Polotmavý ležák Pacholek vyráběný ve Vískách na Blanensku se změní. Jako jeden z devíti vítězných výrobků v Jihomoravském kraji získal na dobu čytř let právo mít na obalu prestižní značku Regionální potravina. „Letos se o tuto značku ucházelo v kraji 167 produktů od sedmačtyřiceti výrobců. Soutěžilo se v devíti kategoriích," uvedl viceprezident Agrární komory Václav Hlaváček.
Dvanáctistupňového Pacholka vaří ve Vesnickém pivovaru Ohrada ve Vískách. „Z úspěchu Pacholka máme radost. Je to potvrzení toho, že vaříme dobré pivo,“ reagoval spokojený jednatel pivovaru Michal Kamba.
Není to první úspěch víseckého pivovaru, před čtyřmi lety ve stejné soutěži zvítězila i třináctistupňová Vísecká pšenka. A Pacholek před dvěma lety vyhrál Zlatou pivní pečeť. Letošním hitem je pak Krasák uvařený z moravského sladu, tršického chmele a vody přímo z jeskyní Moravského krasu.
Ocenění Regionální potravina získávají nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky z daného kraje. Přihlášené produkty hodnotila v závěru června šestnáctičlenná komise odborníků.
Mezi mléčnými výrobky vyhrálo kozí jogurtové mléko Sedlák z rodinné farmy sídlící v Šošůvce na Blanensku. Její majitelka Eva Sedláková neskrývala zadostiučinění. „Uznání vždycky potěší. Je to vzpruha do další práce,“ řekla farmářka, jejíž rodina hospodaří v Šošůvce už několik století.
Sedlákovi vyrábějí sýry, tvaroh a kefírová mléka. Na polích pěstují ječmen, oves, tritikale a vojtěškotrávu pro výrobu senáže. Sezona trvá od Velikonoc do Vánoc. „Včetně sobot a nedělí,“ doplnil její manžel.
Loni Sedlákovi uspěli s kozím mlékem a do soutěže se možná přihlásí i příští rok. Už mají kandidáta – balkánský sýr. Jejich sýry prodávají také ve vinárně v centru Blanska. „Sýry z Šošůvky kupuji už několik let. Sklenku vína si bez nich nedovedu představit,“ chválila třeba Jana Němcová.
Značkou Regionální potravina se může nově chlubit i kozí sýr pařený přírodní Michaly Zdrubecké z farmy Amálka v Karolíně na Blanensku.
Další výrobce, který svým produktem přesvědčil hodnotitelskou komisi, je z Vyškova. Cenu za nejlepší cukrářský výrobek si odnesla Zdeňka Eywo Janská, a to za novinku z rodinné cukrárny: borůvkový řez se zakysanou smetanou.
Rodina získala firmu v restituci na začátku devadesátých let. Cukrárna byla známá už na začátku dvacátého století. Bonbony si v ní objednával dokonce i prezident Masaryk. „Jsme rádi, že úspěšně pokračujeme ve slavné historii naší firmy,“ potěšil zisk prestižní značky Janskou. Už dříve podobně uspěl další z jejích řezů zvaný Mánička.
Soutěž Regionální potravina je určená na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky.
Amálka uspěla s kozím sýrem
Malé stádo koz a ovcí. Skromné hospodářství. Ale právě na rodinné farmě Amálka v Karolíně na Blanensku dělají lahodný sýr. Přesněji kozí sýr pařený přírodní. Ten se nyní může pochlubit značkou Regionální potravina. „Mám z toho obrovskou radost. Sýr jsme totiž začali oficiálně vyrábět a prodávat teprve nedávno,“ usmívá se jednadvacetiletá Michala Zdrubecká.
Ta na farmě hospodaří společně s rodiči. S chovem koz začínali v roce 2009. „První koza se jmenovala Amálka. Právě po ní jsme pojmenovali naši farmu, která se nachází v místní části Rájce-Jestřebí. Později přibyly další kozy a také ovce,“ popisuje mladá farmářka, která studovala na střední škole v Mohelnici obor zemědělec-farmář.
Ve stádu mají Zdrubečtí kozy hnědé krátkosrsté, karpatské a také ovce. Východofríské a quessantské miniovečky. „Děláme i ovčí sýr. Moc bych si přála, kdyby se nám podařilo farmu rozšířit, stejně jako sortiment našich výrobků,“ říká dívka.
Kozí i ovčí sýr vyrábí na farmě výhradně z pasterovaného mléka. Používají šetrnou pasteraci, tedy zahřátí mléka na dvaasedmdesát stupňů Celsia po dobu dvaceti sekund.


Na jednom místě
905 pivovarů
15.927 piv
9.978 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
Historie a současnost Vesnického pivovaru Ohrada
Vaření piva má v českých a moravských zemích svoji dlouholetou tradici. V našem blízkém okolí se dochovaly zmínky o vaření piva už ve středověku. Nejbližší pivovar byl založen v roce 1447 v Letovicích hrabětem Kalnokym. Zajímavostí bylo, že se voda do pivovaru dopravovala dřevěným vodovodem až z Písečné, která leží na katastrální území obce Vísky. Chmel se pěstoval přímo v Letovicích. V roce 1901 koupila pivovar konkurence z Černé Hory a udržovala výrobu dalších čtrnáct let. Pak jej přeměnila na stáčírnu, která zanikla v roce 1948.
V naší vesnici staří pamětníci zmiňují, že se pivo vařívalo doma a bylo blahodárným nápojem při žňových pracech na polích pro většinu zemědělců. Naší snahou bylo navázat na tyto aktivity našich předků a začít vařit pivo v prostorách Agrocentra Ohrada, které bylo vybudávno z bývalého kravína. Od tohoto nápadu, který přišel někdy roku 2011 došlo k jeho realizaci. Stavební práce na minipivovaru začaly listopadu 2012 a v dubnu 2013 byly uvařeny první várky piva ve Vískách. Jedná se o jedenáctistupňový ležák plzeňského typu. Další druhy budou následovat. Chceme vařit klasickým způsobem a používat český chmel a moravský slad. Piva jsou nefiltrovaná a nepasterizovaná.
Vlastní vaření piva spolu s vlastním chovem skotu na maso dává našemu zařízení možnost připravovat vskutku domácí pochoutky.
Zdroj:Stránky Vesnického pivovaru Ohrada, 2015
Více na stránkách pivovaru


Vesnický pivovar Ohrada |
Vesnický pivovar OHRADA s.r.o. |
minipivovar s pohostinstvím |
Vísky 100 |
679 33 Vísky u Letovic |
Jihomoravský kraj |
2013 |
Michal Kamba |
Michal Kamba |
~800 hl (ročně) |
+420 605 298 410 |
29297419 / CZ29297419 |
www.pivovarohrada.cz |
info@pivovarohrada.cz |
Uvedené údaje určené pro obchodní styk jsou získané z veřejně dostupných zdrojů - stránek pivovaru, obchodního rejstříku nebo od zástupce pivovaru. Zveřejněno se souhlasem zástupce pivovaru. |
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.