Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

zprávy ze všech pivovarů

Pivovar Frýdlant zvítězil v soutěži o nejlepší turistické cíle

Publikováno:před rokemZdroj:Město FrýdlantFrýdlant

Zámecký pivovar Frýdlant je absolutním vítězem největší tuzemské soutěže zaměřené na turistické cíle DestinaCZe 2015, kterou vyhlásila agentura Czech Tourism letos už potřetí.

Pivovar soutěžil v kategorii Fénix: Znovuzrozený projekt a její filozofii naplnil bezezbytku. Jeho plný název totiž zní Obnovený zámecký pivovar Frýdlant. Kořeny pivovaru sahají hluboko do středověku, ovšem svému účelu nesloužil celou druhou polovinu dvacátého století, kdy v něm byl sklad zeleniny. Na počátku nového tisíciletí už areálu reálně hrozil zánik. V roce 2010 byla po letech socialistického chátrání započata jeho obnova a dnes se v něm vaří pivo Albrecht v různých pivních stylech. Zachránilo ho přesvědčení nového majitele Marka Vávry, že industriální památky si zaslouží naši pozornost, ochranu a péči. Za úsilí, které během pěti let náročných rekonstrukcí Vávra vyvinul, obdržel ve zmíněné kategorii cenu Toulavé kamery. V pátek 13. listopadu 2015 mu ji v Plzni předala moderátorka a dramaturgyně stejnojmenného televizního pořadu Iveta Toušlová.

„Cenu jsme přebírali v plzeňském pivovaru. Takže stylově,“ oceňuje pivovarník Marek Vávra. A dodává, že ocenění patří všem nadšencům, kteří se snaží zachraňovat industriální památky. "Málokdo se o ně stará, spíš se bourají," lituje Marek Vávra a věří, že vítězství v soutěži pomůže dalšímu rozvoji pivovaru, který pod jeho rukama doslova vstal z mrtvých.

Nejvíce piva vypijí Pražáci, Pípa Beer Story nabízí 160 druhů

Publikováno:před rokemZdroj:Týden.czAutor:ČTK

Láska ke chmelovému moku se v České republice nedá popřít. První místo ve světové konzumaci piva na hlavu hovoří za vše. Až 76 procent dotazovaných Čechů uvedlo, že pijí pivo nebo pivní nápoje. Nejvíce piva se vypije v Praze. Plyne to z pravidelného omnibusového šetření agentury Focus. Výzkum trhu týkající se konzumace piva v České republice se letos zúčastnilo 1020 respondentů ve věku 18 let a více.

Velmi zajímavým se stal i verdikt posledního šetření agentury Focus, který ukazuje, že největšími konzumenty piva (8 procent z dotázaných vypije více než 10 půllitrů týdně) jsou muži žijící v Praze a pravidelní kuřáci, manuálně pracující, s příjmy nad 45 tisíc korun.

Naopak 75 procent Češek udává, že za týden vypijí maximálně dva půllitry lahodného moku, čímž se řadí mezi konzumenty s nízkou spotřebou.

Není tedy divu, že se v Praze chystá otevření nového pivního konceptu s názvem Pípa Beer Story. Své brány otevře pivařům v polovině listopadu.

Návštěvníkům nabídne až 160 druhů piv, které speciálně vybírá pivní specialista Robert Demeter.

Velké pivovary reagují na zvýšenou poptávku po nepasterovaném pivu

Publikováno:před rokemZdroj:Svět potravinAutor:ČTK

Nepasterované, tedy tepelně neošetřené, pivo je živější a zákazníci jej stále více chtějí.

Velké pivovary nabízejí restauracím stále víc nepasterovaného piva. Podle odborníka Pavla Dostálka z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze je nepasterizované pivo živější a zákazníci jej více chtějí. Pasterace, tedy tepelné ošetření, prodlužuje dobu trvanlivosti piva.

