Historie a současnost pivovaru Velké Popovice
● 1870 Znovuzrození pivovaru Kozel…
Historické zmínky o pivovaru Kozel sahají až do 14. století a mnohé dokonce už tehdy chválí vysokou kvalitu tohoto piva.
Mnohaleté neshody ale vedly k úpadku pivovaru, který v roce 1870 koupil František Ringhoffer. Byl to starosta Smíchova a bohatý průmyslový magnát, který rád zdolával nové výzvy. Pivovar přebudoval s velkým důrazem na moderní technologie a dal mu šanci na nový začátek.
● 1874 První uvařené pivo Kozel…
Toto je jeden z nejdůležitějších milníků v naší historii a zároveň začátek historického odkazu piva Kozel.
V době, když dozrávala první várka našeho piva, dostal Velkopopovický pivovar dar, který se zachoval dodnes. Městem procházel francouzský malíř, kterého ohromila pohostinnost, s jakou se zde setkal. Chtěl lidem za jejich štědrost poděkovat, a tak jako dárek na rozloučenou nakreslil emblém Kozla.
● 1900 Pivovar stále roste…
Už v roce 1875 – pouhý rok poté, co bylo vyrobeno první pivo Kozel – náš pivovar vyráběl a prodával až 18 000 hektolitrů piva ročně.
Po druhé velké rekonstrukci pivovaru na přelomu stoletá bylo možné tento objem výrazně zvýšit. V roce 1902 jsme vyráběli ohromujících 90 000 hektolitrů ročně.
● 1914 Po první světové válce...
Pivovar se rychle rozvíjel až do propuknutí první světové války. Ta znamenala zastavení všech inovací, protože se veškeré úsilí začalo zaměřovat na vedení bojů.
Když válka skončila, dalo se všechno znovu do pohybu a pivovar si znovu vydobyl pozici jednoho z nejúspěšnějších a nejoblíbenějších podniků v okolí. Naneštěstí ale období prosperity netrvalo dlouho.
● 1922 Registrace značky Kozel
Oficiální obchodní značkou velkopopovického pivovaru se stává Kozel. Označení má původ ve zkomolenině dolnosaského města Einbeck, které ve 14. století proslulo výrobou piva spodním kvašením. To se tehdy šířilo do Čech pod názvem Ein Bock (Kozel). Emblém pivovaru vytvořil potulný francouzský malíř jako výraz díků za pohostinnost zakladetele Ringhoffera.
● 1938 Pivovar za protektorátu...
Nacistický vůdce Adolf Hitler, který postupem času získával čím dál tím větší moc, upřel svou pozornost na pohraniční oblasti na severu a západě Československa, známé také jako Sudety.
Jako záminku pro invazi využil Hitler nepodložené obvinění toho, že etničtí Němci jsou v těchto oblastech utlačováni. Vlády Francie, Itálie a Velké Británie ve snaze předejít další válce podepsaly Mnichovskou dohodu, podle níž muselo Československo území Sudet postoupit Německu.
V říjnu roku 1938, kdy už Němci okupovali celé Sudety, začal mít pivovar problémy s dodávkami surovin potřebných pro vaření piva. Produkce začala výrazně klesat.
● 1945 Rozdělení pivovaru…
Po ukončení druhé světové války se stal pivovar národním podnikem a postupně byl začleňován do dalších organizací.
Mohlo to znamenat i konec piva Kozel, ale každý zaměstnanec pivovaru byl odhodlaný zachovat tradici a kvalitu původního piva. Dík této solidaritě kvalita našeho piva nikdy neupadla a i to je jeden z hlavních důvodů, proč stále celosvětově patříme k nejoblíbenějším českým pivům.
● 1951 Do pivovaru přicházejí ženy …
V letech následujících po skončení války dokázal pivovar Kozel jen stěží sehnat dostatek dělníků. Občas přicházeli na výpomoc dokonce i důchodci – obzvlášť za letních měsíců, kdy bylo práce nejvíc.
Tento problém vyřešilo tehdejší vedení podniku v souladu se socialistickým myšlením dané doby a rozhodlo, vůbec poprvé v historii pivovaru, o zaměstnání žen. V roce 1964 už se počet mužů a žen v řadách firmy vyrovnal a stáčírna byla například téměř výhradně v ženských rukou.
● 1965 Další prvenství našeho pivovaru …
Náš pivovar Kozel se může chlubit zavedením tradice „tankových pivnic“. Tyto neuvěřitelně oblíbené podniky byly zásobeny pivem z cisteren umístěných na nákladních vozech, které jezdily přímo z pivovaru.
Vůbec první tankový náklaďák vyjel z pivovaru Kozel v roce 1965 a měl namířeno do jedinečného snack baru Koruna na Václavském náměstí, který v té době držel rekord v nejvyšší spotřebě piva v okolí.
● 1991 Pivovar znovu získává nezávislost…
Přežili jsme mnoho neklidných let, ale náš pivovar nakonec v roce 1991 znovu získal nezávislost a v květnu roku 1992 se stal akciovou společností.
Od té doby jsme neustále upevňovali svou pozici a zvyšovali postupně roční produkci až na více než 930 000 hektolitrů. Naše pivo se vyváží do mnoha států, včetně Slovenska, Ruska, Ukrajiny, Maďarska, Velké Británie a skandinávských zemí. Ve Spojených státech amerických získalo naše pivo už čtyři zlaté medaile na světovém pivním šampionátu.
