Historie a současnost Panského pivovaru Telč

Když loni na podzim telčským podzámčím zavoněla první várka čerstvě uvařeného ležáku, nebylo pochyb o tom, že se na zdejší Panský dvůr vrátil kus poctivého řemesla.
Panský pivovar Telč se výrazným písmem zapsal na mapu českých pivovarů.

Budovu pivovaru najdete v krásném revitalizovaném areálu hospodářského dvora, jehož historie sahá až do 16. století. Na tomto kouzelném místě vaří sládek Marcel Hofman pivovartradiční české pivo – vznešené, hrdé a oblíbené.

Vlajkovou lodí pivovaru je klasický ležák HOFMISTR, kterému zdatně sekundují svěží NÁDENÍK a řízný HOLOMEK. Fajnšmekři ocení svrchně kvašený speciál IPA KLÍČNÍK s jedinečným pivním charakterem. Pečlivě ošetřené čepované pivo si vychutnáte v Panské restauraci vedle pivovaru nebo na malebném nádvoří Panského dvora. Na Informačním centru jsou k prodeji i lahvová piva včetně dárkových balení.

Všechny příznivce piva a pivovarnictví zveme do Panského dvora na každoroční červencový PIVNÍ FEST!

Koncept Panská restaurace Telč byl od začátku jasný. Hosté si zde musí pochutnat na poctivé české hostině. O to déle a velice pečlivě jsme vybírali dodavatele z řad místních farem a pěstitelů, pivovarabychom našim hostům servírovali to nejlepší, co si na hostině v telčském podzámčí jen dokáží představit. Základem menu jsou tradiční česká jídla a steaky, ale zkrátka nepřijdou ani milovníci moderní gastronomie nebo vegetariáni. Myslíme opravdu na všechny a věříme, že se k nám spokojení hosté budou rádi vracet. Něco takového v Telči už dlouho chybělo.

Zájemci mohou návštěvu pivovaru a restaurace spojit s prohlídkou areálu Panského dvora. Revitalizovaný hospodářský statek dnes nabízí vyžití pro všechny generace. Zdejší chloubou je unikátní lanové centrum s lezeckou stěnou, dále dětská herna s kavárnou, půjčovna elektrokol i příjemné ubytování v novém penzionu. V průběhu roku Panský dvůr pořádá výstavy, divadla, koncerty, festivaly, dětské tábory i na míru ušité školní a firemní dny.
Zdroj:Stránky Panského dvoru, 2020


Více na stránkách pivovaru

Panský pivovar Telč

Kdy:14.10.2020do:CovidObec:TelčZdroj:Panský pivovar Telč

Obědvat se bude dál. S největší péčí vám DNES a další dny na poledne uvaříme. Dovezeme vám to ještě horké přesně tam, kde se právě cítíte nejbezpečněji - domů. Nebo bude-li libo romantickou večeři? Jen ji předáme a mažeme pryč. Maximální hygienická pravidla při vaření, balení jídla a dopravě jsou pro nás samozřejmostí. Nechceme Vás ohrozit, chceme Vás těšit tím, co dobře umíme. A přibalíme i Panské točené, když budete chtít, na spláchnutí jídla a taky na zdraví. Na zdraví nás všech.
Objednávejte si na telefonním čísle 564 403 785. Rozvoz po Telči ZDARMA. Více o službě a výdejovém okénku na https://www.panskydvurtelc.cz/pansky-pivovar-restaurace/.

Vařil pivo i na Sibiři, originální sládek teď vládne v Telči

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:iDNES.czAutor:Jakub Pokorný

Jsou malé pivovary podivných zoologických jmen jako Žabák, Bobr nebo Paroháč. Jiné experimentují s kávovým či puškvorcovým pivem. Najdete je na neuvěřitelných místech, jako je krkonošský hřeben. A proto je potřeba být na hlídce, aby vám neuniklo něco zajímavého. Po sládku Hofmanovi se v Telči jmenuje pivo Hofmistr.

elčský sládek Marcel Hofman rád opakuje, že Budvar je jeho máma a Regent je jeho táta. V obou jihočeských pivovarech začínal. V Budvaru se vyučil, v Regentu pak dělal 12 let. „Dětí“ má v tom případě pět, protože pomáhal rozjíždět pět minipivovarů. Panský dvůr v Telči je z nich zatím ten nejnovější, a dokonce už druhý v Telči.

