Historie a současnost Pivovaru Ferdinand

Počátek vaření piva v Benešově, především jeho odvěké kořeny zůstanou pravděpodobně neznámými. Toto původně feudální právo bylo postupně přeneseno do rukou měšťanů a od konce 14.století se toto právo stalo právem měšťanským. Další epocha přinesla úzkou specializaci ve vaření piva spojenou s přenesením procesu vaření piva z jednotlivých domácností, kde bylo pivo většinou vařeno, do místností zvláště k tomu určených a upravených, pro něž zobecňuje název "pivovar".
Pivovarská činnost se tehdy odrážela v místních názvech, názvech ulic, domů nebo v příjmeních jednotlivých rodin. Dodnes se zachovalo pojmenování příměstské části "Na Sladovce", název ulice "Na Chmelnici" a jiné. První písemné právo vařit pivo udělil benešovským měšťanům v roce 1595 Archleb z Kunovic. pivovarToto právo zaručovalo privilegium vaření piva "nyní i na časy budoucí a věčné svobodně bez překážky….držitelův statku a panství konopišťského slady černé i pšeničné dáti sobě dělati a piva z nich černá, stará bílá, i hořká vařiti i šenkovati…" V čase zakládání soukromých pivovarů, pěstovali v Benešově také chmel, jak je zaznamenáno v roce 1569.
Rozmach pivovarnictví v Benešově byl bohužel násilně přerušen během nešťastného vpádu Švédských vojsk do města Benešova. Pivovarnictví se dostalo do hlubokého úpadku a šlechta požadovala navrácení všech práv spojených s vařením piva do svých rukou. Renesance vaření piva v Benešově nastala ve druhé polovině 19.století, kdy byl Benešov začleněn do nově budované železniční sítě. V roce 1872 měšťané založili akciovou společnost, která sama pak založila akciovou sladovnu a tržnici na plodiny.
Nové provozovny byly zbudovány na periferii města v Táborské ulici. Nový podnik musel ihned od počátku obtížně překonávat značné finanční potíže a již roku 1873 byli zakladatelé nuceni sladovnu zmenšit a z druhé poloviny zřídit pivovar. Přetrvávající finanční problémy donutily měšťany prodat celý závod na jaře roku 1887 novému majiteli konopišťského panství Františku Ferdinandovi ´d Este. V roce 1897 byly dokončeny velké přestavby, které daly základ dnešnímu pivovaru v Benešově. Po této přestavbě produkoval pivovar 50.000-60.000 hl. piva ročně a to až do počátku I.světové války. Stát, jako nový vlastník, podrobil pivovar celkové rekonstrukci. Výstav poté opět rostl a nakonec dosahoval výše 80.000 hl. ročně. V roce 1938 se v Benešově a na Konopišti konal "Celostátní první sjezd českých sládků".pivovar
Výstav piva až do roku 1944 stoupal až na 120.000 hl. ročně, ale poválečná léta znamenala opět výrazný pokles výroby piva a velmi pozvolný rozvoj po stránce investic. V roce 1956 přešel Benešovský pivovar pod správu národního podniku se sídlem ve Velkých Popovicích. Do 70.let roční výstav rovnoměrně rostl ruku v ruce s rozsáhlými rekonstrukcemi. Počátek 90.let znamenal pro Benešovský pivovar jedinečný vývoj. Vedení podniku načalo novou éru rozvoje společnosti postavenou na vysoké kvalitě vyráběných výrobků.
Nová obchodní známka "Ferdinand" spolu s novou obchodní a reklamní koncepcí přinesly v roce 1992 rekord v ročním výstavu piva 233 712 hl. 12% stupňové pivo Ferdinand bylo oceněno druhým místem v celostátní soutěži ČOI. V roce 1994 zahájil Benešovský pivovar výrobu 10% a 12% stupňového piva s názvem Staročeské pivo a doplnil tak řadu svých piv o další druh vedle již tradičně vyráběných světlých a černých piv pod názvem Ferdinand.
V roce 2004 byla změněna právní forma pivovaru ze společnosti s ručením omezeným na akciovou společnost.
V současné době pivovar vyrábí celkem sedm druhů piv. Jsou to jednak piva světlá - nealko, 10%,11%,12% dále
Tmavý ležák 11% a polotmavý ležák 13% s názvem Sedm kulí a nově Světlý speciál 15% d´Este.
Pivovar také vyrábí limo oranž a malina,které prodavá v KEG sudech a nealkoholické pivo,které je distribuováno 0,5l lahvích. Současný výstav se pohybuje okolo 50 000hl ročně.
Součástí pivovaru je i humnová sladovna, která vyrábí cca 2 000t sladu ročně.
Zdroj:Stránky Pivovaru Ferdinand, 2015


