Historie a současnost minipivovaru U medvídků

Historie domu U medvídků se datuje do počátku 15. století. Dům je pojmenován po jednom z prvních majitelů Janovi Medvídkovi, který roku 1466 založil pivovar nepřetržitě vyrábějící až do roku 1898.
Poté již nemohli majitelé pivovárenských domů na Starém městě pražském konkurovat nově vznikajícím průmyslovým pivovarům, a proto své malé pivovary uzavřeli a založili Měšťanský pivovar v Holešovicích. pivovarJeho prvním ředitelem se stal poslední "medvídkovský" sládek Karel Vendulák. Pivovar byl přestavěn na jednu z největších pražských pivnic, ve které byl na počátku 20. století provozován 1. TINGL-TANGL kabaret. V padesátých letech byl majitelům objekt odejmut bez náhrady ve prospěch socialistického státu. Do roku 1989 dům chátral a teprve po jeho navrácení dědicům původních vlastníků začala oprava objektu, při které byla rozšířena pivnice a vybudován stylový hotel.
Poslední etapa rekonstrukce byla dokončena v roce 2005, kdy byla přestavěna původní sladovna na "Dům piva" zahrnující pivovarský obchod, kongresový sál a minipivovar. První várka byla symbolicky uzavřena 17. 11. 2004, což je přesně 15 let po "Sametové revoluci".
Naším cílem není vyrobit co nejvíce piva, ale co nejlépe ukázat proces výroby včetně již dnes nepoužívaných postupů jako štokové chlazení, otevřené kvasné kádě, dřevěné ležácké sudy a ruční stáčení do lahví s patentním uzávěrem. Proto vznikl nejmenší restaurační pivovar v České republice s maximálním ročním výstavem 300 hl polotmavého13-stupňového ležáku OLDGOTT.

Postup výroby piva: Výrobu piva můžeme zjednodušit na 3 hlavní části: vaření, hlavní kvašení, dokvašování. Tomu odpovídá rozdělení piva našeho minipivovaru do 3 částí – varna, spilka a ležácký sklep.
VARNA: Do vystírací kádě o objemu 250 l napustíme 37 °C horkou vodu a přidáme rozšrotované 3 druhy sladu. pivovarPostupně zahříváme až na 72 °C, kdy dojde k rozložení škrobu ve sladu na zkvasitelné cukry. Rmut se krátce povaří a poté přečerpá na scezovací káď, kde se oddělí mláto. Čirá sladina se přečerpá do mladinové pánve, přidá se chmel a vaří se 90 minut. Během chmelovaru dojde ke sterilizaci sladiny a převodu hořkých látek z chmele. Vzniklý roztok se nazývá mladina. Vroucí mladina se zchladí na 70 °C na štoku a dále se dochlazuje na deskovém chladiči na zákvasnou teplotu 10 °C.
SPILKA: Mladina se přečerpá do dubové kvasné kádě /objem 500 l/ a přidají se pivovarské kvasnice. Hlavní kvašení probíhá při teplotě 9-10 °C po dobu 10-12 dní. Mladina prokvašená přibližně ze 70% /tzv. mladé nebo zelené pivo/ se zchladí na 6 °C a přečerpá do ležáckého sudu. Kvasnice, které sedimentovaly na dně kádě se stáhnou, properou ledovou vodou a uchovají se při teplotě 2 °C pro další nasazení.
SKLEP: Dokvašování v dubových sudech o obsahu 500 l probíhá 5-6 týdnů. Během dokvašování se pivo vyčiří a dosytí oxidem uhličitým. Hotové pivo stáčíme do KEG sudů a čepujeme v restauraci nebo dále ručně stáčíme do lahví s patentním uzávěrem.
Zdroj:Stránky minipivovaru U Medvídků, 2016


Více na stránkách pivovaru

Uvařte si vlastní pivo

Publikováno:před 2 letyZdroj:Vitalia.czAutor:Petr Havel

Malé pivovary nabízejí kurzy vaření piva. Užijete si příjemný den a po čase můžete uctít návštěvu vlastním mokem. Výsledku se dočkáte zhruba po měsíci.

