Historie a současnost pivovaru Janáček

Vaření piva v královském městě Uherský Brod má dlouholetou tradici, která sahá až do středověku. Z historických pramenů se dozvídáme, že i nejznámější osobnost Uherskobrodska, Jan Amos Komenský, který se narodil 28. 3. 1592, patřil do pivovarnické rodiny. Jeho otec byl členem cechu pivovarníků v Uherském Brodě. Na počest Učitele národů se v Pivovaru Uherský Brod vyrábí 14% světlý speciál Comenius.
pivovarPrvní společný pivovar, který nahradil právovárečné domy, si uherskobrodští měšťané postavili v roce 1614, ale během třicetileté války, už v roce 1643, byl zničen švédskými vojsky. Druhý, panský pivovar byl zbudován v roce 1652. Původně městský pivovar byl později odkoupen rodinou Kauniců a od roku 1848 pronajímán různým sládkům.
Jedním z posledních nájemců panského pivovaru byl český sládek František Bedřich Janáček (1845–1925). Pro neshody s majitelem pivovaru se František Bedřich Janáček rozhodl postavit si vlastní pivovar. S jeho stavbou započal v roce 1894 a dokončil ji v roce 1895.
F. B. Janáček pozvedl svůj pivovar mezi přední závody tohoto druhu u nás. Pivovar byl už v předválečné době známý tím, že vyvážel pivo zejména do jihovýchodní Evropy a pomalu nahrazoval zastaralé pivovary v okolí, včetně panského pivovaru. V roce 1914 se stává společníkem F. B. Janáčka jeho syn Jaromír Janáček (1894–1951), který v roce 1921 přebírá vedení rodinného podniku.
V období mezi dvěma válkami patří Janáčkův uherskobrodský pivovar mezi nejmodernější závody ve střední Evropě. Sládek Jaromír Janáček spravoval a zveleboval rodinný pivovar až do znárodnění v roce 1948.

V roce 1993 byla ukončena rozsáhlá rekonstrukce celého pivovaru, díky níž patří Pivovar Uherský Brod znovu mezi nejmodernější podniky svého druhu ve střední Evropě. Po rekonstrukci byla do provozu uvedena nová, plně automatizovaná varna a stáčecí linka na nerezové KEG sudy, čímž se opět zvýšila kvalita piva i kapacita pivovaru.
Pivovar je držitelem certifikátů jakosti a životního prostředí ISO 9001:2001 a 14001:2005. Má stanovenu politiku jakosti a politiku ochrany životního prostředí.
Pivovar Uherský Brod dnes patří do společnosti Pivovary Lobkowicz – ryze české společnosti, která vlastní nebo má podíly v několika dalších regionálních pivovarech. Cílem této společnosti je návrat k tradici českého pivovarnictví: vaření poctivého piva z kvalitních surovin podle původních receptur. Letos před sezonou, již pod taktovkou nových majitelů, prošel pivovar částečnou modernizací. Ta spočívala v investicích jak do výrobních kapacit pivovaru, tak do marketingu pivních značek.
Zdroj:Stránky pivovaru 'Uherský Brod'


Více na stránkách pivovaru

Uherský Brod slaví 120 let. Minipivovary nejsou konkurencí, říká sládek

Publikováno:před 2 letyZdroj:iDNES.czAutor:Jana Fuksová

Pivovar Uherský Brod má v jubilejním 120. roce od svého založení ambiciózní plán. Jeho sládek chce letos uvařit 67 tisíc hektolitrů piva. Firma navíc zmodernizovala areál a díky nové hale zvýší výrobu.

Oblíbili si ho hlavně mladší lidé, kteří mají raději točené než lahvové. Rok od uvedení na trh slaví nové uherskobrodské pivo Respekt úspěch. Pivovar Uherský Brod ho nabídne i na tradičních pivních slavnostech, které se ve slováckém městě uskuteční v pátek 31. července a v sobotu 1. srpna.

„Děláme ho jen v sudech a díky tomu se nám daří udržet v hospodách i naše štamgasty,“ podotkl obchodní ředitel pivovaru Tibor Nechala.

Na nedostatek zákazníků si nestěžuje. Z bran areálu ročně odjede více než šedesát tisíc hektolitrů piva do různých koutů Česka i Slovenska. Nyní by se výroba mohla ještě zvýšit. Pivovar má totiž novou halu, díky které uspoří 600 tisíc korun ročně.