Více na stránkách pivovaru

Pivovar Ferdinand

Kdy:19.10.2020do:CovidObec:BenešovZdroj:Pivovar Ferdinand

Skutečné pivo doma tři dny v týdnu! Využijte naši službu Ferda domů a benešovské pivo vám přivezeme až ke dveřím.
Nově rozvážíme i v úterý, středu a čtvrtek. Objednávejte nejpozději den před závozem do 17 hodin. Více informací na
www.pivovarferdinand.cz/ferda-domu/.

Prohlídky Pivovaru Ferdinand

Kdy:dle dohody Po-PáObec:BenešovZdroj:Pivovar Ferdinand

Exkurze v pivovaru lze telefonicky domluvit na čísle 317 749 230 , +420 725 937 810
p. Kovařík, skupina max. 30 osob, vstupné 120,- Kč/osobu včetně ochutnávky skutečného piva, možnost zakoupení propagačních předmětů v prodejně pivovaru. Exkurze jsou možné pouze v pracovní dny.

Aktualizováno: před 5 lety

Univerzitní pivo se bude jmenovat Pěkný číslo

Publikováno:před 7 dnyZdroj:České nápoje

Univerzita Karlova bude mít příští rok první ze zamýšlené řady vlastních piv uvařených podle unikátní receptury. Originální nápoj ideově vznikl na Matematicko-fyzikální fakultě UK, jeho recepturu připravil Výzkumný ústav pivovarský a sladařský. Produkt uvede na trh Pivovar Ferdinand pod názvem Pěkný číslo.

Slavnostní podpis memoranda o spolupráci mezi zmíněnými institucemi završil několikaletý proces příprav výroby nového originálního nápoje, který by se měl v prodeji objevit už v příštím roce. Dokonale v sobě spojuje tradice a inovace, což vystihuje ducha všech tří zúčastněných institucí.

Než se objeví první láhve Pěknýho čísla na trhu, zbývá ještě najít jeho vizuální podobu. Matfyz proto vypisuje na svých stránkách matfyz.cz a také na webu peknycislo.cz soutěž pro širokou veřejnost o grafické zpracování jak etikety, tak dalších vizuálně propagačních prvků nového nápoje. Soutěž začíná v den podpisu memoranda, tedy 15. 10. 2020, a návrhy je možné zasílat až do 20. 11. 2020. Široká veřejnost má možnost ovlivnit, jak bude Pěkný číslo, historicky první originální pivo Univerzity Karlovy, vypadat.

„Pivo je inspirované číslem π, které se také symbolicky promítá do jeho receptury i názvu,“ vysvětluje proděkan MFF UK pro PRopagaci doc. Martin Vlach. První nápad byl vlastně recese, když matfyzáky napadlo psát slovo pivo jako π v kroužku (πvO; ). Postupně však dostal vážnější podobu. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, se kterým Matfyz dlouhodobě spolupracuje, vyvinul v rámci svého výzkumného záměru unikátní recepturu, která je v mnoha směrech inspirována přibližnou hodnotou čísla π, tedy ~ 3,14.

