Historie a současnost Wild Creatures

PIVOVAR MEZI VINOHRADY
Že se pivo nikdy nemůže přátelit s vínem? Ale kdeže. Právě vinařskou praxi a jedinečnou mikroflóru přirozene žijící v naší mikulovské vinařské oblasti, využíváme nejvíce. Pivo Wild Creatures dokonale odráží půvab Jižní Moravy.

Divokému kvašení se věnuje jen hrstka pivovarů. Proč se tím zabýváme zrovna my?
Úplně první motivací kdysi bylo uvaření dobrého ovocného piva. Ten, kdo zná belgická višňová, malinová a jiná ovocná piva také pivovarasi zná tu frustraci nad stavem „ovocných“ piv v Čechách (v drtivé většině případů bez ovoce). Zkusili jsme nasypat ovoce snad do všech relativně snadno dostupných piv (ležáckého, pšeničného i dalších svrchně kvašených piv). Výsledek neohromil. Některé pokusy nebyly špatné, ale prostě to nebylo to pravé. Přidávání ovoce do "běžného" piva bylo několika pokusy vyloučeno a nápad šel k ledu.

Už jsme provozovali pivovar Mamut s pozorností zaměřenou zejména na ležáky a silnější speciály, ale některé z nás stále žralo to nedořešené ovocné pivo. Až pracovní cesta do Belgie (paradoxně vůbec nesouvisející s pivem), mi otevřela oči. Proč vymýšlet vymyšlené?
pivovar
Divoké kvašení!! Mozkové buňky už se koupaly ve višňovém pivu. Žádná šance na odpor. Vždyť v Belgii tato piva mají tradici od nepaměti a těší se nějaké oblibě! Nějak mě tehdy opustila skromnost a zachvátil duch nezřízeného pivního dobrodružství. Kvasinky Brettanomyces, které jsou pro belgická piva typu Lambic charakteristické, jsou odvěkým nepřítelem všech vinařů. Vyskytují se samozřejmě i u nás. Opojena silou pivního anarchismu jsem se rozhodla, že to musím zkusit. Koupit „divoké“ kvasinky umí každý, my to dáme čistě přírodní cestou! Manžel mé nadšení nechápal, což jsem zase nechápala já (to chápu až dnes, když vím, co věděl on už tehdy).

Moje opravdu silně naivní představa pivovarvzala rychle za své, ale rozhodně stála na počátku toho všeho. Nakonec jsme se divokému kvašení začali věnovat společně a dodnes objevujeme kouzla i zákeřnosti tohoto tajemného pivního zákoutí.

Už se samozřejmě nevěnujeme spontánnímu kvašení jen kvůli ovocnému pivu. Je škoda nevychutnat si „divočáky“ v jejich čisté, přirozené podobě.

KDO JSME?

Libor Ilčík - Vystudoval Mendelovu univerzitu v Brně. Působil mimo jiné jako ředitel výroby větší vinařské společnosti. Jeho chuťové buňky využili i na oblíbených Valtických vinných trzích, kde zasedal v porotě. pivovarPivovarnické zkušenosti sbíral ve volném čase a tento koníček časem přerostl v živnost. Je zkušený technolog a jeho znalosti biochemie, stejně jako znalosti moderních vinařských postupů, jsou k nezaplacení.

Jitka Ilčíková - V nadnárodní společnosti se věnovala finančním analýzám a strategickému plánování, což také vystudovala. V průběhu mateřské dovolené našla konečně čas na rozvoj zájmu o divoká piva, se kterými se seznámila již dříve na cestách po Belgii. Již pět let zkouší různé metody a pokusy, jak co nejlépe propojit pivo a vinařské prostředí. Mezitím stačila nasát informace o této problematice téměř ze všech koutů světa a svými nápady děsí okolí. Vyrostla ve vinařské rodině, natahovat koštýřem uměla stejně brzy jako chodit.
Zdroj:Stránky pivovaru Wild Creatures, 2017


