba budoucnosti,“ říká Pavel Kozák. Pokud by výzkum dotáhli do této fáze, po patentu by nepochybně sáhla spousta dalších průmyslových podniků.

Pivo Platan se snaží kampaní rozšířit tzv. plataning

Publikováno:před 2 letyZdroj:MediaGuru.cz

Pivní značka Platan z portfolia skupiny Pivovary Lobkowicz spustila začátkem května novou kampaň, jež pracuje s fenoménem tzv. plataningu, tedy s vychutnáváním piva v polosedě. Ideu kampaně dokresluje claim „Žízeň na lopatkách“. Cílem je nejen osvěžit značku, ale i posílit její vnímání u tradičních pivařů a zároveň ji představit jako současnou a zábavnou i nové generaci konzumentů.

Kampaň poběží až do konce srpna v televizi na stanicích skupiny Prima a České televizi, dále v outdooru a na internetu. Součástí je i spotřebitelská soutěž, komunikace v místě prodeje a promo aktivity v létě v jižních Čechách.

Kreativní koncept kampaně vznikl v agentuře WMC Grey. Produkci zajistila společnost Toaster Pictures. Režie spotu se ujal Dominik Mikšovský.

Pivovar v Protivíně oslavuje devadesáté výročí varny

Publikováno:před 3 letyZdroj:Českobudějovický deníkAutor:Stanislava Koblihová

Vaření 400 hektolitrů výročního ležáku Platan začalo v protivínském pivovaře v e středu. Zrát začne ve čtvrtek 12. dubna – v den, kdy bude zdejší varna slavit 90. výročí.

Ta podle zdejšího sládka Michala Voldřicha patří mezi nejstarší funkční varny s původní technologií v České republice. Od podniku Českomoravská Kolben – Daněk ji nechali vyrobit její tehdejší majitelé – hlubocká větev rodu Schwarzenbergů za tehdy neuvěřitelných deset milionů korun.

Historie pivovaru, kdy první písemná zmínka o něm sahá do roku 1540, si tady rozhodně považují. Nezapomínají ale ani na moderní přístup. Tím je například spolupráce s Fakultou rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity na mimořádném projektu, a to využívání raků na kontrolu kvality vody. „Když se zhorší kvalita vody, rakům se zrychlí tepová frekvence a změní své chování,“ uvedl Michal Voldřich.

Díky tomu, že je monitorují, rychle poznají změnu, která ale život raků neohrožuje. Připomněl, že někde používají pro monitoring kvality vody pstruhy. V tomto případě se změna ve vodě zjistí později – až po jejich uhynutí. Způsob využívání raků se tím zdá být přelomový.

Protivínský Platan používá zřejmě nejstarší varnu v ČR

Publikováno:před 3 letyZdroj:České novinyAutor:ČTK

Pravděpodobně nejstarší pivovarnickou varnu v České republice používá protivínský Platan. Varna vznikla před 90 lety a pivovar neustále udržuje její chod pomocí původní technologie. Platan nyní připravuje 400 hektolitrů speciálního ležáku, který začne zrát 12. dubna - tedy přesně v den, kdy varna slaví 90. výročí své existence. Novinářům to dnes řekl sládek Platanu Michal Voldřich.

"Zachováváme technologii a původní ráz varny. Modernizace sice také pokračuje, ale provádíme ji tak, aby to bylo šetrné a nijak jsme nenarušovali interiér a technologii dodrželi takovou, jakou jsme zdědili," uvedl.

Varnu zhotovil v roce 1928 podnik Českomoravská Kolben - Daněk. Pivovar v té době patřil hlubocké větvi šlechtického rodu Schwarzenbergů. "Náklady na výstavbu varny a pořízení technologie činily 10 milionů korun, což byly na tu dobu neuvěřitelné peníze," řekl Voldřich.

Dodal, že z provozního hlediska by bylo jednodušší varnu modernizovat. Například shánění součástek do původního provozu je podle něj složité. "Řemesla, která se výrobě těchto věcí věnovala, dnes už neexistují," uvedl.

