Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

zprávy ze všech pivovarů

ČNB se zlobí. Zpoždění s výročkou přišlo Pivovary Lobkowicz na 200 tisíc

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:iDNES.czAutor:Eva Moniová

Centrální banka potrestala statisícovou sankcí pivovarnickou skupinu Pivovary Lobkowicz za to, že jí pozdě dodala výroční zprávu za loňský rok. Ve výši pokuty zohlednila i fakt, že firma měla v předchozí výroční zprávě chyby, které opravila až po roce. Podle ČNB to mohlo mít velký vliv na rozhodování investorů.

Pivovary Lobkowicz pozdním vydáním zprávy nesplnily zákonné povinnosti pro vydavatele akcií. Do konce dubna měly centrální bance dodat výroční zprávu za rok 2015, udělala to ale až 31. května. Dostaly za to dvousettisícovou pokutu.

Zdá se to jako drobnost, ČNB však má za to, že měsíc je moc. „Měsíční zpoždění v uveřejnění výroční zprávy emitentem je skutečně výjimečné a ČNB jej dosud nemusela řešit,“ uvedla Denisa Všetíčková z odboru komunikace centrální banky. „V tomto případě byla pokuta uložena s ohledem na závažnost jednání a postavení emitenta na českém regulovaném trhu. Byla tedy individualizována podle skutkových okolností,“ dodala.

Z rozhodnutí vyplývá, že neplnění informačních povinností emitentů cenných papírů považuje ČNB za vysoce závažný delikt. Navíc pivovarnické skupině vytkla, že už výroční zpráva za rok 2014 „obsahovala závažné nedostatky, které byly odstraněny až formou nápravy minulého období v rámci výroční zprávy za rok 2015. Dopad úprav provedených v účetní závěrce za rok 2014 je poměrně značný, a to jak z hlediska rozsahu uváděných informací, tak i jejich kvality. Z hlediska opravy původně zveřejněných údajů přitom správní orgán považuje za významné nejen změny na úrovni celkových hodnot (např. bilanční suma, hospodářský výsledek po zdanění), ale také změny ve vykázané struktuře aktiv, pasiv či výkazu o úplném výsledku, jelikož i tyto skutečnosti mohly mít značný dopad na rozhodování investorů“, píše se v dokumentu centrální banky.

Redakce oslovila Pivovary Lobkowicz s žádostí o reakci, tu však v požadované lhůtě nedostala.

Společnost vstoupila na pražskou burzu v roce 2014, akcie tehdy stála 160 Kč. Na konci letošního července ale byly akcie vyřazeny z obchodování. Valná hromada totiž rozhodla o takzvaném vytěsnění minoritních akcionářů, akcie bude vlastnit donedávna většinový vlastník Lapasan, který za každou akcii zaplatil 208 korun, celkem téměř 33 milionů korun.

„Letošní vytěsnění bylo při ceně 208 korun na akcii. Kdo tedy do akcií tohoto pivovaru před dvěma lety investoval, dnes má 30procentní zisk, což není vůbec špatná bilance,“ informoval už dříve analytik společnosti Cyrrus Jiří Šimara.

Firma podle konsolidovaných finančních výkazů vykázala za loňský rok 2015 ztrátu ve výši 21,5 milionu korun.

První pivní fontána na světě je ve slovinském Žalci

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:Novinky.czAutor:ČTK

Ve slovinském městečku Žalec si v úterý mohli první zájemci natočit pivo ze zatím jediné pivní fontány na světě. Unikátní zařízení, které stojí v srdci městského parku, nemá podle přání iniciátorů zvýšit spotřebu piva, ale především pomoci přilákat turisty nejen do města, nýbrž do celého Slovinska.

Fontánu Zelené zlato tvoří zatím pět píp, z nichž každá skýtá podle slovinského listu Dnevnik jiný druh piva. Za šest eur (162 Kč) si lze natočit do speciální sklenice s paměťovým čipem půl litru jednoho druhu, anebo postupně zkusit po deci z každé pípy.

