Pivovar Falkenštejn sídlící v Krásné Lípě na Děčínsku slaví desáté narozeniny. Za dekádu fungování získal značné renomé. Z jeho nabídky si vyberou jak tradiční pivaři, tak ti, kteří chtějí objevovat a ochutnávat. „Zpětně vnímám, že naše začátky byly amatérské,“ říká Jan Srb, jednatel a manažer pivovaru.
V jednom ze starších rozhovorů jste přiznal, že do roku 2005 jste Krásnou Lípu neznal a první noc před otevřením pivovaru jste se cítil jako v cizím městě. Jak moc se váš pohled za ty roky proměnil?
Dnes, po deseti letech fungování pivovaru, považuji Krásnou Lípu za svůj druhý domov. Prakticky každý týden pendluji mezi Prahou a Krásnou Lípou. V Praze mám rodinu, v Krásné Lípě práci.
Jaké byly vůbec první ohlasy po otevření pivovaru? Vnímali vás místní pozitivně, nebo jste od nich cítil nedůvěru?
Myslím, že ohlasy nebyly úplně špatné, i když po deseti letech zkušeností vnímám, že začátky byly celkem amatérské a vlastně jsme se všechno učili za běhu. Samozřejmě hodně lidí nevěřilo, že by tady mohl pivovar fungovat a uspět. Někteří si dokonce mysleli, že varna je jenom kulisa a pivo kupujeme z jiného pivovaru.
Interiér pivovaru prošel od roku 2013 úpravami. To kvůli komfortu zákazníků?
Za tu dobu proběhly dvě zásadní změny. Tou první a největší byl v roce 2015 odkup vedlejšího objektu, který jsme kompletně rekonstruovali a kde jsme instalovali nový pivovar s větší kapacitou. Ve druhém patře jsme pak vybudovali penzion. Tyto úpravy byly dokončeny v roce 2017. Ke komfortu zákazníků určitě přispělo přesunutí varny z restaurace, což ale dnes nepovažuji za dobré řešení. Druhá významná investice byla provedena v letošním roce. V rámci ní jsme rozšířili kuchyň, jelikož původní již nestačila kapacitně ani technicky. Rekonstrukce kuchyně naopak přispěla ke komfortu kuchařů, kterým zároveň umožňuje připravovat jídla lépe a efektivněji.
Pomohl i vám boom minipivovarů?
Boom minipivovarů byl reakcí na touhu spotřebitelů po větší rozmanitosti pivního trhu i ochutnávání nových pivních stylů. Na druhé straně tento boom znamenal, že dnes být jenom malým pivovarem žádný úspěch nezaručuje.
Jaká je vůbec cena třeba klasického jedenáctistupňového piva, kterou je pivař v restauraci ochoten zaplatit? Existuje v tomto ohledu „psychologická hranice“?
Psychologická hranice určitě existuje a souvisí také se značkou a pivním stylem, který si konzument kupuje. Dnes nemají lidé zpravidla problém zaplatit za prazdroj a svrchně kvašená piva z řemeslných pivovarů přes 60 korun. Ale jsou i pivní styly, kde konzument nemá problém zaplatit 90 až 100 korun za půllitr. Na druhou stranu u desítky nebo českého ležáku je psychologická hranice posazena níže. Ale při srovnání s cenami v Evropě je u nás pivo v restauraci stále levné.
Vaše pivo se dá sehnat v různých koutech České republiky. Do kolika zemí v zahraničí pivo dovážíte a kde je o něj největší zájem?
V současné chvíli zhruba 75 až 80 procent naší produkce distribuujeme mimo naši pivovarskou restauraci. Hlavními odběrnými místy jsou regiony Českého Švýcarska, Ústecka a Liberecka, částečně i Praha. V zahraničí máme pár stálých odběratelů v přilehlé části Saska. Historicky se naše pivo objevilo i ve Velké Británii, na Slovensku nebo v Rusku. Ale to byly většinou jednorázové akce.
Bavili jsme se o pozitivech. Kdy jste naopak prožívali nejkrušnější časy? Bylo to během covidové pandemie?
Nejkrušnější časy jsme prožívali hned na začátku, po otevření pivovaru. Ale to ve většině podnikání je nejtěžší zvládnout první dva roky. A ano, druhým složitým momentem byl začátek pandemie covidu, kdy se zavřely restaurace a byla to úplně nová situace, na niž člověk nemohl být připraven. Náročné jsou vlastně celé poslední čtyři roky, které byly ovlivněny covidem, válkou, energetickou krizí a nakonec i kůrovcovou kalamitou a požárem v Českém Švýcarsku. Bohužel situace v Českém Švýcarsku byla následně i špatně komunikována a celý problém nafoukly i novinové články, což poškodilo mediální obraz našeho regionu.
Za problém považuji rovněž selhání správy Národního parku České Švýcarsko při zprůchodnění turistických cest po kůrovcové kalamitě. Zatímco v Saském Švýcarsku jsou dnes turistické cesty po kůrovcové kalamitě perfektně vyčištěné a průchozí, u nás tomu tak bohužel není. Věřím, že pod novým vedením národního parku se tento problém podaří do příští sezony vyřešit.
Hrozil reálně v průběhu pandemie zánik pivovaru?
Nehrozil nám bezprostřední zánik ve smyslu, že bychom nebyli schopni splácet naše finanční závazky, nicméně stejně jako celému pivovarnictví a gastru se nám snížily obraty a ziskovost.
Máte do budoucna s pivovarem nějaké významné plány?
V podnikání musíte pořád pracovat na plánech, jinak ustrnete. Pracujeme na řadě malých i větších záměrů, jejichž realizaci v budoucnu zvažujeme. Chceme se posouvat nejenom v kvalitě našich produktů a služeb, ale máme i plány na možné rozšíření pivovaru a našich provozů.
