Historie a současnost Pivovaru Antoš

Slánské pivo doporučovali kdysi v Čechách na prvním místě, napsal slavný jezuitský historik Bohuslav Balbín ve 3. knize svých Rozmanitostí Království českého, která vyšla roku 1681. Královské město Slaný se vskutku může pyšnit dlouhou a věhlasnou tradicí vaření piva, která vyvrcholila počátkem 17. století, kdy zde bylo deset měšťanských právovárečných domů, tři hostince poskytující pivovarubytování se stravou a dvě krčmy na předměstí. Roku 1618 činil výstav slánských pivovarníků téměř 20.000 hl, což bylo na tu dobu úctyhodné množství.

Značná část produkce se vyvážela do celého království, kde bylo slánské pivo vyhledávané a oblíbené. Ondřej Antoš, který v roce 1518 získal dům, dnes známý jako Modletický, vařil pivo od roku 1536. Antošové představovali významnou rodinu v dějinách města. Jiný z jejích příslušníků, Václav Antoš, zastával v letech 1569-1587 úřad císařského rychtáře. Roku 1578 nechal dům přestavět do současné podoby, jejíž součástí je i pozoruhodný renesanční portál se štítkem obsahujícím příslušné vročení a zobrazujícím symbol kotvy, jejíž ramena jsou stylizována do podoby monogramu „W" (Václav). Další majitel, po němž byl dům posléze i pojmenován, Vilém Modletický, také určitý čas provozoval jeden ze slánských hostinců. Slibný rozvoj byl neblaze ovlivněn událostmi pobělohorského období, kdy se Slaný stal poddanským městem hraběte Jaroslava Bořity z Martinic. Ten zrušil várečná práva měšťanů a zároveň nechal pivovarroku 1629 ve městě vybudovat svůj vlastní pivovar. Zde v letech 1794-1798 působil český sládek František Ondřej Poupě, autor příručky Počátkové základního naučení o vaření piva (1801), který je považován za průkopníka českého odborného pivovarnictví. Hraběcí pivovar byl v provozu do roku 1884. Od té doby se historie spjatá výrobou piva ve Slaném přerušila na více než 135 let.

Pivovar Antoš založený v roce 2010 nyní obnovuje tradici vaření kvalitního slánského piva. Při jeho výrobě je použito výhradně nejkvalitnějších domácích surovin, českého chmele z nedaleké žatecké oblasti a vyhlášeného sladu z moravské Hané připravovaného dnes již ojedinělým způsobem sladování na humnech. Pivo je čepováno přímo z ležáckých sklepů, nefiltrované a nepasterované, aby si tak uchovalo své jedinečné vlastnosti „živého" piva, jak je znali naši předkové.

Antošova krčma vznikla v roce 2015, kdy si restaurační část pivovaru pronajmul Martin Bušek a k dobrému pivu přidal i výbornou kuchyni. Každý týden připravuje nové polední menu a o víkendech vymýšlíme speciální gurmánské menu. V prostorách naší provozovny se můžete připojit na wi-fi síť. Pokud zvažujete návštěvu s pejskem, vězte, že k nám s ním můžete.
Zdroj:Stránky Pivovaru Antoš, 2018


Více na stránkách pivovaru

Legendární Antoš za deset let vyrostl z gotického sklepa do moderní haly

Publikováno:před 5 dnyZdroj:E15.czAutor:Vít Schramc

Pro milovníka řemeslných piv byl Slaný od roku 2010 zajímavou destinací. Právě tehdy tu strojní inženýr Josef Paulík obnovil mnohasetletou vářečnou tradici v domě, který od 16. století vlastnila rodina Antošů. Narodilo se pivo Antoš.

A právě v nádherné gotické stavbě, kde dnes sídlí pivovarská krčma, začínáme svoje putování. Hovorný Josef Paulík nás provádí nádherným a rozsáhlým sklepením, kde najdeme pramen s „mrtvou vodou“, ale i ležácký sklep, který se dnes využívá především ke zrání piv typu sour ale a gose. Krčmě vévodí původní varna a k místnímu pivu si tu můžete dopřát opravdu vyladěné pokrmy. Srdce pivovaru už dnes ale bije jinde, v moderní hale několik minut cesty od Antošova domu, na kraji Slaného. Tady nacházíme pivovar, který přerostl svoje minipivovarské začátky a směřuje o úroveň výš. Hostí nás tu sládek Petr Neumann, zástupce mladší generace pivního řemesla, který se fortelu učil v pivovaru Koníček Vojkovice nedaleko Frýdku-Místku. Ochutnat nám dává z bohatého výběru místních piv, který sahá od současných trendy kyseláčů až k ověřeným českým klasikám. Těžko se ale odolává možnosti dát si přímo z tanku Antošovu legendu legend, silnou a říznou polotmavou IPA Tlustej netopýr s přídavkem žitného sladu.

Vlastní piva vyčerpají kapacitu Antoše jen částečně, takže svoje vybavení nabízí i létajícím pivovarům. Nám se povedlo zastihnout tým z Bad Flash Beers, který právě plnil tank čerstvým mangem. V Antošovi se tak přirozeně potkává tradice s pivní modernou.

Pivovar Antoš: Máme jednoho z nejlepších sládků v Česku

Publikováno:před 3 letyZdroj:ekonom.czAutor:Petr Korbel

● V Modletickém domě ve Slaném se pivo vařilo již v 16. století.
● Strojní inženýr Josef Paulík do něj výrobu piva vrátil.
● Loni přidal malý průmyslový pivovar na okraji města.

Modletický dům ve středu města Slaný je místem, kde se pivo vařilo už v 16. století. "Ten dům si sám řekl o to, aby v něm byl opět pivovar," tvrdí Josef Paulík, jednatel a spolumajitel firmy Golem Slaný, jež Pivovar Antoš provozuje.
Vzděláním je strojní inženýr. "Potřeboval jsem však změnit rytmus a trochu se také věnovat rodině," popisuje Paulík počátky svého podnikání. Nejprve se živil prodejem výpočetní techniky, posléze reklamou. "Když jsem se přistěhoval do Slaného, tato budova vypadala zuboženě, ale stejně jsem řekl ženě, že bych ji rád vlastnil," vzpomíná. Osud se naplnil v roce 2007, kdy nemovitost prodávali lidé, kteří ji získali od restituentů.

Paulík dům koupil s úmyslem, že jej využije k nějakému podnikání. Teprve v průběhu rekonstrukčních prací dospěl k rozhodnutí, že do něj vrátí výrobu piva.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.13.01.2020 12:362