Nové univerzitní pivo pojmenované po slavném přírodovědci, jehož jméno nosí, představila brněnská Mendelova univerzita. Dvanáctku MendelBier uvařil pivovar Moravia ve spolupráci s univerzitou, jejíž Ústav technologie potravin vychovává sládky pro české a moravské pivovary. Dvanáctistupňový speciál, který svou chutí uspokojí i nejnáročnější štamgasty, bude k dostání hned v několika brněnských restauracích.
I když začátek nového akademického roku studentům znepříjemnily nová vlna covid-19 a přerušení prezenční výuky, těm z Mendelovy univerzity i tak zůstal alespoň jeden příjemný zážitek. U kampusu se totiž ve středu křtilo „jejich" nové univerzitní pivo.
Experiment jako od Mendela
Zajímavostí nového speciálu je přidání netypického žitného sladu. „Ten dodává pivu chlebnatou chuť, která podporuje výbornou pitelnost. Mendel se proslavil křížením hrachů, my jeho vědeckou činnost svým způsobem napodobujeme kombinováním různých druhů sladů," upozornil vedoucí Ústavu technologie potravin na Agronomické fakultě Mendelu Tomáš Gregor, který recepturu dozoroval.
Pivo v Moravii uvařil jeho žák Jan Grmela. „Chuťový profil nového piva zformovaly kromě atypického sladu osvědčené české chmely Premiant a Žatecký červeňák," prozradil Grmela.
Vychovávají sládky
Mendelova univerzita v Brně vychovává sládky už několik let. Má také svůj zkušební pivovar, který ale svou kapacitou neumožňuje dodávky do brněnských restaurací. V loňském roce škola uspěla s výročním Ležákem 1919 na soutěži Pivex, kde získala 3. místo v kategorii minipivovarů.
Nejnovější počin, MendelBier, už se čepuje v univerzitním Klubu Green, od pátku pak i v Yacht clubu na kolejích Vysokého učení technického. Lahvové pivo se prodává v Moravii a bude k mání i ve vybraných pivotékách.


Na jednom místě
904 pivovarů
15.893 piv
9.975 pivních zpráv
Sledujte s námi
boom pivovarů
STAHUJTE
mobilní aplikaci
České pivovary
Historie a současnost školního minipivovaru ÚTP Brno
Pivovar vznikl v roce 2013 v nově postaveném pavilonu M jako výukový, výzkumný a vývojový s objemem vyrážené mladiny 1 hl.
Minipivovar je svým vybavením a 100 l objemem vyrážené mladiny určen k demonstrativním ukázkám výroby piva různými způsoby při praktických cvičeních studentů, a jako experimentální systém pro výrobu piva a ladění receptur při spolupráci s komerčním sektorem. Pro tyto účely je minipivovar uzpůsoben pro výrobu mladiny infuzním nebo dekokčním způsobem, kvašení mladiny je možné provádět klasickým dvoufázovým způsobem (spilka a ležácký sklep), nebo jednofázové kvašení v CKT, kvašení lze vést jak spodní tak svrchní.
Samotný pivovar začíná studeným skladem sladů a dalších pivovarských surovin. Slad do prostoru šrotovny je přivážen ze skladu pomocí nerezového rudlu. Slad je získáván částečně z vlastní sladovny (viz poloprovoz Sladovna), a dále nákupem ze sladovny Bernard v Rajhradu u Brna. Ve šrotovně je slad na dvouválcovém mačkadle sladu sešrotován. Odvážená dávka sladového šrotu je převážena do prostoru varny, kde je sypaná do vystírací kádě. Varna sestává z kompaktního várenského bloku a je řešena jako dvounádobová pro var 100 l mladiny. Otop rmutomladinové pánve je zajišťován elektrickým kotlem, kde teplonosným médiem je olej. Rmutomladinovou pánve je možné použít také jako vířivou káď. Provedení varny je celonerezové. Sestava varny je z vystírací a scezovací kádě s kypřícím zařízením, rmutomladinové pánve, deskového chladiče mladiny, provzdušňovacího zařízení mladiny, topného kotle a kondenzátoru brýdových par. Přebytky horké vody vznikající při chlazení mladiny jsou akumulovány v nerezové tepelně izolované nádrži, ve které je možné horkou vodu také připravit. Horká voda je využívána při vystírce a zapářce následující várky a ve zbytku jako sanitační voda pro čištění. Zchlazená a provzdušněná mladina je z varny čerpána do kvasírny. Chlazený prostor kvasírny je osazen otevřenou kvasnou kádí, stojatým kvasným tankem, cylindrokonickým tankem a třemi ležáckými tanky, které mohou sloužit i jako přetlačné. Veškeré kvasné nádrže jsou dvouplášťové, chlazené glykolem a jsou napojeny na řídící jednotku, která automaticky udržuje nadstavený průběh kvasných teplot. Celý prostor je možné chladit také atmosféricky, čehož se využívá pro výrobu svrchně kvašených piv.