Ve výrobě se tak využívají například tři druhy chmele, jeho stupňovitost je kolem 14 a obsah alkoholu zhruba 6,28 %, což odkazuje k dvojnásobku π. I proto nakonec nápoj dostal název Pěkný číslo. „Nápad z Matfyzu se nám líbil, protože, pokud víme, zatím žádná receptura piva nebyla inspirována konkrétním číslem. Zajímavost nového nápoje však spočívá i v oblasti předepsané výrobní technologie a surovin. I v tomto ohledu je přínosem pro současné pivovarnictví,“ upřesňuje ředitel Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského prof. Tomáš Brányik.

Technologie výroby vyžaduje především lásku, čas a znalost řemesla. Intenzivní výroba by nedala vyniknout všem jemným chuťovým tónům včetně nádechu karamelu, jemného cukrového melounu se stopami manga a vanilky, opojného bylino-kořenitého aroma s osvěžujícími tóny máty a tymiánu. Pěkný číslo rozhodně nechce být tuctovým běžným pivem. Poctivost a více jak staletou zkušenost s výrobou piva do projektu vnáší benešovský Pivovar Ferdinand. Je to ideální volba, protože tradiční zařízení a postupy, včetně přípravy vlastního sladu, dokáže obohatit o inovativní přístup. Tradice a inovace (například ve využití tří druhů chmelu - Žateckého poloraného červeňáku, českého Kazbeku a německého Huell Melonu) jsou tady v souladu.

„Pivovar Ferdinand je středně velký pivovar, který stále dodržuje tradiční výrobní postupy, jako je varna, otevřená spilka a ležácké tanky. Vše je u nás přírodní proces, tedy žádná chemie a urychlená výroba. Kvalitu každé várky piva pravidelně kontrolujeme, takže ručíme za výsledek, který jde směrem k zákazníkovi. Oproti jiným pivovarům máme výhodu, že i když nepoužíváme moderní řízení výroby pomocí výpočetní techniky, díky našim zkušeným kolegům můžeme garantovat stálou kvalitu benešovských piv. Myslím, že kvalifikovaný personál znamená v pivovarnictví více, než zdánlivě dokonalé automatizované technologie,“ přibližuje svůj postoj jednatel Pivovaru Ferdinand Ing. Petr Dařílek. Rozhodnutí o zavedení zcela nové receptury do výroby není nikdy snadné a vyžaduje vstupní investice. Ferdinand však receptuře věří, protože zapadá do jeho vlastní obchodní politiky. Spojuje tradiční a poctivou práci se smysluplnými inovacemi.

Pěkný číslo by se mělo na trhu objevit v březnu roku 2021.

Řezaný ležák od Ferdinanda

Publikováno:před měsícemZdroj:České nápoje

Benešovský Pivovar Ferdinand uvádí na trh spodně kvašenou řezanou jedenáctku. Navazuje tak na tradici pivních znalců a zkušených hospodských.

Právě v těchto dnech pivovar začal plnit KEG sudy a zahajuje prodej. Jde o zcela nový produkt pivovaru, který má doplnit stávající sortiment. Benešovský pivovar s řezaným pivem přichází na popud svých zákazníků.

Jedenáctka leží až 90 dní v ležáckých tancích, má obsah alkoholu 4,7 % obj. a vzniká smícháním světlého a tmavého piva v konečné fázi výroby. Jak pivovar uvádí v rodném listě piva, řezaná 11 % je chuťově vyvážená, má granátovou barvu, plné sladové aroma s karamelovou příchutí a chmelovou hořkostí.

Kromě vybraných hospod a restaurací řezanou jedenáctku můžete ochutnat na pivovarských slavnostech, které se v Benešově konají v sobotu 5. září. Zajděte na jedno a zjistěte, jak chutná chlouba a kumšt zkušených hospodských.

Proměny etiket benešovského pivovaru Ferdinand

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Mělnický deníkAutor:Miroslav Elsnic

Pivní etikety. Pro někoho jen bezcenný kousek papíru nalepený na lahvi s chmelovým mokem s údaji o výrobku. Pro jiné kus historie, vzpomínek a cenný artefakt. V dnešním díle seriálu Retro, který redakce Deníku pro vás čtenáře připravuje ve spolupráci s Drahoslavem Brabcem, sběratelem pivních etiket, vám dáme možnost podívat se, jak vypadaly etikety benešovského pivovaru Ferdinand v letech minulých.

