Vy, kdo se chcete dozvědět o výrobě piva (nejen řemeslného) něco více, jste na správné adrese.
V našem řemeslném pivovaru se dozvíte, jak vaříme pivo značky PETR HAUSKRECHT-PARNÍ PIVOVAR, ochutnáte speciální slady, přivoníte nejen k Žateckému chmelu a samozřejmě se můžete zeptat na cokoliv, co s pivovarnictvím nebo naším pivovarem souvisí.
Můžete se těšit na degustaci piv, která jsou v době Vaší návštěvy zrovna na čepu v pivovarské Šalandě a na malou výstavu pivovarských a hostinských relikvií z dob dávno minulých.
Domů si odnesete naši exkluzivní prohlídkovou sklenici: nikde jinde na světě ji nedostanete a jistě potěší srdce každého sběratele.
V krátkém filmu uvidíte postup výroby piva v našem pivovaru den po dni a třeba se dozvíte něco víc i o mně ...
Ale ještě než odejdete domů, nabídneme Vám aktuální sortiment našeho P-Shopu (Pivovarského šopu) spolu s čerstvě stočenými živými pivy přímo ze “sklepa”.
Tak už se na Vás těším!
PRAKTICKÉ INFORMACE
Na pravidelné prohlídky pivovaru Vás zveme každé úterý od 16 hod. a čtvrtek od 17 hod. Maximální počet účastníků je 15 osob. Protože součástí prohlídky je degustace piva, musíme bohužel omezit dolní věkovou hranici našich návštěvníků na 18 let. Prosíme, nechte doma otevřené boty a lodičky na podpatku – v každém pivovaru se totiž mohou na podlaze objevit tekutiny, jejichž přímý kontakt s kůží není žádoucí.
Prohlídka spolu s degustací trvá asi 120 minut.
Cena prohlídky je 170,- Kč na osobu.
Kvůli zvýšenému zájmu prosíme o rezervaci exkurze nejméně 1 den předem na e-mail: pivovar@hauskrecht.cz. Do rezervace, prosím, uvedťe jméno, příjmení a Váš věk.
Na jednom místě
967 pivovarů
18.883 piv
10.928 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
BRNĚNSKÁ PIVOVARNICKÁ SPOLEČNOST
... byla založena třemi kamarády, které dohromady svedlo nadšení pro neobyčejné pivo. Rychle se shodli na tom, že neobyčejné pivo by mělo být vařeno neobyčejným sládkem v neobyčejném pivovaru. Jejich touhu po takovém pivu jen posílila vlna malých řemeslných pivovarů (craft breweries), která se v posledních několika letech převalila přes oceán do staré Evropy.
Po několika letech hledání vhodného industriálu, v němž by se inovativní duch tradičního českého řemesla cítil jako doma, padla volba na trochu tajemnou budovu na Porážce v areálu bývalých brněnských jatek, která byla postavena v roce 1899.
O PIVOVARU SAMOTNÉM PETR HAUSKRECHT ŘÍKÁ ...
Budova na Porážce mě oslovila od prvního okamžiku. Varné pánve, ležácké tanky, propagační stanice na kvasnice i šalanda s výčepem mi začaly tančit v mysli a usazovat se na místa skoro totožná s těma, na kterých se dnes opravdu nacházejí. V duchu jsem viděl osoby i všechny živé tvory, kteří touto budovou prošli. A já věděl, že tady je to pravé místo pro moje pivo, protože dobré a hlavně netradiční pivo může vzniknout jen v prostorách, které samy sládka k něčemu neobyčejnému vybízejí.
Když stojím nad mladinovou pánví, přihazuju chmel, jako bych dobrou polívku lehce kořenil, nebo zakváším tank čerstvýma kvasnicema, v duchu vidím tu pohádku, to kouzlo nově zrozenýho piva, jehož pěna pak pomalu klouže po čerstvě natočený sklenici v místní hospodě. Můj oblíbený brněnský rodák Bohumil Kilian by napsal: „V tom okamžiku jsem šťasten - má duše odchází s každým douškem k vám, mí milí pijáci, naplňuje vás potěšením a já vím, že já tak naplňuji své životní poslání – dělat lidem radost opravdu dobrým pivem.“
SLAD
Pro má piva se snažím vybírat ten nejlepší moravský nebo český slad, ať již z nedalekého Rajhradu, z Kounic nebo ze Záhlinic. Barevné a speciální slady, ze kterých vařím speciály nakupujeme především ze sladovny Klusáček v Kounicích. Vždyť dobrý slad je základ kvalitního piva. A abych nezapomněl - s výjimkou opravdu speciálních piv (pšeničné pivo, ovesné pivo a pod.) je u nás samozřejmostí, že pro naše piva používáme výhradně JEČNÉ SLADY.