Zařízení kvasírny dovoluje modelovat různé postupy hlavního kvašení i dokvašování (dvoufázové kvašení -- jednofázové kvašení). Násadní kvasnice jsou obvykle propagovány v 5l propagační stanici ze sušených kmenů nebo dovezeny ze spolupracujících pivovarů (minipivovar Pegas Brno a minipivovar Richard). zařízení umožňuje i propagaci 50 l hustých násadních kvasnic během 48h propagace v otevřené kvasné kádi. Kvasinkové kmeny a živé kvasnice jsou uskladněny v chladničce, která je umístěna v prostoru přípravny. V prostoru přípravny jsou násadní kvasnice taktéž připravovány pro zakvašování, je zde i automatický analyzátor piva a další příslušenství pro rozbory piva.
Součástí minipivovaru je také pojízdné čerpadlo, naplavovací svíčkový filtr, dvounádobová CIP stanice, zařízení na sanitaci KEG sudů a lahvovací linka PET a KEG.
Energetické zázemí minipivovaru se skládá z chladícího zařízení a tlakovzdušné stanice. Bloková chladící jednotka zabezpečuje provoz minipivovaru ledovou vodou pro chlazení mladiny, vychlazený glykol potom pro chlazení kvasných nádrží. Chladící jednotka je sestavena z izolované akumulační nádrže glykolu, izolované akumulační nádrže ledové vody, kondenzační chladící jednotky, výparníku, potrubního propojení a řídící jednotky. Rozvody ledové vody a glykolu jsou v nerezovém provedení. Tlakovzdušná stanice s pracovním tlakem 8 bar a zásobníkem na 250l je umístěna ve společném prostoru s chladícím zařízením. Tlakovzdušná stanice kromě pivovaru zásobuje tlakovým vzduchem i masnou výrobu (klipsovačku, kutr a udírnu). Tlakovzdušná stanice je sestavena z kompresoru, vzdušníku, sušiče vzduchu, mikrobiálního filtru a uhlíkového filtru.
Co nabízíme
Zařízení pivovaru může nabídnout vývoj, výzkum, optimalizaci a odladění varního procesu při výrobě sladiny, mladiny a piva a s tím související operace, jako je propagace a příprava kvasnic, aplikace chmelových výrobků, optimalizace kvasného procesu za různých podmínek a podobně.
Zdroj:Stránky ÚTP Brno, 2018
Více na stránkách pivovaru


Školní minipivovar ÚTP Brno |
Mendelova univerzita v Brně |
školní minipivovar |
Zemědělská 1 |
613 00 Brno-Černá Pole |
Jihomoravský kraj |
2013 květen |
prof. Ing. Danuše Nerudová Ph.D. |
Ing. Tomáš Gregor Ph.D. |
20 hl (2018) |
+420 545 133 548 |
62156489 / CZ62156489 |
utp.af.mendelu.cz |
gregor@node.mendelu.cz |
Uvedené údaje určené pro obchodní styk jsou získané z veřejně dostupných zdrojů - stránek pivovaru, obchodního rejstříku nebo od zástupce pivovaru. Zveřejněno se souhlasem zástupce pivovaru. |
Sortiment
Novinky
Seznamy
Galerie
Diskuse
Historie piva
Dělění piva
Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah příspěvků a podkladů uvedených přispěvateli. Pokud jste přesvědčeni, že cokoli na stránkách porušuje autorská práva, která vlastníte nebo spravujete, provozovatel po ohlášení dané skutečnosti příslušné dokumenty z webových stránek neprodleně odstraní. V souladu se zákonem o ochraně osobních údajů mají uživatelé právo žádat změnu nebo smazání osobních údajů, které jsou užívány neoprávněně.
Používání webových stránek a ostatních produktů projektu „České pivo - České zlato“ je podmíněno přijetím souhlasu s využíváním souborů cookies a potvrzením plnoletosti. V případě nesouhlasu s podmínkami stránky opusťte.