Hofman patří mezi nejzajímavější české sládky. Za zmínku stojí především jedna z jeho předchozích štací. Otevřel český pivovar i na jednom z nejodlehlejších míst na zeměkouli, kde se pivo vaří – na sibiřském ostrově Sachalin mezi Ruskem a Japonskem.

Rusové ze Sachalinu si Hofmana našli v Malešově, kde také rozjížděl jeden ze svých pivovarů. A brzy se ukázalo, že Rusko je země neomezených možností.

Rusové si v Česku koupili celou technologii minipivovaru, kterou si nechali poslat na lodi v kontejneru. V dalším kontejneru vyrazil na východ chmel a slad. A „přibalili“ i sládka. Hofman odletěl na Sachalin a pracoval tam několik měsíců v minipivovaru nazvaném Bašta Pilsner. Uvařil třeba značku nazvanou „1971“, což je rok narození majitele, ale hlavně pivo „Rybář“. Štamgasti byli všichni rybáři.

„Veškeré ingredience, slad a chmel jsme si přivezli z Čech. Šly tam 80 dní do přístavu Korsakov a tam se to složilo. Během týdne pivovar stál a začalo se vařit,“ popisuje Hofman svou ruskou životní etapu, díky níž má hodně kosmopolitní zkušenosti.

Nejdřív pivo, až pak „kraviny“
Ale zpět do Telče. Zkušený sládek své nejnovější angažmá přijal loni a zatím nijak neexperimentuje. Drží se v Panském dvoře osvědčených druhů.

„Pan sládek z Budvaru, pan Heide, vynikající odborník, on už byl v důchodu, když nás učil, ten vždycky říkal – kluci nejdřív udělejte pořádné pivo a pak dělejte kraviny a vymýšlejte si. My máme proto čtyři vlajkové lodě – především dvanáctku ležák – a teprve do budoucna se budeme rozšiřovat a vyrábět třeba i vánoční a velikonoční pivo,“ vypráví Hofman.

Nejenom zdejší třináctka IPA Klíčník má příchuť citrusů a hořkého exotického ovoce. Má ji dokonce i zdejší dvanáctistupňový ležák Hofmistr, který majitel Panského dvora pojmenoval po sládku Hofmanovi. Ani ten není úplně klasický. „Základem je chmel. V tomhle pivu je chmel Kazbek, který dělá tuhle chuť,“ vysvětluje Hofman. Všechny názvy zdejších piv – Nádeník, Hofmistr, Holomek – jsou odvozené od dřívějších „pracovních pozic“ na zámeckém statku.

A třináctka Klíčník se tak podle Hofmana jmenuje proto, že je takovým „klíčem k vyššímu poznání chuti piva“.

Statek s holubníkem
A pak je tu město Telč coby „přidaná hodnota“ zdejšího piva. Město je zapsané na světovém seznamu UNESCO především kvůli trojúhelníkovému renesančnímu náměstí Zachariáše z Hradce a zámku, který stojí na jeho okraji.

Panský dvůr, kde se nalézá Hofmanův minipivovar, k zámku patřil. I tento statek s obrovským nádvořím a stodolami je významnou místní památkou. Vévodí mu hranatá věž – bývalý barokní holubník. Holubník patří dodnes městu a bohužel není nijak využitý. V areálu Panského dvora se však najde kromě pivovaru i penzion, kongresový sál, infocentrum a herna pro děti.

V Panském dvoře v Telči si můžete zkusit vylézt na horolezeckou stěnu

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:Rozhls.czAutor:Irena Šarounová

V Telči na Vysočině, ve městě, které je díky zámku a renesančnímu náměstí zapsané na seznamu UNESCO, nemusíte chodit jenom po památkách. Jen kousek od centra stojí velký zrekonstruovaný hospodářský areál, kde se vyřádí, poučí, ale i naberou síly malí i velcí návštěvníci.

