Historie a současnost školního minipivovaru ÚTP Brno

Pivovar vznikl v roce 2013 v nově postaveném pavilonu M jako výukový, výzkumný a vývojový s objemem vyrážené mladiny 1 hl.

Minipivovar je svým vybavením a 100 l objemem vyrážené mladiny určen k demonstrativním ukázkám výroby piva různými způsoby při praktických cvičeních studentů, a jako experimentální systém pro výrobu piva a ladění receptur při spolupráci s komerčním sektorem. Pro tyto účely je minipivovar uzpůsoben pro výrobu mladiny infuzním nebo dekokčním způsobem, kvašení mladiny je možné provádět klasickým dvoufázovým způsobem (spilka a ležácký sklep), nebo jednofázové kvašení v CKT, kvašení lze vést jak spodní tak svrchní.

Samotný pivovar začíná studeným skladem sladů a dalších pivovarských surovin. Slad do prostoru šrotovny je přivážen ze skladu pomocí nerezového rudlu. Slad je získáván částečně z vlastní sladovny (viz poloprovoz Sladovna), pivovara dále nákupem ze sladovny Bernard v Rajhradu u Brna. Ve šrotovně je slad na dvouválcovém mačkadle sladu sešrotován. Odvážená dávka sladového šrotu je převážena do prostoru varny, kde je sypaná do vystírací kádě. Varna sestává z kompaktního várenského bloku a je řešena jako dvounádobová pro var 100 l mladiny. Otop rmutomladinové pánve je zajišťován elektrickým kotlem, kde teplonosným médiem je olej. Rmutomladinovou pánve je možné použít také jako vířivou káď. Provedení varny je celonerezové. Sestava varny je z vystírací a scezovací kádě s kypřícím zařízením, rmutomladinové pánve, deskového chladiče mladiny, provzdušňovacího zařízení mladiny, topného kotle a kondenzátoru brýdových par. Přebytky horké vody vznikající při chlazení mladiny jsou akumulovány v nerezové tepelně izolované nádrži, ve které je možné horkou vodu také připravit. Horká voda je využívána při vystírce a zapářce následující várky a ve zbytku jako sanitační voda pro čištění. Zchlazená a provzdušněná mladina je z varny čerpána do kvasírny. Chlazený prostor kvasírny je osazen otevřenou kvasnou kádí, stojatým kvasným tankem, cylindrokonickým tankem a třemi ležáckými tanky, které mohou sloužit i jako přetlačné. Veškeré kvasné nádrže jsou dvouplášťové, chlazené glykolem a jsou napojeny na řídící jednotku, která automaticky udržuje nadstavený průběh kvasných teplot. Celý prostor je možné chladit také atmosféricky, čehož se využívá pro výrobu svrchně kvašených piv.

Zařízení kvasírny dovoluje modelovat různé postupy hlavního kvašení i dokvašování (dvoufázové kvašení -- jednofázové kvašení). Násadní kvasnice jsou obvykle propagovány v 5l propagační stanici ze sušených kmenů nebo dovezeny ze spolupracujících pivovarů (minipivovar Pegas Brno a minipivovar Richard). zařízení umožňuje i propagaci 50 l hustých násadních kvasnic během 48h propagace v otevřené kvasné kádi. Kvasinkové kmeny a živé kvasnice jsou uskladněny v chladničce, která je umístěna v prostoru přípravny. V prostoru přípravny jsou násadní kvasnice taktéž připravovány pro zakvašování, je zde i automatický analyzátor piva a další příslušenství pro rozbory piva.

Součástí minipivovaru je také pojízdné čerpadlo, naplavovací svíčkový filtr, dvounádobová CIP stanice, zařízení na sanitaci KEG sudů a lahvovací linka PET a KEG.

Energetické zázemí minipivovaru se skládá z chladícího zařízení a tlakovzdušné stanice. Bloková chladící jednotka zabezpečuje provoz minipivovaru ledovou vodou pro chlazení mladiny, vychlazený glykol potom pro chlazení kvasných nádrží. Chladící jednotka je sestavena z izolované akumulační nádrže glykolu, izolované akumulační nádrže ledové vody, kondenzační chladící jednotky, výparníku, potrubního propojení a řídící jednotky. Rozvody ledové vody a glykolu jsou v nerezovém provedení. Tlakovzdušná stanice s pracovním tlakem 8 bar a zásobníkem na 250l je umístěna ve společném prostoru s chladícím zařízením. Tlakovzdušná stanice kromě pivovaru zásobuje tlakovým vzduchem i masnou výrobu (klipsovačku, kutr a udírnu). Tlakovzdušná stanice je sestavena z kompresoru, vzdušníku, sušiče vzduchu, mikrobiálního filtru a uhlíkového filtru.