Pivovar Platan, který existuje 420 let, není výjimečný pouze svou varnou. Specifickým systémem kontroluje kvalitu vody, k čemuž využívá raky. Na projektu se podílí fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity. "Pokud se zhorší kvalita vody, rakům se zrychlí tepová frekvence a změní své chování. Vzhledem k tomu, že je monitorujeme, během chvíli víme, že se něco děje," řekl.

Pivovar Protivín vyrobí ročně více než 230.000 hektolitrů piva. Firma uvádí, že nejslavnější období zažil na přelomu 19. a 20. století: v roce 1902 vyrobil pivovar 147.745 hektolitrů, pivo vyvážel i do zámoří, pivovar měl tehdy vlastní sklady v Praze, Vídni, Terstu, Záhřebu, Berlíně i New Yorku. V roce 1948 byl pivovar znárodněn, v červnu 2000 ho prodala společnost Jihočeské pivovary městu Protivín. Od roku 2008 patří do skupiny Pivovary Lobkowicz Group.

Pivovaru Protivín loni klesly tržby i zisk

Publikováno:před 3 letyZdroj:Průmyslová automatizaceAutor:ČTK

Pivovaru Protivín klesl loni zisk po zdanění o 1,2 milionu na 6,8 milionu Kč. Meziročně o 52,5 milionu nižší jsou i tržby, loni činily 170,4 milionu korun. Vyplývá to z údajů zveřejněných ve Sbírce listin. Pivovar patří do skupiny Pivovary Lobkowicz Group. Její akcie vlastní firma Lapasan, v níž drží většinový podíl čínská CEFC.

Protivínský pivovar se 73 zaměstnanci začal letos stáčet pivo do plechovek, jde o investici přes sto milionů korun. Podnik si od toho slibuje vyšší výstav, loňský byl 232.000 hektolitrů, letos plánuje nárůst o 30 procent. Pivovaru meziročně klesl i provozní výsledek hospodaření, o 1,6 milionu na devět milionů korun.

V představenstvu loni skončili Zdeněk Radil a Pavel Herman. Novým předsedou představenstva je Kamil Špendla, novým členem Jiří Charvát. Letos v únoru odešel místopředseda představenstva Petr Blažek, novým členem představenstva je Vladimír Chmelíček. Za poslední tři roky zrekonstruoval pivovar chlazení, čímž spoří podle svého staršího vyjádření energie, má novou plynovou kotelnu, jež byla předtím uhelná. Investoval i do varny.

Pivovar Protivín býval největší na Prácheňsku. Existoval již v 16. století, od roku 1711 patřil Schwarzenbergům. Firma uvádí, že nejslavnější období zažil na přelomu 19. a 20. století, v roce 1902 vyrobil pivovar 147.745 hektolitrů. Pivo vyvážel i do zámoří. Pivovar měl tehdy vlastní sklady v Praze, Vídni, Terstu, Záhřebu, Berlíně i New Yorku. V roce 1948 byl pivovar znárodněn, v červnu 2000 ho prodala společnost Jihočeské pivovary městu Protivín. Od roku 2008 patří do Pivovary Lobkowicz Group.

Jedna z největších pivovarských skupin v Česku Pivovary Lobkowicz Group loni prohloubila ztrátu na 106 milionů Kč proti předloňským 83 milionům. Čistý obrat skupiny vlastnící sedm pivovarů se zvýšil na 1,25 miliardy Kč.

Pivovar unikátně kontroluje kvalitu používané vody

Publikováno:před 3 letyZdroj:Vodárenství.cz

V pivovaru v Protivíně kontrolují kvalitu vody netradičním způsobem. Používají totiž raky, kteří jsou napojeni na přístroje, ty pak zaznamenávají jejich reakci na změny parametrů vody. Pohyb korýšů je monitorován kamerami.

Srdeční tep raků je sledován pomocí infračervených senzorů, které mají připojené k tělu. „Máme zde pět raků, kteří jsou připojeni na počítač, a sledujeme jejich aktivitu. V případě, že se tři a více raků začnou souběžně a zrychleně pohybovat, máme jistotu, že se nám změnily parametry vody a můžeme okamžitě reagovat,“ uvedl výrobník ředitel pivovaru Michal Voldřich.

