Historie a současnost Pivovaru Pardubice

Vaření piva má v Pardubicích staletou tradici a sahá až do počátku 14.století. V roce 1491 zakoupil Pardubice od pánů z Pardubic nejbohatší moravský velmož v zemi, Vilém z Pernštejna, který si je vyvolil za centrum velkého panství a začal na počátku 16.století rozvíjet v Pardubicích pivovarnictví. Právo vařit pivo se zpravidla pojilo k přesně vymezenému počtu měšťanských domů a bylo rozšířeno i v okolních vesnicích. V těchto letech byly v Pardubicích 4 pivovary-městský, obecní, zámecký a farní.

V pivovaru, předaném roku 1531 do majetku obce, měli právo várky ti, kteří vlastnili ve městě dům. Vařilo se zde kvalitní světlé pivo, převyšující svou kvalitou pivovary v okolí, a byl stanoven i široký okruh hospod, které směly odebírat pivo jen z Pardubic. Od roku 1650 se stal měšťanskému pivovaru konkurencí pivovar zámecký. pivovar
Pardubičtí podnikatelé v oboru pivovarnictví se v té době rozhodli založit novou společnost - Akciový pivovar Pardubice. 29.ledna 1871 se sešlo komité a rozhodlo, že bude postaven nový, parostrojní pivovar. 20. června 1871 byla zvolena první správní rada a ze 17 kandidátů byl vybrán sládek František Chodounský z Protivína. Stavitelem pivovaru byl pan Štěpánek z Mladé Boleslavi. Výstavba byla dokončena 1.dubna 1872, tedy za necelý rok nákladem 272 305 zlatých a 67 krejcarů. 6.dubna byl pivovar vysvěcen a 8.dubna se začalo vařit pivo. První výstav byl 25.6.1872 a v tomto roce bylo prodáno asi 6 000 hl. Roční produkce byla 15 000 hl a byl to jeden z prvních moderních pivovarů ve východních Čechách. V roce 1928 vyprodukoval tento pivovar poprvé ve své historii více než 100 000 hl piva. Před tímto moderním pivovarem však existoval v Pardubicích Zámecký pivovar, založený dlouho před rokem 1749 s produkcí až 12 300 hl ročně, který v roce 1900 vyhořel a v roce 1909 v něm byla výroba piva zastavena.

1.října 1889 nastoupil nový sládek Alois Šimonek, který je tvůrcem pardubického 19o Portera. Jeho výroby začala v březnu 1890 a je oblíbenou značkou i dnes. Dosáhl nemalých úspěchů a vyznamenání v mezinárodním měřítku a to např.

*diplom se zlatou medailí na Všeobecné zemské výstavě v Praze r.1891
*diplom se stříbrnou medailí na Národopisné Českoslovanské v Praze r.1895
*čestný diplom se stříbrnou medailí na Krajinské hospodářské v Kutné Hoře r.1900
*Hours Consours v Pardubicích r.1903
*diplom se stříbrnou medailí na Mezinárodní výstavě pro prům.pivovarský ve Vídni 1904
*diplom se zlatou medailí na Mezinárodní výstavě umění kucherského ve Vídni 1906
*medaili Pražské obchodní a živnostenské komory na Okresní hospodářsko-průmyslové výstavě v Chrudimi r.1907
*prestižní cena „Sládkovo nejlepší“ v listopadu 1994 od severoamerického svazu nápojářů a potravinářů.

Hodnocení kvality Pardubického Portera ukazují nejlépe tyto zprávy, citujeme:
„V měsíci březnu roku 1890, tedy před 18 lety, započal Akciový pivovar v Pardubicích uváděti na trh specialitu tmavého, výjimečně silného, 19o piva, kterýžto druh dosud nikde na kontinentu nebyl vyráběn. pivovarZvoliv pro tuto svoji specialitu tmavého piva název Pardubický 19o Porter, obdržel výměrem městského úřadu královského komité města Pardubic „Půlkůň“ k označování svých výrobků. Ochranná známka tato registrována jest u Obchodní a Živnostenské komory v Praze na listech 325 čís.961 ze dne 19.července 1897.

Od prvopočátku výroby do dnešního dne potvrzují osvědčení odborníci i vynikající znalci, že specialita Pardubický 19o Porter stojí úplně bez konkurence, jak pro svou sílu, tak i pro svou výtečnou jakost.