Podle Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) přechází pivovary z tepelné úpravy nápoje na filtraci. Oficiální údaje, zda se více vypije tepelně upraveného či neupravovaného piva, svaz neeviduje. Podle odborného asistenta svazu Jaromíra Fialy ale v Česku panuje nyní v nápojovém průmyslu trend, že "co je zakalenější, to je zdravější". Češi tak mají o nefiltrované pivní speciály větší zájem.

Například pivovar Gambrinus přestal od listopadu dodávat pasterované pivo do restaurací. Pivovar uvedl, že je prvním z velkých pivovarů, který zcela oddělil sortiment čepovaného piva od piva na lahvování, která jsou pasterovaná.

Pasterací se dosahuje delší trvanlivosti piva, pro zvýšení trvanlivosti se používá i filtrace. Během ní se z piva odstraňují kalící látky, zejména pivovarské kvasinky, zvýší se tak čirost piva. "Chuťový rozdíl tam je. Pasterace vždy znamená tepelnou zátěž. Pokud je nepasterované, tak nemá tu tepelnou zátěž a vždy je chuťově lepší," tvrdí Dostálek.

Spotřeba piva v Česku podle svazu od začátku letošního roku do konce srpna meziročně klesla o dvě procenta. Naopak export vzrostl o osm procent. Svazové údaje jsou přibližně za 90 procent trhu.

Pivovary v Česku loni uvařily 19,65 milionu hektolitrů piva, což bylo o 2,3 procenta meziročně více. Domácí spotřeba piva včetně nealkoholického loni činila 16,29 milionu hektolitrů, každý obyvatel Česka tak stejně jako předloni vypil v průměru 144 litrů piva.

Do centra Znojma se po šesti letech vrátila výroba piva?

Publikováno:před rokemZdroj:Deník.czAutor:ČTKZnojemský

Do centra Znojma se po šesti letech vrátila výroba piva. Minipivovar vznikl v jedné z budov bývalého areálu Hostanu. Jinak je areál zatím bez využití, radnice hledá další investory.

Otevření pivovaru nový investor plánoval původně na konec léta, nakonec se práce protáhly a stavební firma poslední dodělávky dělala ještě dnes. Do areálu následně přišly na prohlídku stovky lidí.

Podle zástupce investorů Miroslava Harašty od středy začnou zaměstnanci Znojemského městského pivovaru sanitovat a čistit vybavení. Teprve poté se uvaří takzvané jalové várky a následně pivo, které bude určené na výstav.

Znojemský městský pivovar si zatím svoje pivo nechává vařit ve Svitavách. "Svitavský minipivovárek jsme vybrali z tohoto důvodu, že je tam stejná technologie," uvedl Harašta.

Nájem na třicet let
Znojemský městský pivovar má jeden z objektů bývalého Hostanu pronajatý na 30 let. Podle starosty Vlastimila Gabrhela (ČSSD) nový pivovar dá areálu nový impuls. "Bez toho, aby někdo začal to nejde," řekl dnes novinářům Gabrhel. Podle něj byla situace složitá, protože areál byl už dlouho opuštěný a navíc je památkově chráněný. Radnice bude podle něj hledat i další investory.

Město smlouvu s investorem podepsalo před 12 měsíci. Znojemský městský pivovar dodává na trh jedenáctku a dvanáctku, chystá ale i speciály, například nepříliš typickou osmnáctku Doppelbock. Zatím počítá s kapacitou 5000 hektolitrů piva ročně, která se do budoucna může zvýšit na dvojnásobek.

Podle Harašty není ambicí nového pivovaru dohonit produkci značky Hostan, kterou v Brně vyrábí koncern Heineken. "Naše ambice je Znojmo a prodej především v gastronomických provozovnách," uvedl Harašta. Celkem podle něj firma nainvestuje za 30 let do projektu pivovaru 50 až 60 milionů korun. Už při stavebních pracích se rozpočet navýšil, protože budova byla zdevastovaná a vlhká.

Ve znojemském pivovarském areálu, který sousedí s románskou rotundou sv. Kateřiny a hradem a tvoří jednu z dominant města, dříve působila společnost Heineken. V roce 2009 se ale v areálu přestalo vařit pivo a Heineken přesunul výrobu Hostanu do Brna, kde tuto značku dále provozuje. Nový investor podepsal smlouvu s městem koncem loňského roku. Stejná skupina podnikatelů chystá obdobný projekt i v v části Uherského Hradiště zvané Jarošov.

