Historie a současnost minipivovaru Pivovaru Litovel

Litovelští pivovarníci disponují od roku 2011 vlastním minipivovarem. Ročně se v něm uvaří kolem patnácti tisíc litrů piva, což je asi sto dávek piva. Menšího objemu varných nádob využívají jak ti, které láká možnost uvařit si vlastní pivo, tak samotný Pivovar Litovel pro své potřeby. Zájem je o spodně i svrchně kvašená piva.

„Minipivovar nejčastěji slouží pro komerční vaření piva, které tvoří až šedesát procent uvařených dávek. Je oblíbené jako dárek pro muže, k výročím, ale třeba i pro vaření svatebních speciálů. Vlastní pivo si objednávají také skupiny přátel, různé kluby či firmy pro své obchodní pivovarpartnery,“ popisuje sládek Pivovaru Litovel Petr Kostelecký.

Kapacita minipivovaru však přestává stačit. „Letos plánujeme rozšířit kvasné a ležácké kapacity a zvýšit tak roční kapacitu minipivovaru,“ říká ředitel Pivovaru Litovel Lumír Hyneček.

Speciály jsou nejoblíbenější
Nejčastěji se vaří spodně kvašená piva a ležáky, ale také vícestupňové speciály. „V poslední době také roste zájem o svrchně kvašená piva typu ale a ipa a jejich speciály. Už jsme tak vařili například medovou ipu či medové pšeničné pivo,“ doplňuje Kostelecký.

Výroba piva probíhá pod odborným vedením sládka. „Pivo si mohou zájemci vařit podle doporučených i vlastních receptur. Ve dvou varných nádobách s objemem 250 litrů, což je stokrát méně ve srovnání s naší běžnou varnou, vzniká zlatý mok stejně jako při klasické výrobě, tedy vařením, kvašením a konečně zráním, které celý proces uzavírá,“ dodává sládek Petr Kostelecký.

Minipivovar slouží také samotnému Pivovaru Litovel jako laboratoř k vývoji a testování nových pivních receptur. „Již v roce 2011 jsme zde poprvé uvařili například třináctistupňový polotmavý nefiltrovaný speciál Litovel Gustav, který jsme pojmenovali po slavném českém zápasníkovi Gustavu Frištenském, zeti prvního litovelského sládka,“ vzpomíná sládek. Kromě polotmavého speciálu tu v posledním roce vznikla další piva, například Ale nebo Pšeničný ležák.
Zdroj:Stránky Pivovaru Litovel, 2016


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky minipivovaru Pivovaru Litovel

Kdy:pracovní dny 10-15 hod.Obec:LitovelZdroj:Pivovar Litovel

Motto: Je lépe 1x vidět než 10x slyšet
S pivem se setkáváme téměř každodenně. Vidíme ho v obchodech, máme stále nějaký ten půllitr doma v zásobě, pijeme ho v restauracích nebo oblíbených hospůdkách. Je naším společníkem při rodinných sešlostech či přátelských posezeních. Máme zkrátka takový pocit, že s námi pivo přímo žije, a tento pocit vyvolává dojem, že o pivu všechno víme. Opak je však pravdou! Znalosti spotřebitelů o našem národním nápoji jsou u převážné většiny populace na velmi nízké úrovni a to je chyba. Čím dál více lidí se neumí na trhu s pivem orientovat.

Proto přijďte přímo do pivovaru v Litovli za hlubším poznáním:
» Chcete nahlédnout pod pokličku litovelského sládka?
» Chcete vědět, jak se vaří klasické české pivo?
» Chcete vidět, jak vypadá varna, spilka a ležácké sklepy?
» Chcete znát historii vaření piva v souvislostech?
» Chcete vidět historická nářadí a zařízení pivovaru?

Provedeme Vás po pivovaru, který stojí za to vidět. Nabídneme Vám ochutnávku různých druhů piv. Ti, kteří exkurzi již absolvovali, nelitovali. Každoročně nás navštíví až 10 000 návštěvníků. Jsou mezi nimi také známé osobnosti z oblasti kultury a sportu.