„Každý druh piva, jak tmavé, tak světlé, polotmavé, medové, filtrované či nefiltrované, obsahuje chmel z naší Sávské doliny. To byla také podmínka pro to, aby se z naší fontány mohlo točit pivo,” řekla vedoucí projektu Hana Šusterová Erjavecová.

Žalec leží uprostřed vyhlášené slovinské chmelařské oblasti. V současné době fontána Zelené zlato nabízí žalecké tmavé pivo Kukec, tmavé kovářské pivo Hotelu Pod Roglou, medové světlé pivo Kratochwill, které má původ v českém pivovarnictví, polotmavé pivo pivovaru Adam Ravbar a pivo Maxinus Imperial pivovaru Vizir.

Fontána bude otevřena každý den od 10:00 do 21:00, a to od dubna do konce.

Na celý projekt bylo vyhrazeno 350 000 eur, což je téměř 9,5 miliónu korun. Ale vzhledem k rozdílným názorům, které městští radní měli, to vypadalo, že se výstavba fontány možná ani neuskuteční, celá třetina byla proti. Proto byla slovinská média skeptická a argumentovala tím, že by se nejednalo o první projekt, který byl schválen a k jeho uskutečnění nakonec nedošlo.

Klapka: Pivovarské slavnosti po pětadvacáté

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:Benešovský deníkAutor:Martina Křečková

Jak chutná správně vychlazené pivo se mohou všichni milovníci tohoto zlatavého moku přesvědčit už tuto sobotu, kdy se v benešovském Pivovaru Ferdinand bude konat již pětadvacátý ročník Pivovarských slavností. Oslava skutečného piva začíná ve 12 hodin a potrvá až do desáté hodiny večerní.

„Stejně tak jako v letech předchozích, i letos budou mít možnost návštěvníci ochutnat několik druhů našeho piva, chybět nebude komentovaná prohlídka pivovaru, nebo třeba rodeo na pivní láhvi," uvedla Eva Hendrychová z obchodního oddělení benešovského pivovaru Ferdinand.

Kromě toho budou mít zájemci z řad dospělých možnost si vyzkoušet sami natočit pivo, zúčastnit se jeho zábavné degustace, nebo vědomostní soutěže, která bude spočívat v rozpoznávání surovin, z kterých se zlatavý mok vyrábí.

Pivovar myslí i na své malé návštěvníky. Pro ty chystá například tvořivé dílničky, jízdu na koloběžkách nebo velmi oblíbené lanové centrum.

„Nesmíme zapomenout ani na dobré jídlo a pití, a hudební program, kdy se na pódiu postupně vystřídá osm kapel. Rozjeté veverky, Čejka band, Bílá nemoc, Horáček swing orchestra, Lahvátor, Cek letu, Český šraml a The geront shadows revival," dodala Eva Hendrychová a tím, že součástí pětadvacátých Pivovarských slavností bude i vystoupení mažoretek.

Staropramen uvařil pro Dny českého piva extra pivo i kampaň

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:Strategie.czAutor:Petr NovotnýStaropramen

Na blížící se Dny českého piva, které pivovarníci slaví od roku 2013, si Staropramen připravil „Extra důvod se sejít“. Jeho pivní speciál promuje rozsáhlá kampaň.

Staropramen se letos opět zapojí do oslav Dnů českého piva, které odstartují 23. září a potrvají až do soboty 1. října. V konkurenci desítek pivovarů a minipivovarů a šesti tisíc zapojených hospod chce zazářit Staropramen, který pro tuto speciální příležitost uvařil limitovanou várku Extra chmelené nepasterizované 12. Speciál si bude možné vychutnat v 700 partnerských hospodách a restauracích po celé České republice, jejichž seznam najdete na webu značky, 24. září pak i přímo v pivovaru.