● 1996 Pivovar má svůj první web...
V květnu tohoto roku se náš velkopopovický pivovar zapsal do české historie: Stal se prvním pivovarem svého druhu, který spustil vlastní webovou stránku. I nadále udržujeme tradice a zkušenosti, na kterých byl pivovar Kozel postavený, ale přece jen chceme držet krok s dobou!
Náš web od té doby prošel mnoha změnami a aktualizacemi, ale stále následuje tutéž filozofii, kterou jsme vždy prosazovali: u stolu by mělo vždy zůstat volné místo pro dalšího člověka.
Oslavte s námi ducha pohostinnosti, kterého naše pivo ztělesňuje – nejlépe tím, že se posadíte k našemu velkému stolu
● 1999 V pivovaru nastávají velké změny…
Tradice a péče, kterou věnujeme pivu Kozel, se nikdy nezmění, ale tento rok znamenal pro náš pivovar mnoho nových možností. Díky nim si dnes může naše tradiční české pivo vychutnat ještě více lidí na celém světě, a mohou tak objevit ducha pohostinnosti, kterého ztělesňuje.
● 2002 Produkce piva Kozel dosahuje důležitého milníku…
V tomto roce náš pivovar Kozel překročil v produkci milión hektolitrů!
Toto číslo je sice zajímavé, ale daleko důležitější je to, že jsme se nikdy nevzdali kvality a tradice piva Kozel. Jelikož jsme chtěli tento vysoký standard udržovat i daleko za hranicí milionu hektolitrů, nechali jsme si v tomto roce vyrobit nové cylindricko-kónické tanky. Byly dokončeny v roce 2004 a díky nim jsme mohli zvýšit kapacitu produkce na 1,5 milionu hektolitrů – a to vše, aniž bychom obětovali kvalitu, se kterou je pivo Kozel neoddělitelně spojeno.
● 2007 Otevíráme první Kozlí hospodu...
Nic nedokáže překonat útulnou atmosféru tradiční hospody – a právě proto jsme v roce 2007 otevřeli první Kozlovu hospodu.
Do roku 2012 se síť Kozloven rozrostla na sedm podniků a usadili jsme se v Bystřici nad Pernštejnem, Havlíčkově Brodě, Praze, Humpolci, Brně, Velkých Popovicích a Jihlavě. V každé z našich hospod najdete atmosféru dávno minulých dob a všechny jsou vyzdobeny tradičními materiály a Kozlími památkami. Hosté si mohou užít Kozla od čepu a zamyslet se nad tím, jak málo nechává moderní doba času na vzpomínky.
● 2010 Zřizujeme Kozlovnu v pivovaru...
K čemu by nám byla síť Kozlích hospod, kdybychom neměli hospodu v našem pivovaru? Tuto otázku jsme si položili v roce 2010 a došli jsme k závěru, že je nejvyšší čas nabídnout návštěvníkům tradiční místo k posezení u piva přímo v prostorách pivovaru. V květnu roku 2010 jsme poprvé otevřeli dveře naší Pivovarské Kozlovny a od té doby končí její návštěvou každá prohlídka pivovaru. Návštěvníci se tak mohou v klidu usadit a vychutnat si tradiční českou kuchyni s naším jedinečným kvasnicovým ležákem přímo z tanku.
Zdroj:Stránky pivovaru Velké Popovice, 2015
Více na stránkách pivovaru
2017© ČpČz
2017© ČpČz
2017© ČpČz
2017© ČpČz
2017© ČpČz
2017© ČpČz
2017© ČpČz
27.11.2024 21:001 x482.431 x
Prohlídky pivovaru Velké Popovice
Zveme Vás na návštěvu velkopopovického pivovaru, který v těsné blízkosti Prahy stojí již více než 140 let. První várka byla v pivovaru založeném pražským průmyslníkem baronem Ringhofferem uvařena v prosinci roku 1874. Od roku 1999 je pivovar Velké Popovice součástí společnosti Plzeňský Prazdroj, a.s. a zároveň členem pivovarnické skupiny SABMiller.
Pivovar Velké Popovice nabízí:
●Tradiční značky: Velkopopovický Kozel výčepní světlý, Velkopopovický Kozel výčepní tmavý, Velkopopovický Kozel 11 a Velkopopovický Kozel Premium
●Návštěvnické centrum
●Prohlídky pivovaru „Po stopách Kozla“ a jiné zážitkové akce
●Kozlí obchod s originálními dárky spojené se značkou Velkopopovický Kozel
●Pronájmy konferenčních prostor pro firemní i soukromé akce
Velké Popovice jsou známé především pivovarem, který vyrábí sortiment oblíbeného piva Velkopopovický Kozel. Velkopopovický pivovar je otevřen veřejnosti prostřednictvím prohlídek a zážitkových programů a nabízí komplexní služby v oblasti cestovního ruchu.
Prohlídky a zážitkové programy
●Prohlídka pivovaru „Po stopách Kozla"
●Prohlídka pro školy „Pivovarnictví - úspěšné odvětví českého průmyslu"
●Zážitkový program „Kozlí výprava do pivovaru"
Kozlí obchod nabízí dárkové zboží a pivní suvenýry
Cateringové služby a možnost občerstvení přímo v areálu pivovaru v restauraci Velkopopovická Kozlovna
Pronájem prostor pivovaru pro konferenční, firemní a další akce
Parkování osobních aut a autobusů pro návštěvníky pivovaru zdarma
Prohlídku pivovaru Velké Popovice vždy vede náš průvodce. Prohlídka začíná v Návštěvnickém centru a pokračuje přes malebné nádvoří pivovaru. Navštívíte současnou varnu, kde se seznámíte s procesem výroby piva a surovinami, které pro naše pivo používáme. Poznáte bohatou historii pivovaru a příběh zakladatelské rodiny Ringhofferů.
