Historie a současnost pivovaru KH Gurmán

V roce 1406 město Horšovský Týn dostalo od arcibiskupa Zbyňka Zajíce z Hazmburka mnoho privilegií, jejichž součástí se stalo i právo várečné…. Tato tradice vaření piva v Horšovském Týně byla opět obnovena ve sklepních prostorách hotelu Gurmán kde od 19.7.2014 minipivovar KH Gurmán vaří pivo dle původních receptur a kde pivo poctivě zraje, tak jako zrálo tenkrát, bez konzervantů a filtrace.
Zdroj:Stránky pivovaru KH Gurmán, 2015


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky pivovaru KH Gurmán

Kdy:dle dohodyObec:Horšovský TýnZdroj:Minipivovar KH Gurmán

Rezervaci prohlídky spojené s ochutnávkou různých druhů našeho piva, jakožto i něčeho k zakousnutí si objednejte za výjimečnou cenu 100,-Kč na osobu na tel. 379410202, 602 763 439.

Doba prohlídky včetně společného posezení v pivovárku cca 45 min.

Aktualizováno: před 3 lety

V Horšovském Týně se opět začalo vařit pivo

Publikováno:před 4 letyZdroj:Domažlický deníkAutor:Josef Babor

Na přetrženou tradici pivovarnictví v Horšovském Týně navazuje nový minipivovar KH Gurmán, který byl v pátek odpoledne slavnostně otevřen ve sklepních prostorách domu, kde sídlí hotel.

„Na Chodsku se raději pije pivo než víno a když nikde v okolí žádný podobný nebyl, řekli jsme si, že to zkusíme u nás," s úsměvem vysvětloval vznik nápadu na zřízení minipivovaru majitel hotelu Josef Knopp.

„Obdobný minipivovárek, ještě v menším měřítku, jsme už vybudovali v našem penzionu v Srní. Chceme navázat na historii horšovskotýnského pivovaru," dodal Knopp.

Horšovskotýnské pivo bude k dostání ve čtyřech variantách – světlý ležák 11, světlý ležák 12, polotmavá 14 a pšeničná 12.

„Právě ta je oblíbená, když je horko, je hodně cítit po ovoci," připomněl vrchní sládek Miroslav Houdek.

K vaření piva ho přivedl jeho kamarád, který pracoval jako sládek v Plzeňském Prazdroji.

„Od něj jsem se učil a sám začal vařit před třemi lety v Srní," vzpomíná a pokračuje: „Tuhle práci musíte dělat srdcem. když třeba začnete vařit v neděli večer a vaříte do úterního rána a z technologických důvodů nemůžete přestat, musí to být láska."

Historie pivovarnictví v H. Týně
První písemné zmínky o pivovarnictví v Horšovském Týně pochází už z roku 1377, kdy si horšovskotýnský arciděkan nechal postavit nedaleko kostela sv. Apolináře novou sladovnu. Rozvoj pivovarnictví přerušil požár v roce 1547. Ohněm bylo zničeno mnoho budov včetně zámku. Po této smutné události byl v 60. letech 16. století postaven městský pivovar se sladovnou. V roce 1593 potvrdil majitel panství Vilém starší z Lobkovic horšovskotýnským měšťanům várečné právo. Městský pivovar fungoval s většími či menšími úspěchy do 2. poloviny 19. století.
V roce 1898 došlo k jeho generální přestavbě. Nový podnik měl označení strojní pivovar. Po úplném dokončení na poč. 20. století patřil mezi největší podniky tohoto druhu v západních Čechách. Svého největšího ročního výstavu dosáhl v roce 1928, a to 17 850 hl piva. Pivovar fungoval i v době 2. světové války. Po ustanovení národního podniku Západočeské pivovary Plzeň se horšovskotýnský podnik stal jeho součástí. Jak se pod tuto hlavičku postupně dostávaly další podniky, byly menší provozy uzavírány. Na tento pivovar došlo v roce 1951. Pivovar byl uzavřen a zrušen. Objekt pak dlouhá léta využíval národní podnik Fruta. Dnes je historická budova nevyužívaná. Je prázdná a uzavřená.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.21.07.2014 17:461