Historie a současnost Pivovaru Zubr

Moderní dějiny pivovaru Zubr, tedy v té podobě, jak ho známe dnes, začínají rokem 1872, kdy byl položen jeho základní kámen. Pivo se ale v Přerově vařilo od nepaměti. Pivovar Zubr vybírá pro svá piva kvalitní regionální suroviny a ve výrobě využívá tradiční klasické technologie, kdy hlavní kvašení probíhá v otevřených kvasných kádích a pivo následně dlouho zraje v ležáckém sklepě.pivovar

● 1252 - Král Přemysl Otakar II. udělil privilegia trhové vsi Přerovu, tedy i práva vařit pivo.
● 1480 - Vzniká panský pivovar, který dal postavit Vilém z Pernštejna. Od té doby přibyla do znaku města Přerova černá zubří hlava se zlatou houžví v nozdrách, rodový erb pánů z Pernštejna.
● 1872 - Byl položen základní kámen ke stavbě akciového pivovaru. Jeho oficiální název zněl „První moravský pivovar akciový se sladovnou v Přerově“
● 1873 - V tomto roce byl pivovar slavnostně posvěcen a uskutečnila se první várka piva. pivovarPivo se začalo prodávát pod registrovanou ochrannou známkou.
● 1898 - Pivovaru byl udělen diplom (ocenění kvality piva) na Jubilejní výstavě ve Vídni
● 1913 - Vznikl nový kartel pod názvem – Ochranný svaz českomoravských pivovarů v Přerově.
● 1940 - Pivovar dosáhl základního kapitálu ve výši 8 000.000 korun
● 1948 - Byl založen národní podnik Hanácké pivovary se sídlem v Přerově, který tvořil přerovský pivovar, pivovar v Prostějově, Olomouci, Těšeticích a Kroměříži.
● 1949 - K podniku se dodatečně přičlenily Severomoravské pivovary – závody Litovel a Hanušovice
● 1953 - Dochází k nové reorganizaci podniku: pivovarHanácké pivovary byly rozděleny na tři samostatné podniky: Přerovský pivovar-národní podnik Přerov; Olomoucké pivovary-národní podnik Olomouc; Severomoravské pivovary, národní podnik Litovel.
● 1955 - Tři národní podniky byly znovu sloučeny a vytvořeny opět Hanácké pivovary, národní podnik Přerov.
● 1958 - V pivovaru pracuje největší počet zaměstnanců v jeho historii – celkem 600. Od té doby se jejich počet stále snižoval, až se v posledních letech ustálil na počtu kolem dvou set.
● 1960 - 1.července 1960 byl ustaven nový celokrajský podnik Severomoravské pivovary, národní podnik Přerov, který vznikl spojením národních podniků pivovarHanácké pivory Přerov a Ostravské pivovary Ostrava.
● 1970 - Poprvé v historii překročila celková produkce piva 500 tisíc hl – přesně dosáhla 512.644 hl
● 1982 - Pivovar dosáhl své nejvyšší produkce piva v historii - 559 153 hl
● 1988 - Pivovar zrušil vlastní sladovnu, od té doby pivovar veškerý slad nakupuje
● 1990 - Po zrušení krajů v roce 1990 byl podnik transformován na "Moravskoslezské pivovary Přerov, akciová společnost", sdružující pivovary Přerov, Olomouc, pivovarOpava, Litovel, Hanušovice a Vsetín.
● 1997 - V létě tohoto roku zasáhly Pivovar Zubr ničivé povodně – stoletá voda
● 2000 - V srpnu 2000 se v Přerově začalo pivo stáčet do PET lahví. Brzy nato pivo dodávané v PET lahvi (Šenkýř) uspělo v soutěži Pivex - skončilo na třetím místě v kategorii světlá výčepní piva v konkurenci 35 značek.
● 2001 - V únoru 2001 se pivovar pustil do budování nové varny. Nové zařízení na výrobu mladiny mělo být plně automatické. V roce 2001 byl také odvysílán první reklamní spot na celoplošných českých TV stanicích.
● 2003 - Jedenáctka Zubr Gold, kterou si do té doby konzumenti mohli dopřát pouze točenou, pivovarbyla od července 2003 na trhu také v lahvích. Desítka Zubr Classic v tomto roce získalo ocenění KlasA, které uděluje ministr zemědělství kvalitním domácím potravinářským a zemědělským produktům.
● 2005 - Na konci dubna 2005 pivovar uvedl na trh novou sadu etiket lahvového piva. Jejich autorem byl specialista na obalový design Vladimír Kovařík, který s pivovarem spolupracoval již řadu let, a využil ve svých návrzích technologických možností metalického efektu v kombinaci s tiskem na bílém podkladu.
● 2010 - Byla zahájena výstavba objektu nové stáčírny a skladů v pivovaru Zubr
● 2011 - Nová stáčírna a sklady v pivovaru byly uvedeny do provozu.
Zdroj:Stránky Pivovaru Zubr, 2017


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Pivovaru Zubr

Kdy:dle objednávkyObec:PřerovZdroj:Pivovar Zubr

Rádi Vás přivítáme u nás v pivovaru. Přijďte si prohlédnout místa, kde se vaří pivo Zubr, a odhalte historii a tajemství výroby kvalitního moravského piva.