Co nabízíme
Zařízení pivovaru může nabídnout vývoj, výzkum, optimalizaci a odladění varního procesu při výrobě sladiny, mladiny a piva a s tím související operace, jako je propagace a příprava kvasnic, aplikace chmelových výrobků, optimalizace kvasného procesu za různých podmínek a podobně.
Zdroj:Stránky ÚTP Brno, 2018


Více na stránkách pivovaru

Pivní studium. Nový unikátní obor v Brně naučí vařit pivo

Publikováno:před 3 měsíciZdroj:Blanenský deníkAutor:Michal Hrabal

Karamelová třináctka nebo mnichovský jedenáctistupňový ležák vzniká v pivovaru Johann na půdě brněnské Mendelovy univerzity. „Děláme tady úplně všechno. Hlavně kvůli výzkumu. Studenti musí být při diplomové práci inovativní. Piva dělají z různých typů sladů, z kukuřice, z rýže, z prosa. Jde o nápoje, které si lidé normálně nekoupí, protože se do sítě nedostanou," říká Tomáš Gregor z Ústavu technologie potravin.

Ideální zázemí tady získají od září i studenti nového bakalářského programu Pivovarství a sladařství. V České republice je unikátní. Do výuky v novém školním roce nastoupí dvacet studentů. Zájem byl velký, hlásilo se dvaaosmdesát zájemců.

Nový brněnský pivovar Johann požehnala farářka. Pivo v něm budou vařit studenti

Publikováno:před 4 měsíciZdroj:Blanenský deníkAutor:Michal Hrabal

Jméno Johann po Gregoru Johannu Mendelovi nese nově pivovar na Mendelově univerzitě v Brně, kde funguje už od roku 2012. Farářka Sandra Silná ve středu ráno univerzitnímu pivovaru požehnala.

Akt se konal jako součást oslav deseti let od otevření pavilonů M a X v kampusu Mendelovy univerzity. „Požehnání pivovaru představuje rituál, modlitbu a přání, aby se dařilo dobrému dílu, aby místo získalo Boží ochranu a přinášelo skrze lidi, kteří v pivovaru budou pracovat a učit se, do světa symbolicky světlo, naději, mír a lásku. Aby místo samotné přispělo dalším dílkem k určitému druhu poznání,“ přiblížila Silná.

Pivovar v pavilonu M bude od září stěžejním místem pro výuku studentů nově otevřeného programu Pivovarství a sladařství. Ten je v České republice unikátní. Nabídne několik týdnů praxe, zázemí univerzitního pivovaru i spolupráci se známými pivovary.

Studenty navíc čeká méně teoretických předmětů tak, aby se mohli naplno věnovat výrobní oblasti. „Nosnými předměty budou sladařství a pivovarství, které jsme doplnili například o oblast pěstování, zpracování a hodnocení plodin pro výrobu sladu a piva. Mimo to studenty čeká mikrobiologie, chemie a biochemie, bez kterých problematiku nelze pochopit dostatečně do hloubky,“ vysvětlil garant studijního programu Tomáš Gregor.

Očekává, že absolventi programu skončí především v praxi. „Studium jsme proto doplnili o předměty využitelné v reálném životě, jako je nauka o materiálech, ekonomika nebo základy odborné angličtiny,“ doplnil.

Do studijního programu se pro příští rok přihlásilo celkem dvaaosmdesát zájemců. Od září nastoupí dvacet studentů.

Zakladatel genetiky má své vlastní pivo. Na etiketě je Mendel i s luskem hrášku

Publikováno:před rokemZdroj:Brněnský deníkAutor:Michal Hrabal

Dvě stě let uplyne v červenci od narození zakladatele genetiky Gregora Johanna Mendela. Mendelova univerzita v Brně ve spolupráci s pivovarem Moravia uvařila Mendelbier. První várka je už stočená a v prodeji je od pátku.

Zajímavostí speciálu je přidání netypického žitného sladu. „Dodává pivu chlebnatou chuť, která podporuje výbornou pitelnost. Mendel se proslavil křížením hrachů, my jeho vědeckou činnost svým způsobem napodobujeme kombinováním různých druhů sladů," uvedl Tomáš Gregor z Ústavu technologie potravin na Agronomické fakultě univerzity, který recepturu dozoroval.

Mendelova univerzita už několik let vychovává sládky. Ti se na škole naučí vařit pivo díky zkušebnímu pivovaru. Mendelbier uvařili už potřetí.

