Historie a současnost Minipivovaru Vyšší Brod

Pivovar byl postaven a zprovozněn roku 2008 ve sklepních prostorách jednoho z historických domů vyšebrodského náměstí. Sklepy prošly kompletní rekontrukcí tak, aby mladý majitel a sládek Jiří Fojtl mohl obnovit tradici práva várečného. Pivovar je se svým maximálním ročním výstavem cca 500 hl, nejmenší v jihočeském kraji. Avšak má na co navázat. Ve vyšebrodském cisterciáckém klášteře se poprvé pivovar uvádí již v roce 1380 a další, Měšťanský pivovar působil ve Vyšším Brodě v letech 1530-1944. A jak to všechno vlastně vzniklo?
Po dlouhých desetiletích bude mít Vyšší Brod znovu svůj pivovar. Tradici "práva várečného" se zde chystá oživit Jiří Fojtl.
Ve svém minipivovaru bude mladý pivovarník vařit Jakuba. Název má připomínat jednoho z prvních klášterních sládků. Ročně chce Fojtl vyrobit na 500 hektolitrů nejoblíbenějšího pěnivého moku. Půjde tak o nejmenší komerční pivovárek na jihu Čech.
K pivařině přitom mladý nadšenec poprvé takříkajíc přičichl asi v roce 2006. Inspiraci našel v pšeničném pivu v rakouském Aigenu. To mu zachutnalo natolik, že po návratu domů si zkusil uvařit své vlastní. Nakoupil nejnutnější vybavení a s kamarádem vyrobili první várku, takzvaně z prášku, tedy ze sušených kvasnic a pivního polotovaru.
Pak už byl jen krůček k tomu, že si ho uvaříme už od sladu, pěkně celým postupem," přiblížil Fojtl své pivovarnické začátky.
Měsíce trvalo, než sehnali nutné vybavení, část získali i z jiného minipivovaru. Jako zázemí posloužil sklep babiččina domu, kde se z nevyužívané sauny stala chladírna. Kamarád však u projektu nezůstal, a tak zbyl Fojtl na vše sám. Informace hledal na internetu, udělal si kurz vaření piva, sbíral informace i u svých zkušenějších kolegů. Jelikož ale ve sklepě začalo být málo místa, hlavně kvůli spilce a ležáckému sklepu, musel najít nové prostory. Zrodil se nápad založit komerční minipivovar.
Zdroj:Stránky 'Minipivovaru Vyšší Brod' 2016


Více na stránkách pivovaru

Vyšebrodský minipivovar přestěhoval svoji pivnici přímo na náměstí

Publikováno:před 3 letyZdroj:Minipivovar Vyšší BrodAutor:Václav Votruba

Překvapení možná budou někteří lidé, kteří vyrazí do pivnice vyšebrodského minipivovaru. Pajzl U Jakuba totiž na původní adrese nenaleznou... Neznamená to však, že by byla oblíbená pivnice zavřena. Naopak! Provozovatelé pivovaru ji jen přestěhovali do nových prostor, které se nacházejí o několik metrů dál - na adrese Náměstí 30.

„Staré prostory nám už byly malé,“ vysvětluje provozovatel a sládek Minipivovaru Vyšší Brod Jiří Fojtl. „Nyní můžeme zákazníkům nabídnout mimo jiné i velkou letní terasu s grilem.“

Jak nový Pajzl U Jakuba vypadá, se pivaři mohli přesvědčit v sobotu 9. srpna, kdy byl slavnostně otevřen. Nyní již funguje naplno, otevřeno je denně od 11.00, takže ho můžete navštívit kdykoliv.

Vyšebrodský minipivovar vyrábí světlý ležák Jakub 12° a tmavý speciál Jakub 14°. Obě piva letos zabodovala v soutěži Pivo České republiky 2014. Tmavý ležák skončil na prvním místě kategorie Tmavé speciální z minipivovaru a světlý ležák ve své kategorii na místě třetím. Kromě toho obsadil druhé místo v kategorii Pivo s výstavem do 10 tis. hl/rok osmého ročníku soutěže Chutná hezky. Jihočesky.

Nová adresa:
Pajzl U Jakuba
Náměstí 30, Vyšší Brod

Otevírací doba:
po - čt: 11:00 - 23:00
pá - so: 11:00 - 23:45
ne: 11:00 - 23:00

Vyšebrodský minipivovar se může pochlubit nejlepším tmavým speciálem!

Publikováno:před 3 letyZdroj:Minipivovar Vyšší BrodAutor:Václav Votruba

Nemalou radost mají v nejmenším pivovaru na jihu Čech! Tmavý speciál Jakub 14° Minipivovaru Vyšší Brod skončil na prvním místě soutěže Pivo České republiky 2014 v kategorii Tmavé speciální z minipivovaru. Úspěchem se může pochlubit i světlý ležák Jakub 12°, který v kategorii Světlý ležák z minipivovaru skončil na krásném třetím místě. Aby toho nebylo málo, světlý Jakub zabodoval i v osmém ročníku soutěže Chutná hezky. Jihočesky. V kategorii Pivo s výstavem do 10 tis. hl/rok obsadil druhé místo. Výrobek tak může užívat označení Chutná hezky. Jihočesky.