● Exkurze se mohou zúčastnit pouze osoby starší 18-ti let, popř. osoby starší 15-ti let v rámci výuky v doprovodu pedagogů
● Minimální/maximální počet návštěvníků: 10/25 osob ve skupině
● Návštěvní doba: pondělí - pátek 8.00 - 14.00 hod.
● Délka exkurze: cca 1 hodina
● Exkurze jsou zdarma a může zahrnovat ochutnávku kvasnicového piva v ležáckém sklepě
● Exkurzi je ideální objednat min. týden předem!

Aktualizováno: před 7 lety

Zubr brzy v Albertu už nekoupíte. Máme určité hranice, vysvětluje ředitel

Publikováno:před 5 letyZdroj:Přerovský deníkAutor:Petra Poláková-Uvírová

Konzumenti, kteří nedají dopustit na výrobky pivovaru Zubr, je od dubna neseženou v žádném ze supermarketů a hypermarketů nadnárodního řetězce Albert.
„Jsme zvyklí na tvrdá obchodní vyjednávání, ale existují hranice, přes které nejsme ochotni jít,“ vysvětluje Tomáš Pluháček, ředitel přerovského pivovaru Zubr.
Znamená to, že si Přerované nebudou moci v prodejnách Albert, které jsou ve městě, koupit pivo místního výrobce? Kdy přesně ke změně dojde?

Na pultech nadnárodního řetězce Albert neseženou lidé pivo značky Zubr od prvního dubna letošního roku. Týká se to jak supermarketů a hypermarketů v Přerově, tak všech prodejen v celé České republice.

Co bylo důvodem tak razantního kroku?
Důvodem je, že jsme nepřistoupili na nevyvážené podmínky při jednáních s řetězcem. Pivovar Zubr patří k nejoceňovanějším tuzemským pivovarům a je mimo jiné i držitelem ochranné známky České pivo i ocenění Klasa A. Kvalita je pro nás tedy vždy na prvním místě a vyrábíme poctivé regionální pivo z těch nejkvalitnějších regionálních surovin, včetně toho nejlepšího chmele z tršické oblasti a sladu, vyráběného z moravských ječmenů. Ctíme tradiční výrobu a z našich zásad nehodláme ustupovat. Za to je naše pivo dlouhodobě oceňováno nejen u nás, ale i v zahraničí. Jsme ryze český pivovar a na tom si zakládáme. Stále častěji slýcháme, jak by se měly podporovat české výrobky, ale prodejní strategie některých nadnárodních obchodních gigantů jdou zcela opačným směrem.

Je za odchodem přerovského pivovaru z prodejen Albert cena?
Není to jen o ceně, ale o souboru všech podmínek - jako letákové akce, určitý způsob podpory marketingu, a tak dále. Jsme zvyklí na tvrdá vyjednávání, ale existují hranice, přes které nejsme ochotni jít. Bohužel právě s obchodním řetězcem Albert jsme takovou společnou cestu nenašli. Nemůžeme jít proti vlastní filozofii a nemůžeme přistoupit na nevyvážené obchodní podmínky. Je proto smutným faktem, že si od dubna pivo Zubr lidé nekoupí v Albertu ani v našem domovském Přerově. Jsme naopak rádi, že se nám s ostatními řetězci povedlo domluvit se a rozumějí tomu, že chceme jít na pulty s kvalitním pivem a za rozumnou cenu. V prodejnách ostatních řetězců lidé naše pivo seženou.

Jak budete ztrátu významného obchodního partnera kompenzovat?
S našimi dalšími partnery chystáme akce na podporu prodeje tak, aby měli lidé možnost si naše pivo koupit v jiných řetězcích. Připravujeme i akce v našich provozovnách a restauracích a budeme posilovat prodej v pivovarské prodejně v Přerově.

Myslíte si, že je situace ztracená i pro příští rok?
Budeme se snažit dál jednat - ale za podmínek, které budou fér pro obě strany. Věřím, že si nezavíráme vzájemně dveře, a že se někdy v budoucnu můžeme dohodnout.

Loňská sezona přerovského pivovaru byla velmi úspěšná. Jaký byl loni výstav?
Držíme si výstav kolem 250 tisíc hektolitrů ročně a je stabilní už několik let po sobě. V posledních dvaceti letech jsme nejoceňovanějším pivovarem v České republice a na Zlatém poháru Pivexu jsme získali i titul Pivovar čtvrtstoletí. Navazujeme tedy na dobrou tradici a historii pivovaru.

První letošní speciál pivovaru Zubr je černá třináctka

Publikováno:před 5 letyZdroj:Pivovar ZubrAutor:Jana Dobrovská, PR

Od tohoto týdne míří do distribuce a na čepy restaurací Zubr Černý speciál 13 %, který je prvním letošním speciálem pivovaru Zubr. Limitovaná edice zůstane v nabídce přes velikonoční svátky až do oslav narozenin pivovaru, které se uskuteční v pátek 26. dubna 2019 tradičně v areálu pivovaru.

