Historie a současnost Hradního pivovaru Hustopeče

Hradní pivovar byl založen 15. dubna 2015. Je historicky prvním pivovarem, který kdy v Hustopečích byl. V důsledku nedostatku vody se pivo v Hustopečích dříve pouze stáčelo nebo pivovarskladovalo.

Svůj název pivovar nese podle ulice na které se nachází. Z historických pramenů víme, že ve 13. století měl na Homolím vrchu na konci ulice tvrz Vilém z Hustopečí.

Technologii výroby dodávala společnost Destila s.r.o. Brno.

Nabízí příjemné posezení uvnitř restaurace a v létě je k dispozici velká zahrádka, kde jsou vítáni také cyklisté, neboť leží na křižovatce cyklostezek. Vaříme pět druhů piva z domácího kvalitního sladu a chmele. Nabízíme studené pochutiny k pivu. Rodinná atmosféra pivovaru skýtá skvělou příležitost pro pořádání firemních akcí, rodinných a dalších oslav. Nabízíme také možnost prohlídky pivovaru s degustací. Od června 2018 nabízíme také ubytování v přilehlém penzionu.
Zdroj:Stránky Hradního pivovaru Hustopeče, 2018


Více na stránkách pivovaru

Pokřtili nový minipivovar v Hustopečích. Hradní jedenáctkou

Publikováno:před 3 letyZdroj:Břeclavský deníkAutor:Přemysl Spěvák

Své brány v pondělí otevřel nový Hradní pivovar v Hustopečích. Čepovali tam jedenáctku pro první desítky pozvaných návštěvníků. Veřejnost ochutná premiérovou várku piva až ve středu. „Vypadá to, že v první den bude hostů dost. Na sociální síti Facebook projevilo zájem sto padesát lidí, tak uvidíme," řekl Antonín Matocha.

Spolu s manželkou Marcelou založili v Hustopečích historicky první pivovar, který vaří vlastní pivo. Odborníci tvrdí, že v minulosti k tomu nedošlo i proto, že ve městě chyběl dostatečný zdroj pitné vody.

Přímo v hospodě minipivovaru je pětadvacet míst k sezení, letní zahrádka má kapacitu dalších třiceti. Mezi pondělními hosty nechyběli ani představitelé hustopečské radnice. Dvěma pivovarníkům přinesli jako dárek dřevěný soudek. Matocha pak pokřtil nerezové tanky spolu s místostarostou města Bořivojem Švástou.

Ulicemi zavoní chmel hradního piva. V Hustopečích otevřou první pivovar

Publikováno:před 3 letyZdroj:Břeclavský deníkAutor:Aneta Beránková

Na Břeclavsku otevřou příští týden nový minipivovar. V Hustopečích se dočkají historicky prvního vlastního piva.

Milovníci piva na Břeclavsku si už mnou ruce. Chuťové pohárky jim potěší v místě, na kterém to dosud nebylo zvykem. V Hustopečích. Ve městě vzniká nový minipivovar. V historii tamních ulic vůbec poprvé.

Majitelé Hradního pivovaru Hustopeče zatím nabídnou jeden druh piva. „Máme navařenou Hradní jedenáctku. Časem chceme přidat i desítku výčepní a také různé pivní speciály," nastínila plány jedna ze zakladatelů nového minipivovaru Marcela Matochová.

Nápad nosila v hlavě už dva roky. „V cestě nám stála spousta překážek. Především co se týká peněz. Na konci minulého roku se nám konečně podařilo sehnat úvěr a hned jsme se pustili do stavění," řekla žena.

Konečné náklady na pivovar spojený s hospodou se pohybují v řádech milionů korun. „Lidé si u nás mohou posedět. Návštěvníci uvidí i na varnu a načerpají atmosféru při vaření piva. Zatím je budeme vařit jednou týdně. Později chceme nakoupit další tanky a v létě otevřeme zahrádku," uvedla Matochová, která do budoucna plánuje 
i rozvážení piva do hospod 
v okolních městech a obcích.

Začátečnické chyby
Pro Hustopečské jde o vůbec první pivovar, dosud bylo město spjaté zejména s vinařstvím. To se alespoň částečně změní příští středu, kdy pivovar otevře dveře hostům. „Vlastní pivo Hustopeče nikdy neměly. Za první republiky tady bývaly velkosklady jiných pivovarů z blízkého okolí. Velké sklady tady měl například pivovar v Dolních Dunajovicích," informoval Michal Vejpustek z Městského muzea a galerie v Hustopečích.

Počet minipivovarů na Břeclavsku v posledních letech stoupá. Úvodní půlrok má za sebou třeba břeclavský Frankies. Založili jej Adam Jonáš a Štěpán Přikryl v bývalém hotelu Grand. „Zatím nám to jde docela podle představ. I tak jsme se setkali se spoustou začátečnických chyb a problémů. Jdeme však pořád stejným směrem, jaký jsme si na začátku určili," reagoval Přikryl.

Rozšiřují vývoz
Frankies navíc čeká první letní sezona. „Bude to pro nás nová zkouška a jsem zvědavý, jak se nám přes letní sezonu povede. Máme radost, že si spousta lidí naše piva oblíbila," usmíval se majitel.

S kolegou neustále zkouší nové druhy. „Nezůstáváme u těch stejných. Vymýšlíme speciály a v létě chceme do nabídky zařadit také nízkostupňové na osvěžení v horkých dnech," odhalil Přikryl plány.

Dvěma mladíkům se navíc po měsících snažení podařilo vyvážet až sedmdesát procent veškeré produkce do Brna. „Naše piva se dostala už také na Slovensko do Žiliny. Něco jsme posílali i do Ostravy 
a Olomouce. Snad se nám to podaří takto udržet a případně přidat i další místa, kde naše piva představíme," doufal muž.

Mapu minipivovarů na Břeclavsku dříve doplňoval 
i jeden ve Velkých Němčicích z poloviny šestnáctého století. Ten časem zchátral.

Další pivovar stojí například v Moravském Žižkově, další pak v Mikulově a nabídku rozšiřuje i První chodský pivovárek na Moravě v Šitbořicích, kde vaří pivní speciály s příchutí křenu či česneku.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.14.04.2015 12:162