Historie Panského dvora sahá až do 16. století. „Panský dvůr vznikl krátce po husitských válkách, jeho největším hospodářem byl Zachariáš z Hradce,“ říká manažerka areálu Hana Plachá. Ostatně, Zachariáš z Hradce je ten, po kterém je dnes pojmenované hlavní telčské náměstí s renesančními podloubími, jež známe jako kulisu řady filmů a pohádek. Po roce 1945 připadl dvůr státu a dlouho patřil místní zemědělské škole. Dnes jsou hospodářská stavení zrekonstruovaná a slouží k poučení i zábavě.

V místě, kde byli kdysi ustájení koně a krávy, je pro návštěvníky připravená expozice zemědělských strojů z konce 19. století. „Stroje máme vypůjčené od Národního zemědělského muzea Kačina,“ dodává Hana Plachá. Další prostory jsou věnované lesnímu a vodnímu hospodářství v okolí Telče, ale i dennímu životu selského lidu. Zajímavá je stará mapa, která zabírá celou jednu stěnu maštale. „Je to historická katastrální mapa, jak byly rozdělené pozemky v Telči a okolí,“ vysvětluje průvodkyně.

Další budovy jsou upravené pro sportovní vyžití, zábavu a odpočinek návštěvníků. Nejatraktivnější je určitě lezecká stěna a lanové centrum. „Ti, co to chtějí vyzkoušet poprvé, nebo se tomu nevěnují pravidelně, si tady mohou vybavení vypůjčit,“ říká Hana Plachá s tím, že se nováčkům samozřejmě věnuje školený personál. Lezecká stěna je rozdělená na trasy od nejtěžších až po dětské. Lanový park je určený pro zkušenější lezce. „Zdolává se pomocí horolezeckých cepínů, které se zasekávají do předem určených dírek,“ vysvětluje průvodkyně.

Pro odpočinek je pak v jedné z upravených stodol připravené dětské hřiště s mnoha herními prvky a nezbytnou kavárničkou pro rodiče. Od podzimu 2019 má Panský dvůr i svoji restauraci a malý pivovar.

Telč má nádhernou okolní přírodu protkanou cyklotrasami i cyklostezkami a blízko je i nejvyšší vrchol Vysočiny, Javořice. V Panském dvoře si proto návštěvníci mohou půjčit elektrokolo, kterým třeba až na Javořici pohodlně dojedou.

V Telči uvařil v září první pivo malý pivovar v Panském dvoře

Publikováno:před rokemZdroj:Lidovky.czAutor:ČTK

V Telči uvařil minulý měsíc první pivo nový malý pivovar, který vznikl v areálu Panský dvůr zaměřeném na pořádání různých akcí a adrenalinový sport. Pivovar teď může ročně uvařit 1200 až 1500 hektolitrů piva a má místo i pro případné rozšíření výroby, řekl sládek Marcel Hofman. Jde o druhý minipivovar v tomto městě vyhledávaném turisty kvůli památkám. Podle údajů zveřejněných na webu už v Telči asi dva roky funguje Pivovar Trojan.

Právě dokončený Panský pivovar Telč vaří pivo od 4. září. Podle sládka byl postavený místo staré budovy, která byla stržena. „V současné době máme navařený kompletně sklep a pivo nám zraje. Máme připravené čtyři druhy,“ řekl sládek. Stáčení piva plánuje na listopad, kdy by v areálu měla být otevřena restaurace. Pivo se podle Hofmana bude stáčet i do láhví.

Vznik malého pivovaru navazuje na proměnu někdejšího panského velkostatku, který naposled sloužil jako statek střední zemědělské školy, v centrum aktivit pro volný čas. Areál s pomocí evropských dotací zrekonstruovala firma PDT, otevřený je od léta 2015. Jeho součástí je i lanové centrum.

