Historie a současnost pivovaru Na Čtyrce

pivovarZdejší restaurace vystřídala různé názvy, U Matějků, Na ná- městí. Štamgasti, kteří se tu scházeli, však chodili raději „na čtyrku“, to kvůli číslu popisnému a také proto, že „čtyrka“ je zvláštní oddělení kriminální policie z detektivek s radou Vacátkem. :-)

Proměnou prošly především veškeré interiéry, potřeba byly nové schody, podlahy i nábytek. Rekonstrukce se týkala i rozvodů elektřiny a vody. V patře vznikla druhá kuchyně, s tím nejmodernějším vybavením. Zájemci tu pro slavnostní příle- žitosti mají k dispozici také některý ze tří salonků, salon Adélka, Venuše nebo Svatý Florián, který je připraven především pro hasiče.

pivovarNa jaře 2016 byla dokončena výstavba vlastního minipivovaru ve sklepních prostorách tohoto domu. V červnu 2016 pokřtil pivo i pivovar duchovní Gabriel Jozef Labuda a od té doby zde nabízíme čtyři druhy piva - desítku světlou, jedenáctku polotmavou Novorychnovskou, dvanáctku Svatojakubskou. V případě čtvrtého druhu kupujeme z Bavorska slad namíchaný ze tří druhů a z něho vyrábíme Bavorské černé pivo, což je taky dvanáctka. Lidé si mohou vybrat i z hlediska hořkosti, ta je nižší u desítky a černého piva, jedenáctka a světlá dvanáctka mají hořkost vyšší. Bavorské pivo má nasládlou chuť a vůni po ječmenu výraznější než ostatní.
Zdroj:Stránky pivovaru Na Čtyrce, 2016


Více na stránkách pivovaru

Nový pivovar Na Čtyřce: Mimořádný projekt, který navazuje na významnou tradici

Publikováno:před rokemZdroj:Město PelhřimovAutor:Alexandra Knapová

V sobotu 27. sprna byl v Pelhřimově požehnán nový Pivovar Na Čtyřce, který je součástí stejnojmenné restaurace na Masarykově náměstí. Firma Adélka, které pivovar i restaurace patří, uspořádala při této příležitosti na malebném pivovarském dvoře slavnostní setkání, kterého se zúčastnili starosta města Pelhřimova František Kučera, poslanec Josef Kott, členka rady města Ivana Kociánová a dále zaměstnanci a přátelé firmy. Starosta František Kučera ve svém krátkém projevu vysoce ocenil práci a mimořádné úsilí Ladislava Teislera i celé firmy Adélka, díky kterému se podařilo v uplynulých letech pivovar vybudovat.

„Tady se před dlouhými roky pivo vařilo, ten dům měl právo várečné. A po několika stoletích se to vaření piva vrací zpět,“ řekl starosta města. Ten mimo jiné připomněl, že podle záměrů Ladislava Teislera by měly k pivovaru v budoucnu přibýt ještě další provozovny s regionálními produkty z Vysočiny. „Jedná se o mimořádný projekt, který bude mít velký význam nejen pro občany města, ale i pro turisty a pro celkové zvýšení atraktivity města,“ zdůraznil starosta. Po slavnostním obřadu, který provedl kněz Gabriel Jozef Labuda, pak starosta František Kučera osobně, společně se sládkem nového pivovaru Milanem Štěpáníkem, narazil soudek čerstvě požehnaného piva.

Jak prozradil Ladislav Teisler, na „čtyřce“ se vařilo pivo už kolem 14. století. Potvrdila to i skutečnost, že při historicko-geologickém průzkumu se zde našly dobové kvasné kádě. „Pivo tady má svoji hodnotu a historii a já bych byl rád, kdyby ten dobrý duch se sem vrátil, protože to naši předkové určitě dělali s láskou,“ řekl mimo jiné Ladislav Teisler. „Přeji všem, do to pivo budou pít, aby je z něj nebolela hlava a aby ho pili vždy ke svému štěstí,“ řekl Ladislav Teisler, který poděkoval všem, kteří se na vybudování nového pivovaru podíleli.

Pivovar „Na Čtyřce“ má kapacitu 2500 hektolitrů ročně a vaří se v něm čtyři druhy piva: Pelhřimovská 10°, Novorychnovské polotmavé 11°, Svatojakubský ležák a tmavý Bavorský ležák. Generálním dodavatelem technologie jsou Pacovské strojírny a. s. (př)

Gabriel Jozef Labuda pokřtil pivovar Na Čtyřce

Publikováno:před rokemZdroj:Pelhřimovský deníkAutor:Denisa Šimanová

Kromě pouti či Celostátního hasičského festivalu dechových hudeb zažilo město Pel᠆hřimov během uplynulého víkendu i křest.

Konkrétně v sobotu odpoledne pokřtil duchovní Gabriel Jozef Labuda pivo, které nedávno začal vařit Pivovar 
a restaurace na Čtyrce. Zmíněný pivovar se nalézá v samotném centru Pel᠆hřimova na Masarykově náměstí číslo 4. Jeho kapacita je 2 500 hektolitrů ročně. „Tento pivovar je na bázi výroby piva klasického plzeňského typu, nicméně může vyrábět 
i jiné pivní druhy. Je to 
v podstatě univerzální pivovar," řekl Ludvík Ješátko, generální ředitel Pacovských strojíren, jež jsou dodavatelem pivovaru.

Na mapě Pelhřimovska přibyl v červnu další pivovar

Publikováno:před 2 letyZdroj:Pelhřimovský deníkAutor:Jiří Jíra

Další pivovar začíná působit na Pelhřimovsku. Jmenuje se Pivovar a restaurace na Čtyrce a nalézá se v samotném centru Pelhřimova na Masarykově náměstí č. 4.

Jak dále z názvu vyplývá, patří nový pivovar ke stejnojmenné restauraci. „V současnosti počítáme s tím, že pivovar bude vařit pivo pro vlastní restauraci, případně zajistí stáčení piva na objednávky do malých soudků," informoval o zahájení provozu Ladislav Teisler, spolumajitel společnosti Adélka, která je vlastníkem nového pivovaru.

Pivovar má kapacitu 2,5 tisíce hektolitrů ročně, při rozjezdu výroby počítá s 1 až 1,5 tisícem hektolitrů piva ročně. Jako první uvedl na trh Svatojakubský ležák, vařit bude ještě další dva ležáky a jednu desítku.

Přímo v Pelhřimově bude vyrábět pivo druhý pivovar, Pivovar a restaurace na Čtyrce doplní Pivovar Poutník.

Největším pivovarem na Pelhřimovsku je Rodinný pivovar Bernard v Humpolci. Pivo vaří ještě tři menší, a sice Klášterní pivovar Želiv, Rodinný minipivovar Pacov a Pivovar Kokeš v Kamenici nad Lipou.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.29.08.2016 18:053