Historie a současnost Minipivovaru Veselka

Něco z historie nemovitosti …
Podle údajů z Pozemkové knihy je první zmínka o nemovitosti z roku 1877, do r. 1929 sloužil dům jako hostinec, v roce 1937 byla zakoupena rodinou Tomšíčkových, která provedla přestavbu a rekonstrukci objektu v 1. NP na restauraci s tanečním sálem a na prodejnu řeznictví s řeznickou dílnou. Ve 2. NP byly vybudovány čtyři jednopokojové byty se sociálním příslušenstvím.
Již před rokem 1937 byl v nemovitosti Veselka provozován hostinec, tenkrát patřil paní Marii Rejchrtové , bytem ze Zbečníku u Hronova nad Metují.

HISTORIE PIVOVARU A VÝROBA PIVA
Minipivovar byl založen v říjnu roku 2013. Jedná se o jeden z nejmenších pivovarů v České republice s ročním výstavem cca 300 hl. Stabilně dodáváme pivo pouze do naší restaurace. Všechna piva vyrábíme klasickou českou technologií – varna, spilka, ležácký sklep.
● Varna
Vaříme dekokčním způsobem na dva rmuty. Slad dovážíme z humnové sladovny v Dobrušce. Používáme český chmel /nejvíce premiant a žatecký poloranný červeňák/, příležitostně i jiné české odrůdy.
● Spilka
Používáme kvasnice spodního kvašení. Hlavní kvašení probíhá v otevřených kvasných kádích při teplotách do 10 st. C.
● Ležácký sklep
Teplota v prostoru ležáckých tanků je 2 až 3 st. C. Naše pivo dozrává v případě jedenáctky 21 dní a déle, silnější piva o několik týdnů déle.
Zdroj:Stránky 'Minipivovaru Veselka' 2015


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Minipivovaru Veselka

Kdy:dle dohodyObec:LitomyšlZdroj:Minipivovar Veselka

EXKURZE PO MINIPIVOVARU
Exkurzi je nutné domluvit předem s panem sládkem na telefonu 775 99 88 69.

Exkurze vč.ochutnávky 0,3l světlého a 0,3l polotmavé jedenáctky = 50,-Kč / osobu.

Maximální počet návštěvníku na jedné exkurzi je z důvodu malých prostor omezen na deset osob.

Prohlídku lze domluvit individuálně i pro menší skupinku či jednotlivce /minimální sazba 150,-Kč = prohlídka s ochutnávkou a přednáškou/

Délka trvání prohlídky cca 30 minut plus volná diskuse.

MODEROVANÉ DEGUSTACE PIVA
Pro firmy, jednotlivce či zájmové skupinky lze dojednat moderovanou degustaci s ochutnávkou několika pivních stylů. Cenu, dobu trvání a množství degustovaných piv lze domluvit individuálně na tel. 775 99 88 69.

Aktualizováno: před 2 lety

Litomyšl: Bedřichova jedenáctka opravdu chutná

Publikováno:před 3 letyZdroj:Parlamentní Listy

Je to již téměř rok, kdy v minipivovaru na Veselce načepovali prvního jedenáctistupňového Bedříška. Od té doby vytočil Jirka Kohák se svým týmem mnoho litrů litomyšlského piva, přidal na čep další druh a chystá oslavu výroční první uvařené várky.

První rok byl hlavně o práci a vylepšování. „Navýšili jsme výstav, přikoupili jsme jeden tank, protože už nestačila kapacita, ale tím jsme na stropě další kapacity, nemáme totiž prostory,“ uvedl Jiří Kohák, majitel a sládek pivovaru. Přes léto jel minipivovar na téměř plnou kapacitu, což je skoro 440 hektolitrů piva ročně. Receptura jedenáctky Bedřicha se od začátku změnila. „První várka byla naostro. Netušili jsme, jaké pivo bude. S recepturou jsme dost pracovali a ta výsledná je úplně jiná než první. Na začátku to nebyla úplná hitparáda, ale pivo bylo pitelné. Nebyl to průšvih, ale udělali jsme zásadní kroky, abychom pivo vylepšili. Navíc jsme přidali na čep jedenáctku polotmavou,“ vysvětlil Jiří Kohák.

Litomyšlské pivo se čepuje na Veselce, ale pro lahve sem jezdí i zájemci ze širokého okolí. Zájem o pivo je velký. „Pochutnají si na něm stálí štamgasti, ale existuje i spousta pivních turistů, kteří k nám za pivem dojíždějí. A někdy se zdá, že je větší zájem od lidí mimo Litomyšl. Chtějí udělat exkurzi, ochutnat,“ dodal sládek. Do dalšího roku už Jiří Kohák zásadní změny piva neplánuje. „Myslím si, že jsme světlou jedenáctku i tu polotmavou vyladili do finální podoby. Každý rok je ale jiný slad, chmel, ale to už není taková práce jako na začátku,“ dodal majitel minipivovaru.

Jedenáctka Bedřich za první rok své existence nasbírala několik ocenění. Jedno z těch hlavních je vítězství v Regionální potravině Pardubického kraje v kategorii alkoholických a nealkoholických nápojů. Na Pivní pečeti v Táboře se navíc dostala do třetího kola mezi posledních 21 vzorků, což je pro nové pivo veliký úspěch. A pivaři na Slavnostech piva ve Svitavách udělili Bedřichovi krásné třetí místo.

Ještě jste Bedřicha neochutnali? Tak máte šanci to napravit. K výročí uvaření první várky totiž chystají na Veselce na sobotu 11. října od 11.00 hod. zvláštní program. „Začneme vysazením pivovarského stromu na terase. Představíme nový půllitr, který jsme si nechali udělat. Navíc nabídneme lidem výroční ležák – dvanáctku, uvařenou pouze pro tuto příležitost. Sehnal jsem také piva, která se točí na Oktoberfestu. Budou tupláky, čtyři mnichovská piva, hudba,“ zve na Veselku Jiří Kohák. Narozeninová oslava se uskuteční téměř přesně na den, kdy uvařil první pivo. Jedenáctku Bedřich ochutnal ve svém minipivovaru 12. října 2013.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.13.10.2014 22:081