Projdete si historickou varnu z roku 1928, ležácké sklepy, v nichž na vás čeká ochutnávka nefiltrovaného piva Velkopopovický Kozel, čepovaná z unikátního výčepu. Podíváte se na stáčírnu lahví a sudů a rovněž do expozice pivních obalů, nakládky, expedice a exportu našeho piva do zahraničí.
Nakonec potkáte i živého kozla Oldu, maskota našeho pivovaru. Na závěr návštěvy určitě neminete Kozlí obchod, který se nachází v Návštěvnickém centru. Zde si můžete vybrat dárek jak pro sebe, tak pro své blízké.
Prohlídka pro nezletilé
Pivovar Velké Popovice v rámci své politika odpovědného výrobce piva nabízí skupinám s osobami mladšími 18 let dvě možné varianty prohlídek pivovaru:
Prohlídka pivovaru „Po stopách Kozla"
Klasická prohlídka s výkladem procesu výroby piva a návštěvou všech výrobních prostor pivovaru v rámci návštěvnické trasy Po stopách Kozla. Školním skupinám v průběhu prohlídky nepodáváme ochutnávku piva, pokud je některý ze studentů mladší 18 let.
Prohlídkový okruh "Pivovarnictví - úspěšné odvětví českého průmyslu"
Prohlídkový okruh je přímo zaměřen především na nezletilé návštěvníky pivovaru a školní skupiny. Prohlídka nabízí plnohodnotný zážitek tentokrát z jiného úhlu pohledu. Nezavede návštěvníky do provozů spojených s výrobou a neobsahuje prezentaci výrobního procesu piva, prohlídku stáčírny a varny. Seznámí návštěvníky se širšími souvislostmi pivovarnictví jako slavného odvětví českého průmyslu a ukáže jim, jakou roli v této oblasti hraje pivovar Velké Popovice. Okruh představí řemesla, která byla s pivovarnictvím spojena, a seznámí s historií regionu.
Plzeňský Prazdroj, jehož je pivovar Velké Popovice součástí, patří mezi přední pivovarské společnosti ve střední Evropě a jde příkladem i na poli odpovědnosti. Vnímáme obavy veřejnosti v souvislosti s konzumací alkoholu nezletilými, a proto je náš marketing striktně zaměřen na osoby starší 18 let. Odpovědný přístup se promítá také na prohlídkových trasách pivovarem. Pokud nezletilé návštěvníky doprovází odpovědná osoba starší 18 let plně způsobilá k právním úkonům (např. rodič, učitel, průvodce, vedoucí skupiny), akceptujeme, že za nezletilého návštěvníka či skupinu návštěvníků přebírá odpovědnost tato odpovědná osoba a rozhodnutí o tom, jaký prohlídkový okruh s nezletilým/i navštíví, ponecháváme na této odpovědné osobě.
Aktualizováno: před 9 lety
Zakladatel pivovaru ve Velkých Popovicích se prvního piva nedožil
Publikováno:před 3 letyZdroj:Rozhlas.czAutor:Barbora Kvapilová
Baron František Ringhoffer je považován za otce pivovaru ve Velkých Popovicích. Své sny neúnavně měnil ve skutečnost. Okolní krajinu přitom přetvářel tak, aby sloužila i dalším generacím. Jeho příběh dnes připomíná turistická stezka, která začíná v Mirošovicích a končí v Kamenici.
František Ringhoffer (1817–1873) pocházel z významné rodiny průmyslníků. S kotlářstvím začal už jeho dědeček Franz Ringhoffer, který do Čech přišel z Vídně. Mladý František po studiích vyrazil na cestu za zkušenostmi po Evropě, čehož později bohatě využil při budování moderních průmyslových závodů. Mimo jiné v roce 1851 vybudoval továrnu na výrobu železničních vagónů v Praze na Smíchově.
„Protože Praha byla velice rušná a on nebyl dobrého zdraví, tak přenesl své podnikatelské záměry sem do krásné krajiny,“ vysvětluje vedoucí návštěvnického centra Pivovaru Velké Popovice Eva Kršňáková, proč se František Ringhoffer rozhodl přestěhovat s celou rodinou. Investoval do nákupu budov, pozemků a měděného hamru v Kamenici.
Ke kamenickému panství připojil další državy a na místo dvou menších pivovarů začal budovat nový ve Velkých Popovicích. „Původní pivovar, který Ringhofferové měli byl ve Štiřínském zámku, ale protože byl už neprosperující, prakticky zanedbaný, rozhodl se pro vybudování nového pivovaru,“ popisuje Eva Kršňáková.
Pivovar měl vařit pivo hlavně pro zaměstnance smíchovských továren. „Pro nakoupení pozemků byla rozhodující voda, ta se v okolí Velkých Popovic nachází a dodneška pivovar čerpá vodu z asi 11 studní.“
Za šlechetnost baronem
Voda z Mariánské studánky v Kamenici byla tak výborná, že si ji František Ringhoffer nechával posílat až na Smíchov. Prvního piva se ale nedočkal, umírá rok před jeho uvařením. Ještě před tím se ale dočkal ocenění jeho šlechetnosti a práce pro veřejné blaho od samotného císaře Františka Josefa. Ten mu udělil titul barona.