Zubr Černý speciál 13 % je jedinečné silné tmavé pivo, typické svou výraznou barvou, plností a vyladěnou chutí. „Černý speciál je charakteristický svou osobitou vůní a chutí, která je výsledkem kombinace sladů z hanáckého ječmene a čtyř odrůd českých chmelů v čele s na Tršicku vypěstovaným Žateckým poloraným červeňákem,“ popisuje speciál Nataša Rousková, sládková pivovaru Zubr a dodává: „Věříme, že jsme se trefili do chuti všem milovníkům černého piva, kteří ocení i jeho hustou pěnu a dobrý říz, které jsou dílem tradičního výrobního postupu.“ Stejně tak jako všechna další piva z produkce pivovaru Zubr i tento speciál kvasí v otevřených kádích a zraje v ležáckém sklepě při nízké teplotě. V případě Zubr Černého speciálu je to více než 65 dní. Pivo obsahuje 6 % obj. alkoholu.

Zubr Černý speciál 13 % bude k dostání v čepované podobě ve vybraných restauracích zejména na střední Moravě až do vyprodání zásob.

Pivovar ZUBR, a.s., tradiční český výrobce působící především na Moravě, je společně s pivovary Holba a Litovel součástí pivovarské skupiny PMS. Pivovar je držitelem ocenění Klasa A, známky CHZO "České pivo" a více než 90 ocenění z prestižních tuzemských i zahraničních degustačních soutěží. Nejprodávanějším pivem z produkce je 11° ležák Zubr Grand, absolutní šampion degustační soutěže Zlatý pohár Pivex – PIVO 2018, vítěz v kategorii ležáků v ročnících 2019, 2018 a 2017 a trojnásobný vítěz soutěže České pivo v kategorii jedenáctistupňových piv. Držiteli ocenění jsou i další piva z produkce pivovaru. Zubr Gold je absolutním vítězem soutěže o Zlatý pohár PIVEX – PIVO 2019 a Zubr Premium získal v mezinárodní degustační soutěži European Beer Star 2018 první místo v kategorii Bohemian-Style Pilsner. Novinkou ve stálém sortimentu je 12° ležák Zubr Gradus.

Pivovar Zubr je opět šampionem soutěže PIVEX

Publikováno:před 5 letyZdroj:Pivovar ZubrAutor:Jana Dobrovská, PR

Pivovar Zubr si stejně jako v loňském roce veze z Brna absolutní vítězství v odborné degustační pivovarské soutěži o Zlatý pohár PIVEX – PIVO 2019. Šampionem soutěže je Zubr Gold, který zvítězil i v kategorii světlých výčepních piv. Kvalitu piv Zubr, kterou odborníci na degustačních soutěžích dlouhodobě oceňují, potvrdil svým vítězstvím také Zubr Grand v prestižní kategorii světlých ležáků. Tuto kategorii ovládl již potřetí za sebou

„Úspěch na letošním ročníku mě velice těší. Zubr Gold je stálicí v našem sortimentu, má své věrné příznivce a ocenění si určitě zaslouží. Zubr Grand jsme uvedli na trh před necelými pěti lety a od té doby pravidelně boduje na těch nejvýznamnějších odborných tuzemských degustačních soutěžích. Velkou radost mám z toho, že právě na PIVEXU již potřetí v řadě porazil ve své kategorii i konkurenty z řad dvanáctek. Myslím, že to je tím nejlepším potvrzením jeho skvělé chuti a kvality,“ komentuje vítězství Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr. Zubr Grand již v letošním roce slavil úspěch na degustační soutěži v rámci 29. ročníku Mezinárodního pivního festivalu v Českých Budějovicích, kdy ho odborná porota zvolila nejlepším světlým ležákem a získal tak ocenění Zlatá pivní pečeť 2019.

Soutěž o Zlatý pohár PIVEX je nejstarší odbornou degustační soutěží v České republice a v letošním roce se konal již 27. ročník. O držitelích ocenění rozhoduje odborná degustační porota ve dvou kolech a hodnocení probíhá anonymně. Hlavními hodnotícími kritérii při degustaci jsou chuť, plnost, vůně, říz, hořkost i jiné vlastnosti piva nebo příznaky podle dalších chuťových, čichových i vizuálních zjištění odborných degustátorů. V obou kolech soutěže jsou u všech vzorků piv prováděny laboratorní rozbory a senzorická hodnocení v laboratořích Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze, který je odborným garantem soutěže. V porotě zasedají zástupci ústavu společně se zástupci pivovarů, převážně sládků, a dalších odborných institucí.

Zubr Gold
Zubr Gold je světlé výčepní pivo, které ocení nejen znalci. I běžní konzumenti piva poznají, že má v sobě to nejlepší ze sladu i chmele v dokonalé rovnováze. Má zlatou barvu s kompaktní pěnou a silným dobrým řízem. V rámci soutěže o Zlatý pohár PIVEX se Zubr Gold dlouhodobě a pravidelně umisťuje na medailových příčkách, je absolutním vítězem ročníku 2012.