Podle ředitele Výzkumného ústavu Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity Pavla Kozáka reagují raci rychle na nespecifikovatelnou změnu, což je rozdíl oproti čidlům, která sice reagují rovněž rychle, ale pouze na určitou specifickou látku. V současnosti vědci vyvinuli metodu bezdrátového snímání srdeční aktivity raků a na tuto metodu podali evropský patent.

Protivínský pivovar vyrábějící pivo Platan byl znárodněn po roce 1948 a začleněn do podniku Jihočeské pivovary. Teprve po roce 2000 se stoprocentním akcionářem pivovaru stalo město Protivín, které jej však kvůli finančním problémům prodalo. Od roku 2008 je majitelem společnost K Brewery Group.

Český pivovar zaujal svět. Ke kontrole kvality používané vody využívá raky

Publikováno:před 3 letyZdroj:Hospodářské NovinyAutor:Reuters, Terezie Drechslerová

● V pivovaru v Protivíně kontrolují kvalitu vody velmi netradičním způsobem.
● Ke kontrole vody využívá raky, kteří jsou napojeni na přístroje.
● Ty zaznamenávají jejich reakci na jakékoliv změny parametrů vody.

Pivo v Protivíně kontrolují raci, obliba "nealka" roste

Publikováno:před 3 letyZdroj:Týden.czAutor:Kamila Steinbachová

Spotřeba piva v letních měsících narůstá. Češi podle mluvčí Kauflandu Renaty Maierl hojně přecházejí na jeho nealkoholickou podobu. V létě 2016 jsme ho vypili o 43 procent více než ve stejném období roku 2015. Její slova potvrzuje i sládek a výrobní ředitel protivínského pivovaru Michal Voldřich.

"V současné době jsme druhými největšími výrobci nealkoholického piva v České republice. Stále to jde nahoru," říká sládek pivovaru v Protivíně, který patří do skupiny Pivovaru Lobkowicz Group. Její akcie vlastní firma Lapasan, v níž drží většinový podíl čínská CEFC.

"Podíl prodeje nealkoholických piv vzrostl v letních měsících v sezoně 2015 a 2016 až o 43 procent. U obalového materiálu jasně převažuje tradiční přístup, tedy vratné skleněné lahve," doplňuje mluvčí Kauflandu Renata Maierl. Právě v těchto obalech se v roce 2016 prodalo celkem 84 procent tohoto sortimentu.

Podle Voldřicha se kromě nealkoholického piva čím dál více prodávají jedenácti- a dvanáctistupňová piva. Naopak mírně klesá prodej klasických desítek. Mezi nejprodávanější piva protivínského pivovaru patří Platan jedenáctka společně s desítkou. Stále oblíbenější je také ležák protivínský Granát.

Z nových značek nabízí pivovar vlastní pivo společnosti Kaufland Bruncvík, které je pojmenované po bájném rytíři. "U vlastní značky se ve spolupráci s pivovarem podílíme na tvorbě receptury, konzultujeme použité suroviny a dbáme na dodržování výrobního procesu formou interních auditů," doplnila k tomu mluvčí Kauflandu.

Bruncvík je zatím k dostání pouze ve skleněných lahvích, vybrat si přitom můžete ze šesti druhů. Na své si přijdou milovníci pšeničného piva, nechybí ani klasický světlý ležák nebo světlé výčepní pivo, tmavý a polotmavý ležák a v neposlední řadě stále oblíbenější nealkoholická verze.

Protivínský pivovar je specifický hned v několika ohledech. Kvalitu vody používanou k výrobě zde kontrolují raci. Díky nim se o zhoršení vody v pivovaru dozvědí v řádu minut. Dalších pět raků čeká v záloze, kdyby některý z právě "sloužících" raků náhle zemřel. Podle sládka raci nemusejí přežít "svlékání", kdy čekají dva dny, až jim doroste krunýř, a jsou v této době mimořádně citliví. "Kdybyste k rakovi v tuto dobu přišli a sáhli si na něj, může klidně umřít jenom kvůli tomu," vysvětluje sládek.

V pivovaru navíc boří mýty o tom, že pivo a jeho výroba jsou spojeny pouze s muži. Ze sedmdesátičlenného týmu tvoří šedesát procent pracovníků, kteří jsou převážně z řad místního obyvatelstva, ženy.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.31.07.2020 15:2016