Sortiment pivovaru Welzl

piva pivovaru Welzl setříděná podle objemu alkoholu

Paprsek 22,10

zákaznické světlé výčepní pivo
2022/10
Welzl 016
Pivo vaření pro horský hotel Paprsek.
Czech Pale Lager
světlé výčepní pivo svrchně kvašené nefiltrované nepasterizované

EPM:10.22%
Hodnocení:

Welzl 10,5 Pšenka

světlé pšeničné výčepní pivo
2016
Welzl 005
ilustrační obrázek
Vyrobené pivo má světlejší barvu, která je způsobena především vysokým podílem pšeničného sladu.

Plnost piva je nízká, což koresponduje s lehkostí typu pšeničných piv a je distribuováno jako kvasnicové. Díky použitému pšeničnému kmeni kvasnic je toto pivo výrazně kalné. V tomto pivu se vyskytuje cca 5 milionů kvasničných buněk v 1 mililitru.

Říz piva je možno hodnotit jako vyšší, což odpovídá dané kategorii piva.
Welzl 005
Weissbier / Weizen / Weißbier
světlé pšeničné výčepní pivo svrchně kvašené nefiltrované nepasterizované

EPM/Alk.:10% / 4.1%Hořkost:11 IBUBarva:7 EBC
Složení:voda, slad plzeňský světlý, slad mnichovský, chmel Premiant
Plnění:PET 1l,1.5l / KEG 30l,50l, Petainer 30l, soudek 5l
Hodnocení:

Welzl 10 Desítka

světlé výčepní pivo
2018/08
Welzl 012
ilustrační obrázek
Pivo je vyráběno jako lehké osvěžující letní pivo. Proto má i nižší barvu což je dáno použitím pouze světlého plzeňského sladu. Teplota vystírání byla zvolena na 37 °C s delší pauzou po vystírání. To má za následek vyšší "svěžest" piva. Chmelovar trvá 75 minut, ale je intenzivní aby proběhla dostatečná isomerizace hořkých látek. Pro další zvýraznění svěžesti byla u tohoto piva zvolena vyšší hořkost. Ta je dána kombinací dvou českých chmelů pocházející ze stejného základu tedy na prvním místě (i když se přidává až ve druhém a třetím chmelení je to Žatecký poloraný červeňák a jeho moderní "potomek" Saaz Special, který z něho byl vyšlechtěn.

Kvašení piva probíhá v otevřených spilkách při nízké teplotě do 9 °C. Ležení piva probíhá v ležáckých tancích po dobu cca 3 týdnů. Vyrobené pivo má světlou zlatavě žlutou barvu, která je dána použitím pouze světlého plzeňského sladu.
Plnost piva je nižší, což odpovídá charakteru letního lehkého piva. Pivo je samozřejmě jako všechna ostatní piva Welzl kvasnicové. V tomto pivu se vyskytuje cca 5 milionů kvasničných buněk v 1 mililitru. Říz piva je možno hodnotit jako střední.
Welzl 012
Czech Pale Lager
světlé výčepní pivo spodně kvašené nefiltrované nepasterizované

EPM/Alk.:10.2% / 4.2%Hořkost:25 IBUBarva:10 EBC
Složení:voda, ječné slady (plzeňský), chmely (Saaz Special, Žatecký poloranný červeňák)
Plnění:PET 1l,1.5l / KEG 30l,50l, Petainer 30l, soudek 5l
Hodnocení:

Welzl 10.5 Abatyše

polotmavé výčepní pivo
2018/03
Welzl 008
ilustrační obrázek
Pivo je vyráběno dvourmutovou technologií s teplotou vystírání 52 °C. Pivo je vyráběno ze dvou sladů a to světlého plzeňského sladu a karamelového sladu. Nevysoký podíl karamelového sladu řadí pivo na hranici mezi polotmavá a tmavá piva. Aby i při nižší barvě, která je kolem 50 j. EBC bylo dosaženo jemných karamelových tónů. Jemně karamelovému aroma a chuti pomáhá i nižší sladení a použití poloaroamtické odrůdy slade. Z důvodů eliminace potencionálních nepříjemných vůni jako je pražená a další, které nepatří do polotmavého až tmavého piva byl zvolen mírný ale dostatečně dlouhý sladovat. Stejně jako v případě našich ostatních spodně kvašených piv probíhá hlavní kvašení na spilce v otevřených kvasných kádích, při vyšších teplotách po dobu necelého 1 týdne. Vyšší teplota kvašení je zvolena z důvodu dosažení vyšší intenzity sladových, případně ovocných tonů, které patří k charakteru polotmavých a tmavých piv. Pro kvašení je použit kvasničný kmen W 95, Po skončení hlavního kvašení pivo dozrává v ležáckých tancích po dobu 1 měsíce. Poslední fází výroby je stáčení do nerezových KEG sudů. Vyrobené pivo je nefiltrované a samozřejmě i nepasterizované.