Přijměte tedy naše pozvání a seznamte se s krásou poctivého pivovarnického řemesla. Přijďte se dozvědět, co dělá „české pivo českým pivem“.

Termín: exkurze probíhají v pracovních dnech v době od 10 do 15 hodin.
Organizace: provádíme pouze skupiny – min. počet 15 osob

Rezervace/objednávky:
Pro skupiny nad 15 osob nás kontaktujte telefonicky - vedoucí návštěvnického centra: (00420) 724 776 392,
nebo mailem: navratilova(zavinac)litovel.cz

Prohlídka bez ochutnávky
Doba trvání: cca 1 hodina
Cena za prohlídku: 50 Kč/osobu

Prohlídka s malou ochutnávkou
Doba trvání: cca 1 hodina exkurze, 1 hodina ochutnávky piva
Cena za prohlídku: 110 Kč/osobu

Prohlídka s velkou ochutnávkou
Doba trvání: cca 1 hodina exkurze, 2 hodiny ochutnávky piva
Cena za prohlídku: 160 Kč/osobu

Aktualizováno: před 9 měsíci

Litovel plánuje rozšíření minipivovaru

Publikováno:před 9 měsíciZdroj:České nápoje

Litovelští pivovarníci disponují od roku 2011 vlastním minipivovarem. Ročně se v něm uvaří kolem patnácti tisíc litrů piva, což je asi sto dávek piva. Menšího objemu varných nádob využívají jak ti, které láká možnost uvařit si vlastní pivo, tak samotný Pivovar Litovel pro své potřeby. Zájem je o spodně i svrchně kvašená piva.

„Minipivovar nejčastěji slouží pro komerční vaření piva, které tvoří až šedesát procent uvařených dávek. Je oblíbené jako dárek pro muže, k výročím, ale třeba i pro vaření svatebních speciálů. Vlastní pivo si objednávají také skupiny přátel, různé kluby či firmy pro své obchodní partnery,“ popisuje sládek Pivovaru Litovel Petr Kostelecký.

Kapacita minipivovaru však přestává stačit. „Letos plánujeme rozšířit kvasné a ležácké kapacity a zvýšit tak roční kapacitu minipivovaru,“ říká ředitel Pivovaru Litovel Lumír Hyneček.

Speciály jsou nejoblíbenější
Nejčastěji se vaří spodně kvašená piva a ležáky, ale také vícestupňové speciály. „V poslední době také roste zájem o svrchně kvašená piva typu ale a ipa a jejich speciály. Už jsme tak vařili například medovou ipu či medové pšeničné pivo,“ doplňuje Kostelecký.

Výroba piva probíhá pod odborným vedením sládka. „Pivo si mohou zájemci vařit podle doporučených i vlastních receptur. Ve dvou varných nádobách s objemem 250 litrů, což je stokrát méně ve srovnání s naší běžnou varnou, vzniká zlatý mok stejně jako při klasické výrobě, tedy vařením, kvašením a konečně zráním, které celý proces uzavírá,“ dodává sládek Petr Kostelecký.

Minipivovar slouží také samotnému Pivovaru Litovel jako laboratoř k vývoji a testování nových pivních receptur. „Již v roce 2011 jsme zde poprvé uvařili například třináctistupňový polotmavý nefiltrovaný speciál Litovel Gustav, který jsme pojmenovali po slavném českém zápasníkovi Gustavu Frištenském, zeti prvního litovelského sládka,“ vzpomíná sládek. Kromě polotmavého speciálu tu v posledním roce vznikla další piva

Pivovar Litovel chce kvůli velké poptávce rozšířit kapacitu

Publikováno:před 9 měsíciZdroj:Zemědělec.czAutor:ČTK

Pivovar Litovel chce kvůli velké poptávce více než zdvojnásobit kapacitu svého minipivovaru, ve kterém si zájemci mohou uvařit vlastní pivo. Minipivovar byl zprovozněn v roce 2011, nyní se v něm ročně uvaří zhruba 15 000 litrů piva, což odpovídá stovce dávek piva. Uvedl to sládek Pivovaru Litovel Petr Kostelecký.