TOP DELIKATESA pro pivo

Publikováno:před rokemZdroj:GastroFairAutor:Ing. Josef Gloser

Vážení obchodní přátelé, máte nějaké výborné pivo, který chcete propagovat ?

Rádi bychom vás informovali, že pokračujeme v udělování tradiční úspěšné značky TOP DELIKATESA u příležitosti 19.mezinárodního gastronomického veletrhu GastroFair 2016 (Víno&Delikatesy) v Praze. Touto cestou můžete zvýšit objem svého prodeje.

Zjednodušeně: Jde o soutěž českých i zahraničních produktů (potravin a nápojů kromě vín). Účast v soutěži je ZDARMA (pouze za produkty). Pokud vítězové na prvních třech místech vystaví tyto své produkty na veletrhu, získají etiketu TOP DELIKATESA a oficiální možnost tuto etiketu na vítězných produktech zdarma tisknout či lepit. Pokud máte o projekt zájem, prostudujte si prosím podmínky k účasti, přihlášku, či seznam vítězů na www.topdelikatesa.cz

Pokud potřebujete další informace, neváhejte se na nás obrátit, rádi vám je poskytneme.

TV spot z veletrhu Víno&Delikatesy 2014 zaměřený na některé vítěze soutěže Top Delikatesa najdete i přímo na - http://youtu.be/HNUtW7D2kvc

P.S. Veletrh GASTROFAIR se v poslední době převážně zaměřuje na gastronomii (vloni 70% potraviny včetně piva a ze 30% víno). Pivovary se u nás úspěšně účastní již od roku 2011 a mnozí již na některá kvalitní piva získali tuto značku kvality TOP Delikatesa. (Např. Pivovary Ferdinand, Břevnovský klášter, Žatec, Rohozec, Vratislavice a další.). Navíc, během 3 veletržních dnů, pak můžete prodávat a propagovat svá piva profesionálům i běžným návštěvníkům.

Vánoční speciály se těší stále větší oblibě

Publikováno:před rokemZdroj:Třebíčský deníkAutor:Aneta Slavíková

Rok si milovníci vánočních speciálů museli počkat na sváteční zlatý mok. V tuto chvíli už ale čekat nemusejí, želivský klášterní pivovar má pivo nachystané
a na první adventní víkend připravuje premiérovou ochutnávku Vánoční „osmnáctky".

Také Rodinný minipovar Pacov už nabízí oblíbené Vánoční pokušení. Jak prozradila Lenka Vacková ze želivského kláštera, letos navařili osmnáctistupňový polotmavý speciál Vánoční Doppelbock a Mikulášskou černou 13°. „Obě piva budou nachystaná tento týden. Stáčíme je do lahví o objemu 0,33 litru, jeden litr 
a dva litry. Mikulášská černá je navařená pouze v omezeném množství, máme jí 350 litrů," upřesnila Vacková.

Dodala, že vánoční speciály želivský pivovar připravuje už čtvrtým rokem a zájem o ně roste. „Loni bylo vyprodáno už 7. prosince. Tyto speciály jsou výjimečné především vyšší stupňovitostí a recepturou, kterou sládek připravuje vyloženě jen k této příležitosti," vysvětlila Vacková, v čem spočívá „kouzlo" želivských vánočních piv.

Osmnáctistupňové nefiltrované polotmavé speciální pivo Vánoční první nedočkavci ochutnají v sobotu 28. listopadu. Den před první adventní nedělí bude pro želivský klášter slavnostní i z dalších důvodů.