Písemné prameny zmiňují, že se pivo v Benešově vařilo již od roku 1495. V roce 1887 pak zakoupil arcivévoda František Ferdinand d´Este Konopiště se všemi hospodářskými provozy od Františka Eugena.

Pivo Ferdinand ochutnáte na veletrhu For Gastro & Hotel

Publikováno:před rokemZdroj:České nápoje

Benešovský Pivovar Ferdinand proslavilo pivo, které se připravuje klasickým způsobem. Pivovar vaří hlavně spodně kvašená piva, která dokvašují v ležáckém sklepě 60 až 90 dní podle druhu ležáku. Ferdinand má navíc jako jeden z mála pivovarů v ČR vlastní sladovnu. Na jeden půllitr světlého ležáku spotřebuje pivovar 90 g sladu, což je 100 g pivovarského ječmene. Právě slad, který je důležitou součástí při vaření piva, dostává pivovar na vrchol pivovarnictví i za daleké hranice naší republiky. Benešovský slad již takto například doputoval i do Bostonu.

Pivovar Ferdinand pokračuje v úspěšné spolupráci s německou firmou Weyermann, největším výrobcem speciálních sladů v Německu. „My jim prodáváme svůj benešovský slad a oni ho distribuují do Ameriky, kde je po něm značná poptávka. Dodáváme do zámoří 600 tun, slad si kupují pivovary v Bostonu a okolí," říká sládek pivovaru Jaroslav Lebeda. Weyermann naopak dodává slad pro potřeby benešovského pivovaru, který ho již několik let dál nabízí malým pivovarům z celých Čech.

Na letošním 9. ročníku For Gastro & Hotel pivovar představí celé své portfolio piv, včetně Vídeňského ležáku, který v Benešově vaří mimořádně vždy jen jednou v roce, a to na konci roku. V současné době tak na trhu dostanete 10 druhů spodně kvašených piv, z toho dva druhy bez lepku. Ty jsou stále oblíbenější a i pivovar je úspěšně propaguje.

Důkazem je pražská restaurace Arepas De Lyna, kde čepují právě světlou bezlepkovou dvanáctku Premium. Ta je momentálně vlajkovou lodí pivovaru a špičkou mezi bezlepkovými pivy v hlavním městě. Pivovar Ferdinand kromě lahvového piva v třetinkových a půllitrových lahví nabízí nefiltrované speciály, které jsou k dostání ve vybraných restauracích, podnikové prodejně v Benešově nebo prostřednictvím rozvážkové služby Ferdadomu.cz. Budete-li tedy mít letos ve dnech 10. až 13. října cestu do Letňan, určitě navštivte stánek pivovaru. Ten najdete v hale 1, stánek F09.

Den otevřených dveří pivovaru Ferdinand

Publikováno:před rokemZdroj:České nápoje

Benešovský Pivovar Ferdinand vás srdečně zve na Den otevřených dveří, který se bude konat v pátek 31. května od 15 do 19 hodin. Nezmeškejte jedinečnou šanci projít si pivovar s opravdovými profesionály a zjistěte, jak se vaří skutečné pivo. Všechny lahodné ležáky navíc můžete ochutnat. Vždyť kde jinde chutnají lépe než přímo v pivovaru? K pivu vám navíc zahraje trio Český Šraml Honzy Slabého.

Prohlédnout si můžete také jedinečnou původní humnovou sladovnu, která je v pivovaru už od 19. století. Pivovar se veřejnosti otevírá jen dvakrát do roka, a to právě na Den otevřených dveří a pivovarské slavnosti, které letos připadnou na 7. září. Nenechte si tuto jedinečnou příležitost ujít. Nebudete litovat!

Prohlídky pivovaru začínají v 15.15 a končí v 18.15.

