Historie a současnost Wild Creatures

PIVOVAR MEZI VINOHRADY
Že se pivo nikdy nemůže přátelit s vínem? Ale kdeže. Právě vinařskou praxi a jedinečnou mikroflóru přirozene žijící v naší mikulovské vinařské oblasti, využíváme nejvíce. Pivo Wild Creatures dokonale odráží půvab Jižní Moravy.

Divokému kvašení se věnuje jen hrstka pivovarů. Proč se tím zabýváme zrovna my?
Úplně první motivací kdysi bylo uvaření dobrého ovocného piva. Ten, kdo zná belgická višňová, malinová a jiná ovocná piva také pivovarasi zná tu frustraci nad stavem „ovocných“ piv v Čechách (v drtivé většině případů bez ovoce). Zkusili jsme nasypat ovoce snad do všech relativně snadno dostupných piv (ležáckého, pšeničného i dalších svrchně kvašených piv). Výsledek neohromil. Některé pokusy nebyly špatné, ale prostě to nebylo to pravé. Přidávání ovoce do "běžného" piva bylo několika pokusy vyloučeno a nápad šel k ledu.

Už jsme provozovali pivovar Mamut s pozorností zaměřenou zejména na ležáky a silnější speciály, ale některé z nás stále žralo to nedořešené ovocné pivo. Až pracovní cesta do Belgie (paradoxně vůbec nesouvisející s pivem), mi otevřela oči. Proč vymýšlet vymyšlené?
pivovar
Divoké kvašení!! Mozkové buňky už se koupaly ve višňovém pivu. Žádná šance na odpor. Vždyť v Belgii tato piva mají tradici od nepaměti a těší se nějaké oblibě! Nějak mě tehdy opustila skromnost a zachvátil duch nezřízeného pivního dobrodružství. Kvasinky Brettanomyces, které jsou pro belgická piva typu Lambic charakteristické, jsou odvěkým nepřítelem všech vinařů. Vyskytují se samozřejmě i u nás. Opojena silou pivního anarchismu jsem se rozhodla, že to musím zkusit. Koupit „divoké“ kvasinky umí každý, my to dáme čistě přírodní cestou! Manžel mé nadšení nechápal, což jsem zase nechápala já (to chápu až dnes, když vím, co věděl on už tehdy).

Moje opravdu silně naivní představa pivovarvzala rychle za své, ale rozhodně stála na počátku toho všeho. Nakonec jsme se divokému kvašení začali věnovat společně a dodnes objevujeme kouzla i zákeřnosti tohoto tajemného pivního zákoutí.

Už se samozřejmě nevěnujeme spontánnímu kvašení jen kvůli ovocnému pivu. Je škoda nevychutnat si „divočáky“ v jejich čisté, přirozené podobě.

KDO JSME?

Libor Ilčík - Vystudoval Mendelovu univerzitu v Brně. Působil mimo jiné jako ředitel výroby větší vinařské společnosti. Jeho chuťové buňky využili i na oblíbených Valtických vinných trzích, kde zasedal v porotě. pivovarPivovarnické zkušenosti sbíral ve volném čase a tento koníček časem přerostl v živnost. Je zkušený technolog a jeho znalosti biochemie, stejně jako znalosti moderních vinařských postupů, jsou k nezaplacení.

Jitka Ilčíková - V nadnárodní společnosti se věnovala finančním analýzám a strategickému plánování, což také vystudovala. V průběhu mateřské dovolené našla konečně čas na rozvoj zájmu o divoká piva, se kterými se seznámila již dříve na cestách po Belgii. Již pět let zkouší různé metody a pokusy, jak co nejlépe propojit pivo a vinařské prostředí. Mezitím stačila nasát informace o této problematice téměř ze všech koutů světa a svými nápady děsí okolí. Vyrostla ve vinařské rodině, natahovat koštýřem uměla stejně brzy jako chodit.
Zdroj:Stránky Wild Creatures, 2017



Náš příběh
Jitka ochutnala svůj první spontán někdy na začátku nového tisíciletí a okamžitě se do těchto piv zamilovala. O pár let později, v roce 2011, přinesla své nadšení pro lambiky do pivovaru svého manžela a základy pivovaru Wild Creatures byly na světě.

