Pro ty, kteří rádi spojují památkovou turistiku s tou gastronomickou, je restaurační minipivovar Hluboká i retro restaurace Solidní šance skvělou volbou. Vždyť pivo se v někdejším Frauenbergu vařilo už v 15. století a současný pivovárek dělá i dnes jednomu z našich nejnavštěvovanějších měst čest a slávu. Byl otevřen v lednu roku 2017 a navrátil tak do Hluboké tradiční výrobu piva po více než 100 letech. Rodinná restaurace zase navazuje na tradici zájezdního hostince, který zde byl otevřen v roce 1692.
Oba podniky tvoří stavebně „spojené nádoby“ a nachází se na hlubockém Náměstí Čsl. armády. Otevírací doba se lehce liší podle ročního období, ale v zásadě se dá říct, že o prázdninách je pivovarská restaurace otevřena od 14,00 do 22,00 hod. (jindy většinou od 17,00 do 23,00 hod.) a v Solidní šanci otevírají ještě o 3 hodiny dříve. A k tomu musíme přidat také Pivovarský Krámek, který nabízí pivní sortiment (hlavně PET lahve s produkty pivovaru včetně Hlubocké pivní ohnivé vody, tedy destilátu z piva) a různé suvenýry.
Nabídka piv je poměrně bohatá a může se lišit podle ročního období. Vlajkovým „tříkrálovým“ trojlodím je 11° světlý ležák Melichar, 12° polotmavý ležák Kašpar a 13° tmavý speciál Baltazar (ve všech případech se jedná o piva spodně kvašená). Krom toho se v nabídce objevují např. 10° Rytíř, 13° speciál Václav (typ Ale, svrchně kvašený), 18° Marie (tmavý, svrchně kvašený. stout) nebo další 13° speciál zvaný Nakouřený Josef.
Právovárečný dům byl v Hluboké postaven v roce 1898 knížetem Adolfem Josefem ze Schwarzenbergu a následně se z něj stal hotel Obec se společenským sálem. V roce 2016 jej zakoupil vnuk původního majitele, aby jej zrekonstruoval a zahájil zde znovu výrobu piva. Již v lednu roku 2017 byl pivovar slavnostně otevřen a vysvěcen s tím, že se počítalo s ročním výstavem 1.000 až 2.000 hektolitrů. Při výrobě piva, které se následně stáčí do KEG sudů a PET lahví. se používá pouze český (hlavně hanácký) nebo bavorský slad a žatecký chmel.
V pivovaru je možné si domluvit komentovanou prohlídku pro 10 až 20 osob. I při posezení v pivovarském šenku však můžeme za prosklenou stěnou během konzumace pozorovat varnu, tanky i kvasné kádě.
Rodinný hostinec Solidní šance si zakládá na hostinské tradici trvající více než 300 let a retro vzpomínání na staré dobré časy v rytmu swingu. Z nabídky se prý nejčastěji objednávají pravé bramboráky, masa na grilu i domácí zákusky.
Součástí fotogalerie úmyslně nejsou žádné snímky exteriéru obou podniků. Tento článek totiž není o budovách, ale o pivu a dobrotách v restauračních provozovnách. V obou případech je nutno vyzdvihnout slovo příjemný, které zde platí pro prostředí i obsluhu. A rozhodně tady budete mít pocit, že cyklisté jsou skutečně vítáni, i když si chtějí dát jen to jedno pěnivé, ochutnávací …



Na jednom místě
930 pivovarů
16.954 piv
10.300 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
Historie a současnost Pivovaru Hluboká
Prehistorie, pivo v Evropě, pivo na Hluboké, historie domu, současnost
Milé dámy, vážení pánové, vítejte v Pivovaru Hluboká, v budově, kde se v roce 2016 obnovila tradice vaření piva v našem knížecím městě.
Pivo jako nápoj je známo cca 5000 let. Za jeho objevitele jsou považováni Mezopotámci (dnešní Iráčané), ve velkém pak začali pivo vyrábět až Babylóňané a staří Egypťané. Tehdy bylo pivo dokonce považováno za základ stravy.
Do střední Evropy se tento unikátní nápoj dostává při stěhování národů ve 4. století před Kristem díky Keltům, Germánům a Bójům. První písemná zmínka o výrobě piva v Čechách je z konce 10. století n.l. a váže se k Břevnovskému klášteru.