Průmyslník František Ringhoffer spravoval krajinu s velkou odpovědností. Levnou mouku, chléb a mléko z produkce statků svého zaměstnavatele si mohli nakoupit i dělníci ze smíchovské továrny.
Stopy jeho hospodaření jsou zde viditelné dodnes. Nejzajímavějšími místy vás provede naučná stezka. Každoročně se můžete také vydat na pochod Krajinou barona Ringhoffera. Letos se bude konat v sobotu 22. dubna. Trasa měří 20 kilometrů, začíná na nádraží v Mirošovicích a končí v Kamenici. Její součástí budou zastávky, kde vás čeká zábavný program i povídání o životě významného českého průmyslníka a humanisty.
Velkopopovický Kozel uvádí na trh nealko pivo
Publikováno:před 3 letyZdroj:Pivovar Velké PopoviceAutor:Zdeněk Kovář, PR
Velkopopovický Kozel přichází na trh s nealkoholickou novinkou Kozel Nealko, která si zachovává výraznou sladovou chuť, jemnou hořkost i skvělou pitelnost stejně jako jeho tradiční varianty. Nabízí ji jako poctivou odměnu, kterou si lidé mohou dopřát i při práci.
Kategorie nealkoholického piva v Česku je dlouhodobě nejrychleji rostoucí pivní kategorii. Její podíl (včetně nealko radlerů) už činí více než 7 %. Obohatit nabídku v tomto segmentu se nyní rozhodla i tradiční česká pivní značka Velkopopovický Kozel.
„Trh nealko piva je dnes již plnohodnotnou samostatnou nápojovou kategorií,
ve které spotřebitelé očekávají bohatou nabídku. Proto jsme se rozhodli lidem, kteří mají rádi chuť Kozla, nabídnout i jeho nealkoholickou variantu.“ vysvětluje Jana Vainerová, Senior Brand manažer značky Velkopopovický Kozel.
Receptura nového nealkoholického piva vznikla ve spolupráci sládků Jana Engeho, vrchního sládka Plzeňského Prazdroje, a inovačního sládka Tomáše Pokorného. Kozel Nealko se vaří podobně jako klasická piva z Velkých Popovic z plzeňského, karamelového a praženého sladu, díky kterým má nejen plnou sladovou chuť, ale taky medovou až polotmavou barvu. Jemnou hořkost pivo získává z českého chmele Premiant. Aroma je typicky pivní s jemnými ovocnými, esterovými tóny.
„Nového nealkoholického Kozla vyrábíme podobnou technologií jako klasický ležák, jen na konci procesu šetrně odstraníme alkohol. Při vývoji jsme se snažili, aby pivo bylo chuťově plné a co nejvíce se přiblížilo celkovým chuťovým projevem alkoholickému pivu. Jsme přesvědčeni, že díky tomu uspokojí i ty největší pivní fajnšmekry,“ uvádí Vojtěch Homolka, vrchní obchodní sládek Velkopopovického Kozla.
Kozel v nealko provedení je k dostání v obchodech postupně od letošního února,
a to výhradně v půllitrových plechovkách.
„Kozel Nealko je určen nejen pro řemeslníky a kutily, ale pro všechny, kteří se rádi odmění poctivou chutí piva v nealkoholickém provedení. A to nejen během práce, ale i při dalších aktivitách. Rádi bychom ho nabídli i hasičům, se kterými dlouhodobě spolupracujeme,
a které Velkopopovický pivovar podporuje. Věříme, že poctivé nealkoholické pivo Kozel si najde, stejně tak jako jeho alkoholické varianty, celou řadu příznivců,“ dodává Jana Vainerová.
Tekuté vánoční cukroví: „Tmavý se skořicí“ od Kozla
Publikováno:před 3 letyZdroj:Pivovar Velké PopoviceAutor:Zdeněk Kovář, PR
K Vánocům neodmyslitelně patří skořice. Díky oblíbenému programu Plzeňského Prazdroje Volba sládků si ji letos můžeme dopřát i v netradiční kombinaci s tmavým silným pivem. Vánoční speciál Kozel Tmavý se skořicí bude během prosince k mání v tisícovce restaurací po celé zemi. Výjimečně jej bude možné pořídit i v limitované edici lahví v prodejnách Kaufland.
Skořice k Vánocům nepochybně patří a pečení vánočního cukroví si bez ní téměř nelze představit. Není divu – v Česku jsou kořeněná piva stále výjimkou. Například v Jižní Koreji ale na skořici nedají milovníci piva dopustit: černého Velkopopovického Kozla v restauracích běžně můžete dostat se skořicí nasypanou přímo na jeho krémové pěně.
Při přípravě vánočního speciálu „Kozel Tmavý se skořicí“ však popovičtí sládci nezůstali jen u pěny a přidali nepálivou sladkou odrůdu Cinamonum burmannii přímo do vaření a ležení.
