Historie a současnost Pivovaru Radouš

Historie pivovarnictví ve Šťáhlavech
Původní zámecký pivovar Rayon Stiahlau byl založen před rokem 1749 rodem hrabat Waldstein-Wartenberg. Pivo bylo údajně výtečné, jeho výroba však byla roku 1940 úplně zastavena.
Jedním z nájemců pivovaru byl přibližně mezi roky 1920-28 sládek pan František Záhořík. Jeho otec provozoval pivovar v blízkých Blovicích. Pan František Záhořík podle slov pamětníků vařil pivo výborné kvality. Svědčily o tom návštěvy plzeňanů, kteří se při svých nedělních výletech do přírody nezapomínali na šťáhlavské pivo zastavit. Speciálně pro dámy vařil prý luxusní černou jedenadvacítku, která se dámám podávala ve dvoudecových sklenicích. Automobilem zn. Ford nechával pan sládek pivo rozvážet do hospod a hospůdek a u svých zákazníků osobně kontroloval čistotu trubek a zda se pivo čepuje řádně ošetřeno. Chmel kupoval na Žatecku a platil se speciálně raženými mincemi. V pivovaru pracovalo 14 chasníků i bednáři. Protože v těchto letech měl šťáhlavský Sokol také amatérské divadlo, kde hrála i režírovala paní sládková, přijížděli do Šťáhlav na pivo a na premiéry také plzeňští herci.
Ještě by bylo dobré vzpomenout na šťáhlavského rodáka, významného sládka a pozdějšího ředitele Výzkumného ústavu pivovarského v Praze Františka Chodounského (1845 - 1924). V knize K dějinám českého pivovarnictví píše o šťáhlavském pivovaru toto: "Ještě roku 1866 jsem za svého učednictví pracoval v pivovaře šťáhlavském, zařízeném po starém způsobě. Káď čtyřhranná, kněz a cedící dno, kotel nepoměrný k várce."
Posledním nájemcem byl v letech 1928-1940 pan Josef Kondr.

O pivovaru
Náš pivovar ve Šťáhlavech byl vybudován v roce 2008 z důvodu pozvednutí v té době upadající kvality českého ležáku. Rádi si na pivu pochutnáme.
Původní rmutomladinový kotel byl uvnitř měděný s přímým ohřevem plynem, což byla velmi dobrá volba. Hlavní kvašení probíhalo v otevřených kádích a dozrávání v KEG sudech. Vařil se ležák, pšeničná piva a zkoušely se i speciály. V té době vznikl např. náš známý stout, který vaříme pod názvem Radoush Stout stále v nezměněné podobě. Vytvořili jsme i mnoho receptur bylinných piv, která nesou jméno Dr.Čížek na počest významného šťáhlaváka.
Na nový pivovar jsme získali částečnou dotaci z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova v roce 2010. Náš záměr vytvořit profesionální jednoduchý pivovar vyšel výtečně. Pro realizaci naší představy jsme si vybrali firmu Brewtec David Rameš. Varna je v současnosti v provedení leštěná nerezová ocel s elektrickým ohřevem, hlavní kvašení v otevřených kádích a dokvašování v ležáckých tancích.
Momentálně budujeme pobočku našeho pivovaru v obci Druztová. Veškeré novinky uveřejňujeme na webových stránkách pivovaru.
Zdroj:Stránky 'Minipivovaru Radouš' 2015


Více na stránkách pivovaru

Už jste ochutnali pivo Brutus?

Publikováno:před rokemZdroj:Region Plzeň

Věhlasný BRUTUS již přes třicet let brutálně obhospodařuje smysly všech pravých bigbíťáků v českých luzích a hájích a jeho četné písničky již doslova zlidověly - z některých staly se bezděčně mravoučné popěvky v českých kuchyních, zejména třeba v neděli...

Právě vtipné básničky a říkánky spolu s tradicí české tancovačky podpořené lehčím či těžším opojení starověkým pivním mokem nás oblaží v prostorách staroplzeneckého Lidového domu na Malé straně, kde se zmíněný pivní a cider club nachází.Rozhodně také neurazí, ba naopak, že v blíže nespecifikovaném čase během zábavy představí skupina Brutus svého hosta,spřízněný hudební soubor Náhradní Díly Lidí, což by měl kvitovat zejména undergroundový segment natěšených fanoušků.

Pivovar Radouš připraví speciální jednorázovou várku piva jen pro tento den, čeká na nás vytopený sál, gulášek a nezbytný populární prodejní stánek suvenýrů a hudebnin pana Žlutého, kde se v pauzách mezi produkcí odehrávají mnohdy pitoreskní tématické debaty...

Přijďte si dát odlehčený vykutálený večírek v době adventu, zanechte za sebou na jeden večer předvánoční mumraj a pobavte se s přáteli - možná tam potkáte i některé, které jste dlouho, dlouho neviděli.

Nový pivovar ve Šťáhlavech uvaří ležák Radouš, bylinkové i irské pivo

Publikováno:před 6 letyZdroj:iDNES.cz

Na mapu západočeských minipivovarů přibyl další. Své pivo budou mít brzy Šťáhlavy. Jmenovat se bude Radouš. Ve stejnojmenném pivovárku ho vaří jeho majitel a sládek v jedné osobě Vladimír Ilgner.

Ilgner si před lety ve Šťáhlavech pořídil moštárnu. Stále ji provozuje, ale časem si prý uvědomil, že když se chce výrobou nápojů živit, musí mít k moštům ještě něco jiného.

"Před třemi lety jsem se definitivně rozhodl, že tu vybuduji i pivovar. Nechal jsem si udělat scezovací káď, zbytek jsem si už nějakým způsobem dodělal. Měl jsem měděný kotel s plynovým otopem, což byl ideální stav na várku o sto litrech," popsal Ilgner.

Ale sto litrů piva vyrobených najednou se mu zdálo málo. Proto stále toužil po byť malém, ale profesionálním pivovaru. "Nebaví mě někde přelívat z hrnce do hrnce, nechci mít levné čerpadlo, které když nepůjde, tak to dočerpám ručně. Takhle ne. Já chci, aby vše fungovalo," vysvětlil majitel i vrchní sládek v jedné osobě Vladimír Ilgner.

Čím chce být jiný, než ostatní výrobci piva v širokém okolí? Teď mu zrají tři várky klasického ležáku plzeňského typu, ale při výrobě používá jiný kmen kvasnic než většina pivovarů v okolí, má i jiné složení sladu.

"Nejsem zaměřen jen na klasickou dvanáctku, ale do speciálních piv nebudu přidávat žádné tresti kvůli příchuti. Já si vytvořil základní čtyři typy příchutí rovnou z bylin. A kromě toho dělám ještě staut, černé pivo irského typu," přiblížil Ilgner.

"Vypadá to, že první pivo bych mohl mít hotové začátkem července. Jestli to stihnu, premiéru bych možná mohl mít na dýšinských pivních slavnostech 24. a 25. června," uzavřel Ilgner.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.30.11.2015 15:102