Zubr Grand
Zubr Grand je světlý jedenáctistupňový ležák s vyšší plností a barvou, který vyniká výraznou lahodnou hořkostí. Každá várka je chmelena podle prvorepublikové receptury na čtyřikrát v přesně daných časech a množství, díky čemuž si pivo zachová příjemné aroma čerstvě načesaného chmele. Zubr Grand se v loňském roce stal absolutním vítězem soutěže o Zlatý pohár PIVEX – PIVO 2018 a na podzim byl zvolen potřetí za sebou nejlepším jedenáctistupňovým světlým ležákem v soutěži České pivo.

Pivovar ZUBR, a.s., tradiční český výrobce působící především na Moravě, je společně s pivovary Holba a Litovel součástí pivovarské skupiny PMS. Pivovar je držitelem ocenění Klasa A, známky CHZO "České pivo" a více než 90 ocenění z prestižních tuzemských i zahraničních degustačních soutěží. Nejprodávanějším pivem z produkce je 11° ležák Zubr Grand, absolutní šampion degustační soutěže Zlatý pohár Pivex – PIVO 2018, vítěz v kategorii ležáků v ročnících 2018 a 2017 a trojnásobný vítěz soutěže České pivo v kategorii jedenáctistupňových piv. V mezinárodní degustační soutěži European Beer Star 2018 získal první místo Zubr Premium v kategorii Bohemian-Style Pilsner. Novinkou ve stálém sortimentu je 12° ležák Zubr Gradus.

Tady vaří pivo žena: V Zubru mají sládkovou, je jedinou ženou ve velkém pivovaru.

Publikováno:před 5 letyZdroj:Hospodářské NovinyAutor:Michal Šenk

Nataša Rousková strávila celý život kolem piva. Posledních více než dvacet let z klíčové pozice sládka, respektive sládkové vládne přerovskému pivovaru Zubr. Nad sebou už má jen ředitele. "Šéfuji výrobě, zodpovídám za ni. Řídím čtyři mistry jednotlivých výrobních středisek a přes ně i směnmistry a dělníky na těchto střediscích, dále laboratoř, manažerku kvality a šéfku laboratoře," vypočítává Rousková, když se potkáváme v jejím přerovském působišti. Aktuální plány energické osmapadesátileté dámy se týkají dokončení naplánovaných investičních projektů v pivovaru, pak chce pomalu zamířit do penze.

Ženy ve vedení středního či velkého pivovaru jsou v Česku stále spíš výjimkou, přesto do tohoto typicky mužského světa pronikají. Například v Bernardu je výrobní ředitelkou Jana Hajníková, ženy ale najdeme i na pozicích sládků. Působí ovšem spíš v mini- a mikropivovarech, například Martina Valterová v teplickém Monopolu, Kateřina Fialová v Létajícím chroustu nebo Daniela Tallová v pivovaru Moucha. Nataša Rousková je jedinou českou sládkovou ve větším pivovaru, navíc s dlouholetou zkušeností z oboru.

Pivo prý měla ráda vždy, profesně ale k němu původně vůbec nesměřovala. Chtěla být kosmetičkou a pokud možno míchat parfémy.

"Ty se trochu paradoxně studovaly na potravinářské fakultě VŠCHT. V předposledním ročníku jsme museli absolvovat kolečko všemi katedrami od cukru přes konzervárenství až po pivo na katedře kvasné chemie a bioinženýrstí. Profesoři na této katedře byli obrovští profesionálové a nadšenci a spolupráce s nimi mě naplňovala," vzpomíná Rousková na to, co její profesní dráhu k pivu stočilo.

Po ukončení školy ještě před rokem 1989 nastoupila do Severomoravských pivovarů a sladoven, koncernového podniku Přerov.

"Pracovala jsem jako referentka, poté jako podnikový mikrobiolog a po mateřské dovolené jako podnikový technolog. Po určité době jsem ale chtěla pracovat přímo v pivovaru, a tak jsem nastoupila do Zubru jako podsládek a od roku 1998 už jako sládková pivovaru."