„Kořeněná piva k Vánocům patří. Zejména v Belgii si bez nich nedovedou tamní pivovary zimní sezónu představit,“ komentuje prosincový speciál manažer Volby sládků Tomáš Drahoňovský. „Nebojí se dokonce ani tak výrazných chutí jako badyán, hřebíček nebo muškátový ořech. V Prazdroji ale věříme, že pro milovníky českého piva bude tím pravým vánočním kořením skořice, která neodmyslitelně patří třeba k vánočním perníčkům,“ dodává Drahoňovský
Ve Velkých Popovicích použili kromě plzeňského i výrazné čokoládové slady, typické pro tmavá zimní piva. Vznikl tak spodně kvašený ležák se 4,6 % alkoholu se středně výraznou hořkostí a krásnou neproniknutelně černou barvou. V chuti je pivo plné a silné s dominujícími tóny hořké čokolády. Vůni i chuť prostupuje jemný dřevitý nádech koření. Spojením skořice
s typickou kávovou chutí tmavých piv z Velkých Popovic vzniká pravé vánoční cukroví v tekuté podobě.
„Předvánoční období si vysloveně žádá výrazný speciál. Spojení skořice s plnou chutí čokoládových sladů je originální, ale velmi příjemné. Skořice přirozeně doplňuje chuť tmavého piva a v ústech se vám snadno vytvoří dojem, jako byste jedli hořkou čokoládu“ říká sládek programu Volba sládků Tomáš Pokorný.
Speciál „Tmavý se skořicí“ se výborně hodí k oblíbeným zimním jídlům, doporučujeme si ho vychutnat například s jablečnými, hruškovými a čokoládovými dezerty. Chuťově se krásně propojí i s vanilkou a obstojí i v kombinaci a ochutnáváním klasického vánočního cukroví.
Vánoční speciál z Velkých Popovic si hosté mohou v prosinci vychutnat přibližně v 1000 hospodách a restauracích po celé republice. Konkrétní podniky lze snadno najít na webu www.volbasladku.cz. Lahvovaný speciál bude v omezeném množství k dostání v prodejnách Kaufland.
Velkopopovický Kozel otevřel nové grilovací místo pro veřejnost
Publikováno:před 3 letyZdroj:Pivovar Velké PopoviceAutor:Zdeněk Kovář, PR
Lidé v Brandýse nad Labem – Staré Boleslavi se dočkali nového místa pro zábavu a setkávání. V prostorách místního Central parku zafinancoval pivovar Velkopopovický Kozel veřejné posezení s grilem, který je součástí městské relaxační zóny. Gril má moderní vzhled a na jeho výrobu byly použity především recyklované materiály. Zóna bude lidem sloužit během celého roku a o údržbu se postará město.
Oblíbené místo pro odpočinek a setkávání se s přáteli v Brandýse má nový prvek – velký gril, který nechal vybudovat Velkopopovický pivovar ve spolupráci s radnicí města Brandýs nad Labem – Stará Boleslav. Celá oblast má občanům poskytnout více místa k odpočinku, zábavě a setkávání. Jde o širší projekt pivovaru, který chce podpořit komunitní život v obcích a městech. „Velkopopovický Kozel je dlouhodobě spojený nejen s podporou dobrovolných hasičů, ale také s rozvojem komunitního života ve městech a obcích. I proto jsme se rozhodli budovat recyklované veřejné grily, u kterých se mohou lidé setkávat, slavit nebo jen tak odpočívat po práci. Letos už jsme veřejnosti předali gril v Újezdu nad Lesy nedaleko Prahy, v Českých Budějovicích a dokončujeme další gril v Jihlavě. Na příští rok máme v plánu další místa,” říká Ondřej Jüngling, brand specialista Velkopopovického Kozla, který má projekt na starost.
Velký gril, ke kterému se vejde až 16 lidí, je vyrobený převážně z udržitelných materiálů: z recyklovaného betonu, recyklovaného štěrku a kovový límec je tvořen kombinací recyklovaných a nerecyklovaných kovů. Materiál je vhodně zvolen tak, aby vydržel desítky let prakticky v nezměněné podobě a odolal vlivům počasí. „Oceňujeme poctivá řemesla a dáváme důraz na recyklování, opravování a upravování starých nebo nepoužívaných věcí, čemuž se dnes moderně říká upcycling. Tuhle myšlenku jsme chtěli přenést i do našich grilů. Zároveň jsme navázali spolupráci se třemi cirkulárními dílnami (Kampus Hybernská, Kabinet České Budějovice a IQFABLAB Liberec), kde se lidé mohou učit, jak věcem dávat druhý život, smysl a nové využití.“ doplňuje Ondřej Jüngling.
Provoz relaxační zóny s novým grilem zahájil místostarosta města Brandýs nad Labem – Stará Boleslav společně se zástupci místních dobrovolných hasičů a velkopopovického pivovaru. První grilování návštěvníkům zpříjemnilo hudební vystoupení Iby Pop, pivo Kozel a ochutnávka specialit z grilu připravených šéfkuchařem Davidem Valíčkem
„Mám radost, že jsme společně s Velkopopovickým Kozlem mohli vybudovat místo, které jistě potěší nejen milovníky grilování. Díky němu bude život v našem městě ještě příjemnější. Rád bych také poděkoval všem, kteří na vytvoření nové zóny spolupracovali a věřím, že se místo stane příjemným prostorem setkávání místních obyvatel,“ říká Hynek Homolka, místostarosta města Brandýs nad Labem – Stará Boleslav.
O čistotu a údržbu grilu se bude starat město Brandýs nad Labem – Stará Boleslav. Praktickou novinkou je možnost objednání potřebných surovin na grilování a nápojů přes QR kód umístěný přímo na gril. Potraviny během chvíle návštěvníkům dodá nedaleká restaurace.