Staropramen na podporu Dnů českého piva připravil marketingovou kampaň pod názvem „Extra důvod se sejít“. Klíčové jsou televizní spoty, které od začátku září běží hlavně na stanicích Prima Group. Podle pivovaru je to zřejmě vůbec poprvé, co se některý z účastníků rozhodl podpořit své zapojení do oslav Dnů českého piva televizní kampaní.

Kromě televize poběží kampaň na všech stanicích Radiohouse, v síti kin Cinestar, na billboardech, bigboardech a „tramboardech“. Lidé se s ní budou moci setkat také v metru, na citylightech na pražském hlavním nádraží a online. Velká část kampaně se odehraje přímo v místě prodeje, tedy v hospodách a restauracích, kde je pro konzumenty připravena aktivace spojená se Dny českého piva a pivem obecně.

První pivní fontána na světě otevřena v Žalci. Má pět píp

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:EuroZprávy.czAutor:ČTK

Ve slovinském městečku Žalec si dnes mohli první zájemci natočit pivo ze zatím jediné pivní fontány na světě. Unikátní zařízení, které stojí v srdci městského parku, nemá podle přání iniciátorů zvýšit spotřebu piva, ale především pomoci přilákat turisty nejen přímo do Žalece, nýbrž do celého Slovinska.

Fontánu Zelené zlato tvoří zatím pět píp, z nichž každá skýtá podle slovinského listu Dnevnik jiný druh piva. Za šest eur (162 Kč) si lze natočit do speciální sklenice s paměťovým čipem půl litru jednoho druhu, anebo postupně zkusit po deci z každé pípy.

"Každý druh piva, jak tmavé, tak světlé, polotmavé, medové, filtrované či nefiltrované, obsahuje chmel z naší Sávské doliny. To byla také podmínka pro to, aby se z naší fontány mohlo točit pivo," řekla vedoucí projektu Hana Šusterová Erjavecová. Žalec leží uprostřed vyhlášené slovinské chmalařské oblasti.

V současné době fontána Zelené zlato nabízí žalecké tmavé pivo Kukec, tmavé kovářské pivo Hotelu Pod Roglou, medové světlé pivo Kratochwill, jež má původ v českém pivovarnictví, polotmavé pivo pivovaru Adam Ravbar a pivo Maxinus Imperial pivovaru Vizir.

Fontána bude otevřena každý den od 10:00 do 21:00, a to od dubna do konce října.

V Blatné začali vařit pivo. Navazují na tradici, která sahá do 15. století

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:iDNES.czAutor:Monika FilipováZámecký Blatná

Světlá, tmavá, nefiltrovaná, speciály. Pivaři v Jihočeském kraji si na malou nabídku druhů piv nemohou stěžovat. Kraj zažívá rozmach minipivovarů. V současné době je jich na jihu dvacet, nejvíce v novodobé historii. Loni přibyly čtyři, další otevřeli v Blatné.

Tradice pivovarnictví tu sahá až do roku 1489. Právě tehdy získala Blatná na Strakonicku várečné právo od Zdeňka Lva z Rožmitálu. Pivo se vařilo v městském a panském pivovaru.

V roce 1896 z něj vzešel vyhlášený Zámecký pivovar Blatná. Zdárně přežil obě světové války a úspěšně fungoval až do října 1978, kdy ho uzavřel jeho tehdejší majitel, národní podnik Jihočeské pivovary.

Na tradici blatenského piva se teď rozhodla navázat společnost Liqui B, která ve městě už mnoho let provozuje Zámeckou palírnu. „Svého času býval černý Kohout z pivovaru v Blatné považován za jedno z nejkvalitnějších piv v Česku, i proto jsme se rozhodli pro rekonstrukci a znovuotevření pivovaru,“ říká jeden z majitelů společnosti Václav Šitner.

Druhý majitel Jan Hildprandt je navíc potomkem původních vlastníků pivovaru. Jeho cílem je proto obnovit rodinné tradice a navázat na odkaz předků.