Se začátkem adventu se vrací oblíbený speciál Zubr Maxxim

Publikováno:před 5 letyZdroj:Pivovar ZubrAutor:Jana Dobrovská, PR

Čtrnáctistupňové pivo Zubr Maxxim, které se těší stálé oblibě díky své charakteristické hořkosti a vyšší plnosti, je zpět. Tento nejprodávanější pivní speciál se zubří hlavou ve znaku i v letošním roce zpestří pivní nabídku a od prosince bude dostupný ve vybraných provozovnách. Již nyní je k dostání v lahvích v maloobchodní síti.
Přerovský pivovar zařazuje Zubr Maxxim do nabídky již devátým rokem. Při jeho výrobě vychází z tradiční receptury, díky které toto originální pivo vyniká typickým aroma, vyšší plností a dobrým řízem. Celkový charakter speciálu je dokreslen sytější jantarovo-medovou barvou a hustou sametovou pěnou.
„ZUBR Maxxim vaříme klasickým způsobem a z kvalitních regionálních surovin, které mu přidávají plnější chuť a charakteristickou hořkost. S jeho výrobou jsme začali už v létě, protože pivo musí zrát v ležáckých sklepech při nízkých teplotách celých 90 dní,“ popisuje výrobu speciálu Nataša Rousková, sládková pivovaru. Zubr Maxxim obsahuje 6,5 procent alkoholu, což je více než mají běžná piva. Právě i tento fakt přispívá k popularitě speciálu v zimním období, kdy lidé dávají přednost silnějším pivům. „Speciál se hodí k tradiční české kuchyni včetně smaženého kapra se salátem, takže je určitě dobrou volnou i k štědrovečerní večeři,“ dodává sládková.
V týdnu od 3. prosince začíná distribuce do vybraných restaurací, kde si ho milovníci piva mohou dopřát čepovaný, ať už ve filtrované nebo nefiltrované podobě. Speciál je k dostání také v lahvích, a to v balení multipack po osmi kusech nebo ve speciální Sládkově výběrové edici společně s dalšími pivy Zubr.

Pivovar ZUBR, a.s., tradiční český výrobce působící především na Moravě, je společně s pivovary Holba a Litovel součástí pivovarské skupiny PMS. Pivovar je držitelem ocenění Klasa A a známky CHZO "České pivo". Nejprodávanějším pivem z produkce je 11° ležák Zubr Grand, absolutní šampion degustační soutěže Zlatý pohár Pivex – PIVO 2018, vítěz v kategorii ležáků v ročnících 2018 a 2017 a rovněž vítěz soutěže České pivo 2018 v kategorii jedenáctistupňových piv. Na loňském jubilejním ročníku soutěže PIVEX 2017 byl pivovar Zubr zvolen pivovarem čtvrtstoletí. Novinkou ve stálém sortimentu je 12° ležák Zubr Gradus.

Zubr Grand již potřetí nejlepším jedenáctistupňovým ležákem

Publikováno:před 6 letyZdroj:Pivovar ZubrAutor:Jana Dobrovská, PR

Pivovar Zubr byl opět v prestižní degustační soutěži České pivo vícenásobně oceněn odborníky, kteří pod dohledem notáře posuzovali senzorické vlastnosti piv. V kategorii jedenáctistupňových světlých ležáků již potřetí v řadě triumfoval Zubr Grand a opakovaně mezi výčepními pivy zaznamenalo úspěch pivo Zubr Classic, které se umístilo na třetím místě.

Letos se Zubr Grand již stal absolutním vítězem soutěže o Zlatý pohár PIVEX – PIVO 2018 a v téže soutěži vyhrál i 1. místo v kategorii světlých ležáků. „Náš pivovar dlouhodobě patří mezi nejvíce oceňované pivovary v republice. Proto nás velice těší skutečnost, že i letos jsme rozšířili naši sbírku úspěchů a obhájili vítězství v kategorii jedenáctistupňových ležáků. Důraz na kvalitu našich piv byl pro nás vždy prioritou,“ říká Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr.

„Děláme svou práci poctivě, zakládáme si na tradičních výrobních postupech, využíváme k tomu originální receptury a nejlepší regionální suroviny. Ocenění je především ohodnocením naší práce a tradic, kterých se držíme. Soutěž České pivo považuji za jednu z nejprestižnějších u nás a fakt, že kvalitu piv Zubr oceňují jak odborníci, tak naši zákazníci, je důkazem toho, že sázka na kvalitu a českou pivní tradici je tou správnou cestou,“ sděluje Nataša Rousková, sládková přerovského pivovaru, která v letošním roce slaví 20 let na této pozici.

Prestižní odborná soutěž České pivo se letos konala již po osmnácté. Český svaz pivovarů a sladoven vyhlásil letošní vítěze v pěti kategoriích: světlý ležák, 11% světlý ležák, světlé výčepní pivo, tmavé pivo a nealkoholické pivo. Senzorické vlastnosti piv posuzuje degustační komise složená z pivovarníků, pedagogů a odborníků ze středních a vysokých škol, Chmelařského institutu a Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Odborným garantem je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský. Objektivita hodnocení je zajištěna dvoukolovým hodnocením.

Pivovar ZUBR, a.s., tradiční český výrobce působící především na Moravě, je společně s pivovary Holba a Litovel součástí pivovarské skupiny PMS. Pivovar je držitelem ocenění Klasa A a známky CHZO "České pivo". Nejprodávanějším pivem z produkce je 11° ležák Zubr Grand, absolutní šampion degustační soutěže Zlatý pohár Pivex – PIVO 2018, vítěz v kategorii ležáků v ročnících 2018 a 2017 a rovněž vítěz soutěže České pivo 2017 v kategorii jedenáctistupňových piv. Na loňském jubilejním ročníku soutěže PIVEX 2017 byl pivovar Zubr zvolen pivovarem čtvrtstoletí. Novinkou ve stálém sortimentu je 12° ležák Zubr Gradus.