„Tato specialita Pardubický 19o Porter uznána mnohými lékařskými autoritami za pivo zdravotní, nejprospěšnější lidskému zdraví, předčící a předstihující následkem svého bohatého obsahu extraktu sladového a své neobyčejné lahodné chuti veškerá soudobá tu-i cizozemská tmavá piva, doporučuje se lékařsky pro rekonvalescenty, chudokrevné a slabší osoby vůbec, jakožto osvěžující, sílící a trávení značnou měrou povzbuzující nápoj, nepostradatelný pro každého zdraví svého dbajícího“.


Zkoušené pivo „Porter“ z Akciového pivovaru v Pardubicích, barvy sytě černé, s hustou, zahnědlou pěnou, vyznamenává se velmi lahodnou, sladově nasládlou, při tom však příjemně osvěžující chutí, i jeví na jazyku neobyčejně vysokou chlebnatost.

Z provedeného chemického rozboru vysvítá, že pivo jest velmi silně zavařeno /na 19/, že prokvašení jeho jest středního stupně, procento cukru i bílkovin je vysoké, množství kyselin zcela přiměřené, viskozita pak neobyčejně značená, vesměs to vlastnosti, jež nejen vysokou chlebnatost a osvěžující chuť tohoto piva plně vysvětlují pivovara potvrzují, ale i po stránce zdravotní pivo co nejlépe odporučuji.

Na základě těchto fysikálních a chemických vlastností lze zkoušený „Porter“ označiti co výrobek vynikající jakosti, jenž s nejproslulejšími a nejsilnějšími pivy cizozemskými směle soutěžit může.

Originální černé 19 stupň.pivo je vařeno podle české receptury od roku 1891. Jeho jedinečná nezaměnitelná nasládlá chuť je dosahována neměnnou tradiční skladbou 4 druhů sladů – českého, bavorsko – mnichovského, karamelového a barevného. Chmelí se výhradně českým chmelem ze žatecké pěstební oblasti. Porter je nazýván právem českým originálem. S objemem alkoholu 8% se řadí mezi nejsilnější černá piva. Tuto sílu dosahuje dlouhým hlavním kvašením za studena a dlouhou dobou dokvašování, která je až 3x delší než u ostatních piv.

Výroba piva v Pardubickém pivovaru se neustále rozšiřovala a v roce 1900 byl výstav 49 219 hl. V říjnu téhož roku pivovar z části vyhořel, ale zásobování zákazníků nebylo přerušeno a v listopadu se opět začalo vařit pivo.

Kromě válečných let 1914-1918 se výstav piva neustále zvyšoval a v roce 1911 už dosáhl prodej 63 065 hl. Ve dvacátých letech tohoto století došlo v pivovaru k významným změnám, pivovarneboť do pivovaru byly vloženy další investice, byl upraven mimo jiné dvůr a okolí pivovaru. V roce 1928 vyprodukoval tento pivovar poprvé ve své historii více než 100 000 hl piva. Pivovar stále rozšiřoval okruh zákazníků, v roce 1930 bylo prodáno 94 746 hl. V té době pivovar poprvé exportoval do Francie, dále do Vídně, Terstu, Budapešti, Káhiry a Alexandrie.

Komplikace a změny v politickém vývoji na konci 30. let se dotkly také pivovaru. Vlivem válečných let poklesl prodej, vyrábělo se nízkostupňové pivo. V roce 1945 byl převeden pivovar do národní správy a roku 1949 znárodněn do firmy: Východočeské pivovary, národní podnik v Pardubicích.

Do roku 1960 byl místem podnikového ředitelství i pro ostatní pivovary Lanškroun, Česká Třebová, Choceň, Polička, Hlinsko, Golčův Jeníkov a Tupadly.

Organizačně od roku 1960 podléhal pod Východočeské pivovary v Hradci Králové až do svého osamostatnění 1. ledna 1993, kdy se stal znovu akciovou společností. V tomto období tj. 25.-27.10.1993 pořádal pivovar Pardubice „Pivovarsko-sladařské dny“ po dalších 62 letech. V roce 1993 dosáhl pivovar výroby 310 000 hl piva, 50 000 hl nealkoholických nápojů a pro vlastní potřebu 2 000 tun sladu.
Zdroj:Stránky Pivovaru Pardubice, 2015


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Pivovaru Pardubice

Kdy:celoročně dle dohodyObec:PardubiceZdroj:Pivovar Pardubice

Kde se pivo vaří ...
Pardubický pivovar zve návštěvníky k prohlídce prostor pivovaru.