Stejně, jako v soboru 1. června na benefičním festivalu Open Door Hospital Fest & Ferdinand, bude možné i během pátečního odpoledne přispět libovolnou částkou na pomoc pro zlepšení oddělení ORL benešovské nemocnice. Každý dárce po zaplacení na památku obdrží speciální odznak.

V benešovském Pivovaru Ferdinand šetří vodou

Publikováno:před rokemZdroj:Benešovský deníkAutor:Zdeněk Kellner

Čistota je, jak známo, půl zdraví. Ale bezpochyby je také základem dobré chuti. To v případě, že jsou potraviny ukládané do čistých obalů. Právě to si uvědomují i v benešovském Pivovaru Ferdinand. Proto u stáčecí linky zprovoznili novou myčku lahví.

„Zařízení dokáže umýt až čtrnáct tisíc lahví za hodinu,“ připomněl manažer Ladislav Lojka s tím, že se nová myčka se jmenuje Athena a nahradila původní zařízení z devadesátých let minulého století.

Pro výměnu bylo nejprve nutné starou myčku rozřezat a odvést mimo lahvárnu. Opravy se pak dočkalo i podloží a nakonec lahvárna dostala i novou dlažbu.

Moderní myčka je dlouhá téměř devět metrů a široká skoro metr a půl. Její hmotnost je úctyhodných 19 tun. „Proto vznikl v nosné zdi otvor deset krát tři a půl metru, kterým byla za pomoci dvou jeřábů myčka usazena na místo,“ dodal Ladislav Lojka.

Myčka, včetně instalace, přišla Pivovar Ferdinand na 8,5 milionu korun, třetinu uhradily dotace Evropské unie.

Zařízení je také ekologické, snižuje totiž spotřebu vody o zhruba 30 procent. Jednu půllitrovou pivní láhev umyje nyní jen čtvrtlitrem vody. Letos je to jediná takto velká investice, kterou pivovar naplánoval.

Ferdinand Max jako základ pivní kosmetiky

Publikováno:před rokemZdroj:České nápoje

Česká kosmetická značka Manufaktura rok pátrala po nejlepším českém poctivém pivu, které by přidávala do své kosmetiky. Vyhrál Pivovar Ferdinand a jeho světlý ležák Max 11 % z Benešova u Prahy.

Součástí řady je osvěžující sprchový gel s pivem a obilnými výtažky či pivní vlasový šampon s obilnými výtažky pro lesk a vitalitu, který doplňuje jemný balzám. Důkladnou péči zajistí pivní vlasová maska a aktivační sérum proti vypadávání vlasů. Nechybí ani pečující krém na ruce s chmelovým výtažkem a bambuckým máslem. Pány nadchne zklidňující balzám po holení, kde vedle piva najdete i panthenol. Proti nepříznivému počasí pomůže denní pleťový krém s pivovarskými kvasnicemi, který zařídí správnou hydrataci.

Pivo je unikátním zdrojem vitamínů skupiny B, stopových prvků a minerálů. Pivovarské kvasnice napomáhají regeneraci a zklidnění pokožky, která je pak zároveň odolnější vůči nepříznivým vnějším vlivům. Součástí kolekce jsou dárkové balíčky, které udělají radost každému, kdo má rád pivo a kvalitní kosmetiku. Kosmetika je k dostání také v miniaturním provedení – ideální řešení na cesty.

Vlajkovou lodí pivní kosmetiky Manufaktura je pivní šampon, který je bestsellerem již od roku 2007. Mimo výtažku z chmele a obilných klíčků obsahuje také panthenol, rašelinu a lanolin. Zmírňuje lámavost vlasů, zpevňuje je a dodává jim přirozený lesk. Samozřejmostí je svěží vzhled a lehký tužící efekt. Šampon je ideální na denní použití.

Pivní kosmetika je vhodná pro muže i ženy, neutrální vůně se zalíbí každému. „Blahodárné účinky piva znali už naši předci. Díky spolupráci se značkou Manufaktura ukazujeme, že pivo prospívá nejen zevnitř, ale také z vnějšku. Poctivé pivo a kvalitní kosmetika se můžou skvěle doplňovat,“ říká za marketingové oddělení Pivovaru Ferdinand Ladislav Lojka.