Malým pivovarům se daří
Malé pivovary rychle přibývají v celém Česku. Letos v červnu jich v ČR podle Českomoravského svazu minipivovarů bylo kolem 450. Jde o pivovary s ročním výstavem piva do 10 tisíc hektolitrů. Přibývají i na Vysočině. První byl zřejmě dalešický pivovar, kde se začalo pivo vařit v roce 2002. Dnes se dají na internetu najít nabídky dvou desítek malých výrobců piva v kraji.

V Telči uvařil v září první pivo malý pivovar v Panském dvoře

Publikováno:před rokemZdroj:Průmyslová automatizaceAutor:ČTK

V Telči uvařil minulý měsíc první pivo nový malý pivovar, který vznikl v areálu Panský dvůr zaměřeném na pořádání různých akcí a adrenalinový sport. Pivovar teď může ročně uvařit 1200 až 1500 hektolitrů piva a má místo i pro případné rozšíření výroby, řekl novinářům sládek Marcel Hofman. Jde o druhý minipivovar v tomto městě vyhledávaném turisty kvůli památkám. Podle údajů zveřejněných na webu už v Telči asi dva roky funguje Pivovar Trojan.

Právě dokončený Panský pivovar Telč vaří pivo od 4. září. Podle sládka byl postavený místo staré budovy, která byla stržena. "V současné době máme navařený kompletně sklep a pivo nám zraje. Máme připravené čtyři druhy," řekl sládek. Stáčení piva plánuje na listopad, kdy by v areálu měla být otevřena restaurace. Pivo se podle Hofmana bude stáčet i do láhví.

Vznik malého pivovaru navazuje na proměnu někdejšího panského velkostatku, který naposled sloužil jako statek střední zemědělské školy, v centrum aktivit pro volný čas. Areál s pomocí evropských dotací zrekonstruovala firma PDT, otevřený je od léta 2015. Jeho součástí je i lanové centrum.

Malé pivovary rychle přibývají v celém Česku. Letos v červnu jich v ČR podle Českomoravského svazu minipivovarů bylo kolem 450. Jde o pivovary s ročním výstavem piva do 10.000 hektolitrů. Přibývají i na Vysočině. První byl zřejmě dalešický pivovar, kde se začalo pivo vařit v roce 2002. Dnes se dají na internetu najít nabídky dvou desítek malých výrobců piva v kraji.

Novinku z Telče by pivaři mohli ochutnat už v létě

Publikováno:před rokemZdroj:Jihlavský týdeníkAutor:Zuzana Musilová

Pivaři budou mít už brzy příležitost ochutnat další pivo uvařené v Telči. Po Pivovaru Trojan ve městě přibude další malý pivovar. Najdete ho v Panském dvoře Telč. O to, abz lidem chutnalo, se bude starat sládek s třicetiletou praxí Marcel Hofman. Na výběr budou lidé mít několik druhů piv včetně speciálů.

„Budeme vařit nefiltrovaná a nepasterovaná piva, spodně kvašenou desítku a dvanáctistupňový ležák. Dále potom svrchně kvašené speciály typu IPA, ALE a pšeničná piva. První várku piva už chystáme. Naši hosté ji zřejmě poprvé ochutnají již v květnu na závodu Kolem Telče. Ale to hlavní se chystá na léto.“ řekl sládek Marcel Hofman.

Marcel Hofman se výrobě sladu a piva věnuje od roku 1986, kdy jako sladovnický učeň začínal v Pivovaru Budvar a Samson. V roce 1989 nastoupil do Pivovaru Regent v Třeboni. Postupně prošel velkými i menšími pivovary v Česku, například pracoval i v Minipivovaru Pánů z Růže v Jindřichově Hradci nebo v Přátelském pivovaru Malešov. V zahraničí působí jako sládek v českém pivovaru Bašta Pilsner na Jižním Sachalinu (Ruská federace). Za své pivo již získal řadu ocenění.

„Pivovarnictví pro mě není jen prací, ale vášní a láskou. Inspiraci čerpám hlavně z české tradice a své dosavadní praxe vaření piva, a potom samozřejmě z odborných seminářů a školení, kterých se účastním. Technologie vaření piva jde stále dopředu, a je potřeba sledovat nové a moderní trendy,“ uvedl Marcel Hofman.