V rámci exkurze Vám ukážeme výrobní prostory, kde se již od roku 1871 vaří pardubické pivo. Nahlédnete do tajů výroby a historie piva v Pardubicích. Během prohlídky uvidíte videofilm o pivovarnictví, osvěžíme Vás ochutnávkou piva nebo nealko nápojů v našem stylovém Pivovarském salonku a provedeme Vás jednotlivými provozy pivovaru. Exkurze jsou prováděny i v anglickém jazyce. Exkurzi lze zakončit v naší prodejně Pivovarka, kde Vám nabízíme kompletní sortiment našich výrobků.

Objednávky exkurze a bližší informace: tel: 466 746 511, e-mail: pivovar@pernstejn.cz

Zajímá vás výroba piva, chcete vědět, jak se vaří pivo v Polabí? Přijďte se podívat na exkurzi do Pardubického pivovaru. Seznámíme vás s historií pivovaru, výrobním procesem a zasvětíme Vás do tajů vaření piva.

Samozřejmostí je prohlídka výrobními provozy největšího pivovaru Pardubického kraje. Nejprve navštívíte Staročeskou restauraci, kde shlédnete instruktážní film o tradiční výrobě piva v Pardubicích s ochutnávkou, a poté si prohlédnete sladovnu, varnu, spilku a sklepy a závěrem exkurze shlédnete stáčírnu lahví a sudů.

Bohužel z provozních důvodů není možné ovlivnit chod pivovaru a nemůžeme garantovat, že v době prohlídky bude vše v plném provozu.

Podmínky a ceny
Exkurzi si je nutné dohodnout minimálně 10 pracovních dnů před termínem exkurze
Kontakt pro objednání exkurze: pivovar@pernstejn.cz

Objednávka
Objednávka musí obsahovat termín, čas, počet osob, rozsah exkurze včetně případného požadavku na další služby např. občerstvení, kontaktní a odpovědná osoba. Pivovar provede písemně/e-mailem potvrzení požadavku do 5 pracovních dní ode dne doručení objednávky. V případě nedodržení přesného smluveného času příjezdu je pivovar oprávněn změnit termín zahájení.

Počet osob
Minimum: 10
Maximum: 30 (početnější skupiny budou rozděleny na menší skupinky)
*Návštěvníci mladší 15 let mají přístup pouze v doprovodu osoby starší 18 let.

Tlumočení:
Zájemci o exkurzi a o odborný výklad v jiném jazyce než Aj, Rj si sami zajistí překladatele.

Možné termíny:
Pondělí – Čtvrtek 8.00 – 15.00 (Po dohodě lze provést exkurze i v jiném čase.)
Pátek – Neděle (nutná předchozí domluva.)

Časový rozsah – trvání exkurze
Vlastní prohlídka v provozu s výkladem max. 1,5 hod

Povinnosti účastníků exkurze:
Při příjezdu uvést počet osob a předložit zodpovědnou osobou uvedenou v objednávce písemný seznam účastníků pro bezpečnostní agenturu a vyúčtování.

Poznámka:
● Prohlídku pivovaru lze absolvovat pouze s průvodcem/odpovědnou osobou z pivovaru.
● Náročnost prohlídky je střední – nutno zdolat schody.
● Ochutnávku poskytujeme pouze návštěvníkům starším 18-ti let. Pro mladistvé je zde ochutnávka limonád.
● V prodejně Pivovarka lze zakoupit upomínkové předměty.
● V Restauraci Pivovarka lze po předchozí domluvě s provozovatelem domluvit posezení.

Ceník
Druh vstupného Cena
Základní cena 100 Kč
Zvýhodněné vstupné (školy) 60 Kč
Prohlídka v cizím jazyce 150 Kč/osobu
Cena exkurze za 1 osobu v Kč vč. DPH

Aktualizováno: před 5 lety

Neuniklo nám: Pivovar zabodoval. Byl zlatý i bronzový

Publikováno:před 8 letyZdroj:Deník.cz

Na Slavnostech piva 2014, které patří k nejvýznamnějším oborovým akcím pořádaným v České republice, zaznamenal se svými výrobky další pozoruhodné úspěchy Pardubický pivovar.

Z budějovického výstaviště, kde se uskutečnila degustační soutěž Pivo České republiky 2014, si odvezl hned dvě ocenění.

Zlatou medailí v kategorii tmavých speciálních piv se může pyšnit Pernštejn Granát 13%, bronzovou příčku mezi ochucenými pivy vybojoval Pernštejn s příchutí citronu.

