Rozvoj minipivovarů v našem regionu pokračuje. Jen za poslední tři roky se jejich počet zdvojnásobil a blíží se k ještě nedávno jen těžko uvěřitelným čtyřem desítkám. Magazín PATRIOT se rozhodl je mapovat prostřednictvím seriálu, který, jak věříme, bude pro čtenáře objevnou cestou za poznáním historické tradice i současnosti pivovarnictví v Moravskoslezském kraji.
Jeden z vůbec nejstarších minipivovarů našeho kraje stojí v Hukvaldech. Je pěkně „schovaný“ pod kopcem v podhradí a tak trochu stranou od turistického ruchu, který plní proslulý hradní komplex i přilehlou oboru tisícovkami návštěvníků.
Znalci piva však dobře vědí, že rodná obec skladatele Leoše Janáčka už od roku 2003 skýtá také možnost zastavení v malém pivovaru, kde zlatavý mok čepují pod lokálním názvem Hukvaldské pivo.
Připravte se, čtrnáctý díl našeho seriálu právě začíná…
Inspiraci dalo kvasnicové pivo
Na začátku bylo svým způsobem náhodné setkání s pivem, které zaujalo svojí odlišností od tehdejšího průměru. „Jel jsem jednou přes Prostějov, kde v jedné hospodě měli kvasnicové pivo. To bylo někdy v roce 2000. Zkusil jsem a strašně mě to nadchlo, protože to bylo na tu dobu něco úplně jiného,“ vybavuje si majitel hukvaldského minipivovaru Vít Lanča.
Tato zkušenost jej inspirovala k hlubšímu zájmu o pivovarnictví, a když se zanedlouho naskytla možnost postavit vlastní varnu, neváhal. Koupil starší technologii a uzpůsobil ji podmínkám v prostorách hospody, která v Hukvaldech stojí „od nepaměti“.
„Během roku se postavila menší varna o objemu zhruba 250 litrů. Ze začátku jsme měli čtyři spilky, později dvanáct a dvacet čtyři ležáckých tanků. Tak jsme to drželi dvanáct let. Loni jsme šli do rekonstrukce. Už to chtělo technologickou výměnu a taky spilka nebyla na ideálním místě,“ popisuje ve zkratce vývoj pivovaru jeho zakladatel.
Zůstaňme však ještě chvíli u samých kořenů. „Tehdy byla jiná doba. Bylo to ještě tak trochu o pokusech, kdy se každý snažil hlavně udělat levně technologii. Prostě divočejší časy, kdy i cyklisti popíjeli více, teď už mají strach,“ nabízí s úsměvem svůj pohled na proměny posledních let.
Dlužno dodat, že Hukvaldy docela dobře zapadly do okruhu malých pivovarů, kterých se shodou okolností v regionu Frýdecko-Místecka vyskytuje větší množství.
„U nás byl hned zpočátku zájem. Lidi mohli jet nejen k nám, ale i do Štramberku, Příboru, pak se začalo vařit ve Vojkovicích. Objeli tři čtyři pivovárky a mohli porovnávat. To platí i dneska, kdy sice přibývá pivovarů, ale i zájemců o pivo od malých výrobců,“ myslí si Lanča.
Věří klasice, ochucená piva neuznává
Na jaký sortiment zlatavého moku vlastně pivní turista, štamgast či náhodný kolemjdoucí v hukvaldském pivovaru narazí? „Držíme se ležáků, nic jiného nás moc neláká. A už vůbec ne ochucená piva, ta neuznávám. Jediné, co občas uvaříme, je medové pivo, ale to je vždy s domácím medem od včelaře,“ vysvětluje náš průvodce.
Tak to bychom měli. Vzápětí zjišťujeme také, že láska k ležákům, české klasice, se neobejde bez tuzemských chmelů, sladu, kvasnic a kvalitní vody. Víc pro nefiltrované a nepasterizované pivo není třeba.
V Hukvaldech měli a mají tradičně na čepu dvanáctku a polotmavou čtrnáctku, ale letos přišla novinka. „Na to pozor, máme deset a půlku, která je o něco silnější než běžná desítka. Jinak už se pomalu chystáme na speciály. Na podzim chci uvařit vídeňský ležák, na 17. listopadu pak bude sedmnáctka a na Vánoce rumová desítka,“ upřesňuje Lanča, jaké jsou plány.
Renovace byla správným impulsem
S hukvaldským pivem se pravidelně účastní různých slavností a festivalů. Jeden také sám už šestým rokem pořádá přímo v Hukvaldech. S kolegy z lokálních minipivovarů si udělají pohodovou atmosféru, během které se dobře ochutnává i debatuje o nových zkušenostech.
Pro majitele hukvaldského minipivovaru byla zásadní loňská renovace technologie, která vedla k navýšení kapacity i k nové vlně zájmu o pivo. Vychutnávají si je jak štamgasti, jejichž fotky netradičně zdobí interiér hlavního hospodského sálu, tak přespolní, což jsou hlavně cyklisté a pivní turisté.
„Varna má teď pět set litrů, k tomu jsme instalovali pět tisícilitrových spilek a dvanáct tanků o objemu tisíc litrů. Takže máme dvakrát větší kapacitu. Po roce, co vaříme v novém, bych řekl, že se to celkem rapidně zvedlo. Výtoč jde nahoru,“ pochvaluje si pivovarník z Hukvald, odkud pivem zásobuje pouze jednu ostravskou hospodu, jinak se vše vypije „doma“.