„Recepty se u nás předávaly z generace na generaci. Budeme postupovat podle nich a tradice, současně ale musíme jít s moderní dobou a chutí zákazníků, takže jim pivo přizpůsobíme. Piva světlý a polotmavý Kohout už máme hotová. Před sto lety za mého děda tu byl černý Kohout. K tomu se chceme dopracovat,“ prozrazuje Jan Hildprandt.

Pivovar otevřeli 12. srpna po rekonstrukci prostor za zhruba 12 milionů korun. „Všechno je dnes v trochu jiné části provozu než dříve. V původním areálu pivovaru je naše likérka, kde děláme ovocné lihoviny, destiláty a podobně,“ popisuje Hildprandt.

Novinku vítá i město Blatná. „Věříme, že to bude lákadlo pro turisty. Přijedou sem, dojdou si na oběd nebo se podívat například na zámek a současně navštíví také pivovar,“ míní místostarosta Blatné Pavel Ounický.

S tím souhlasí Alexander Suja, marketingový ředitel společnosti Premier Wines & Spirits. I díky dlouhodobé spolupráci zámeckého ovocného lihovaru s touto distribuční společností vznikl nápad na znovuotevření pivovaru.

„S prezentací blatenského piva chystáme množství aktivit, které přispějí k rozvoji cestovního ruchu v regionu. Také proto chceme distribuci piva zatím směřovat spíše do Jihočeského kraje,“ podotýká Suja.

Zámecký pivovar Blatná pro začátek počítá s roční výrobní kapacitou 2 200 hektolitrů piva. Majitelé jsou do budoucna připraveni produkci podle potřeby navýšit. První pivo budou lidé moci ochutnat na přelomu září a října. „Už ho máme uvařené, ale je to ležák, takže musí minimálně 55 až 60 dní ležet,“ prozrazuje Šitner.

„Obecně je dnes pivovarů mnoho, ale odborníků už tolik není“
V současné době je v Jihočeském kraji dvacet minipivovarů. Jen za loňský rok se otevřely čtyři, což byl rekord. Podle Michala Voldřicha, spoluzakladatele Pivovarského dvora Zvíkov na Písecku a současně sládka protivínského pivovaru, ale neznamená velký počet pivovarů na jihu Čech vždy kvalitu.

„V novém pivovaru v Blatné je důležitá účast Dagmar Vlkové, dlouholeté sládkové ze Strakonic, která má velké znalosti. Obecně je dnes pivovarů mnoho, ale odborníků už tolik není. Rozdíl mezi jednotlivými pivovary už je znát a bude i dál. Časem bude pár opravdu dobrých, nějaký průměr a pak ty špatné,“ odhaduje Voldřich.

Podle něj si pivaři zkoušejí a posuzují značky sami. „Na začátku jsem se trochu bál, aby si lidé neřekli, že co je z minipivovaru, nestojí za moc. Ale mám takovou zkušenost, že nový vyzkoušejí a pak se vracejí ke svým oblíbeným značkám,“ porovnává Michal Voldřich.

Jeho slova potvrzují i sami pivaři. „Při současné nabídce různých europiv je fajn ochutnat něco z menších pivovarů. Teď jsem měl asi pět různých druhů piva. Některá byla fakt dobrá, asi dvě mi naopak vůbec nechutnala. Už roky jsem věrný jedné značce a tu vyhledávám v restauracích, i když jsme třeba někde na výletě. To spíš manželka má ráda různá ovocná piva. Tady jí zachutnalo medové,“ zhodnotil nabídku na víkendové Slavnosti piva v Písku jeden z návštěvníků Pavel Bartoška.

Své výrobky pivovary každoročně představují ve zvíkovském pivovaru při největší degustační soutěži piv z minipivovarů ve střední Evropě, Jarní ceně českých sládků.

„Za svaz se snažíme u pivovarů, které se pod ním sdružují, o to, aby lidé získali vzdělání a měli znalosti o pivu. Také při jarní ceně organizujeme den přednášek,“ dodává Voldřich.