A proč Manufaktura oslovila právě Pivovar Ferdinand? „Benešovské pivo se vaří tradičním způsobem už více než 120 let v mimořádně krásném pivovaru, jehož tradice sahá až do roku 1897. Pivo zároveň vzniká z prvotřídních českých surovin, které zajišťují tu nejvyšší kvalitu,” říká marketingová ředitelka Manufaktury Bára Kadičová.

Pivovar Ferdinand se stal oficiálním partnerem Miss ČR

Publikováno:před rokemZdroj:České nápoje

Benešovský pivovar Ferdinand je letos opět partnerem soutěže krásy Miss Czech Republic. Galavečer se koná 7. února v brněnské hale Zoner Bobbyhall. Pivovar tu představí mimo jiné svůj jedenáctistupňový světlý ležák a třináctistupňový polotmavý ležák v třetinkové lahvi.

Pivo už dávno není výhradou mužů. Orosený půllitr ocení také ženy, včetně těch nejkrásnějších. Benešovské pivo Ferdinand si letos může užít každý, kdo vyrazí na finálový galavečer soutěže krásy Miss Czech Republic 2019.

Pivovar Ferdinand v rámci galavečera představí své dva ležáky, jedenáctistupňový světlý ležák MAX a polotmavý speciál Sedm kulí v třetinkové lahvi. Chce tak posílit trh s lahvovým pivem a oslovit zákazníky, kteří si potrpí na elegantním provedení a svěží pivo. Jedenáctistupňový ležák vzniká z nově vyšlechtěné odrůdy žateckého chmele jménem Vital, který byl původně určen pro farmacii. Silný ležák Sedm kulí s přísadou bylin zase překvapí svou hořkosladkou vyváženou chutí. Základem piv je slad z humnové sladovny, která je součástí pivovaru.

Chcete se galavečera soutěže Miss Czech Republic zúčastnit? Sledujte facebookové stránky pivovaru, kde můžete soutěžit o VIP vstupenky. Výherci budou mít jedinečnou příležitost strávit večer v blízkosti hlavních osobností celé soutěže a po slavnostním vyhlášení se dostanou i na afterparty. Finálový večer bude živě přenášet hudební televize Óčko 7. února od 20:20.

Pivovar Ferdinand je partnerem soutěže Miss Czech Republic od roku 2017.

Pivovarské slavnosti se Ferdinandu vydařily

Publikováno:před 2 letyZdroj:České nápoje

Benešov znovu po roce ožil oblíbenými Pivovarskými slavnostmi. S velkým úspěchem se už po sedmadvacáté konaly v areálu Pivovaru Ferdinand. A jak je tomu již zvykem, přilákaly tisíce milovníků skutečného piva, fanoušky dobré hudby i rodiny s dětmi.

Tradiční akce se konala v sobotu 8. září od 13 hodin v Benešově. Slavnosti zahájila dechová kapela Český šraml i vrchní ferdinandský sládek Jaroslav Lebeda. I letos měli návštěvníci jedinečnou možnost ochutnat všechny druhy piva z produkce pivovaru Ferdinand. Na čepu byly výjimečně i speciály, jako je třeba jubilejní 12,8 stupňový Vídeňský ležák nebo bezlepková dvanáctka, kterou ocenili nejen celiaci – lidé, kteří trpí nesnášenlivostí lepku. „Stojí za to to ochutnat, abyste věděli, jak chutná pivo, které je upravené tak, aby ho mohli konzumovat i lidé, kteří trpí touto poruchou (celiakií),“ lákal k ochutnávce Lebeda. Děti a řidiči se mohli ve slunečném počasí ochladit točenou limonádou Ferdinádou.