Do soutěže bylo letos přihlášeno rekordních 322 vzorků od třiapadesáti pivovarů z České republiky, ale i ze Slovenska a Ruské federace.

„Jsem velmi rád, že zabodoval právě náš Granát," prozradil Deníku tiskový mluvčí pivovaru Roman Marčák.

„Považuji jej za velmi kvalitní pivo a vždycky mě poněkud mrzelo, že pro naše zákazníky na domácím trhu zůstává tak trochu v pozadí. Snad se to nyní začne zlepšovat," dodal mluvčí pivovaru.

O Pernštejn Granát mají zájem pravidelní odběratelé Pardubického pivovaru v zahraničí. V sudech i lahvích se vyváží na Slovensko, do Maďarska a na Ukrajinu, velmi oblíbený je také v Estonsku.

„Pernštejn s příchutí citronu je v Pardubicích stáčen pouze do sudů. Především pro letní dny, které nás čekají, je jako stvořený. I tento výrobek se úspěšně exportuje, především na Slovensko," nechal se slyšet Roman Marčák.

„Byli bychom rádi, kdyby se budějovický úspěch Granátu projevil. Tam, kde se o něj dobře starají, sklízejí úspěchy již dnes. Nedávno jsem byl například na hradě Svojanov na Poličsku, kde se od letošního jara točí pardubické pivo, a s potěšením jsem zaznamenal, že Granát si zde oblíbily především návštěvnice," uzavřel tiskový mluvčí Pardubického pivovaru.

Pardubický pivovar

Publikováno:před 8 letyZdroj:Blesk.czAutor:Kateřina Matoušová

Vaření piva má v Pardubicích staletou tradici a sahá až do počátku 14. století. V roce 1491 zakoupil Pardubice nejbohatší moravský velmož v zemi, Vilém z Pernštejna. Pardubice si zvolil za centrum velkého panství a na počátku 16. století začal rozvíjet pivovarnictví.

V následujících letech se tento obor velmi dobře rozvíjel, a tak se pardubičtí podnikatelé v roce 1871 rozhodli založit novou společnost – Akciový pivovar Pardubice. O rok později byla dokončena výstavba pivovaru a Pardubický pivovar byl jedním z prvních moderních pivovarů ve východních Čechách. Výroba piva v Pardubicích se nezastavila ani během válek a pokračovala dále.

Dnes je Pardubický pivovar významným regionálním výrobcem piv značky Pernštejn a tmavého 19% piva Porter a 14% speciálního piva Pardubický Taxis. Vzhledem ke stálé inovaci výrobního a technologického zařízení se pivovar řadí mezi moderní pivovary. Díky tomu splňuje pivo vysoké mezinárodní požadavky na kvalitu a zároveň si zachovává svou nezaměnitelnou lahodnou chuť.

Kapela Tři sestry již tradičně vystoupí v pardubickém pivovaru

Publikováno:před 8 letyZdroj:Regiony24.czAutor:Máša agency

V pátek 16. května proběhne v areálu Pardubického pivovaru a.s. již tradičně koncert skupiny Tři sestry. Jako své hosty si přiveze skupiny E!E, Doctor PP a Debilheads.

Jedná se o pravidelnou akci, která každý rok uvítá přes 2 tisíce návštěvníků.

V posledním roce došlo v areálu Pardubického pivovaru k rekonstrukci vnitřních prostor a návštěvníci tak budou moci vidět nejen nový distribuční areál, ale i díky zrušení budovy skladu uprostřed pivovarského dvora, bude v areálu více prostoru i lepší výhled na podium.

Areál pivovaru bude otevřen v 17 hodin. Koncert skupin začne v 18 hodin a konec celé akce nebude dříve jak o půlnoci. V areálu bude k dispozici dostatečný počet výčepních míst, občerstvení i toalet.

Po celý večer se navíc bude točit 11 stupňové pivo Vilém z produkce Pardubického pivovaru a.s. a to za skvělých 25 korun. Na návštěvníky se chystají i speciály z produkce Pardubického pivovaru. V průběhu celé akce budou moci ochutnat i novinky jako Pernštejn citron nebo Pernštejn EXTRA HOŘKÉ.

Vstupenky si nyní můžete zakoupit kdekoliv na síti Ticketstream, v prodejnách Pivovarka, nebo na dalších předprodejních místech, které najdete na webu www.trisestrypardubice.cz.

