Historie a současnost Wild Creatures

PIVOVAR MEZI VINOHRADY
Že se pivo nikdy nemůže přátelit s vínem? Ale kdeže. Právě vinařskou praxi a jedinečnou mikroflóru přirozene žijící v naší mikulovské vinařské oblasti, využíváme nejvíce. Pivo Wild Creatures dokonale odráží půvab Jižní Moravy.

Divokému kvašení se věnuje jen hrstka pivovarů. Proč se tím zabýváme zrovna my?
Úplně první motivací kdysi bylo uvaření dobrého ovocného piva. Ten, kdo zná belgická višňová, malinová a jiná ovocná piva také pivovarasi zná tu frustraci nad stavem „ovocných“ piv v Čechách (v drtivé většině případů bez ovoce). Zkusili jsme nasypat ovoce snad do všech relativně snadno dostupných piv (ležáckého, pšeničného i dalších svrchně kvašených piv). Výsledek neohromil. Některé pokusy nebyly špatné, ale prostě to nebylo to pravé. Přidávání ovoce do "běžného" piva bylo několika pokusy vyloučeno a nápad šel k ledu.

Už jsme provozovali pivovar Mamut s pozorností zaměřenou zejména na ležáky a silnější speciály, ale některé z nás stále žralo to nedořešené ovocné pivo. Až pracovní cesta do Belgie (paradoxně vůbec nesouvisející s pivem), mi otevřela oči. Proč vymýšlet vymyšlené?
pivovar
Divoké kvašení!! Mozkové buňky už se koupaly ve višňovém pivu. Žádná šance na odpor. Vždyť v Belgii tato piva mají tradici od nepaměti a těší se nějaké oblibě! Nějak mě tehdy opustila skromnost a zachvátil duch nezřízeného pivního dobrodružství. Kvasinky Brettanomyces, které jsou pro belgická piva typu Lambic charakteristické, jsou odvěkým nepřítelem všech vinařů. Vyskytují se samozřejmě i u nás. Opojena silou pivního anarchismu jsem se rozhodla, že to musím zkusit. Koupit „divoké“ kvasinky umí každý, my to dáme čistě přírodní cestou! Manžel mé nadšení nechápal, což jsem zase nechápala já (to chápu až dnes, když vím, co věděl on už tehdy).

Moje opravdu silně naivní představa pivovarvzala rychle za své, ale rozhodně stála na počátku toho všeho. Nakonec jsme se divokému kvašení začali věnovat společně a dodnes objevujeme kouzla i zákeřnosti tohoto tajemného pivního zákoutí.

Už se samozřejmě nevěnujeme spontánnímu kvašení jen kvůli ovocnému pivu. Je škoda nevychutnat si „divočáky“ v jejich čisté, přirozené podobě.

KDO JSME?

Libor Ilčík - Vystudoval Mendelovu univerzitu v Brně. Působil mimo jiné jako ředitel výroby větší vinařské společnosti. Jeho chuťové buňky využili i na oblíbených Valtických vinných trzích, kde zasedal v porotě. pivovarPivovarnické zkušenosti sbíral ve volném čase a tento koníček časem přerostl v živnost. Je zkušený technolog a jeho znalosti biochemie, stejně jako znalosti moderních vinařských postupů, jsou k nezaplacení.

Jitka Ilčíková - V nadnárodní společnosti se věnovala finančním analýzám a strategickému plánování, což také vystudovala. V průběhu mateřské dovolené našla konečně čas na rozvoj zájmu o divoká piva, se kterými se seznámila již dříve na cestách po Belgii. Již pět let zkouší různé metody a pokusy, jak co nejlépe propojit pivo a vinařské prostředí. Mezitím stačila nasát informace o této problematice téměř ze všech koutů světa a svými nápady děsí okolí. Vyrostla ve vinařské rodině, natahovat koštýřem uměla stejně brzy jako chodit.
Zdroj:Stránky pivovaru Wild Creatures, 2017


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Wild Creatures

Kdy:dle dohodyObec:MikulovZdroj:Wild Creatures

ŘÍZENÉ DEGUSTACE S PROHLÍDKOU
Poznat, jak se vyrábí spontánně kvašené pivo v moravském vinném sklepě můžete jen u nás. Nahlédněte pod roušku tajemství tohoto zapomenutého pivního stylu! U plápolajícího krbu v klidu podegustujeme a zvídaví se dozví vše, co je zajímá. Pro účely názorných ukázek a výkladů využíváme rodinný vinný sklep, kde můžeme předvést, jak výroba divoce kvašených piv probíhá. Centrální sklad na ležení piv se nachází v jiném vinném sklepě, kde je zřízen daňový sklad a návštěva ani ochutnávka tam není možná. Prohlídkami provádí sami autoři projektu: Jitka Ilčíková nebo Libor Ilčík. Proto prosím volejte předem, abychom Vás zařadili do programu. Děkujeme.