Síla speciálu ZUBR Extra Force se opět probudí na Dnech NATO

Publikováno:před 6 letyZdroj:Pivovar ZubrAutor:Jana Dobrovská, PR

Návštěvníci letošní přehlídky Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil Armády České republiky se tradičně mohou těšit na limitovaný speciál Zubr Extra Force, který pivovar Zubr speciálně pro tuto příležitost připravuje již řadu let. Nebudou chybět ani další druhy piva a nápoje z produkce pivovaru Zubr. Přehlídka se koná 15.-16. září na ostravském Letišti Leoše Janáčka.

„Dny NATO jsou prestižní a u nás již tradiční událostí a nás velice těší, že již šestým rokem můžeme s touto akcí spojovat své jméno, protože právě i u nás v pivovaru klademe velký důraz na tradici a historii. Doufáme, že i v letošním roce na akci dorazí desetitisíce fanoušků, kteří se užijí den ve společnosti dvojité síly – silných strojů i piva Zubr se silnou chutí,“ řekl Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr.

Zubr Extra Force 12,5% je ležák s výraznou intenzívní hořkostí a lahodnou chutí, uvařený podle tradiční receptury z několika vybraných odrůd českého chmele a obsahuje 5,5 % alkoholu. Již od začátku září si ho mohou lidé v čepované podobě vychutnat ve vybraných provozovnách, především v Olomouckém a Zlínském kraji, kde bude k dostání do vyprodání zásob. Limitovaná edice v lahvích s výroční sklenicí je dostupná v podnikové prodejně pivovaru Zubr.

Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR je největší armádně-bezpečnostní akce ve střední Evropě, která každoročně prezentuje široké veřejnosti těžkou vojenskou, policejní a záchranářskou techniku a vybavení. Speciálně pro návštěvníky budou probíhat ukázky výcviků speciálních jednotek a prezentace vojenské a bezpečnostní výzbroje. Celá akce bude probíhat v duchu stého výročí vzniku Československa a českých dějin, v souvislosti s tím organizátoři připravili jedinečnou prezentaci historické techniky a kemp připomínající 2. světovou válku. Vstup na akci je zdarma.

Pivovar ZUBR, a.s., tradiční český výrobce působící především na Moravě, je společně s pivovary Holba a Litovel součástí pivovarské skupiny PMS. Pivovar je držitelem ocenění Klasa A a Regionální potravina a známky CHZO "České pivo". Nejprodávanějším pivem z produkce je 11° ležák Zubr Grand, absolutní šampion degustační soutěže Zlatý pohár Pivex – PIVO 2018, vítěz v kategorii ležáků v ročnících 2018 a 2017 a rovněž vítěz soutěže České pivo 2017 v kategorii jedenáctistupňových piv. První místo v soutěži České pivo 2017 si odnesl také Zubr Premium, a to v královské kategorii světlých ležáků. Zubr Premium je zároveň držitelem absolutního vítězství v soutěži Zlatý pohár Pivex – PIVO 2016. Na loňském jubilejním ročníku soutěže PIVEX 2017 byl pivovar Zubr zvolen pivovarem čtvrtstoletí. Novinkou ve stálém sortimentu je 12° ležák Zubr Gradus.

Dočesná 2018: Pivovar Zubr první zářijovou sobotu opět přivítá své fanoušky

Publikováno:před 6 letyZdroj:Pivovar ZubrAutor:Jana Dobrovská, PR

Sobota 1. září se v pivovaru Zubr ponese v duchu oslav chmelového moku i samotného chmele, jako základní suroviny, která se při výrobě piva používá. Akce Dočesná se Zubrem nabídne bohatý hudební program v čele s kapelami Traktor a Polemic, soutěže v česání chmele i s pivní tématikou, strongman show Jiřího Tkadlčíka a především pivo se zubří hlavou ve znaku.

„Rádi bychom, aby se z dočesné stala další akce, na které se budeme pravidelně setkávat s našimi fanoušky a společně budeme oslavovat tradiční výrobu piva. I proto jsme letos poprvé přesunuli dočesnou přímo do pivovaru, čímž se vracíme k původní tradici dočesných. Ty bývaly slavnostním zakončením sklizně chmele, které se konaly přímo v pivovarech nebo v zemědělských družstvech, kdy se narazily sudy s pivem, opékalo se prase a česáči se po náročné práci mohli pobavit. Přesně v tomto tradičním duchu chceme naší dočesnou pojmout. Samozřejmě návštěvníci nepřijdou ani o samotné ruční česání chmele, které bude odpoledne v pivovaru probíhat. Načesaný chmel půjde do prvních várek piva vyrobeného už z nové chmelové sklizně,“ zve na akci Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr.