Cena vstupenky v předprodeji je 260 korun, na místě pak bude vstupenka v ceně 300 korun. Celou akci již po páté pořádá produkční agentura Máša agency z Pardubic.

Vylepšený pardubický pivovar pokřtí čarodějnice a také Lou Fanánek

Publikováno:před 9 letyZdroj:iDNES.czAutor:Jaroslav Hubený

Díky třiceti milionům investovaným během devíti měsíců do skladu a expedice je Pardubický pivovar schopen odbavit až trojnásobek produkce piva Pernštejn. Navíc se za peníze vylepšil dvůr, na kterém se budou konat kulturní akce.

"Nyní je dvůr mnohem hezčí než dřív, zmizely nevyhovující objekty, je to daleko světlejší prostor a vejde se na něj podstatně víc lidí. Nyní je více vhodný pro pořádání kulturních akcí," řekl mluvčí pivovaru Roman Marčák.

Nejbližší akcí na dvoře pivovaru budou v pátek 25. dubna čarodějnice. V pátek 16. května pak vystoupí známá kapela Tři sestry v čele se zpěvákem Lou Fanánkem.

Významnou akcí budou i zářijové pivní slavnosti, které se oproti předchozím letům uskuteční ne v pátek, ale v sobotu.

"Jak je vidět, pivovar chce být součástí města. Také se snažíme být účastníky významných akcí v regionu - například běžci pardubického půlmaratonu dostanou v cíli buď malinovku, nebo poctivou desítku Pernštejn," uvedl ředitel pivovaru Luděk Štěpán.

Otázka je, zda se pivovar vrátí i k pořádání farmářských trhů. "Trhy v areálu pivovaru měly období, kdy byly velmi populární, pak zájem klesal. Rádi bychom obnovili tuto tradici, ale zatím nejsme definitvně rozhodnuti," řekl Luděk Štěpán.

Během stavby za desítky milionů také vznikly nové kanceláře expedice a výstavu sudů, stáčírnu pivovarníci připojili ke spilce.

"Chceme zvýšit průchodnost expedice. Protože se daří zvyšovat prodej, potřebujeme více výdejních oken. Nová linka na plnění sudového piva a limonád i zdvojnásobení skladovací kapacity pomohou k rozvoji pivovaru," řekl Štěpán.

Ze současné produkce přes 80 tisíc hektolitrů piva a limonád pivovar zvýšil kapacitu až na 200 - 250 tisíc hektolitrů.

"Už nebudeme limitováni místem, podmínky pro skladování jsou nesrovnatelné s předchozími, stejně tak i podmínky pro práci zaměstnanců," řekl místopředseda představenstva Pardubického pivovaru Michal Pátek.

Rozsáhlá stavební akce stála 30 milionů korun, 40 procenty ji podpořily evropské fondy. Nezbytnost obnovy umocnilo také stáří objektu a špatný technický stav budov.

V příštích letech chce vedení pivovaru zkrášlit jeho průčelí z 19. století a zdůraznit původní novogotický styl budovy. Zároveň chce z přilehlého náměstíčka vytvořit přitažlivý prostor se vstupem do zákaznického centra i pivovarského muzea.

Ukrajinská revoluce uzavřela Pardubickému pivovaru sklad v Kyjevě

Publikováno:před 9 letyZdroj:iDNES.czAutor:Kateřina Šafářová

Jednu ze dvou největších poboček v zahraničí má pardubický pivovar v Kyjevě. Ve městě i po celé Ukrajině prodává své pivo v desítkách restaurací i supermarketech. Střelba na ulicích a zavřené podniky mu kazí obchody. Minulý týden musel pivovar dokonce uzavřít svůj sklad v Kyjevě.

"Konflikty se vyostřily a hrozilo vyhlášení výjimečného stavu. Chvílemi to vypadalo, že vypukne občanská válka," popisuje atmosféru v zemi člen představenstva Pardubického pivovaru Leoš Kvapil.

Nebál jste se v Kyjevě při tamější revoluční situaci?
Ani ne. V té době před dvěma týdny nenastávaly velké výtržnosti. Atmosféra byla ale napjatá. Procházel jsem Kyjevem a viděl jsem demonstranty a stany na ulicích. Kousek opodál postávaly státní ozbrojené jednotky. Prezident Ukrajiny Viktor Janukovyč nechtěl demonstrantům ustoupit. Oni ale vypadali velmi neústupně.

