Historie a současnost minipivovaru Karel IV.

“...viděl jsem Vás žíznit a tak jsem se vrátil”
Součástí restaurace BECHERPLATZu je malý Pivovar Karel IV., který navazuje na tradici vaření piva v Karlových Varech. Tato tradice započala roku 1370, kdy král a římský císař Karel IV. udělil městu titul královského města s privilegiem vaření piva. Tato tradice byla na dlouhých 13 let přerušena po té, co pivovar Karel IV. ukončil v roce 1999 výrobu v závodu na Sokolovské ulici v Rybářích.
V útrobách BECHERPLATZ pivo Karel IV. opět povstalo a vy si můžete vychutnat tradiční karlovarské pivo přímo v restauraci, nebo v prodejnách, kde Vám nabídnou vše co je s pivem Karel IV. spojené.
Zdroj:Stránky mipivovaru 'Karel IV.' 2016


Více na stránkách pivovaru

Ve Varech se roztočil Karel

Publikováno:před 5 letyZdroj:Karlovarský deníkAutor:Zdeněk Hnízdil

Lidé mohou opět ochutnat staronové pivo Karel IV. Becherplatz nabízí návštěvníkům dobové prostředí z 19. století

Multifunkční prostor, který vznikl přestavbou bývalé továrny karlovarské Becherovky v centru Karlových Varů mohou zájemci od včerejšího dne plně využívat. V budovách na začátku třídy T. G. Masaryka, kde se desítky let vyráběl takzvaný 13. pramen Karlových Varů, vzniklo nové centrum místního života, kde se návštěvníci přenesou v čase do 19. století. Becherplatz obyvatelům města a okolí, ale i turistům nabízí kulinářské a odpočinkové aktivity a zároveň oživuje tradici místního pivovaru.

„Začátek rekonstrukce bývalé továrny byl zahájen v roce létě roku 2011 a celý její proces trval více jak rok," uvedl Alexander Poláček, jeden z představitelů Becherplatzu.

V Karlových Varech vznikl jedinečný prostor, který svým interiérem citlivě navozuje na atmosféru starobylého náměstí z 19. století.

„Návštěvníci si zde mohou odpočinout ve stylové kavárně a navštívit originální sklepní restauraci a pivovar. Suvenýry pak nabízí několik obchůdků přímo uvnitř na náměstí. Do Becherplatzu byla také přemístěna prodejna vstupenek a vchod do Jan Becher Muzea, jehož návštěva tu začíná i končí. Zároveň tu také nechybí nová prodejna muzea připomínající dobovou apotéku," doplnil Poláček.

Slavnostního otevření se zúčastnili i představitelé Karlovarského kraje a statutárního města Karlovy Vary. „Já osobně i za město vítám každé nové místo pro návštěvníky a obyvatele. Každá nová atrakce pomůže zvýšit atraktivitu Karlových Varů," dodal Petr Kulhánek, primátor města.

Nadšení neskrýval ani hejtman kraje Josef Novotný. „Jsem rád, že po Chyši, Velkém Rybníku a Sokolovu vznikl v Karlovarském kraji další pivovar, a to přímo v krajském městě. Je to tu krásné, a to jistě docení i návštěvníci tohoto místa," řekl.

„Na přestavbě se podílelo kolem padesátky dodavatelů z celé republiky, kteří zde dokázali vytvořit autentickou dobovou atmosféru. Na přání majitele Karla Holoubka byly například využity sto padesát let staré dubové sudy, v nichž dříve zrála becherovka a k obložení stěn a podlah v prostorách restaurace bylo rovněž využito obnovených původních historicky cenných kamenných kleneb a podlah. V restauraci je pak také k vidění část slavného becherovodu," pokračoval Poláček.

„V prostorách Becherplatzu lidé naleznou také směnárnu a bankomat," dodal dále Poláček.

Jedním z lákadel je také vlastní pivo Karel IV., které je plzeňského typu, nepasterované a je vařeno dle původní receptury z moravských sladů a českých chmelů. To si mohou návštěvníci dopřát ve sklepní částí Becherplatzu, kde se nachází také restaurace a pivovar. „Restaurace pak nabízí moderní českou kuchyni spolu s vlastními výrobky a výběrem moravských i zahraničních vín a vlastní kávou Kaffee Magazín," dodal Poláček.

V nabídce jsou tyto druhy Karla:
Světlé 11° – plzeňského typu, nepasterované
Polotmavé 12° – lehká oříšková chuť, vařeno ze 4 druhů sladů
Tmavé 13° – velké zastoupení barevných sladů, kávovejší chuť
Speciál 15° – nejsilnější, s delší dobou zrání
Pšeničné 12° – svrchně kvašené s lehce nakyslou, pomerančovou chutí
V pivovaru se také budou vařit americká či belgická piva s ovocnými příchutěmi.

Pivo Karel IV. nabídne koncert chutí

Publikováno:před 5 letyZdroj:Karlovarský deníkAutor:Jan Havelka

Po šestnácti letech se v pátek 8. června v Karlových Varech opět začalo vařit kdysi velmi populární pivo Karel IV.

Milovníci piva si jistě vzpomínají na Karla IV. Tento zlatavý mok se opět začal vařit. Pivo vzniká v budově, kde se dříve dělala legendární karlovarská Becherovka, a dodnes je tam její muzeum.

„Hlavní sláva ještě přijde v září. Jelikož ale příprava piva není otázka pár hodin, tak jsme s ní začali už dnes," komentoval spuštění výroby piva Karel Holoubek, zakladatel pivovaru a karlovarský podnikatel. „Nebylo lehké vše připravit a dát do pořádku, a proto je pro mě dnešek slavnostním okamžikem. Pivo Karel IV. se přestalo vyrábět v roce 1996. Jsme moc rádi, že nyní vrátíme tuto značku opět mezi lidi a milovníky kvalitního piva," dodal.

Podle Karla Holoubka se lidé mohou těšit na nejrůznější druhy piva. „Samozřejmě nabídneme klasické jedenáctistupňové pivo Karel IV. Dále pak máme v plánu i populární ležáky dvanáct, třináct a čtrnáct stupňů," doplnil zakladatel pivovaru.

Lidé se dočkají i velmi zajímavých druhů tohoto nápoje. „Budeme mít v sortimentu také velmi hořká piva, pšeničná i ochucená. Vždy se budou jmenovat Karel IV. s nějakým rozšířeným názvem, který lidem prozradí o který druh jde," vysvětlil Holoubek.

V sídle pivovaru bude i obchůdek, kde si budou moci lidé pivo koupit. Karel IV. bude jak lahvový, tak sudový. „Máme v plánu také vyrábět pivo při nejrůznějších příležitostech. Lidé se tedy dočkají například velikonočního piva, a možná dojde i na festivalové pivo. V září při otevření určitě řekneme lidem více," uzavřel karlovarský podnikatel.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.31.10.2012 12:332