Wild Creatures
Stejně jako belgický lambic i naše piva vaříme pouze v chladných měsících. Mladinu zchladíme (zaočkujeme) v coolship, kde si do ní najde cestu místní mikroflóra, které v pivovaru říkáme "Wild Creatures". Tyto mikroorganismy vytváří charakter našich piv. Jelikož pivovar leží uprostřed vinohradů, mají naše piva ve srovnání s belgickým lambikem výraznější vinný charakter.pivovar

Do sudu
Mladinu dále uložíme do vinařských sudů, které jsme si přivezli z Francie. No a pak čekáme. U našich wild ales šest až devět měsíců, zhruba dva roky u spontánně kvašených piv a ještě déle u piv, které označujeme jako Reserve. Výslednou chuť piva vytváříme blendováním (mícháním) různých sudů. Každý sud je jiný a všechny je třeba pravidelně kontrolovat. U téměř dvou stovek sudů je to příjemná leč dosti náročná záležitost.

Lidé
Jitka Ilčíková je zakladatelka a master blender pivovaru. Spontánním kvašením doslova žije a pokud zrovna neřeční na nějaké mezinárodní konferenci, najdete ji vždy na dohled od jejích sudů. Nikdo netuší, jak je stihne všechny ochutnat, ale výsledek stojí vždy za to. Pokud se k nám chystáte na prohlídku nebo degustaci, učitě jí napište.
Ladislav Vrtiš objevil lambic na cestách po Belgii a totálně mu propadl. V roce 2020 se spojil s Jitkou a spolu otevřeli nový, větší pivovar. Pět let předtím založil plzeňský pivovar Raven a nyní řídí obchod a distribuci obou pivovarů. Pokud sháníte pivo, nenajdete povolanější osobu.
Zdroj:Stránky Wild Creatures, 2022


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Wild Creatures

Kdy:dle dohodyObec:MikulovZdroj:Wild Creatures

Prostory pivovaru se nachází na okraji Dolních Dunajovic.
Prohlídky momentálně nejsou možné. Očekáváme, že pro Vás pivovar otevřeme na jaře 2022.

Rádi pro Vás zařídíme degustaci v našich původních prostorách v Mikulově. V případě zájmu nám prosím napište na jitka@wildcreatures.cz

Aktualizováno: před měsícem

Netradiční pivo z Dunajovic chutná jako šampaňské, výroba je riskantní

Publikováno:před 25 dnyZdroj:iDNES.czAutor:Ivana Solaříková

Jitka Ilčíková z Mikulova začala vyrábět pod značkou Wild Creatures jako první v Česku divoce kvašené pivo pocházející z Belgie. Začínala s ním jako sesterský podnik místního pivovaru Mamut, teď už má vlastní, zbrusu nový dolnodunajovický pivovar.

Ve třech řadách nad sebou jsou úhledně vyskládané desítky sudů, na čelech křídou popsané zkratkami. Navzdory tomu, že jsme mezi vinohrady, písmena a čísla by žádný vinař nerozklíčoval. V sudech totiž nezraje víno, ale specifické pivo typu lambic.

Navzdory svému původu je tohle pivo víc Moravák než Belgičan. „U tohoto piva největší vliv hraje okolní prostředí. Ovlivňuje ho místní mikroflóra. To je velká výhoda, protože pivo dostává ve srovnání s jinými ryzí regionální charakter, který je nepřenositelný, takže se jedná o opravdu unikátní produkt,“ přibližuje Ilčíková.

To ostatně potvrdili i odborníci z Akademie věd, kteří několik let zkoumali vybrané typy kvasinek, jež se v tomto neobvyklém pivě nachází. Ukázalo se, že dvě třetiny jsou vinařského původu.

Proces výroby specifického produktu je velmi komplikovaný a riskantní. „Může se stát, že se nevydaří,“ přiznává sládková. I proto patří lambiky mezi nejdražší piva vůbec.

Rozhodně se nepijí po půllitrech, ale podobně jako víno po troškách a ze skleniček na stopce. I jejich chuť je natolik specifická, že by tuzemští milovníci piva byli zaskočení. Víc než pivo totiž připomíná pravé šampaňské – má výrazný vinný charakter s lehce oxidativními tóny.