„Vyrobené pivo jsme dosud museli převážet do externího skladu, což nás trápilo. Teď můžeme plánovat i navýšení výroby,“ vysvětlil sládek a výrobní ředitel Lukančo Trifončovski.

Provoz čeká modernizace
Hala za osm milionů korun o ploše 680 metrů čtverečních vyrostla přímo v areálu. Firmě ušetří 3 600 kilometrů, které jen loni najely devítitunové kamiony cestou do externího skladu.

Do haly navíc budou své pivo vozit i další české pivovary, které stejně jako ten uherskobrodský patří do firmy Pivovary Lobkowicz. Dohromady je jich sedm a jsou roztroušené po celé republice.

V posledních dvou letech je to další velká investice. Díky ní Pivovary Lobkowicz snížily celkové náklady na provoz.

Areál je za dvacet milionů korun zateplený, má nová okna i nový systém chlazení.

„V celé skupině jsme investovali do provozu asi půl miliardy korun za pět posledních let,“ doplnil ředitel Pivovaru Lobkowicz Zdeněk Radil.

A podle všeho s investicemi ještě nekončí.

„Za dva tři roky bychom chtěli provoz zmodernizovat a zautomatizovat a opravit střechu,“ plánuje Trifončovski.

Většina produkce jde do Česka
Brodský pivovar letos slaví stodvacáté výročí od uvaření první várky piva, kterou zakladatel František Janáček stihl připravit pouhý rok poté, kdy firmu postavil.

Většina současné produkce míří na český trh, zhruba dvacet procent do zahraničí. Prodej na Slovensku chce ale Uherský Brod v budoucnu zvýšit.

A neobává se ani konkurence v podobě stále oblíbenějších malých rodinných pivovarů.

„Žádná konkurence to není, spíše příjemný doplněk nabídky,“ řekl Trifončovski.

„Zatímco pro nás je nejmenší možná dávka dvě stě tisíc hektolitrů, oni vyrábějí desetkrát menší množství. Díky tomu nabízí speciály, kterých my uvaříme jen kolem sedmi procent z celkové výroby,“ dodal.

Pro zákazníky vaří v Brodě v současné době devět druhů piv. Mimo klasických jde také o piva polotmavá, vícestupňová, pšeničná, kvasnicová, nefiltrovaná, případně zakuřovaná nebo ovocná.

Pivovar roste, nová hala ušetří 600 tisíc ročně

Publikováno:před 2 letyZdroj:Dobrý Den

Brodský pivovar otevřel novou skladovací halu, která mu ročně ušetří až 600 tisíc korun. Projekt za přibližně 8 milionů korun bude mít také příznivý dopad na životní prostředí. Ekonomové pivovaru spočítali, že nový sklad ušetří ročně na 1 200 výjezdů kamionů. „Jen loni totiž devítitunové kamiony musely převézt celkem 1 200krát zboží do externího skladu. Najely přitom téměř 3 600 kilometrů,“ upřesňuje Renata Melíšková, mluvčí společnosti Pivovary Lobkowicz, pod jehož křídla Pivovar Uherský Brod patří.

Nová hala, která vznikla za pět měsíců, stojí přímo v expediční části areálu a slouží také jako sklad pro výrobky ze všech pivovarů „rodiny Lobkowicz“.

Sládek a výrobní ředitel brodského pivovaru dodal, že úspora se projeví jak ve výdajích za převozy, tak za pronájem. „Celkově se sníží manipulace s výrobky a zvýší se efektivita logistiky,“ doplňuje Lukančo Trifončovski. „Hlavním cílem bylo dosáhnout redukce nákladů. Pevně věřím, že se nám to povedlo, neboť tato investice nám umožní dosáhnout statisícových ročních úspor. Navíc mne těší i to, že se nám i nadále daří snižovat ekologickou zátěž pivovaru, a tak se obyvatelům Uherského Brodu bude i díky nám dýchat zase o něco lépe.“

Pokud jde o vaření piva v Uherském Brodě, jeho tradice tady sahá až do středověku. „První společný pivovar, který nahradil právovárečné domy, si uherskobrodští měšťané postavili v roce 1614. Pivovar, kde se vaří pivo dnes, vybudoval v roce 1894 František B. Janáček. Dnes je jediným průmyslovým pivovarem ve Zlínském kraji a vyrábí devět druhů piv,“ uzavřela mluvčí Renata Melíšková.

