Se zhruba osmiměsíčním zpožděním začal provoz nového pivovaru Hejkal v Novém Městě na Moravě. První várka, kterou tu uvařili na přelomu listopadu a prosince, se o minulém víkendu dostala na čep. Po sto letech pivovar obnovila skupina sedmnácti štamgastů.
„Po měsících čekání se podařilo dohnat dodavatele, aby nám technologie dodal,“ říká jednatel Tomáš Petr, jeden ze sedmnácti majitelů.
Firmu založila parta dlouholetých kamarádů a jejich příbuzných už předloni. Stavebně měli prostory na dvoře bývalého hotelu Sport ve Žďárské ulici připravené už loni v létě, dodávka technologií však vázla.
První pivo Hejkal však novoměstští pivaři ochutnali už loni v červnu při slavnostech Nova Civitas. „Tehdy jsme si pomohli tím, že jsme uvařili tři várky u mého kamaráda v minipivovaru ve Znojmě,“ vysvětluje Tomáš Petr.
Přesto novoměstští pivovarníci přišli o spoustu příležitostí včetně předvánočního trhu. „Už jsme měli nasmlouvané nějaké akce, které jsme museli zrušit. Byli jsme hrozně natěšení, euforie mezitím trošku poklesla,“ přiznal.
Právě chemik a podnikatel Tomáš Petr před pěti lety začal podomácku vařit pivo. Nakonec pro svůj koníček nadchl další lidi natolik, že se složili na vlastní pivovar.
Zatím mají za sebou deset várek. „Plánujeme, že o víkendu s profesionálním sládkem uvaříme velikonoční speciál, vídeňský ležák,“ prozradil Tomáš Petr. Svého nového sládka teprve zaučují a začleňují do procesu.
Novoměstští počítají s minimálně šesti várkami měsíčně. „Aktuální kapacita ležáckých tanků je osm kubíků, s tím jsme schopni se dostat na roční výstav nějakých 560 hektolitrů,“ počítá další z majitelů Josef Krška.
Počet tanků by však chtěli časem ještě rozšířit. Právě jejich kapacita nejvíc limituje celkový výstav. „Pivo si žádá svůj čas, například dvanáctka by měla ležet deset týdnů, aby byla chuť optimální,“ říká Petr s tím, že nechtějí dobu ležení zkracovat.
Název pivo dostalo podle jedné z místních pověsti
Hejkala na čepu mohou zájemci ochutnat v hospodě „Sporťák“, na zkoušku jej mají také v jednom penzionu na Třech Studních. Čepovat se bude také při masopustu v Novém Městě.
Hejkal bude nefiltrovaný, charakteristický svojí hořkostí.
Pivo, které dostalo jméno podle jedné ze známých místních pověstí, se bude prodávat také v PET lahvích. „Máme představu, že by se PET lahve s pivem prodávaly v informačním centru,“ informuje Josef Krška.
Pro novoměstské pivaře je vznik pivovaru srdeční záležitostí, naposledy se tu pivo vařilo před dlouhými 111 lety.
Na Vysočině nyní funguje přes třicet pivovarů. Mezi posledními vznikl předloni Pivovar Kamenice nad Lipou, rovněž od roku 2017 se vaří pivo Trojan v Telči, o rok dříve založil David Dvořák pivo Revolta ve Žďáru nad Sázavou. A svoje pivo z Balonového pivovaru má od roku 2016 také Radešín na Žďársku.



Na jednom místě
904 pivovarů
15.877 piv
9.973 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
Historie a současnost Pivovaru Hejkal
Myšlenka, že mě uvaří, vznikla na začátku roku 2014. Uvařit si svoje pivo podle své chuti a pro svoji radost je lákalo natolik, že se náš zatím netitulovaný sládek rozhodl výrobu piva nastudovat a uvařit. Tehdy mě udělal z koncentrátu. Jako první pokus jsem dopadlo velmi dobře. Všem jsem chutnalo a probudilo jsem v nich velké nadšení.