V současné době probíhá rekonstrukce pivovarské části budovy v areálu Panského dvora, hotová bude už brzy. Oficiální otevření pivovaru se plánuje společně s restaurací. Pravděpodobně to bude na přelomu června a července. Nedostatku zákazníků se v Panském dvoře se ani v době boomu minipivovarů nebojí.

„Jelikož je v České republice o pivo historicky velký zájem, tak je konkurence samozřejmě velmi silná a rozmanitá. Konkurenční prostředí považuji za zdravé a chápu jej pozitivně. Pokud někdo vytváří špatný produkt v jakémkoliv odvětví, tak díky konkurenci dlouho nevydrží. V našem pivovaru se chystáme vytvářet kvalitní produkt a věříme, že se nám podaří dobře uvést a naši pozici na pivním trhu v budoucích letech upevňovat,“ vysvětlil jednatel Panského dvora Telč Michal Štefl.

Novinku z Telče pivaři ochutnají už v létě

Publikováno:před rokemZdroj:Jihlavský deníkAutor:Zuzana Musilová

Pivaři budou mít už brzy příležitost ochutnat další pivo uvařené v Telči. Po Pivovaru Trojan ve městě přibude další malý pivovar. Najdete ho v Panském dvoře Telč. O to, aby lidem chutnalo, se bude starat sládek s třicetiletou praxí Marcel Hofman. Na výběr budou lidé mít několik druhů piv včetně speciálů.

„Budeme vařit nefiltrovaná a nepasterovaná piva, spodně kvašenou desítku a dvanáctistupňový ležák. Dále potom svrchně kvašené speciály typu IPA, ALE a pšeničná piva. Rádi bychom uvařili první várku koncem dubna tak, aby naši hosté mohli ochutnat naše první pivo již v průběhu druhé poloviny června letošního roku,“ řekl sládek Marcel Hofman.

Marcel Hofman se výrobě sladu a piva věnuje od roku 1986, kdy jako sladovnický učeň začínal Pivovaru Budvar a Samson. V roce 1989 nastoupil do Pivovaru Regent v Třeboni. Postupně prošel velkými i menšími pivovary v Česku, například pracoval i v Minipivovaru Pánů z Růže v Jindřichově Hradci nebo v Přátelském pivovaru Malešov. V zahraničí působí jako sládek v českém pivovaru Bašta Pilsner na Jižním Sachalinu (Ruská federace). Za své pivo již získal řadu ocenění.

„Pivovarnictví pro mě není jen prací, ale vášní a láskou. Inspiraci čerpám hlavně z české tradice a své dosavadní praxe vaření piva, a potom samozřejmě z odborných seminářů a školeních, kterých se účastním. Technologie vaření piva jde stále dopředu a je potřeba sledovat nové a moderní trendy,“ uvedl Marcel Hofman.

V současné době probíhá rekonstrukce pivovarské části budovy v areálu Panského dvora. Hotová by měla být do konce dubna. Oficiální otevření pivovaru se plánuje společně s restaurací. Pravděpodobně to bude na přelomu června a července. Nedostatku zákazníků se v Panském dvoře ani v době boomu minipivovarů nebojí.

„Jelikož je v České republice o pivo historicky velký zájem, tak je konkurence samozřejmě velmi silná a rozmanitá. Konkurenční prostředí považuji za zdravé a chápu jej pozitivně. Pokud někdo vytváří špatný produkt v jakémkoli odvětví, tak díky konkurenci na trhu dlouho nevydrží. V našem pivovaru se chystáme vytvářet výborný produkt a věříme, že se nám podaří na trhu dobře uvést a naši pozici na pivním trhu v budoucích letech upevňovat,“ vysvětlil jednatel Panského dvora Telč Michal Štefl.