Pivo zraje v sudech po víně
Lambiky se vyrábí jen v určité fázi roku, asi čtyři nejchladnější měsíce. A celý proces trvá i několik let. Začíná se uvařením mladiny, pivo se „zaočkuje“ mikroflórou a v sudech se pak koriguje jeho vývoj.

„Všechny sudy, které používáme, jsou po víně. Mezi pivovary rotují i sudy po cherry, whisky, bourbonech nebo rumu, ale my máme ryze vinařské,“ líčí sládková.

Díky mikrooxidačním schopnostem dřeva může pivo uvnitř sudu dýchat. To by nerezové tanky nebo sklo neumožnily. Zároveň je ale důležité, aby sudy už byly použité, protože nové dřevo by dalo pivu nežádoucí příchutě.

Poslední fází výroby je pak blendování, tedy míchání různě starých ročníků piva, nejstarší mají i několik let. „Až blendování harmonizuje výsledný produkt,“ tvrdí Jitka Ilčíková, původně finanční analytička, kterou k pivovarskému byznysu zlákal během její mateřské dovolené manžel.

Když vyrábí nové pivo, má už dopředu představu o tom, jak přesně by mělo chutnat. „A výsledné chuti pomáhám tak, že do blendu dávám různě staré ročníky. Starší jsou výrazně dřevitější a suché, ty mladší spíše svěží,“ dodává.

Vaří pivo s ovocem i se slámovými hrozny
Pivovar pracuje i s ovocem, nejtěžší je prý ale blendování čistého piva bez ovoce. „Tam není šance cokoli schovat, musí být opravdu dokonalé,“ říká Ilčíková.

U piv s ovocem se naopak snaží upřednostnit chuť toho kterého druhu ovoce, již pak spontánně kvašené pivo podpoří a vyzdvihne. Lidé tak mohou ochutnat pivo s višněmi, meruňkami, malinami i hrozny, které rodina Jitky Ilčíkové sklízí ve vlastním vinohradu. Specifikem je pak pivo se slámovými hrozny sušenými na pivovarské půdě. A stálicí je příchuť rebarbory. Veškeré ovoce je z lokálních zdrojů.

I kvůli neobvyklé chuti, českým milovníkům ležáků neznámé, pivovar Wild Creatures vyváží z 90 procent do zahraničí. Etabloval se už na trzích v USA i Kanadě, v Asii i v Austrálii a teď se orientuje na Evropu i na domácí trh.

Wild Day, aneb oficiální otevření pivovaru

Publikováno:před 2 měsíciZdroj:České nápoje

V sobotu 7.5. ve 13:00 pivovar Wild Creatures poprvé otevře svá pivovarská vrata. Kde? V Dolních Dunajovicích, ul. Mlýnská. Co by kamenem dohodil od Mikulova.

Wild Creatures je mimořádně zajímavý pivovar pod vedením Jitky Ilčíkové, který se zaměřuje na piva typu lambic. Jako jeden z mála na světě a první v České Republice. Na výrobu se používají dřevěné sudy a pivo zraje i několik let. Wild Creatures je známý zejména v zahraničí. Mezinárodními degustátory bylo jedno z piv zařazeno i do publikací "The world´s best beers". V mezinárodních žebříčcích se pivo Wild Creatures umisťuje na čelních pozicích mezi nejlepšími pivovary ČR několik let v řadě. Jedná se o jednu z mála příležitostí, kdy je možné provoz navštívit.

Co to je ten lambic? Jak chutná pivo, které zraje podobně jako víno v dřevěném sudu? Co je to blendování a proč se používá? Vše se dozvíte 7.5. u nás v pivovaru. Těšíme se na vás!

Vstupné zdarma.

Westvleteren, nebo Zichovec? Tady je pět piv, kterými dnes oslavte den piva

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:Forbes.czAutor:Darek Šmíd

Existuje jedno zlaté pivní pravidlo (které jsme právě vymysleli): Neslav dne pivního vínem! A protože právě dnes slavíme Mezinárodní den piva, našli jsme pětici nejlepších piv, která se dají právě dnes (a také zítra, a pokud to všechno nevypijete, tak i pozítří) sehnat v Česku.

