Historie a současnost Šumického pivovaru

Šumický pivovar se začal budovat na sklonku roku 2013. Vše začalo bouracímia zednickými pracemi. Ty trvaly přibližně do konce května 2014. Během této doby bylo upraveno celé přízemí (sklepy) Hradské restaurace tak, aby byly splněny náročné hygienicko-technologické požadavky daného provozu. Od června probíhal návoz technologie a montáž firmou Strojtep (Chotěboř). Celá technologie je nerezová. Základní technické údaje: varna 5 hl, ohřev parou, tři otevřené spilky po 10 hl, sedm ležáckých tanků o jednotlivé kapacitě 10 hl, tři přetlačné tanky každý o kapacitě 5 hl.
Pivo je vařeno tradičním způsobem převážně z moravských a českých surovin – slad ze sladovny Záhlinice (tradiční humnová sladovna), Žatecký chmel, pivovarské kvasnice a voda. Proces výroby piva trvá přibližně 4–8 týdnů dle stupňovitosti piva. Výroba piva začíná na varně, kde v průběhu 8 hodin dojde k uvaření mladiny (rozštěpení škrobů na cukry ze sladu, chmelení atd.). Ta je následně zchlazena a přečerpána do spilek. Zde se přidají pivovarpivovarské kvasnice a po dobu 4–6 dnů kvasinky prokvašují cukry na alkohol při teplotě 10 °C. Následně jsou kvasnice odděleny (dále se použijí) a pivo je přetaženo do ležáckých tanků. Zde se nechá při teplotě kolem dvou stupňů 3–8 týdnů zrát. Z ležáckých tanků bude pivo přetaženo do přetlačných tanků, odkud půjde přímo na výčep, nebo se bude sudovat (KEG sudy 15, 30 a 50 l) a nebo lahvovat (PET láhve 1,5 l). Piva budou nabízena nefiltrovaná a nepasterovaná. Díky čemuž si pivo zachová svou plnou chuť, vitamíny, minerální látky a živé kultury. Pivo bude vařit (dle vlastních receptur), řídit a kontrolovat renomovaný sládek s dlouholetou praxí a zkušenostmi v oboru. Budou nabízena piva Vildenberg 10° (výčepní světlé pivo), Vildenberg 12° (světlý ležák) a Vildenberg speciál (každý měsíc jiný). V současné době je uvařen Vildenberg jantarový medový speciál (novoroční pivo). Pro zájemce budou nabízeny prohlídky s výkladem a ochutnávkou.
A proč název piva Vildenberg? Tento název vzešel z ankety, kdy ze 110 respondentů přes 80 % uvedlo název Vildenberg.
Zdroj:Zpravodaj obce Viničné Šumice, 2014


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Šumického pivovaru

Kdy:dle dohodyObec:Viničné ŠumiceZdroj:Šumický pivovar

Nabízíme možnost exkurze v Šumickém pivovaru s výkladem o Šumickém pivovaru, průběhu jednotlivých fází přípravy piva Vildenberg a ochutnávkou piva Vildenberg.

Zájemci si mohou domluvit termín exkurze na tel. č. 603 507 086.

Těšíme se na Vaši návštěvu.

Aktualizováno: před 2 lety

Nový minipivovar z Viničných Šumic: Vildenberg láká na chuť medu a barvu jantaru

Publikováno:před 3 letyZdroj:Brněnský deníkAutor:Věra Sychrová

Jižní Morava jako kraj vína? Pro některé lidi zažité spojení už neplatí. Stejně jako jinde v kraji se i na Brněnsku totiž začalo dařit malým pivovarům. Jen za loňský rok rozjely byznys přímo v Brně dva minipivovary a v jeho okolí další tři. Poslední přírůstek je Šumický pivovar z Viničných Šumic na Šlapanicku.

„Moc se mi líbila myšlenka vlastního pivovaru. Nebyl to sice můj celoživotní sen, ale tohle prostředí mám rád, proto jsem chtěl být jeho součástí. Našel jsem prostory v přízemí Hradské restaurace a šel jsem do toho," poznamenal majitel pivovaru Aleš Šmerda.

Se stavbou začal už na sklonku předloňského roku. Dělníci na místě bourali a stavěli až do loňského května. Pak Šmerda začal navážet technologie a montovat nerezové tanky. První pivo s názvem Vildenberg natočil v prosinci.

Krátce před silvestrem navštívil nový Šumický pivovar Karel Konečný ze Šlapanic. „Minipivovarům dost fandím. Myslím si, že jejich pivo chutná mnohem lépe než z těch velkých, které zásobují celou Moravu i republiku. Malé pivovary mají zkrátka své kouzlo. To se týká i toho ze Šumic," řekl Konečný.

Šmerda sháněl sládka netypickým způsobem. „Objížděl jsem různé pivní festivaly, získal jsem pár kontaktů a našel toho pravého," vysvětlil Šmerda.

Jeho pivovar nabízí tři druhy piv Vildenberg. „Jde o dva druhy stálých, světlou desítku a dvanáctku, a jeden speciál, který vždy po určité době vyměníme. Momentálně je to novoroční pivo s jantarovou barvou a medovou chutí. Všechny nápoje jsou nefiltrované a nepasterizované," upřesnil Šmerda.

Další speciály na sebe nenechají dlouho čekat. „Určitě nabídneme také velikonoční speciál a na duben chystáme i polotmavé svrchně kvašené jarní pivo," pozval zájemce Šmerda, který letos plánuje výstav zhruba pět až šest stovek hektolitrů.

S návštěvností je zatím spokojený. „Nejdřív chodili jenom místní, postupem času nás ale začali pravidelně navštěvovat i lidé z okolních obcí a také turisté," uvedl Šmerda.

Podle odborníků zájemce do minipivovarů lákají speciály, nezvyklé příchutě a také domácí prostředí v kombinaci s dobrou kuchyní. Na netypické alkoholické nápoje zve také minipivovar Xaver v Blučině na Židlochovicku. „Vaříme piva s příchutí vanilky, konopí nebo kardamomu. Máme také dvaadvacetistupňové se zázvorem," vyjmenoval sládek a majitel Svatopluk Strava, který pivovar nazval podle stejnojmenné restaurace svého otce. Založil ho už v roce 2005 a po přestávce znovu otevřel v loňském roce.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.24.02.2015 17:241