Vyrobené pivo má světle hnědou barvu na které se podílí podíl karamelového sladu v sypání. Použité slady jsou vyrobeny z moravského ječmene. Polotmavé až tmavé pivo by svých charakterem mělo odpovídat především sladovému nápoji s jemnými karamelovými tóny. Díky nižší plnosti a nižšímu alkoholu by pivo mělo působit především osvěžujícím dojmem. Jedná se o pivo kvasnicové a kvasničných buněk se v tomto pivu vyskytuje asi 1 milion v 1 mililitru piva. Říz piva je možno hodnotit jako nižší, který je charakteristický pro polotmavá a tmavá piva. Použití karamelového sladu a vyšší teplota kvašení jemné karamelové tóny ve vůni i v chuti. Kvasinky W 95 se vyznačují též nízkou produkcí diacetylu.
Welzl 008
Czech Amber Lager / Bohemian Amber
polotmavé výčepní pivo spodně kvašené nefiltrované nepasterizované

EPM/Alk.:10.5% / 4.2%Hořkost:20 IBUBarva:50 EBC
Složení:voda, slad plzeňský, slad karamelový, chmel SAAZ Special
Plnění:PET 1l,1.5l / KEG 30l,50l, Petainer 30l, soudek 5l
Hodnocení:

Welzl 11 Havran

tmavý ležák
2018/08
Welzl 010
ilustrační obrázek
Pivo je vyráběno dvourmutovou technologií s teplotou vystírání 52 °C. Pivo je vyráběno ze čtyř sladů. A to ze dvou klasických, světlého plzeňského sladu a bavorského sladu a dvou pražených karamelového a barvícího sladu. Velmi tmavou barvu zajišťuje vysoký podíl pražených sladů (téměř 20 %). Díky tomu pivo získává barvu na hranici 100 j. EBC. Ve vůni je v pivu cítit pražená, vůně, v chuti se pak k výrazným praženým tónům přidávají ještě karamelové podtóny. Nižší chmelení a použití poloaroamtické odrůdy chmele brání někdy nepříjemnému souznění chutí pražených sladů a chmelové hořkosti. Z důvodů zharmonizování pražených tónů byl zvolen dvouhodinový chmelovar. Stejně jako v případě našich ostatních spodně kvašených piv probíhá hlavní kvašení na spilce v otevřených kvasných kádích, při vyšších teplotách po dobu necelého 1 týdne. Vyšší teplota kvašení je zvolena z důvodu dosažení vyšší intenzity sladových, případně ovocných tonů, které slouží ke zvýraznění sladkých podtonů, které dobře doplňují pražené složky chuti tmavých piv. Pro kvašení je použit kvasničný kmen W 95, Po skončení hlavního kvašení pivo dozrává v ležáckých tancích po dobu 6 týdnů. Poslední fází výroby je stáčení do nerezových KEG sudů. Vyrobené pivo je nefiltrované a samozřejmě i nepasterizované..

Vyrobené pivo má světle temnou hnědou až hnědočernou barvu způsobenou přeevším praženým sladem. Tmavé pivo by svých charakterem mělo odpovídat především sladovému nápoji s velmi výraznými karamelovými, praženými, kávovými, případně čokoládovými tóny. Pražené slady též v pivu způsobují nitší pH, takže může být toto pivo vnímáno až jako slabě nakyslé. Plnost je u tohoto piva způsobena nejen zbytkovým extraktem sladu, ale i vyšší sladkostí (z karamelového sladu) a ovocnými a karamelovými tóny. Pivo svým charekterem může připomínat až nápoje na bázi pražených obilovin (cikorka) nebo kávy. Jedná se o pivo kvasnicové a kvasničných buněk se v tomto pivu vyskytuje asi 1 milion v 1 mililitru piva. Říz piva je možno hodnotit jako nižší, který je charakteristický pro tmavá piva.
Welzl 010
Czech Dark Lager / Bohemian Dunkel
tmavý ležák spodně kvašený nefiltrovaný nepasterizovaný