Do společnosti Pivovary Lobkowicz patří kromě brodského ještě regionální pivovary v Protivíně (Platan), v Jihlavě (Ježek), v Hlinsku (Rychtář), v Klášteře Hradišti nad Jizerou (Klášter), ve Vysokém Chlumci a v Černé Hoře.

Brod nabízí nový ležák, lidé mu dali jméno Respekt

Publikováno:před 3 letyZdroj:iDobrýDen.cz

Pivo, které v těchto dnech dozrává v ležáckém sklepě Pivovaru Uherský Brod, se na nadcházejících pivovarských slavnostech bude nabízet pod názvem Respekt. Rozhodli o tom příznivci brodského pivovaru, fanoušci piva a také čtenáři DOBRÉHO DNE. Pivo bude poprvé naraženo v pátek 1. srpna, na úvod dvoudenních pivních slavností. „Zhruba dva týdny měli lidé možnost vybírat nebo posílat své nápady, jak by se nové pivo mohlo jmenovat. Padesát hlasujících jsme odměnili volnými lístky na páteční i sobotní akci,“ říká Tibor Nechala, obchodní ředitel Pivovaru Uherský Brod.

Pivo na oslavu 120 let

Pivovar si letos připomíná 120 let od založení F. B. Janáčkem. „Nové pivo je vyjádřením naší úcty, uznání a respektu jak k samotnému zakladateli pivovaru, tak i našim konzumentům, kteří nás podporují a motivují,“ vysvětluje důvody pro výrobu nového piva Tibor Nechala. Výrobu pivní novinky spustil sládek Lukančo Trifončovski už na přelomu května a června. Nové pivo se vaří přibližně deset hodin, dvě hodiny probíhá proces zchlazování a zakvášení. Následně týden kvasí pod dohledem na tradiční otevřené spilce a dalších padesát dní zraje a dokvašuje při teplotě dvou stupňů Celsia v uzavřeném ležáckém tanku. „Pivo je vyrobeno podle speciální receptury. Chuťový profil klasického ležáku je v případě tohoto piva obohacen tak, aby poskytl výraznější chuťový zážitek,“ doplňuje Lukančo Trifončovski. „Budeme rádi, když si konzumenti pivo Respekt oblíbí, a to jak už pro jeho vysokou pitelnost, tak také pro nižší obsah alkoholu. Tento atribut ocení milovníci piva hlavně v horkých letních dnech.“

K narozeninám v Uherském Brodě vyrobí nové pivo

Publikováno:před 4 letyZdroj:Deník.czAutor:Michael Lapčík

Pivovar Uherský Brod, mezi lidmi stále ještě známý pod někdejším názvem Janáček, oslaví v příštím roce 120 let existence. Příznivci uherskobrodského zlatavého moku se mohou těšit na pivní speciál, rozšíření pivovarských slavností i další akce.

Ve znamení stodvacátého výročí má třeba vzniknout i nový typ brodského piva. „Mělo by být konzumním, nikoliv speciálem. Na trhu bychom jej chtěli udržet dlouhodobě," prozradil obchodní ředitel pivovaru Tibor Nechala s tím, že na přelom jara a léta zase společnost plánuje prozatím neupřesněný program pro hospodské i konzumenty.

Přestože množství vypitého piva v České republice od začátku ekonomické krize klesá, uherskobrodský pivovar podle jeho obchodního ředitele v poslední pětiletce setrvává stále na přibližně stejných číslech. „Daří se nám jít proti proudu. V letošních tržbách se snad dostaneme minimálně na loňské číslo. Bude to pěkné," zhodnotil Tibor Nechala.

Pivovar nadále prodává většinu svého piva, asi 58 procent, v sudech, což je v protikladu k situaci na trhu, kde dominuje lahvové pivo.

Export je cestou
Co se týče vývozu, za hranice České republiky jde jedenáct procent nápojů vyrobených v uherskobrodském pivovaru. „Export je pro nás cestou. Historicky, ještě před rozdělením republiky, pivovar téměř polovinu produkce vyvážel na Slovensko. Navázat na to bude těžké, nicméně směřujeme k tomu, abychom se na Moravě a Slovensku uchytili ještě více," doplnil Tibor Nechala.

K podpoře prodeje brodského piva možná dopomůže speciální kouřový ležák, který bude firma distribuovat ve druhé polovině prosince. V Brodě jej uvařili už loni, a to v množství 250 hektolitrů. Letošní produkce je dvojnásobná. Jde o silnější dvanáctku, v jejíž chuti lze kromě nakuřovaného sladu nelézt i karamelové nebo kávové tóny.