Jak ovlivňují nepokoje v Ukrajině export do této země?
Minulý čtvrtek jsme museli v Kyjevě zavřít náš sklad, konflikty se vyostřily a hrozilo vyhlášení výjimečného stavu. Ten nakonec naštěstí nenastal a situace se zklidnila. Už den poté jsme sklad znovu otevřeli. V posledních týdnech ale zůstávaly restaurace okolo náměstí Majdan zavřené nebo poloprázdné, prodej sudového piva proto výrazně poklesl. Částečně nám to ale kompenzoval zvýšený prodej lahvového piva v supermarketech.

Je v Ukrajině o vaše pivo zájem?
Začali jsme tam vyvážet před třemi lety. V Kyjevě a okolí se nyní nacházejí desítky restaurací, kde točí naše pivo. Největší zájem je o světlá piva Pernštejn, 14° Pardubický Taxis a 19° Pardubický Porter. České pivo má na Ukrajině a v okolních státech velmi dobrou pověst, navíc ho tam můžeme dodávat za výhodné ceny.

Kolik piva na Ukrajinu vyvážíte?
Ročně jsou to tisíce hektolitrů a export stále narůstá. Nechci ale zveřejňovat přesné údaje, konkurence by je mohla zneužít.

Myslíte, že by se Ukrajina měla stát součástí Evropské unie?
Bylo by to pro nás výhodnější. Myslím si, že Evropa při vyjednávání o případném členství Ukrajiny podcenila geopolitický význam této země. Měla nabídnout Ukrajině mnohem výhodnější podmínky.

Chystáte se v nejbližší době vyvážet pivo do dalších zemí?
Uvidíme. Jednáme například s Běloruskem nebo Litvou. Do Asie zatím export neplánujeme, i když tento region rychle poroste. Zatím ale nejsme na překonávání takových vzdáleností připraveni, nechceme prodlužovat trvanlivost piva pomocí chemických přísad.

Pivovar Pardubice
Pardubický pivovar vyváží své pivo do západní, střední a východní Evropy i do zámoří. Na Slovensku a na Ukrajině založil své vlastní pobočky, do těchto zemí vyváží nejvíce piva, ročně jsou to tisíce hektolitrů. Dalšími zeměmi, které odkupují pardubické pivo, jsou Francie, Německo, Polsko, Litva, Estonsko a Rusko. Alkoholický nápoj putuje i přes Atlantský oceán do Kanady a Dominikánské republiky.

Návštěva pivovaru Pardubice

Publikováno:před 9 letyZdroj:České pivo - České zlato

V páteční pozdní odpoledne jsem s kamarády navštívil Pardubický pivovar.
Našimi průvodci v soukromé exkurzi byli dlouholetý sládek pardubického pivovaru Martin Gruntorád a jeho kamarád, dřívější ředitel pivovaru Zlatopramen a sládek pivovaru Rebel, Libor Čech.
Po počátečním seznámení s historií pivovarnictví v Pardubicích jsme s podrobným výkladem obou průvodců navštívili jednotlivé fáze výroby zlatavého moku.
Popis technologie celého procesu výroby piv Pernštejn a Porter byl zajímavý pro mě i mé kamarády.
Proto všem příznivcům tohoto lahodného nápoje exkurzi pivovaru Pardubice vřele doporučuji!

ZDE naleznete něco o historii pivovaru a mnoho fotografií.

Letní počasí a známé kapely přivítaly čarodějnice v pivovaru

Publikováno:před 9 letyZdroj:Deník.czAutor:Lukáš Dubský

Na tradičním Čarodějnickém sletu v Pardubicích zahrály oblíbené hudební skupiny N.V.Ú, Volant a Dukla vozovna.
T
radiční pálení čarodějnic se chystá teprve v pondělí, ale atmosféru před známou Valpuržinou nocí bylo možné nasát již v pátek odpoledne. V areálu Pardubického pivovaru se totiž konal Čarodějnický slet. Jeho součástí byl i koncert známých hudebních kapel N.V.Ú., Volant a Dukla vozovna.

První návštěvníci se začali v pivovaru scházet již kolem 14. hodiny, ohně pak byly zapáleny o tři hodiny později. O zahájení se postarala Žesťová harmonie Trumpet Tune.
V krásném počasí, které připomínalo spíše prázdninové měsíce než konec dubna, si mohli dětští návštěvníci užít pestrý doprovodný program, který zahrnoval také trampolíny a skákací hrad. Tradičně se konala rovněž soutěž o nejlepší masku.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.11.06.2014 21:1027