EPM/Alk.:11.2% / 4.4%Hořkost:25 IBUBarva:100 EBC
Složení:voda, ječné slady (plzeňský, karamelový, mnichovský, barvící), chmely (Saaz Special)
Plnění:PET 1l,1.5l / KEG 30l,50l, Petainer 30l, soudek 5l
Hodnocení:

Welzl 11

světlý ležák
2016
Welzl 001
ilustrační obrázek
Pivo má zlatavou barvu, té je dosahováno kombinací sladů a zvolené jednormutové technologie. Použité slady jsou vyrobeny z moravského ječmene z kilometr vzdálené sladovny Zábřeh. Hořkost odpovídá 11 % pivu a její charakter je utvářen v první dávce českou poloaromatickou odrůdou Sládek v kombinaci s nejlepší českou (ale i světovou) aromatickou odrůdou Žatecký poloraný červeňák, který je přidáván v druhé a především pak ve třetí dávce.

Kombinací technologie rmutování a tradičního uspořádání spilka-sklep je dosahováno střední plnosti piva, která je dále zvýrazněna kvasinkami v něm obsaženými. Těch se v tomto pivu vyskytuje asi 1 milion v 1 mililitru piva.

Říz piva je možno hodnotit jako střední, čímž dokresluje charakter tradičního českého ležáku. I přesto se pivo Welzl 11 vyznačuje vyšší pěnivostí, což je dáno celosladovým sypáním a použitou jednormutovou technologií.

Díky nízké teplotě kvašení, dlouhé době ležení a použitému kmenu kvasnic W 95 se v pivu nevyskytují ovocné, esterové ani další negativní příchutě. Kvasinky W 95 se vyznačují též nízkou produkcí diacetylu. Tyto kvasinky taktéž pivu dodávají jemnou kvasničnou chuť a aroma.
Welzl 001
Czech Pilsner / Premium Pale Lager / Bohemian Pilsener
světlý ležák spodně kvašený nefiltrovaný nepasterizovaný

EPM/Alk.:11.2% / 4.4%Hořkost:28 IBUBarva:12 EBC
Složení:voda, slad plzeňský, slad karamelový, Sládek, Žatecký poloraný červeňák
Plnění:PET 1l,1.5l / KEG 30l,50l, Petainer 30l, soudek 5l
Hodnocení:

Welzl 11 Blond Ale

světlé plné pivo
2016
Welzl 002
ilustrační obrázek
Pivo má velmi světlou téměř žluto-bílou barvu, která je způsobena zvolenou infuzní technologií a především specielně vybraným sladem. Slad byl vyroben z moravského ječmene v kilometr vzdálené sladovně Zábřeh.

Plnost piva je spíše nižší, což odpovídá typu piva (Americký Pale Ale). Pivo je distribuováno jako kvasnicové. Díky použitému svrchnímu kmeni kvasnic se v tomto pivu vyskytuje kvasinek více a to asi 3 miliony v 1 mililitru piva.

Říz piva je možno hodnotit jako nižší až střední, což odpovídá dané kategorii piva.
Welzl 002
American Golden / Blonde / Summer Ale
světlé plné pivo svrchně kvašené nefiltrované nepasterizované

EPM/Alk.:11% / 4.5%Hořkost:20 IBUBarva:7 EBC
Složení:voda, slad plzeňský světlý, chmel Premiant, chmel Villamette
Plnění:PET 1l,1.5l / KEG 30l,50l, Petainer 30l, soudek 5l
Hodnocení:

