Starobrno Bitr je nejvíc hořký ležák v dějinách pivovaru Starobrno, který vznikl na přání pivařů. Na jednotlivé benefity čtyřikrát chmeleného Bitru – hořkost 35 IBU, dozrávání v historickém sklepě i vysoký podíl ruční práce při jeho výrobě – jsme se zeptali vrchního sládka pivovaru Jiřího Brňovjáka.
Překvapilo vás, že si starobrněnští pivaři vyžádali velmi hořké pivo Bitr?
Současným trendem opravdu jsou piva s vyšší hořkostí a výrazněji chmelené. Nebylo pro mě žádným velkým překvapením, když naši štamgasti přišli s požadavkem na výrazně hořké pivo.
Jak byste pivo vy osobně charakterizoval?
Světlý čtyřikrát chmelený hořký ležák Bitr vaříme tradičním způsobem na dva rmuty z nejkvalitnějších surovin. Správné složení použitých českých chmelů mu zajišťuje vyváženou chuť a skvělou pitelnost. Pivo je charakteristické jiskrně zlatavou barvou, středním řízem, vyšší hořkostí od prvního loku a lahodným chmelovým dozvukem, nabádajícím k dalšímu napití. Extrakt původní mladiny (dříve stupňovitosti) spodně kvašeného ležáku Bitr činí 11,5 % hm. a hořkost 35 jednotek IBU.
Takže shrnuto: pro naše spotřebitele jsme uvařili hořký, středně prokvašený a současně dobře pitelný ležák s jemnou chmelovou vůní. Vyznačuje se plností v chuti, příjemným řízem a dozvukem hořkosti.
Proč při vaření Bitru používáte rovnou tři výhradně české druhy chmele včetně nejznámějšího Žateckého poloraného červeňáku?
Každá odrůda chmele má své přednosti. Některé pivu dodávají déle doznívající hořkost, jiné zase příjemné aroma. Vhodnou kombinací chmelů tak jsme schopni dosáhnout naprosto optimálního výsledku a uspokojit tak chutě našich pivařů.
Bitr se dochmeluje ručně i v ležáckém sklepě. Jaký to má vliv na výslednou chuť piva?
Při tzv. studeném chmelení v ležáckém sklepě nedochází k odpaření chmelových aromatických složek, jako tomu je při horkém chmelovaru na varně. Díky tomu zůstanou v pivu z větší části zachovány a dodají mu příjemné chmelové aroma. V ležáckých sklepech používáme Žatecký poloraný červeňák – pro jeho jemnost a zmíněné aroma.
Proč je důležité ležení ve sklepě, jak dlouho tam Bitr dokvašuje?
O Bitr je při ležení ve sklepě skutečně dobře postaráno. Dozrává v tancích ze šedesátých a sedmdesátých let minulého století v historickém pivovarském sklepě z roku 1872, kde se udržuje optimální teplota 1 – 2 °C. Pivo se pomalu přirozeným způsobem nasytí oxidem uhličitým, získá optimální říz a zakulatí svoji chuť. Minimální doba ležení je jeden měsíc.
Zajděte si na orosený půllitr do oblíbené restaurace i vy! Nebo si ho vychutnejte doma, prodává se ve skle i plechovkách.
Na jednom místě
948 pivovarů
18.017 piv
10.660 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
© Zdenek Vokoun
Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.25.04.2024 07:1810.660/10.660
Pivní novinky
Sobota 27.dubna 2024
Svátek dnes zapíjí Jaroslav
Svátek dnes zapíjí Jaroslav
Nejnovější zprávy a informace
- 25.04.2024
Pivní hospodářství v O2 areně slaví dvacet let, chystá se na hokejový šampionát - 25.04.2024
Ideální teplotu má pivo ve chvíli, kdy z něj má člověk zážitek - 25.04.2024
Po zvýšení DPH je pivo dražší ve více než polovině hospod - 25.04.2024
Unikátním pivovodem v pražské O2 aréně proteklo za 20 let přes 12 milionů piv - 25.04.2024
Aprílový ALE je rozmanitý jako aprílové počasí
Naposled aktualizované pivovary
Albert Michler Akciový Pivovar
Pivovar Poutník
Měšťanský pivovar Kojetín
Pivovar Bizon
Sousedský pivovar Bašta
Naposled aktualizovaná piva
Tahoun Houpavá
Michler 13 Wellington
Michler 11 Mango & Apricot
Michler 14 Nectaron
Mazák 10 Mecheche
Nejnavštěvovanější pivovary
Pivovar Gambrinus
Pivovar Plzeňský Prazdroj
Pivovar Starobrno
Nejnavštěvovanější pivotéky
Pivovar Gambrinus
Pivovar Plzeňský Prazdroj
Pivovar Starobrno
Krása piva
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
České pivo - České zlato Ѵ© 2013-2024 , verze portálu 2.2.2020.e, verze dat 26.04.2024 22:05
Informace obsažené na této webové stránce slouží pouze pro obecnou informovanost. Provozovatel se snaží udržovat informace aktuální a správné, ale nedává záruky jakéhokoliv druhu, výslovné nebo předpokládané, o úplnosti, přesnosti, spolehlivosti, vhodnosti nebo dostupnosti s ohledem na webové stránky nebo informace, produkty, služby či související grafiky obsažené na internetových stránkách pro jakýkoli účel.
Webové stránky tohoto serveru obsahují také odkazy na stránky jiných subjektů, přičemž provozovatel nenese zodpovědnost za obsah nebo případnou nefunkčnost těchto stránek.
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.