Zábava pro každého
Pro hladové bylo přítomno v areálu několik stánků s občerstvením a dobrotami – od rybích pochoutek přes kvalitní hamburgery až po srbskou pljeskavici. Do pivovaru zavítal i vařič domácího piva Gorvin a příjemným zpestřením (především pro pány) byly účastnice letošní soutěže krásy Miss České republiky, které se procházely po areálu. Své znalosti z oboru pivovarnictví mohl každý vyzkoušet v tipovací soutěži a děti se zabavily v tvořivých dílničkách, kde se vyráběla pivní koupelová sůl nebo náramek přežití. „Jsme tu poprvé a moc se nám tu líbí. Slavnosti jsou opravdu pro každého, já dávám velké plus za to, že se tu zabaví i můj sedmiletý syn,“ řekla jedna z návštěvnic. K dispozici byla i laserová střelnice a oblíbené malování na obličej. Zájemci pak mohli nahlédnout do unikátních prostor benešovského pivovaru a poznat tak jeho bohatou historii v rámci komentovaných prohlídek. Ty trvaly po celé odpoledne.

Hudba a pivo k sobě patří
Hudební program, který přilákal hudební nadšence z nejrůznějších koutů republiky, se odehrával na dvou scénách - „Malé pivo“ a „Velké pivo“. Kromě již zmíněné dechovky vystoupilo dalších osm kapel. Dav letos roztančily skupiny Procity, Bílá nemoc, Zelenina, Lahvátor, Totální nasazení, Rozjetý veverky a Dukla Vozovna. Celý den pak ve 21:00 zakončila hodinovým koncertem rocková kapela zakázanÝovoce.

O tom, že se akce opět vydařila, mluví nejen počet prodaných vstupenek a vytočených piv, ale i sami návštěvníci. „Jezdíme sem jako velká parta z Prahy už asi pět let. Každý rok je to tu lepší a lepší, na příští ročník se určitě zase chystáme,“ řekl jeden z fanoušků Ferdinandu. „Je to tu prostě super! Skvělý pivo, skvělá hudba a akce. Nejvíc nám chutná třináctka Sedm kulí,“ pochvalovala si další účastnice, která se pochlubila zakoupeným tričkem s nápisem Ferdinand ve stánku se suvenýry.

Dobrá zpráva pro celiaky. Český pivovar začal vařit bezlepkové pivo

Publikováno:před 2 letyZdroj:ČtiDoma.cz

Benešovský Pivovar Ferdinand začal vařit bezlepkové nealkoholické pivo. Pochutnat si na něm tedy mohou nejen řidiči, ale i celiaci. K dostání bude zatím ve skleněných půllitrových lahvích, později by podle poptávky mohlo být stáčeno i do sudů.

Už loni v Benešově začali s výrobou bezlepkového ležáku, který získal několik ocenění včetně prestižní ceny Regionální potravina.

"Postup výroby je stejný jako u klasického nealkoholického piva, jen je vložen proces, kde je lepek odbouráván," uvedl výrobní ředitel a sládek Jaroslav Lebeda. Základní surovinami jsou podle něj, stejně jako v případě standardního piva, voda, chmel a slad. Obsah lepku v pivu je ale nižší, méně než deset miligramů na litr.

Reakce na přání zákazníků
Pivovar podle Lebedy zareagoval na přání zákazníků, kteří se na nealkoholickou variantu bezlepkového piva ptali. Ferdinand ji nabízí jako jeden z prvních tuzemských pivovarů. "Na českém trhu jsme teprve druhý pivovar, který toto pivo vyrábí. První byl před několika měsíci nealkoholický Birell," dodal Lebeda.

Celiakie je vrozená celoživotní nesnášenlivost lepku, který se vyskytuje v zrnech pšenice, žita a ječmene. Lepek postiženým lidem způsobuje chronický zánět sliznice tenkého střeva. Po požití potravin s lepkem se objevují hlavně u dětí průjmy a hubnutí, ale i nesoustředěnost či opožděný růst. Dospělé trápí stálá únava, poruchy imunitního systému, neplodnost, kožní i psychické problémy či nemoci kostí. Potíže mohou vést až ke vzniku nádorů.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.16.10.2020 21:1365