Velkopopovický Kozel otevřel v Českých Budějovicích unikátní grilovací místo
Publikováno:před 3 letyZdroj:Pivovar Velké PopoviceAutor:Zdeněk Kovář, PR
Obyvatelé Českých Budějovic mají nové místo pro odpočinek a zábavu. Na břehu Vltavy v blízkosti Jiráskova jezu byl otevřen nový veřejný gril s posezením, který zafinancoval pivovar Velkopopovický Kozel. Gril je kromě vzhledu unikátní i tím, že na jeho výrobu byly použity převážně recyklované materiály. Prostor bude lidem sloužit v každém ročním období a o údržbu se postará město.
V oblasti, kam chodí obyvatelé Budějovic sportovat i relaxovat, na břehu Vltavy v blízkosti tenisových kurtů naproti letní plovárně, bylo ve středu slavnostně otevřeno nové veřejné grilovací místo. Gril nechal postavit Velkopopovický pivovar ve spolupráci s radnicí města České Budějovice. Realizace této zóny určené k setkávání a k společenskému životu je součástí širšího programu Velkopopovického Kozla. „Kozel je dlouhodobě spojený nejen s podporou dobrovolných hasičů, ale také s rozvojem komunitního života ve městech a obcích. I proto jsme se rozhodli budovat veřejné grily, u kterých se mohou lidé setkávat, slavit nebo jen tak odpočívat po práci. Letos už jsme veřejnosti předali gril v Újezdu nad Lesy nedaleko Prahy a dokončujeme další grily v Brandýse nad Labem a Jihlavě. Na příští rok máme v plánu další místa,” říká Ondřej Jüngling, brand specialista Velkopopovického Kozla, který má projekt na starost.
Velký gril, ke kterému se vejde až 16 lidí, je vyrobený převážně z udržitelných materiálů: z recyklovaného betonu, štěrku a kovový límec je tvořen kombinací recyklovaných a nerecyklovaných kovů. Materiál je vhodně zvolen tak, aby vydržel desítky let prakticky v nezměněné podobě a odolal vlivům počasí. „Podporujeme poctivá řemesla a dáváme důraz na opravování nebo upravování starých věcí, čemuž se dnes moderně říká upcycling. Proto jsme chtěli tuto myšlenku přenést i do našich grilů. Vedle toho Kozel podporuje i rozvoj sdílených dílen, kde se lidé učí práci s různými materiály a věcem dávají nové využití a nový život. V Českých Budějovicích to je Kabinet České Budějovice,“ doplňuje Ondřej Jüngling.
Provoz relaxační zóny s novým grilem zahájil náměstek primátora města České Budějovice společně se zástupci místních dobrovolných hasičů a velkopopovického pivovaru. První grilování návštěvníkům zpříjemnilo hudební vystoupení, pivo Kozel a lidé mohli ochutnat i speciality z grilu připravené šéfkuchařem Davidem Valíčkem.
„Jsem rád, že se nám podařilo v relativně krátkém čase vytvořit toto unikátní místo v hezkém prostředí, které udělá život v našem městě ještě příjemnější. Poděkování patří všem, kteří se na jeho vybudování, podíleli. Věřím, že se nová zóna stane hojně navštěvovanou, a že přispěje k odpočinku našich občanů a podpoří přátelské setkávání místní komunity,“ říká Ivo Moravec, náměstek primátora města České Budějovice.
O čistotu a údržbu grilu se bude starat statutární město České Budějovice. Praktickou novinkou je možnost objednání potřebných surovin na grilování a nápojů přes QR kód umístěný přímo na gril. Potraviny během chvíle návštěvníkům dodá nedaleká restaurace.
Kozel dobývá rumunský trh, daří se ale i jiným pivům
Publikováno:před 3 letyZdroj:Kurzy.cz
Pivovar Ursus letos v květnu uvedl na rumunský trh pivo Kozel a zároveň spustil masivní reklamní kampaň na tuto značku. Vedle Staropramenu, který se v Rumunsku prodává více než deset let, jde o další úspěch českého pivovarnictví.
K uvedení Kozla na rumunský trh byla na několika místech v Bukurešti postavena impozantní, 15 metrů vysoká dřevěná socha tohoto zvířete. Byl také spuštěn razantní reklamní koncept, který jednoznačně odkazuje na Českou republiku. Dočkal velkého zájmu médií, například stanic PRO TV, Antena 1 a dalších.
Rumunská veřejnost byla obeznámena s faktem, že Kozel je nejoblíbenějším pivem v kategorii tmavých piv v Česku. Značka přináší pro rumunský trh neobvyklé řezané pivo. Kozel se zároveň stal hlavním sponzorem největšího festivalu elektronické hudby v Rumunsku Untold, který během čtyř srpnových dní obvykle navštíví více než 300 tisíc lidí.
Pivovary Ursus jsou největším výrobcem piva v Rumunsku. V současné době vlastní společnost tři pivovary: v Brašově, Buzău a Temešváru a minipivovar v Kluž-Napoca. Od roku 2017 je pivovar Ursus součástí společnosti Asahi Europe & International. Do portfolia pivovaru patří značky Ursus, Timi?oreana, Ciuca?, Peroni Nastro Azzuro, Asahi Super Dry, Grolsch, Azuga, Stefanus spolu se značkou cideru Kingswood a konečně Pilsner Urquell.
