Historie a současnost Hanáckého pivovaru

Historie vaření piva je stará, velmi stará. V podstatě od momentu, kdy lidstvo začalo s aktivním zemědělstvím před více než 10 000 lety, se může hovořit o pokusech a omylech při výrobě kvašeného piva. Ale tady nechceme mluvit o historii samotné, pro to jsou určitě vhodnější samostatné a odborné stránky a publikace.

Zde bychom jenom rádi uvedli to, co nás z historie výroby piva ovlivňuje nejvíce.

Jako obrovský milník v historii vaření piva musíme brát výstavbu Měšťanského pivovaru v Plzni v letech 1839 – 1842. Tehdy tam vznikl spodně kvašený český ležák (více chmelený, méně prokvašený). Takové pivo uchvátilo konzumenty natolik, že se uchytilo a v podstatě dodnes je to dominantní pivní styl v České republice. Je tedy zásadní i pro nás a valná část našich piv vychází právě z tradice této výroby.

Jako další zásadní okamžik historie výroby piva považujeme „Americkou pivní revoluci“, která odstartovala v 70. letech 20. století a v podstatě trvá dodnes. Díky této dějinné etapě přišlo na svět nebo se znovuobjevilo mnoho pivních stylů, mnoho chmelových odrůd a mnoho pivních chutí, vůní a barev. Výrobní a konzumentské trendy se díky globalizaci dostávají do celého světa a zasahují tak i nás. Naše „kreativní“ oddělení se proto soustřeďuje na vyhledávání trendů v oblasti výroby a konzumace piva a podle toho plánujeme vaření speciálních piv tak, abychom oslovili konzumenty hledající pestrost a originalitu.

Další historickou událostí, která nás významně ovlivňuje, je samotný název pivovaru jako Hanácký, stejně tak i blízkost (geografická) k původnímu Hanáckému pivovaru v Olomouci. Tento pivovar produkoval mezi léty 1896 až 2000 pivo různých značek, kvality a množství. Důležité ale je, že pivo vyráběl a byl po více než 100 let jistotou pro široké okolí. Na historii výroby piva v této lokalitě jsme tedy chtěli navázat, i když nás k původnímu pivovaru nepojí žádné hmotné vazby.


Na podzim roku 2015 vznikla společnost s názvem Hanácký pivovar, s.r.o. s cílem vytvořit fungující minipivovar v Olomouci – Holici. V průběhu roku 2016 probíhaly potřebné administrativní, stavební a technické přípravy. pivovar16.6.2016 byla uvařena první várka piva 12° Chmelař – coby „létající“ pivovar jsme ji mohli uvařit na technologii patřící 1. Selskému pivovaru v Kroměříži. Od srpna 2016 do začátku dubna 2017 probíhala rekonstrukce objektu na ulici Šlechtitelů v Olomouci – Holici. Během června a července 2017 byl pivovar osazen technologií výroby piva s roční kapacitou výroby 2 000 hl. Jen tak pro zajímavost, počet nádob varny a objem spilek je shodný jako u původního Hanáckého akciového pivovaru rolnického z roku 1896 – třínádobová varna a spilky o objemu 30 hl. V říjnu 2017 byla uvařena první várka piva (10° Sladař to byla) na této nové technologii. Po více než 16 měsících náš pivovar tedy přestal existovat jako létající, usadil se a začíná se vyrábět ve vlastním. V roce 2017 bylo uvařeno celkově 16 várek piva, a to v těchto variantách: 10° Sladař, 12° Chmelař, 14° Vladař, 13° Pale Ale, 14° Rosomák a 12° Císař.
Zdroj:Stránky Hanáckého pivovaru, 2018


Více na stránkách pivovaru

Prohlídky Hanáckého pivovaru

Kdy:dle dohodyObec:Olomouc-HoliceZdroj:Hanácký pivovar

V našem pivovaru probíhají různé varianty prohlídek: jak zcela laické, kdy může přijít v podstatě kdokoli a my mu ukážeme základy výroby piva, až po prohlídky úzce specializované, např. pro studenty vysokoškolských biotechnologických oborů. Stačí se jen společně domluvit a nějakou zajímavou prohlídku pro Vás nachystáme.