Na programu je první noční adventní prohlídka kláštera a při této příležitosti premonstráti Vánoční „osmnáctku" požehnají. Součástí večera bude také koncert 
z díla mistra Jakuba Jana Ryby pod vedením tamního varhaníka Petra Žáka.
Rodinný minipivovar v Pacově také letos uvařil velice oblíbený vánoční speciál, který je známý jako Vánoční pokušení. Jde o svrchně kvašené pivo světlé, jemně chmelené s přídavkem medu, hřebíčku, skořice a jablek. „Toto pivo máme osvědčené, vaříme ho každý rok a má vždy úspěch," pochvalovala si Vlaďka Němcová z pacovského rodinného minipivovaru.
Ti, kteří by chtěli voňavé Vánoční pokušení ochutnat, by si ale měli pospíšit s objednávkou. „Do prodeje putuje omezené množství, a to tisíc litrů," upozornila Němcová.

Pacovské Vánoční pokušení bude k dispozici v půllitrových skleněných nevratných lahvích, v 0,7 litrových skleněných lahvích s pákovým uzávěrem a v litrových 
a 1,5 litrových pet lahvích. Pivovar nabízí i litrový a dvoulitrový džbán, ovšem jen na základě objednávky.

Med a višeň. To je příchuť vánočních speciálů z jihu Čech

Publikováno:před rokemZdroj:Lidovky.czAutor:ČTK

Jihočeské pivovary připravily na Vánoce stovky hektolitrů lahůdek. Závěr roku je totiž charakteristický zvýšeným zájmem zákazníků o silnější, kvalitnější, ale také dražší piva, která před svátky do nabídky zařazuje většina tuzemských výrobců.

Jde o ležáky a speciály, jež si Češi o svátcích dopřávají ve výrazně větší míře než jindy. Zejména pro velké pivovary jsou proto Vánoce druhou prodejní špičkou roku po letní sezóně.

Největší regionální pivovar - českobudějovický Budvar - začal v těchto dnech v restauracích prodávat tmavý ležák s višní. „Je to plnohodnotný tmavý ležák s obsahem alkoholu 4,5 procenta, a zásadně se tak liší od běžných mixů piva a limonád. Toto pivo je ochuceno přírodní višňovou šťávou,“ popisuje Petr Samec, mluvčí Budvaru. Podle něj chce podnik tímto zajímavým nápojem primárně oslovit ženy a také milovníky neobvyklých piv. „V polovině listopadu jej poprvé uvedeme na maloobchodní trh po celé republice,“ řekl Samec.

Třeboňský Regent uvaří na Vánoce 150 hektolitrů bio žitného piva. „Jedná se o svrchně kvašený polotmavý ležák vařený ze čtyřech druhů sladu, jeden je ze žita,“ přibližuje obchodní ředitelka pivovaru Olga Čalkovská.

Podniky Lobkowicz, pod něž spadá i protivínský Platan, uvaří na Mikuláše rudý Čertovský speciál. „Jedná se o pivo se stupňovitostí 14 procent, které má ďábelsky červenou barvu, andělsky bohatou, jemně narůžovělou pěnu a výraznou plnost s vyváženou hořkostí,“ popisuje Renata Melíšková z Pivovarů Lobkowicz. Dodala, že se Čertovský speciál dostane do hospod po celé České republice.

Měšťanský pivovar Dudák ve Strakonicích připravuje na prosinec 170 hektolitrů svátečního medového speciálu. Ten je podle ředitele pivovaru Marka Pohanky vyrobený ze tří druhů moravských ječných sladů. „Na hořkost jsme použili jemný aromatický žatecký chmel. Pivo se vyznačuje sladovou chutí, do které se přidává chuť a vůně pravého lesního medu,“ uvádí Pohanka. Vánoční speciál má spíše sladší chuť, medovou barvu a hustou, bílou pěnu. „Obsah alkoholu bude 5,5 procenta. Při jeho vaření jsme mysleli i na ženy,“ pokračuje Pohanka.

Na jihu Čech se každý rok uvaří několik milionů hektolitrů piva. Největší výstav má tradičně Budvar. Loni dokonce vyrobil rekordní objem ve výši 1,45 milionu hektolitru piva.