Na dočesné nebude chybět široký výběr piv z produkce pivovaru včetně kvasnicového piva Zubr Grand přímo z ležáckých sklepů. Ochutnat bude možné i pivní speciál, který sládková Nataša Rousková uvařila přímo pro tuto akci. Areál pivovaru se otevře ve 13:30 hodin a vstup je zdarma. Slavnostní zahájení proběhne v 13:45 hodin a v 14:00 hodin se na pódiu představí první kapela, kterou bude Sarkonia. Po ní se na pódiu vystřídají Iron Maiden Revival, Forum, Traktor a o závěrečný program se postará skupina Polemic. Odpoledne také zpestří vystoupení Jiřího Tkadlčíka i různé soutěže s pivní a chmelovou tématikou.

Dočesná se Zubrem bude letos již třetí akcí, která přímo v areálu přerovského pivovaru proběhne. Tou první byly dubnové narozeniny pivovaru, v červnu se pak konal oblíbený Zubrfest. Dočesná začínala jako malá akce pro zaměstnance pivovaru, která původně probíhala přímo na chmelnicích v Čekyni, odkud pivovar Zubr odebírá chmel. Postupně se k zaměstnancům přidali členové fanklubu pivovaru Zubr a loni i široká veřejnost. Letos poprvé se celá akce uskuteční přímo v areálu pivovaru Zubr.

Pivovar ZUBR, a.s., tradiční český výrobce působící především na Moravě, je společně s pivovary Holba a Litovel součástí pivovarské skupiny PMS. Pivovar je držitelem ocenění Klasa A a Regionální potravina a známky CHZO "České pivo". Nejprodávanějším pivem z produkce je 11° ležák Zubr Grand, absolutní šampion degustační soutěže Zlatý pohár Pivex – PIVO 2018, vítěz v kategorii ležáků v ročnících 2018 a 2017 a rovněž vítěz soutěže České pivo 2017 v kategorii jedenáctistupňových piv. První místo v soutěži České pivo 2017 si odnesl také Zubr Premium, a to v královské kategorii světlých ležáků. Zubr Premium je zároveň držitelem absolutního vítězství v soutěži Zlatý pohár Pivex – PIVO 2016. Na loňském jubilejním ročníku soutěže PIVEX 2017 byl pivovar Zubr zvolen pivovarem čtvrtstoletí. Novinkou ve stálém sortimentu je 12° ležák Zubr Gradus.

ZUBRFEST 2018: tisíce návštěvníků a nejlepší pivo roku

Publikováno:před 6 letyZdroj:Pivovar ZubrAutor:Jana Dobrovská

Přerovský pivovar Zubr po roce přivítal všechny milovníky dobrého piva, kvalitní hudby a té nejlepší zábavy. Branou pivovaru prošlo v sobotu 16. června více než 5 000 návštěvníků, kteří zaplnili pivovar a společně si vychutnali 22 000 půllitrů piv Zubr. Dvě hudební stage představily řadu populárních českých a slovenských interpretů v čele s Martou Jandovou, Horkýže Slíže, Vypsanou fiXou nebo Desmod. Už tak nabitý program doplnila Freestyle motocross show s Liborem Podmolem společně se strongmanem Jirkou Tkadlčíkem a autogramiádou hokejistů z HC ZUBR Přerov. Pomyslnou třešničkou na dortu byl závěrečný ohňostroj, který byl letos opravdu mimořádně povedený.

„Zubrfest je již tradicí, která pro mě osobně vždy odstartuje pohodové letní období. Proto mě těší, že se celý festival rok od roku posouvá a nastavuje si stále vyšší laťku. Atmosféra pivovaru, který se zaplní tisíce lidmi, je jedinečná. Bylo vidět, že se lidé dobře baví a my jsme vždy rádi, když můžeme naše fanoušky u nás přivítat. I proto jsme se rozhodli, že k Zubrfestu a dubnové oslavě narozenin přidáme letos akci novou, a to Dočesnou se Zubrem, která 1. září poprvé proběhne také přímo v pivovaru,“ říká Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr.

Zubrfest tento rok poprvé nabídl možnost zakoupení vstupenky online a přilákal tak návštěvníky nejen z Přerova a jeho blízkého okolí. Na hosty čekaly hektolitry dobrého piva, mezi nimi i nejlepší ležák roku 2018, oblíbená jedenáctka Zubr Grand, která je absolutním vítězem soutěže o Zlatý pohár PIVEX - PIVO 2018. Tu od čtyř do pěti hodin odpoledne čepoval pivovar přímo z ležáckého sklepa zcela zdarma. Ochutnat bylo možné kompletní sortiment pivovaru včetně cideru Royal Dog. Na vlastní kůži mohli návštěvníci výrobu piva zažít i při exkurzích, které byly organizovány v rámci doprovodného programu.

„I letos darujeme část výtěžku Zubrfestu tam, kde je to nejvíce potřeba, konkrétně se jedná o Hematologicko-transfúzní oddělení nemocnice Přerov. Je to to nejmenší, co můžeme udělat, abychom jim touto cestou poděkovali za jejich záslužnou práci,“ doplňuje Tomáš Pluháček. Dárcovství krve a záchraně lidských životů vzdal Zubrfest hold i oceněním šesti pravidelných dárců krve, kterým odpoledne na chvíli patřilo hlavní pódium.