Chlebák 11

příležitostní světlý ochucený ležák
2020/07
Welzl 014
ilustrační obrázek
Pro vlastní výrobu piva jsme využili klasickou jednormutovou technologii, kdy chléb je přidáván buď ve formě chlebového prášku, nebo chlebových kousků. Síla piva, vyjádřená jako stupňovitost, byla zvolena jako poctivá jedenáctka, která má na jedné straně vynikající pitelnost a na druhé straně se již dostatečně intenzivně mohou projevit speciální (v tomto případě historické) suroviny. U tohoto typu piva můžeme dokonce hovořit o vysoké plnosti, která je často laicky nazývána chlebnatost piva. Chmelení jsme u tohoto typu piva zvolili středně intenzivní, aby dokreslovalo chuť výsledného piva, ale aby hořkost pivu nedominovala.
Flavoured Mixed Beer
světlý ochucený ležák spodně kvašený nefiltrovaný nepasterizovaný

EPM:11%
Hodnocení:

Welzl 12,5 Bitter

světlé plné pivo
2016/10
Welzl 004
ilustrační obrázek
Pivo má zlatavou barvu, té je dosahováno kombinací sladů a zvolené dvourmutové technologie. Použité slady jsou vyrobeny z moravského ječmene. Hořkost piva je vysoká a pohybuje se na horní hranici českých ležáků. Její základní úroveň je utvářen v první dávce českou poloaromatickou odrůdou Premiant a pro druhou a třetí dávku je zvolena odrůda Kazbek, která dává pivu zvláštní a zajímavé rostlinné až citrusové aroma. To je ještě zvýrazněno přídavkem slade do vířivé kádě a při studeném dosladení. Vyšší plnost dovoluje dát pivu i vysokou hořkost aniž by utrpěla vlastní pitelnost piva.

Kombinace technologie dvou rmutů a uspořádání spilka – sklep, navíc ještě v kombinaci s použitím mnichovského sladu je dosahováno vysoké plnosti piva, která je dále zvýrazněna kvasinkami obsaženými v pivu. Těch se v tomto pivu vyskytuje asi 1 milion v 1 mililitru piva.

Říz piva je možno hodnotit jako střední, čímž dokresluje charakter tradičního českého ležáku. Díky velmi nízké teplotě kvašení, dlouhé době ležení a použitému kmenu kvasnic W 95 se v pivu nevyskytují ovocné, esterové ani další negativní příchutě. Kvasinky W 95 se vyznačují též nízkou produkcí diacetylu. Dominantními složkami chuti jsou u tohoto piva vysoká plnost v kombinaci s vysokou hořkostí. Ve vůni pak dominuje sladová odrůda Kazbek.
Welzl 004
British Special / Best / Premium Bitter
světlé plné pivo svrchně kvašené nefiltrované nepasterizované

EPM/Alk.:12.5% / 4.8%Hořkost:40 IBUBarva:12 EBC
Složení:voda, slad plzeňský, slad mnichovský, chmel Premiant, Kazbek
Plnění:PET 1l,1.5l / KEG 30l,50l, Petainer 30l, soudek 5l
Hodnocení:

Welzl 13 Altbier

polotmavé silné pivo
2019/03
Welzl 011
ilustrační obrázek
Pivo patří do kategorie staroněmeckých piv. Někdy je typ piva Alt nazýván také jako "hybrid". Důvodem je kombinace technologie svrchního a spodního kvašené.
Pro výrobu piva typu Alt se obvykle používá infuzní technologie. Teplota vystírání se může pohybovat od 52 do 67 °C. Nám sou přeci jenom bližší vystírací teploty českého typu. Proto jsme zvolili vystírání sladu při teplotě 52 °C, pak postupně drženy pauzy 63 a 72 °C. Odrmutovací teplota je 76 °C. Pauzy nejsou nijak dlouhé, čímž je dosaženo výraznějšího sladového těla piva. Pivo je vzhledem ke své stupňovitosti chmeleno spíše středně, ale jsou zvoleny chmely, které zajišťují především hořkost a mají podstatně menší vliv na chmelové aroma. Při 90 minutovém chmelovaru je udržována dosti vysoká intenzita z důvodů podpory karamelových složek chuti a vůně piva.

Pro kvašení je volena obvykle vyšší teplota 16 – 18 °C. Pivo se suduje při relativně vyšším extraktu, tedy kolem 4 – 5 % zdánlivého extraktu. Pak následuje první fáze teplého ležení při teplotě 7 °C, kdy dochází ještě k prokvašení zbytků cukru. Pak následuje druhé studené delší ležení při teplotě 1 – 2 °C, ,kdy dochází k harmonizaci sladových chutí a pivo získává svoji specifickou chuť.

