ROZHOVOR: „To je hrůza. Pět set korun. Za jedno pivo.“ Hlášky z legendárního filmu Vrchní, prchni netřeba připomínat. PrahaIN.cz zjišťovala, jak si v současnosti vede hospoda U dvou koček, hostinec, kde falešný číšník Dalibor Vrána okradl zákazníky.
Interiér se samozřejmě oproti filmu z roku 1980 trochu liší, ale i tak se při návštěvě nelze zbavit dojmu, že tohle je ono, typická staročeská hospoda, kterých je méně a méně. Provozní Roman Pohonka si je historie vědom.
„Dům jako takový pochází ze třináctého století, kdy zde byl šenk, pak kavárny, vinárny a restaurace, tedy pivnice je tady až po znárodnění někdy kolem padesátého pátého. Ale stejně skoro sedmdesát let historie je hodně důležitých, s tím jménem chceme pracovat. Je to pro nás opravdu hodně důležité,“ vypráví pro PrahaIN.cz.
„Nájmy v centru jsou vyšší. Budova patří magistrátu, jemu tedy platíme nájem a někdo říká, že je to strašná částka. Další, že je to zase ještě dobré. Ale jako jedni z mála v centru se snažíme dělat polední menu v ceně kolem 44 za polévku, cirka 150 jídlo. Snažíme se to držet pro ty poslední, co tady ještě bydlí a pracují, aby měli kam zajít. Ceny se snažíme držet v normálu, aby se náš Češi nebáli navštěvovat. To je pro nás stěžejní. Já tady pracuji dvacet let a mohu říct, že jsme jedna z mála pivnic v centru, která vydržela a je jak pro turisty, kteří nás mají ve všech prospektech, tak i pro Čechy,“ má jasno Pohonka.
Dalibor Vrána stále láká. Nejen on
Stěžovat si na jakýkoliv propad návštěvnosti si podle jeho slov rozhodně nemůžou. Pokud se jedná o všední den, nepočítáme svátky, je U dvou koček v poledne kolem sedmdesáti procent Čechů, třicet procent cizinců. Pak se to prý všechno otočí. „Všechno se to ale samozřejmě odráží od situace ve světě, svátků, prázdnin.“
V rozhovoru s provozním legendární hospody probíráme také zmiňovaný film od Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka. Respektive souvislosti, které kvůli němu hospodu provázejí. U dvou koček jsou hrdí, prý se stále jedná o skvělou reklamu, ačkoli knihkupec Dalibor Vrána není jediným, na koho se čeští zákazníci ptají.
„Myslím, že v roce 2010 bylo třicetileté výročí filmu Vrchní, prchni, tak jsem dělal rozhovor do Práva právě o tom. Polovina lidí se ptá na Vrchní, prchni, druhá půlka se ptá na brutální vraždu kuchaře. Ta se stala krátce po natáčení filmu a v posledních pěti letech prošla médii, mluvilo se o ní v televizi, četlo se o ní v knihách. Takže to jsou dvě věci, které lidi znají a stále se na ně ptají,“ říká Pohonka.
„Ve výklenku máme fotku pana Abrháma, cizina to samozřejmě nezná. Chodí sem ale taky hodně lidí, co tady dřív studovali jako mladí, dnes se sem vrací s rodinou a vypráví: Sem jsem chodil na pivo, tady se stalo tohle... My s tím pracujeme a pomáhá to reklamě hospody, alespoň z mého pohledu,“ přidává.
Hlavně vydržet
A hovoří také o plánech do budoucna. Štamgasti se nemusí bát, že zde nastanou velké experimenty. Přes to nejede vlak. Ačkoli provozní samozřejmě plány na případné zlepšení mají.
„Co plánujeme s majitelem, co je tady v nájmu pod magistrátem přes třicet let a já jsem jeho pravá ruka, tak je to tak, že s interiérem neuděláte nic, jenom ho udržujete. Můžete zmodernizovat kuchyň. Po prodloužení smlouvy pak plánujeme rekonstrukci pivního zařízení. A dál? Můžeme dělat jen první a poslední pro to, abychom zachovali českou kuchyni v kvalitě, která lidi baví. Tady nemá cenu hrát si na nějaké burgery nebo míchané saláty, na to jsou jiné podniky,“ říká přesvědčeně.