Svijanský barokní zámek po letech chátrání září, před zkázou ho zachránil pivovar

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:Novinky.czAutor:Vratislav KonečnýSvijany

Z mnoho let chátrajícího zámku, jež byl ostudou Svijan, se po rozsáhlé a náročné rekonstrukci vyloupl objekt, který vypadá, jako by nikdy nebyl v dezolátním stavu. Dostal podobu, v jaké ho znali návštěvníci na přelomu 17. a 18. století, kdy patřil Valdštejnům.

Proměnou prošlo i okolí, návštěvníci budou velmi příjemně překvapeni zahradou. Je moderní, příjemná. Jediné, co asi zarazí, je prosklený výtah podél jedné ze stěn. Postavili ho pro vozíčkáře.

Na zámeckém nádvoří najdete i moderně zařízené informační středisko spojené s pokladnou.

Prasečí ves
Svijany se dříve jmenovaly Sviňany, v obci chovali mniši z nedalekého Mnichova Hradiště prasata. Obec asi moc voňavá nebyla.

Zámek zakoupil ve velmi špatném stavu Pivovar Svijany, investice, která byla podpořena Norskými fondy, se určitě vyplatila. Památky nám odcházejí před očima, je škoda ztratit jakoukoli další. U svijanského zámku to vskutku hrozilo. U příležitosti otevření narazil ředitel pivovaru Roman Havlík sud nového piva Zámecký Máz.

Pivo, doba bronzová i tajemství kraje
Protože jsme v pivovarnické obci, je logické, že se část expozice věnuje i v interaktivní formě pivu a všemu, co se kolem nádherně hořkého nápoje, na který jsme právem hrdí, točí. Jsou tu i kádě na pivní lázeň.

Při restaurátorských pracích dělníci narazili na zamalované fresky, které byly pro objevitele velkým překvapení. Restaurátorské práce to prodražilo o několik miliónů. Ty ale zaplatil majitel ze svého.

V nádherně opraveném a upraveném podzemí narazíte na tajemná místa Libereckého kraje. Mystika je opravdu přízračná. Je tu připravena i interaktivní hra. Další expozice odkrývá osudy majitelů zámku: Svijany patřily cisterciáckému klášteru v Mnichově Hradišti. Pivovar se zmiňuje roku 1564.

Původní gotickou tvrz přestavěl renesančně Jaroslav z Vartenberka. Po něm ves získal později popravený přední činitel protihabsburského povstání Jáchym Ondřej Šlik. Po popravě na Staroměstském náměstí po prohrané půtce na Bílé hoře získal Svijany Albrecht z Valdštejna.

Jeho rod tu hospodařil do roku 1814, po nich přišli vlastníci nedalekého Sychrova Rohanové. Že byl v roce 1945 zámek zkonfiskován a znárodněn, je nabíledni. Poté ho vlastnily Severočeské pivovary. Roku 1996 zámek koupil Milan Rýdlo z Čápovky pro sídlo Rytířského řádu svatého Václava.

Další expozicí je unikátní kolekce vykopávek z Příšovic u Turnova, jsou datovány do doby bronzové. Našlo se tu největší pohřebiště v Čechách se sedmi stovkami nádob. Hroby jsou staré přes 3000 let. Zrekonstruováno je krematorium, pohřební rituál i model vsi.

Obnovena byla kaple, našel se tu zachovaný dřevěný oltář z doby přechodu z baroka na rokoko, a malé varhany. Ze zámku dělníci vyvezli desítky velkokapacitních kontejnerů nepořádku a suti. Prohlédnout si můžete i rytířský sál ze 16. století. V zámeckém podkroví museli likvidovat kóje, kde bývali ubytováni zaměstnanci pivovaru.

Až pojedete do Svijan pro pivo, zajděte i za kulturou. Určitě se vám tu bude líbit.