Cena: 400,-Kč / osoba
Doba prohlídky: 1,5 – 2 hod
Cena zahrnuje: výklad, řízenou degustaci, degustační sousto
Co se degustuje: celý sortiment, který je v dané chvíli v nabídce (vždy alespoň 5-6 vzorků)
Minimální počet účastníků: 6

Aktualizováno: před 5 lety

Westvleteren, nebo Zichovec? Tady je pět piv, kterými dnes oslavte den piva

Publikováno:před 6 měsíciZdroj:Forbes.czAutor:Darek Šmíd

Existuje jedno zlaté pivní pravidlo (které jsme právě vymysleli): Neslav dne pivního vínem! A protože právě dnes slavíme Mezinárodní den piva, našli jsme pětici nejlepších piv, která se dají právě dnes (a také zítra, a pokud to všechno nevypijete, tak i pozítří) sehnat v Česku.

Výběr jsme nechali na Lukáši Vondrovi, pivním nadšenci a dlouholetém průvodci návštěvníků pivní Prahou. Jeho Beer Tour, kterou vede se svými kolegy, byla tři roky po sobě oceněna serverem TripAdvisor jako nejlepší pivní zážitek („Beer Experience“) na světě – a nevyhnula se jí ani zmínka na serveru Forbes.com.

Lukáš Vondra, od roku 2019 též certifikovaný pivní sommelier, pro dnešek doporučuje tyto kousky, které se dají vesměs pořídit i v českých pivotékách:

Trappist Westvleteren 12 z opatství Saint Sixtus v Belgii
Cena: 489 Kč za lahev

Belgické tmavé silné (10,2 % alc) pivo trapistického čili klášterního typu. Absolutní legenda, která několik let okupovala první místo uznávaného žebříčku Ratebeer.com.

Veškerý zisk pivovaru jde zpátky do kláštera, kde se pivo vaří, takže budete vědět, že vaše konzumace jde na dobrou věc. Získání piva je náročné, na jednu SPZ získá kupec maximálně dvě přepravky o 24 malých lahvích. Takže jich k sehnání není zrovna nekonečné množství.

Zichovec Stout Coconut 34 z českých Loun
Cena: 430 Kč za lahev

Limitovaná série z nejlépe hodnoceného craftového pivovaru v Česku. Coconut 34 je blendem tří imperiálních stoutů, které osmnáct měsíců zrají v sudech od bourbonu a následně se stočí do tanků společně s, citujeme, „nesmyslným množstvím opraženého kokosu“.

Sládci ze Zichovce jsou prostě fanoušci kokosu a sypou ho, kam můžou. K našemu nevýslovnému potěšení.

Wild Creatures Resurrection (2016) z Mikulova na Moravě
Cena: 369 Kč za lahev

Velice zajímavá záležitost. Tento pivovar se zaměřuje na spontánně kvašená piva – což je velice stará tradice ještě z dob, kdy lidé nepoužívali pro tvorbu piva kvasnice a další dnes běžné postupy.

Do piva se přidávají hrozny, které se předtím nechaly čtyři měsíce přirozeně sušit (jde tak o obdobu slámového vína) a poté se v pivu macerovaly; pivo se poté spontánně kvasí a zraje tři roky v dřevěných sudech. Jde o unikátní, kyselá piva, která mají chuťově blízko k cideru.

Neholdujete-li běžnému pivu, slavte s tímhle. Většina se prodá do USA, kde teď strašně frčí, ale něco zbude i na vás.

Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen z Bambergu v Německu
Cena: 69 Kč za lahev

Nakouřené pivo z pivovaru v Bambergu, který vaří právě jen nakouřená piva – a to už několik staletí, takže je kouřem tak prosáklý, že prý nemůže vařit už nic jiného.

Používají se kouře z různého dřeva, toto konkrétní pivo disponuje vůní uzené slaniny. Takže ideální ke grilovačce!

Pilsner Urquell nefiltrovaný, samozřejmě z Plzně
Cena: 54 Kč za točený

Sedmdesát procent světové pivní produkce je inspirováno pivem Pilsner Urquell, tak proč neoslavit den piva originálem v nefiltrované formě? Ta je k dispozici pouze ve sklepě svého domovského pivovaru, v šenku Na Parkánu v Plzni, ale po celé republice se objevuje i během října v rámci Volby sládků, kdy se slaví výročí uvaření 1. várky: 5. 10. 1842.

Dnes pro něj ale vyrazte do Plzně.