„Zatímco v minulých letech se Mendelbier vařil spíše ojediněle ke slavnostním příležitostem, letos bude k dostání po celé léto. Zajímavostí je, že hned vedle někdejšího klášterního pivovaru na Starém Brně Mendel svoje epochální objevy učinil. To je pro nás inspirací," poznamenal mluvčí univerzity a pivovarský historik Filip Vrána.

Sládek Moravie Martin Hrubeš použil slad plzeňský, caramunich a žitný. „Při vaření tohoto ležáku jsme vycházeli z českých chmelů Premiant a Žatecký poloraný červeňák, hořkost u Mendelbieru dosahuje třiceti jednotek na stupnici IBU, což je vyvážené a spíše hořčejší pivo," řekl vrchní sládek pivovaru Moravia Martin Hrubeš.

Mendelbier je stočený do sudů i lahví, na jejichž etiketách je vyobrazen Mendel i s luskem hrášku.

Studenti Mendelu mají důvod k radosti: Univerzita má svůj pivní speciál MendelBier

Publikováno:před 3 letyZdroj:Blesk.cz

Nové univerzitní pivo pojmenované po slavném přírodovědci, jehož jméno nosí, představila brněnská Mendelova univerzita. Dvanáctku MendelBier uvařil pivovar Moravia ve spolupráci s univerzitou, jejíž Ústav technologie potravin vychovává sládky pro české a moravské pivovary. Dvanáctistupňový speciál, který svou chutí uspokojí i nejnáročnější štamgasty, bude k dostání hned v několika brněnských restauracích.

I když začátek nového akademického roku studentům znepříjemnily nová vlna covid-19 a přerušení prezenční výuky, těm z Mendelovy univerzity i tak zůstal alespoň jeden příjemný zážitek. U kampusu se totiž ve středu křtilo „jejich" nové univerzitní pivo.

Experiment jako od Mendela
Zajímavostí nového speciálu je přidání netypického žitného sladu. „Ten dodává pivu chlebnatou chuť, která podporuje výbornou pitelnost. Mendel se proslavil křížením hrachů, my jeho vědeckou činnost svým způsobem napodobujeme kombinováním různých druhů sladů," upozornil vedoucí Ústavu technologie potravin na Agronomické fakultě Mendelu Tomáš Gregor, který recepturu dozoroval.

Pivo v Moravii uvařil jeho žák Jan Grmela. „Chuťový profil nového piva zformovaly kromě atypického sladu osvědčené české chmely Premiant a Žatecký červeňák," prozradil Grmela.

Vychovávají sládky
Mendelova univerzita v Brně vychovává sládky už několik let. Má také svůj zkušební pivovar, který ale svou kapacitou neumožňuje dodávky do brněnských restaurací. V loňském roce škola uspěla s výročním Ležákem 1919 na soutěži Pivex, kde získala 3. místo v kategorii minipivovarů.

Nejnovější počin, MendelBier, už se čepuje v univerzitním Klubu Green, od pátku pak i v Yacht clubu na kolejích Vysokého učení technického. Lahvové pivo se prodává v Moravii a bude k mání i ve vybraných pivotékách.

Oslavy sto let Mendelu nabídnou desítky akcí, luxusní víno i pivní speciál

Publikováno:před 5 letyZdroj:Brněnský deníkAutor:Mariya Ostrenková

Své sté výročí slaví letos Mendelova univerzita v Brně. Nabídne desítky akcí pro studenty, absolventy a veřejnost. „Vrchol oslav bude patnáctého června, kdy pořádáme sraz století všech bývalých absolventů. Rádi bychom jim ukázali, jak se univerzita posunula a rozvíjela od dob, kdy školu opustili,“ uvedla rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová.

Letošní oslavy sto let bývalé Vysoké školy zemědělské ozdobí také luxusní víno a několik pivních speciálů. „Jubilejní víno už třetím rokem zraje v sudech. Vinaři z Lednice víno stočí do lahví o objemu 1,5 litru a bude jich pouze sto. Cena každé bude 1919. Jde spíše o jakýsi artefakt, než běžné víno,“ popsal vedoucí Ústavu vinohradnictví a vinařství Mojmír Baroň.

S univerzitním pivem se budou setkávat Brňané celý rok v restauracích a maloobchodu. „Pivo Igorův speciál má silnější chuť nepálské trávy a jeho slad pochází ze školního statku v Žabčicích,“ přiblížil pivovar Petr Kobzík.

Univerzita jubileum využila i k redesignu svého loga. Cílem je zejména zjednodušení vizuálního stylu. Nové logo umístili také na na šalinu, která od ledna Brnem jezdí. Je celá zelená a grafika využívá motivu listu lípy.