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Wild Creatures

Kdy:dle dohodyObec:MikulovZdroj:Wild Creatures

ŘÍZENÉ DEGUSTACE S PROHLÍDKOU
Poznat, jak se vyrábí spontánně kvašené pivo v moravském vinném sklepě můžete jen u nás. Nahlédněte pod roušku tajemství tohoto zapomenutého pivního stylu! U plápolajícího krbu v klidu podegustujeme a zvídaví se dozví vše, co je zajímá. Pro účely názorných ukázek a výkladů využíváme rodinný vinný sklep, kde můžeme předvést, jak výroba divoce kvašených piv probíhá. Centrální sklad na ležení piv se nachází v jiném vinném sklepě, kde je zřízen daňový sklad a návštěva ani ochutnávka tam není možná. Prohlídkami provádí sami autoři projektu: Jitka Ilčíková nebo Libor Ilčík. Proto prosím volejte předem, abychom Vás zařadili do programu. Děkujeme.

Cena: 400,-Kč / osoba
Doba prohlídky: 1,5 – 2 hod
Cena zahrnuje: výklad, řízenou degustaci, degustační sousto
Co se degustuje: celý sortiment, který je v dané chvíli v nabídce (vždy alespoň 5-6 vzorků)
Minimální počet účastníků: 6

Aktualizováno: před 2 lety

Z českých piv boduje ve světovém žebříčku nejvíc to, které zraje s ovocem

Publikováno:před měsícemZdroj:iDNES.czAutor:Ivana Solaříková

Jaké české pivo chutná domácím i zahraničním pivním fanouškům nejvíc? To, které má mikulovskou značku Wild Creatures. Vyplývá to z aktuálního žebříčku mezinárodního serveru Untappd, který spojuje milovníky piva napříč kontinenty.

Pivovar, jenž se specializuje na pro tuzemsko nezvyklá spontánně kvašená piva, vyslali do čela žebříčku českých pivovarů poměrně jednoznačně.

Přestože server vznikl ve Spojených státech amerických, rychle si získal oblibu i za jejich hranicemi a dnes spojuje na osm milionů registrovaných uživatelů z celého světa. Další jsou pasivními čtenáři jejich recenzí a hodnocení.

Wild Creatures od nich získal nejpozitivnější ohlasy. Na webu jsou na dva tisíce příznivých recenzí, ve kterých pivní fajnšmekři hodnotili pět druhů piv.

„Spontánně kvašené pivo, které vyrábíme, nepatří mezi pivní ‚mainstream‘. O to víc si hodnocení vážíme. Je to motivující pro další rozvoj pivovaru,“ říká Jitka Ilčíková, spolumajitelka pivovaru Wild Creatures, který chuť piva spojuje s ovocem.

Z Mikulova cílí na trh v USA, Austrálii i Kanadě
Divoce kvašené pivo, které je populární například v Belgii, zraje třeba společně s hrozny, meruňkami či višněmi.

Hodnocení amerického serveru je pro mikulovský pivovar o to důležitější, že do Spojených států třetím rokem distribuuje. „Žebříček Untappd je tak pro nás důležitou zpětnou vazbou,“ podotýká Ilčíková s tím, že momentálně si pivovar prošlapává cestu také na australský a kanadský pivní trh.

Zatímco v tuzemsku jsou pijáci piva zvyklí spíše na svou klasiku plzeňského typu, zámoří po kyselých pivech z Mikulova prahne. Obrovský zájem je o poslední dílo sládka Libora Ilčíka – pivo Resurrection, ve kterém hlavní roli hrají přirozeně seschnuté hrozny, jaké se používají na výrobu slámového vína.

„Má oxidativní nádech. A jeho vinný charakter zvýrazňuje i fakt, že je podáváno v tiché podobě,“ přibližuje Ilčíková s tím, že bublinky v pivu s desetiprocentním obsahem alkoholu lidé neobjeví.

Že si pivní fajnšmekři z celého světa potrpí na speciality víc než na českou klasiku, potvrzuje i další umístění na žebříčku. Za Českou republiku patří druhé místo jičínskému pivovaru Černý potoka a třetí příčka pivovaru Zhůřák z vesnice Zhůř nedaleko Plzně. Oba se specializují na piva typu ale, IPA či stout.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.23.01.2019 11:201