Máme několik základních variant naší exkurzí:
● Exkurze bez degustace – během této prohlídky si můžete prohlédnout náš provoz a zjistit něco o tom, z čeho a jak vyrábíme pivo, jakou myšlenkou náš výrobek provázíme a jaké je naše výrobní zaměření
Doba trvání cca 45 minut, cena 49 Kč
● Exkurze s degustací – obsahově se velmi podobá předchozí nabídce jen s tím rozdílem, že dostanete cestou ochutnat minimálně 3 vzorky našeho piva
Doba trvání cca 45 minut, cena 89 Kč
● Exkurze s volnou konzumací – tato varianta je obohacena o možnost neomezené konzumace piva přímo v prostorách jeho výroby
Doba trvání max 90 minut, cena 350 Kč

V případě zájmu prosím respektujte následující:
všechny exkurze probíhají po předchozí domluvě. Jestliže přijdete bez ohlášení, tak se v 95 % případů stane to, že na Vás bohužel nebudeme mít čas
minimální počet účastníků exkurze je 5 lidí

Pokud máte zájem domluvit se na prohlídce, kontaktujte nás prosím na telefonu 732 585 088 nebo na hanustiak@hanackypivovar.cz

Aktualizováno: před rokem

V Hanáckém pivovaru vaří piva s poetickými názvy

Publikováno:před 5 měsíciZdroj:Hanácké novinyAutor:Petr Komárek

Pivovarská tradice k Holici patřila. Do městské části Olomouce se jí rozhodl vrátit Hanácký pivovar. Svým názvem navazuje na původní rolnický akciový pivovar z konce 19. století. Pojí ho s ním ještě jedna věc, pracuje se stejným počtem nádob varny a objemem spilek.

Stejně jako kdysi Hanácký akciový pivovar rolnický i současný Hanácký pivovar používá třínádobovou varnu a spilky s objemem třicet hektolitrů. Zde ale podobnost technologií končí. Nový pivovar osadili jeho zakladatelé moderní výbavou, která splňuje všechny náročné parametry současné potravinářské výroby.

Novodobou historii vaření piva v Holici odstartoval Hanácký pivovar na podzim roku 2015 a svým názvem i výběrem působiště chtěl na tradici staršího předchůdce nepřímo navázat.

Začátky s „létáním“
Hanácký pivovar původně „létal“ a svou první várku uvařil v červnu 2016 v kroměřížském 1. selském pivovárku. Jednalo se o dvanáctku Chmelař – klasicky vařený ležák, na který se však využily novošlechtěné odrůdy chmele a ječmene pro výrobu sladu. Vše za účelem vytvoření klasické české dvanáctky z méně tradičních českých odrůd. „Jako ‚létající‘ pivovar jsme působili přibližně ještě rok. Za tu dobu jsme uvařili zhruba deset dvanáct várek různého piva,“ upřesňuje spolumajitel a sládek Hanáckého pivovaru Pavel Hanuštiak.

Mezitím se opravovalo nové sídlo pivovaru v olomoucké ulici Šlechtitelů. V říjnu 2017 se tu konečně mohlo začít s vařením pěnivého moku. „Pamatuji si, jako kdyby to bylo teď. V úterý 10. října jsme obdrželi poslední razítko, které nás opravňovalo k zahájení provozu. Z úřadu jsem běžel do pivovaru, našrotoval se slad na první várku a uvařili jsme desítku Sladaře,“ vybavuje si s úsměvem Hanuštiakovi.

Sladař, Chmelař nebo Šafář
Desetistupňové pivo s datem 10. 10. nebylo žádnou hrou s čísly. Klasickou desítku Hanácký pivovar nemínil ve své nabídce opomenout. Spolu s dvanáctistupňovým Chmelařem a čtrnáctistupňovým Vladařem. Prvotní záměr se ale brzy změnil. „Když jsme piva vařili ještě jako ‚létající‘ pivovar, dařilo se nám je na trhu docela dobře udat. Po přechodu na klasickou výrobu jsme ale začali produkovat větší objemy. Přitom jsme zjistili, že desítku přijala většina lidí, dvanáctku všichni, ovšem naopak čtrnáctku ve větším množství už jen malá část. Proto se z Vladaře stalo občasně vařené pivo,“ vysvětluje sládek.