Výběr jsme nechali na Lukáši Vondrovi, pivním nadšenci a dlouholetém průvodci návštěvníků pivní Prahou. Jeho Beer Tour, kterou vede se svými kolegy, byla tři roky po sobě oceněna serverem TripAdvisor jako nejlepší pivní zážitek („Beer Experience“) na světě – a nevyhnula se jí ani zmínka na serveru Forbes.com.

Lukáš Vondra, od roku 2019 též certifikovaný pivní sommelier, pro dnešek doporučuje tyto kousky, které se dají vesměs pořídit i v českých pivotékách:

Trappist Westvleteren 12 z opatství Saint Sixtus v Belgii
Cena: 489 Kč za lahev

Belgické tmavé silné (10,2 % alc) pivo trapistického čili klášterního typu. Absolutní legenda, která několik let okupovala první místo uznávaného žebříčku Ratebeer.com.

Veškerý zisk pivovaru jde zpátky do kláštera, kde se pivo vaří, takže budete vědět, že vaše konzumace jde na dobrou věc. Získání piva je náročné, na jednu SPZ získá kupec maximálně dvě přepravky o 24 malých lahvích. Takže jich k sehnání není zrovna nekonečné množství.

Zichovec Stout Coconut 34 z českých Loun
Cena: 430 Kč za lahev

Limitovaná série z nejlépe hodnoceného craftového pivovaru v Česku. Coconut 34 je blendem tří imperiálních stoutů, které osmnáct měsíců zrají v sudech od bourbonu a následně se stočí do tanků společně s, citujeme, „nesmyslným množstvím opraženého kokosu“.

Sládci ze Zichovce jsou prostě fanoušci kokosu a sypou ho, kam můžou. K našemu nevýslovnému potěšení.

Wild Creatures Resurrection (2016) z Mikulova na Moravě
Cena: 369 Kč za lahev

Velice zajímavá záležitost. Tento pivovar se zaměřuje na spontánně kvašená piva – což je velice stará tradice ještě z dob, kdy lidé nepoužívali pro tvorbu piva kvasnice a další dnes běžné postupy.

Do piva se přidávají hrozny, které se předtím nechaly čtyři měsíce přirozeně sušit (jde tak o obdobu slámového vína) a poté se v pivu macerovaly; pivo se poté spontánně kvasí a zraje tři roky v dřevěných sudech. Jde o unikátní, kyselá piva, která mají chuťově blízko k cideru.

Neholdujete-li běžnému pivu, slavte s tímhle. Většina se prodá do USA, kde teď strašně frčí, ale něco zbude i na vás.

Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen z Bambergu v Německu
Cena: 69 Kč za lahev

Nakouřené pivo z pivovaru v Bambergu, který vaří právě jen nakouřená piva – a to už několik staletí, takže je kouřem tak prosáklý, že prý nemůže vařit už nic jiného.

Používají se kouře z různého dřeva, toto konkrétní pivo disponuje vůní uzené slaniny. Takže ideální ke grilovačce!

Pilsner Urquell nefiltrovaný, samozřejmě z Plzně
Cena: 54 Kč za točený

Sedmdesát procent světové pivní produkce je inspirováno pivem Pilsner Urquell, tak proč neoslavit den piva originálem v nefiltrované formě? Ta je k dispozici pouze ve sklepě svého domovského pivovaru, v šenku Na Parkánu v Plzni, ale po celé republice se objevuje i během října v rámci Volby sládků, kdy se slaví výročí uvaření 1. várky: 5. 10. 1842.

Dnes pro něj ale vyrazte do Plzně.

Manžel tvrdil, že to nejde, ale já si za tím vytrvale šla, říká krotitelka divokých piv

Publikováno:před 12 měsíciZdroj:Lidovky.czAutor:Lenka Požárová

Jitce Ilčíkové stačilo na proměnu z finanční analytičky ve sládka našeho jediného pivovaru se spontánně kvašenými pivy pět let na mateřské dovolené. V čem je tento pivní styl komplikovaný i fascinující? A jak chutná pivo zrající v dubových sudech?