„Minipivovar nejčastěji slouží pro komerční vaření piva, které tvoří až 60 procent uvařených dávek. Je oblíbené jako dárek pro muže, k výročím, ale třeba i pro vaření svatebních speciálů. Vlastní pivo si objednávají také skupiny přátel, různé kluby či firmy pro své obchodní partnery,“ uvedl Kostelecký. Kapacita minipivovaru už ale přestává stačit rostoucí poptávce. „Letos plánujeme rozšířit kvasné a ležácké kapacity a zvýšit tak roční kapacitu minipivovaru,“ řekl ředitel Pivovaru Litovel Lumír Hyneček. V minipivovaru se podle Kosteleckého vaří hlavně spodně kvašená piva a ležáky, ale i vícestupňové speciály. „V poslední době také roste zájem o svrchně kvašená piva typu ale a ipa a jejich speciály. Už jsme tak vařili například medovou ipu či medové pšeničné pivo,“ podotkl.

V Litovli si mohou lidé uvařit pivo podle vlastních receptů

Publikováno:před 6 letyZdroj:iDNES.czAutor:Jitka Janečková

Zažloutlá, pečlivě schraňovaná receptura po dědečkovi na domácí pivo už nemusí ležet v šuplíku. Litovelský pivovar dává jejich majitelům novou možnost: zkusit si uvařit vlastní pivo. Jako pátý pivovar v zemi otevřel vlastní minipivovar. A každá z jeho várek bude originál.

Kromě laiků budou minipivovar pro vlastní výzkum využívat i litovelští profesionálové.

"Štamgasti někdy mívají doma svoji recepturu a občas se sem někdo z nich přišel zeptat, jestli by bylo možné vyzkoušet si podle ní uvařit pivo," popsala mluvčí pivovaru Hana Matulová. Od léta se jim jejich přání splní. "Kurzy vaření" budou probíhat pod odborným vedením sládka.

Zoufat, ale nemusejí ani ti, co nevlastní žádný recept. V rámci projektu "Uvař si své pivo" pro ně v Litovli mají na výběr z několika receptur. Stejně jako mají nachystané potřebné suroviny - chmel, slad a další ingredience.

Na výrobu piva se jezdí dívat 10 tisíc lidí ročně
"Proces vaření bude trvat zhruba jedenáct hodin. Během nich si skupinka, která právě bude svoje pivo připravovat, může třeba i zajít na exkurzi do provozu našeho pivovaru," poznamenal ředitel Pivovaru Litovel Lumír Hyneček.

Po dovaření bude ještě potřeba kvůli zrání na konečný výsledek jeden a půl až dva měsíce počkat. A co si kdo uvaří, to si pak také může s sebou odnést domů. Cenu za tuto službu pivovar ještě nestanovil.

Jedním z důvodů zřízení minipivovaru byl i rostoucí zájem o prohlídky provozu pivovaru, kde se stále ještě vaří klasickou cestou. "Což dnes dělají především malé a střední pivovary," poznamenala Matulová s tím, že ročně se do Litovle kvůli výrobě piva přijelo podívat na 10 tisíc návštěvníků.

Dnešní pivaři navíc mají stále častěji chuť experimentovat. "Stoupá zájem o piva originální, a to hlavně vařená klasickou cestou, protože mají svoji specifickou, od ostatních rozeznatelnou chuť, ze které pak štamgasti vycházejí při preferenci určité značky," vysvětlila Matulová.

Litovelský pivovar navíc bude minipivovar využívat i pro svůj výzkum nových piv a testování vzorků. "Nové zařízení nám dovolí sledovat například vliv různých možností ohřevů a zjištěné poznatky pak dále využít i v naší běžné výrobě," uvedl Hyneček.

Na rozdíl od běžné výroby tady může pivo kvasit také v tancích. Jde o metodu, která se při tradiční výrobě nepoužívá. "Nyní máme ideální příležitost ji vyzkoušet a současně vyhodnotit, jak se tento způsob promítá do celkové charakteristiky piva," podotkl Hyneček.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.11.02.2017 08:083