Na vůni pečené husy láká hosty v těchto dnech řada jihočeských restaurací. Tradiční menu spojené se svátkem svatého Martina odráží oslavy konce sezony v zemědělství a přípravu na půst v období adventu. Oblíbený listopadový pokrm v restauracích na jihu Čech většinou začíná na ceně 440 korun.
Na talíři kolem 11. listopadu, tedy svátku svatého Martina, by neměly chybět pokrmy z pšenice, brambor, zelí nebo třeba máku. Na zapití pak mladé svatomartinské víno, které také často nahradí pivo.
Většina jihočeských kuchyní bude ovšem nabízet klasiku, husí paštiku, kaldoun, pečenou husu se zelím a k tomu knedlíky, a na závěr dezert. Ochutnat je v Českých Budějovicích můžete například v restauraci Potrefená husa, v minipivovarech Krajinská 27 a Solnice, v Budvarce nebo v Masných krámech a dalších a dalších hospodách. Specialitu chystají třeba v Bistru Magdalene, na jídelním lístku zde budou husí prsa na asijský způsob s jasmínovou rýží, ale mají i klasiku.
Na čepu bude Dýňovej záhrobník
Restaurace Klika rovněž v Budějovicích sází na tradici a svůj sváteční jídelníček obměňovat nebude. „Plánujeme pět set porcí,“ uvedl v týdnu majitel Jiří Klika. „Vše bude z čerstvých surovin, které nám budou zavážet místní dodavatelé každé dva dny,“ vyzdvihuje. Na víkend také doporučoval s ohledem na velký zájem rezervace stolu předem.
Restaurace Metropol na českobudějovickém Senovážném náměstí měla přichystaných 200 porcí a hlásila už uprostřed týdne plno. Personál restaurace Hoch Špalíček už od začátku týdne také sbíral rezervace. „Předpokládáme, a hlavně tedy doufáme, že bude plno,“ přál si provozní Pavel Frank.
Minipivovar Kněžínek si naplánoval husí hody dokonce až do 17. listopadu. „Stůl si lze zarezervovat, ale je možné přijít i bez objednání,“ ujišťovala recepční Petra Hozmanová. Na čepu bude Dýňovej záhrobník, 13stupňový speciál rubínové barvy. „Má výraznou kořeněnou chuť, určitě ho budeme k huse doporučovat,“ dodává.
To taková českokrumlovská Pivovarská restaurace zahájí Svatomartinské hodování kvůli plánované rekonstrukci až příští víkend. Chystají se navařit 200 porcí. „Je vhodné si předem objednat, jestli si host dá husu nebo kachnu,“ uvedl provozní Petr Zemek.
A pokud byste si chtěli pochutnat na doma upečené lahůdce, lze zakoupit husu na poslední chvíli například na farmě Rybářství Nové Hrady. Cena je 140 korun za kilogram. V restauracích začíná porce s červeným zelím a často dvěma druhy knedlíků zhruba na 440 korunách.
Na jednom místě
969 pivovarů
18.997 piv
10.954 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
© Zdenek Vokoun
Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.10.11.2024 15:4810.954/10.954
Pivní novinky
Neděle 10.listopadu 2024
Svátek dnes zapíjí Evžen
Svátek dnes zapíjí Evžen
Nejnovější zprávy a informace
- 01.11.2024
Chtěli byste žít život jako v Postřižinách? - 06.11.2024
Vítězem iniciativy krušovického Bohéma se stala hospoda Zanzibar Ládví - 07.11.2024
Česko je na pivní stezky bohaté - 10.11.2024
Pivo se dříve na severní Hané vařilo na mnoha místech - 10.11.2024
V Kněžínku zapijí svatomartinskou husu Dýňovým záhrobníkem
Naposled aktualizované pivovary
Polepšovna ducha
Pivovar Mazák
Pivovar Bejval
Castellum Brewery
Létající pivovar Černý potoka
Naposled aktualizovaná piva
Tahoun Houpavá
Mazák Riesling Contact
Mazák André Bretton
Bejval Nšo-Či 14°
Mazák 13 Single Hop Ale Cascade
Nejnavštěvovanější pivovary
Pivovar Gambrinus
Pivovar Plzeňský Prazdroj
Pivovar Starobrno
Nejnavštěvovanější pivotéky
Pivovar Gambrinus
Pivovar Plzeňský Prazdroj
Pivovar Starobrno
Krása piva
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
České pivo - České zlato Ѵ© 2013-2024 , verze portálu 2.2.2020.e, verze dat 09.11.2024 20:03
Informace obsažené na této webové stránce slouží pouze pro obecnou informovanost. Provozovatel se snaží udržovat informace aktuální a správné, ale nedává záruky jakéhokoliv druhu, výslovné nebo předpokládané, o úplnosti, přesnosti, spolehlivosti, vhodnosti nebo dostupnosti s ohledem na webové stránky nebo informace, produkty, služby či související grafiky obsažené na internetových stránkách pro jakýkoli účel.
Webové stránky tohoto serveru obsahují také odkazy na stránky jiných subjektů, přičemž provozovatel nenese zodpovědnost za obsah nebo případnou nefunkčnost těchto stránek.
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.