Uvařit si vlastními silami takové pivo, které je možné po dokončení procesu výroby s požitkem konzumovat, je snem mnohých milovníků pivního moku (když víte, jak na to, pivo se dá vařit i v paneláku). Právě takovou možnost pro ně představuje nabídka nejmenšího pražského minipivovaru U Medvídků, v historické části Prahy, kousek od Národní třídy.

Zájemci si tu mohou pivo uvařit pod dohledem zkušeného sládka Ladislava Veselého, který je mimo jiné držitelem ocenění Sládek roku 2009. Zážitek je to zajímavý, při procesu vaření člověk na vlastní oči, případně i na vlastní chuťové buňky, pozná různá mezistadia provázející vznik piva i pojmy, známé většině lidí už jenom z pohádky Dařbuján a Pandrhola.

Jak chutná mláto
Konkrétně pověstné mláto, vedlejší produkt výroby piva, který byl jako základ stravy v minulosti využíván chudinou. Dnešní mláto z průmyslových pivovarů by, pravda, mnoho kalorií svým strávníkům nedodalo – jde totiž o vyluhovaný slad, přičemž při průmyslové výrobě piva tato hmota moc cukru neobsahuje.

Mláto vznikající při individuální výrobě piva ale poměrně sladké je, a kdo chce, může jej ochutnat, stejně jako tekutinu, která je v zásadě dnes již známou sládkovou limonádou. To je pro změnu jakýsi sladký, teplý a celkem lahodný „ječný čaj“, který vzniká reakcí vody a sladu při zahřívání.

Vaření piva je hodně čekání
Samotná výroba piva, u které asistuje sládkovi veřejnost, není žádnou hektickou akcí. Poté, co se slad nasype do vody a dobře se promíchá, následují četná „neakční stadia“, kdy se voda se sladem postupně zahřívá, enzymy pracují a „vařiči“ čekají – a vzájemně spolu nebo s hovorným sládkem komunikují.

Celkem je třeba strávit na místě osm až deset hodin, čas si lze ale zpestřit kromě komunikace také stravou, která je součástí této zážitkové akce, včetně speciální „pivní zmrzliny“. Uvedený čas zahrnuje kromě prohlídky minipivovaru proces výroby piva od vystírání přes rmutování, zcezování až po chmelovar a následné chlazení mladiny a zakvašování. K tomu je pro veřejnost určený mikropivovar vybaven technicky unikátní dvounádobovou spádovou varnou, historickým měděným chladicím štokem s ruční pumpou a skleněnými kvasnými nádobami, které umožňují sledovat proces kvašení den po dni.

Zrání piva pak probíhá v KEG sudu většinou po dobu čtyř týdnů, poté si jej může zájemce odvést a v libovolné společnosti vypít. Každý, kdo proces absolvuje, obdrží kromě upomínkových triček také certifikát laického „výrobce piva“. Za jednu osobu zaplatíte šest tisíc korun, za dvě už ale jen osm tisíc korun – optimální jsou ale podle sládka Veselého právě dva až čtyři lidé, při velkém počtu osob totiž není pro všechny dostatek práce.

(Skoro) nejsilnější pivo světa a další speciály
Nabídka vlastními silami uvařeného piva není zdaleka jedinou atraktivitou pivovaru U Medvídků. I jako hosté mají zájemci možnost ochutnat velmi speciální piva, jako je pivo OLDGOTT – spodně kvašený polotmavý ležák s obsahem alkoholu 5,2 %. Jedná se o „živé“ pivo vyrobené pouze z přírodních surovin, nefiltrované a nepasterizované, s vysokým obsahem minerálů a vitamínů řady B.