Pivovar ZUBR, a.s., tradiční český výrobce působící především na Moravě, je společně s pivovary Holba a Litovel součástí pivovarské skupiny PMS. Pivovar je držitelem ocenění Klasa A a Regionální potravina a známky CHZO "České pivo". Nejprodávanějším pivem z produkce je 11° ležák Zubr Grand, absolutní šampion degustační soutěže Zlatý pohár Pivex – PIVO 2018, vítěz v kategorii ležáků v ročnících 2018 a 2017 a rovněž vítěz soutěže České pivo 2017 v kategorii jedenáctistupňových piv. První místo v soutěži České pivo 2017 si odnesl také Zubr Premium, a to v královské kategorii světlých ležáků. Zubr Premium je zároveň držitelem absolutního vítězství v soutěži Zlatý pohár Pivex – PIVO 2016. Na loňském jubilejním ročníku soutěže PIVEX 2017 byl pivovar Zubr zvolen pivovarem čtvrtstoletí. Novinkou ve stálém sortimentu je 12° ležák Zubr Gradus.

Letošní Zubrfest přilákal na pět tisíc návštěvníků. Padlo 22 tisíc půllitrů

Publikováno:před 6 letyZdroj:Deník.czAutor:Dagmar Rozkošná

Zubrfest, největší pivní festival v regionu, si ani letos nenechaly ujít tisíce příznivců chmelového moku, dobrého jídla a převážně rockové hudby. Branou přerovského pivovaru prošlo v sobotu více než 5 tisíc návštěvníků, kteří si vychutnali na 22 000 půllitrů piv značky Zubr.

„Zubrfest už má silnou tradici. Na letošek připadá čtrnáctý ročník, přitom v areálu pivovaru se koná od roku 2013,“ připomněl ředitel pivovaru Zubr Tomáš Pluháček, který zároveň přiznal, že organizace tak rozsáhlé akce je poměrně náročná.

„Tím, že se Zubrfest koná v prostorách pivovaru, je to o něco komplikovanější. Musíme na čas zastavit výrobu a v podstatě během čtyřiadvaceti hodin připravit prostory pro veřejnost a za stejnou dobu je zase uvést do původního stavu a znovu rozjet výrobu. Na organizaci se podílí početný tým lidí. Jsou jich nejméně dvě stovky. Jsou to ale srdcaři, kteří to dělají rádi, za což jim patří samozřejmě dík,“ vyjádřil se ředitel pivovaru Pluháček. Přerovský pivovar se tak otevřel pro veřejnost letos už podruhé, přitom ne naposledy. Třetí akci chystá pivovar na 1. září, kdy se v areálu vůbec poprvé uskuteční Dočesná.

Zubrfest se těší každoročně vysoké návštěvnosti. Ta se pohybuje kolem 5 až 7 tisíci lidí. Akce láká návštěvníky nejen z Přerova, ale i ze širokého okolí. „My jsme přijeli z Kroměřížska. Loni jsme tu byli poprvé a líbilo se nám tu, tak jsme to letos zopakovali. Je tu skvělá atmosféra, výborné pivo i kapely,“ prozradil jeden z návštěvníků Luboš Šimek. „Jsme z Moravského Písku. Je to sice kraj dobrého vína, ale my s kamarády dáváme přednost pivu. Přilákalo nás sem však nejen pivo, ale i některé kapely tvrdšího rázu,“ svěřil se Jan Mučka.

Úderem šestnácté hodiny se příznivci chmelového moku mohli cítit jako v pivním ráji. Ředitel pivovaru totiž vyhlásil šťastnou hodinku, což znamenalo, že lidé dostali jedenáctku Zubr Grand zdarma. O tu byl také během celého večera největší zájem. Ta začátkem roku získala titul absolutního šampiona soutěže Zlatý pohár Pivex 2018.

„Zajímavostí je, že k návštěvníkům Zubrfestu se dostává pivovodem přímo z ležáckého sklepa,“ zmínil se ředitel pivovaru Tomáš Pluháček. V nabídce však byly i další piva včetně stále populárnější dvanáctky Zubr Gradus, která si právě na Zubrfestu v loňském roce zažila svoji premiéru. Nabídku doplnily i nízkoalkoholické moky, jako je Zubr Yuzu, Royal Dog Cider a limonády z produkce pivovaru.

Kulturní dění se odehrávalo na dvou podiích, kde se představila řada populárních českých a slovenských interpretů. Program zahájil přerovský muzikant Pavel Novák. Na podiu se objevila i Marta Jandová, Horkýže Slíže, Vypsaná fixa nebo kapela Desmod. Už tak nabitý program doplnila Freestyle motocross show s Liborem Podmolem společně se strongmanem Jirkou Tkadlčíkem a autogramiádou hokejistů z HC ZUBR Přerov. Závěr patřil ohňostroji, který byl letos mimořádně zdařilý.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.28.03.2019 06:11140