„Zbývá nám zkrátka jen brát kvalitní suroviny a udržet tu kvalitu, aby se klientela do typické staré hospody vracela. Vymýšlet nic moc nejde. Jsou samozřejmě drobnosti. Před lety by mě nenapadlo, že tady budeme mít ochucená piva, cidery a tak dále. Ale to si jen přidáte k tomu základu,“ uzavírá provozní legendární hospody U dvou koček.


Na jednom místě
978 pivovarů
19.506 piv
11.124 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
Historie a současnost pivovaru U Dvou koček
Zatímco se dnes na dům U ruky v Praze nedoptáte právě tak jako na dům U Trnky a na Malý Platýz jen stěží, řekne vám snad každý, kde je to U dvou koček. Přece na Uhelném trhu! Dvě kočky se staly symbolem dobrého jídla a dobrého pití. Řízný mok plzeňské dvanáctky, světoznámého Prazdroje z gotického sklepa U dvou koček, nabyl věhlasu daleko přesahujícího dosah české metropole.
K oblibě místa jistě napomáhá výhodná poloha i nefalšovaná starobylost domu. Znalec tu rozliší několik architektonických vrstev, milovníku starožitné krásy splynou různorodé prvky v jednu malebnost,
básníka ovane křídlo inspirující múzy. Navíc citlivá ruka architekta Františka Krásného nejen při úpravě dokončené roku 1941 nic bezohledně neporušila, ale náročný úkol zvládla tak, aby dochovaný celek a jednotlivosti byly co nejlépe zhodnoceny. Návštěvníci lokálu ocení, jak je do prostoru vkusně včleněn dávný architektonický detail, zbytek střední části staré stavby i s oknem, později v pozadí zmenšeným. Před oknem, v zajímavém prostředí kousku autentického středověku, si sedí dvě kočky. Jedna červená, druhá zelenavá. Skleněné. To však oko návštěvníka po patřičné dávce zdejší dobře prochlazené plzeňské dvanáctky už postřehnout nemusí. Kočky sedí vysoko, nahoře, mžourají očima a číhají.
Nejsou tu jediné. Ve výzdobě místností se tenhle novodobý, ale charakteristický a po čertech tu už vžitý symbol objevuje častěji. Jen je tu shledávejte, objevíte několik párů! Přitom si nezapomeňte všimnout vkusného zařízení interiéru, pořízeného podnikem Restaurace a jídelny, Praha 1, podle návrhů inž. M. Lojdy, železných, kovových a tepaných prací F. Barchánka a jeho spolupracovníků. V zadním sálu objevíte i dvě rozměrná působivá plátna.
Dnes se "dvě kočky" vrátily k tradiční pivařské slávě a věhlasu domu. U ruky, U Trnky, Malého Platýzu, ale především U dvou koček. Podává se tu výhradně Prazdroj, nu a vypije se ho tu ročně 3700 hl. Co je to proti tomu 38 sudů z roku 1726! Labužníky sem však láká i výborná kuchyně, na pivnici s neobvykle bohatým sortimentem. K specialitě patří několik rožněných jídel a maďarský vepřový špaček "Puszta". A na ten se to pije!
Dům U dvou koček má tedy všechny předpoklady, aby si udržel trvale přední místo mezi staropražskými pivnicemi prvotřídní kvality. Nechť to o něm platí i pro časy budoucí...
Zdroj:Stránky pivovaru U Dvou koček, 2015
Po roce 2021 pivovar již nevaří piva na své technologii, která je v lednu 2023 odprodána. Piva pro restauraci vaří dle původního receptu Pivovar Kunratice.
Více na stránkách pivovaru


Pivovar U Dvou koček |
Aleš Hrdina fyzická osoba |
létající pivovar |
Uhelný trh 10 |
110 00 Praha-Staré Město |
Praha |
2010 červen |
Aleš Hrdina |
+420 224 229 982 |
45774285 |
www.udvoukocek.cz |
info@udvoukocek.cz |
Uvedené údaje určené pro obchodní styk jsou získané z veřejně dostupných zdrojů - stránek pivovaru, obchodního rejstříku nebo od zástupce pivovaru. |
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.