Licenční „vlajková loď“
Pilsner Urquell vzhledem ke specifičnosti českého domácího vaření nemůže v prodaném množství konkurovat ostatním pivům, proto pivovary Ursus vsadily na sice česku značku – jako symbol kvality – nicméně vařenou v Rumunsku. Z důvodu dostupnosti a českého image je pro pivovar „vlajkovou lodí“ produktů nikoliv Pilsner Urquell, ale právě Kozel. Představitel Ursusu o tom informoval při osobním jednání. Podle informací Ursusu předstihl Kozel v prodeji konkurenční Staropramen, který je na rumunském trhu od roku 2011.
Staropramen je vyráběn na základě licence Pivovary Staropramen v továrně Bergenbier S.A. v Ploiesti, tato společnost je od roku 2012 součástí skupiny Molson Coors Central Europe. Rovněž Staropramen je na rumunském trhu poměrně vidět, mimo jiné díky charakteristickým slunečníkům.
Česko je díky reklamě na Kozel i pivu samotnému v Rumunsko dobře propagováno. Představitelé pivovarů Ursus potvrdili, že mají velký zájem o užší spolupráci se zastupitelským úřadem. Jedním z možných témat je například plánování účasti nejvýznamnějším potravinářském veletrhuv Rumunsku, kterým je International Food Fair Indagra ve dnech 26.-30. 10. 2022. V případě zájmu o bližší informace kontaktujte ekonomický úsek velvyslanectví v Bukurešti.
Velkopopovický pivovar investoval do nových tanků a stáčecí linky
Publikováno:před 3 letyZdroj:Průmyslová automatizaceAutor:ČTK
Velkopopovický pivovar, který je součástí Plzeňského Prazdroje, investoval přes 620 milionů korun do rozsáhlé modernizace. V květnu spustil novou stáčecí linku na vratné lahve a následně uvedl do provozu i 14 nových tanků, v nichž budou zrát a kvasit ležáky i výčepní piva. Nahradily původní technologii v pivovarském sklepení, informoval dnes ČTK Marek Pražák z mediálního zastoupení pivovaru.
Pivovar vaří pivo podle tradičních postupů z vody z pivovarských studní v měděných kádích. Cylindrokonické tanky s plně automatickým provozem umožní zrání a kvašení piva ve stejné kvalitě, ale zvýší efektivitu výroby a zjednoduší práci lidem v pivovaru. Po zhruba 50 letech nahradily dosavadní tanky ve sklepích, které se manuálně a velmi obtížně udržují. Pivovar pořídil celkem 14 kvasných a ležáckých tanků a jeden tank na kvasnice. Každý z nich váží téměř 20 tun, je dlouhý 18 metrů a má objem 3300 hektolitrů, což znamená 660.000 piv. Prvních šest tanků pivovar uvedl do výroby v červnu, dalších osm v červenci.
Pivovar zároveň modernizuje stáčecí linku na vratné lahve. První etapu dokončil letos v květnu, kdy renovoval skelet budovy i podlahu a instaloval novou myčku lahví, plnič, pastér a lepičku etiket. Kompletní inovace lahvové linky bude dokončena v příštím roce, díky čemuž bude schopna dosahovat kapacity 50.000 lahví za hodinu.
"Vratné lahve jsou naším nejprodávanějším obalem, zájem lidí o ně roste, zvláště poté, co jsme loni kompletně ukončili stáčení piva do PET lahví," uvedl manažer Velkopopovického pivovaru Václav Šimek. Úplného dokončení se linka dočká v roce 2023 a celkově jde o investici přesahující 415 milionů korun.
Existence velkopopovického pivovaru se sice datuje již od 16. století, první várka v nově vybudovaných či výrazně zmodernizovaných budovách byla však uvařena až v prosinci 1874. Proslulá byla zejména výroba silného tmavého piva.
Kozel bude zrát a kvasit v nových tancích, přibyla i nová lahvová linka
Publikováno:před 3 letyZdroj:Pivovar Velké PopoviceAutor:Zdeněk Kovář, PR
Velkopopovický pivovar prochází výraznou modernizací. V květnu spustil novou stáčecí linku na vratné lahve, nyní uvedl do provozu 14 moderních cylindrokonických tanků, ve kterých budou nově zrát a kvasit ležáky i výčepní piva a které nahradí původní technologii v pivovarském sklepení. Celkově jde o investici přesahující 620 milionů korun.
Výroba piva v Popovicích probíhá stále podle tradičních pivovarských postupů. Pivo se v Popovicích vaří z vody z pivovarských studní v měděných kádích. To je garancí, že chuť piva Kozel zůstane nezměněna. Moderní cylindrokonické tanky s plně automatickým provozem pak umožní zrání a kvašení piva ve stejné kvalitě jako doposud, zvýší ale efektivitu výroby piva a zjednoduší práci lidem v pivovaru.
„Po zhruba padesáti letech nahrazujeme stávající tanky umístěné ve sklepích, které se manuálně a velmi obtížně udržují, novými moderními cylindrokonickými tanky. V rámci inovace pivovaru jsme pořídili celkem 14 kvasných a ležáckých tanků a jeden tank na kvasnice. Každý z nich váží bezmála 20 tun, je dlouhý 18 metrů a má objem 3300 hektolitrů, to znamená 660 tisíc piv. Prvních šest tanků jsme zapojili do výroby v červnu, dalších osm jsme zprovoznili v průběhu července,“ říká Václav Šimek, manažer Velkopopovického pivovaru.