Místo čtrnáctky zařadil pivovar z Holice do své stálé produkce jedenáctku, jíž většina spotřebitelů považuje za standardní pivo. Tak se začal vařit Šafář. Se Sladařem či Chmelařem ho spojují stejná dvě koncová písmena, což názvům dodává poetičnost. „Kamarád jazykovědec tím trpí, kolegyně v práci zase říkala, že jsme strašní ‚sexisté‘, protože v názvech nemáme žádnou ženu. I proto jsme tedy pro uspokojení všech pivařek začali vařit také Šafářku,“ glosoval Hanuštiak.

Jako první se podle jeho slov přišlo s pojmenováním Chmelař. Mimo jiné z toho důvodu, že lidé napojení na Hanácký pivovar pěstují chmel nebo mají chmelaře v rodině. V návaznosti na to se zrodila myšlenka oslavit názvy piv jejich jednotlivé suroviny, takže k Chmelařovi přibyl Sladař.

Poslední pivo z původní trojice, čtrnáctka, už bylo přece jen silnější. Pivovarníci se zároveň snažili zůstat u zakončení „ař“, a proto zvolili Vladaře. Vídeňský ležák poté nazvali Císař a odkazovali tak na historii a rakousko-uherskou monarchii. Do kuriózních kombinací povedeně zapadl také jedenáctistupňový Šafář.

Pivní návyky souvisejí s životním stylem
„Minulý rok jsme měli v prodeji tři stabilně vyráběná piva – desítku, jedenáctku a dvanáctku. K tomu ještě čtrnáct piv speciálních, sezonních, která se vaří jednou za čas. Šlo o spodně i svrchně kvašená piva, včetně série čtrnáctky HIPA (Hanácká IPA) vždycky zachmelené jinou odrůdou chmele. Úspěšná byla také jedenáctka Nebe v hubě, lehký letní Ale (čti „ejl“ – pozn. red.) nebo například naše Vánoční pivo,“ vyjmenoval Pavel Hanuštiak.

Sám sice pracuje na Hané, ale pochází z Valašska. Na dotaz ohledně porovnání pivních návyků obyvatel obou regionů říká, že pro lidi, kteří si cestu k minipivovarům najdou, není důležité, odkud jsou. „Lidé obecně se každopádně chovají trochu jinak. Lidé z Valašska, Hané a třeba Moravského Slovácka se mezi sebou obecně liší životním stylem, tradicí, historií, kulturou a v neposlední řadě také stravovacími a spotřebitelskými návyky. S tím souvisejí i ‚pivní návyky‘. Lidé nejsou lepší ani horší, každý je jen trochu jiný,“ podotýká.

Půllitrové skleněné lahve
Piva z Hanáckého pivovaru se dají koupit v olomouckých pivotékách a podnicích jako jsou Good Beer Club v Denisově ulici, Local Lokal v Zeyerově ulici či Los Bastardos a Pivní Ráj v ulici Komenského. Sládek ještě zmiňuje obchod Olomouc bez obalu v Kateřinské ulici, kde je k dostání ve vratných půllitrových lahvích, a hypermarket Globus. V Prostějově se pak lahve prodávají v obchodě firmy Lahůdky Jelínek.

Sladař, Šafář a další se stáčejí do skla. K pivu to, jak říká Hanuštiak, neodmyslitelně patří. „Trh nás nicméně už trochu zformoval a začali jsme pivo prodávat i v PET lahvích. Zákazníci to chtějí,“ doplnil. Velký důraz přesto klade na skleněné lahve o objemu jednoho půllitru. Jsou plně recyklovatelné a minimálně zatěžují životní prostředí.

Kromě půllitrových lahví, do kterých se stáčejí především klasická piva, nabízí pivovar i lahve o objemu 750 mililitrů. Do těch plní své sezonní speciály.

V srpnu 2018 uspořádal Hanácký pivovar své první pivovarské slavnosti. Letos dojde na druhý ročník. „Rád bych na ně všechny pozval. Přemýšlíme ještě nad formátem akce, ale jedno je jisté – zhruba v polovině srpna slavnosti budou,“ slíbil spolumajitel a sládek Pavel Hanuštiak.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.24.01.2019 06:451