Manžel tvrdil, že to nejde, ale já si za tím vytrvale šla, říká krotitelka divokých piv

Publikováno:před 7 měsíciZdroj:Lidovky.czAutor:Lenka Požárová

Jitce Ilčíkové stačilo na proměnu z finanční analytičky ve sládka našeho jediného pivovaru se spontánně kvašenými pivy pět let na mateřské dovolené. V čem je tento pivní styl komplikovaný i fascinující? A jak chutná pivo zrající v dubových sudech?

Lahví ladných tvarů s barevnými folklorními malůvkami si v pivotéce nešlo nevšimnout. I mezi pivními speciály dost vybočovaly, navíc obsahovaly to nejneobvyklejší pivo na světě. Jitka Ilčíková se nesmířila s tím, že něco nejde, a svůj nápad dotáhla do konce s jiskrou v oku. Jako jediná u nás se specializuje na pivo vyráběné metodou, která stála na počátku pivovarnictví. Její unikátní nakyslá, divoce kvašená piva si žádá trh ve Spojených státech, Kanadě i Japonsku – a propadá jim i čím dál víc Čechů. Wild Creatures (Divoká stvoření) je svérázný pivovar mezi vinicemi na Mikulovsku.

Vzpomenete si, co vám proběhlo hlavou, když jste před čtrnácti lety v Belgii poprvé ochutnala spontánně kvašené pivo?
Ty jo! Tohle je taky pivo? – Byl to zážitek! Napadlo mě, že vlastně nemáme přehled o tom, co všechno může být pivo. Fascinovala mě belgická otevřenost chutím. Mám ráda ležáky, ale ty jsou v chuti jednoduché. U nich jde o tělo a přirozenou hořkost. Kdežto spontánně kvašená piva, kterým se tam říká lambik, jsou neuvěřitelně pestrá chuťová záležitost. Když se takového piva napije neznalý, řekne: Ježiš, to je kyselé! Je tam vinná linka, ale je to doslova návykový faktor. Nedělám ta piva proto, že bych chtěla zákazníky šokovat. Mně to tak prostě chutná.

Z českých piv boduje ve světovém žebříčku nejvíc to, které zraje s ovocem

Publikováno:před 3 letyZdroj:iDNES.czAutor:Ivana Solaříková

Jaké české pivo chutná domácím i zahraničním pivním fanouškům nejvíc? To, které má mikulovskou značku Wild Creatures. Vyplývá to z aktuálního žebříčku mezinárodního serveru Untappd, který spojuje milovníky piva napříč kontinenty.

Pivovar, jenž se specializuje na pro tuzemsko nezvyklá spontánně kvašená piva, vyslali do čela žebříčku českých pivovarů poměrně jednoznačně.

Přestože server vznikl ve Spojených státech amerických, rychle si získal oblibu i za jejich hranicemi a dnes spojuje na osm milionů registrovaných uživatelů z celého světa. Další jsou pasivními čtenáři jejich recenzí a hodnocení.

Wild Creatures od nich získal nejpozitivnější ohlasy. Na webu jsou na dva tisíce příznivých recenzí, ve kterých pivní fajnšmekři hodnotili pět druhů piv.

„Spontánně kvašené pivo, které vyrábíme, nepatří mezi pivní ‚mainstream‘. O to víc si hodnocení vážíme. Je to motivující pro další rozvoj pivovaru,“ říká Jitka Ilčíková, spolumajitelka pivovaru Wild Creatures, který chuť piva spojuje s ovocem.

Z Mikulova cílí na trh v USA, Austrálii i Kanadě
Divoce kvašené pivo, které je populární například v Belgii, zraje třeba společně s hrozny, meruňkami či višněmi.

Hodnocení amerického serveru je pro mikulovský pivovar o to důležitější, že do Spojených států třetím rokem distribuuje. „Žebříček Untappd je tak pro nás důležitou zpětnou vazbou,“ podotýká Ilčíková s tím, že momentálně si pivovar prošlapává cestu také na australský a kanadský pivní trh.

Zatímco v tuzemsku jsou pijáci piva zvyklí spíše na svou klasiku plzeňského typu, zámoří po kyselých pivech z Mikulova prahne. Obrovský zájem je o poslední dílo sládka Libora Ilčíka – pivo Resurrection, ve kterém hlavní roli hrají přirozeně seschnuté hrozny, jaké se používají na výrobu slámového vína.

„Má oxidativní nádech. A jeho vinný charakter zvýrazňuje i fakt, že je podáváno v tiché podobě,“ přibližuje Ilčíková s tím, že bublinky v pivu s desetiprocentním obsahem alkoholu lidé neobjeví.

Že si pivní fajnšmekři z celého světa potrpí na speciality víc než na českou klasiku, potvrzuje i další umístění na žebříčku. Za Českou republiku patří druhé místo jičínskému pivovaru Černý potoka a třetí příčka pivovaru Zhůřák z vesnice Zhůř nedaleko Plzně. Oba se specializují na piva typu ale, IPA či stout.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.11.08.2021 21:193