Vyrobené pivo bychom mohli zařadit do kategorie polotmavých piv. Přičemž barvu je možno hodnotit spíše jako světle hnědou než jako načervenalou (například na rozdíl od vídeňského typu piva). Hořkost kolem 35 jednotek odpovídá střednímu až silnému chmelení vzhledem ke své stupňovitosti. Chmelová složka chuti má být v pivu sice patrná, ale v chuti a především ve vůni nemá dominovat. Pivo má vysoký střední stupeň prokvašení, takže se jeví jako dosti plné, kdy jsou ve vůni patrné sladové nebo spíše karamelové tóny a v chuti je pak toto pivo sladko hořké.
Stejně jako všechna ostatní piva z pivovaru Welzl je i toto pivo prodáváno jako kvasnicové. Díky použitému svrchnímu kmeni speciálních staroněmeckých kvasnic se, i když se jedná o svrchní pivo, vyskytuje spíše menší množství kvasinek než je obvyklé. Říz piva je možno hodnotit jako nižší až střední, což odpovídá dané kategorii piva..
Welzl 011
German Altbier / Düsseldorfer Alt
polotmavé silné pivo svrchně kvašené nefiltrované nepasterizované

EPM/Alk.:13.2% / 5%Hořkost:40 IBUBarva:30 EBC
Složení:voda, ječné slady (plzeňský, karamelový, barvící), chmely (Saaz Special, Sládek)
Plnění:PET 1l,1.5l / KEG 30l,50l, Petainer 30l, soudek 5l
Hodnocení:

Welzl 13 Stout

tmavé silné pivo
2016
Welzl 006
ilustrační obrázek
Pivo má tmavě hnědou, čokoládovou barvu, která je způsobena vyšší dávkou karamelového sladu a především přídavkem barevného sladu. Tato variace sladů také dominuje v chuti piva, ve které je možno objevit karamelové, čokoládové nebo kávové tóny.

Použití karamelového sladu má vliv na vyšší plnost, ale v chuti není výrazná sladká složka. Pivo je hodnoceno spíše jako suché. I toto pivo je dodáváno jako kvasnicové i když díky velmi vysoké barvě a výrazným sladovým tónům kvasinky nejsou v chuti tolik znát jako u ostatních kvasnicových piv.

Říz piva je možno hodnotit jako nižší, což kategorie piva Stout dovoluje.
Welzl 006
American Stout
tmavé silné pivo svrchně kvašené nefiltrované nepasterizované

EPM/Alk.:13.4% / 5.5%Hořkost:18 IBUBarva:120 EBC
Složení:voda, slad plzeňský, slad karamelový, slad barevný (pražený), chmel Premiant, Fuggle
Plnění:PET 1l,1.5l / KEG 30l,50l, Petainer 30l, soudek 5l
Hodnocení:

Welzl 15 Vanilla Milk Stout

tmavé silné pivo
2016/12
Welzl 007
© Pivovar Zábřeh Welzl
fotografie piva
Pivo má tmavě hnědou, čokoládovou barvu, která je způsobena vyšší dávkou karamelového sladu a především přídavkem barevného sladu. Tato variace sladů také způsobuje v chuti piva karamelové, čokoládové nebo kávové tóny. Ty jsou navíc podtrženy vysokou sladkostí způsobenou nezkvasitelnou laktosou. V aromatu piva je samozřejmě dominantní vůně vanilky, která je patrná i v chuti piva.

Použití karamelového sladu a především laktosy má vliv na vysokou plnost, ale v chuti se díky ní objevuje i výrazná sladkost. I toto pivo je dodáváno jako kvasnicové i když díky velmi vysoké barvě a výraznému vanilkovému aroma kvasinky nejsou v chuti a vůni tolik znát jako u ostatních kvasnicových piv.