Panský dvůr, kde se natáčeli Bajkeři, získá nové překážky i minipivovar

Publikováno:před 3 letyZdroj:iDNES.czAutor:Ilona Zelníčková

Areál bývalého velkostatku v Telči honosící se názvem Panský dvůr po revitalizaci funguje pouhé dva roky. Za tu dobu si ale dokázal získat velké jméno. K tomu přispěla mimo jiné i letní komedie Bajkeři. Ještě v letošním roce by se Panský dvůr měl rozrůst o další adrenalinové atrakce a restauraci.

Ještě letos tam má vzniknout restaurace s vlastním minipivovarem, penzion a nové venkovní lanové centrum. Úprav, vylepšení a nových překážek se dočká také bikepark, kde se v loňském roce ztřeštěná komedie Bajkeři natáčela. Zahrála si v ní například Hana Vagnerová, Celeste Buckingham, Adam Mišík či Pavel Nečas.

„Panský dvůr funguje necelé dva roky a už se stal součástí kulturního a společenského života našeho města. Děti ze škol a školek tam jezdí na výlety, v létě se zde koná divadelní dílna i pravidelná představení hostujících souborů. Spolupracují se zámkem,“ pochvaluje si aktivity společnosti Panský dvůr Telč starosta města Roman Fabeš.

„Jsou přitom pořád v začátcích. Celý areál má zhruba devět hektarů. Po řadě jednání jsme se s nájemcem, společností Panský dvůr Telč, dohodli na pokračování druhé etapy revitalizace areálu,“ dodal starosta.

Telčské zastupitelstvo už další postup při revitalizaci areálu schválilo.

V bikeparku přibudou mostky nebo přírodní kmeny
Nejprve dozná úprav bikepark. Je to okruh s řadou překážek a terénních nerovností, který je volně přístupný veřejnosti bez placení vstupného.

„Nově bude rozšířen o další překážky. Přibudou mostky nebo přírodní kmeny. Upraven bude i terén,“ uvedla Hana Plachá, marketingová manažerka.

Pod bikeparkem najde své místo také nové venkovní lanové centrum.

„Náš krytý lanový park je poměrně náročný a je určen spíš pro fyzicky zdatnější sportovce. Leze se tam s cepíny. Pro rodinu s malými dětmi, které si to chtějí vyzkoušet, je to však moc těžké. Hledali jsme proto variantu, která by byla vhodná i pro ně,“ vysvětluje Plachá.

Na přelomu léta a podzimu by v areálu měla zahájit provoz také nová restaurace s vlastním pivovarem. Umístěna bude v historické části areálu mezi hernou pro děti a krytým lanovým centrem.

„Jak se bude pivovar jmenovat ani jaké pivo bude vařit, zatím nevíme. Rozhodně ale nechceme být konkurencí Měšťanskému pivovaru Trojan. Spíš budeme chtít spolupracovat,“ poznamenala Plachá.

Rozšiřování Panského dvora turistickou sezonu neomezí
Na stávající část bikeparku a restaurace bude navazovat nový penzion. Ten vznikne rekonstrukcí starších bytovek původně určených k demolici. Nacházejí se za historickou částí areálu Panského dvora. V budoucnu má penzion doplnit zahrada a řemeslnické aktivity.

Hlavní náplní druhé etapy revitalizace Panského dvora je však stále lázeňsko-wellnessový areál s bazénem. „Ten by měl vzniknout výhledově do pěti let,“ dodal Fabeš.

I když si v letošní sezoně budou v Panském dvoře podávat dveře řemeslníci, ohrozit nebo omezit turistickou sezonu by to podle Plaché nemělo. Otevřeno bude turistické informační centrum, herna u zvířátek i s kavárnou.

Zájemci si mohou užít adrenalin na lezecké stěně i v krytém lanovém centru. Od loňského roku funguje v Panském dvoře také půjčovna elektrokol a skútrů. Naopak odpočinout si mohou při prohlídce stálé interaktivní výstavy O životě v podzámčí.

Kalendář akcí Panského dvora je nabitý na měsíce dopředu řadou divadelních představení či přednášek. Ani letos nemá v nabídce akcí chybět například příměstský tábor nebo tradiční festival malých pivovarů.


Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.25.07.2020 07:077