Zakalenější rovná se zdravější. Pivovary tlačí do restaurací nepasterované pivo

Publikováno:před rokemZdroj:E15.czAutor:ČTK

Velké pivovary nabízejí restauracím stále víc nepasterovaného piva. Podle odborníka Pavla Dostálka z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze je nepasterizované pivo živější a zákazníci jej více chtějí. Pasterace, tedy tepelné ošetření, prodlužuje dobu trvanlivosti piva.

Podle Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) přechází pivovary z tepelné úpravy nápoje na filtraci. Oficiální údaje, zda se více vypije tepelně upraveného či neupravovaného piva, svaz neeviduje. Podle odborného asistenta svazu Jaromíra Fialy ale v Česku panuje nyní v nápojovém průmyslu trend, že „co je zakalenější, to je zdravější“. Češi tak mají o nefiltrované pivní speciály větší zájem.

Například pivovar Gambrinus přestal od listopadu dodávat pasterované pivo do restaurací. Pivovar uvedl, že je prvním z velkých pivovarů, který zcela oddělil sortiment čepovaného piva od piva na lahvování, která jsou pasterovaná.

Pasterací se dosahuje delší trvanlivosti piva, pro zvýšení trvanlivosti se používá i filtrace. Během ní se z piva odstraňují kalící látky, zejména pivovarské kvasinky, zvýší se tak čirost piva. „Chuťový rozdíl tam je. Pasterace vždy znamená tepelnou zátěž. Pokud je nepasterované, tak nemá tu tepelnou zátěž a vždy je chuťově lepší,“ tvrdí Dostálek.

Spotřeba piva v Česku podle svazu od začátku letošního roku do konce srpna meziročně klesla o dvě procenta. Naopak export vzrostl o osm procent. Svazové údaje jsou přibližně za 90 procent trhu. Pivovary v Česku loni uvařily 19,65 milionu hektolitrů piva, což bylo o 2,3 procenta meziročně více. Domácí spotřeba piva včetně nealkoholického loni činila 16,29 milionu hektolitrů, každý obyvatel Česka tak stejně jako předloni vypil v průměru 144 litrů piva.

Zájemce o naše pivo už odrazujeme, říká ředitel poličského pivovaru

Publikováno:před rokemZdroj:iDNES.czAutor:Petr BroulíkPolička

Měšťanský pivovar v Poličce své pivo do zahraničí nevyváží. Je nepasterizované, tudíž je třeba ho vypít rychle. Na malý odbyt si ale nestěžuje. Naopak, víc piva než nyní vařit zatím nemůže.

Z pivovaru v Poličce letos v létě odešel ke konkurenci sládek, s nímž mnozí pivaři spojují i rozmach tohoto pivovaru v posledních letech. Měšťanský pivovar však našel rychle nového a mezitím se svou desítkou vyhrál Dočesnou v Žatci a zaznamenal rekordní prodej piva v nedávném tropickém létě.

„Nový sládek Tomáš Dvořák má veškeré receptury od předešlého sládka k dispozici. Je to mladý svobodný muž z Poličky a shodou okolností vykonával druhým rokem po absolvování vysoké školy s oborem pivovarnictví praxi ve Starobrnu,“ řekl ředitel pivovaru Karel Witz.

Každý rok zvyšujete výstav piva zhruba o šest procent. Jak se odrazila vedra na prodeji piva?
Psalo se, že letošní vedra se příliš na obchodu s pivem neprojevila. U nás však ano. Vystavili jsme abnormální objemy piva. Například jedenáct dvanáct tisíc hektolitrů piva za měsíc už je pro nás opravdu hodně. Letos v červenci jsme navařili 13 441 hektolitrů piva, v srpnu téměř dvanáct a půl tisíce. Loni to bylo celkem téměř 109 tisíc hektolitrů piva, letos to bude o asi šest procent více. Uvidíme, kde skončíme. Náš pivovar je skutečně vyprodaný a vaříme dnes pivo na hranici jeho kapacity. Už dokonce odrazujeme další nové zákazníky od koupě našeho piva.