„Ačkoliv bylo nakuřování sladu v minulosti poměrně běžné, dnes se díky moderním metodám normálně neprovádí. Kouřová piva se vaří jako specialita především v okolí severobavorského města Bamberk," upřesnil sládek uherskobrodského pivovaru Lukančo Trifončovski.

Nový systém chlazení
Od středy se v Uherském Brodě navíc šetří na energiích. V pivovaru totiž zprovoznili nový systém chlazení, který umožní dosáhnout až dvacetiprocentní úspory elektrické energie. Předchozí technologie byla podle zástupce dodavatele na úrovni třicátých až čtyřicátých let minulého století.

Tuzemské pivovary podle odhadu Českého svazu pivovarů a sladoven vyrobily za tři čtvrtletí letošního roku takřka o tři procenta méně piva než ve stejném období loni. Podle pivovarníků pokles spotřeby způsobilo především nepříznivé počasí.

Pivo v České republice alespoň někdy pije 91 procent mužů a 60 procent žen. Stoupá podíl prodaného lahvového piva na úkor toho sudového. „Blížíme se tím situaci, která panuje v západoevropských zemích. Tam byl vždy vyšší podíl piva lahvového. Propad sudového piva už dál ale podle mého názoru nebude pokračovat," okomentoval vývoj pivovarský odborník Antonín Kratochvíle.

Pivovar Uherský Brod našel sládka a vaří i prapivo jako v osmém století

Publikováno:před 4 letyZdroj:iDNES.czAutor:Jana Fuksová

Našli nového sládka, investovali miliony do nového chladicího systému a zvýšili prodej piva. Uherskobrodský pivovar má za sebou na události bohatý rok. Už brzy navíc začne v lahvích prodávat kouřové pivo připravované starodávnou technologií.

Když z firmy odešel před pár měsíci dlouholetý sládek Jaroslav Horehleď, nebyla to zrovna příjemná zpráva. A pivovar musel začít shánět náhradu.

"Pivovar dobrého sládka potřebuje," potvrdil ředitel Lukančo Trifončovski. "Hledali jsme člověka s praxí, který to zná a je z našich řad," doplnil.

Vaření piva si prozatím vzal do své kompetence. Už proto, že v pivovarech se pohybuje přes čtyřicet let a má řadu zkušeností i ze zahraničí.

Jméno Horehleďova nástupce je už ale v tuto chvíli jasné. "Zatím neprozradím jméno, ale už se zaučuje," ujistil ředitel.

Příprava podobná jako u whisky
Mezitím pivovar stihl uvařit nový druh svátečního kouřového piva, které si už za pár týdnů vůbec poprvé v republice mohou zákazníci koupit i v lahvích.

"Loni jsme s ním měli obrovský úspěch, ale byl jen čepovaný, proto ho letos dáváme i do lahví," upozornil obchodní ředitel pivovaru Tibor Nechala.

Jde o zvláštní pivo, které se v Česku často nevyrábí. Jsou v něm čtyři druhy sladu, z nichž jeden se suší nad kouřem z dubového dřeva nebo rašeliny. Což je podobné jako u whisky.

"Říkám mu prapivo všech piv, protože právě takto se pivo dělalo na počátku vaření, tedy v osmém století," zdůraznil Trifončovski.

V kouřovém ležáku by měli znalci cítit karamelový slad, kávové zrno i kouř. Je tmavé, jemně hořké, má pět procent alkoholu a rovná se zhruba třináctistupňovému pivu.

Zájem roste o vídeňský ležák
Uherskobrodský pivovar ho loni vyrobil 250 hektolitrů, letos nabídku zvýšil o sto procent.

Do restaurací a hospod se specialita dostane před vánočními svátky, tedy v polovině prosince. V lahvích pak bude součástí dárkového balení, které bude k dostání hlavně v pivovarské prodejně v Uherském Brodě.

Tam si zájemci mohou pořídit i další značky brodského piva. Například jedenáctistupňový Patriot, který byl i letos mezi pivaři nejoblíbenější a tvořil více než polovinu brodské produkce. Zákazníkům stále víc chutná i desítka Perun, což je pětkrát chmelené pivo.

Největší vzestup ale zaznamenal speciální vídeňský ležák Kounic, kterého pivovar prodal v letošním roce o 60 procent více než loni.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.15.07.2015 19:365