Historie a současnost Wild Creatures

PIVOVAR MEZI VINOHRADY
Že se pivo nikdy nemůže přátelit s vínem? Ale kdeže. Právě vinařskou praxi a jedinečnou mikroflóru přirozene žijící v naší mikulovské vinařské oblasti, využíváme nejvíce. Pivo Wild Creatures dokonale odráží půvab Jižní Moravy.

Divokému kvašení se věnuje jen hrstka pivovarů. Proč se tím zabýváme zrovna my?
Úplně první motivací kdysi bylo uvaření dobrého ovocného piva. Ten, kdo zná belgická višňová, malinová a jiná ovocná piva také pivovarasi zná tu frustraci nad stavem „ovocných“ piv v Čechách (v drtivé většině případů bez ovoce). Zkusili jsme nasypat ovoce snad do všech relativně snadno dostupných piv (ležáckého, pšeničného i dalších svrchně kvašených piv). Výsledek neohromil. Některé pokusy nebyly špatné, ale prostě to nebylo to pravé. Přidávání ovoce do "běžného" piva bylo několika pokusy vyloučeno a nápad šel k ledu.

Už jsme provozovali pivovar Mamut s pozorností zaměřenou zejména na ležáky a silnější speciály, ale některé z nás stále žralo to nedořešené ovocné pivo. Až pracovní cesta do Belgie (paradoxně vůbec nesouvisející s pivem), mi otevřela oči. Proč vymýšlet vymyšlené?
pivovar
Divoké kvašení!! Mozkové buňky už se koupaly ve višňovém pivu. Žádná šance na odpor. Vždyť v Belgii tato piva mají tradici od nepaměti a těší se nějaké oblibě! Nějak mě tehdy opustila skromnost a zachvátil duch nezřízeného pivního dobrodružství. Kvasinky Brettanomyces, které jsou pro belgická piva typu Lambic charakteristické, jsou odvěkým nepřítelem všech vinařů. Vyskytují se samozřejmě i u nás. Opojena silou pivního anarchismu jsem se rozhodla, že to musím zkusit. Koupit „divoké“ kvasinky umí každý, my to dáme čistě přírodní cestou! Manžel mé nadšení nechápal, což jsem zase nechápala já (to chápu až dnes, když vím, co věděl on už tehdy).

Moje opravdu silně naivní představa pivovarvzala rychle za své, ale rozhodně stála na počátku toho všeho. Nakonec jsme se divokému kvašení začali věnovat společně a dodnes objevujeme kouzla i zákeřnosti tohoto tajemného pivního zákoutí.

Už se samozřejmě nevěnujeme spontánnímu kvašení jen kvůli ovocnému pivu. Je škoda nevychutnat si „divočáky“ v jejich čisté, přirozené podobě.

KDO JSME?

Libor Ilčík - Vystudoval Mendelovu univerzitu v Brně. Působil mimo jiné jako ředitel výroby větší vinařské společnosti. Jeho chuťové buňky využili i na oblíbených Valtických vinných trzích, kde zasedal v porotě. pivovarPivovarnické zkušenosti sbíral ve volném čase a tento koníček časem přerostl v živnost. Je zkušený technolog a jeho znalosti biochemie, stejně jako znalosti moderních vinařských postupů, jsou k nezaplacení.

Jitka Ilčíková - V nadnárodní společnosti se věnovala finančním analýzám a strategickému plánování, což také vystudovala. V průběhu mateřské dovolené našla konečně čas na rozvoj zájmu o divoká piva, se kterými se seznámila již dříve na cestách po Belgii. Již pět let zkouší různé metody a pokusy, jak co nejlépe propojit pivo a vinařské prostředí. Mezitím stačila nasát informace o této problematice téměř ze všech koutů světa a svými nápady děsí okolí. Vyrostla ve vinařské rodině, natahovat koštýřem uměla stejně brzy jako chodit.
Zdroj:Stránky pivovaru Wild Creatures, 2017


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Wild Creatures

Kdy:dle dohodyObec:MikulovZdroj:Wild Creatures

ŘÍZENÉ DEGUSTACE S PROHLÍDKOU
Poznat, jak se vyrábí spontánně kvašené pivo v moravském vinném sklepě můžete jen u nás. Nahlédněte pod roušku tajemství tohoto zapomenutého pivního stylu! U plápolajícího krbu v klidu podegustujeme a zvídaví se dozví vše, co je zajímá. Pro účely názorných ukázek a výkladů využíváme rodinný vinný sklep, kde můžeme předvést, jak výroba divoce kvašených piv probíhá. Centrální sklad na ležení piv se nachází v jiném vinném sklepě, kde je zřízen daňový sklad a návštěva ani ochutnávka tam není možná. Prohlídkami provádí sami autoři projektu: Jitka Ilčíková nebo Libor Ilčík. Proto prosím volejte předem, abychom Vás zařadili do programu. Děkujeme.

Cena: 400,-Kč / osoba
Doba prohlídky: 1,5 – 2 hod
Cena zahrnuje: výklad, řízenou degustaci, degustační sousto
Co se degustuje: celý sortiment, který je v dané chvíli v nabídce (vždy alespoň 5-6 vzorků)
Minimální počet účastníků: 6

Aktualizováno: před rokem