Opravdu? A jak?
Například jsme zvýšili jako jediný ‚pivovárek‘ v Čechách a na Moravě zálohy za nerezové sudy z tisícovky na 1 900 korun. U malých desetilitrových a patnáctilitrových KEGů máme dokonce zálohu tři tisíce. Všichni zákazníci musí platit při koupi v hotovosti nebo dopředu. Říkali jsme si, že to přece musí některé nové zákazníky odradit. Ale nestalo se tak.

Říkáte pivovárek, a vaříte na doraz. Neuvažujete tedy o rozšíření?
Předpokládáme rozšíření výroby o asi padesát procent. K tomu nám ale chybí postavit novou varnu, expedici, propagační stanici, spilku a ležáckých sklep. Zhruba na kapacitu 170 tisíc hektolitrů piva ročně. Výstavba ovšem potrvá řadu let, možná patnáct.

Chlubíte se tím, že k vám jezdí zákazníci pro pivo sami. Že si ho sami jezdí vybírat, a to kdykoliv.
Ano. Začínali jsme s tímto non stop prodejem v devadesátých letech a na začátku tvořili zákazníci, kteří si k nám jezdili pro pivo, jedno procento všech našich odběratelů. Loni už si k nám přijelo pro pivo osmdesát procent všech smluvních partnerů, a to se svými vlastními povozy. Někteří si kvůli tomu dokonce koupili vlastní kamiony. Jen devatenáct procent rozvážíme zákazníkům my. Pokud si nakreslíme okolo komína kruh, tak má poloměr 200 kilometrů. Zasahuje na východě do Ostravy, na jihu do Brna, na sever do Hradce Králové a na západ do Prahy.

Kde všude vaše pivo v regionu teče?
Poličské pivo se pije v kraji kdekoli. Z drtivé většiny dodáváme odběratelům sudové pivo. Pokud si kdokoli objedná nefiltrované pivo, dostane stejné pivo, jako je to filtrované, jenom s nepatrným zákalem, jemnější a barevnější chuti.

Kam jste se v poslední době s vaším pivem dostali?
Naše pivo neexportujeme do ciziny, protože je nepasterizované, a tedy není vhodné ho déle skladovat. Dodáváme je minimálně jednou týdně například na hospody v Praze či v Ostravě do dvou hospod ve Stodolní ulici.

Se svým pivem některá města docela ovládáte. V Chocni máte i vlastní hospodu, kde je stále plno i proto, že je tam pivo „za babku“. Jak je možné, že vaše pivo stojí v řadě restaurací v regionu pod dvacetikorunu?
Prodejní cena je věcí hostinského, do toho nemůžeme mluvit. Vím, že choceňský Růžek bývá nekřesťansky narvaný. Někdy se tam člověk ani nevejde a někdy to uvnitř vypadá jako ty přeplněné hospody za socialismu. Ale na druhé straně to není proto, že jsme nějací lidumilové. My na tom pivu i tak dost vyděláme. Máme více svých restaurací, například v Chotěboři.

V září jste dostali cenu na Dočesné v Žatci. Jak významné je to ocenění?
V degustační soutěži v Žatci letos v září obdržela naše Hradební výčepní desítka první cenu. Letos jsme získali od Spolku přátel piva i třetí místo pro speciál třináctku Eliška. Každá cena je milá. Na tom ovšem své úspěchy nestavíme.

Jak vypadá v současnosti boj mezi malými a velkými pivovary? Necítíte se někdy proti těm velkým slabí?
Boj mezi malými, menšími, středními a velkými pivovary trvá staletí, někdy od roku 900 našeho letopočtu, a má hodně podob. Po roce 1994 a privatizaci se Měšťanský pivovar soustředil na obnovu a v té době se o velké pivovary sváděly vlastnické boje. Velké pivovary se daly často ‚německou cestou‘. Pořizovaly stojící cylindrokónické tanky, které v pivovarech nahradily tradiční spilku i ležácký sklep. A začaly ředit uleželý pivní extrakt odkysličenou vodou. Chtěly ušetřit peníze. To jsou možná i důvody, proč se řada pivařů od velkých pivovarů odvrací a přiklání se k pivovarům s tradiční výrobou, které neměly na to, aby si koupily moderní technologii.