Lahví ladných tvarů s barevnými folklorními malůvkami si v pivotéce nešlo nevšimnout. I mezi pivními speciály dost vybočovaly, navíc obsahovaly to nejneobvyklejší pivo na světě. Jitka Ilčíková se nesmířila s tím, že něco nejde, a svůj nápad dotáhla do konce s jiskrou v oku. Jako jediná u nás se specializuje na pivo vyráběné metodou, která stála na počátku pivovarnictví. Její unikátní nakyslá, divoce kvašená piva si žádá trh ve Spojených státech, Kanadě i Japonsku – a propadá jim i čím dál víc Čechů. Wild Creatures (Divoká stvoření) je svérázný pivovar mezi vinicemi na Mikulovsku.

Vzpomenete si, co vám proběhlo hlavou, když jste před čtrnácti lety v Belgii poprvé ochutnala spontánně kvašené pivo?
Ty jo! Tohle je taky pivo? – Byl to zážitek! Napadlo mě, že vlastně nemáme přehled o tom, co všechno může být pivo. Fascinovala mě belgická otevřenost chutím. Mám ráda ležáky, ale ty jsou v chuti jednoduché. U nich jde o tělo a přirozenou hořkost. Kdežto spontánně kvašená piva, kterým se tam říká lambik, jsou neuvěřitelně pestrá chuťová záležitost. Když se takového piva napije neznalý, řekne: Ježiš, to je kyselé! Je tam vinná linka, ale je to doslova návykový faktor. Nedělám ta piva proto, že bych chtěla zákazníky šokovat. Mně to tak prostě chutná.

Z českých piv boduje ve světovém žebříčku nejvíc to, které zraje s ovocem

Publikováno:před 3 letyZdroj:iDNES.czAutor:Ivana Solaříková

Jaké české pivo chutná domácím i zahraničním pivním fanouškům nejvíc? To, které má mikulovskou značku Wild Creatures. Vyplývá to z aktuálního žebříčku mezinárodního serveru Untappd, který spojuje milovníky piva napříč kontinenty.

Pivovar, jenž se specializuje na pro tuzemsko nezvyklá spontánně kvašená piva, vyslali do čela žebříčku českých pivovarů poměrně jednoznačně.

Přestože server vznikl ve Spojených státech amerických, rychle si získal oblibu i za jejich hranicemi a dnes spojuje na osm milionů registrovaných uživatelů z celého světa. Další jsou pasivními čtenáři jejich recenzí a hodnocení.

Wild Creatures od nich získal nejpozitivnější ohlasy. Na webu jsou na dva tisíce příznivých recenzí, ve kterých pivní fajnšmekři hodnotili pět druhů piv.

„Spontánně kvašené pivo, které vyrábíme, nepatří mezi pivní ‚mainstream‘. O to víc si hodnocení vážíme. Je to motivující pro další rozvoj pivovaru,“ říká Jitka Ilčíková, spolumajitelka pivovaru Wild Creatures, který chuť piva spojuje s ovocem.

Z Mikulova cílí na trh v USA, Austrálii i Kanadě
Divoce kvašené pivo, které je populární například v Belgii, zraje třeba společně s hrozny, meruňkami či višněmi.

Hodnocení amerického serveru je pro mikulovský pivovar o to důležitější, že do Spojených států třetím rokem distribuuje. „Žebříček Untappd je tak pro nás důležitou zpětnou vazbou,“ podotýká Ilčíková s tím, že momentálně si pivovar prošlapává cestu také na australský a kanadský pivní trh.

Zatímco v tuzemsku jsou pijáci piva zvyklí spíše na svou klasiku plzeňského typu, zámoří po kyselých pivech z Mikulova prahne. Obrovský zájem je o poslední dílo sládka Libora Ilčíka – pivo Resurrection, ve kterém hlavní roli hrají přirozeně seschnuté hrozny, jaké se používají na výrobu slámového vína.

„Má oxidativní nádech. A jeho vinný charakter zvýrazňuje i fakt, že je podáváno v tiché podobě,“ přibližuje Ilčíková s tím, že bublinky v pivu s desetiprocentním obsahem alkoholu lidé neobjeví.

Že si pivní fajnšmekři z celého světa potrpí na speciality víc než na českou klasiku, potvrzuje i další umístění na žebříčku. Za Českou republiku patří druhé místo jičínskému pivovaru Černý potoka a třetí příčka pivovaru Zhůřák z vesnice Zhůř nedaleko Plzně. Oba se specializují na piva typu ale, IPA či stout.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.10.06.2022 08:225