Dům U Medvídků v ulici Na Perštýně na Starém Městě se může pochlubit několika „nej“. Sídlí zde vůbec nejmenší pivovar v Česku, navíc jeden z nejstarších a nejslavnějších. A hlavně: vaří nejsilnější pivo na světě.
V sousedství rušné Národní třídy, na dohled od proslulého „Máje“ se nachází oáza historie. Dům U Medvídků pochází z 2. poloviny 13. století, jak nám dokládá valená klenba ve zdejších sklepeních.
Na přelomu 14. a 15. století se zde vyrábělo mýdlo, to však roku 1433 nahradil zlatavý mok. Dům koupil sladovník Mikuláš a započal zdejší dlouhou tradici vaření chmeleného nápoje.
TingTangl a Džungle
Regulérní pivovar zde začal fungovat o něco později, v roce 1466. Za jeho vznikem stál Jan Nedwídek, který jistě netušil, že jeho dílo bude v nepřetržitém provozu více než 400 let. Osudným se mu stal až vznik velkých průmyslových varen. Vlastníci menších podniků se proto rozhodli společnými silami vytvořit Měšťanský pivovar v Holešovicích, jehož prvním ředitelem se stal Karel Vendulák, poslední sládek od Medvídků.
Dům Na Perštýně byl následně přestavěn na jednu z největších městských pivnic. Od počátku 20. století v něm byl provozován také první pražský kabaret TinglTangl. Jeho hosty bývali známí umělci, třeba Franz Kafka.
Vystupovaly zde i některé známé figurky tehdejší doby, třeba jistý Rak, otec devatenácti dětí, nebo obézní dvojice bratrů Hartmannových i se svými podobně tělesně založenými manželkami. Zákazníky přitahovala i malá místnost zvaná Džungle, kam si pánové odváděli zpěvačky z kabaretu.
Vzkříšení
Další ranou přežívajícímu objektu bylo znárodnění na začátku 50. let. Když jej dostala v restitucích zpátky rodina Marečkova, byla budova v dezolátním stavu.
Současní majitelé ji ale dokázali opět vzkřísit. Dnes se U Medvídků opět vaří pivo, a to s použitím historických technologií. Nejslavnějším produktem je X-Beer 33, který má 12 % alkoholu. Polotmavý ležák, který v dubových sudech kvasí 200 dní, je totiž nejsilnějším pivem na světě.


Na jednom místě
929 pivovarů
16.916 piv
10.297 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
Historie a současnost minipivovaru U medvídků
Historie domu U medvídků se datuje do počátku 15. století. Dům je pojmenován po jednom z prvních majitelů Janovi Medvídkovi, který roku 1466 založil pivovar nepřetržitě vyrábějící až do roku 1898.
Poté již nemohli majitelé pivovárenských domů na Starém městě pražském konkurovat nově vznikajícím průmyslovým pivovarům, a proto své malé pivovary uzavřeli a založili Měšťanský pivovar v Holešovicích.
Jeho prvním ředitelem se stal poslední "medvídkovský" sládek Karel Vendulák. Pivovar byl přestavěn na jednu z největších pražských pivnic, ve které byl na počátku 20. století provozován 1. TINGL-TANGL kabaret. V padesátých letech byl majitelům objekt odejmut bez náhrady ve prospěch socialistického státu. Do roku 1989 dům chátral a teprve po jeho navrácení dědicům původních vlastníků začala oprava objektu, při které byla rozšířena pivnice a vybudován stylový hotel.
Poslední etapa rekonstrukce byla dokončena v roce 2005, kdy byla přestavěna původní sladovna na "Dům piva" zahrnující pivovarský obchod, kongresový sál a minipivovar. První várka byla symbolicky uzavřena 17. 11. 2004, což je přesně 15 let po "Sametové revoluci".
Naším cílem není vyrobit co nejvíce piva, ale co nejlépe ukázat proces výroby včetně již dnes nepoužívaných postupů jako štokové chlazení, otevřené kvasné kádě, dřevěné ležácké sudy a ruční stáčení do lahví s patentním uzávěrem. Proto vznikl nejmenší restaurační pivovar v České republice s maximálním ročním výstavem 300 hl polotmavého13-stupňového ležáku OLDGOTT.
Postup výroby piva: Výrobu piva můžeme zjednodušit na 3 hlavní části: vaření, hlavní kvašení, dokvašování. Tomu odpovídá rozdělení piva našeho minipivovaru do 3 částí – varna, spilka a ležácký sklep.
VARNA: Do vystírací kádě o objemu 250 l napustíme 37 °C horkou vodu a přidáme rozšrotované 3 druhy sladu. Postupně zahříváme až na 72 °C, kdy dojde k rozložení škrobu ve sladu na zkvasitelné cukry. Rmut se krátce povaří a poté přečerpá na scezovací káď, kde se oddělí mláto. Čirá sladina se přečerpá do mladinové pánve, přidá se chmel a vaří se 90 minut. Během chmelovaru dojde ke sterilizaci sladiny a převodu hořkých látek z chmele. Vzniklý roztok se nazývá mladina. Vroucí mladina se zchladí na 70 °C na štoku a dále se dochlazuje na deskovém chladiči na zákvasnou teplotu 10 °C.
SPILKA: Mladina se přečerpá do dubové kvasné kádě /objem 500 l/ a přidají se pivovarské kvasnice. Hlavní kvašení probíhá při teplotě 9-10 °C po dobu 10-12 dní. Mladina prokvašená přibližně ze 70% /tzv. mladé nebo zelené pivo/ se zchladí na 6 °C a přečerpá do ležáckého sudu. Kvasnice, které sedimentovaly na dně kádě se stáhnou, properou ledovou vodou a uchovají se při teplotě 2 °C pro další nasazení.
SKLEP: Dokvašování v dubových sudech o obsahu 500 l probíhá 5-6 týdnů. Během dokvašování se pivo vyčiří a dosytí oxidem uhličitým. Hotové pivo stáčíme do KEG sudů a čepujeme v restauraci nebo dále ručně stáčíme do lahví s patentním uzávěrem.
Zdroj:Stránky minipivovaru U Medvídků, 2016
Více na stránkách pivovaru


Minipivovar U Medvídků |
O.G.,spol. s r.o. |
restaurační minipivovar |
Na Peštýně 7 |
110 00 Praha-Staré Město |
Praha |
1466 / 2006 |
Ing. Jan Göttel |
Aleš Paik |
Martin Melzer |
700 hl (2018) |
+420 224 211 916 |
+420 224 220 930 |
25090780 / CZ25090780 |
www.umedvidku.cz |
info@umedvidku.cz |
Uvedené údaje určené pro obchodní styk jsou získané z veřejně dostupných zdrojů - stránek pivovaru, obchodního rejstříku nebo od zástupce pivovaru. Zveřejněno se souhlasem zástupce pivovaru. |
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.