Historie a současnost Šumavského pivovaru

Pivo se ve Vimperku vařilo ve dvou pivovarech: zámeckém již před rokem 1547 (Rožmberský, později Schwarzenberský) a Měšťanském (právo obnoveno Petrem Vokem z Rožmberka v roce 1598). Vaření piva dosáhlo největšího rozmachu v 19. století. pivovarPoslední pivovar (Schwarzenberský, po znárodnění patřící pod Jihočeské pivovary) byl uzavřen v roce 1967.
Roční výstav současného minipivovaru je 300 hl ročně. Varny mají objem 2 hl. Vaříme klasický český ležák tradiční technologií spodního kvašení z českých surovin. Základní sortiment doplňujeme různými speciálními druhy piv.
Kolektiv Šumavského pivovaru má ve svých řadách odborníky, kteří dosáhli na soutěžích řadu špičkových ocenění. Věříme, že piva značky ŠP Vimperk si získají i vás.
Restaurace pivovaru orientuje svoji teplou i studenou kuchyni na jídla ladící s vařenými typy piv. Na jídelním lístku najdete i jídla sezónní a šumavské speciality.
Bude nám potěšením připravit pro vás pohoštění při rodinných oslavách, svatbách a firemních akcích s individuálně sestavným jídelníčkem podle vašich přání.
Zdroj:Stránky Šumavského pivovaru, 2014


Více na stránkách pivovaru

Pivo se vrací na Šumavu. Pod Boubínem a Kašperkem ho vaří doktorka i manažerka

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Hospodářské NovinyAutor:Kateřina Adamcová

● Manželé Hojdarovi na Šumavu odešli před dvanácti lety, dnes mají ve Vimperku pivovar a zároveň ORL ambulanci.
● Jejich pivo se čepuje v restauracích Zdeňka Pohlreicha.
● Pivo na Šumavu odešla vařit i Alexandra Michalová, která pracovala jako manažerka v bance.

Už po čichu člověk pozná, že středověký dům upíchnutý v úzké uličce šumavského Vimperku je něčím zvláštní. Nasládlá vůně sladu odkazuje na pivovar, trocha dezinfekce na lékařskou ordinaci. "Nevím o jiném pivovaru v Česku, kde by byla zároveň ordinace," říká majitel minipivovaru Ivan Hojdar.

Bývalý IT inženýr vaří pivo společně se sládkem Prokopem Jeřábkem. Manželka Alena Hojdarová v domě pracuje jako lékařka se specializací na ušní-nošní-krční a po skončení ordinačních hodin degustuje pivo. "Ženy poznají víc chutí a vůní, to je dar. Nemusím se ani napít, abych poznala problém," vysvětluje Hojdarová.

Manželé přišli do Vimperku z Prahy před dvanácti lety. Milovníci přírody a sportu nejdříve našli místo pro lékařskou ambulanci. Později se jim ve městě pod Boubínem podařilo koupit polorozbořený dům v uličce stoupající strmě k historickému náměstí a začali přemýšlet, jak začít podnikat.

"Přišlo nám zajímavé oživit ve Vimperku pivovarnickou tradici, už nevím, kdo z nás s tím nápadem přišel," vzpomíná Hojdar a přiznává, že místní si k nim našli cestu díky ordinaci. "Jako doktorka zná manželka všechny, zapadli jsme hlavně díky tomu," doplňuje. Oba dva se zajímají o historii Šumavy, Hojdar například správcuje i hřbitov v nedaleké vsi Nový Svět.

Pivo se ve Vimperku vařilo do 60. let, někdejší schwarzenberský ani měšťanský pivovar nepřežily válku a komunistické zestátnění. Nápoj do města vrátili před sedmi lety Hojdarovi, teď ho prodávají i do restaurací kuchaře Zdeňka Pohlreicha. "Jeden z jeho manažerů tu byl na dovolené, naše pivo mu chutnalo a nechal nám tady vizitky," vzpomíná Hojdar.

Když s pivem manželé začínali, uvařili dvě stovky hektolitrů za rok. Nyní je to dvakrát tolik a v plánu je další růst. I přesto, že pivovar už funguje bez vlastní restaurace, kterou Hojdarovi museli pro malý zájem hostů zavřít. "Stala se nám přítěží, pivo od nás kupují jiné restaurace," objasňuje majitel.

Naopak v pětadvacet kilometrů vzdáleném Kašperskohorském pivovaru je kuchyně důležitá a do její restaurace v centru města Kašperské Hory chodí místní i turisté. Majitelka Alexandra Michalová přitom o životě na Šumavě, pod hradem vystavěným císařem Karlem IV. nijak nesnila, v Praze měla dobře rozjetou manažerskou kariéru v bance.

"Jezdili jsme sem na dovolenou, později koupili byt a pak přišla možnost koupit tuhle barabiznu, nápad založit pivovar byla nejdříve sranda," směje se a ukáže na opravený, moderní pivovar.

Původní vtip však rychle nabral reálné obrysy, Michalové a jejímu příteli se stavbou pomáhala rodina i místní. Pivovar funguje přes rok a týdně uvaří tisíc litrů piva. "Nechci mít velký pivovar a vyvážet do zahraničí, záleží mi na dobré kuchyni," uvádí majitelka. Pivovar i restauraci se snaží vést tak, aby nebyly jen atrakcí pro turisty, ale aby je navštěvovali i místní.

Pivo se naučila vařit náhodou. "Doma jsem začala dělat různé paštiky, marmelády nebo pečené čaje," vypráví sládková. Po čase jí prý došly nápady a dočetla se, že se dá doma uvařit i pivo. "Šla jsem do kuchyňských potřeb, koupila velký hrnec, který nahrazoval varnu, plastový kbelík jako kvasnou káď a velké síto," vzpomíná.

Michalová teď vedle role sládkové pečuje o tři děti, s nejmenší dcerou je na mateřské. Návrat do banky, kde pracovala původně, má stále otevřený. "Asi zamáčknu slzu, ale v jedné fázi si musíte vybrat. Láska k pivu a Šumavě mě možná donutí zůstat," svěřuje se.

Majitel vimperského pivovaru: Nejradši mám světlý ležák

Publikováno:před 3 letyZdroj:Lidovky.cz

Manželé Hojdarovi nejdřív na Šumavě provozovali penzion. Pak se ale rozhodli, že ve velké zdevastované budově ve Vimperku rozjedou minipivovar. A po 43 letech se tak v roce 2010 opět začalo vařit vimperské. „Pivo mi chutná ke všem jídlům,“ tvrdí Ivan Hojdar.

Jaký typ piva máte nejradši?
Světlý ležák.

Kde vám nejvíc chutná čepované?
Piji samozřejmě své vlastní pivo z Šumavského pivovaru Vimperk.

Při jakých příležitostech si otvíráte pivo?
Při všech.

K jakému jídlu vám pivo nejvíc chutná?
Ke všem.

Lahev nebo plechovka?
Pípa nebo lahev.

Jaké pivo se vám právě chladí v ledničce?
Pět různých druhů ze Šumavského pivovaru Vimperk.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.10.08.2017 00:022