Hlubocká právovárečná epocha je úzce svázána s místním hradem Frauenberg, později zámkem Hluboká. Vařilo se zde od 14. století, původně asi v hradním areálu. Výstavba tzv. „nového pivovaru“ v centru města (dnes Casino) je datována rokem 1500 n.l. Příchodem vlivného a bohatého rodu Schwarzenbergů v 17. století se výroba rychle modernizovala až k rekordnímu ročnímu výstavu 15.000 hl. Vlivem průmyslové revoluce se v druhé polovině 18. století bohužel výroba centralizovala a byla přesunuta do zbrusu nového protivínského pivovaru. Poslední várka byla v hlubockém pivovaru odzvoněna v r. 1883.
Náš současný právovárečný dům byl postaven v r. 1898 knížetem Adolfem Josefem ze Schwarzenbergu jako společenský sál. V bouřlivém 20. století prošel mnoha změnami. V roce 2016 jej zakoupil vnuk původního majitele pan Macháček za účelem dobové rekonstrukce a instalace technologie výroby piva. Po roce tvrdé práce za účasti mnoha řemeslníků, zámeckých architektů a restaurátorů byl Pivovar Hluboká v lednu 2017 zkolaudován, slavnostně otevřen a vysvěcen farářem Otcem Tomášem. Od té doby jede technologie, vyrobená na zakázku v Pacovských strojírnách, na plné obrátky. Plánovaný výstav 1.000 hl ročně lze do budoucna díky technické připravenosti až zdvojnásobit.
PIVO je odborně definováno jako mírně alkoholický nápoj. Vyrábí se tradičně z obilných sladů, vody, chmele a následným působením pivovarských kvasinek. Lahodným, blahodárným a chuťově typickým se stává vařením, kvašením a ležením. Srdcem každého pivovaru je varna, ta naše o objemu 10 hl. Zde se cca osmihodinovým procesem vč. dávkování chmele a za neustálého dozoru pana sládka stává ze sladiny tzv. mladina. Ochlazená mladina se poté přečerpává do kvasných kádí, tzv. spilky, každá o objemu 20 hl. Přidáním speciálních pivovarských kvasnic začíná tzv. hlavní kvašení, většinou spodní za nízkých teplot do 10°C. Po asi deseti dnech se mírně nasycené mladé pivo , které již obsahuje alkohol, dále přečerpává do ležáckých tanků, tzv. ležáckého sklepa, na dokvašení a zrání po dobu 30 – 60 dnů za velmi nízkých teplot okolo 1°C. Po senzorickém, popř. laboratorním vyhodnocení vlastností pak pan sládek rozhodne o termínu stáčení piva – u nás do KEG sudů a PET lahví. Stočené pivo dále putuje do chladícího boxu a následně k zákazníkům.
Momentálně v Pivovaru Hluboká vyrábíme spodně kvašené, nefiltrované a nepasterizované ležáky – 11% světlý Melichar, 12% polotmavý Kašpar, 13% tmavý Baltazar a nově také svrchně kvašený speciál 11% ALE Hvězdář (pojmenovaný po jedné z hlubockých čtvrtí). K výrobě piva používáme výhradně hanácký nebo bavorský slad a žatecký chmel.
Sládkem je zkušený pan Valenta s praxí v mnoha českých, ale také např. středoamerických pivovarech. Podsládkem, důležitou pravou rukou sládka, je pan Chrt. Majiteli technologie jsou hlubočtí restauratéři pánové Macháček a Hájek. Jedinými odbytišti produktů jsou Pivovarský šenk s přilehlou terasou a dvě restaurace na náměstí – „Solidní Šance“ a „U Hájků“.
Přejeme si, aby nesporný společenský fenomén jménem ŘEMESLNÉ ČESKÉ PIVO zaujal po 133 letech důstojné místo na hlubocké pivní scéně.
Zdroj:Michael Macháček,Pivovar Hluboká, 2017
Více na stránkách pivovaru


Pivovar Hluboká |
Pivovar Hluboká s.r.o. |
restaurační minipivovar |
nám. Čsl. armády 1111 |
373 41 Hluboká nad Vltavou |
Jihočeský kraj |
2017 leden |
Michael Macháček |
Milan Hájek |
Petr Malý |
~1 000 hl (ročně) |
+420 602 879 444 |
04800931 / CZ04800931 |
pivovarhlubokavyroba@seznam.cz |
Uvedené údaje určené pro obchodní styk jsou získané z veřejně dostupných zdrojů - stránek pivovaru, obchodního rejstříku nebo od zástupce pivovaru. Zveřejněno se souhlasem zástupce pivovaru. |
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.