Staletími ověřené postupy i úplně nové trendy, popisuje žatecké chmelařství expert

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:Rozhlas.czAutor:Tereza Šťastná

Pěstování chmele na Žatecku má dlouhou tradici. Význam chmele jako hospodářské komodity rozpoznal už Karel IV, když ustavil kupce, kteří hodnotili kvalitu obchodovaného chmele. Zakázal také vývoz českých odrůd byliny do zahraničí.

„Český chmel byl původně aromatický a jemný,“ říká Josef Patzak z Chmelařského institutu v Žatci.

A protože pivo potřebuje především hořkost, šlechtění šlo na celém svět touto cestou. V současné době je další nový trend voňavých chmelů s nechmelovým aroma.

„Zákazník chce pořád něco nového, takže máme novou odrůdu, která je velice žádaná, voní po citrónech, ale zároveň má i kvalitu chmele,“ dodává znalec.

Žatečtí chmelaři drží v genové bance více jak 350 odrůd chmele. „Na celosvětovém trhu je ale jen kolem 130 odrůd.“

„Jsme v současnosti na třetím místě na světě v pěstování chmele za dvěma velmocemi: USA a Německem. Jejich produkce je třikrát větší než naše,“ popisuje Patzak.

Chmel patří k jedněm z nejnáročnějších plodin, má jedny z největších nákladů na hektar. „Je pracné se o něj strat, podobné jako o vinice. Začínáme na jaře, kdy se chmel řeže, pak se drátkuje, je třeba ho zavést, aby vyrostl v dobré kvalitě až nahoru.“

„Pak se dělá první a druhá přiorávka, ochrana proti plísním a škůdcům až po sklizeň, kdy se po ní musí odstranit zbytky rostliny i drátků,“ vysvětluje pracnost doprovázející pěstování chmele odborník.

Díky dlouhé pěstitelské tradici je český chmel velmi žádaný v zahraničí. „Vyvážíme asi do 80 zemí celého světa. Největšími odběrateli jsou Japonsko, Německo a Čína, pak následují menší odběratelé jako Vietnam Rusko, nebo Spojené státy americké,“ shrnuje Josef Patzak.

Rektor Západočeské univerzity uvařil s plzeňským sládkem pivo pro své studenty

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:Novinky.czAutor:Alena Lochmannová

Plzeňský sládek v pondělí 5. září uvařil společně s rektorem Západočeské univerzity Miroslavem Holečkem a generálním ředitelem Plzeňského Prazdroje Paolem Lanzarottim výjimečnou várku piva Excelent.

Světlý ležák bude nyní podle klasické receptury měsíc zrát, aby byl připraven na slavnostní ochutnávku při příležitosti oslav výročí univerzity.

Jedenáctistupňový ležák Excelent, při jehož vaření asistovali plzeňský rektor Miroslav Holeček a generální ředitel Plzeňského Prazdroje Paolo Lanzarotti, budou moci za měsíc ochutnat studenti Západočeské univerzity v Plzni. Univerzita totiž v letošním roce připomíná výročí 25 let od svého založení, což oslaví mimo jiné i 5. října na nádvoří plzeňského pivovaru. Všichni příchozí si tam budou moci za doprovodu několika hudebních kapel a dalších zábavních aktivit vychutnat pivo s rektorem.

„Excelent je pivo pro mladou dospělou generaci a podporuje lidi, kteří se nebojí ukázat, co v nich je. Proto jsme pro tuto příležitost zvolili právě náš světlý ležák. Díky trojímu chmelení si totiž zachovává velké množství voňavých chmelových látek a vyniká plnou chutí a svěžím aroma,” uvedl plzeňský sládek Martin Hložek, který na vaření piva dohlížel.

Generální ředitel Plzeňského Prazdroje Paolo Lanzarotti i rektor Západočeské univerzity Miroslav Holeček zároveň stvrdili v pivovarské varně svým podpisem novou deklaraci o spolupráci mezi oběma institucemi.