Ještě zajímavějším pivem je pak X BEER 33 – podle webových stránek minipivovaru nejsilnější pivo na světě. Takový primát ale zřejmě medvídkovská třiatřicítka nemá – zejména v anglosaských zemích se vaří i piva o stupňovitosti 38 a více, v ČR nicméně nepochybně o nejsilnější pivo jde. Vyrobeno je přitom pouze z ječného sladu, hlavní kvašení probíhá v otevřených dubových kádích po dobu čtrnácti dnů, dokvašování pak v dubových sudech čtrnáct týdnů a poté po přidání speciálního kmene kvasnic probíhá druhotné kvašení dalších čtrnáct týdnů. X BEER 33 je nezaměnitelný ležák, který vyniká přírodní sladovou chutí s příjemným hořkým dozvukem. Vysoký obsah alkoholu (12,6 %) společně s vyšším chmelením výrazně urychlují vstřebávání alkoholu do krve. Pivovar proto doporučuje opatrnou konzumaci. S pivem „X BEER 33“ se ale každý nesetká – minipivovar jej vaří jen jednou měsíčně, takže ne vždy je tento originální (a skutečně hodně sytý) nápoj k dispozici.

Staropražské písně a pivní degustace lákají do historického pivovaru U Medvídků

Publikováno:před 3 letyZdroj:Pražský patriot

Nejen turisté, ale i obyvatelé metropole plní sál restaurace U Medvídků v centru metropole, kde se každou sobotu koná tradiční zábava se staropražskými písněmi, kankánem, interakcemi a soutěží. Na tomto místě byl na začátku minulého století uveden první tingltangl kabaret v Praze.

Návštěvníci show uslyší ty nejznámější staropražské písně jako „Čí je Praha? Naše!“, „Ručičky, nebojte se“ nebo „Na Pankráci“. Nechybí ani kankán v podání krásných tanečnic.

„V hlavních rolích vystoupí jak jinak než pivo, band se čtyřmi excelentními muzikanty, zpěvákem a zpěvačkou a dvěma krásnými tanečnicemi. Těšte se na skvělou show a pivní degustaci se čtyřmi pivy,“ zvou organizátoři.

Při degustaci během přes hodinu trvající show je každému návštěvníkovi servírováno 1,1 litru piva. Degustační menu se skládá ze čtyř piv – světlého Budvaru, tmavého Budvaru a piva Oldgott 13° a piva 1466 13°, která patří k Medvídkovským specialitám.

Seznamte se, nejsilnější pivo v Česku! Tenhle cloumák nesmíš nikdy pít sám

Publikováno:před 5 letyZdroj:Blesk.czAutor:Václav Suchan

Jedenáctistupňovým pivem? Nebo radši říznou dvanáctkou? Kdepak, my si na zdraví připijeme rovnou třiatřicetistupňovým pivem. Tenhle supercloumák, nejsilnější pivo v Česku, se vaří v Praze U Medvídků.

Vstupujeme do restaurační varny, kde hosté sedí u stolů a vidí, jak se vyrábí to, co právě pijí.

Mnozí mají na stole vyhlášenou místní specialitu, třiatřicítku X-Beer 33, nejsilnější pivo v Česku. Je to taková síla, že by tenhle lomcovák neměl nikdo pít sám, uvádí se na vinětě lahvového X-Beeru.

Sládek Ladislav Veselý nás provází svým voňavým, bublajícím, kvasícím a zrajícím královstvím. Na závěr technologické přednášky přináší dvě třetinky piva X-Beer.

Na ex
„Ne abyste to vypil na ex, pomalu, vychutnávat, ne jako někteří naši hosté z Ruska, co to pijí z půllitrů, ti mají asi z domova dobrý trénink,“ usmívá se sympatický sládek.

Opatrně piju. Těžko popsat: sladké i trochu hořké, nepatrně kyselé, velmi hutné, zvláštní chuť, něco jako švestky a rozinky. Až moc dobré.

Pokud vám tedy nezkazí chuť cena třetinky za 102 korun. Pět třetinek a slabší povaha je prý pod stolem. Pro dnešek to ale nebudeme testovat a zůstaneme u jednoho. Na zdraví!

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.25.05.2016 11:323