Polovina českých pivovarů už patří cizím majitelům. Co na to říkáte?
Jedná se dnes o tři čtvrtiny až čtyři pětiny všech pivovarů. Asi do roku 2007 to byly existenční potíže pivovarů zapříčiněné základní schopností či spíše neschopností pivovaru řádně hospodařit. Později se v Čechách vyskytli dokonce ruští majitelé peněz. Někdo, kdo se nenamáhal přemýšlet o dalším osudu pivovaru, svůj podnik prodal. Například nedávno prodali čeští majitelé do Číny majoritu dvou středních a pěti malých Lobkowiczkých pivovarů. Anheuser Busch nedávno koupil od SAB Miller tři velké pivovary, které na českém trhu mají 48 procent výstavu. Z těch větších pivovarů zůstal státu jen Budvar, českým majitelům pak Moravsko-slezské pivovary a tři pivovary v čele s Pivovarem Svijany.

Jak velký jste pivař? Dáte si ho?
Samozřejmě. Ale přes den jsem většinou v práci, a to autem. Takže si nemohu dovolit vypít nic. Možná na ochutnání, jakou má navařené pivo chuť.

Byl jste vždy pivovarníkem, nebo jste se to musel učit?
Pivovarníkem jsem se musel učit. Pivu jsem se původně věnoval po právní stránce. Když jsem napomáhal dnes emeritnímu sládkovi Jiřímu Vášovi jako obecný zmocněnec v soudním procesu. Když nám pivovar soud ve Svitavách v roce 1993 vydal, po ruce nebyl nikdo, kdo by se ho ujal.

Působil jste kdysi jako muzikant v oblasti první ligy pop-music. Hrál jste v kapele Modus s Marikou Gombitovou a Mekym Žbirkou, v Collegium Musicum s Mariánem Vargou, také jste hrál s kapelou Indigo a Petrem Nagym. Zahrajete si ještě občas?
Bylo to v říjnu rok, co jsem přijal nabídku fanoušků z Košic, abych tam zahrál. Chtěli mne prostě vidět. Koncert se uskutečnil 18. října v košické Thálii, což je maďarské divadlo v Košicích. Vlastní kapelu nemám, poprosil jsem tedy o doprovod svého syna Erika, který má i kapelu i konzervatoř na kytaru z Košic.

Teď trochu kontroverzní téma. Už 10 let se s radnicí přete o část hradeb, kde máte svůj hotel Pivovar. Město říká, že vám tato část hradeb nepatří. Vy u soudů vyhráváte. Jenže to může vypadat, že tím bráníte konečné celistvé obnově unikátního komplexu městských hradeb v Poličce...
Bohužel pro své tvrzení nepřineslo město za deset let sporů jediný argument. Loni v lednu prvé dovolání žalobce města Poličky Nejvyšší soud České republiky zamítl. Dnes je dovolání města po jednáních Okresního soudu ve Svitavách i Krajského soudu v Pardubicích v uplynulých dvou letech opět u Nejvyššího soudu ČR. Radnice může jít ještě k Ústavnímu soudu a potom k evropskému soudu, jak předpokládáme. My na svou obhajobu tvrdíme, že podle fotografií z roku 1903 místo dnešní bašty a nově vystavěné „hradební zdi“ stály obytné či provozní domy. Že tedy nejde o obnovení původních hradeb. Město používá studie pražského architekta Dobroslava Líbala, který v roce 1955, tedy v době nejtužšího lidově demokratického režimu a kdy všechno bylo všech, navrhl, že by si Polička měla vybudovat něco zajímavého. Například, že by si mohla rekonstruovat hradby. Jenže to není žádná obnova původních hradeb.

Bez sladu by nebylo pivíčko

Publikováno:před rokemZdroj:Radio.czAutor:Zdeňka Kuchyňová

Víte, jak se vyráběl ve velkém slad? Odpověď nabízí nová expozice Sladovnictví v písecké Sladovně. Otevřená byla v květnu letošního roku a turisté se tu prostřednictvím příběhů dozví, jak se tu ještě před 50 lety vyráběl slad, jedna ze tří základních surovin piva.

