Prostory pivovaru se nachází na okraji Dolních Dunajovic.
Prohlídky momentálně nejsou možné. Očekáváme, že pro Vás pivovar otevřeme na jaře 2022.
Rádi pro Vás zařídíme degustaci v našich původních prostorách v Mikulově. V případě zájmu nám prosím napište na jitka@wildcreatures.cz


Na jednom místě
905 pivovarů
15.931 piv
9.982 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
Historie a současnost Wild Creatures
PIVOVAR MEZI VINOHRADY
Že se pivo nikdy nemůže přátelit s vínem? Ale kdeže. Právě vinařskou praxi a jedinečnou mikroflóru přirozene žijící v naší mikulovské vinařské oblasti, využíváme nejvíce. Pivo Wild Creatures dokonale odráží půvab Jižní Moravy.
Divokému kvašení se věnuje jen hrstka pivovarů. Proč se tím zabýváme zrovna my?
Úplně první motivací kdysi bylo uvaření dobrého ovocného piva. Ten, kdo zná belgická višňová, malinová a jiná ovocná piva také asi zná tu frustraci nad stavem „ovocných“ piv v Čechách (v drtivé většině případů bez ovoce). Zkusili jsme nasypat ovoce snad do všech relativně snadno dostupných piv (ležáckého, pšeničného i dalších svrchně kvašených piv). Výsledek neohromil. Některé pokusy nebyly špatné, ale prostě to nebylo to pravé. Přidávání ovoce do "běžného" piva bylo několika pokusy vyloučeno a nápad šel k ledu.
Už jsme provozovali pivovar Mamut s pozorností zaměřenou zejména na ležáky a silnější speciály, ale některé z nás stále žralo to nedořešené ovocné pivo. Až pracovní cesta do Belgie (paradoxně vůbec nesouvisející s pivem), mi otevřela oči. Proč vymýšlet vymyšlené?
Divoké kvašení!! Mozkové buňky už se koupaly ve višňovém pivu. Žádná šance na odpor. Vždyť v Belgii tato piva mají tradici od nepaměti a těší se nějaké oblibě! Nějak mě tehdy opustila skromnost a zachvátil duch nezřízeného pivního dobrodružství. Kvasinky Brettanomyces, které jsou pro belgická piva typu Lambic charakteristické, jsou odvěkým nepřítelem všech vinařů. Vyskytují se samozřejmě i u nás. Opojena silou pivního anarchismu jsem se rozhodla, že to musím zkusit. Koupit „divoké“ kvasinky umí každý, my to dáme čistě přírodní cestou! Manžel mé nadšení nechápal, což jsem zase nechápala já (to chápu až dnes, když vím, co věděl on už tehdy).
Moje opravdu silně naivní představa vzala rychle za své, ale rozhodně stála na počátku toho všeho. Nakonec jsme se divokému kvašení začali věnovat společně a dodnes objevujeme kouzla i zákeřnosti tohoto tajemného pivního zákoutí.
Už se samozřejmě nevěnujeme spontánnímu kvašení jen kvůli ovocnému pivu. Je škoda nevychutnat si „divočáky“ v jejich čisté, přirozené podobě.
KDO JSME?
Libor Ilčík - Vystudoval Mendelovu univerzitu v Brně. Působil mimo jiné jako ředitel výroby větší vinařské společnosti. Jeho chuťové buňky využili i na oblíbených Valtických vinných trzích, kde zasedal v porotě. Pivovarnické zkušenosti sbíral ve volném čase a tento koníček časem přerostl v živnost. Je zkušený technolog a jeho znalosti biochemie, stejně jako znalosti moderních vinařských postupů, jsou k nezaplacení.
Jitka Ilčíková - V nadnárodní společnosti se věnovala finančním analýzám a strategickému plánování, což také vystudovala. V průběhu mateřské dovolené našla konečně čas na rozvoj zájmu o divoká piva, se kterými se seznámila již dříve na cestách po Belgii. Již pět let zkouší různé metody a pokusy, jak co nejlépe propojit pivo a vinařské prostředí. Mezitím stačila nasát informace o této problematice téměř ze všech koutů světa a svými nápady děsí okolí. Vyrostla ve vinařské rodině, natahovat koštýřem uměla stejně brzy jako chodit.
Zdroj:Stránky Wild Creatures, 2017
Náš příběh
Jitka ochutnala svůj první spontán někdy na začátku nového tisíciletí a okamžitě se do těchto piv zamilovala. O pár let později, v roce 2011, přinesla své nadšení pro lambiky do pivovaru svého manžela a základy pivovaru Wild Creatures byly na světě.
Wild Creatures
Stejně jako belgický lambic i naše piva vaříme pouze v chladných měsících. Mladinu zchladíme (zaočkujeme) v coolship, kde si do ní najde cestu místní mikroflóra, které v pivovaru říkáme "Wild Creatures". Tyto mikroorganismy vytváří charakter našich piv. Jelikož pivovar leží uprostřed vinohradů, mají naše piva ve srovnání s belgickým lambikem výraznější vinný charakter.
Do sudu
Mladinu dále uložíme do vinařských sudů, které jsme si přivezli z Francie. No a pak čekáme. U našich wild ales šest až devět měsíců, zhruba dva roky u spontánně kvašených piv a ještě déle u piv, které označujeme jako Reserve. Výslednou chuť piva vytváříme blendováním (mícháním) různých sudů. Každý sud je jiný a všechny je třeba pravidelně kontrolovat. U téměř dvou stovek sudů je to příjemná leč dosti náročná záležitost.
Lidé
Jitka Ilčíková je zakladatelka a master blender pivovaru. Spontánním kvašením doslova žije a pokud zrovna neřeční na nějaké mezinárodní konferenci, najdete ji vždy na dohled od jejích sudů. Nikdo netuší, jak je stihne všechny ochutnat, ale výsledek stojí vždy za to. Pokud se k nám chystáte na prohlídku nebo degustaci, učitě jí napište.
Ladislav Vrtiš objevil lambic na cestách po Belgii a totálně mu propadl. V roce 2020 se spojil s Jitkou a spolu otevřeli nový, větší pivovar. Pět let předtím založil plzeňský pivovar Raven a nyní řídí obchod a distribuci obou pivovarů. Pokud sháníte pivo, nenajdete povolanější osobu.
Zdroj:Stránky Wild Creatures, 2022
Více na stránkách pivovaru


Wild Creatures |
Wild Creatures s.r.o. |
minipivovar |
Mlýnská |
691 85 Dolní Dunajovice |
Jihomoravský kraj |
2016 |
Jitka Ilčíková |
Ladislav Vrtiš |
Jitka Ilčíková |
+420 774 859 438 |
09242872 |
wildcreatures.cz |
jitka@wildcreatures.cz |
Uvedené údaje určené pro obchodní styk jsou získané z veřejně dostupných zdrojů - stránek pivovaru, obchodního rejstříku nebo od zástupce pivovaru. Zveřejněno se souhlasem zástupce pivovaru. |
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.