Že jsem bylo opravdu dobré, bylo potvrzeno na BEER ACADEMY, kterého se zúčastnili 22.února 2014 v Brně. Lektor, sládek poličského pivovaru Ing. Petr Kaluža tehdy uznal, že na první pokus jsem velmi dobré a ocenil mého stvořitele prestižní cenou.
Vaření z koncentrátů není tou klasickou a ceněnou cestou výroby poctivého piva, takže veškeré úsilí směřovalo k vaření ze sladovnického ječmene. K tomu, aby se tak stalo, bylo nutné vyrobit malou 30 litrovou varnu a k ní další potřebné technické součásti.
Vše se chystalo k prvnímu poctivému vaření. Tak se stalo dne 7.března 2015, za účasti 11 nadšenců a pivních labužníků. Vaření trvalo 12 hodin a uvařili tehdy 20 litrů mladiny. Dalšími kroky, kvašením a ležením, jsem vzniklo JÁ první. Tehdy mi dali první jméno - Bočkonovský Hejkal. Od té doby mě uvařili v různých obměnách ještě mnohokrát. Když jsem bylo uzrálé a uleželé, sešli se na degustaci. Vypili mě s takovou chutí a rychlostí, že jim šly bubliny z nosu. Tak to šlo dál, až je pomalu přestávalo bavit mě vařit v tak malých dávkách. Tehdy se rozhodli, že mi postaví pivovar! Doposud to byla zábava, ale nyní začíná práce. Aby toto svoje předsevzetí mohli splnit, museli zvládnout mnoho překážek a úkolů. Tak třeba jak bude pivovar fungovat, jak se bude jmenovat, v jakém objemu se bude vařit a v jaké technologické lince? Kde vybudují pivovar, jak ho zaplatí, jak bude vypadat společenství pivovarníků, kdo, co a jak bude v pivovaru pracovat? Těch otázek, na které museli najít odpověď bylo opravdu obrovské množství. Kdyby se u toho nebavili vymýšlením potrhlé budoucnosti, a to hlavně na společných akcích nebo v hospodě, když si mě vychutnávali, tak si myslím, že už to dávno zabalili. Asi jsem jim nalévalo dost sil rovnou pod kůži. Rok a půl trávili objížděním jiných malých pivovarů a sbírali vědomosti a zkušenosti se vším, co se kolem pivovaru točí. Při tom stále hledali místo, kde můj výrobní stánek postaví. Když doba uzrála, začalo všechno toto konání nabírat stále realističtější podobu. Tak se stalo, že můj pivovar mi vybudují tam, kde začínali, tedy na dvoře hotelu Sport. Teď už to běží jako po drátkách. Založení společnosti Pivovar Hejkal s.r.o. 14.3.2017, čítající nakonec 17 členů. Složit vklady. Vybrat a objednat technologickou linku šitou na míru prostorům, které vybudují. Stvořit návrh stavby a připravit projektovou dokumentaci včetně velkého množství vyjadřovaček.
Zdroj:Stránky Pivovaru Hejkal, 2018
Více na stránkách pivovaru


Pivovar Hejkal |
Pivovar Hejkal, s.r.o. |
minipivovar s pohostinstvím |
Žďárská 1518 |
592 31 Nové Město na Moravě |
Kraj Vysočina |
2019 únor |
Ing. Josef Krška |
Ing. Tomáš Petr |
Aleš Ostrejš |
516 hl (2019) |
+420 737 288 077 |
+420 777 333 507 |
05911346 / CZ05911346 |
pivovarhejkal.cz |
hejkal@pivovarhejkal.cz |
Uvedené údaje určené pro obchodní styk jsou získané z veřejně dostupných zdrojů - stránek pivovaru, obchodního rejstříku nebo od zástupce pivovaru. Zveřejněno se souhlasem zástupce pivovaru. |
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.