Říz piva je možno hodnotit jako nižší a pivo má díky jinému tlačném plynu částečně lavinový efekt, což kategorie piva stout dovoluje.
Welzl 007
British Sweet / Cream / Milk Stout
tmavé silné pivo svrchně kvašené nefiltrované nepasterizované

EPM/Alk.:15.3% / 5.5%Hořkost:18 IBUBarva:120 EBC
Složení:voda, slad plzeňský, slad karamelový, slad barevný (pražený), mléčný cukr laktosa, chmel Premiant, chmel Fuggle, vanilkové lusky
Plnění:PET 1l,1.5l / KEG 30l,50l, Petainer 30l, soudek 5l
Hodnocení:

Welzl 14 Oskar

světlý ležák
2017/04
Welzl 009
ilustrační obrázek
Pivo je vyráběno dvourmutovou technologií s teplotou vystírání 52 °C. Pivo je vyráběno jako celosladové. Polotmavé barvy s nádechem do červena až jantarová je dosaženo kombinací sladů, kde dominantní vliv na barvu má mnichovský a především světlý karamelový slad, díky kterému se barva posouvá z obvyklých hnědých spíše do červených tónů. Chmelovar trvá 105 minut a je při něm dosahováno 12 % odparu. Chmel je přidáván ve třech dávkách Snahou je aby slad v chuti i ve vůni doplňoval chuťový profil daný složeným sladů. I když je hořkost piva relativně vysoká, tak díky použití poloaromatických odrůd slade vynikají především sladové tóny.
Hlavní kvašení probíhá na spilce v otevřených kvasných kádích, při teplotě 12,0 °C po dobu více než 1 týdne. Vyšší teplota kvašení je zvolena z důvodu dosažení vyšší intenzity sladových, případně ovocných tonů, které patří k charakteru polotmavých piv. Pro kvašení je použit kvasničný kmen W 95, Po skončení hlavního kvašení pivo dozrává v ležáckých tancích po dobu minimálně 50 dnů. Poslední fází výroby je stáčení do nerezových KEG sudů. Vyrobené pivo je nefiltrované a samozřejmě i nepasterizované..
Vyrobené pivo má vyšší červeno – hnědou barvu s jantarovými tóny, které je dosahováno kombinací sladů. Použité slady jsou vyrobeny z moravského ječmene. Polotmavé pivo by svých charakterem mělo odpovídat především sladovému nápoji s jemnými karamelovými tóny. Vyšší plnost umožňuje i vyšší hořkost piva. Tato kombinace pak zvyšuje i pitelnost daného piva.
Kombinace tří sladů, především pak mnichovského a světlého karamelového determinuje vysokou plnost piva, která je dále zvýrazněna kvasinkami obsaženými v pivu. Těch se v tomto pivu vyskytuje asi 1 milion v 1 mililitru piva.
Říz piva je možno hodnotit jako nižší, který je charakteristický pro polotmavá a tmavá piva.
Kombinace sladů a vyšší teplota kvašení má vliv nejen na plnost, ale i na chuťový charakter, kde se vyskytují vedle sladových i velmi slabé ovocné tóny. Kvasinky W 95 se vyznačují též nízkou produkcí diacetylu.
Welzl 009
Czech Pilsner / Premium Pale Lager / Bohemian Pilsener
světlý ležák spodně kvašený nefiltrovaný nepasterizovaný

EPM/Alk.:14.2% / 5.8%Hořkost:30 IBUBarva:35 EBC
Složení:voda, ječné slady (plzeňský, mnichovský, karamelový), chmely (Premiant, Sládek)
Plnění:PET 1l,1.5l / KEG 30l,50l, Petainer 30l, soudek 5l
Hodnocení:

Welzl 14 APA

světlé silné pivo
2019/01
Welzl 013
ilustrační obrázek
Pivo patří do kategorie American Pale Ale. Pro výrobu je použita infuzní technologií s teplotou vystírání 52 °C. Jedná se o moderní americký styl, kde sladové tóny ustupují do pozadí, takže pro sypání je zvolen pouze plzeňský slad. Díky tomu je i plnost piva nižší a pivo se jeví jako sušší. Ač je u tohoto piva dominantní ve vůni i v chuti chmel, tak celková doba chmelovaru je "pouze 75 minut. Chmel je dodáván ve dvou dávkách, kdy větší důležitost je věnována druhému chmelení. V prvním chmelení se jedná o spíše hořký ne moc rozšíření chmel Saaz Special který by měl pomoci s dokreslením aroma druhého dominantního chmele. Aroma Saaz Special je možno popsat jako jemně ovocné, bylinné nebo kořeněné. Na druhé chmelení (stejně jako přídavek do vířivé kádě a na studené chmelení je použit americký chmel Amarillo. Ten je typický svojí citrusovou složkou. Ale taktéž se u něho projevuje květinové nebo ovocné aroma čímž se doplňuje s chmelem Saaz Special. Hořkost piva, jak odpovídá kategorii APA je hodně vysoké a je nad 60 IBU.