Jak uvedla ředitelka Sladovny Tereza Dobiášová, nová expozice pro ni byla výzvou:

"Já jsem nikdy moc nepila pivo. Příprava expozice pro mě byla cesta k poznání pivní kultury, ale také do historie tohoto domu. Když jsem se na ni vydala, trochu nechtíc, tak najednou se ta cesta ukázala fascinující, a myslím si, že pro mě velmi obohacující. V těchto místech se už od 16. do 19. století vařilo pivo a pak se tady vyráběl slad. Myslím si, že tato tradice je pro tento dům klíčová. Je třeba, aby se tu vařilo pivo, aby se tu pilo pivo, a v ideálním případě, aby se tady alespoň částečně vyráběl slad."

Rekonstrukce Sladovny stála 22 miliónů. Písek zaplatil přes 7 miliónů, zbytek byl financován z dotace Regionálního operačního programu. Expozice Sladovny tvoří zhruba 20 procent obrovského objektu. První, už opravená část má přes 4 tisíce metrů čtverečních, Sladovna téměř 1400 metrů.

Sladovna vyráběla přes 120 vagónů sladu ročně
Takto obří dům postavilo Právovárečné měšťanstvo města Písku.
"V roce 1885 se vedení pivovaru rozhodlo, vystavět na tu dobu gigantickou sladovnu. Výrazně větší, než bylo potřeba a my nevíme, proč došli k tomuto rozhodnutí. Písek není tak veliké město, proto je to podivující. S následky postavit tak gigantický objekt, se potýkáme dodnes. V roce 1885 se začalo stavět a už za dva roky byla ta budova otevřena. A velmi brzy začala vyrábět nejen pro pivovary v Čechách, ale začala pivo exportovat do vzdálenějšího okolí. V roce 1899 vyráběla přes 120 vagónů sladu ročně a odebíraly ho i věhlasné mnichovské pivovary. V té době to pro ekonomiku kraje byl mimořádně důležitý počin."

Jak dodala Tereza Dobiášová, pak přišla první a druhá světová válka. Během nich přestala sladovna sloužit svému účelu. Nicméně v roce 1946 začala znovu fungovat a to až do roku 1952. Pak se občas využívala jako skladiště a objekt do roku 1995 pomalu chátral. Dnes opět ožívá.

Je tu galerie či expozice píseckého rodáka Radka Pilaře, který svůj život zasvětil tvorbě pro děti. Tzv. Pilařiště rozvíjí dětskou fantazii a vnímavost. Další využití obří budovy teď přináší expozice Sladovnictví.

Průvodce se při prohlídce mění před očima
Návštěvníci mohou nahlédnout do období vzniku sladovny i do let jejího rozkvětu. První zmínky o sladovnách v Písku jsou totiž už z počátku 15. století. Lidé si mohou technologii osahat a zčásti i vyzkoušet, uvedl Tomáš Novotný, který nás přišel přivítat v převleku a dal se do vysvětlování:

"Když se zrno na půdě uleží po dobu pěti dnů, nasype se z půdy do výsypky, kde se mechanicky zbaví prachu a různých nečistot. Pak se musí zrno přebrat a roztřídit. Když se zrna roztřídí podle kvality, tak se musí napočítat 1000 zrn, které se zváží a tak se stanoví křehkost a moučnatost jednotlivého zrna. Díky tomu pak víme, jak dál postupovat. Jak dlouho se bude ječmen máčet, jak dlouho se bude sušit. Mimochodem, věděli jste, že se ječmen na českém území rozšířil už za doby Keltů. Ječmen byl od pradávna druhou nejvýznamnější obilovinou hned po pšenici, a tak to je dodnes. Ječmen se stále používá na výrobu chleba, ale taky na výrobu piva. Pánové, co si budeme povídat, hlavně na to pivíčko," převtělil se Tomáš Novotný do jedné z postav.

Do expozice Sladovny totiž mohou návštěvníci jen s průvodcem, protože by se tu mohli ztratit a přišli by o zajímavé vyprávění.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.26.07.2017 15:535.251/5.251