CHMEL
Chmel je podstatnou surovinou pro výrobu piva v českých zemích již nejméně 1000 let. V dávných dobách sládci oceňovali i jeho antiseptické účinky, pozitivně ovlivňující trvanlivost piva, dnes přidáváme chmel do várky především kvůli hořkosti a vůni. Klasická piva českého typu vařím výhradně z žateckých chmelů různých odrůd, především poloraného červeňáku. Některá piva dochmeluji zastudena za použití poněkud netradičního postupu, který je jedním z výrobních tajemství našeho pivovaru.
VARNA
Všechno vlastně začíná na sladovně. (Ne že bychom u nás sladovali pouze v oddělené místnosti slad skladujeme a následně šrotujeme). Sladový šrot je dopraven do rmutovystírací kádě, kde se mísí s vodou a uvolňuje se z něj extrakt do roztoku – tuto fázi nazýváme rmutování. Následně dílo scedíme a k získané sladině přidáváme chmel v několika dávkách za neustálého vaření. Získanou mladinu po odstředění ve vířivé kádi ochladíme a s úderem pivovarského zvonu a přáním „Dej Bůh štěstí“ posíláme do sklepa. Naším varným médiem je brněnská městská pára – proto se hrdě nazýváme Parní pivovar.
SPILKA & SKLEP
Zatímco v tradičních pivovarech byly spilka a sklep rozsáhlé podzemní místnosti, kde v otevřených dřevěných kádích pivo kvasilo a v dřevěných ležáckých sudech dozrávalo, u nás, vzhledem k prostorové dispozici, slouží jako spilka a sklep zároveň sada nerezových tanků.
Mladinu, kterou čerpáme z varny, chladíme pomocí ledové vody na 6-7°C a poté do ní přidáváme kulturu kvasinek, což je proces tzv. zakvašování.
Během zhruba týden trvajícího hlavního kvašení důsledně regulujeme teplotu v závislosti na úbytku zkvasitelných látek (extraktu). Ty se díky aktivitě kvasnic mění na alkohol, kysličník uhličitý (CO2) a teplo.
V průběhu dokvášení (dozrávání) naše spodně kvašená piva leží v klidu a tichu při teplotě 1-2°C a pomalu se nasycují vlastním přírodním oxidem uhličitým, chuťově se zakulacují a získávají specifický buket. Celý proces dozrávání trvá 3 - 8 týdnů (podle druhu piva).
ŠALANDA
„Šalanda je obecně místnost, sloužící k odpočinku, stravování a ubytování námezdních pracovníků, čeledi ve mlýnech nebo v pivovarech. Obyvatelé šalandy mívali k dispozici sporák s nádobami na vaření a ohřívání jídla, také žlab k mytí nádobí. Uprostřed místnosti stály stoly, kolem skříně na nádobí a šatstvo dělníků“ – tolik Wikipedie.
Naše Šalanda tomuto popisu v podstatě odpovídá, je otevřena každý týden pro všechny, kdo navštíví náš pivovar a zatouží ochutnat naše pivo přímo u zdroje a přitom ještě obohatit své znalosti nejen o pivě.
Však se stavte!
Zdroj:Stránky Parního pivovaru Hauskrecht, 2015
Více na stránkách pivovaru
OD HAUSKRECHTA
Petr Hauskrecht - Parní pivovar |
Brněnská pivovarnická společnost s.r.o. |
řemeslný pivovar |
Porážka 208/3 |
602 00 Brno-Trnitá |
Jihomoravský kraj |
2014 listopad |
Petr Hauskrecht |
Petr Hauskrecht |
~5 000 hl (ročně) |
+420 739 997 512 |
+420 543 236 564 |
02132117 / CZ02132117 |
www.hauskrecht.cz |
pivovar@hauskrecht.cz |
Uvedené údaje určené pro obchodní styk jsou získané z veřejně dostupných zdrojů - stránek pivovaru, obchodního rejstříku nebo od zástupce pivovaru. Zveřejněno se souhlasem zástupce pivovaru. |
Sortiment
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.