Historie a současnost Haksna Brewery

To se takhle jednoho dne vrátil jeden šikovný sládek Mirek z Hradce, aby se usídlil tady u nás doma v Ostravě – razovité, ale krásné. Měl za sebou hromadu zkušeností, ale taky nápadů, které chtěl zrealizovat. A potkal se tady s Danem, který po dlouhých letech v rodinném pivovaru toužil rozjet vlastní pivovar ve Staré Bělé a hledal šikovného sládka, se kterým by sdílel své nadšení a velký sen. A tak si hoši plácli a společně do toho šlápli…a byla z toho HAKSNA.

Proč zrovna taky fajny ostravsky název? Bo my Ostravaci se teho nebojime, no ni? Máme tady své kořeny, rodiny i přátelé. Jsme součástí velké černé perly Moravy, máme krátké zobáky, ale taky velké srdce a rozhodně se nebojíme roboty! Těch názvů padlo v hlasování mnoho, ale pivo s názvem CYP nebo PYČO by mohlo pivovarzastínit lahodnou chuť chmeleného moku, a tak jsme z finálních názvů vybrali slovo HAKSNA – podstatné jméno ženského rodu označující nohu, končetinu či hnátu, bo ta tě prostě nakopne a zvedne ze židle!

Postupně se pivovar HAKSNA rozrůstal, a tak ředitel Dan přizval ke spolupráci taky podsládka Honzu, o obchod se stará šikovná Lucka, prodeje zajišťuje zase vtipná Míša a máme tady i neskutečného dříče Filipa. Dát život pivovaru není věc jednoduchá, ale se skvělým týmem je to prostě radost.

Říkáte si možná, v čem je HAKSNA výjimečná. My se s těmi recepty zkrátka mazlíme! Sedneme si klidně do hospody a debatujeme, překřičujeme se, hlásáme nápady i totální úlety. Občas se vychází z původních receptů, ale někdy prostě musíte začít od píky. Zkoumáme zahraniční styly, typy chmelů, hořkost, barvu, ovocné chutě, bylinky, aromata. Ale v jednom máme jasno – chceme se zaměřit na moderní pivní styly a přinášet našim zákazníkům pravidelnou dávku inspirativních piv. Bo vo tom to je!

Svěřte proto svou žízeň do rukou pivovaru HAKSNA a nechte se opojit kvalitními pivními styly s fantazií. Těšíme se, až ochutnáte!
Zdroj:Stránky Haksna Brewery, 2022


Více na stránkách pivovaru

Nový minipivovar z Ostravy sází na slangový název i pivo na export

Publikováno:před 2 měsíciZdroj:Moravskoslezský deníkAutor:Petr Jiříček

Ročně chtějí uvařit na dvacet druhů piva podle nejnovějších trendů a kromě českého trhu zaútočit i na ten zahraniční. Haksna Brewery k tomu využije zázemí Starobělského pivovaru.

Starobělský pivovar se sídlem ve stejnojmenné městské části Ostravy sází na pivní klasiku – ležák, desítku, spodně kvašená piva. Když se ale sejdou ambice majitele a nový, práce chtivý sládek s ambicí vařit pivo podle nejmodernějších trendů pod jednou střechou, vznikne klidně i zcela nový minipivovar. Jako v tomto případě u Haksna Brewery.

„Chtěli jsme, ať má název ostravské kořeny, což haksna splňuje. Důležité také bylo, aby bylo možné název alespoň trochu vyslovit anglicky,“ říká jednatel Haksna Brewery Daniel Hořínek, který poslední tři roky řídí i Starobělský pivovar.

O finální podobě názvu však rozhodli až lidé v internetové anketě. Pivovarníci si nebyli schopni vybrat z jimi navržené palety názvů. „Jeden z adeptů byl i Štajgr Brewery, padaly i názvy jako Cyp Brewery, Baník P*čo Brewery, ale kolikrát už by to sklouzávalo jen k názvu, k humoru a zastínilo by to samotné pivo,“ říká Hořínek, který zásluhy za název pivovaru neupírá sládkovi Miroslavu Hájkovi, jenž tak podle něj – v nadsázce řečeno – ručí nejen za chuť a kvalitu piva, ale i za obchodní potenciál pivovaru.

Pivní vlajkové lodě
Haksna Brewery bude využívat zázemí Starobělského pivovaru, který je nově po rekonstrukci. V kapacitně menších tancích už ostatně zraje několik druhů piva. Během června bude k dostání v lahvích i sudech, finišuje i zprovoznění pivního e-shopu. Ročně chce Haksna Brewery uvařit patnáct až dvacet druhů limitovaného piva.

„V první linii budou stát čtyři piva – ananasový kyseláč, kde do tanků pro silné aroma skutečně sypeme kostky ananasu, dále je to Nest in West, je to svrchně kvašené patnáctistupňové pivo typu West Coast IPA, pěkně nachmelené a na patnáctku velmi osvěžující pití. Třetím pivem je Fog or Smog, kde jsme opět v názvu reflektovali milovanou Ostravu. Je to silně nachmelené zakalené pivo stylu New England IPA vizuálně připomínající džus, které chuťově pohladí na jazyku, je to ostatně velmi drahé pivo. Poslední pivo z naší zaváděcí řady budeme vařit až na podzim a bude to patnáctka Raspberry Temptation, malinové pokušení ve stylu Baltic Porter, tedy hutnější, černé pivo, které se pije spíše v zimních měsících v menším objemu,“ popisuje Daniel Hořínek piva, která mají uvést Haksna Brewery na pivní mapu.

Pivo na export
V tancích ale začínají zrát už další tři piva. Ta, která se uchytí, bude minipivovar na trh opakovaně vracet. „Chceme se pyšnit tím, že za pět let uvaříme desítky různých piv, z nichž některé se dle jejich obliby stanou stálice,“ plánuje jednatel, který se řídí heslem cesta je cíl. „Život mě naučil, že smyslem je každodenní činnost, za kterou se po čase můžete ohlédnout a sklidit ovoce své práce. Není nutné vždy vše dopředu do detailu plánovat,“ míní zakladatel Haksny.

Přesto by se chtěl letos minipivovar zabydlet v Česku, včetně Prahy či Brna, od příštího roku by pak rád vyrazil i do zahraničí. „Když se na trhu zavedeme, díky kontaktům můžeme pivo exportovat na Slovensko, do Maďarska, Polska a výhledově i dál. Tuto cestu usnadňují exportní a importní firmy, které mají výběrová řízení, kde vyberou piva na danou sezonu z nabídky pivovarů, pracují s nimi a nabízejí je právě i do zahraničí,“ popisuje cestu Daniel Hořínek. Minimálně jedno pivo z produkce Haksna Brewery však vždy bude k dostání v Kolibě ve Starobělském lese.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.14.06.2022 07:501