Výrobcem cylindrokonických tanků je německá společnost Ziemann Holvrieka. Z výrobního závodu putovaly začátkem roku nejprve po moři a poté po Labi do přístavu v Mělníku. Odtud je pak do Velkých Popovic v březnu přivezla nákladní auta, kde tanky zapojila a zprovoznila česká firma Denwel.
Není to ale jediná letošní novinka ve velkopopovickém pivovaru. Ten zároveň modernizuje stáčecí linku na vratné lahve. První etapu dokončil letos v květnu, když renovoval skelet budovy i podlahu a instaloval například novou myčku lahví, plnič, pastér a lepičku etiket. Kompletní inovace lahvové linky bude dokončena v příštím roce, díky čemuž bude schopna dosahovat kapacity 50 tisíc lahví za hodinu.
„Vratné lahve jsou naším nejprodávanějším obalem, zájem lidí o ně roste, zvláště poté, co jsme loni kompletně ukončili stáčení piva do PET lahví. Popovická linka je nepřetržitě v provozu od roku 1992, zaslouží si tedy nejen modernizaci, ale i rozšíření kapacity, abychom byli i v budoucnu schopní dodávat milovníkům Kozla jejich oblíbené pivo,“ dodává Václav Šimek. Úplného dokončení se linka dočká v roce 2023 a celkově jde o investici přesahující 415 milionů korun.
Pivní SandÁLE z módy jen tak nevyjdou!
Publikováno:před 3 letyZdroj:Pivovar Velké PopoviceAutor:Zdeněk Kovář, PR
Slunce, pláže, zahrádky … a SandÁLE! Teprve teď je léto
kompletní. Lehký svrchně kvašený Ale, který v srpnu nabízí vybrané tuzemské
hospody v rámci Volby sládků, je plný chmelu a přesto osvěžující. Už v prvním
doušku zaznívají svěží tóny grapefruitu a lesního ovoce. SandÁLE vchází do
českých restaurací!
Ve více než tisícovce restaurací po celé republice se bude v srpnu čepovat pivo
s příznačným názvem SandÁLE. Svrchně kvašený letní Ale je osvěžující lehké pivo
s americkými kořeny, ideální pro horké letní dny.
„Lehký letní Ale mohli příznivci Volby sládků ochutnat už před pěti lety. Patří tak
k nejstarším recepturám, které jsou součástí Volby sládků do dnešních dní. Protože ale
každé léto přináší nové zážitky, i my pokaždé drobně pozměníme recepturu, složení
sladů a chmelů a vznikne unikátní pivo ideální na letní posezení s přáteli.“ říká manažer
Volby sládků Tomáš Drahoňovský.
Jde o světlé, svrchně kvašené, nefiltrované pivo s bohatou chmelovou vůní a chutí
s tóny grapefruitu a lesního ovoce. Pro jeho výrobu byly použity plzeňský a mnichovský
slad a americké chmely odrůd Chinook, Simcoe a Amarillo. Obsah alkoholu dosahuje
4,1 % a hořkost pak hodnoty 31 IBU.
Letní Ale SandÁLE bude k mání pouze čepovaný a fanoušci speciálních piv si mohou
najít nejbližší výčepní místo na stránkách volbasladku.cz .
Vepřové hody v pivovaru Velké Popovice se zabijačkovými specialitami
Publikováno:před 4 letyZdroj:Večerní Praha
Jedinečnou příležitost zažít autentickou atmosféru, vůně a chutě tradiční zábavy našich předků nabídnou Vepřové hody v pivovaru Velké Popovice. Jedenáctý ročník oblíbené akce se koná v sobotu 9. dubna od 10 do 16 hodin v pivovarském parku. Nenechte si ujít neodolatelné speciality, zpestřené prohlídky pivovaru a jízdu retro vlakem, který vás z pražského Hlavního nádraží doveze rovnou do Velkých Popovic.
Zruční mistři řezníci připraví jitrnice, prejty, polévky, tlačenku, guláš, škvarky a další nejen zabijačkové dobroty. O příjemnou náladu se postará živá muzika a čepované poctivé pivo Velkopopovický Kozel světlý a černý. Připravena je ukázka stáčení a prodej piva Mistrův ležák a Velkopopovický Kozel Černý v patentních lahvích. Během hodů můžete navštívit prohlídku pivovaru se školou čepování a ochutnávkou Volby sládků – pivem polotmavý ležák Popeleční Benedict. A samozřejmě nebude chybět živý maskot pivovaru, kozel Olda. Vstupenky na prohlídky zakoupíte: tickets.prazdroj.cz/prohlidka-pivovaru
Chcete-li si dopřát ještě intenzivnější výletní zážitek, vydejte se do pivovaru Velké Popovice motoráčkem Kozel expres – z Hlavního nádraží v Praze vyjede v sobotu 9. dubna v 10:15 hodin. Během hodinové jízdy se pokocháte malebnou krajinou, kterou si užijete také při příjemné desetiminutové procházce do pivovarského parku na vepřové hody. Zpět do Prahy vás vlak odveze v 16:45 hodin. Jízdenky na Kozel expres zakoupíte na: tickets.prazdroj.cz/inshop/scripts/shop
A pokud to do Velkých Popovic nestihnete na vepřové hody, nevadí. Od začátku dubna budou opět přístupné každodenní prohlídky pivovaru Velké Popovice a škola čepování piva. Za poznáním pozoruhodné historie i současnosti pivovaru, který byl založen už v roce 1874, se tak můžete vydat ve vámi vybraném termínu.
Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.18.04.2023 12:24120