Jaké pivo mimochodem z vašeho portfolia nejvíc chutná vám osobně?
Mám rád ležáky i svrchně kvašená piva. V létě nejradši piji naši světlou jedenáctku Světáka a devítistupňový ALE Svižnej Emil. V zimě mám naopak rád trochu silnější piva a z našeho výběru si rád dám třeba čtrnáctistupňové tmavé pivo Dittrich.
A co vám chutná od konkurence?
Ochutnávám jak piva z malých pivovarů, tak určitě nepohrdnu dobře ošetřenou plzní nebo budvarem. Ochutnávky piv z malých pivovarů mi slouží nejen pro porovnání s našimi pivy, ale v případě pivních stylů, které nevyrábíme, také jako inspirace.
Na jednom místě
948 pivovarů
18.017 piv
10.660 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
Otevřením Pivovaru Falkenštejn (původně Křinického pivovaru) v srpnu roku 2013 byla obnovena po mnoha desítkách let tradice vaření piva ve městě Krásná Lípa, jež se nachází na pomezí Českosaského Švýcarska a Lužických hor. Krásná Lípa je "východní" branou do regionu Českého Švýcarska a zároveň jeho centrem se sídlem Správy Národního parku České Švýcarsko. Starý krásnolipský pivovar byl v 60. letech zbourán. Nový pivovar jsme přenesli přímo do centra města na Křinické náměstí, do bývalého měšťanského domu, který historicky sloužil pro různé účely mj. jako zájezdní hostinec, kulturní centrum nebo dokonce jako banka v době průmyslové revoluce.
K rozhodnutí založit pivovar a vyrábět pivo v tomto severním koutu Čech vedl nejenom blízký vztah zakladatelů k tomuto blahodárnému nápoji, ale také jejich osudová náklonnost k výjimečnému regionu Českosaského Švýcarska. Otevřením pivovaru na náměstí v Krásné Lípě jsme navázali na nedlouhou, ale přesto velice zajímavou historii pivovarnictví v tomto městečku v nejsevernějším koutu Čech. Starý krásnolipský pivovar, jež nesl název Brauerei Schönlinde (pivovar Krásná Lípa) neměl jako jediný v celém regionu Šluknovska středověké založení. Byl založen podnikavým sládkem Corneliusem Häuserem až v druhé polovině 19. století, kdy se město v době průmyslové revoluce bouřlivě rozvíjelo. A bouřlivě se nerozvíjelo jenom město, ale i žízeň místních továrních dělníků, na což hbitě zareagoval podnikatelský duch zakladatele pivovaru.
Zdroj:Stránky Pivovaru Falkenštejn, 2016
Pivovar Falkenštejn jsme otevřeli v r. 2013 na náměstí v Krásné Lípě, která je centrem Národního parku České Švýcarsko a městem s unikátní polohou na pomezí turisticky atraktivních regionů Českého Švýcarska, Lužických hor a Šluknovského výběžku.
V roce 2017 jsme pivovar rozšířili o Bílý dům, kam se přestěhoval pivovar. V pivovarském areálu přímo na náměstí v Krásné Lípě dále najdete pivní bar s restaurací, pivovarský penzion (v provozu od března 2018) a také malý sál pro společenské i firemní akce.
Název piva je spojen se symboly jedinečné skalní pískovcové krajiny Českosaského Švýcarska - skalním hrádkem Falkenštejn u Jetřichovic a mohutným pískovcovým masivem Falkenstein u Bad Schandau.
Naším cílem je vařit dobré a poctivé pivo. Při jeho výrobě využíváme moderní technologii, ale zároveň se držíme tradičních postupů řemeslné výroby. Po uzrání jde navíc naše pivo k zákazníkům čerstvé a není upraveno filtrací ani pasterizací.
Základní řadu našich piv tvoří světlý ležák 11°, polotmavý ležák 12° Ostroff (vařený ve spolupráci s Hotelem Ostrov), tmavý speciál 14° a svrchně kvašené pivo APA 13°. Základní řadu našich piv doplňují pravidelně speciály, které si můžete prohlédnout v naší pivní galerii na www.pivofalkenstejn.cz. Vaříme pivo také pro Usedlost na Stodolci. Jedná se o polotmavou jedenáctku s názvem Stodolecký lišák, kterou můžete ochutnat pouze v restauraci tohoto penzionu.
Pivo Falkenštejn nabízíme v naší pivovarské restauraci a dále ho zavážíme do vybraných podniků v regionu i mimo něj. Někde je Falkenštejn na stálo, někde jenom příležitostně. Ve vybraných infocentrech Českého Švýcarska, v některých pivotékách a také v Makru a Globusu narazíte také na naše ledničky s pivem.
Zdroj:Stránky Pivovaru Falkenštejn, 2019
Více na stránkách pivovaru
Pivovar Falkenštejn |
Pivovar Falkenštejn s.r.o. |
restaurační minipivovar |
Křinické náměstí 7/12 |
407 46 Krásná Lípa |
Ústecký kraj |
2013 srpen |
RNDr. Jan Srb |
Ing. Oldřich Koza |
~3 000 hl (ročně) |
+420 605 271 835 |
24783463 / CZ24783463 |
www.pivofalkenstejn.cz |
piju@pivofalkenstejn.cz |
Uvedené údaje určené pro obchodní styk jsou získané z veřejně dostupných zdrojů - stránek pivovaru, obchodního rejstříku nebo od zástupce pivovaru. Zveřejněno se souhlasem zástupce pivovaru. |
Sortiment
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.