„Jsem velice rád za naše společné partnerství, které pomůže mnoha mladým talentům se startem jejich kariéry. Těším se, že studenti místní univerzity ocení širokou škálu stáží, speciálních studentských programů nebo i juniorských pozic v pivovaru. Ty jim mohou zprostředkovat důležité zkušenosti, ale také pomoci převést nabyté vědomosti ze studia do praxe,” řekl k deklaraci Paolo Lanzarotti.

Západočeská univerzita v Plzni už zorganizovala k 25. narozeninám několik vzdělávacích a kulturních aktivit i oddechových akcí, například jarní Běh s rektorem. Na ty teď naváže právě podzimní Pivo s rektorem.

„Pivo s rektorem je pro mě vítanou příležitostí setkat se mimo zdi učeben s našimi studenty, popovídat si s nimi o tom, co je na univerzitě baví a dělá jim radost, a kde naopak vidí prostor ke zlepšení. Ze zkušenosti vím, že právě takové neformální diskuse jsou tím nejlepším zdrojem inspirace pro další práci,” uvedl rektor Miroslav Holeček.

Březenský pivovar návštěvníkům ukáže, jak umí vařit pivo. Zazpívá Dalibor Janda

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:Ústecký deníkAutor:Radek StrnadVelké Březno

Na den otevřených dveří Heineken do Velkého Března v sobotu 10. září slibuje pivní novinky, koncerty, občerstvení i mnohé další, vstup je zdarma.

Skvělá hudba, soutěž o roční pivní rentu a speciální pivo, uvařené k příležitosti dne otevřených dveří. To vše čeká na návštěvníky pivovaru ve Velkém Březně druhou zářijovou sobotu 10. září.

DOPRAVA I VSTUP ZDARMA
A aby si všichni pivní svátek užili, mohou jako dopravní prostředek využít kyvadlovou dopravu z Děčína a také z Ústí nad Labem. Ani za dopravu, ani za vstup se neplatí, začíná se přitom v pravé poledne.

Na milovníky pěnivého moku čeká pravá lahůdka. „Březňák Zázvor je příspěvek našeho výrobního týmu k letošnímu dni otevřených dveří. Je to nefiltrovaný ležák s příchutí zázvoru, ten vlastnoručně nastrouhala naše sládková Jiřina Poláková," konstatoval ředitel a vrchní sládek pivovaru ve Velkém Březně Michal Rouč.

Kromě zázvorového piva tu návštěvníci mohou ochutnat také speciální polotmavé pivo Märzen, které se vařilo už v březnu tradičním způsobem na dva rmuty v původní měděné varně z roku 1933. Pivo dále kvasilo v otevřených kádích na spilkách a skutečně dlouhých 150 dnů leželo v ležáckých sklepech. V areálu pivovaru budou na čepu i ostatní velkobřezenská piva, která se zde pivovaru vaří.

Ani letos nebude chybět skvělá muzika od odpoledne do večera. Z nabitého programu upozorňuje pivovar na skupinu Děda Mládek Illegal Band (16.30 17.30), country lady Věru Martinovou (18.00 19.00) a Dalibora Jandu (21.00 22.00).

POZVI TÁTU NA PIVO
Velkým lákadlem bude i soutěž „Pozvi tátu na pivo". Soutěžící projdou pár stanovišti a postupně získají body na herní kartu. Splní-li vše, budou zařazeni do slosování o hlavní výhru. Krom toho na každém stanovišti obdrží milou pozornost.

Výherce, na kterého se při losování usměje štěstí, získá pivní rentu. Ta mu možní po celý rok konzumovat denně dvě piva zdarma.

Součástí programu dne otevřených dveří jsou exkurze do výrobních prostor pivovaru, kde se lze seznámit s tradiční výrobou Březňáku, piva staré školy.

Atraktivní den plný hudby i zábavy jako každý rok završí finální ohňostroj.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.26.07.2017 15:535.251/5.251