Pro kvašení a ležení zvolena typická americká technologie, tedy jednofázové kvašení a ležení v CKT. Pro kvašení byl zvolen kvasničný kmen Nothingham a teplota kvašení byla kvůli zvýraznění ovocných tonů zvolena vysoká, tedy 24 °C Po 3 denním kvašení je CKT zahražen a teplota je snížena na teplotu 12 °C, kdy pivo dozrává po dobu 15 dnů. Nakonec je přidána poslední porce chmele v množství 3,5 g/l a pivo je ochlazeno na 1 °C. V této době dochází k nasycení piva a dotvoření chmelového/citrusového aroma a charakteristické vysoké hořkosti.

Vyrobené pivo má vzhledem ke svojí stupňovitosti velmi světlou barvu. Vysoká hořkost odpovídá stylu APA. Použitý chmel Amarillo (v kombinaci s Saaz Special) dává pivu výrazné citrusové aroma.

Pivo má vysoký stupeň prokvašení, takže se jeví jako dosti suché, ale díky tomu že jedná o 14 ° pivo se v chuti nejeví jako prázdné. Stejně jako všechna ostatní piva z pivovaru Welzl je i toto pivo prodáváno jako kvasnicové. Díky použitému svrchnímu kmeni kvasnic se v tomto pivu vyskytuje kvasinek více a to asi 3 miliony v 1 mililitru piva.
Říz piva je možno hodnotit jako střední, což odpovídá dané kategorii piva..
Welzl 013
American Pale Ale
světlé silné pivo svrchně kvašené nefiltrované nepasterizované

EPM/Alk.:14.5% / 6.5%Hořkost:65 IBUBarva:10 EBC
Složení:voda, ječné slady (plzeňský), chmely (Saaz Special, Amarillo)
Plnění:PET 1l,1.5l / KEG 30l,50l, Petainer 30l, soudek 5l
Hodnocení:

Welzl 16 IPA

světlé silné pivo
2016
Welzl 003
ilustrační obrázek
Pivo má jantarovou barvu, která je způsobena kombinací tří sladů. Důvodem volby jantarové barvy je podtržení vyšší stupňovitosti piva. Použité slady jsou vyrobeny z moravského ječmene a byly vyrobeny v kilometr vzdálené sladovně Zábřeh. Velmi vysoká hořkost koresponduje s pivem typu IPA. Její charakter je díky americkému sladu Cascade sladově citrusový.

Kombinace sladů má vliv nejen na vyšší barvu, ale zachovává i vyšší plnost piva, která je k takto hořkému pivu nezbytná. Stejně jako všechna ostatní piva z pivovaru Welzl je i toto pivo prodáváno jako kvasnicové. Díky použitému svrchnímu kmeni kvasnic se v tomto pivu vyskytuje kvasinek více a to asi 3 miliony v 1 mililitru piva.

Říz piva je možno hodnotit jako nižší až střední, což odpovídá dané kategorii piva.
Welzl 003
India Pale Ale
světlé silné pivo svrchně kvašené nefiltrované nepasterizované

EPM/Alk.:16.2% / 7%Hořkost:65 IBUBarva:16 EBC
Složení:voda, slad plzeňský, slad mnichovský, slad karamelový, chmel Premiant, Cascade
Plnění:PET 1l,1.5l / KEG 30l,50l, Petainer 30l, soudek 5l
Hodnocení:

Barley Wine 24

příležitostní světlé silné pivo
2022/01
Welzl 015
© Pivovar Zábřeh Welzl
fotografie piva
American Barley Wine Ale
světlé silné pivo svrchně kvašené nefiltrované nepasterizované

EPM/Alk.:24% / 10.5%
Hodnocení:
Zveřejněno se souhlasem 'Upper Brewing s.r.o.'30.08.2023 21:291 x6.516 x