Mendelova univerzita v Brně je nejstarší samostatnou vysokou školou svého odborného zaměření v České Republice. Dnes má pět fakult, jeden vzdělávací institut a dva školní podniky. Za sto let fungování opustilo univerzitu asi sto tisíc absolventů.

Univerzita s pomocí svých studentů vyrobí pivo, jaké český trh nezná

Publikováno:před 5 letyZdroj:iDNES.czAutor:Karolína Poláčková

Speciální pivo i víno vyrobí ke svému stému výročí brněnská Mendelova univerzita. Na oslavy jubilea zároveň chystá desítky akcí pro studenty, absolventy i veřejnost.

„Naše oslavy se ponesou zejména v duchu zaměření našich pedagogických aktivit, jsou tedy často spojeny se zemědělstvím, lesnictvím a přírodou obecně. Brňané se letos budou s naší školou stále častěji setkávat i ve veřejném prostoru, budou moci ochutnat například naše pivo a víno,“ líčí rektorka Danuše Nerudová.

Speciální víno nabízené univerzitou bude unikátní. „Ke stoletému výročí jsme vybrali skvělé víno z naší dílny, odrůdu Cerason. Víno zraje třetím rokem v sudech z různých druhů dřeva,“ přibližuje Mojmír Baroň, vedoucí Ústavu vinohradnictví a vinařství.

„Na konci ledna budeme víno lahvovat do speciálních lahví s objemem jeden a půl litru. Na nich bude plasticky vygravírované logo univerzity. Lahví bude jenom sto, každá bude mít svou dřevěnou kazetu vystlanou slámou,“ doplňuje Baroň, podle nějž půjde spíš o luxusní záležitost a artefakt. Cena jedné lahve bude 1 919 korun.

Univerzita má také vlastní zkušební pivovar. Jeho kapacita je však malá, proto vysoká škola spojila síly s absolventem Petrem Kobzíkem, který provozuje jeden z nejstarších minipivovarů na jižní Moravě v Brně-Žebětíně.

„Pivo vaří podle receptur, které odráží výzkumnou činnost univerzity,“ sděluje vedoucího Ústavu technologie potravin Tomáš Gregor, který je mentorem a odborným garantem projektu.

Pivo je tělem ostřejší a velmi plné
První speciál je již hotový a zanedlouho bude dostupný v obchodní síti, restauracích i pivotékách. Ležákem 1919 se pivovarníci snažili přiblížit dobu založení univerzity.

„Po první světové válce byl nedostatek všeho, pivovary byly v nelehké hospodářské situaci. Byl nedostatek kvalitních vstupních surovin, proto se přistupovalo i k různým náhražkám. My jsme použili směs sladů ječných, pšeničných a žitných. Hořkost je zachována střední, tělem je pivo ostřejší a velmi plné,“ uvádí Kobzík, podle kterého podobné pivo na českém trhu není.

Orientační cena ležáku bude 30 korun za litr. Pivovarníci se snaží cenu nastavovat tak, aby se pivo co nejvíc rozšířilo.

Plánují celkem čtyři speciály. Do přípravy piva zapojí i studenty, kteří budou vyrábět takzvaný Studentský speciál.

„Necháme jim prostor, aby se do výroby piva zapojili, navrhli výrobní postupy, zvolili vhodné suroviny, kvasné procesy a nakonec i design, který bude na láhvi,“ líčí Kobzík. Nealkoholické Mendelovo pivo vytvořili na základě diplomových prací absolventů.

Hrachy v logu se přesunuly na druhou stranu
Sté výročí univerzita využila také k přetvoření loga, které je už dekádu spojené s hrášky symbolizujícími Mendelovu genetiku.

„Hrachy přesouváme z pravé strany na levou, přidali jsme další variace a změnili font písma. Základní princip se ale nemění, pořád se hlásíme k Mendelově genetice a máme v logu čtyři hrachy,“ vysvětluje Nerudová.

Podle autora loga Libora Jelínka ze společnosti Dynamo design jde o zkompaktnění a zjednodušení celého vizuálního stylu. „Doba se strašně zrychlila, přísun informací je obrovský. S tím souvisí tlak na usnadnění rozpoznání značky,“ říká Jelínek. Nové logo je od ledna k vidění také na jedné z brněnských tramvají.

Oslavy sta let vyvrcholí Dny Mendelu v univerzitním kampusu od 8. do 15. června. „Na 15. června plánujeme Sraz století. Předpokládáme, že se do Brna sjedou tisíce absolventů naší školy. Akci spojíme s každoroční soutěží ohňostrojů Ignis Brunensis a zakončíme ji velkolepým ohňostrojem ve všech barvách brněnských univerzit, které slaví stoleté výročí v tomto roce,“ uvedla Nerudová.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.21.06.2023 08:426