Vyšebrodské pivo si každým rokem získává stále větší renomé, a to i za hranicemi jihočeského regionu. Aktuální ocenění jsou pro majitele pivovaru úžasnou satisfakcí a potvrzením toho, že pivo Jakub své kvality má. „Samozřejmě si ocenění velmi vážíme!“ zmínil provozovatel a sládek Minipivovaru Vyšší Brod Jiří Fojtl, který se do vaření piva pustil před šesti lety.

Degustační soutěž Pivo České republiky se uskutečnila 4. až 6. června na Výstavišti České Budějovice. Do soutěže se přihlásilo 53 pivovarů z České republiky, Slovenska i Ruska. Degustátoři ohodnotili celkově 322 vzorků piv.

Vyhlášení výsledků proběhlo na stejném místě o den později. Kromě certifikátů si vítězové odvezli keramické korbele. Ocenění v soutěži Pivo České republiky je důležité i pro další propagaci vítěžných pivovarů, protože mezi pivními znalci má už dlouhé roky velmi slušný zvuk. Ostatně letos se konal již 18. ročník této soutěže!

Prestižní je ale i ocenění Chutná hezky. Jihočesky! Vyšebrodský minipivovar tak má jednoznačný důvod k oslavám a hlavně dokonalý impuls do další činnosti!

Vyšebrodský minipivovar připravil na Velikonoce nový speciál

Publikováno:před 4 letyZdroj:Regiony24.czAutor:Václav Votruba

Milovníci piva si o velikonočních svátcích skutečně užívají. Aby ne, čím dál více pivovarů se snaží na Velikonoce připravit speciály, které mezi konzumenty narůstají na oblibě. Radost svým zákazníkům udělal i nejmenší pivovar v jižních Čechách - Minipivovar Vyšší Brod. Navařil pro ně patnáctistupňový polotmavý speciál Jakub.

„Uvařen je z pěti druhů sladu a žateckého chmelu,“ zmínil majitel pivovaru a sládek Jiří Fojtl. Pivo bylo naraženo na Zelený čtvrtek, tedy 17. dubna, a to v pivovarské pivnici Pajzl u Jakuba ve Vyšším Brodě.

Vyšebrodský minipivovar je pivním speciálům nakloněný. Například vloni o Vánocích si lidé mohli pochutnat na Vánočním Jakubovi - světlé 19°. O pivo byl velmi slušný zájem. Běžně pak pivovar vaří 12° světlý ležák (s vyšší hořkostí) a 14° tmavý speciál (s čokoládovým sladem).

Pivovarnictví má ve Vyšším Brodě hluboké kořeny. Nejstarší zmínka o vyšebrodském pivovaru pochází z roku 1380. Tehdy pivo vařili mniši v cisterciáckém klášteře. Jiří Fojtl tak ve svém městě oživil dávnou tradici, když před šesti lety založil založil Minipivovar Vyšší Brod. Co mu tehdy bylo inspirací? Pšeničné pivo z rakouského Aigenu, které poprvné ochutnal v roce 2006. Byl z něj natolik nadšený, že se rozhodl vaření piva věnovat.

Minipivovar Vyšší Brod je skutečně hoden svého názvu - ročně totiž vyrobí maximálně jen 500 hektolitrů piva. Své fanoušky si ale získal po celé republice, a to jak mezi turisty a vodáky, tak i pivními znalci, kteří rádi objevují méně známé značky.

Vánoční pivo navařil nejmenší jihočeský pivovar už v létě

Publikováno:před 4 letyZdroj:Regiony24.czAutor:Václav Votruba

Všichni milovníci piv méně známých značek by měli zbystřit. Minipivovar Vyšší Brod, který je nejmenším jihočeským pivovarem, si totiž na období Vánoc připravil Vánočního Jakuba - světlou 19°. Slavnostní naražení piva se konalo 6. prosince, přičemž nechyběly zabijačkové speciality ani živá hudba.

„Aby bylo pivo správně uleželé, navařil ho náš sládek již v létě. Pivo pak zrálo celou dobu v pivovarském sklepě. Nyní si ho mohou zákazníci vychutnat a ocenit jeho výjimečnou chuť a sílu,“ řekl majitel pivovaru Jiří Fojtl.

Pivovar, který ve Vyšším Brodě navázal mimo jiné na dávnou tradici mnichů, jenž v místním klášteře kdysi pivo vařili, byl postaven a zprovozněn v roce 2008 ve sklepě jednoho z historických domů vyšebrodského centra. Jiří Fojtl se do své práce pustil s vervou a láskou. Kapacita pivovaru je pouze 500 hektolitrů ročně. I tak si pivo z Vyššího Brodu dokázalo získat velmi dobré jméno mezi pivními znalci po celé republice. Vánoční Jakub budiž jim dárkem.

Standardně Minipivovar Vyšší Brod vaří světlou 12° a tmavou 14°. „Pivo stáčíme i do lahví, které je možné zakoupit ve vybraných obchodech,“ dodal Jiří Fojtl.

Jiří Fojtl se k vaření piva dostal zhruba před sedmi lety. Tehdy ho zaujalo pivo z rakouského Aigenu. A to natolik, že se rozhodl si zkusit vyrobit pivo vlastní. A proč pivo dostalo název Jakub? Podle jednoho z prvních klášterních sládků.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.13.08.2014 13:104