S novým provozem ubylo starostí o výrobu, která je teď o něco jednodušší. „Někdy se mi zdá, že se z vaření piva dělá moc velká věda. Když k tomu máte potřebné přístroje a podmínky, tak to není žádné obrovské umění. Abych přiznal, my si ani neříkáme sládci. To je moc honosné, jsme spíše vařiči,“ potvrzuje humorný nadhled Lanča, který podobně jako řada dalších pivovarníků není přímo z oboru.
Jak je vidět, máme tady další příklad toho, že důležitá je především chuť a touha se v pivním světě zaučit a pochopit jeho principy. Pod dohledem odborníka samozřejmě.
„Dej Bůh štěstí!“ A za týden u piva zase na shledanou.
Minipivovar Hukvaldy
Místo: Dolní Sklenov 19, Hukvaldy
Druhy piv: Hukvaldské pivo světlý ležák 12°, polotmavé 14° a světlé výčepní 10,5°, další piva – speciály jsou v nabídce dle sezóny
Stáčení: pivo čepují přímo z ležáckých tanků, nabízí také prodej v sudech a pet lahvích
Výstav: odhadem 750 hektolitrů za rok
Na jednom místě
967 pivovarů
18.850 piv
10.923 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
Minipivovar byl založen l.p. 2003 v obci Hukvaldy, místní části Dolní Sklenov. Jedná se o malý rodinný pivovar s ročním výstavem cca 300-500 hl. kvasnicového piva. To je je vyráběno jednormutovou technologií za použití výhradně českých surovin. Není nijak upravováno, obsahuje tedy veškeré významné prvky včetně vitamínu B, které jsou ve velkých průmyslových provozech odstraněny filtrací a pasterizací. Pivo má jemný zákal a specifickou chuť.
Pivovar se nachází v prostorách pohostinství, kde je téměř celá produkce spotřebována. Výroba navazuje na dlouhodobou tradici bývalého hukvaldského pivovaru, který vznikl v roce 1597. Do roku 1972, kdy byl pivovar uzavřen, se zde vařilo třináctistupňové pivo Ondráš. Původní záměr byl převzít název piva, bohužel značku Ondráš mají zaregistrovanou pražské pivovary. Spousta místních pamětníků ještě na původní pivo z Hukvald vzpomíná.
Na počátku celé akce obnovení vaření piva byl obrovský skok do neznáma. Majitel sklenovské hospody se rozhodl odkoupit technologií na výrobu piva ze zrušeného minipivovaru v Žabni. Od května do konce roku 2003 probíhaly stavební úpravy částí hospody, kde se z původních skladovacích prostor postupně budovala varna, spilka a ležácký sklep.
V lednu 2004 se uvařila první várka a pivo lidem zachutnalo. Místní štamgasti si jej oblíbili a my věříme, že zvědavost ochutnat netradiční pivo přitáhne nejen vás, ale i spoustu turistů a cykloturistů, kteří se zastaví během návštěvy naší obce. Ta je významným kulturním střediskem našeho kraje, neboť se zde nachází zřícenina hradu a zároveň je rodištěm hudebního skladatele Leoše Janáčka.
Jako sládci se zatím podíleli na výrobě Zdeněk Fojtík,nyní už v důchodu,Petr Neumann,odešel jinam a fčil rukou nerozdílnou Petr Kroča a Vít Lanča.
Výroba
Varna - Pivo vaříme výhradně z českých surovin (ječný slad, chmel - žatecký poloranný červeňák, pivovarské kvasnice typu H, voda). Vyrábí se světlá a černá Hukvaldská 12, polotmavá 14 a na různá výročí různé speciály. Vaří se jednormutovým způsobem. Ve varně je umístěn varný kotel, vystírka sloužící zároveň k chlazení mladiny a scezovací káď se speciálním zcezovacím dnem. Součástí je také chladící zařízení umístěné ve sklepě pod varnou.
Spilka - Spilky jsou otevřené nerezové nádoby, kde probíhá proces rychlého kvašení. Do schlazené mladiny se přidají pivovarské kvasnice, po prokvašení se pivo přečepuje do ležáckého sklepa.
Sklep - Kapacita sklepa je 4750 litrů piva. V uzavřených nerezových tancích probíhá proces dokvašování a zrání piva. Hotové pivo je čepováno přímo z ležáckých tanků do výčepu. Na přání zákazníků můžeme pivo stočit i do vlastních sudů objemu 50, 30, 20 a 15 litrů a 1,5 l petky jsou v šenku k dostání furt...
Zdroj:Stránky Hukvaldského pivovaru, 2016
Více na stránkách pivovaru
Hukvaldský pivovar |
Vít Lanča fyzická osoba |
minipivovar s pohostinstvím |
Dolní Sklenov 19 |
739 46 Hukvaldy |
Moravskoslezský kraj |
2003 |
Vít Lanča |
Petr Kroča |
Vít Lanča |
800 hl (2019) |
+420 721 525 074 |
46545425 / CZ6802140554 |
www.pivovar-hukvaldy.cz |
pivovar.hukvaldy@atlas.cz |
Uvedené údaje určené pro obchodní styk jsou získané z veřejně dostupných zdrojů - stránek pivovaru, obchodního rejstříku nebo od zástupce pivovaru. Zveřejněno se souhlasem zástupce pivovaru. |
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.